Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 802 din 4 august 2011  pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul implementarii instrumentelor structurale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 802 din 4 august 2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul implementarii instrumentelor structurale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 566 din 9 august 2011
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Hotãrârea Guvernului nr. 457/2008 privind cadrul instituţional de coordonare şi de gestionare a instrumentelor structurale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 364 din 13 mai 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 6, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) Documentul-cadru de implementare a programului operaţional pentru obiectivul convergenţã, denumit în continuare DCI, reprezintã documentul prin care sunt stabilite detalii de implementare a programului operaţional şi care este elaborat de autoritatea de management şi aprobat prin ordin comun al secretarului general al Guvernului şi al ministrului coordonator al autoritãţii de management, respectiv prin ordin al secretarului general al Guvernului, în cazul DCI pentru Programul operaţional «Asistenţã tehnicã»;".
    2. La articolul 8, punctul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "18. analizeazã, avizeazã şi asigurã aprobarea, prin ordin comun al secretarului general al Guvernului şi al ministrului coordonator al autoritãţii de management, respectiv prin ordin al secretarului general al Guvernului în cazul Programului operaţional «Asistenţã tehnicã», a documentului-cadru de implementare a programului operaţional şi a modificãrilor acestuia;".
    3. La articolul 17, punctul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "6. pentru programele operaţionale aferente obiectivului convergenţã elaboreazã şi modificã DCI, în concordanţã cu obiectivele şi prioritãţile stabilite prin programul operaţional şi îl supune avizãrii ACIS;".
    4. La articolul 20, punctul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "6. efectueazã plãţile cãtre beneficiari din instrumente structurale şi din cofinanţarea asiguratã de la bugetul de stat, în cazul Programului operaţional sectorial «Transport»;".
    5. La articolul 20, punctul 11 se abrogã.
    6. Dupã capitolul II se introduce un nou capitol, capitolul II^1, cu urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL II^1
    Mecanismul de verificare a respectãrii normelor privind achiziţiile publice în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale
    Art. 32^1. - (1) În exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 17 pct. 36, autoritatea de management realizeazã verificãri în scopul de a se asigura cã normele comunitare şi naţionale privind achiziţiile publice au fost respectate în efectuarea cheltuielilor declarate de beneficiari.
    (2) Verificãrile prevãzute la alin. (1) se realizeazã ulterior semnãrii contractelor de achiziţie publicã de cãtre beneficiari.
    (3) În scopul de a se asigura cã normele comunitare şi naţionale privind achiziţiile publice au fost respectate în efectuarea cheltuielilor declarate de beneficiari, autoritatea de management este sprijinitã, în condiţiile legii, de Autoritatea Naţionalã pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, denumitã în continuare ANRMAP, şi de Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice, denumitã în continuare UCVAP.
    (4) Verificãrile prevãzute la alin. (1) pot fi realizate prin eşantion, pe baza unei analize de risc, şi pot viza elementele verificate în condiţiile legii de ANRMAP şi UCVAP.
    Art. 32^2. - Sprijinul acordat de ANRMAP în aplicarea prevederilor art. 32^1 alin. (3) vizeazã urmãtoarele:
    a) îndeplinirea atribuţiei prevãzute la art. 49 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 337/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    b) îndeplinirea atribuţiilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. g^1) şi k) din Hotãrârea Guvernului nr. 525/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    c) transmiterea cãtre autoritatea de management a concluziilor verificãrilor desfãşurate ca urmare a unor sesizãri cu privire la proceduri de achiziţie publicã derulate în cadrul proiectelor finanţate din programul operaţional pe care aceasta îl gestioneazã.
    Art. 32^3. - Sprijinul acordat de UCVAP şi structurile sale specializate de la nivel teritorial în aplicarea prevederilor art. 32^1 alin. (3) vizeazã verificarea aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor în conformitate cu art. 1-3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2006 privind funcţia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 228/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Art. 32^4. - (1) În cazul în care autoritatea de management considerã cã au existat încãlcãri ale legislaţiei comunitare sau naţionale privind achiziţiile publice, aceasta stabileşte şi aplicã corecţii financiare, în condiţiile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apãrute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
    (2) În exercitarea atribuţiei prevãzute la alin. (1), autoritatea de management nu este condiţionatã în luarea deciziilor de activitãţile desfãşurate de ANRMAP şi UCVAP potrivit dispoziţiilor art. 32^2 şi 32^3.
    Art. 32^5. - Autoritatea de management, ANRMAP şi UCVAP coopereazã continuu, în vederea identificãrii riscurilor de încãlcare a prevederilor legale în materia achiziţiilor publice şi în vederea elaborãrii de instrucţiuni şi recomandãri pentru o mai bunã îndrumare a autoritãţilor contractante care beneficiazã de finanţare din instrumentele structurale.
    Art. 32^6. - Autoritãţile de management, ANRMAP şi UCVAP încheie protocoale de colaborare în care se detaliazã regulile privind aplicarea prevederilor art. 32^1 alin. (3) şi ale art. 32^5.
    Art. 32^7. - În exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 20 pct. 1 şi 2, Autoritatea de certificare şi platã verificã, în scopul certificãrii, dacã a primit informaţiile corespunzãtoare din partea autoritãţii de management privind procedurile urmate şi verificãrile efectuate de cãtre autoritatea de management/organismul intermediar asupra achiziţiilor publice aferente contractelor pentru care au fost incluse cheltuielile în declaraţiile de cheltuieli.
    Art. 32^8. - Pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 32^7, atunci când informaţiile referitoare la achiziţiile publice care însoţesc declaraţia de cheltuieli întocmitã de autoritatea de management sunt incomplete/insuficiente, Autoritatea de certificare şi platã poate efectua propriile verificãri potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999 poate solicita autoritãţii de management efectuarea unor verificãri suplimentare privind respectarea reglementãrilor naţionale şi comunitare în domeniul achiziţiilor publice şi, dupã caz, aplicarea de cãtre acestea, în mod corespunzãtor, a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 66/2011."
    7. La articolul 36, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În lipsa preşedintelui, conducerea CNC este asiguratã de preşedintele executiv, şeful ACIS."
    8. La articolul 37, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 37. - (1) Deciziile CNC se transmit membrilor sãi de cãtre şeful ACIS, în calitate de preşedinte executiv al acestuia."
    ART. II
    Alineatul (2) al articolului 13 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 din 1 august 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Listele prevãzute la alin. (1) sunt aprobate prin ordin comun al ministrului coordonator al autoritãţii de management, al ministrului finanţelor publice şi al secretarului general al Guvernului, iar în cazul Programului operaţional «Asistenţã tehnicã», prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al secretarului general al Guvernului."

                       PRIM-MINISTRU
                         EMIL BOC

                     Contrasemneazã:
                     ---------------
           p. Secretarul general al Guvernului,
                        Ştefan Gati

            Şeful Autoritãţii pentru Coordonarea
                 Instrumentelor Structurale,
                    Teodor Cãtãlin Vãtafu

        p. Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
                      Gheorghe Nastasia,
                       secretar general

                   Ministrul transporturilor
                      şi infrastructurii,
                      Anca Daniela Boagiu

              p. Ministrul mediului şi pãdurilor,
                      Cristian Apostol,
                      secretar de stat

                  Ministrul muncii, familiei
                   şi protecţiei sociale,
                 Laurenţiu Sebastian Lãzãroiu

                Ministrul economiei, comerţului
                   şi mediului de afaceri,
                        Ion Ariton

            Ministrul administraţiei şi internelor,
                   Constantin-Traian Igaş

              Preşedintele Autoritãţii Naţionale
                   pentru Reglementarea şi
              Monitorizarea Achiziţiilor Publice,
                      Cristina Trãilã

                Ministrul finanţelor publice,
                     Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 4 august 2011.
    Nr. 802.

                        --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016