Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 795 din 21 august 2001  pentru aprobarea Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului din Republica Moldova pentru anul de invatamant 2001/2002, semnat la Bucuresti la 5 iulie 2001    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 795 din 21 august 2001 pentru aprobarea Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului din Republica Moldova pentru anul de invatamant 2001/2002, semnat la Bucuresti la 5 iulie 2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 530 din 31 august 2001

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Protocolul de colaborare dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul Învãţãmântului din Republica Moldova pentru anul de învãţãmânt 2001/2002, semnat la Bucureşti la 5 iulie 2001.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Vasile Molan,
secretar de stat

Ministrul afacerilor externe,
Mircea Geoana

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

PROTOCOL
de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul Învãţãmântului din Republica Moldova pentru anul de învãţãmânt 2001/2002

Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România şi Ministerul Învãţãmântului din Republica Moldova, denumite în continuare pãrţi, în baza Acordului interguvernamental privind colaborarea în domeniul ştiinţei, învãţãmântului şi culturii dintre România şi Republica Moldova, semnat la Chisinau la 19 mai 1992, au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Cele doua pãrţi vor acorda începând cu anul de învãţãmânt 2001/2002 burse şi locuri cu scutire de taxe de şcolarizare, subvenţionate de la buget, pentru studii preuniversitare, universitare şi postuniversitare (masterat/studii aprofundate, şcoli academice postuniversitare, doctorat şi specializare-perfecţionare), în unitãţile şcolare şi instituţiile de învãţãmânt superior de stat.
România va acorda:
- 850 de burse pentru învãţãmântul preuniversitar liceal şi postliceal, pentru absolvenţii gimnaziilor cu diploma de capacitate şi, respectiv, ai liceelor cu examen de bacalaureat, promotia 2001;
- 480 de burse în învãţãmântul universitar pentru absolvenţii liceelor cu diploma de bacalaureat, promotia 2001;
- 300 de locuri pentru cetãţeni ai Republicii Moldova, absolvenţi ai liceelor din România cu examen de bacalaureat, promotia 2001, care au studiat ca bursieri ai statului roman şi care vor participa la admitere în aceleaşi condiţii ca şi cetãţenii romani;
- 150 de burse pentru învãţãmântul postuniversitar, din care 50 pentru doctorat, 50 pentru masterat/studii aprofundate şi 50 pentru şcoli academice postuniversitare;
- 500 de luni-bursa stagii de perfecţionare pentru cadrele didactice din învãţãmântul preuniversitar;
- 500 de luni-bursa stagii de specializare-perfecţionare pentru cadrele didactice din învãţãmântul universitar;
- 500 de luni-bursa pentru practica de producţie şi de cercetare în România a studenţilor din Republica Moldova;
- 50 de locuri pentru studii universitare cu scutire de taxe de şcolarizare, subvenţionate de la buget.
Bursele vor fi acordate absolvenţilor din instituţiile învãţãmântului de stat.
Republica Moldova va acorda:
- 10 burse pentru învãţãmântul preuniversitar;
- 250 de burse pentru studii complete sau parţiale, cursuri de zi, în învãţãmântul universitar;
- 50 de burse pentru studii complete sau parţiale, cursuri fãrã frecventa, în învãţãmântul universitar;
- 30 de luni-bursa pentru practica de producţie şi de cercetare în Republica Moldova a studenţilor din România;
- 25 de burse pentru doctorat, forma de învãţãmânt cu frecventa;
- 60 de burse pentru doctorat, forma de învãţãmânt fãrã frecventa.
ART. 2
Pãrţile primesc la studii elevi, studenţi şi cursanţi la toate formele de învãţãmânt, cu excepţia învãţãmântului special şi profesional (şcoli profesionale şi de ucenici), conform prevederilor prezentului protocol.
ART. 3
Pãrţile pot primi la studii elevi, studenţi şi cursanţi la toate formele de învãţãmânt cu plata taxelor în moneda statului primitor.
Taxele pentru studii se stabilesc conform reglementãrilor în vigoare din statul primitor, în cuantumul prevãzut pentru cetãţenii proprii.
Selecţia (admiterea) la studii universitare şi postuniversitare cu taxa se realizeazã conform metodologiei proprii a universitatilor primitoare.
ART. 4
Cele doua pãrţi vor sprijini, pe baza unor programe concrete, colaborarea directa dintre instituţiile de învãţãmânt superior şi de cercetare din învãţãmânt, precum şi dintre şcoli şi inspectoratele şcolare teritoriale.
ART. 5
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România va sprijini dezvoltarea extensiunilor universitare existente în Republica Moldova:
a) extensiunea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti la Universitatea de Stat din Republica Moldova;
b) extensiunea Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi la Universitatea Tehnica a Moldovei din Chisinau;
c) extensiunea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi la Universitatea "Alecu Russo" din Balti;
d) extensiunea Universitatii "Dunarea de Jos" din Galaţi la Universitatea din Cahul.
Ministerul Învãţãmântului din Republica Moldova va sprijini înfiinţarea de extensiuni universitare la Iaşi, Suceava, Galaţi sau în alte centre universitare.
ART. 6
Extensiunea Universitatii Ştefan cel Mare din Suceava din cadrul Colegiului economic din Soroca, specializarea "turism-servicii", se transfera la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, începând cu anul universitar 2001/2002.
ART. 7
Cele doua pãrţi vor colabora în probleme legate de organizarea şi modernizarea învãţãmântului de toate gradele. În anul de învãţãmânt 2001/2002 fiecare parte va primi delegaţii din celãlalt stat, dupã cum urmeazã:
- trei delegaţii de experţi din cadrul ministerelor din cele doua state, alcãtuite din 3 persoane, pentru maximum 3 zile fiecare, în vederea analizei realizãrii prezentului protocol, precum şi elaborãrii strategiei de colaborare viitoare;
- trei delegaţii pentru învãţãmântul preuniversitar, alcãtuite din 3-5 persoane, pentru maximum 3 zile fiecare;
- doua delegaţii din învãţãmântul superior, alcãtuite din 2-3 persoane, pentru maximum 3 zile fiecare;
- doua delegaţii, alcãtuite din 2-3 persoane, pentru cel mult 3 zile fiecare, în probleme privind organizarea cercetãrii ştiinţifice în sistemul învãţãmântului;
- trei delegaţii, alcãtuite din 3-5 persoane, pentru cel mult 3 zile fiecare, în probleme legate de legislaţia învãţãmântului, de managementul şcolar şi universitar, pentru schimb de informaţii şi de experienta privind sistemele naţionale de învãţãmânt, asigurarea bazei materiale, relaţii internaţionale;
- trei-cinci delegaţii, alcãtuite din 3-5 persoane, pentru cel mult 5 zile fiecare, pentru schimb de experienta între casele corpului didactic din România şi unitãţi echivalente din Republica Moldova.
ART. 8
Pãrţile vor colabora în vederea elaborãrii şi armonizarii programelor şi manualelor şcolare în conformitate cu practicile educaţionale europene. În acest scop se vor constitui grupuri de lucru pe discipline de învãţãmânt, formate din câte doi specialişti de fiecare parte, care se vor intalni de 2-3 ori, pe perioade de 3-5 zile, alternativ, în România şi în Republica Moldova.
O comisie formatã din câte 2-3 reprezentanţi ai celor doua ministere se va întruni la Bucureşti, pana la data de 15 octombrie 2001, pentru a stabili în prealabil disciplinele prioritare pentru realizarea prevederilor prezentului articol.
ART. 9
Pãrţile vor colabora pentru:
a) constituirea de donaţii (manuale, metodici, materiale didactice etc.);
b) schimburi de publicaţii şi materiale de specialitate;
c) stabilirea unor relaţii de colaborare între instituţiile de învãţãmânt şi bibliotecile acestora din România şi din Republica Moldova;
d) sprijinirea în continuare a relaţiilor directe dintre instituţiile de cercetare din domeniul învãţãmântului.
ART. 10
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România va sprijini învãţãmântul preuniversitar şi superior din Republica Moldova cu manuale şcolare şi cursuri universitare, materiale didactice, detasarea unor cadre didactice, precum şi alte solicitãri şi acţiuni, în limita sumei prevãzute anual prin legea bugetului de stat din Fondul la dispoziţia Guvernului României pentru relaţiile cu Republica Moldova. Cheltuielile cu aceasta destinaţie vor fi stabilite de Comitetul Interministerial pentru Relaţiile cu Republica Moldova, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, şi vor fi aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 11
Pãrţile au hotãrât sa constituie o Comisie interministeriala, condusã de cei doi miniştri sau de reprezentanţii lor, care sa examineze semestrial stadiul colaborãrii dintre cele doua pãrţi, potrivit prezentului protocol. Membrii acestei comisii se vor intalni de doua ori pe an, alternativ, la Bucureşti şi la Chisinau.
ART. 12
Preselecţia candidaţilor pentru învãţãmântul preuniversitar, universitar şi postuniversitar va fi facuta de o Comisie mixtã (anexele nr. 1, 2 şi 3), formatã din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, Ministerului Afacerilor Externe din România şi, respectiv, ai Ministerului Învãţãmântului şi Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova.
Comisia mixtã, alcãtuitã din câte 4 persoane de fiecare parte, se va întruni, alternativ, pentru perioade de 4-5 zile, pentru fiecare nivel de învãţãmânt, la Bucureşti şi la Chisinau.
ART. 13
Partea romana va acorda 25 de burse pentru persoane din Republica Moldova la cursurile de vara de limba, cultura şi civilizatie româneascã, organizate de universitãţi din România.
ART. 14
Pãrţile vor primi la studii în învãţãmântul preuniversitar, universitar şi postuniversitar, fãrã plata taxelor şcolare, salariaţi ai misiunilor diplomatice, persoane care lucreazã oficial în instituţiile de stat din România şi, respectiv, din Republica Moldova, precum şi pe copiii acestora, pe baza unei cereri a Ambasadei României la Chisinau, respectiv a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.
ART. 15
Bursierii statului roman vor beneficia de:
a) finanţarea cheltuielilor de şcolarizare de la bugetul de stat pe perioada academica a studiilor.
Depãşirea duratei învãţãmântului universitar gratuit se suporta de cãtre studenţi în condiţiile prevãzute pentru studenţii proprii, cu excepţia celor care au avizul comisiei medicale şi aprobarea Senatului universitar, conform reglementãrilor legale;
b) bursa lunarã conform reglementãrilor în vigoare, dupã cum urmeazã:
- pentru bursierii statului roman, la forma de învãţãmânt cu frecventa, bursele se acorda pe perioada cursurilor, a vacantelor de iarna şi primavara, inclusiv pe timpul pregãtirii şi sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma (licenta) şi pe perioada practicii în producţie. Bursa nu se acorda pe perioada vacantei de vara. Acordarea bursei nu poate depãşi durata ciclului academic;
- pentru studenţi, forma de învãţãmânt fãrã frecventa, bursele se acorda pe intreaga perioada a sesiunilor de examene la care se prezintã;
- studenţii vor beneficia de bursa şi de finanţarea cheltuielilor de şcolarizare de la buget, dar nu mai mult de durata academica a studiilor, în acord cu sistemul de credite transferabile;
- pentru doctoranzi, forma de învãţãmânt cu frecventa, bursa se acorda pe durata studiilor;
- pentru doctoranzi, forma de învãţãmânt fãrã frecventa, bursa se acorda pe durata de o luna pentru examene, referate şi lucrãri de laborator, prevãzute în planul individual de activitate al bursierului, pe perioada studiilor;
- cuantumul burselor pentru studenţi se stabileşte la echivalentul în lei al sumei de 50 dolari S.U.A. lunar, la cursul comunicat de Banca Nationala a României pentru ultima zi a lunii precedente. Pentru elevi, masteranzi, doctoranzi şi cursanţi la specializare-perfecţionare postuniversitarã cuantumul bursei se va stabili corespunzãtor raporturilor care rezulta din reglementãrile în vigoare. Bursele se acorda în limita fondurilor aprobate cu aceasta destinaţie de la bugetul de stat;
c) cazare gratuita pentru bursieri în internate sau în cãmine studenţeşti pe perioada activitãţii şcolare (inclusiv vacanta de iarna şi de primavara), în limita fondurilor aprobate cu aceasta destinaţie de la bugetul de stat. Doctoranzii, bursieri ai statului roman, forma de învãţãmânt cu frecventa, beneficiazã de cazare gratuita pe perioada studiilor, iar doctoranzii de la forma de învãţãmânt fãrã frecventa, de cazare gratuita pe perioada activitãţii prevãzute în planul individual de activitate;
d) asistenta medicalã conform reglementãrilor interne prevãzute pentru studenţii proprii;
e) reducerea cu 50% pentru elevii şi studenţii bursieri ai statului roman, care studiazã în România în învãţãmântul de stat, cursuri de zi, a tarifelor pentru transportul local în comun, de suprafata şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, în tot timpul anului calendaristic.
Bursierii Republicii Moldova vor beneficia de:
a) bursa lunarã conform reglementãrilor în vigoare, dupã cum urmeazã:
- pentru elevii, studenţii, doctoranzii, rezidentii de la forma de studii cu frecventa, bursa lunarã pe 12 luni anual, pe perioada studiilor. Bursa se acorda elevilor, studenţilor şi doctoranzilor care au promovat examenele în sesiunea oficialã. Elevilor şi studenţilor absolvenţi li se asigura o bursa lunarã în plus dupã examenele de bacalaureat sau licenta, susţinute în prima sesiune de absolvire;
- pentru studenţii de la forma de studii fãrã frecventa, bursa pe intreaga sesiune de examene (doua luni pe an);
- pentru doctoranzii de la forma de studii fãrã frecventa, bursa cu durata de o luna pentru fiecare examen, lucrare de laborator, referat etc., fixat în planul individual de activitate (doua luni pe an);
b) pentru elevii şi studenţii cu rezultate excepţionale la studii, burse nominale de merit;
c) cazare în internate şcolare şi în cãmine studenţeşti, în condiţiile stabilite pentru cetãţenii proprii;
d) asistenta medicalã conform reglementãrilor prevãzute pentru bursierii proprii;
e) reducerea tarifelor pe mijloacele de transport în comun, în condiţiile stabilite pentru elevii şi studenţii proprii.
ART. 16
Pãrţile vor acorda pe baza de reciprocitate, pentru ţinerii înmatriculaţi la studii ca bursieri sau cu subvenţionarea cheltuielilor de şcolarizare de la bugetul de stat, scutire de la plata taxelor pentru înscriere şi pentru examenele de diploma (licenta) numai pe durata academica a studiilor şi în condiţiile creditelor transferabile.
ART. 17
Copiii bursierilor celor doua pãrţi pot fi primiţi în învãţãmântul preşcolar, primar şi gimnazial fãrã taxe de şcolarizare.
ART. 18
Cele doua pãrţi vor acorda, în anul de învãţãmânt 2001/2002, locuri gratuite în taberele de odihna, pentru elevi şi studenţi, în timpul vacantelor sau pentru participarea în taberele de pregãtire pentru olimpiade, astfel:
a) România - 600 de locuri (400 pentru elevi şi 200 pentru studenţi);
b) Republica Moldova - 200 de locuri (100 pentru elevi şi 100 pentru studenţi).
Propunerile de participanţi la taberele de odihna se fac de cele doua pãrţi.
ART. 19
Cele doua pãrţi vor colabora pentru a invita elevi şi studenţi din Republica Moldova şi, respectiv, din România sa participe la olimpiadele şi concursurile organizate pe teritoriul celuilalt stat. Condiţiile de participare vor fi stabilite pentru fiecare acţiune de organizatori.
ART. 20
Pãrţile vor spijini desfãşurarea activitãţilor Consiliului Comun al Rectorilor din România şi din Republica Moldova. Consiliul Comun al Rectorilor se va întruni, alternativ, în România şi, respectiv, în Republica Moldova.
ART. 21
Pentru acţiunile realizate pe baza de reciprocitate, prevãzute la art. 7, 8, 11, 12, 13, 19 şi 20, partea primitoare va suporta cheltuielile de cazare, masa, transport intern şi asigurare medicalã de urgenta, iar partea trimitatoare, pe cele de transport internaţional.
În cazul acţiunilor iniţiate de una dintre pãrţi, partea respectiva va suporta toate cheltuielile de întreţinere şi cazare, precum şi cele de transport.
ART. 22
Pentru realizarea schimburilor prevãzute în prezentul protocol Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii din România va colabora direct cu Ministerul Învãţãmântului din Republica Moldova, inclusiv pentru problemele legate de instituţiile de învãţãmânt coordonate în Republica Moldova de alte ministere (instituţii cu profil militar, artistic, agricol, medical etc.).
ART. 23
Prevederile prezentului protocol se aplica tuturor persoanelor din cele doua state, înmatriculate în condiţiile legii, indiferent de anul înmatriculãrii la studii în România, respectiv Republica Moldova.
ART. 24
Prezentul protocol nu exclude realizarea altor acţiuni de colaborare în domeniul învãţãmântului şi cercetãrii ştiinţifice universitare.
ART. 25
Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile îşi comunica îndeplinirea procedurilor legale necesare pentru intrarea sa în vigoare.
Semnat la Bucureşti, la data de 5 iulie 2001, în doua exemplare originale.

Ministrul educaţiei şi cercetãrii
din România,
Ecaterina Andronescu

Ministrul învãţãmântului
din Republica Moldova,
Ilie Vancea

ANEXA 1
-------
la protocol
-----------

Competentele Comisiei mixte

Comisia mixtã este formatã din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, Ministerului Afacerilor Externe din România şi, respectiv, ai Ministerului Învãţãmântului şi Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova.
Comisia mixtã, alcãtuitã din câte 4 persoane de fiecare parte, se va întruni alternativ, pentru perioade de 5-7 zile fiecare, pe niveluri de învãţãmânt, la Chisinau şi la Bucureşti.
Comisia mixtã are urmãtoarele competente:
- stabileşte graficul desfãşurãrii preselecţiei şi admiterii la studii pentru toate formele de învãţãmânt;
- informeazã candidaţii cu privire la capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învãţãmânt din cele doua state, condiţiile de înscriere la concurs şi criteriile de admitere;
- rezolva contestaţiile referitoare la înscriere;
- verifica şi transmite dosarele candidaţilor cãtre instituţiile de învãţãmânt superior şi, respectiv, inspectoratele şcolare în vederea selecţiei (admiterii) la studii.
Comisia mixtã îşi desfãşoarã activitatea conform graficului stabilit de cele dupã pãrţi, astfel:
- perioada 10-17 iulie 2001, Chisinau, învãţãmânt liceal;
- perioada 7-14 august 2001, Chisinau, învãţãmânt universitar;
- perioada 11-15 septembrie 2001, Chisinau, învãţãmânt postuniversitar;
- perioada 24-28 iulie 2001, Bucureşti, învãţãmânt liceal, universitar şi postuniversitar.

ANEXA 2
-------
la protocol
-----------

Condiţiile de înscriere, preselecţie şi selecţie
(admitere) la studii

I. Şcolarizarea tinerilor din Republica Moldova în instituţiile de învãţãmânt de stat din România

Candidaţi la admitere în învãţãmântul de stat din România sunt numai ţinerii cu cetãţenie şi cu domiciliul stabil în Republica Moldova, absolvenţi ai instituţiilor de stat, promotia 2001.

A. învãţãmânt preuniversitar (liceal şi postliceal)

a) Repartizarea burselor
1. 750 de burse pentru învãţãmântul liceal, clasa a IX-a, din care:
- 20 de burse pentru seminarii teologice;
- 20 de burse pentru liceele de arta;
- 630 de burse pentru alte profiluri;
- 30 de burse pentru alolingvii din zonele locuite compact de minoritãţi;
- 50 de burse pentru elevii cetãţeni ai Republicii Moldova care au absolvit în anul 2001 clasele a IX-a şi a X-a în liceele din România şi care au studiat fãrã bursa (cu scutire de taxe şcolare);
2. pana la 100 de burse pentru învãţãmântul postliceal, anul I; în cazul în care aceste burse nu vor fi solicitate, ele se vor redistribui pentru învãţãmântul liceal.

b) Condiţii de înscriere
Înscrierea candidaţilor se realizeazã pe locurile de studii oferite de statul roman şi anunţate public de Ministerul Învãţãmântului din Republica Moldova.
Candidaţi la admitere în învãţãmântul preuniversitar sunt numai absolvenţi ai clasei a IX-a, cu examen de capacitate (absolvire), promotia 2001, care au invatat în şcoli cu predarea în limba romana, cu excepţia celor din zonele locuite compact de minoritãţi, care au studiat limba romana ca disciplina şcolarã.
Înscrierea candidaţilor va fi organizatã de Comisia mixtã.
Candidaţii la admitere în licee pot opta pentru 3 unitãţi şcolare, la acelaşi profil.

c) Preselecţia (verificarea dosarelor)
Comisia mixtã verifica dosarele candidaţilor (autenticitatea actelor depuse şi corectitudinea calculului mediei), le clasifica în baza criteriilor de admitere şi a optiunilor candidaţilor şi le transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, care le pune la dispoziţie Comisiei de admitere a inspectoratelor şcolare judeţene. Comisia mixtã analizeazã şi rezolva eventualele contestaţii.

d) Selecţia (admiterea)
Admiterea absolvenţilor clasei a IX-a din Republica Moldova şi, respectiv, ai clasei a VIII-a cu examen de capacitate în România, cetãţeni cu domiciliul stabil în Republica Moldova, promotia 2001, se realizeazã în conformitate cu Regulamentul de admitere în liceele din România în anul 2001, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 4.421 din 31 august 2000, şi anume:
1. Admiterea în licee se face pe baza mediei de la examenul de capacitate, care are o pondere de 75%, şi a mediei de absolvire a claselor V-VIII (IX), care are o pondere de 25% în calculul mediei finale.
Calculul mediei de admitere se face astfel:

3Cap + Abs
MA = ------------,
4
în care:
MA = media de admitere,
Abs = media de absolvire,
Cap = media examenului de capacitate.
Media se calculeazã cu doua zecimale, fãrã rotunjire.
2. Admiterea în licee a candidaţilor care au promovat examenul de capacitate se face în ordinea descrescãtoare a mediilor de admitere, în limita locurilor aprobate prin planul de şcolarizare.
3. Repartizarea candidaţilor pe filiere, profiluri şi specializãri se efectueazã în ordinea descrescãtoare a mediilor de admitere şi în funcţie de optiuni.
4. Pentru liceele din filiera vocationala (profil sportiv, teologic, artistic, pedagogic), precum şi la specializarea filologie (limbi strãine), înmatricularea este condiţionatã de promovarea probelor de aptitudini. Elevii respinsi vor fi reorientaţi spre alte profiluri de inspectoratele şcolare judeţene.

B. învãţãmânt universitar
a) Repartizarea burselor şi a locurilor de studii finanţate de la bugetul de stat fãrã bursa şi fãrã plata taxei de şcolarizare
1. 300 de burse pentru cetãţeni ai Republicii Moldova, absolvenţi cu diploma de bacalaureat ai liceelor din România, promotia 2001, care se pot înscrie la admitere în instituţiile de învãţãmânt superior din România în regimul studenţilor romani, în conformitate cu documentul oficial al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii "Admiterea 2001", în care sunt prezentate instituţiile de învãţãmânt superior, denumirile facultãţilor, durata studiilor, forma de învãţãmânt, specializarea şi probele de concurs;
2. 480 de burse pentru absolvenţii cu diploma de bacalaureat ai liceelor din Republica Moldova şi pentru ţinerii cu cetãţenie şi domiciliul în Republica Moldova, absolvenţi ai liceelor din România, promotia 2001, din care:
- 180 de burse pentru extensiunile universitare în Republica Moldova ale universitatilor din România, dupã cum urmeazã:
Universitatea "Dunarea de Jos" din Galaţi - Universitatea din Cahul
Facultatea de Ştiinţe, cu specializãrile:
Matematica-Informatica - 20 de burse
Managementul firmei - 20 de burse
Facultatea de Ştiinţe Inginereşti, cu specializãrile:
Tehnologia şi controlul produselor alimentare - 20 de burse
Inginerie economicã în domeniul mecanic (utilaj tehnologic pentru industria alimentara) - 20 de burse
Facultatea de Filologie, Istorie şi Ştiinţe Administrative, cu specializãrile:
Filologie-Istorie - 20 de burse
Administraţie publica localã - 20 de burse

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - Universitatea "Alecu Russo" din Balti
Limbi strãine - 20 de burse

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iaşi - Universitatea Tehnica a Moldovei din Chisinau
Cadastru - 20 de burse
Inginerie economicã - 20 de burse
- 300 de burse pentru instituţiile de învãţãmânt superior din România, din care:
- 15 burse la specializarea teologie;
- 20 de burse pentru ţinerii alolingvi din zonele locuite compact de minoritãţile naţionale, absolvenţi cu examen de bacalaureat, promotia 2001, care au studiat limba romana ca disciplina şcolarã, care pot fi înmatriculaţi la an pregatitor;
- 20 de burse pentru ţinerii moldoveni din raioanele de est, absolvenţi cu examen de bacalaureat, promotia 2001 şi promotiile anterioare;
- 245 de burse pentru celelalte categorii de absolvenţi, la specializãrile propuse de partea moldoveneasca.

b) Condiţii de înscriere
1. Pentru extensiunile universitare româneşti din Republica Moldova înscrierea se realizeazã la filialele respective în conformitate cu metodologia proprie a universitatilor organizatoare de extensiuni. Universitãţile organizatoare de extensiuni vor informa candidaţii cu privire la condiţiile de admitere.
2. Ţinerii din Republica Moldova, absolvenţi cu diploma de bacalaureat ai liceelor din România, promotia 2001, care au studiat ca bursieri ai statului roman, se pot prezenta şi la sesiunile de admitere organizate de universitãţile din România în regimul studenţilor romani.
3. Absolvenţii liceelor din Republica Moldova şi cetãţenii moldoveni, absolvenţi ai liceelor din România, promotia 2001, care doresc sa participe la concurs pentru admiterea în instituţiile de învãţãmânt superior din România ca bursieri ai statului roman, se înscriu la centrele stabilite de Comisia mixtã.

c) Preselecţia (verificarea dosarelor)
Comisia mixtã verifica dosarele candidaţilor (autenticitatea actelor depuse şi corectitudinea notelor). Pana la 31 august 2001 Comisia mixtã va inainta la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii dosarele şi lista cuprinzând candidaţii, pentru a fi analizate de comisiile de admitere ale universitatilor din România.

d) Selecţia (admiterea)
Pentru ţinerii din Republica Moldova, absolvenţi ai liceelor din România, promotia 2001, admiterea se va face în conformitate cu Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.933 din 1 iunie 2001 privind repartizarea pe instituţii de învãţãmânt superior şi pe profile de specializare a cifrei de şcolarizare subvenţionate din bugetul de stat pentru învãţãmântul universitar de stat de lungã şi de scurta durata în vederea organizãrii admiterii pentru anul universitar 2001-2002.
Pentru ţinerii din Republica Moldova reprezentanţii comisiilor de admitere din universitãţile din România se reunesc la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, analizeazã dosarele şi lista cuprinzând candidaţii, primite de la Comisia mixtã. Admiterea se realizeazã pe specializãri, în funcţie de criteriile stabilite de comisiile de admitere reunite.
Pentru specializãrile din domeniile sportiv, teologic, artistic, precum şi pentru specializarea limbi moderne, candidaţii vor susţine probe de aptitudini sau test de cunoaştere a limbii strãine.

C. învãţãmânt postuniversitar
a) Repartizarea burselor
1. 50 de burse pentru doctorat, forma de învãţãmânt cu frecventa;
2. 50 de burse pentru studii aprofundate/masterat;
3. 50 de burse pentru Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative, din care 25 pentru extensiunea din Chisinau.

b) Condiţii de înscriere
Înscrierea candidaţilor (depunerea dosarelor) pentru studii aprofundate/masterat şi doctorat se va face la centrele stabilite de Comisia mixtã.
La cursurile de studii aprofundate/masterat se pot înscrie ţinerii cu cetãţenie şi domiciliu stabil în Republica Moldova, absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt superior cu diploma de licenta, cu media minima de licenta 8,50.

c) Selecţia (admiterea)
Admiterea tinerilor din Republica Moldova la studii postuniversitare se va face în conformitate cu Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.932 din 1 iunie 2001 privind repartizarea pe instituţii de învãţãmânt superior a cifrei de şcolarizare subvenţionate din bugetul de stat pentru învãţãmântul postuniversitar în vederea organizãrii admiterii pentru anul universitar 2001-2002.

II. Şcolarizarea tinerilor din România în instituţiile de învãţãmânt de stat din Republica Moldova
Înscrierea cetãţenilor romani candidaţi la studii în Republica Moldova va fi coordonata de Comisia mixtã, iar admiterea va fi organizatã de instituţiile de învãţãmânt primitoare, conform metodologiei proprii.

Pentru informarea celor admişi rezultatele selecţiei pentru studii în România vor fi comunicate Ministerului Învãţãmântului din Republica Moldova dupã cum urmeazã:
a) pentru învãţãmântul preuniversitar, pana la data de 1 august 2001;
b) pentru învãţãmântul universitar, pana la data de 15 septembrie 2001;
c) pentru studii aprofundate/masterat şi şcoli academice postuniversitare, pana la data de 25 septembrie 2001;
d) pentru doctorat, la o saptamana dupã încheierea admiterii.
Pentru informarea celor admişi rezultatele selecţiei pentru studii în Republica Moldova vor fi comunicate Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii din România dupã cum urmeazã:
a) pentru învãţãmântul preuniversitar şi universitar, pana la data de 15 august 2001;
b) pentru doctorat, pana la data de 1 octombrie 2001.

ANEXA 3
-------
la protocol
-----------

Actele necesare pentru înscrierea la studii

Pentru înscrierea la studii candidaţii vor completa o cerere pe care se aplica o fotografie tip buletin de identitate însoţitã de urmãtoarele acte:

A. învãţãmânt liceal
Copii legalizate la notarul public de pe:
- certificatul de studii gimnaziale sau certificatul de capacitate;
- foaia matricola pentru clasele V-VIII (IX);
- certificatul de naştere;
- buletinele de identitate ale pãrinţilor (sau buletinul tutorelui);
- adeverinta medicalã tip, inclusiv testul SIDA.

B. învãţãmânt postliceal
Copii legalizate la notarul public de pe:
- diploma de bacalaureat sau, pentru promotia 2001, adeverinta eliberata de liceu, în care se menţioneazã media generalã de bacalaureat şi notele la probele susţinute;
- foaia matricola pentru clasele IX (X)-XII (XIII);
- certificatul de naştere;
- buletinul de identitate şi pasaportul;
- adeverinta medicalã tip, inclusiv testul SIDA.

C. învãţãmânt universitar
Copii legalizate la notarul public de pe:
- diploma de bacalaureat sau, pentru promotia 2001, adeverinta eliberata de liceu, în care se menţioneazã media generalã de bacalaureat şi notele la probele susţinute;
- foaia matricola pentru clasele IX (X) - XII (XIII);
- certificatul de naştere;
- buletinul de identitate şi pasaportul;
- adeverinta medicalã tip, inclusiv testul SIDA.

D. învãţãmânt postuniversitar
Copii legalizate la notarul public de pe:
- diploma de licenta sau diploma echivalenta cu aceasta (pentru promotia 2001, adeverinta eliberata de instituţia de învãţãmânt superior absolvitã, în care se menţioneazã media generalã la examenul de licenta sau de diploma şi media anilor de studii);
- foaia matricola;
- certificatul de naştere;
- buletinul de identitate şi pasaportul;
- certificatul medical tip, inclusiv testul SIDA;
- curriculum vitae (pentru doctorat);
- lista cuprinzând lucrãrile publicate (pentru doctorat);
- recomandãri de la doua cadre didactice universitare sau specialişti din cercetare care cunosc activitatea candidatului (pentru doctorat).

NOTA:
La înmatriculare la toate nivelurile de învãţãmânt ţinerii admişi se vor prezenta cu toate actele menţionate, în original.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016