Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 786 din 14 iulie 2005  privind sprijinul direct al statului care se acorda pentru productia de tutun brut, in anul 2005, in scopul cresterii productiei si a calitatii tutunului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 786 din 14 iulie 2005 privind sprijinul direct al statului care se acorda pentru productia de tutun brut, in anul 2005, in scopul cresterii productiei si a calitatii tutunului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 699 din 3 august 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 17 şi 18 din Legea nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Producãtorii agricoli de tutun, persoane fizice sau juridice, beneficiazã de sprijinul direct al statului, sub formã de prime de producţie, în scopul îmbunãtãţirii creşterii producţiei şi calitãţii tutunului.
(2) Valoarea primei acordate pe kilogramul de tutun, stabilitã pe grupe de varietãţi, conform <>art. 18 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România, este prevãzutã în anexa nr. 1.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã şi unitãţilor de învãţãmânt agricol, care produc şi valorificã tutunul brut în condiţiile <>Legii nr. 236/2003 .
(4) Sprijinul direct al statului se acordã producãtorilor agricoli de tutun care cultivã, în baza contractului de vânzare-cumpãrare a tutunului încheiat cu unitãţile prim-procesatoare, şi fac dovada suprafeţelor plantate cã sunt înregistrate în registrul agricol, iar în cazul persoanelor juridice, în registrul exploataţiilor agricole.
(5) Cuantumul sprijinului care se acordã producãtorilor de tutun dupã livrarea tutunului se stabileşte pe baza declaraţiei de livrare, întocmitã de unitãţile prim-procesatoare de tutun, înregistratã la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 186/2001 privind instituirea sistemului de declaraţii de livrare a tutunului brut, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 326/2002 .
ART. 2
(1) Pentru a beneficia de sprijinul direct al statului, acordat sub formã de primã, producãtorii agricoli trebuie sã prezinte direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti urmãtoarele documente:
a) cererea-tip conform modelului prevãzut în anexa nr. 2;
b) contractele de vânzare-cumpãrare încheiate cu unitãţile prim-procesatoare, înregistrate la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, în copie, care trebuie sã respecte condiţiile instituite prin contractul-tip de cultivare a tutunului, aprobat prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 502/2003 privind contractul-tip de vânzare-cumpã rare a tutunului brut, referitoare la suprafaţa cultivatã, varietatea de tutun, calitatea tutunului şi preţul de livrare;
c) declaraţiile de livrare întocmite şi semnate conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 186/2001 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 326/2002 , în cazul persoanelor fizice, şi/sau documentele contabile care atestã livrarea şi efectuarea plãţii, corespunzãtor cantitãţii livrate.
(2) Producãtorii agricoli de tutun depun cererea pentru acordarea sprijinului direct al statului pentru producţia de tutun dupã livrarea în totalitate a cantitãţii de tutun, realizatã conform prevederilor contractului de vânzare-cumpã rare a tutunului.
(3) Termenul limitã pentru depunerea cererii, de cãtre producãtorii agricoli de tutun, pentru acordarea sprijinului direct al statului acordat pentru producţia de tutun, sub formã de primã, este 30 aprilie a anului urmãtor anului de recoltã, datã la care, conform <>art. 10 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 754/2004 , întreaga producţie de tutun este livratã.
ART. 3
(1) În baza cererii prezentate direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe a cãror razã teritorialã se aflã suprafeţele exploatate, se întocmesc dosare producãtorilor agricoli de tutun, care cuprind datele de identificare, dimensionarea suprafeţelor cultivate, schiţele de amplasare a culturilor de tutun, precum şi documentele prevãzute la art. 2 alin. (1).
(2) Obligaţia întocmirii dosarului prevãzut la alin. (1) revine direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin reprezentanţii sãi teritoriali, în baza datelor şi documentelor furnizate de producãtorii agricoli de tutun.
(3) Dosarele întocmite de reprezentanţii teritoriali se pãstreazã în original la sediul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi se introduc într-un program informativ, care se actualizeazã în funcţie de situaţiile deosebite apãrute în teritoriu sau ori de câte ori este necesar.
(4) Rãspunderea pentru exactitatea datelor cuprinse în dosarele producãtorilor agricoli de tutun revine reprezentanţilor direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(5) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, dupã verificarea dosarelor şi aprobarea cererilor formulate de producãtorii agricoli de tutun, întocmesc situaţia centralizatoare a cererilor pentru acordarea sumelor cuvenite ca sprijin direct al statului sub formã de primã pentru producţia de tutun livratã, prevãzutã în anexa nr. 3, şi depun la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale centralizatorul cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pentru producţia de tutun, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.
ART. 4
În baza centralizatorului prevãzut în anexa nr. 4, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Finanţelor Publice, alãturi de cererea de deschidere de credite bugetare, situaţia centralizatoare privind sumele cuvenite producãtorilor agricoli de tutun pentru sprijinul direct al statului, pentru producţia de tutun, potrivit anexei nr. 5.
ART. 5
Dupã aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale se alimenteazã conturile direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, care, pe baza cererilor aprobate pentru încasarea sumelor alocate de la bugetul de stat, întocmite de producãtorii agricoli de tutun, efectueazã plata cãtre aceştia.
ART. 6
Plata sprijinului direct al statului acordat sub formã de primã se face de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti direct în contul beneficiarului, deschis la trezorerie pentru persoane juridice, iar pentru persoane fizice, în contul deschis de acestea la bãncile comerciale, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. sau cu mandat poştal.
ART. 7
(1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii sumelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, inspectori ai sucursalelor judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Industrie Alimentarã şi Dezvoltare Ruralã.
(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Organele de control ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale vor verifica permanent modul de acordare şi utilizare a alocaţiilor de la bugetul de stat, reprezentând sprijinul direct al statului pentru producţia de tutun.
ART. 9
Sprijinul direct al statului pentru producţia de tutun, acordat producãtorilor agricoli în anul 2005, este în valoare de 9.690.000 lei (RON) şi se asigurã de la bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale pe anul 2005, capitolul 67.01 "Agriculturã şi silviculturã", titlul "Prime".
ART. 10
Articolul 3 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 141/2005 pentru stabilirea nivelului sprijinului acordat producãtorilor agricoli în vederea efectuãrii lucrãrilor agricole mecanizate pentru anul 2005 şi aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, verificarea şi plata sprijinului financiar pentru achiziţionarea de motorinã în vederea efectuãrii lucrãrilor agricole mecanizate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 2 martie 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Suma aferentã plãţii sprijinului financiar în anul 2005 este de 262.910.000 lei (RON) şi se asigurã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale pe anul 2005 în cadrul Programului «Dezvoltarea durabilã a producţiei de cereale pentru boabe, leguminoase boabe, plante tehnice, cartofi, legume de câmp şi în spaţii protejate, pomiculturã şi legumiculturã»".
ART. 11
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 786.


ANEXA 1

VALOAREA
sprijinului direct al statului acordat sub formã de primã de producţie pentru tutun, pe grupe de varietãţi, pentru anul 2005





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa Total Prima Prima Ajutorul
de varietãţi/ primã fixã variabilã specific
varietatea - lei/kg - - lei/kg - - lei/kg - - lei/kg -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Flue cured:
- Virginia 23.529 16.000 7.059 470
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sun cured:
1. tutun oriental:
- Djebel, Molovata 18.676 12.700 5.603 373
2. tutun semioriental:
- Ghimpaţi 13.235 9.000 3.970 265
3. tutun mare consum:
- Bãrãgan 11.765 8.000 3.530 235
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Air cured:
- Burley 23.529 16.000 7.059 470
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2



Producãtorul agricol .............................
(datele de identificare)
Comuna ...........................................
Judeţul ..........................................

Direcţia pentru Agriculturã
şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului ..........
Nr. ............ din ......................



CERERE
pentru acordarea sprijinului direct al statului sub formã de primã pentru producţia de tutun în anul ............

I. Producãtorul agricol, persoanã fizicã/juridicã, ........., din comuna (oraşul) ......., judeţul ........, reprezentat prin domnul/doamna ............., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ....... nr. ........, codul numeric personal ....., solicit acordarea sprijinului direct sub formã de primã pentru producţia de tutun realizatã, în cantitate de ........ kg, varietatea ............................ .
II. În primãvara anului 2005 am înfiinţat cultura de tutun, varietatea ......., în baza contractului de vânzare-cumpãrare a tutunului nr. ...../....., înregistrat la Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului ...., pe suprafaţa de ..... ha.
III. Anexez, în copie, la prezenta cerere urmãtoarele: contractul de vânzare-cumpãrare a tutunului, încheiat cu unitatea prim-procesatoare ....., înregistrat la Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului ......, cu nr. ...../......, declaraţia de livrare a tutunului şi alte documente contabile care justificã livrarea tutunului ..... [acte doveditoare conform art. 2 alin. (1) lit. c) din hotãrâre].
IV. Solicit decontarea sumelor reprezentând sprijinul direct al statului sub formã de primã din fondurile alocate de cãtre direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã şi a municipiului Bucureşti, prin:


┌─────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Trezorerie │Denumirea contului │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Banca comercialã │Denumirea contului │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│C.E.C. - S.A. │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Oficiul poştal │Denumirea │
└─────────────────────────────────┴────────────────────────┘

Rãspund de exactitatea celor declarate. Numele şi prenumele
(ştampila)
Vizat:
────────
Primar, Secretar,
........... ...............



ANEXA 3

Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã
a Judeţului ............./Municipiului Bucureşti

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
a cererilor pentru acordarea sumelor cuvenite ca sprijin direct al statului sub formã de primã pentru producţia de tutun livratã în anul ........


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea
primei
stabilitã
Nr. Sistemul de uscare/ Cererea Cantitatea pe un kg Suma
crt. varietatea/ nr. ... din ... - kg - de tutun - milioane
producãtorul - lei/kg - lei -
agricol
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Flue cured Virginia 16.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Numele producãtorului agricol
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Sun cured
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tutun oriental:
Djebel şi Molovata 12.700
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tutun semioriental
Ghimpaţi 9.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tutun mare consum -
Bãrãgan 8.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
III. Air cured
Burley 16.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL
GENERAL: x x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director executiv, Director executiv adjunct,
................. ..........................



ANEXA 4

Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã
a Judeţului ............./Municipiului Bucureşti

CENTRALIZATORUL
cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pentru producţia de tutun în anul ...


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Sistemul Cantitatea Valoarea primei Suma cuvenitã
crt. de uscare/varietatea - kg - - lei/kg - - milioane lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I Flue cured:
- Virginia 16.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Sun cured:
1. tutun oriental 12.700
- Djebel şi
Molovata
2. tutun semioriental: 9.000
- Ghimpaţi
3. tutun mare consum
- Bãrãgan 8.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
III. Air cured:
- Burley 16.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director executiv, Director executiv adjunct,
................. ..........................



ANEXA 5


MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE



Se aprobã,
Ordonator principal de credite,
..............................


SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
privind sumele cuvenite producãtorilor agricoli de tutun pentru
sprijinul direct al statului pentru producţia de tutun în anul ...
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Sistemul Cantitatea Valoarea primei Suma cuvenitã
crt. de uscare/varietatea - kg - - lei/kg - - milioane lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Flue cured:
- Virginia
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Sun cured:
- tutun oriental:
- Djebel
- Molovata
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- tutun semioriental:
- Ghimpaţi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- tutun mare consum:
- Bãrãgan
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Air cured:
- Burley
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Direcţia buget-finanţe,
Director
.......................


_____________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016