Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 8 din 17 februarie 2010  privind aprobarea Normelor de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 8 din 17 februarie 2010 privind aprobarea Normelor de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea

EMITENT: CAMERA CONSULTANTILOR FISCALI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 18 februarie 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 8 din 17 februarie 2010
privind aprobarea Normelor de certificare a declaraţiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea
EMITENT: CAMERA CONSULTANŢILOR FISCALI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 18 februarie 2010

În temeiul <>art. 3 alin. (1) lit. b) şi ale <>art. 11 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activitãţii de consultanţã fiscalã, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 198/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile <>art. 83 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Consiliul superior al Camerei Consultanţilor Fiscali, întrunit în şedinţa din 17 februarie 2010, hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Normele de certificare a declaraţiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Normele prevãzute la art. 1 se aplicã pentru certificarea declaraţiilor fiscale anuale aferente anului 2009, care se depun la organele fiscale în anul 2010.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali,
Daniel Chiţoiu

Bucureşti, 17 februarie 2010.
Nr. 8.

ANEXÃ
-----

NORME
de certificare a declaraţiilor fiscale anuale
ale contribuabililor persoane juridice, cu excepţia
celor pentru care este obligatorie auditarea

Prezentele norme stabilesc principiile generale aplicabile activitãţii de certificare a declaraţiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea, denumite în continuare declaraţii de impozit pe profit, în acord cu dispoziţiile prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã, republicatã , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ART. 1
Definiţii
În cadrul prezentelor norme, termenii de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) compania reprezintã contribuabilul a cãrui declaraţie anualã de impozit pe profit este supusã certificãrii de cãtre un consultant fiscal;
b) certificarea reprezintã verificarea exactitãţii şi realitãţii datelor înscrise în declaraţiile fiscale, în concordanţã cu prevederile legale, pe baza documentelor şi informaţiilor financiar-contabile şi fiscale solicitate de cãtre consultantul fiscal şi furnizate de companie, date ce sunt reflectate în evidenţa contabilã a companiei. Verificarea exactitãţii şi realitãţii datelor înscrise în declaraţia anualã de impozit pe profit se va face prin sondaj şi în limita unui prag de semnificaţie, aşa cum este definit în prezentele norme. Certificarea declaraţiei anuale de impozit pe profit nu presupune oferirea de soluţii de optimizare fiscalã;
c) dosarul de lucru reprezintã ansamblul datelor şi informaţiilor cerute de cãtre consultantul fiscal în vederea certificãrii declaraţiei anuale de impozit pe profit şi primite de cãtre acesta de la reprezentanţii companiei. De asemenea, dosarul de lucru include şi testele, fişierele de lucru şi alte documente pe baza cãrora consultantul fiscal realizeazã activitatea de verificare;
d) verificarea prin sondaj reprezintã activitatea de verificare selectivã a documentelor şi operaţiunilor considerate ca reprezentative pentru totalitate, în care sunt reflectate veniturile şi cheltuielile.
ART. 2
Contractul
Relaţia profesionalã trebuie statuatã prin intermediul unui contract în formã scrisã încheiat între companie şi consultantul fiscal.
ART. 3
Rãspunderea consultantului fiscal
Consultantul fiscal va presta serviciul de certificare cu grija şi atenţia cuvenite conform cerinţelor cuprinse în standardele profesionale şi Codul etic al consultantului fiscal. Camera Consultanţilor Fiscali va supraveghea activitatea consultanţilor fiscali ce presteazã servicii de certificare a declaraţiei anuale de impozit pe profit. Camera Consultanţilor Fiscali va aplica sancţiunile prevãzute de regulamentul propriu de organizare şi funcţionare în cazul în care se dovedeşte faptul cã un consultant fiscal nu a respectat prevederile acestui regulament, ale codului etic şi ale prezentelor norme.
ART. 4
Prezentarea informaţiilor
(1) Compania pregãteşte declaraţia anualã de impozit pe profit şi este rãspunzãtoare pentru întocmirea documentelor contabile, pentru acurateţea înregistrãrilor contabile, precum şi pentru întocmirea şi acurateţea registrelor fiscale. Compania, prin reprezentanţii sãi, va trebui sã dea o declaraţie pe propria rãspundere privind conformitatea înregistrãrilor şi a politicilor contabile cu referenţialul contabil românesc în vigoare, şi anume <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene. Modelul declaraţiei pe propria rãspundere este prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Compania va pune la dispoziţia consultantului fiscal documente şi informaţii în vederea verificãrii elementelor înscrise în declaraţia anualã de impozit pe profit ce face obiectul certificãrii. În situaţia în care aceste documente sunt confidenţiale, consultantul fiscal va da o declaraţie de pãstrare a confidenţialitãţii informaţiilor la care are acces.
(3) Toate informaţiile trebuie solicitate în scris de cãtre consultantul fiscal.
ART. 5
Procedura de lucru
(1) Tratamentul fiscal al operaţiunilor economice reflectate în documentele financiar-contabile şi care sunt înscrise în declaraţia anualã de impozit pe profit ce urmeazã a fi supusã certificãrii se verificã prin sondaj.
(2) Consultantul fiscal trebuie sã ia în considerare pragul de semnificaţie atunci când este angajat în vederea certificãrii declaraţiilor fiscale.
(3) În elaborarea raportului de certificare, consultantul fiscal impune un nivel acceptabil al pragului de semnificaţie, astfel încât sã poatã detecta din punct de vedere cantitativ denaturãrile semnificative.
ART. 6
Stabilirea pragului de semnificaţie/materialitãţii
În stabilirea pragului de semnificaţie/materialitãţii pentru verificarea calculului impozitului pe profit, consultanţii fiscali se vor baza în primul rând pe raţionamentul lor profesional, precum şi pe procedurile analitice şi pe înţelegerea în ansamblu a companiei şi a mediului economic în care aceasta activeazã.
ART. 7
Utilizarea unor valori de referinţã în stabilirea pragului de semnificaţie/materialitãţii
Deşi stabilirea pragului de semnificaţie/materialitãţii este o problemã de raţionament profesional, în anumite cazuri va fi util sã se aplice un procentaj dintr-o anumitã valoare de referinţã.
ART. 8
Aplicarea unui procentaj asupra unei valori de referinţã
(1) Ca regulã generalã, în determinarea procentajului care va fi aplicat unei valori de referinţã alese pentru stabilirea pragului de semnificaţie, se va folosi raţionamentul profesional.
(2) Pentru stabilirea valorii de referinţã utilizate pentru determinarea pragului de semnificaţie/materialitãţii, se vor utiliza informaţiile fiscale relevante, cum ar fi:
- ponderea fiecãrei categorii de venit neimpozabil în total venituri neimpozabile;
- ponderea fiecãrei categorii de cheltuialã nedeductibilã în total cheltuieli nedeductibile.
ART. 9
Utilizarea raţionamentului profesional
Consultanţii fiscali sunt obligaţi sã îşi utilizeze raţionamentul profesional pentru a stabili dacã cele menţionate mai sus sunt adecvate circumstanţelor individuale.
ART. 10
Cerinţe minimale de verificare în vederea certificãrii declaraţiei anuale privind impozitul pe profit
(1) Verificarea declaraţiei anuale de impozit pe profit va trebui sã urmãreascã cel puţin elementele menţionate în mod specific în cuprinsul titlului II "Impozit pe profit" din <>Legea nr. 571/2003 privind <>Codul fiscal , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cum ar fi: veniturile impozabile, veniturile neimpozabile, elementele similare veniturilor şi cheltuielilor, reevaluãrile, cheltuielile nedeductibile şi cu deductibilitate limitatã, gradul de îndatorare, provizioanele, amortizarea, cheltuielile/veniturile angajate etc.
(2) Certificarea declaraţiei anuale de impozit pe profit nu presupune verificarea politicii/documentaţiei privind preţurile de transfer, a politicilor comerciale şi a politicilor contabile aplicate de companie. Certificarea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit pentru o anumitã perioadã nu presupune şi verificarea pierderii fiscale reportate şi a altor elemente fiscale ce provin din perioadele anterioare şi care produc efecte în perioada supusã certificãrii.
ART. 11
Documentare
Consultantul fiscal care va presta serviciile de certificare a declaraţiilor fiscale va avea obligaţia sã documenteze aceastã activitate în cadrul unui dosar de lucru ce va fi arhivat la sediul consultantului fiscal. Acest dosar va sta la baza controlului de calitate efectuat periodic de cãtre Camera Consultanţilor Fiscali.
ART. 12
Raportul de certificare
Rezultatele certificãrii vor fi consemnate într-un document numit raport de certificare, care va fi înaintat companiei.
ART. 13
Elemente minimale ale raportului de certificare a declaraţiei anuale de impozit pe profit
Raportul de certificare va trebui sã cuprindã cel puţin urmãtoarele elemente:
a) o scurtã prezentare a companiei;
b) valoarea pragului de semnificaţie;
c) menţiuni referitoare la pierderea fiscalã din anul/anii anterior/anteriori reportatã în anul în care se certificã declaraţia anualã de impozit pe profit;
d) elementele care au fost supuse verificãrii conform titlului II "Impozit pe profit" din <>Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aşa cum au fost menţionate la art. 10;
e) eventualele ajustãri propuse faţã de declaraţia supusã iniţial certificãrii;
f) opinia consultantului fiscal referitoare la declaraţia anualã de impozit pe profit care a fost supusã verificãrii.
ART. 14
Nota de certificare
Consultantul fiscal va emite o notã de certificare care va însoţi declaraţia anualã de impozit pe profit. În nota de certificare se va menţiona dacã certificarea se va face cu rezerve sau fãrã. Modelul notei de certificare este prezentat în anexa nr. 2 - în cazul certificãrii de cãtre un consultant fiscal - şi, respectiv, în anexa nr. 2A - în cazul certificãrii de cãtre o societate comercialã de consultanţã fiscalã.
ART. 15
Anexele nr. 1, 2 şi 2A fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

Modelul declaraţiei pe propria rãspundere

DECLARAŢIE

Subsemnatul, ................, domiciliat în ............., str. ....... nr. ......., bl. ........, sc. ....., et. ..........., ap. ............, sectorul ........, CNP ............, posesor al ...... seria ...... nr. ............., eliberatã de ................ la data de .............., în calitate de administrator al S.C. .............., cu domiciliul fiscal în ................., str. ............ nr. ......., bl. ........., sc. ....., et. ..........., ap. ............, sectorul ........., înregistratã la Oficiul Registrului Comerţului .......... sub nr. J ....../......./........, având codul de identificare fiscalã ................, atribut fiscal RO, declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
- documentele ce au stat la baza înregistrãrilor contabile aferente exerciţiului financiar ................ sunt autentice şi reflectã tranzacţii reale;
- nu deţin, cu orice titlu, bunuri materiale, titluri de valoare, numerar şi alte drepturi şi obligaţii şi nu au fost efectuate operaţiuni economice fãrã sã fie înregistrate în contabilitate;
- a fost efectuatã inventarierea generalã a patrimoniului, iar rezultatele valorificãrii acestuia au fost înregistrate în contabilitatea aferentã exerciţiului financiar .................;
- balanţa de verificare aferentã lunii decembrie a anului .................... a fost întocmitã cu respectarea reglementãrilor contabile în vigoare şi reflectã o imagine fidelã a poziţiei financiare, a performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfãşuratã;
- sumele înregistrate drept cheltuieli deductibile sunt numai cheltuielile efectuate în scopul realizãrii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare;
- contabilitatea cheltuielilor se ţine pe feluri de cheltuieli, dupã natura sau destinaţia lor, dupã caz;
- contabilitatea veniturilor se ţine pe feluri de venituri, dupã natura sau sursa lor, dupã caz;
- atât cheltuielile, cât şi veniturile înregistrate în balanţa de verificare încheiatã la 31.12. ............. au respectat întocmai prevederile legale, rulajele aferente conturilor analitice de venituri şi cheltuieli sunt corect înregistrate dupã destinaţie şi numai aferent exerciţiului financiar ....................;
- dobânzile şi diferenţele de curs valutar înregistrate în contabilitate sunt aferente creditelor bancare sau leasingurilor financiare contractate de la entitãţile prevãzute la <>art. 23 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind <>Codul fiscal , cu modificãrile şi completãrile ulterioare (<>Codul fiscal );
- pierderea fiscalã înregistratã în exerciţiul financiar precedent conform declaraţiei privind impozitul pe profit preluatã în declaraţia privind impozitul pe profit a anului ..................... este realã şi a rezultat în urma respectãrii prevederilor <>Codului fiscal ;
- impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, inclusiv impozitul pe profit, au fost corect înregistrate în conturi analitice, calculul acestora fiind în sarcina mea;
- registrul de evidenţã fiscalã al societãţii a fost completat corect şi în termenul legal, sumele înscrise în acesta fiind în strictã concordanţã cu prevederile Codului fiscal;
- pentru orice abatere de la regulile contabile îmi asum rãspunderea exclusivã.

Semnãtura
...............

Data
...............

ANEXA 2
-------
la norme
--------

Modelul notei de certificare

NOTÃ DE CERTIFICARE
a declaraţiei privind impozitul
pe profit aferente anului .........

Subsemnatul/a, ..............., în calitate de consultant fiscal înregistrat la Camera Consultanţilor Fiscali sub nr. .........../an ........, în baza Contractului nr. ........../........., am acordat servicii profesionale de certificare a declaraţiei privind impozitul pe profit aferente anului ........... pentru S.C. ............................. .
Declaraţia privind impozitul pe profit aferentã anului ........................ este responsabilitatea conducerii Societãţii ............................. .
Responsabilitatea noastrã este de a ne exprima o opinie asupra declaraţiei privind impozitul pe profit aferente anului ........., bazatã pe certificarea pe care am efectuat-o.
Noi am efectuat certificarea în conformitate cu Normele de certificare a declaraţiei de impozit pe profit şi cu Codul etic al consultantului fiscal, emise de Camera Consultanţilor Fiscali. Certificarea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit reprezintã verificarea exactitãţii şi realitãţii datelor înscrise în declaraţiile fiscale, în concordanţã cu prevederile legale, pe baza documentelor şi informaţiilor financiar-contabile şi fiscale solicitate de cãtre consultantul fiscal şi furnizate de companie, date ce sunt reflectate în evidenţa contabilã a companiei. Verificarea exactitãţii şi realitãţii datelor înscrise în declaraţia anualã de impozit pe profit s-a fãcut prin sondaj şi în limita unui prag de semnificaţie.
În opinia noastrã, certificãm fãrã/cu rezerve declaraţia privind impozitul pe profit aferentã anului ......... la S.C. .......... .

Data........................
Adresa....................

Consultant fiscal,
............................
(semnãtura şi parafa)

ANEXA 2A
---------
la norme
--------

Modelul notei de certificare

NOTÃ DE CERTIFICARE
a declaraţiei privind impozitul
pe profit aferente anului .........

S.C. ..................., în calitate de societate comercialã de consultanţã fiscalã, autorizatã de Camera Consultanţilor Fiscali sub nr. ......../an ..........., reprezentatã de administrator consultant fiscal ............., înregistrat la Camera Consultanţilor Fiscali sub nr. .........../an ..........., în baza Contractului nr. .........../........, am acordat servicii profesionale de certificare a declaraţiei privind impozitul pe profit aferente anului ........... pentru S.C. ................ .
Declaraţia privind impozitul pe profit aferentã anului .......... este responsabilitatea conducerii Societãţii .......................... .
Responsabilitatea noastrã este de a ne exprima o opinie asupra declaraţiei privind impozitul pe profit aferente anului ........., bazatã pe certificarea pe care am efectuat-o.
Noi am efectuat certificarea în conformitate cu Normele de certificare a declaraţiei de impozit pe profit şi cu Codul etic al consultantului fiscal, emise de Camera Consultanţilor Fiscali. Certificarea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit reprezintã verificarea exactitãţii şi realitãţii datelor înscrise în declaraţiile fiscale, în concordanţã cu prevederile legale, pe baza documentelor şi informaţiilor financiar-contabile şi fiscale solicitate de cãtre consultantul fiscal şi furnizate de companie, date ce sunt reflectate în evidenţa contabilã a companiei. Verificarea exactitãţii şi realitãţii datelor înscrise în declaraţia anualã de impozit pe profit s-a fãcut prin sondaj şi în limita unui prag de semnificaţie.
În opinia noastrã, certificãm fãrã/cu rezerve declaraţia privind impozitul pe profit aferentã anului ......... la S.C. ................... .

Data ..........................
Adresa ........................

Numele şi prenumele reprezentantului legal
.................................
(semnãtura şi ştampila)

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016