Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 789 din 27 septembrie 1999  pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare a sprijinului financiar din Fondul Cultural National    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 789 din 27 septembrie 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare a sprijinului financiar din Fondul Cultural National

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 483 din 6 octombrie 1999
În temeiul prevederilor <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 79/1998 privind organizarea şi funcţionarea Fondului Cultural Naţional,

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de acordare a sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul culturii,
Ion Caramitru

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de acordare a sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional

CAP. 1
Dispoziţii generale

1. În baza prevederilor <>art. 6 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 79/1998 privind organizarea şi funcţionarea Fondului Cultural Naţional, denumita în continuare ordonanta, din Fondul Cultural Naţional, constituit potrivit prevederilor art. 1 din ordonanta, se poate acorda sprijin financiar rambursabil sau nerambursabil unor persoane fizice ori juridice de drept public sau privat, pe baza de contract, pentru proiecte culturale care au ca obiect realizarea unor acţiuni în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din ordonanta.
2. Consiliul Fondului Cultural Naţional, în funcţie de nivelul sumelor ce se preconizeaza a fi colectate la Fondul Cultural Naţional, stabileşte strategia şi prioritãţile anuale în utilizarea acestuia.
3. Cuantumul sprijinului financiar ce poate fi acordat din Fondul Cultural Naţional pentru orice proiect cultural este de:
a) cel mult 70% din valoarea devizului general pentru programe şi proiecte culturale pentru a cãror realizare se solicita acordarea sprijinului financiar de cãtre una sau mai multe persoane fizice sau juridice de drept privat;
b) cel mult 60% din valoarea devizului general pentru programe şi proiecte culturale pentru a cãror realizare se solicita acordarea sprijinului financiar de cãtre una sau mai multe persoane juridice de drept public.
4. Sprijinul financiar din Fondul Cultural Naţional pentru realizarea de proiecte culturale se poate acorda în condiţiile:
a) existenţei unor proiecte culturale viabile, corespunzãtoare strategiei şi prioritatilor anuale stabilite de cãtre Consiliul Fondului Cultural Naţional;
b) existenţei capacitãţii solicitantului de realizare a proiectului cultural propus de cãtre acesta;
c) existenţei unor surse de finanţare a proiectelor culturale, altele decât cele bugetare sau provenite din Fondul Cultural Naţional, care sa reprezinte cel puţin 30% sau 40% din valoarea devizului estimativ al proiectelor culturale prezentate de cãtre categoriile de solicitanti prevãzute la pct. 3 lit. a) şi b).
5. Acordarea sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional, în vederea realizãrii de proiecte culturale, se face pe baza de concurs sau de selecţie de oferte, dupã caz.

CAP. 2
Organizarea concursului de acordare a sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional

6. Consiliul Fondului Cultural Naţional stabileşte condiţiile specifice care trebuie îndeplinite pentru participarea la concursul de acordare a sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional sau la selecţia de oferte, dupã caz.
7. Tematica, data concursului, condiţiile de participare la concurs, criteriile de selecţie a programelor şi proiectelor culturale propuse, precum şi data pana la care se pot face înscrierile de participare la concurs se aproba de cãtre Consiliul Fondului Cultural Naţional.
8. Organizarea concursului pentru obţinerea sprijinului financiar acordat din Fondul Cultural Naţional sau a selecţiei de oferte se va face publica prin mijloacele de informare cu acoperire nationala, cu cel puţin 25 de zile înaintea datei limita de înscriere la concurs.
9. Condiţiile de acordare a sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional, componenta dosarului de cerere, precum şi clauzele minimale ale contractului pentru acordarea sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional sunt cele din prezentele norme metodologice.
10. Solicitantii înscrişi care nu întrunesc condiţiile de participare la concurs vor fi înştiinţaţi în scris, în termen de 5 zile de la expirarea datei limita de înscriere la concurs.
11. Concursul se desfãşoarã dupã cel mult 10 zile de la data limita de înscriere la concurs.
12. Anunţarea rezultatelor concursului se face prin afişare la sediul Ministerului Culturii în termen de 5 zile de la data desfãşurãrii acestuia.
13. Contestaţiile vor fi depuse în termen de 10 zile de la data anunţãrii rezultatelor concursului şi vor fi soluţionate de cãtre Consiliul Fondului Cultural Naţional în termen de 5 zile de la primirea lor. Rezultatele finale vor fi afişate imediat dupã soluţionarea contestaţiilor, la sediul Ministerului Culturii.

CAP. 3
Acordarea sprijinului financiar nerambursabil

14. Pot beneficia de sprijin financiar nerambursabil persoane fizice şi persoane juridice pentru proiectele culturale care au ca obiect realizarea unor acţiuni cum sunt cele prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi d) din ordonanta.
15. Dosarul solicitantului trebuie sa conţinã urmãtoarele:
a) cererea justificativã pentru acordarea sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice;
b) declaraţia care se va întocmi pe formularul-tip prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice;
c) documentaţia care cuprinde fundamentarea devizului general al programului sau al proiectului cultural propus;
d) dovada existenţei şi a altor surse de finanţare proprii sau oferite de terţi:
- scrisori de intenţie;
- contracte de sponsorizare sau de mecenat;
- alte forme de sprijin financiar ferm din partea unor terţi.
16. Acordarea sprijinului financiar nerambursabil se va face în baza unui contract încheiat potrivit dispoziţiilor cuprinse în ordonanta şi în Codul civil.
17. Contractul de acordare a sprijinului financiar va trebui sa conţinã cel puţin urmãtoarele clauze minimale:
a) durata;
b) modalitatea de acordare a sprijinului financiar, în una sau mai multe transe, egale sau diferite;
c) etapele de derulare a programului/proiectului cultural;
d) drepturile şi obligaţiile pãrţilor;
e) clauza asiguratorie ori modalitatea de constituire a unei garanţii de buna executare;
f) modalitãţile de modificare a contractului.
18. Contractul se încheie între Ministerul Culturii, pe de o parte, şi persoana fizica ori juridicã de drept public sau privat care a solicitat acordarea sprijinului financiar, pe de alta parte, în termen de maximum 5 zile de la ultimul termen prevãzut la pct. 13.
19. Contractele încheiate vor putea fi modificate în ceea ce priveşte detalierea sau completarea unor prevederi ale acestora.
20. În cazul în care beneficiarul nu îşi respecta obligaţiile contractuale, el este obligat sa returneze suma primitã din Fondul Cultural Naţional, la care se adauga o dobanda egala cu rata scontului practicatã de Banca Nationala a României, valabilã în ziua constatãrii încãlcãrii obligaţiei contractuale. Dobanda astfel încasatã, aferentã sprijinului financiar nerambursabil neutilizat conform contractului încheiat, se face venit la Fondul Cultural Naţional.

CAP. 4
Acordarea sprijinului financiar rambursabil

21. Pot beneficia de sprijin financiar rambursabil persoanele fizice ori juridice de drept public sau privat care au ca obiect realizarea acţiunilor prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b), c) şi d) din ordonanta.
22. Sprijinul financiar rambursabil se acorda la fel ca sprijinul financiar nerambursabil, cu respectarea condiţiilor prevãzute la pct. 16-19.
23. Contractul de acordare a sprijinului financiar rambursabil va conţine în afarã de clauzele minimale prevãzute la pct. 17 şi o clauza referitoare la modurile de rambursare a sprijinului financiar acordat, în una sau mai multe transe, egale sau diferite.
24. În cazul în care rambursarea sprijinului financiar nu se face la data stipulatã în contract, beneficiarul acestuia este obligat la plata unor penalitãţi în valoare de 0,5% din suma datoratã, pentru fiecare zi de întârziere.

CAP. 5
Dispoziţii finale

25. Operaţiunile de încasãri şi plati privind constituirea şi utilizarea Fondului Cultural Naţional se înregistreazã în contabilitatea Ministerului Culturii şi a persoanelor juridice beneficiare de sprijin financiar conform anexei nr. 1 la prezentele norme metodologice. Persoanele fizice, autorizate conform legii, beneficiare de sprijin financiar, vor inregistra operaţiunile de încasãri şi plati în Registrul-jurnal de încasãri şi plati.
26. Toate operaţiunile de încasãri şi plati din Fondul Cultural Naţional se vor efectua prin contul 50.61 "Disponibil din Fondul Cultural Naţional", deschis pe seama Ministerului Culturii la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti. Soldul rãmas la data de 31 decembrie a fiecãrui an se reporteazã integral în anul urmãtor pentru a fi utilizat cu aceeaşi destinaţie.
27. La expirarea duratei contractului beneficiarii sprijinului financiar vor prezenta Ministerului Culturii documente justificative, cum sunt: contracte de colaborare, contracte încheiate în condiţiile <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, contracte de vânzare-cumpãrare, cu privire la modul de utilizare a sumelor primite din Fondul Cultural Naţional.
28. Controlul utilizãrii de cãtre beneficiari a sumelor acordate cu titlu de sprijin financiar din Fondul Cultural Naţional se efectueazã de cãtre Ministerul Culturii, prin organele sale specializate.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

CONTABILITATEA
constituirii şi utilizãrii Fondului Cultural Naţional

A. La nivelul Ministerului Culturii, care, potrivit dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 79/1998 , gestioneazã Fondul Cultural Naţional:

1. Constituirea Fondului Cultural Naţional din sursele prevãzute în ordonanta:
120 = 520

2. Utilizarea Fondului Cultural Naţional:
2.1. Acordarea sprijinului financiar nerambursabil:
a) acordarea sumelor reprezentând sprijin financiar nerambursabil:
220 = 120
b) trecerea pe cheltuieli a sumelor nerambursabile dupã constatarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale:
420 = 120
c) dobanda calculatã în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale:
220 = 531
d) încasarea sumelor reprezentând sprijin financiar nerambursabil, neutilizat conform contractului, şi a dobânzilor aferente:
120 = 220
concomitent 531 = 520 (dobanda aferentã)
2.2. Acordarea sprijinului financiar rambursabil:
a) acordarea sumelor reprezentând sprijin financiar rambursabil:
220 = 120
b) încasarea sumelor reprezentând sprijinul financiar rambursabil la termenele prevãzute în contract:
120 = 220
c) majorãri de întârziere datorate pentru nerestituirea la termen a sumelor acordate ca sprijin financiar rambursabil:
220 = 531
d) încasarea majorãrilor de întârziere cuvenite:
120 = 220
concomitent 531 = 520

3. La finele anului, închiderea contului de cheltuieli:
520 = 420
4. Dupã depunerea dãrii de seama contabile, închiderea contului de venituri:
520 = 528

B. La beneficiarii de sprijin financiar:

B.I. La agenţii economici şi la persoanele juridice fãrã scop lucrativ:

1. Primirea sprijinului financiar nerambursabil:
a) încasarea sumelor reprezentând sprijin financiar nerambursabil:
512 = 462
b) dupã constatarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale, trecerea sumelor la "Alte fonduri":
462 = 118
c) dobanda calculatã pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale:
671 = 462
d) achitarea sumelor reprezentând sprijin financiar nerambursabil, neutilizat conform contractului, şi a dobânzilor aferente:
462 = 512
2. Primirea sprijinului financiar rambursabil:
a) încasarea sumelor reprezentând sprijin financiar rambursabil:
512 = 167
b) restituirea sumelor primite ca sprijin financiar rambursabil:
167 = 512
c) majorãri de întârziere datorate pentru nerestituirea la termen a sumelor primite ca sprijin financiar rambursabil:
671 = 447
d) plata majorãrilor de întârziere datorate:
447 = 512

B.II. La instituţiile publice finanţate de la bugetul de stat sau din venituri extrabugetare, dupã caz:

1. Primirea sprijinului financiar nerambursabil:
a) încasarea sumelor reprezentând sprijin financiar nerambursabil:
119.01.10 = 231
b) dupã constatarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale, trecerea sumelor la donaţii:
231 = 337.10
c) dobanda calculatã pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale:
421 = 231
d) achitarea sumelor reprezentând sprijin financiar nerambursabil, neutilizat conform contractului, şi a dobânzilor aferente:
231 = 119.01.10
2. Primirea sprijinului financiar rambursabil:
a) încasarea sumelor reprezentând sprijin financiar rambursabil:
119.01.39 = 231
b) restituirea sumelor primite ca sprijin financiar rambursabil:
231 = 119.01.39
c) majorãri de întârziere datorate pentru nerestituirea la termen a sumelor reprezentând sprijin financiar rambursabil:
421 = 231
d) plata majorãrilor de întârziere:
231 = 119.01.39


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------



CERERE JUSTIFICATIVĂ
pentru acordarea sprijinului financiar din Fondul Cultural Naţional


1. Solicitantul ................................ va rog sa aprobaţi acordarea unui sprijin financiar (rambursabil/nerambursabil) ........................... din Fondul Cultural Naţional.

2. Descrierea programului/proiectului cultural: ............................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................

3. Sursele de finanţare:
a) proprii ..................................................................
b) atrase ...................................................................
c) sprijin din Fondul Cultural Naţional .....................................

4. Bugetul estimat al programului/proiectului cultural:
Venituri Cheltuieli
a) .................... a) ....................
b) .................... b) ....................
c) .................... c) ....................
d) .................... d) ....................

5. Etapele programului/proiectului cultural:
a) ....................
b) ....................
c) ....................
d) ....................
e) ....................

Datele se confirma pe rãspunderea noastrã,

Director, Contabil-şef,
.................... ....................



ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------




DECLARAŢIE
Subsemnatul ..................................., în calitate de reprezentant al ..................................., având funcţia de ...................., declar pe propria rãspundere ca nu ma aflu/persoana juridicã pe care o reprezint nu se afla în nici una dintre urmãtoarele situaţii:
a) în incapacitate de plata;
b) cu plãţile/conturile blocate conform unei hotãrâri judecãtoreşti definitive;
c) nu am încãlcat/a încãlcat cu buna ştiinţa prevederile unui alt contract finanţat din fonduri publice;
d) nu sunt vinovat de declaraţii false cu privire la situaţia economicã;
e) nu am restante la plata obligaţiei cãtre Fondul Cultural Naţional;
f) nu am restante cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor sociale de sãnãtate, bugetele locale sau fondurile speciale;
g) nu sunt condamnat pentru: abuz de încredere, gestiune frauduloasã, înşelãciune, delapidare, dare sau luare de mitã, mãrturie mincinoasã, fals, uz de fals, deturnare de fonduri.
Sub sancţiunile aplicate infracţiunii de fals în declaraţii, declar ca am verificat datele din prezenta declaraţie şi, în conformitate cu informaţiile furnizate, o declar completa şi corecta.

Semnatura Data
........................ ...........


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016