Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 774 din 11 noiembrie 1994  privind acoperirea cheltuielilor efectuate pe suprafetele calamitate in anul 1993 - 1994 si aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor financiare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 774 din 11 noiembrie 1994 privind acoperirea cheltuielilor efectuate pe suprafetele calamitate in anul 1993 - 1994 si aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor financiare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 327 din 25 noiembrie 1994
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă acordarea unui sprijin financiar nerambursabil, în limita sumei de 151,9 miliarde lei prevăzută în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pe anul 1994, producătorilor agricoli, indiferent de forma de proprietate, care au efectuat cheltuieli pe suprafeţele calamitate ca urmare a fenomenelor naturale deosebite (îngheţ, secetă, grindină) înregistrate în anul agricol 1993 - 1994 în judeţele: Ialomiţa, Constanta, Tulcea, Brăila, Galaţi, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui, parţial în unele comune din judeţele: Arad, Iaşi, Botoşani, Bacău, Sibiu, Călăraşi şi Suceava, nominalizate prin Ordinul nr. 46/1994 al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, precum şi pentru pagubele produse la vii şi pomi, datorate îngheţului, în celelalte judeţe cuprinse în ordinul mai sus menţionat.
    Din suma prevăzută la alin. 1 se alocă 6 miliarde lei pentru culturile şi materialele de protecţie (sticlă) din sere, distruse ca urmare a căderilor de grindină din lunile mai şi iulie 1994.
    ART. 2
    În sensul prezentei hotărâri, producătorii agricoli care au efectuat cheltuieli pe suprafeţele calamitate sunt producători agricoli individuali, asociaţii agricole de tip familial, societăţi agricole de tip privat, societăţi comerciale agricole cu capital majoritar sau parţial de stat, alţi deţinători legali de terenuri.
    ART. 3
    Sumele aprobate ca ajutor financiar nerambursabil se stabilesc în funcţie de cheltuielile pe hectar, potrivit anexei nr. 1.
    ART. 4
    Calamităţile produse de secetă nu se decontează pe suprafeţele amenajate cu sisteme de irigaţii.
    ART. 5
    Se aprobă Normele metodologice privind acordarea şi controlul utilizării ajutoarelor financiare primite de producătorii agricoli de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pe suprafeţele agricole calamitate în anul agricol 1993 - 1994, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

                    PRIM-MINISTRU
                   NICOLAE VĂCĂROIU

                   Contrasemnează:
                  ----------------
           Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                     Valeriu Tabără

           Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                     Florin Georgescu

    Bucureşti, 11 noiembrie 1994.
    Nr. 774.


    ANEXA 1


                                    SITUAŢIA
            cheltuielilor cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor
            agricole care au suferit influenţă negativă a factorilor
                      naturali în anul agricol 1993 - 1994

                                                            - mii lei/ha -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
              Cultura Sămânţa Lucrări Îngrăşăminte Total an
                                           mecanice + pesticide (ha)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Grâu 60 52 46 158
  Orz şi orzoaica 40 50 76 166
  Porumb boabe 40 96 102 238
  Porumb pentru sămânţa 75 96 74 235
  Floarea - soarelui 4 81 87 172
  Soia 92 82 122 296
  Sfecla de zahăr - 99 416 515
  Cartofi 540 178 414 1.132
  Legume 360 204 135 699
  Plantaţii viticole, cheltuieli
  de întreţinere, exploatare,
  refacere 1.013
  Plantaţii pomicole pe rod,
  cheltuieli de întreţinere,
  exploatare, refacere 764
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
    - Pentru factorul îngheţ la culturile vegetale se vor lua în calcul numai cheltuielile efectuate cu sămânţa şi lucrările mecanice în înfiinţare a culturii.
    - Suma cuvenită producătorilor agricoli pe hectarul calamitat se calculează în funcţie de procentul de calamitare stabilit de comisie în procesul-verbal de constatare.


    ANEXA 2


                             NORME METODOLOGICE
            privind acordarea şi controlul utilizării ajutoarelor
          financiare primite de producătorii agricoli de la bugetul
            de stat pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pe
        suprafeţele agricole calamitate în anul agricol 1993 - 1994

    Ajutoarele financiare în limita sumei de 151,9 miliarde lei, prevăzută în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pe anul 1994, se acordă producătorilor agricoli - indiferent de forma de proprietate - care au efectuat cheltuieli pe suprafeţele agricole calamitate ca urmare a fenomenelor naturale deosebite (îngheţ, seceta, grindina) înregistrate în anul agricol 1993 - 1994 în judeţele : Ialomiţa, Constanta, Tulcea, Brăila, Galaţi, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui, parţial în unele comune din judeţele : Arad, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Călăraşi şi Suceava nominalizate prin Ordinul nr. 46/1994 al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, precum şi pentru pagubele produse la vii şi pomi, datorate îngheţului, în celelalte judeţe cuprinse în ordinul mai sus menţionat. De asemenea, se acordă ajutor financiar nerambursabil şi pentru culturile şi materialele de protecţie (sticla) din sere, distruse ca urmare a caderilor de grindina din lunile mai şi iulie 1994.
    În conformitate cu aceste reglementări, fondurile prevăzute în bugetul propriu al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei se utilizează numai pentru acoperirea cheltuielilor efectuate cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor agricole până la calamitare, iar pentru seceta, numai pe suprafeţele neamenajate pentru irigaţii.
    Pentru alocarea fondurilor repartizate privind acoperirea cheltuielilor efectuate pe suprafeţele agricole calamitate ca urmare a fenomenelor naturale înregistrate în anul agricol 1993 - 1994, se emit următoarele norme:
    1. În înţelesul acestei hotărâri sunt considerate pierderi cauzate de calamitaţi cheltuielile efectuate cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor agricole până la calamitare, în sensul culturilor distruse ca urmare a îngheţului timpuriu din toamna anului 1993 şi din luna februarie 1994 (grâu, orz, orzoaica, livezi şi vii), culturilor de câmp, horticole şi din spaţii protejate, inclusiv materialul de protecţie (sticla) din sere, ale căror producţii au fost compromise total sau parţial ca urmare a influentei negative a grindinei sau secetei din primavara şi vara anului 1994.
    2. Ajutoarele financiare se acordă fiecărui producător agricol în funcţie de suprafaţa agricolă calamitata şi de cheltuielile pe hectar efectuate pe fiecare cultura în parte, în cuantumuri maxime valorice, stabilite conform anexei nr. 1 la prezenta hotărâre.
    3. Pentru societăţile comerciale agricole cu capital integral sau parţial de stat, sumele cuvenite se stabilesc în baza actelor justificative aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 233/24/1990. În condiţiile în care aceste societăţi comerciale si-au constituit fondul de asigurare pentru calamitaţi şi nu l-au utilizat până la aplicarea prezentei hotărâri, valoarea despăgubirilor va fi diminuata cu fondul de asigurare constituit. Agenţii economici prevăzuţi în ordinul sus-menţionat, care nu au întocmit în termen de 2 zile de la producerea calamităţilor actul de constatare potrivit art. 7 alin. 3 din ordin, nu beneficiază de prevederile prezentei hotărâri.
    Deconturile întocmite şi avizate de comisiile constituite în acest scop, conform modelului cuprins în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, vor fi depuse la direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana.
    4. Pentru societăţile agricole de tip privat şi alţi deţinători legali, cu personalitate juridică, de suprafeţele agricole cu culturi calamitate, care nu sunt amenajate pentru irigaţii, sumele cuvenite se vor stabili pe baza datelor din evidenta contabila şi a actelor de constatare întocmite, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, de comisia constituită în acest scop.
    Pentru aceasta, direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene vor constitui comisii teritoriale formate din primar, reprezentantul direcţiei generale pentru agricultura şi alimentaţie şi reprezentantul băncii finanţatoare.
    5. Sumele cuvenite producătorilor individuali şi asociaţiilor agricole de tip familial se vor stabili şi se vor acorda pe baza unei declaraţii-tip - model cuprins în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
    Datele din declaraţie vor fi confirmate de specialistul agricol şi certificate de primar.
    Suma ce se va acorda pe hectar şi pe cultura calamitata se va calcula în funcţie de lucrările efectiv executate şi de valoarea acestora, stabilite în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
    Pentru lucrările executate manual se va achită contravaloarea aceleiaşi operaţiuni executate mecanic.
    Specialiştii agricoli din centrele agricole comunale colectează toate declaraţiile din comuna pe a carei raza îşi desfăşoară ei activitatea şi întocmesc situaţia conform modelului cuprins în anexa nr. 3 la prezentele norme.
    Situaţia întocmită se transmite direcţiei generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana, împreună cu declaraţiile în baza cărora s-a întocmit.
    Producătorii agricoli beneficiari vor prezenta documentele stabilite în prezentele norme metodologice în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.
    6. Direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana va verifica situaţiile primite de la specialiştii agricoli sub aspectul realităţii suprafeţelor agricole calamitate, dacă suprafeţele calamitate nu sunt amenajate pentru irigaţii, precum şi realitatea cheltuielilor efectuate cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor până la calamitare.
    În urma centralizării tuturor deconturilor primite de la centrele agricole, societăţile comerciale agricole cu capital integral sau parţial de stat, de la societăţile agricole de tip privat şi de la alţi agenţi economici, se vor stabili şi sumele ce se vor acorda pe total judeţ, conform modelului cuprins în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.
    Sumele ce se vor acorda pe baza documentaţiilor prezentate conform prevederilor pct. 3, 4 şi 5 nu pot fi mai mari decât cele stabilite în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre. În cazul în care sumele cuvenite sunt mai mici, producătorii agricoli vor primi sumele prevăzute în anexa nr. 1.
    Toate documentele care se întocmesc potrivit prezentelor norme metodologice şi care se înaintează direcţiei generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana vor fi înregistrate în registrul general de intrare-ieşire al acesteia.
    Direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene vor înainta Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei situaţia suprafeţelor agricole calamitate şi a sumelor ce se cuvin producătorilor agricoli, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice, în termen de 20 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.
    7. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în urma verificării documentaţiilor depuse de direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene, va solicita Ministerului Finanţelor, cu respectarea normelor în vigoare, deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76.1 - Agricultura, silvicultura, ape, mediu înconjurător - transferuri din Legea nr. 21/1994, pe baza unei situaţii întocmite potrivit modelului cuprins în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice, prezentată pe total minister, cu desfăşurarea pe judeţe.
    8. Creditele bugetare se deschid de către Ministerul Finanţelor la Banca Comercială Română - S.A., la cap. 76.1 - Agricultura, silvicultura, ape, mediu înconjurător - transferuri din Legea nr. 21/1994.
    Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în limita creditelor bugetare deschise, repartizează creditele corespunzătoare fiecărei direcţii generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana, potrivit documentaţiilor aprobate.
    La primirea creditelor bugetare, direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana va proceda în felul următor:
    - pentru producătorii agricoli cu cont în bancă, suma aprobată se va vira în contul respectiv;
    - pentru restul producătorilor agricoli, plată sumelor aprobate se va face prin mandat poştal, cu reţinerea sumelor recuperate prin declaraţii ca fiind datorii către alte unităţi, ce vor fi virate în contul acestora.
    9. Răspunderea pentru întocmirea şi realitatea datelor din deconturile justificative privind încasarea sumelor de la bugetul de stat revine ordonatorului de credite.
    Sumele încasate nejustificat de la bugetul de stat, inclusiv penalităţile prevăzute de lege, se vor recupera de la persoanele care au întocmit şi au avizat documentaţiile primare ce au stat la baza solicitării şi încasării ajutoarelor financiare de la bugetul de stat.
    10. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va exercita controlul la direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie judeţeană cu privire la modul de aplicare a prevederilor prezentelor norme metodologice şi va dispune măsurile necesare pentru sancţionarea abaterilor.
    11. Nedepunerea în termenele fixate a deconturilor justificative atrage după sine decăderea producătorilor agricoli din dreptul de obţinere a ajutoarelor financiare.
    Neîntocmirea deconturilor justificative, în termenele fixate de prezentele norme metodologice, de către direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie judeţeană sau de către comisiile de constatare a calamităţilor atrage după sine răspunderea disciplinară, materială sau, după caz, civilă a persoanelor vinovate.


    ANEXA 1
    la normele metodologice


  S.C. .......................
  (alt deţinător legal de teren
   cu personalitate juridică)


                     DECONT JUSTIFICATIV
     privind sumele ce se decontează de la bugetul de stat conform
            Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1994

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Cultura Suprafaţa Suprafaţa Cheltuieli Cheltuieli/ha Suma de
                    cultivată calamitată efectuate/ conform primit de la
                     (ha) (%) ha anexei nr. 1 bugetul de
                                   100.. (mii lei/ha) la hotărâre stat
                                                      (mii lei/ha) (mii lei)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Grâu 158
  Orz + orzoaică 166
  Porumb boabe 238
  Porumb pentru sămânţa 235
  Floarea-soarelui 172
  Soia 296
  Sfecla de zahăr 515
  Cartofi 1.132
  Legume 699
  Plantaţii viticole 1.013
  Plantaţii pomicole pe rod 764
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

         COMISIA DE CONSTATARE R.A.I.F.
  Numele şi prenumele, Semnătura, Suprafeţele calamitate
                                             nu sunt amenajate pentru irigaţii

                                                        Director,



    ANEXA 2
    la normele metodologice

               DECLARAŢIE


    Subsemnatul (producător-individual sau asociaţie agricolă de tip
familial) ..................... cu domiciliul (sediul) în
.................... str. ..................... nr. ......., judeţul .........,
posesor al B.I. seria ......... nr. ............., eliberat de ................
(înregistrat la Registrul comerţului cu nr. .............., cod fiscal........),
cont nr. ................. la Banca ................., deţinător al unei
suprafeţe de ............ ha teren agricol, certificat prin titlu de proprietate
(adeverinţa) nr. ............ din .............., eliberata de ..............,
declar pe propria răspundere următoarele:
  - suprafaţa deţinută prin titlu de proprietate (adeverinţa) mai sus
menţionat(a) a fost cultivată în anul agricol 1993 - 1994 cu următoarele culturi,
din care, datorită influentei negative a factorilor naturali (îngheţ, secetă,
grindină), s-au calamitat astfel:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Cultura Suprafaţa Suprafaţa
 crt. cultivată(ha) calamitata (ha %)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Porumb pentru consum
 2. Porumb pentru sămânţa
 3. Floarea-soarelui
 4. .....................
    .....................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Declar şi susţin suprafeţele cultivate şi calamitate şi sunt de acord ca din
suma cuvenită să mi se reţină datoriile către .................

                                              Semnătura autorizata .......

Certificăm suprafeţele deţinute, cultivate şi calamitate, menţionate mai sus.

     Primar, Specialist centru agricol,
                                            Numele şi prenumele, Semnătura,
    (verso)

    Sume de decontat:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Cultura Suprafaţa Suma Total
crt. calamitată (ha) acordată sumă
                                 ha % (lei/ha) (lei)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Porumb boabe
 2. Porumb pentru sămânţă
 3. Floarea-soarelui pentru consum
 4. .......................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                            TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
din care se scad datoriile la:
                                  - R.A. "Romcereal"
                                  - S.C. "Agromec" - S.A.
                                  - Alţi agenţi economici
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Rest de primit:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

      Semnătura persoanei Specialist centru agricol,
      care face declaraţia, Numele şi prenumele, Semnătura,
   ............................



    ANEXA 3
    la normele metodologice


    CENTRUL AGRICOL................

                             SITUAŢIA
       suprafeţelor cu culturi calamitate şi a sumelor cuvenite
             producătorilor agricoli în baza Ordonanţei de
                   urgenţă a Guvernului nr. 1/1994

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                          Suprafaţa calamitată (ha) Suma de
                       ------------------------------ acordat Se scad Rest de
Nr. Producătorul TOTAL din care: de la datoriile plată
crt. agricol -------------------------- bugetul la ....
                     (ha) Porumb Porumb ....... de stat
                            pentru pentru (mii lei)
                            consum sămânţa
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

  1. ..............
  2. ..............
  3. ..............

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Primar, R.A.I.F. D.G.A.A. Specialist
              Suprafeţele calamitate Verificat şi avizat centru agricol,
              nu sunt amenajate pentru realitatea
              pentru irigaţii suprafeţelor şi a
                                      culturilor calamitate,
                 Director, precum şi a cheltuielilor
                                      efectuate cu înfiinţarea
                                      şi întreţinerea culturii
                                      până la calamitare




    ANEXA 4
    la normele metodologice


    D.G.A.A, judeţul .............


                            SITUAŢIA
        suprafeţelor cu culturi calamitate şi a sumelor cuvenite
         producătorilor agricoli în baza Ordonanţei de urgenţă
               a Guvernului nr. 1/1994 în judeţul.....

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                Suprafaţa calamitată (ha) Suma de
 Nr. Centrul agricol ---------------------------------- acordat
 crt. (agent economic) TOTAL din care: de la
                          (ha) ------------------------------ bugetul
                                Porumb Porumb ........ de stat
                                pentru pentru (mii lei)
                                consum sămânţă
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. .....................
 2. .....................
 3. .....................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
            TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Verificat şi avizat pentru R.A.I.F., judeţul ...............
suprafeţele şi culturile calamitate şi Suprafeţele calamitate nu sunt
suma ce se acordă de la bugetul de stat cuprinse în sistemul de irigaţii

      Director general D.G.A.A., Director R.A.I.F.,


                                -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016