Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 79 din 30 ianuarie 1995 *** Republicata  pentru aprobarea unor reglementari privind exportul de animale vii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 79 din 30 ianuarie 1995 *** Republicata pentru aprobarea unor reglementari privind exportul de animale vii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 393 din 31 decembrie 1997
---------
*) Republicatã, în temeiul <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 480/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 8 septembrie 1997.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 79/1995 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 35 din 16 februarie 1995 şi a mai fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 421/1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 din 3 iulie 1995.

ART. 1
Animalele vii destinate exportului se grupeazã astfel:
a) animale pentru tãiere sau macelarie;
b) animale de producţie (de creştere sau de munca).
ART. 2
Speciile de animale, categoriile de producţie şi greutatea minima admisã pentru export se stabilesc anual prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
ART. 3
Agenţii economici, persoane fizice sau persoane juridice, pot derula operaţiuni de export de animale vii, numai dupã obţinerea avizului sanitar veterinar de export.
ART. 4
(1) Exportul de animale vii se efectueazã în condiţiile sanitare veterinare stabilite de cãtre Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei prin Agenţia nationala sanitarã veterinara.
(2) Avizul sanitar veterinar de export se emite de direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza condiţiilor sanitare veterinare stabilite de Agenţia nationala sanitarã veterinara şi la solicitarea agenţilor economici interesaţi. Cererea scrisã, însoţitã de documentaţia pentru export, se depune de cãtre solicitant la registratura direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu cel puţin 10 zile înainte de imbarcarea animalelor, pentru fiecare operaţiune şi specie de animale.
ART. 5
Licentele de export se emit de Ministerul Comerţului pentru animalele vii contingentate la export.
ART. 6
(1) Agenţii economici exportatori sunt obligaţi sa întocmeascã dosarul de export pentru obţinerea avizului sanitar veterinar de export şi a certificatului sanitar veterinar de sãnãtate şi transport, în vederea emiterii ordinului de imbarcare a animalelor.
(2) Dosarul de export va cuprinde:
a) cererea oficialã a agentului economic cu detalierea obiectului exportului, conform machetei;
b) copie de pe actul de înmatriculare la Registrul comerţului şi înregistrarea fiscalã;
c) copie de pe statutul societãţii, din care sa rezulte efectuarea de operaţiuni de export pentru animale vii;
d) biletul de adeverire a proprietãţii animalelor, în original, tipizat, conform legislaţiei în vigoare, completat în toatã rubricatia, stampilat şi semnat de primarul localitãţii sau de inlocuitorul acestuia, iar în cazul societãţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat se vor elibera adeverinte de proprietate care vor cuprinde rubricatia prevãzutã de lege. Valabilitatea acestor acte pentru export va fi de maximum 15 zile de la data eliberãrii;
e) tabele în original cu individualizarea animalelor (prin crotaliere, tatuaj sau colier), care vor fi avizate de direcţia sanitarã veterinara judeteana sau a municipiului Bucureşti, pentru confirmarea exportului. În cazul animalelor reformate, tabelul va cuprinde şi cauza reformarii pentru fiecare animal în parte. Procesul-verbal de reformare şi tabelele cu animalele reformate vor fi avizate pe fiecare pagina de direcţia generalã pentru agricultura şi alimentaţie judeteana, direcţia sanitarã veterinara judeteana şi oficiul judeţean de reproducţie şi selecţie a animalelor;
f) licenta de export în original, în cazul animalelor contingentate.
ART. 7
(1) Direcţia sanitarã veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, din raza cãreia provin animalele destinate exportului, verifica îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare de export şi documentaţia solicitantului şi, dupã caz, emite avizul sanitar veterinar de export, admite imbarcarea-încãrcarea animalelor pentru export şi elibereazã:
a) certificatul sanitar veterinar de sãnãtate şi transport intern pana la baza de imbarcare-încãrcare a animalelor pentru export;
b) certificatul sanitar veterinar de sãnãtate şi transport internaţional direct cãtre ţara importatoare; în acest caz, operaţiunile de vama se efectueazã în judeţul de provenienta a animalelor.
(2) Certificatul sanitar veterinar de sãnãtate şi transport tipizat se elibereazã de medicul veterinar de stat, completat în toatã rubricatia, fãrã ştersãturi şi modificãri, semnat, stampilat şi parafat.
(3) Direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor notifica Agenţiei naţionale sanitare veterinare avizele sanitare veterinare de export, în ziua emiterii acestora.
ART. 8
Agentul economic trebuie sa prezinte medicului veterinar de poliţie sanitarã veterinara de frontiera:
a) dosarul de export;
b) certificatul sanitar veterinar de sãnãtate şi transport internaţional;
c) avizul sanitar veterinar de export, în original, eliberat de direcţia sanitarã veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 9
(1) Poliţia sanitarã veterinara de frontiera urmãreşte respectarea reglementãrilor prevãzute în legislaţia sanitarã veterinara şi în Codul vamal, verifica autenticitatea documentelor cuprinse în dosarul de export şi emite, dupã caz, certificatul sanitar veterinar de sãnãtate şi transport internaţional pentru loturile de animale ale cãror documente insotitoare corespund prevederilor legale.
(2) Certificatele sanitare veterinare, biletele de adeverire a proprietãţii sau adeverintele de proprietate, tabelele de individualizare a animalelor, care nu sunt completate la rubricile prevãzute, cele care nu poarta ştampila şi semnatura organelor şi persoanelor autorizate sunt nule şi atrag returnarea lotului de animale la agentul exportator, precum şi rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a persoanelor vinovate.
ART. 10
(1) Medicul veterinar din cadrul poliţiei sanitare veterinare de frontiera verifica starea de sãnãtate a animalelor debarcate din mijloacele de transport, încadrarea în categoriile de animale specificate în actele din dosarul de export şi indica sectorizarea animalelor în padocurile bazei, în funcţie de provenienta şi numãrul de capete, în asa fel încât sa nu se creeze posibilitatea amestecarii animalelor tranzitate prin România cu animalele indigene. Cu aceasta ocazie, medicul veterinar din cadrul poliţiei sanitare veterinare de frontiera dispune interzicerea exportului animalelor ce nu au greutatea minima admisã pe cap de animal, aprobatã de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica în situaţiile prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. b).
ART. 11
Animalele destinate exportului pe cale maritima şi debarcate în bazele de la punctele de control pentru trecerea frontierei se admit pentru reimbarcare dupã 24 de ore de la sosirea acestora - perioada necesarã odihnei, adaparii, hranirii şi supravegherii sanitare veterinare.
ART. 12
Operaţiunile de numarare, cantarire şi imbarcare-încãrcare a animalelor se vor face numai la lumina zilei, în prezenta obligatorie a reprezentantului vamal şi a reprezentantului poliţiei sanitare veterinare de frontiera, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. b), dupã ce, în prealabil, organul vamal este anuntat ca sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare şi emite ordinul de imbarcare-încãrcare a animalelor.
ART. 13
Declaraţia vamalã se completeazã de exportator în cel mult doua ore dupã terminarea operaţiunii de imbarcare.
ART. 14
La intrarea în schimb, personalul sanitar veterinar al poliţiei sanitare veterinare de frontiera şi organele vamale au obligaţia sa declare în registre speciale sumele în lei şi în valuta pe care le deţin asupra lor.
ART. 15
(1) Consiliile locale municipale, orãşeneşti şi comunale vor amenaja spaţii corespunzãtoare pentru târguri, oboare, expoziţii de animale, în care vânzarea animalelor destinate exportului sa se facã prin licitaţii publice.
(2) Participarea la aceste licitaţii, în calitate de vânzãtor, este facultativã pentru producãtorii particulari şi obligatorie pentru societãţile comerciale agricole cu capital majoritar de stat.
ART. 16
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, precum şi Ministerul Industriei şi Comerţului îi vor informa în mod permanent pe producãtorii agricoli, prin intermediul mass-media, despre preţurile practicate pe piata interna şi externa pentru produsele agricole, în vederea comercializãrii acestora la un preţ real şi stimulativ.
ART. 17
Nerespectarea prevederilor stabilite anual prin ordine ale ministrului agriculturii şi alimentaţiei, privind speciile de animale, categoriile de producţie şi greutatea minima admisã pentru export, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 250.000 lei la 700.000 lei.
ART. 18
Exportul de animale vii, fãrã respectarea prevederilor art. 3 din prezenta hotãrâre, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 19
Prezentarea, în vederea obţinerii avizului sanitar veterinar pentru export, de dosare care conţin date eronate constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 500.000 lei.
ART. 20
Nerespectarea prevederilor stabilite în art. 7, 8, 9 şi 11 din prezenta hotãrâre constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 21
Imbarcarea, numãrarea şi cantarirea animalelor în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 12 din prezenta hotãrâre constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 200.000 lei la 400.000 lei.
ART. 22
Faptele prevãzute la art. 17-21 constituie contravenţii, numai dacã nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni.
ART. 23
Pentru faptele prevãzute la art. 17-21, sancţiunile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice.
ART. 24
(1) Pe lângã sancţiunea amenzii prevãzute la art. 17, 18, 20 şi 21 din prezenta hotãrâre, agentului economic contravenient i se retrage dreptul de a efectua operaţiuni comerciale pe teritoriul României pe o perioada de 3 ani.
(2) Persoana care aplica sancţiunea are obligaţia sa încunoştiinţeze Oficiul Registrului comerţului sau, dupã caz, autoritatea administraţiei publice locale care a autorizat funcţionarea agentului economic contravenient despre sancţiunea aplicatã.
ART. 25
Întocmirea de cargo-manifest de cãtre societãţile comerciale de agenturare a navelor, în mai multe exemplare, conţinând alte date decât cele din declaraţia vamalã sau din certificatul sanitar veterinar de export, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu retragerea autorizaţiei de funcţionare pe teritoriul României.
ART. 26
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac prin proces-verbal încheiat de cãtre inspectorii poliţiei sanitare veterinare autorizaţi sa acţioneze pe tot teritoriul tarii sau, dupã caz, al judeţului şi de cãtre medicii veterinari care au atribuţii de inspectori ai poliţiei sanitare veterinare.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri se intregesc cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 27
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016