Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 781 din 25 iulie 2002  privind protectia informatiilor secrete de serviciu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 781 din 25 iulie 2002 privind protectia informatiilor secrete de serviciu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 575 din 5 august 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, precum şi ale art. 31 alin. (1), art. 32 şi ale <>art. 42 lit. h) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 585/2002 , se aplica în mod corespunzãtor şi informaţiilor secrete de serviciu în ceea ce priveşte:
a) clasificarea, declasificarea şi mãsurile minime de protecţie;
b) regulile generale de evidenta, întocmire, pãstrare, procesare, multiplicare, manipulare, transport, transmitere şi distrugere;
c) obligaţiile şi rãspunderile ce revin conducãtorilor autoritãţilor şi instituţiilor publice, agenţilor economici şi altor persoane juridice;
d) accesul cetãţenilor strãini, al cetãţenilor romani care au şi cetãţenia altui stat, precum şi al persoanelor apatride la informaţii clasificate şi în locurile în care se desfãşoarã activitãţi, se expun obiecte sau se executa lucrãri din aceasta categorie;
e) exercitarea controlului asupra mãsurilor de protecţie.
ART. 2
(1) Pentru identificarea documentelor cu caracter secret de serviciu numãrul de înregistrare al acestora va fi precedat de litera S, iar pe fiecare pagina se va înscrie "secret de serviciu".
(2) Informaţiile secrete de serviciu constituite în dosare, precum şi cele legate în volume distincte se marcheaza pe coperta şi pe pagina de titlu.
ART. 3
Evidenta documentelor secrete de serviciu se tine separat de cea a documentelor secrete de stat şi nesecrete, în registrul special destinat acestui scop, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.
ART. 4
Este interzisã scoaterea din incinta unitãţii deţinãtoare a informaţiilor secrete de serviciu fãrã aprobarea conducatorului acesteia.
ART. 5
Funcţiile care presupun accesul la informaţii secrete de serviciu se stabilesc de cãtre conducãtorii unitãţilor deţinãtoare.
ART. 6
(1) Accesul personalului la informaţiile secrete de serviciu este permis numai în baza autorizaţiei scrise, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, emisã de conducãtorul unitãţii.
(2) Evidenta autorizaţiilor de acces la informaţii secrete de serviciu se tine centralizat de structura/funcţionarul de securitate în Registrul pentru evidenta autorizaţiilor de acces la informaţii secrete de serviciu, conform modelului prezentat în anexa nr. 3.
ART. 7
(1) În vederea eliberãrii autorizaţiei de acces la informaţii secrete de serviciu persoana care urmeazã sa ocupe o funcţie ce presupune accesul la astfel de informaţii prezintã structurii/funcţionarului de securitate, în condiţiile legii, recomandãri şi referinte asupra onestitatii şi profesionalismului, din partea persoanelor cu funcţii de conducere cãrora li se subordoneazã direct sau a reprezentanţilor autorizaţi ai altor persoane juridice, dupã caz, şi va semna un angajament de confidenţialitate.
(2) Dupã ce verifica autenticitatea documentelor menţionate la alin. (1) structura/funcţionarul de securitate prezintã conducatorului unitãţii propuneri privind oportunitatea eliberãrii autorizaţiei de acces la informaţiile secrete de serviciu.
ART. 8
(1) Retragerea autorizaţiei de acces la informaţii secrete de serviciu se face de cãtre conducãtorul unitãţii deţinãtoare, în urmãtoarele cazuri:
a) la încetarea raporturilor de munca ori de serviciu, dupã caz, dintre unitate şi deţinãtorul autorizaţiei sau a calitãţii de demnitate publica;
b) când atribuţiile specifice postului pe care este încadrat deţinãtorul autorizaţiei nu mai presupun accesul la astfel de informaţii;
c) când deţinãtorul autorizaţiei a încãlcat reglementãrile privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu.
(2) Dupã retragerea autorizaţiei de acces la informaţii secrete de serviciu structura/funcţionarul de securitate procedeazã la distrugerea acesteia, pe baza de proces-verbal.
ART. 9
Accesul cetãţenilor strãini, al cetãţenilor romani care au şi cetãţenia altui stat, precum şi al persoanelor apatride la informaţii secrete de serviciu este permis în condiţiile stabilite prin Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, pe baza autorizaţiei speciale de acces.
ART. 10
Transportul informaţiilor secrete de serviciu se efectueazã conform reglementãrilor în materie, stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 11
(1) În cazul compromiterii informaţiilor secrete de serviciu conducãtorii unitãţilor deţinãtoare vor dispune efectuarea cercetãrii administrative pentru a stabili condiţiile în care s-a produs, responsabilitãţile şi posibilitãţile de recuperare sau limitare a prejudiciilor.
(2) Unitãţile deţinãtoare de informaţii secrete de serviciu vor aduce de îndatã la cunostinta instituţiilor investite cu atribuţii de coordonare a activitãţii şi de control al mãsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate, conform competentelor materiale, cazurile de compromitere a informaţiilor secrete de serviciu.
(3) Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate de compromiterea informaţiilor secrete de serviciu unitãţile deţinãtoare se pot adresa instanţelor judecãtoreşti.
ART. 12
Nerespectarea prevederilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea penalã, civilã, contravenţionalã sau disciplinarã, dupã caz, în condiţiile legii.
ART. 13
(1) Sancţiunile contravenţionale prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 585/2002 se aplica şi în cazul nerespectãrii normelor ce privesc protecţia informaţiilor secrete de serviciu, în mãsura în care se referã la obligaţiile ce rezulta din activitãţile prevãzute la art. 1.
(2) Limitele amenzilor contravenţionale în cazul nerespectãrii normelor ce privesc protecţia informaţiilor secrete de serviciu se reduc la jumãtate, fãrã ca limitele minime speciale astfel stabilite sa se situeze sub limitele minime generale prevãzute de lege.
ART. 14
Nerespectarea prevederilor art. 4 şi ale art. 6 alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu avertisment sau cu amenda de la 500.000 lei la 10.000.000 lei.
ART. 15
În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, autoritãţile şi instituţiile publice, agenţii economici cu capital integral sau parţial de stat şi celelalte persoane juridice de drept public sau privat care utilizeazã informaţii secrete de serviciu vor emite norme proprii de aplicare a prezentei hotãrâri.
ART. 16
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Directorul Serviciului Roman de Informaţii,
Vasile Iancu

Ministrul apãrãrii naţionale,
Ioan Mircea Pascu

p. Ministrul de interne,
Toma Zaharia,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


Bucureşti, 25 iulie 2002.
Nr. 781.




ANEXA 1

ROMÂNIA Secret de serviciu


(unitatea) (dupã completare)
Exemplar unic

Compartimentul .............
Nr. ....... din ............


REGISTRUL DE EVIDENTA
a informaţiilor secrete de serviciu

Data deschiderii evidentei ...........
Data închiderii evidentei ............


Intrare


┌──────┬──────────────┬────────┬───────┬────────┬─────┬─────┬─────┬────┬───────┐
│Nr. de│ Data inregis-│Nr. şi │De la │Continu-│Numãr│Numãr│Numãr│Nr. │Cui i │
│inre- │ trarii │data do-│cine │tul pe │ de │ de │ de │de │s-a re-│
│gis- ├────┬────┬────┤cumentu-│provine│scurt al│exem-│file/│anexe│file│pãrţi- │
│trare │anul│luna│ziua│lui la │docu- │documen-│plare│exem-│ │ane-│zat do-│
│ │ │ │ │expedi- │mentul │tului │ │plar │ │xe │cumen- │
│ │ │ │ │tor │ │ │ │ │ │ │tul │
├──────┼────┼────┼────┼────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───────┤
├──────┼────┼────┼────┼────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───────┤
├──────┼────┼────┼────┼────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───────┤
├──────┼────┼────┼────┼────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───────┤
└──────┴────┴────┴────┴────────┴───────┴────────┴─────┴─────┴─────┴────┴───────┘

Ieşire
┌───────────────┬────────┬──────┬───┬───┬─────┬────────────┬─────────────┬─────┐
│Data expedierii│Destina-│Nr. de│Nr.│Nr.│Nr. │Numãrul │Numãrul │Ob- │
├────┬────┬─────┤tarul │exem- │de │de │de │borderoului │dosarului │ser- │
│anul│luna│ziua │ │plare │fi-│a- │file │de expediere│şi fila unde │va- │
│ │ │ │ │ │le │ne-│anexe│ │a fost clasat│tii │
│ │ │ │ │ │ │xe │ │ │documentul │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │(nr. procesu-│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │lui-verbal de│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │distrugere) │ │
├────┼────┼─────┼────────┼──────┼───┼───┼─────┼────────────┼─────────────┼─────┤
├────┼────┼─────┼────────┼──────┼───┼───┼─────┼────────────┼─────────────┼─────┤
├────┼────┼─────┼────────┼──────┼───┼───┼─────┼────────────┼─────────────┼─────┤
├────┼────┼─────┼────────┼──────┼───┼───┼─────┼────────────┼─────────────┼─────┤
└────┴────┴─────┴────────┴──────┴───┴───┴─────┴────────────┴─────────────┴─────┘




ANEXA 2

Antetul unitãţii


AUTORIZAŢIE DE ACCES LA INFORMAŢII SECRETE DE SERVICIU

Seria ........ numãrul ........

Prin prezenta se autorizeaza accesul la informaţii secrete de serviciu al domnului/doamnei ......../(numele, prenumele, codul numeric personal)/......................................................., angajat/angajata al/a unitãţii noastre în funcţia de ............................................................ .
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de ..................... .



Şeful unitãţii,
........................
(semnatura şi ştampila)


Şeful structurii de securitate/
Funcţionarul de securitate,
..............................




ANEXA 3

ROMÂNIA Secret de serviciu


(unitatea) (dupã completare)
Exemplar unic

Compartimentul .............
Nr. ....... din ............


REGISTRUL
pentru evidenta autorizaţiilor de acces la informaţii secrete de serviciu

Data deschiderii evidentei .................
Data închiderii evidentei ..................




┌───┬────────────┬──────────────┬───────┬────────┬────────┬──────┬───────┬────┐
│Nr.│ Numele, │Funcţia şi │Data │Seria şi│Perioada│Data │Motivul│Ob- │
│crt│ prenumele │compartimentul│elibe- │numãrul │ de │retra-│retra- │ser-│
│ │şi datele de│în care îşi │rarii │autori- │valabi- │gerii │gerii │va- │
│ │identificare│desfãşoarã │autori-│zatiei │litate │ │ │tii │
│ │ ale │activitatea │zatiei │ │ │ │ │ │
│ │posesorului │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────┼──────────────┼───────┼────────┼────────┼──────┼───────┼────┤
├───┼────────────┼──────────────┼───────┼────────┼────────┼──────┼───────┼────┤
├───┼────────────┼──────────────┼───────┼────────┼────────┼──────┼───────┼────┤
└───┴────────────┴──────────────┴───────┴────────┴────────┴──────┴───────┴────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


LyndaJab
22 Decembrie 2016
Interesting design. So, this website very nice, I LLLiked it! :) P.S. I recommend for you the "XRumer 16.0" program for effective promotion. It's a best SEO and SMM software for today. Your read it - then it works! ;)
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016