Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 764 din 4 septembrie 1996  pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii subventiilor de la bugetul de stat, pentru bonificarea dobanzilor la creditele acordate in baza Hotararii Guvernului nr. 727/1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 764 din 4 septembrie 1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii subventiilor de la bugetul de stat, pentru bonificarea dobanzilor la creditele acordate in baza Hotararii Guvernului nr. 727/1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 215 din 11 septembrie 1996

    În temeiul art. 15 alin. (2) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli,

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Normele metodologice privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizării subvenţiilor de la bugetul de stat, pentru bonificarea dobânzilor la creditele acordate în baza Hotărârii Guvernului nr. 727/1996, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.


                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                   p. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                               Alexandru Lăpuşan,
                                secretar de stat

                               Ministru de stat,
                             ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

    Bucureşti, 4 septembrie 1996.
    Nr. 764.


    ANEXĂ

                               NORME METODOLOGICE
                   privind acordarea, utilizarea şi controlul
       utilizării subvenţiilor de la bugetul de stat, pentru bonificarea
   dobânzilor la creditele acordate în baza Hotărârii Guvernului nr. 727/1996

    I. Cu privire la acordarea şi utilizarea creditelor
    1. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 727/1996, băncile comerciale pot acorda credite, din resurse asigurate de Banca Naţională a României în baza convenţiilor ce se vor încheia în acest scop, pentru finanţarea cheltuielilor de producţie aferente lucrărilor agricole din toamna anului 1996, cu termene de rambursare a creditelor şi plata dobânzilor la recoltarea şi valorificarea produselor, dar nu mai târziu de 30 de zile de la recoltare.
    Băncile comerciale vor rambursa creditele şi vor plăti dobânzile aferente Băncii Naţionale a României la aceleaşi termene la care acestea se încasează de la beneficiarii de credite.
    La creditele ce se vor acorda în baza Hotărârii Guvernului nr. 727/1996 se va calcula şi se va încasa o dobândă egală cu rata oficială a scontului plus o marjă de 5 puncte procentuale, ce va fi percepută de băncile comerciale.
    Unităţile teritoriale ale băncilor comerciale vor aproba şi vor acorda astfel de credite în limita plafoanelor ce vor fi comunicate de fiecare bancă centrală tutelară.
    Creditele se vor acorda printr-un cont simplu de împrumut intitulat "Credite pentru campania agricolă din toamna anului 1996, conform Hotărârii Guvernului nr. 727/1996" (codificat de fiecare bancă comercială).
    2. Creditele pot fi acordate direct producătorilor agricoli, indiferent de forma de proprietate şi de exploatare a terenului agricol, aşa cum sunt definiţi la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 83/1993, inclusiv arendaşilor sau prin agenţii economici care preiau grâu pentru panificaţie sau pentru sămânţă, orz pentru furajarea animalelor sau pentru sămânţă, numai pe baza contractelor de mandat încheiate cu producătorii agricoli, potrivit legii.
    Agenţii economici mandataţi de stat pentru preluarea producţiei de grâu pentru panificaţie sau pentru sămânţă, de orz pentru furajarea animalelor sau pentru sămânţă în anul 1997 sunt prevăzuţi în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 727/1996.
    3. Aprobarea creditelor se va face pe baza şi în limita contravalorii produselor contractate pentru a fi predate la fondul de consum, de seminţe şi furaje (care să reprezinte cel puţin 60% din producţia totală), sau destinate consumului intern, cu respectarea normelor bancare sau în limita sumelor garantate de Ministerul Finanţelor şi cu asigurarea resurselor băncii comerciale pentru rambursarea creditelor şi plata dobânzilor.
    4. Plăţile din creditele aprobate vor fi efectuate de beneficiarii de credite până la data de 31 decembrie 1996 şi vor fi avizate de unităţile băncilor comerciale numai în vederea efectuării cheltuielilor de producţie, de natura celor prevăzute în tehnologii pentru executarea în perioadele optime a lucrărilor şi pentru aprovizionările materiale necesare înfiinţării culturilor de cereale păioase, legume, arbuşti fructiferi, de întreţinere a plantaţiilor, vitipomicole şi ogoare de toamnă, şi alte lucrări specifice campaniei agricole de toamnă, cu încadrarea în limita baremurilor maxime de cheltuieli, aprobate de consiliul de administraţie al beneficiarului de credite.
    Pentru aprovizionările şi serviciile care includ T.V.A., decontarea din credite a acestora se va face la valoarea integrală a facturii (inclusiv T.V.A.). La încasarea T.V.A. de la bugetul de stat, după achitarea obligaţiilor de plată prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996, sumele respective vor fi utilizate exclusiv pentru rambursarea creditelor din care au fost decontate.
    5. Pentru creditele aprobate, unităţile băncilor comerciale vor încheia contracte de credite separate cu beneficiarii, la care se vor anexa graficele de acordare şi rambursare a creditelor, corelate cu termenele de executare a lucrărilor agricole şi de valorificare a produselor, potrivit contractelor, sau cu termenele de constituire a stocurilor pentru consumul intern, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 1997.
    Pentru produsele agricole destinate livrării la fondul de consum, de seminţe şi furaje, producătorii agricoli au obligaţia de a depune la unităţile bancare copia de pe contractele respective.
    6. Pentru prevenirea utilizării creditelor în alte scopuri decât cele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 727/1996 şi în prezentele norme metodologice, serviciile (birourile) de contabilitate vor deconta documentele de plată numai cu viza prealabilă a organului de inspecţie bancară.
    Pentru plăţile pe bază de cecuri barate, respectarea destinaţiei creditelor utilizate va fi verificată, prin control ulterior, la sediul beneficiarului de credite.
    Plăţile din credite pentru procurarea de sămânţă vor fi efectuate numai dacă documentele de decontare sunt însoţite de certificatul de atestare a calităţii şi de tratare (buletinul roşu).
    7. Cheltuielile de producţie de natura celor prevăzute în tehnologiile pentru executarea lucrărilor din toamna anului 1996, efectuate din credite cu dobânda pieţei şi din alte fonduri până la primirea plafoanelor de credite conform Hotărârii Guvernului nr. 727/1996, vor putea fi reconstituite din aceste credite, dacă producătorii agricoli prezintă lista cheltuielilor efectuate, cu nominalizarea acestora, a sumei, a felului şi a numărului documentului de decontare, a datei extrasului de cont şi a contului din care au fost decontate.
    8. Din creditele aprobate potrivit Hotărârii Guvernului nr. 727/1996 se interzic cumpărarea de valută de pe piaţa interbancară şi efectuarea de plăţi anticipate pentru aprovizionări materiale directe sau prin intermediari.
    9. Unităţile teritoriale ale băncilor comerciale au obligaţia de a efectua controale la toţi beneficiarii de credite, asupra modului în care au fost respectate prevederile prezentelor norme metodologice.
    În situaţia în care se constată angajarea de cheltuieli, altele decât cele pentru care s-au aprobat creditele, inclusiv prin folosirea cecurilor barate, se vor lua măsuri pentru sistarea acordării acestor credite, trecerea creditelor acordate la dobânda pieţei, plus o penalizare reprezentând diferenţa de dobândă până la cea aferentă creditelor overdraft în vigoare de la data acordării lor, până la data retragerii şi suspendării folosirii cecurilor barate. Aceste măsuri vor fi prevăzute în mod expres în contractul de credit sub forma unor clauze distincte.
    Plafoanele de credite devenite disponibile ca urmare a măsurilor prevăzute la alineatul precedent vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 1996, pentru acordarea de credite altor solicitanţi, cu respectarea strictă a prezentelor norme metodologice.

    II. Cu privire la bonificarea dobânzii şi controlul utilizării subvenţiilor
    10. Se subvenţionează de la bugetul de stat, în proporţie de 60%, dobânzile calculate de băncile comerciale la creditele acordate pentru executarea lucrărilor agricole din toamna anului 1996, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 727/1996.
    Subvenţiile se acordă producătorilor agricoli, indiferent de forma de proprietate şi de exploatare a terenurilor agricole, sau agenţilor economici specializaţi în preluarea şi constituirea stocurilor de produse agricole, prevăzuţi în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 727/1996, mandataţi de producătorii agricoli pe bază de contract.
    11. Producătorii agricoli şi agenţii economici mandataţi au obligaţia să organizeze şi să conducă o evidenţă separată a creditelor bancare cu dobândă bonificată, acordată în baza Hotărârii Guvernului nr. 727/1996.
    12. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadenţă nu se subvenţionează de la bugetul de stat şi se suportă integral de producătorii agricoli, de la data acordării acestora.
    13. Beneficiarii de credite întocmesc şi depun la direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie judeţeană sau a municipiului Bucureşti decontul justificativ prevăzut în anexa la prezentele norme.
    14. Verificarea şi acordarea subvenţiilor cuvenite producătorilor agricoli în condiţiile Hotărârii Guvernului nr. 727/1996 se vor face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 528/1995 privind acordarea, utilizarea şi controlul alocaţiilor, primelor, subvenţiilor, compensaţiilor şi altor forme de sprijin de la bugetul de stat, acordate producătorilor agricoli în baza Legii nr. 83/1993, precum şi modificarea unor hotărâri ale Guvernului emise în executarea acestei legi.
    15. Beneficiarii de credite cu dobândă subvenţionată răspund, potrivit legii, de realitatea şi legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.
    Băncile comerciale creditoare vor aviza şi vor răspunde pentru corectitudinea soldului creditelor, a dobânzilor calculate şi înscrise în deconturile justificative.
    Direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti verifică existenţa legală a agentului economic, a realităţii subvenţiilor solicitate prin deconturile justificative, aprobă plata acestora, execută controale la beneficiarii de credite şi răspund de orice încălcare a legii cu privire la aceste aspecte.
    Direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti răspund, potrivit legii, de păstrarea documentaţiilor care au stat la baza acordării subvenţiilor de la bugetul de stat.
    16. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, prin organele proprii de control, va verifica permanent la direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti modul de stabilire şi de acordare a subvenţiilor de la bugetul de stat pentru bonificarea a 60% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen scurt, precum şi modul de organizare şi de ţinere a evidenţelor.
    17. Plata subvenţiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea pe documentele de acordare de date sau situaţii nereale, atrage obligaţia beneficiarului de restituire a sumelor, precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.


    ANEXĂ
    la normele metodologice


    BENEFICIAR DE CREDITE
                                                 VERIFICAT ŞI APROBAT, AVIZAT,
                                                   Direcţia generală Banca comercială,
                                           pentru agricultură şi alimentaţie,

                                                    DIRECTOR GENERAL DIRECTOR

                              DECONT JUSTIFICATIV
           privind calculul dobânzii bonificate la creditele primite
                   conform Hotărârii Guvernului nr. 727/1996

                                                                                                  - mii lei -
┌────┬───────┬─────────┬──────────┬───────────────┬──────────┬──────────┬────────────┬──────────┬─────────────┐
│ │ │ │ │ din care: │ Soldul │din care, │ │ Valoarea │ │
│ │ │ │ ├───────┬───────┤ mediu │rambursat │ Dobânda │dobânzilor│ Valoarea │
│Nr. │Cultura│Suprafaţa│Cheltuieli│ │ │cumulat al│ conform │ percepută │ la │ dobânzilor │
│crt.│ │ - ha - │ totale │ din │ din │creditelor│graficului│ de băncile │creditele │subvenţionate│
│ │ │ │ │fonduri│credite│ (numărul │ (numărul │comerciale*)│rambursate│ (col. 9 x │
│ │ │ │ │proprii│ │ de │ de │ │(col. 7 x │ 60%) │
│ │ │ │ │ │ │ dobânzi) │ dobânzi) │ │ col. 8) │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼───────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼───────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴─────────┴──────────┴───────┴───────┴──────────┴──────────┴────────────┴──────────┴─────────────┘

                                                                                      Beneficiar de credite,
                                                                                     (semnăturile autorizate)

----------
    *) Egală cu rata oficială a scontului plus o marjă de 5 puncte procentuale.


                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016