Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 804 din 31 iulie 2008  privind aprobarea nivelului si a conditiilor de aplicare a accizei reduse la motorina achizitionata in perioada august-decembrie 2008 in vederea utilizarii in agricultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 804 din 31 iulie 2008 privind aprobarea nivelului si a conditiilor de aplicare a accizei reduse la motorina achizitionata in perioada august-decembrie 2008 in vederea utilizarii in agricultura

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 592 din 7 august 2008
HOTĂ?RÂRE nr. 804 din 31 iulie 2008
privind aprobarea nivelului şi a condiţiilor de aplicare a accizei reduse la motorina achiziţionatã în perioada august-decembrie 2008 în vederea utilizãrii în agriculturã
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 592 din 7 august 2008



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 176 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Pentru motorina achiziţionatã în perioada august-decembrie 2008 în vederea utilizãrii în agriculturã la efectuarea lucrãrilor agricole mecanizate în anul 2008 se aplicã o accizã redusã, de 80,971 euro/1.000 litri, respectiv de 0,27 lei/litru.
ART. 2
Nivelul redus al accizei, prevãzut la art. 1, se aplicã pentru cantitãţile de motorinã ce se achiziţioneazã în perioada august-decembrie 2008, în cuantum unitar de 48 de litri/hectar, în limita maximã a 288.000 mii litri de motorinã.
ART. 3
Diferenţa dintre acciza redusã şi cea standard, denumitã în continuare sprijin financiar, este de 193,654 euro/1.000 litri, respectiv de 0,65 lei/litru, şi se acordã beneficiarilor prevãzuţi la art. 4 pe baza adeverinţelor pentru motorinã eliberate de direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 4
De mãsurile prevãzute în prezenta hotãrâre beneficiazã producãtorii agricoli, persoane fizice şi/sau juridice, denumite în continuare beneficiari, care exploateazã suprafeţe de teren agricol, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole, precum şi grupurile de producãtori recunoscute/recunoscute preliminar şi organizaţiile de producãtori recunoscute.
ART. 5
Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie sã fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã cu suprafeţele de teren pe care le exploateazã şi pentru care solicitã motorinã cu accizã redusã.
ART. 6
(1) Pentru obţinerea sprijinului financiar beneficiarii întocmesc cereri, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1, pe care le depun, fie personal, fie prin prestatorii de servicii, la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în a cãror razã teritorialã se aflã terenul agricol pe care îl exploateazã, însoţite de urmãtoarele documente:
a) copie de pe buletinul sau cartea de identitate pentru persoanele fizice sau copie de pe certificatul de înmatriculare şi/sau certificatul de înregistrare pentru persoanele juridice, dupã caz;
b) adeverinţã în original, eliberatã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã prin centrele sale judeţene sau centrele locale şi, respectiv, centrul municipiului Bucureşti, care certificã suprafaţa exploataţiei pentru care se solicitã acordarea sprijinului financiar.
(2) Prestatorii de servicii, în înţelesul prezentei hotãrâri, sunt persoanele fizice şi juridice care deţin tractoare, maşini şi utilaje agricole şi/sau autovehicule speciale pentru transportul de combustibil, desemnate în scris de beneficiari, şi anume împuternicite de primari, potrivit modelului din anexa nr. 2, pentru a ridica adeverinţele prevãzute la alin. (4).
(3) În situaţia în care un producãtor agricol exploateazã suprafeţe de teren care sunt situate în mai multe unitãţi administrativ-teritoriale, acesta întocmeşte cereri de sprijin financiar care se depun la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã în a cãrei razã teritorialã se aflã terenul agricol în cauzã.
(4) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti analizeazã cererile în vederea aprobãrii şi elibereazã adeverinţe pentru cantitãţile de motorinã aprobate, întocmite conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
(5) Beneficiarii pot solicita eliberarea unei singure adeverinţe pentru întreaga cantitate aprobatã sau, dupã caz, eliberarea unui numãr de maximum zece adeverinţe pentru fracţii din aceastã cantitate, pânã la acoperirea cantitãţii totale de motorinã aprobate.
(6) Dupã primirea adeverinţei/adeverinţelor, beneficiarii sau prestatorii de servicii se prezintã la depozitele sau la staţiile de distribuţie a motorinei din judeţ ori din judeţele limitrofe aparţinãtoare operatorilor economici producãtori, importatori şi/sau distribuitori de motorinã, denumiţi în continuare furnizori, şi achiziţioneazã motorinã, în baza adeverinţei în original, la preţul practicat de furnizor, mai puţin diferenţa de accizã.
(7) Evidenţa operaţiunilor de livrare a motorinei cu accizã redusã va fi ţinutã de cãtre furnizor într-un registru separat, în care beneficiarii vor semna pentru confirmarea achiziţionãrii fiecãrei cantitãţi de combustibil pentru motor.
ART. 7
(1) În baza împuternicirii eliberate de primari şi a Listei beneficiarilor sprijinului financiar pentru motorinã, conform anexei nr. 4, însoţitã de documentele prevãzute la art. 6 alin. (1), direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti elibereazã adeverinţe prestatorilor de servicii pe numele beneficiarilor care nu au posibilitatea achiziţionãrii motorinei direct de la furnizori.
(2) Prestatorii de servicii care au fost împuterniciţi pentru a ridica motorinã în numele beneficiarilor de la furnizorii din judeţ sau din judeţele limitrofe au obligaţia sã pãstreze motorina la dispoziţia beneficiarilor ori sã o predea acestora, în funcţie de solicitãri.
(3) Evidenţa operaţiunilor de livrare a motorinei cu accizã redusã va fi ţinutã de cãtre furnizor într-un registru separat, în care prestatorii de servicii vor semna pentru confirmarea achiziţionãrii fiecãrei cantitãţi de combustibil pentru motor.
ART. 8
Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã cererile, le aprobã şi elibereazã beneficiarilor, conform opţiunilor acestora, adeverinţe pe care le centralizeazã şi le înregistreazã într-un registru, conform anexei nr. 5;
b) verificã şi monitorizeazã beneficiarii asupra modului de utilizare a motorinei cu accizã redusã, precum şi asupra modului de exploatare a suprafeţelor de teren pentru care s-a acordat sprijinul financiar.
ART. 9
Adeverinţele neutilizate pânã la data de 31 decembrie 2008 îşi pierd valabilitatea devenind nule de drept şi se returneazã emitentului.
ART. 10
(1) Furnizorii livreazã beneficiarilor sau prestatorilor de servicii împuterniciţi, pe baza adeverinţelor eliberate de direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cantitãţile de motorinã necesare, la preţul practicat, mai puţin diferenţa de accizã.
(2) Furnizorii persoane juridice depun, pânã la data de 10 a fiecãrei luni, pentru luna anterioarã, la direcţia sau direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, care au eliberat adeverinţele pentru cantitãţile de motorinã aprobate o cerere de confirmare a cantitãţii de motorinã livratã cu accizã redusã, împreunã cu adeverinţele emise de acestea, în original.
(3) Dupã verificarea autenticitãţii adeverinţelor anexate cererii furnizorului, direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã confirmã cantitatea totalã de motorinã cu accizã redusã livratã de respectivul furnizor beneficiarilor în luna de referinţã şi îi emite acestuia o adeverinţã.
(4) Furnizorii persoane juridice depun la autoritatea fiscalã teritorialã o cerere de restituire a sumelor reprezentând diferenţe de accize pentru motorina livratã cu accizã redusã, pentru care existã confirmarea direcţiei sau direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã, dupã caz, anexând, în original, adeverinţele emise în acest sens pentru toate punctele de distribuire a combustibililor pentru motor implicate. Autoritatea fiscalã va restitui sumele în cauzã furnizorului persoanã juridicã în termenul legal de 45 de zile de la data înregistrãrii cererii şi cu respectarea prevederilor în materia restituirii. Procedura de restituire a sumelor reprezentând diferenţe de accize pentru motorina livratã cu accizã redusã va fi aprobatã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 11
(1) Utilizarea motorinei cu accizã redusã în alte scopuri decât pentru lucrãri agricole mecanizate în agriculturã atrage obligarea beneficiarului sau a prestatorului de servicii, dupã caz, la plata diferenţelor de accize.
(2) Fapta prevãzutã la alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã pentru persoanele fizice cu amendã de la 1.000 lei la 10.000 lei, iar pentru persoanele juridice, cu amendã de la 5.000 lei la 50.000 lei.
(3) Organismele instituţionale responsabile cu verificarea şi controlul respectãrii mãsurilor stabilite de prezenta hotãrâre, precum şi cu constatarea contravenţiilor şi stabilirea sancţiunilor sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, conform competenţelor legale.
ART. 12
Contravenţiei prevãzute la art. 11 alin. (2) îi sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 13
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 14
În mãsura în care aplicarea prevederilor prezentei hotãrâri va impune precizãri suplimentare, acestea vor fi emise prin ordin comun al ministrului economiei şi finanţelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale.

Prezenta hotãrâre este în conformitate cu prevederile art. 8 al Directivei Consiliului 2003/96/CE de restructurare a cadrului comunitar pentru impozitarea electricitãţii şi produselor energetice, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 283 din 31 octombrie 2003.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU
Contrasemneazã:
----------------
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Ministrul internelor şi reformei administrative,
Cristian David
p. Secretarul de stat
al Departamentului pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea

Bucureşti, 31 iulie 2008.
Nr. 804.


ANEXA 1




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului .............../Municipiului Bucureşti │
├───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numãr ........... data ........................│Se aprobã cantitatea de motorinã de ............. litri │
├───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Verificat │Director executiv (nume, prenume) ......................│
│Reprezentant DADR: │Semnãtura ...................... │
│Nume, prenume/Semnãtura .......................│Ştampila │
└───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘



CERERE
- model -




Subsemnatul:
a) persoana juridicã ..............., cu sediul în localitatea ............., înscrisã în
Registrul înscrisã la Registrul comerţului sub nr. ............., cod CAEN ................,
reprezentatã de director/preşedinte ............., contabil-şef/director economic .........,
cod numeric personal (CNP) .......................;
sau
b) persoana fizicã ..........., domiciliatã în localitatea ............., judeţul .........,
str. ................. nr. .........., deţinãtoare a B.I./C.I. seria ...... nr. ...........,
eliberat/eliberatã la data de ............. de .............., CNP ........................,
solicit sprijin financiar pentru cantitatea de ......... litri motorinã, fundamentatã
astfel:
┌────────────────────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Suprafaţa de teren aflatã în│Cantitatea de motorinã solicitatã│Cantitatea totalã de motorinã│
│exploatare în anul 2008 (ha)│ (litri/ha) │ (litri) │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3 = 1x2) │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ ................. │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ TOTAL: │ │ X │
└────────────────────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘

Anexez la prezenta cerere urmãtoarele documente*):
......................................
Solicit eliberarea unui numãr de ........ adeverinţe pentru întreaga cantitate de motorinã
aprobatã.
Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal privind falsul în declaraţii, declar pe
propria rãspundere exactitatea datelor prezentate.
Solicit ca adeverinţa/adeverinţele sã fie ridicatã/ridicate de la Direcţia pentru Agriculturã
şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului ...................../ Municipiului Bucureşti, astfel:
a) personal;
b) de cãtre prestatorul de servicii .............., împuternicit de primar ................ .
Prezenta cerere s-a întocmit în douã exemplare şi, dupã aprobare, un exemplar rãmâne la
beneficiar şi un exemplar la Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului
..................../Municipiului Bucureşti.

Beneficiar,
.....................
(semnãtura şi ştampila, dupã caz)
___________
*) Se înscriu toate documentele depuse, indicându-se distinct tipul documentului, numãrul şi
data acestuia. Documentele depuse în copie se certificã de cãtre reprezentantul împuternicit cu
verificarea şi avizarea cererii.




ANEXA 2

Primãria ..........................
Nr. ........ din .................



ÎMPUTERNICIRE
- model -


Primãria ........................, reprezentatã de ....................,
în calitate de primar, şi ............., în calitate de secretar al comunei/
oraşului/municipiului, împuterniceşte prestatorul de servicii:
a) persoana juridicã ......................, cu sediul în localitatea
......................., judeţul ............................, înscrisã la
registrul comerţului sub nr. ......., cod CAEN .......................,
reprezentatã de director/preşedinte ..................................,
contabil-şef/director economic ...................., cod numeric personal
(CNP) ...............;
sau
b) persoana fizicã ......................., domiciliatã în localitatea
......................, judeţul .................., str. ..................
nr. ......., deţinãtoare a B.I./C.I. seria ....... nr. ...............,
eliberat/eliberatã la data de ................... de .............,
CNP ..................,
pentru a ridica adeverinţele de la Direcţia pentru Agriculturã şi
Dezvoltare Ruralã ......................, în numele beneficiarilor prevãzuţi
în Lista beneficiarilor sprijinului financiar pentru motorinã anexatã, şi
pentru a achiziţiona cantitatea de motorinã care se cuvine beneficiarilor
prevãzuţi în aceastã listã.
Prestatorul de servicii ......................... se obligã sã ridice
adeverinţele, sã cumpere motorinã în numele beneficiarului, sã o pãstreze şi/
sau sã o predea acestuia.
Prestatorul de servicii va achiziţiona în numele beneficiarului motorinã la
un preţ care reflectã reducerea accizei.
Prezenta împuternicire s-a întocmit în 4 exemplare, dintre care un exemplar
rãmâne la primãrie, un exemplar la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare
ruralã, un exemplar la furnizor şi un exemplar la prestatorul de servicii.

Primar, Secretar,
..................... ........................
(semnãtura şi ştampila) (semnãtura)

Prestator de servicii,
..................................
(semnãtura şi ştampila, dupã caz)




ANEXA 3

Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã ....................
Nr. ............ din ....................... *)
______________
*) Reprezintã numãrul curent şi data din registrul privind eliberarea adeverinţelor pentru achiziţionarea motorinei cu accizã redusã.


ADEVERINŢÃ
- model -


Se adevereşte prin prezenta cã:
a) persoana juridicã ............., cu sediul în localitatea .............,
judeţul ................., înscrisã la registrul comerţului sub nr. ........,
cod CAEN .............., reprezentatã de director/preşedinte ...............,
contabil-şef/director economic .................., cod numeric personal (CNP)
.............................;
sau
b) persoana fizicã .............., domiciliatã în localitatea ............,
judeţul ................, str. ..................... nr. ....., deţinãtoare a
B.I./C.I. seria ..... nr. .........., eliberat/eliberatã la data de .........
de .................., CNP ......................,
beneficiazã de prevederile Hotãrârii Guvernului .............. pentru a
achiziţiona o cantitate de ........ litri motorinã.

Director executiv, Director executiv adjunct,
............................... ...............................
(nume, prenume, semnãtura şi ştampila) (nume, prenume şi semnãtura)




ANEXA 4

LISTA
beneficiarilor sprijinului financiar pentru motorinã


┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Beneficiarul │
│crt.│ (numele, prenumele, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4. │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│... │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Prezenta listã s-a întocmit ca anexã la Împuternicirea nr. ........... din
..........., în vederea ridicãrii adeverinţelor, în 4 exemplare, dintre care
un exemplar rãmâne la primãrie, un exemplar la direcţia pentru agriculturã şi
dezvoltare ruralã, un exemplar la furnizor şi un exemplar la prestatorul de
servicii (dupã caz).

Primar, Prestator de servicii,
.......................... .............................................
(nume, prenume şi semnãtura) (nume, prenume, semnãtura şi ştampila, dupã caz)




ANEXA 5

Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã .................

REGISTRU
privind eliberarea adeverinţelor pentru achiziţionarea motorinei
cu accizã redusã, pentru beneficiarii din
judeţul .....................




┌─────┬───────────────────────┬──────────┬───────────────┬──────────┬────────────────────┬──────────────────┬────────────┐
│ Nr. │ │ Cererea │ Nr./Data │ Motorina │ │ Datele de │ Semnãtura │
│crt./│ Beneficiarul │ avizatã │ adeverinţei │ aprobatã │Valoarea sprijinului│ identificare a │ persoanei │
│Data │(nume, prenume, adresã)│(nr./data)│(adeverinţelor)│ (litri) │financiar (mii lei) │ persoanei care │ care preia │
│ │ │ │ eliberate │ │ │preia adeverinţele│adeverinţele│
├─────┼───────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │
├─────┼───────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────────────┼──────────────────┼────────────┤
├─────┼───────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────────────┼──────────────────┼────────────┤
└─────┴───────────────────────┴──────────┴───────────────┴──────────┴────────────────────┴──────────────────┴────────────┘



----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016