Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 777 din 24 noiembrie 1997  privind infiintarea Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 777 din 24 noiembrie 1997 privind infiintarea Societatii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 339 din 3 decembrie 1997
În temeiul <>art. 12 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani, persoana juridicã romana, cu capital integral de stat, cu sediul în municipiul Botosani, Str. Unirii nr. 16, judeţul Botosani, prin restructurarea Sucursalei de reprezentare şi protocol Suceava din cadrul Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", având un patrimoniu constituit din bunurile prevãzute la poziţiile 49, 50 şi 51 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 639/1995 , republicatã.
(2) Bunurile prevãzute la alin. (1) se transfera, fãrã plata de la Regia Autonomã "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" la Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani.
ART. 2
Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare şi cu statutul propriu prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 3
Capitalul social iniţial al Societãţii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani, reevaluat conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 500/1994 , este de 1.242.805 mii lei şi se constituie prin preluarea activului şi pasivului din bilanţul contabil, la data de 30 iunie 1997, al Sucursalei de reprezentare şi protocol Suceava, aferente bunurilor preluate.
ART. 4
(1) Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani dobândeşte drepturile şi este ţinuta de obligaţiile Sucursalei de reprezentare şi protocol Suceava, aferente bunurilor preluate potrivit art. 2.
(2) Rezultatele economico-financiare înregistrate de Sucursala de reprezentare şi protocol Suceava, pana la data efectuãrii operaţiunii de predare-preluare, rãmân în evidenta acesteia.
ART. 5
Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani are ca obiect de activitate: service şi reparaţii auto, reparaţii şi rebobinari de electromotoare de tip industrial şi uz casnic, confecţii şi construcţii metalice, vulcanizare, prestãri servicii de alimentaţie publica şi turism, comercializarea produselor alimentare şi industriale, activitãţi de producţie alimentara, activitãţi de import-export.
ART. 6
Predarea-preluarea bunurilor menţionate la art. 2, precum şi activul şi pasivul din bilanţul contabil aferente bunurilor preluate se face pe baza de protocol, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României.
ART. 7
Personalul angajat, care administreazã şi deserveste bunurile prevãzute la art. 2, va fi preluat de Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani şi se considera transferat, beneficiind de toate drepturile conferite de reglementãrile legale în vigoare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Corneliu Eugeniu Gorcea,
secretar de stat

Ministru delegat pe lângã
primul-ministru pentru
coordonarea Secretariatului
General al Guvernului şi a
Departamentului pentru
Administraţie Publica Localã,
Remus Opris



ANEXA 1

STATUTUL
Societãţii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani

CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea societãţii comerciale
Denumirea societãţii comerciale este: Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani.
În toate actele, facturile, anunţurile, publicaţiile etc., emanând de la societate, denumirea societãţii comerciale va fi urmatã de initialele "S.A.", de capitalul social, de numãrul de înregistrare la Registrul comerţului şi de sediul acesteia.
ART. 2
Forma juridicã a societãţii comerciale
Societatea Comercialã "Parc" - S.A. Botosani este persoana juridicã romana, având forma juridicã de societate pe acţiuni.
Aceasta îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul societãţii comerciale
Sediul societãţii comerciale este în România, municipiul Botosani, Str. Unirii nr. 16, judeţul Botosani. Sediul societãţii comerciale poate fi schimbat în alt loc din România, pe baza hotãrârii adunãrii generale a actionarilor, potrivit legii.
Societatea comercialã poate avea sucursale şi filiale, situate şi în alte localitãţi.
ART. 4
Durata societãţii comerciale
Durata societãţii comerciale este nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii în Registrul comerţului, în baza publicãrii în Monitorul Oficial al României.

CAP. 2
Obiectul de activitate al societãţii comerciale

ART. 5
Obiectul de activitate al societãţii comerciale
Obiectul de activitate al societãţii comerciale îl formeazã activitãţile de service şi reparaţii auto, reparaţii şi rebobinari de electromotoare de tip industrial şi uz casnic, confecţii şi construcţii metalice, vulcanizare, prestãri servicii de alimentaţie publica şi turism, comercializarea produselor alimentare şi industriale, activitãţi de producţie alimentara, activitãţi de import-export.

CAP. 3
Capitalul social, acţiunile

ART. 6
Capitalul social
Capitalul social al Societãţii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani este în valoare de 1.242.805 mii lei.
Capitalul social al societãţii comerciale este împãrţit în 49.712 acţiuni nominative, în valoare nominalã de 25.000 lei fiecare.
Capitalul social este deţinut integral de Fondul Proprietãţii de Stat, ca acţionar unic, pana la transmiterea acţiunilor din proprietatea statului cãtre terţe persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, în condiţiile legii.
ART. 7
Acţiunile
Acţiunile vor cuprinde menţiunile prevãzute de lege.
ART. 8
Piata de tranzactionare a valorilor mobiliare, registrul independent privat care tine evidenta actionarilor
Piata de tranzactionare a acţiunilor aparţinând Societãţii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani este RASDAQ.
Registrul independent privat care tine evidenta actionarilor este Registrul roman al actionarilor.
Piata de tranzactionare şi registrul independent privat care tine evidenta acţiunilor Societãţii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani vor putea fi schimbate cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor.
ART. 9
Majorarea capitalului social
Capitalul social poate fi majorat pe baza hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor, prin emiterea de noi acţiuni, reprezentând aportul în numerar sau în natura.
Majorarea capitalului social se poate face parţial sau total, în natura, prin hotãrârea adunãrii generale extraordinare a actionarilor, pe baza evaluãrii efectuate de experţi desemnaţi de cãtre acţionari.
ART. 10
Reducerea capitalului social
Reducerea capitalul social se poate face pe baza hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor.
Propunerea de reducere a capitalului social trebuie comunicatã de cãtre consiliul de administraţie comisiei de cenzori, cu cel puţin 30 de zile înainte de data adunãrii generale a actionarilor, care decide asupra acestor reduceri. Comisia de cenzori va trebui sa refere asupra cauzelor şi condiţiilor reducerii.
Majorarea sau reducerea capitalului societãţii comerciale, atât timp cat este integral de stat, se poate face numai cu aprobarea organului care a înfiinţat societatea comercialã.
ART. 11
Drepturile şi obligaţiile decurgând din acţiuni
Fiecare acţiune conferã acţionarului dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor şi dreptul de a participa la distribuirea dividendelor, potrivit legii.
Obligaţiile societãţii comerciale sunt garantate cu patrimoniul social, iar actionarii rãspund numai în limita acţiunilor pe care le-au subscris.
ART. 12
Cesiunea acţiunilor
Acţiunile sunt indivizibile cu privire la societatea comercialã, care nu recunoaşte decât un singur proprietar pentru fiecare acţiune.
Cesiunea acţiunilor se face potrivit legii.
Cesiunea acţiunilor se înregistreazã în registrul de evidenta a acţiunilor şi se menţioneazã pe titlu.
ART. 13
Pierderea acţiunilor
În cazul pierderii uneia sau mai multor acţiuni, proprietarul va trebui sa anunţe consiliul de administraţie şi sa facã public faptul prin presa. Dupã 6 luni va putea obţine un duplicat al acţiunii.

CAP. 4
Adunarea generalã a actionarilor

ART. 14
Felurile adunãrilor generale ale actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor este organul de conducere a societãţii comerciale, care decide asupra activitãţii acesteia şi asigura politica ei comercialã.
Adunarea generalã a actionarilor este ordinarã şi extraordinarã.
ART. 15
Atribuţii
1. Adunarea generalã ordinarã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii:
a) discuta, aproba sau modifica bilanţul contabil dupã ascultarea raportului administratorilor şi al cenzorilor, şi fixeazã dividendele;
b) alege sau revoca pe administratori sau pe cenzori;
c) fixeazã remuneraţia cuvenitã pentru exerciţiul financiar în curs, administratorilor (consiliului de administraţie) şi cenzorilor;
d) se pronunţa asupra gestiunii administratorilor;
e) stabileşte bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul societãţii comerciale;
f) hotãrãşte gajarea, închirierea sau desfiinţarea uneia sau a mai multor subunitati ale societãţii comerciale;
g) aproba structura organizatoricã a societãţii comerciale şi numãrul de posturi, precum şi normativul de constituire a compartimentelor functionale şi de producţie;
h) analizeazã rapoartele consiliului de administraţie, privind stadiul şi perspectivele societãţii comerciale, cu referire la profit şi la dividende, poziţia pe piata interna şi internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protecţia mediului, relaţiile cu clienţii. De asemenea, hotãrãşte asupra nivelului fondurilor pentru cercetãri ştiinţifice care au ca obiect fundamentarea strategiilor de dezvoltare, creşterea calitãţii produselor şi a serviciilor, elaborarea de produse şi de tehnologii noi, competitive;
i) hotãrãşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, la nivelul împrumuturilor bancare şi la condiţiile de acordare a garanţiilor, stabileşte condiţiile de acordare a creditelor comerciale şi aproba orice fel de credit financiar acordat de societatea comercialã;
j) hotãrãşte, cu prilejul stabilirii bugetului de venituri şi cheltuieli, asupra modului de remunerare a membrilor consiliului de administraţie; hotãrãşte asupra salariilor şi primelor directorului (administratorului);
k) hotãrãşte asupra oricãror alte probleme de competenta sa, potrivit legii şi prezentului statut.
2. Adunarea generalã extraordinarã are urmãtoarele atribuţii:
a) hotãrãşte cu privire la înfiinţarea şi desfiinţarea de sucursale şi filiale;
b) hotãrãşte cu privire la mãrirea sau la reducerea capitalului social;
c) hotãrãşte cu privire la adoptarea sau la modificarea statutului, precum şi la transformarea formei juridice a societãţii comerciale;
d) hotãrãşte cu privire la fuziunea, divizarea sau dizolvarea societãţii comerciale;
e) hotãrãşte cu privire la executarea de reparaţii capitale şi realizarea de investiţii noi;
f) îndeplineşte orice alte atribuţii potrivit legii.
ART. 16
Convocarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor se convoacã de cãtre preşedintele consiliului de administraţie sau de unul dintre administratori, desemnaţi de preşedinte.
Adunãrile generale ordinare au loc cel puţin o data pe an, în cel mult 3 luni de la încheierea exerciţiului financiar, pentru examinarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul urmãtor.
Adunãrile generale extraordinare se convoacã ori de câte ori este necesar, în condiţiile prevãzute de lege. Administratorii sunt obligaţi sa convoace adunarea generalã la cererea actionarilor care deţin o zecime din capitalul social. În condiţiile legii, adunarea generalã se convoacã şi la cererea comisiei de cenzori.
Convocarea adunãrii generale a actionarilor se face în conformitate cu dispoziţiile din statut.
Convocarea va fi facuta în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Hotãrârile adunãrilor generale ale actionarilor se iau conform prevederilor legale, prin vot deschis sau vot secret.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor şi pentru luarea hotãrârilor referitoare la rãspunderea administratorilor.
Actionarii nu vor putea fi reprezentaţi în adunãrile generale decât prin alţi acţionari, în baza unei procuri speciale întocmite de societatea comercialã, conform reglementãrilor legale în vigoare.
Actionarii care nu au capacitate legalã, precum şi persoanele juridice pot fi reprezentaţi prin reprezentanţii lor legali, care, la rândul lor, pot da procura specialã altor acţionari.
Procurile vor fi depuse în original cu doua zile înainte de data ţinerii adunãrii generale a actionarilor. Ele vor fi reţinute de societatea comercialã, fãcându-se menţiune despre acestea în procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor.
ART. 17
Prezidarea adunãrilor generale ale actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor este prezidata de preşedintele consiliului de administraţie, iar în lipsa acestuia, de unul dintre administratori, desemnaţi de preşedinte.
Adunarea generalã a actionarilor alege, dintre membrii sãi, un secretar sau un secretariat format din mai multe persoane, care va întocmi procesul-verbal al şedinţei.
Procesul-verbal va fi trecut în registrul adunãrii generale a actionarilor, sigilat şi parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat şedinţa şi de secretariat.
ART. 18
Condiţii de validitate
Adunarea generalã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin jumãtate din capitalul social, iar hotãrârile vor fi luate de actionarii care deţin cel puţin jumãtate plus unul din capitalul social reprezentat în adunarea generalã.
Dacã adunarea generalã a actionarilor nu poate lucra datoritã neîndeplinirii condiţiilor de mai sus, adunarea generalã ce se va întruni dupã o a doua convocare poate sa delibereze asupra problemelor din ordinea de zi a celei dintâi adunãri generale, oricare ar fi partea de capital detinuta de actionarii prezenţi, cu majoritate.
Pentru validarea deliberãrilor adunãrii generale extraordinare a actionarilor sunt necesare:
a) la prima convocare, prezenta actionarilor care deţin jumãtate din capitalul social, iar hotãrârile sa fie luate cu votul unui numãr de acţionari care sa detina cel puţin jumãtate din capitalul social;
b) la urmãtoarele convocãri, dacã nu s-a putut îndeplini condiţia prevãzutã la lit. a), adunarea generalã a actionarilor poate sa delibereze asupra problemelor din ordinea de zi a celei dintâi adunãri generale, oricare ar fi partea de capital detinuta de actionarii prezenţi, cu majoritate.
Hotãrârile adunãrii generale a actionarilor sunt obligatorii chiar pentru actionarii absenţi sau nereprezentati sau care au votat impotriva.

CAP. 5
Consiliul de administraţie

ART. 19
Numire. Organizare
Societatea comercialã este administratã de cãtre un consiliu de administraţie ales de adunarea generalã a actionarilor pe o perioada de 4 ani, cu condiţia de a avea calitatea de acţionari.
Consiliul de administraţie este format dintr-un numãr de 3-5 persoane.
Când se creeazã un loc vacant în consiliul de administraţie, adunarea generalã a actionarilor numeşte un nou administrator pentru completarea locului vacant.
Consiliul de administraţie este condus de preşedintele consiliului de administraţie, ales dintre membrii sãi prin vot secret.
Consiliul de administraţie se întruneşte la sediul societãţii comerciale ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a unei treimi din numãrul membrilor sãi, şi ia decizii cu majoritatea absolutã a voturilor membrilor prezenţi ai consiliului de administraţie. El este prezidat de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de unul dintre administratori, desemnat de preşedinte.
Preşedintele numeşte un secretar fie dintre membrii consiliului, fie din afarã acestuia.
Dezbaterile consiliului de administraţie au loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de preşedinte, cu cel puţin 5 zile înainte. Acesta se consemneazã în procesul-verbal al şedinţei, care se scrie într-un registru sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie.
Procesul-verbal este semnat de persoana care a prezidat şedinţa şi de membrii prezenţi ai consiliului de administraţie, precum şi de secretarul care l-a întocmit.
Administratorii trebuie sa depunã drept garanţie, conform Legii nr. 31/1990, cu modificãrile ulterioare, un numãr de 10 acţiuni.
Preşedintele îndeplineşte şi funcţia de director, asigurând conducerea curenta a societãţii comerciale şi aducerea la îndeplinire a hotãrârilor adunãrii generale a actionarilor şi ale consiliului de administraţie. În relaţiile cu terţii, societatea comercialã este reprezentatã de cãtre preşedintele consiliului de administraţie, pe baza şi în limitele împuternicirilor date de adunarea generalã a actionarilor sau, în lipsa lui, de cãtre unul dintre administratori, desemnat de consiliul de administraţie.
Membrii consiliului de administraţie vor putea exercita orice act legat de administrarea societãţii comerciale, în interesul acesteia, în limita drepturilor care li se conferã.
Preşedintele consiliului de administraţie este obligat sa punã la dispoziţie comisiei de cenzori, la cererea acesteia, toate documentele societãţii comerciale.
Preşedintele şi ceilalţi membri ai consiliului de administraţie rãspund fata de societatea comercialã pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut şi pentru lipsa de grija în administrarea societãţii comerciale.
ART. 20
Atribuţiile consiliului de administraţie
Consiliul de administraţie are urmãtoarele atribuţii:
a) propune spre aprobare adunãrii generale a actionarilor organigrama societãţii comerciale;
b) angajeazã şi concediazã personalul;
c) stabileşte îndatoririle şi împuternicirile personalului societãţii comerciale, pe compartimente;
d) aproba încheierea de contracte de închiriere, de asociere şi locatii, pe baza hotãrârii adunãrii generale a actionarilor sau pe baza împuternicirii date de adunarea generalã a actionarilor în acest scop;
e) stabileşte tactica şi strategia de marketing, de cercetare-dezvoltare, de asigurare a calitãţii, de protecţia mediului;
f) supune, anual, adunãrii generale a actionarilor, dupã încheierea exerciţiului financiar, în condiţiile legii, raportul cu privire la activitatea societãţii, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pe anul precedent, precum şi proiectul de programe de activitate, proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al societãţii pe anul urmãtor;
g) stabileşte modul de amortizare a mijloacelor fixe, conform legii;
h) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generalã ordinarã a actionarilor.
Preşedintele consiliului de administraţie va fi remunerat cu o suma fixa, în funcţie de cifra de afaceri şi de salariul mediu brut al salariaţilor, care reprezintã venitul brut lunar ce sta la baza drepturilor cuvenite privind vechimea în munca, asigurãrile sociale şi pensia, stabilite potrivit legii.
Remuneraţia cenzorilor este de 10% din remuneraţia directorului societãţii comerciale.

CAP. 6
Controlul societãţii

ART. 21
Controlul societãţii comerciale
Gestiunea societãţii comerciale este controlatã de acţionari şi de trei cenzori şi trei supleanţi, numiţi în condiţiile legii de adunarea generalã a actionarilor.
ART. 22
Prezentarea de date
Pentru a putea exercita dreptul de control, actionarilor li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la situaţia patrimoniului, a beneficiilor şi a pierderilor.
ART. 23
Atribuţiile cenzorilor
Cenzorii au urmãtoarele atribuţii principale:
a) în cursul exerciţiului financiar controleazã exactitatea inventarului, a documentelor şi a informaţiilor prezentate de consiliul de administraţie asupra fondurilor societãţii comerciale, a bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi, prezentând adunãrii generale a actionarilor un raport scris prin care se propune aprobarea sau modificarea bilanţului şi a contului de profit şi pierderi;
b) la lichidarea societãţii comerciale controleazã operaţiunile de lichidare;
c) prezintã adunãrii generale a actionarilor motivatia privind reducerea capitalului social.
ART. 24
Modul de lucru
Cenzorii se întrunesc la sediul societãţii comerciale şi iau decizii cu majoritate de voturi.
Cenzorii pot convoca adunarea generalã a actionarilor, în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% .

CAP. 7
Activitatea societãţii comerciale

ART. 25
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecãrui an.
Primul exerciţiu financiar începe la data constituirii societãţii comerciale.
Societatea comercialã va tine evidenta contabila în lei şi va întocmi anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor.
ART. 26
Dividendele
Profitul societãţii comerciale şi repartizarea lui se aproba de cãtre adunarea generalã a actionarilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
În cazul înregistrãrii de pierderi, membrii consiliului de administraţie şi cenzorii se obliga sa analizeze cauzele şi sa ia mãsuri de recuperare.
ART. 27
Salarizarea
Nivelul salariilor pentru personalul societãţii comerciale se stabileşte pe categorii de calificare şi funcţii, în funcţie de studii şi munca efectiv prestatã, de cãtre membrii consiliului de administraţie, cu respectarea limitei minime de salarizare prevãzute de lege şi a prevederilor contractului colectiv de munca.

CAP. 8
Modificarea formei juridice. Dizolvare. Litigii

ART. 28
Transformarea societãţii comerciale
Societatea comercialã îşi va putea transforma forma juridicã prin hotãrârea adunãrii generale extraordinare a actionarilor.
Noua societate comercialã va îndeplini formalitãţile de înregistrare şi de publicitate cerute de lege la înfiinţarea societãţii.
ART. 29
Dizolvarea societãţii comerciale
Urmãtoarele situaţii duc la dizolvarea societãţii comerciale:
- imposibilitatea realizãrii obiectului de activitate;
- pierderea a cel puţin jumãtate din capitalul social, dacã adunãrile generale ale actionarilor nu decid completarea capitalului social sau reducerea lui la suma rãmasã;
- numãrul de acţionari va fi redus sub 5;
- în orice alte situaţii, în baza hotãrârii adunãrii generale a actionarilor.
ART. 30
Lichidarea societãţii comerciale
Lichidarea societãţii comerciale se va face de cãtre unul sau mai mulţi lichidatori, numiţi de adunarea generalã a actionarilor, sau de cãtre alte persoane.
Din momentul intrãrii în funcţie a lichidatorilor, mandatul administratorilor şi al directorilor înceteazã, aceştia nemaiputand întreprinde noi operaţiuni în numele societãţii comerciale.
Lichidatorii au aceeaşi rãspundere ca şi administratorii şi îşi îndeplinesc mandatul sub controlul comisiei de cenzori.
Lichidatorii pot aparea în fata instanţelor judecãtoreşti, pot încheia tranzacţii şi compromisuri cu creditorii societãţii comerciale.
Lichidatorii care efectueazã noi operaţiuni ce nu sunt necesare scopului lichidãrii sunt rãspunzãtori personal şi solidar de executarea acestora.
Din sumele rezultate din lichidare vor fi lichidati mai întâi debitorii privilegiaţi şi apoi, ceilalţi debitori.
Dupã aceasta, lichidatorii vor întocmi bilanţul de lichidare şi vor face propuneri de repartizare, între acţionari, a rezultatelor financiare ale lichidãrii, proporţional cu cotele de participare la capitalul social.
Bilanţul de lichidare, ca şi propunerile de distribuire a mijloacelor rezultate din lichidare, vor fi supuse spre aprobare adunãrii generale a actionarilor.
Dupã aprobarea acestui bilanţ, se considera ca societatea comercialã a descãrcat pe lichidatori de activitatea lor.
Pe baza bilanţului de lichidare, lichidatorii vor întocmi, în forma autenticã, un înscris constatator, care va fi înregistrat la Registrul comerţului.
ART. 31
Litigiile
Litigiile de orice fel, apãrute între societatea comercialã şi persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti din România.
Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre societatea comercialã şi persoane juridice romane pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 9
Dispoziţii finale

ART. 32
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile legale referitoare la societãţile comerciale.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016