Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 785 din 10 septembrie 1996  pentru aprobarea Normelor metodologice privind denumirea, marcarea si etichetarea produselor textile destinate populatiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 785 din 10 septembrie 1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind denumirea, marcarea si etichetarea produselor textile destinate populatiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 226 din 23 septembrie 1996

    În temeiul art. 6 lit. a) şi al art. 58 lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Normele metodologice privind denumirea, marcarea şi etichetarea produselor textile destinate populaţiei, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 2
    Produsele aflate în stoc sau contractate înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotărâri pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate în limba română, până la lichidarea acestora, dar nu mai mult de 1 an de la această dată.
    ART. 3
    Constituie contravenţie, dacă nu a fost comisă în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, neetichetarea produselor textile în condiţiile prevăzute la art. 2 şi 4-9 din normele metodologice.
    ART. 4
    Contravenţia prevăzută la art. 3 se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei, aplicabilă numai persoanelor fizice.
    ART. 5
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către aparatul de inspecţie al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor.
    ART. 6
    Dispoziţiile prezentei hotărâri se completează cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
    ART. 7
    Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.
    Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri orice alte dispoziţii contrare se abrogă.


                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                           p. Ministrul industriilor,
                                Constantin Dicu,
                                secretar de stat

                             Ministrul comerţului,
                                Dan Ioan Popescu

                    Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor,
                               Gheorghe Ţiplica,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 10 septembrie 1996.
    Nr. 785.


    ANEXĂ

                               NORME METODOLOGICE
         privind denumirea, marcarea şi etichetarea produselor textile
                              destinate populaţiei

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele norme metodologice sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici care produc, importă, ambalează sau comercializează produse textile destinate populaţiei şi reglementează:
    - denumirea fibrelor textile;
    - prescripţiile ce trebuie respectate la marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile;
    - principalele elemente de identificare-caracterizare, precum şi caracteristicile tehnice şi calitative care trebuie marcate pe etichetă sau pe produs;
    - modul de etichetare a produselor textile;
    - prescripţiile ce trebuie respectate la indicarea modului de întreţinere a produselor textile.
    ART. 2
    Prospectele, cataloagele, etichetele, ambalajele, precum şi documentele comerciale care însoţesc produsele textile la comercializare pe piaţă trebuie să cuprindă, în limba română, denumirile fibrelor textile menţionate în anexa nr. 1 a) şi caracteristicile tehnice specificate în anexa nr. 1 b) la prezentele norme metodologice.
    Denumirile în limba română ale fibrelor textile indicate în anexa nr. 1 a) nu pot fi folosite pentru alte fibre, fie în mod direct, fie ca adjectiv sau rădăcină.
    ART. 3
    În sensul prezentelor norme metodologice se înţelege:
    - fibră textilă - unitate de materie primă naturală, artificială sau sintetică, caracterizată prin fineţe şi flexibilitate, având un raport mare între lungime şi grosime, care o face potrivită pentru prelucrări textile de tip industrial, meşteşugăresc sau manual - în gospodărie;
    - produs textil - produsul în a carei compoziţie intră fibre textile, indiferent de forma în care se prezintă (fibre, fire, ţesături, confecţii, tricoturi, ciorapi, covoare, saltele, perdele), precum şi alte produse care conţin fibre sau produse textile: umbrele, parasolare, obiecte de camping, obiecte de mobilier, mănuşi, captuşeli pentru încălţăminte, prevăzute în anexa nr. 1 b) la prezentele norme metodologice;
    - etichetă - orice text scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elemente de identificare a produsului şi, după caz, instrucţiuni de utilizare, spălare sau călcare şi care însoţeşte produsul prezentat consumatorilor pentru vânzare sau este aderent la ambalajul acestuia; eticheta poate avea înscrise sau ataşate, suplimentar, sigle sau alte însemne ecologice, precum şi elemente de publicitate, cu respectarea prevederilor legale;
    - marcare şi etichetare - aplicarea oricărui text scris sau imprimat sau orice reprezentare grafică a elementelor de identificare, pe eticheta, produs, ambalaj de vânzare şi care se referă la acesta.

    CAP. II
    Prescripţiile ce trebuie respectate la marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile

    ART. 4
    Marcarea individuală a compoziţiei fibroase este obligatorie pentru toate produsele textile destinate consumului populaţiei, atât pentru produsele din ţară, cât şi din import.
    Se acceptă o derogare pentru produsele înscrise în anexa nr. 1 c) la prezentele norme metodologice la care nu este obligatorie etichetarea sau marcarea compoziţiei fibroase, individual, pe produs. Aceste produse sunt însoţite la comercializare de o eticheta care indică denumirea produsului, marca sau denumirea comercială.
    Produsele textile indicate în anexa nr. 1 d) la prezentele norme metodologice, fiind de acelaşi tip, sunt vândute grupat şi însoţite de o etichetă care indică compoziţia globală.
    La marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile se vor respecta denumirile fibrelor textile înscrise în anexa nr. 1 a).
    ART. 5
    Marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile se va face în conformitate cu prevederile din STAS 6804 - cu precizările înscrise în alineatele următoare, astfel:
    - cuvântul "mătase" nu poate fi utilizat pentru indicarea compoziţiei fibroase a unei ţesături sau fir textil;
    - nici un produs textil nu poate fi descris ca "100%" sau "pur", decât dacă este compus în exclusivitate din aceleaşi fibre, cu o abatere de până la 5% din greutate;
    - un produs textil din lână poate fi descris ca fiind din "lână virgină" (cu corespondent în alte limbi: "laine vierge", "laine de torite", "schurwolle", "lana virgine", "lana di tosa", "scheervol"), numai dacă acesta este realizat exclusiv din fibre noi care nu au mai fost anterior încorporate în produsul finit, nu au mai fost supuse anterior altor procese de prelucrare decât celui din care a rezultat produsul finit şi nu au fost afectate de tratamentele de finisare;
    - compoziţia fibroasă a unui produs textil (ţesătură, fir, confecţie) se va marca distinct în procente (%), în ordine descrescătoare, când sunt mai multe fibre componente, fără abrevieri la denumirea fibrelor;
    - compoziţia fibroasă a confecţiilor, covoarelor, mochetelor, articolelor matlasate, articolelor cu broderie peste 10% din suprafaţă, va fi distinct şi separat definită pentru faţă şi pentru captuşeală sau suportul textil de bază.

    CAP. III
    Principalele elemente de identificare-caracterizare, caracteristici tehnice şi calitative care se vor marca pe etichetă, pentru informarea consumatorilor

    ART. 6
    Elementele de identificare-caracterizare şi principalele caracteristici tehnice şi calitative care se vor marca pe etichetele individuale pe produs şi, după caz, pe ambalajul individual, pe grupe de produse textile, sunt indicate în anexa nr. 1 b).
    Pentru produsele textile din import se acceptă o eticheta în limba română, ataşată în paralel cu cea din limba străină, cu obligativitatea respectării, marcării elementelor de identificare-caracterizare din anexa nr. 1 b) la prezentele norme metodologice.
    Se vor specifica obligatoriu: denumirea producătorului, a importatorului şi ţara de origine.
    În cazul aplicării de tratamente speciale ţesăturilor sau tricoturilor, ca de exemplu: antimurdărire, hidrofobizare, impermeabilizare, tratare pentru reducerea contracţiei, antistatizare, neşifonabilizare, se va specifica acest lucru.

    CAP. IV
    Modul de etichetare a produselor textile

    ART. 7
    Eticheta trebuie să conţină următoarele elemente:
    - marca de fabrică a producătorului sau denumirea acestuia;
    - denumirea importatorului, după caz;
    - denumirea produsului;
    - principalele caracteristici tehnice, potrivit anexei nr. 1 b);
    - tratamente speciale, aplicate pentru protecţia consumatorilor, după caz, sau de securitate.
    Etichetarea se va face, în mod obligatoriu, individual, pe unitatea de produs supusă comercializării, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 4 alin. 2 şi 3 din prezentele norme metodologice, de către agenţii economici producători sau importatori şi, prin înţelegere între părţi, de către comercianţi, în cazul achiziţionării de produse livrate în baloţi, în sistem vrac, sau în alte situaţii speciale.
    Marcarea sau etichetarea pe ambalajul colectiv se convine între părţile contractante (furnizor-cumpărător).
    ART. 8
    Pentru produsele textile fabricate după principii ecologice sau cu tratamente speciale pentru protecţia consumatorilor (igienice, fără substanţe toxice), se vor utiliza la comercializarea "eco-etichetele", cu respectarea cerinţelor pentru autorizarea folosirii acestora de către organismele abilitate din ţara sau din străinătate, în paralel cu menţinerea etichetei naţionale cu elementele de identificare-caracterizare a produsului.
    Mărcile de fabrica recunoscute şi înregistrate se ataşează pe produs într-o forma stabilită de producător sau la înregistrare.

    CAP. V
    Prescripţiile ce trebuie respectate la indicarea modului de întreţinere a produselor textile

    ART. 9
    Produsele textile, la comercializare, trebuie obligatoriu însoţite de indicarea modului de întreţinere (curăţare, spălare, călcare).
    Indicarea modului de întreţinere pentru produsele textile (ţesături, confecţii, tricotaje, fire) se va face conform simbolurilor internaţionale standardizate SR EN 23758.
    Agenţii economici producători pot face precizări suplimentare, necesare pentru consumator, cu privire la întreţinerea produselor, dacă acest lucru se impune.
    Pentru fiecare produs textil, indicarea modului de întreţinere (simboluri, coduri) se va face, individual, pe eticheta din materiale rezistente la tratamentele ulterioare umidotermice, într-un mod lizibil pentru consumator şi unităţile prestatoare de servicii de curăţătorie-spălătorie. Aceste etichete cu simboluri se vor coase pe produs, conform prescripţiilor din standarde sau din contracte, acestea trebuind să reziste atât timp cât rezistă şi materialul de bază al produsului.

    ANEXA 1 a)
    ----------
la normele metodologice
-----------------------


                         DENUMIREA FIBRELOR TEXTILE*)
----------
    *) Denumirile fibrelor textile sunt corelate cu cele cuprinse în SR ISO 6938 pentru fibre naturale şi în STAS 8983 pentru fibre chimice.


 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Denumirea Explicatia notiunii
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Lână Fibrele provenite din tunderea oilor, cât şi părul fin (alpaga,
                  lama, caşmir, mohair, angora etc), asimilat în mod uzual cu lâna.
                  Părul fin poate fi denumit cu numele animalului, însoţit sau nu
                  de menţiunea "lână".
 Alpaga, lama, Păr de la animalele următoare: lama, guanaco, iepure, angora,
 mohair, angora, cămila, cal.
 caşmir, gua-
 naco, cal,
 precedat sau
 nu de denumi-
 rea "păr" sau
 "lână"
 Mătase Fibre filamentare provenite de la gogoşile viermilor de mătase,
 naturala hrănite cu frunze de dud, stejar, prun, mesteacăn.
 Bumbac Fibrele provenite din capsulele de bumbac (Gossypium).
 In Fibrele provenite din tulpinile de in (Linum usilatissimum).
 Cânepă Fibrele provenite din tulpinile de cânepă (Cannabis saliva).
 Iută Fibrele provenite din tulpinile de Corchorus olitorius şi de
                  Corchorus capsularis.
 Abaca Fibrele provenite din tecile de Musa textilis.
 Alfa Fibrele provenite din frunzele de la Musa textilis.
 Coco Fibrele provenite din fructele de la Cocos nucifera.
 Kenaf Fibrele provenite din tulpinile de Hibiseus Cannabinus.
 Ramie Fibrele provenite din tulpinile de la Bochmeria nivea şi de la
                  Bochmeria tenacisimu.
 Sisal Fibrele provenite din frunzele de l'agore Sisalana.
 Viscoză Fibre de celuloză regenerată obţinută prin procedeul viscoză; pot
                  fi denumite şi "celofibră".
 Modale Fibre de celuloză regenerată, obţinute prin procedee care le
                  conferă un modul de elasticitate ridicată şi o structură
                  compactă.
 Cupru Fibre de celuloză regenerată, obţinute prin procedeul
                  cuproamoniacal.
 Acetat Fibre din acetat de celuloză, având maximum 92% grupe hidroxilice
                  acetilate.
 Triacetat Fibre din acetat de celuloză, având cel puţin 92% grupe
                  hidroxilice acetilate.
 Proteinice Fibre obţinute din substanţe proteinice naturale (caseină,
                  zeină).
 Acrilice Fibre formate din macromolecule liniare, având cel puţin 80%
                  acrilonitril.
 Poliamidă Fibre formate din macromolecule liniare, având în lanţ repetiţia
                  grupei amida.
 Poliester Fibre formate din macromolecule liniare, rezultate din policon-
                  densarea unui acid cu un alcool (acidul tereftalic cu glicol).
 Polietilenă Fibre formate din macromolecule liniare hidrocarbonate, rezultate
                  din polimerizarea etilenei.
 Poliuretan Fibre formate din macromolecule liniare, rezultate prin reacţia
                  de adiţie între poliizocianaţi şi polialcooli.
 Polipropilenă Fibre formate din macromolecule liniare, rezultate din polime-
                  rizarea propilenei.
 Policarsamide Fibre formate din macromolecule liniare, prezentind în lant
                  grupul funcţional de uree.
 Vinil Fibre formate din macromolecule liniare, având un lanţ constituit
                  din polivinil şi acetat.
 Trivinil Fibre formate din polimeri acrilici şi monomeri vinilici care nu
                  pot depăşi 50% din masa totală.
 Elastodin Elastofibre constituite din poliizopren natural sau sintetic
                  polimerizat cu sau fără monomeri vinilici, care, sub influenţa
                  unei forţe de tracţiune, se întind de 3 ori lungimea iniţială,
                  revenind la lungimea iniţială când forţa de tracţiune încetează.
 Elastan Elastofibre constituite până la 85% din masa din poliuretan
                  segmentat care, sub influenta unei forte de tracţiune, se întind
                  de 3 ori lungimea iniţială, revenind la lungimea sa iniţială
                  când forta de tracţiune încetează.
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 1 b)
    ----------
la normele metodologice
-----------------------

     PRINCIPALELE ELEMENTE DE IDENTIFICARE-CARACTERIZARE, CARACTERISTICILE
  TEHNICE ŞI CALITATIVE ALE PRODUSELOR TEXTILE CARE SE VOR MARCA PE ETICHETE,
                        PENTRU INFORMAREA CONSUMATORILOR

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Grupa de Elemente de identificare-caracterizare
 crt. produse
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   0 1 2
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   1. Fibre textile - compoziţia fibroasă (%)
                           - cantitatea pe unitate de produs (grame - după caz)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   2. Fibre textile, - compoziţia fibroasă (%)
      inclusiv aţă de - fineţea firului (densitatea de lungime în Nm, Tex,
      cusut Den)
                           - cantitatea pe unitate de produs (ml, grame, după
                             caz)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - clasa de calitate - după caz
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   3. Ţesături şi - compoziţia fibroasă (%)
      tricoturi metraj - lăţimea (cm)
                           - cantitatea pe unitate de produs/bucată (ml)
                           - masa (g/mp)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   4. Tricoturi metraj - compoziţia fibroasă (%)
                           - fineţea firului (densitatea de lungime în: Nm, Tex,
                             Den)
                           - lăţimea (cm)
                           - cantitatea pe unitate de produs (ml - după caz)
                           - masa (g/mp)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   5. Ciorapi şi dresuri - compoziţia fibroasă (%)
                           - fineţea firului (densitatea de lungime în: Nm,
                             Tex, Den)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - mărimea ***)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   6. Lenjerie de corp, - compoziţia fibroasă (%)
      tricotaje, inclusiv - tratamente speciale de finisare aplicate - după
      pentru perdele caz)
                           - mărimea ***)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   7. Lenjerie de pat, - compoziţia fibroasă (%)
       confecţionată - masa ţesăturii (g/mp)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - dimensiuni ale pieselor (cm x cm)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   8. Covoare şi mochete - compoziţia fibroasă (%)
                           - tipul (pluşat, manual, mecanic etc.)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - dimensiuni (cm x cm)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   9. Confecţii textile - compoziţia fibroasă (%)**)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - mărimea ***)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  10. Articole de galan- - compoziţia fibroasă (%)
      terie, mercerie, - cantitatea pe unitatea de produs pentru aţa de
      pasmanterie, cusut, pasmanterie (ml, grame - după caz)
      broderie, - tratamente speciale de finisare aplicate - după
      fermoare caz*)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - dimensiuni
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  11. Perdele, huse, - compoziţia fibroasă (%)
      draperii, confec- - lăţimea (cm)
      ţionate - masa (g/mp)
                           - tratamente speciale de finisare aplicate - după
                             caz*)
                           - model, culoare, desen - după caz
                           - dimensiuni (cm x cm)
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  12. Articole textile de - compoziţia fibroasă (%)
      uz gospodăresc - masa (g/mp)
      - pături, prosoape, - tratamente speciale de finisare aplicate - după
      plăpumi, feţe de caz*)
      masă etc. - dimensiuni (cm xcm)
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  13. Alte produse - compoziţia fibroasă (%)
      textile (umbrele, - masa (pentru ţesături - g/mp)
      şezlonguri, - tratamente speciale de finisare aplicate - după
      articole de camping caz*)
      şi sport etc.) - model, culoare, desen - după caz
                           - dimensiuni
                           - clasa de calitate (după caz)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  14. Vată medicinală, - se vor înscrie caracteristicile din STAS 2969/89
      tifon şi alte
      produse parafarma-
      ceutice textile
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

----------
    *) Se va indica, acolo unde este cazul, denumirea tratamentului de finisare aplicat: neşifonabilizare, antimurdărire, antialergice, hidrofobizat, impermeabilizat, stabilizat dimensional, fixarea colorantului.
    **) Se va indica compoziţia separat pentru faţă şi pentru căptuşeli.
    ***) Se va indica obligatoriu mărimea, în conformitate cu standardele române de dimensiuni, inclusiv pentru cele din import.


    ANEXA 1 c)
    ----------
la normele metodologice
-----------------------

                    PRODUSE CARE NU POT FI SUPUSE OBLIGAŢIEI
                          DE ETICHETARE SAU DE MARCARE

    1. Suport manşete cămăşi
    2. Curele de ceas din materiale textile
    3. Etichete şi ecusoane
    4. Apărătoare de mână, cu umplutură sau din materiale textile
    5. Învelitoare pentru cafetieră
    6. Învelitoare pentru ceainic
    7. Mânecuţe protectoare
    8. Manşoane (altele decât din pluş)
    9. Flori artificiale
    10. Perniţe de ace
    11. Pânze pictate
    12. Ambalaje, altele decât noi, vândute ca atare
    13. Pălării de fetru (filţ)
    14. Articole de călătorie, din textile
    15. Tapiserii brodate manual
    16. Fermoare
    17. Nasturi şi catarame acoperite cu materiale textile
    18. Coperţi de cărţi, legate cu materiale textile
    19. Jocuri
    20. Părţile textile ale încălţămintei, cu excepţia captuşelilor
    21. Şervete de masă, compuse din mai multe elemente, cu suprafaţa sub 500 cmp.


    ANEXA 1 d)
    ----------
la normele metodologice
-----------------------

                 PRODUSE CARE POT FACE OBIECTUL UNEI ETICHETĂRI
                              SAU MARCĂRI GLOBALE

    1. Şnururi
    2. Lavete
    3. Şnur pentru brodat şi garnituri
    4. Produse de pasmanterie
    5. Cordoane
    6. Bretele
    7. Jartiere
    8. Şireturi pentru ghete
    9. Panglici
    10. Elastic
    11. Ambalaje noi, vândute ca atare
    12. Sfoară de ambalaj
    13. Şervete de masă
    14. Batiste.

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016