Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 761 din 27 iulie 2011  pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 714/2008 privind actualizarea limitei valorii zilnice pentru produsele lactate si de panificatie acordate pentru elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal de 4 ore si pentru aprobarea continutului/specificatiilor tehnice ale caietului de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a produselor lactate si de panificatie pentru elevi si prescolari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 761 din 27 iulie 2011 pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 714/2008 privind actualizarea limitei valorii zilnice pentru produsele lactate si de panificatie acordate pentru elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal de 4 ore si pentru aprobarea continutului/specificatiilor tehnice ale caietului de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a produselor lactate si de panificatie pentru elevi si prescolari

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 548 din 2 august 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 714/2008 privind actualizarea limitei valorii zilnice pentru produsele lactate şi de panificaţie acordate pentru elevii din clasele I-VIII din învãţãmântul de stat, precum şi pentru copiii preşcolari din grãdiniţele de stat cu program normal de 4 ore şi pentru aprobarea conţinutului/specificaţiilor tehnice ale caietului de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 8 iulie 2008, se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. II
    Comisia pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII din învãţãmântul de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grãdiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 16/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, constituitã la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti, dispune pãstrarea de cãtre autoritãţile contractante şi unitãţile şcolare pentru care se solicitã ajutorul comunitar pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate a documentelor comerciale justificative prevãzute în Regulamentul (CE) nr. 485/2008 al Consiliului din 26 mai 2008 privind controalele efectuate de cãtre statele membre cu privire la operaţiunile care fac parte din sistemul de finanţare prin Fondul european de garantare agricolã şi a documentelor prevãzute de Hotãrârea Guvernului nr. 1.628/2008 privind acordarea de ajutoare financiare pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 657/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare comunitare pentru furnizarea laptelui si a anumitor produse lactate elevilor din instituţiile şcolare.
    ART. III
    (1) Toate contractele de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari aflate în curs de executare la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri rãmân valabile pânã la data expirãrii termenului pentru care au fost încheiate, în condiţiile legii.
    (2) Procedurile de licitaţie aflate în curs de desfãşurare continuã a se derula potrivit legislaţiei aplicabile la momentul iniţierii lor.
    ART. IV
    În titlul şi în cuprinsul Hotãrârii Guvernului nr. 714/2008 privind actualizarea limitei valorii zilnice pentru produsele lactate şi de panificaţie acordate pentru elevii din clasele I-VIII din învãţãmântul de stat, precum şi pentru copiii preşcolari din grãdiniţele de stat cu program normal de 4 ore şi pentru aprobarea conţinutului/specificaţiilor tehnice ale caietului de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari, sintagma "clasele I-VIII din învãţãmântul de stat" se înlocuieşte cu sintagma "clasele I-VIII din învãţãmântul de stat şi privat", iar sintagma "grãdiniţele de stat cu program normal de 4 ore" se înlocuieşte cu sintagma "grãdiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore".


              PRIM-MINISTRU
                 EMIL BOC

                    Contrasemneazã:


                    ───────────────
                Ministrul administraţiei
                     şi internelor,
                Constantin-Traian Igaş

             p. Ministrul agriculturii
                 şi dezvoltãrii rurale,
                   Barna Tanczos,
                  secretar de stat

                 Ministrul sãnãtãţii,
                    Cseke Attila

          p. Ministrul educaţiei, cercetãrii,
              tineretului şi sportului,
               Cãtãlin Ovidiu Baba,
                 secretar de stat

           Ministrul finanţelor publice,
                Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 27 iulie 2011.
    Nr. 761.


    ANEXĂ
    ─────
(Anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 714/2008)
────────────────────────────────────────────

                  SPECIFICAŢII TEHNICE ALE CAIETULUI DE SARCINI
         pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a
         produselor lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari

    Specificaţii tehnice
    1. Caracteristici generale
    Se vor furniza:
    a) lapte tratat termic, UHT şi pasteurizat, precum şi produse din lapte fermentat care conţin cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte bãtut, sana sau chefir, care îndeplinesc cerinţele specificate în art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 657/2008 al Comisiei din 10 iulie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare comunitare pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate elevilor din instituţiile şcolare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi pe cele prevãzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare şi în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienã care se aplicã alimentelor de origine animalã şi sunt marcate cu ştampila ovalã, conform normelor sanitar-veterinare, în ambalaje de 200 ml/unitate în cazul laptelui şi în ambalaje cu greutãţi exprimate în grame pentru produsele din lapte fermentat;
    b) produse de panificaţie: cornuri sau batoane şi produse derivate: covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi, în ambalaje de 80 g/unitate.
    Se vor asigura transportul şi distribuţia zilnic, bisãptãmânal sau sãptãmânal la destinatar: şcoalã, grãdiniţã, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII din învãţãmântul de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grãdiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 16/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Produsele alimentare distribuite vor respecta prevederile, criteriile şi limitele prevãzute în lista din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sãnãtoase pentru copii şi adolescenţi.
    2. Evidenţa cantitãţilor solicitate, distribuite şi consumate
    Cantitãţile totale zilnice, precum şi lista localitãţilor în care distribuţia produselor se face bisãptãmânal sau sãptãmânal, cu nominalizarea şcolilor şi grãdiniţelor de stat şi private cu program normal de 4 ore şi a numãrului de elevi care urmeazã sã beneficieze de prevederile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 96/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 16/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se anexeazã caietului de sarcini.
    Fiecare unitate şcolarã beneficiarã va ţine evidenţa cantitãţii de produse consumate, care trebuie sã conţinã categoriile de beneficiari, tipul de produs, cantitatea/porţie, numãrul de porţii şi numãrul de zile de şcoalã, precum şi evidenţa numãrului de copii cu frecvenţã regulatã.
    Furnizorul va pãstra şi va prezenta organismelor de control competente documentele comerciale şi tehnice privind produsele lactate distribuite în unitãţile şcolare, precum şi documentele care sã ateste calitatea şi siguranţa produselor de panificaţie, dupã caz; unitãţile şcolare au obligaţia de a pãstra avizele de expediţie aferente fiecãrei distribuţii.
    Lunar, autoritatea contractantã va realiza centralizarea cantitãţii de produse consumate per categorie de produs, în funcţie de situaţia numãrului de copii şcolarizaţi în luna precedentã, pe care o va corela cu situaţia existentã la furnizor, cu asigurarea respectãrii regulilor specificate în Ghidul solicitantului de ajutor comunitar în vigoare, elaborat de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã. În acest scop, furnizorii produselor lactate vor întocmi, la solicitarea şi potrivit modelului indicat de autoritatea contractantã, situaţia centralizatã a avizelor emise pe fiecare unitate şcolarã sau alte documente necesare pentru solicitarea ajutorului comunitar.
    Toate pãrţile implicate în procesul de distribuţie a produselor alimentare menţionate la pct. 1 cãtre instituţiile şcolare vor pãstra documentele justificative pe o perioadã de cel puţin 3 ani începând de la sfârşitul anului întocmirii acestora.
    3. Calitatea produselor
    Produsele alimentare trebuie sã se încadreze în parametrii stabiliţi de Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    De asemenea, vor fi respectate condiţiile prevãzute de Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei şi al ministrului de stat, ministrul sãnãtãţii, nr. 327/166/2000 pentru aprobarea utilizãrii laptelui reconstituit din lapte praf la fabricarea laptelui de consum, precum şi condiţiile minime de calitate prevãzute de reglementãrile legale în vigoare.
    Pentru menţinerea stãrii de sãnãtate şi a nivelului de nutriţie ale copiilor, laptele de consum care se va administra trebuie sã aibã minimum 3,2% proteine şi minimum 1,8% grãsime.
    Pentru grupele speciale de consumatori - copii cu diabet, intoleranţã la lactozã etc. - se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist. Tipul de hranã de regim şi cantitatea necesarã se prevãd în anexa la contractul de furnizare, fiind specificate pentru fiecare şcoalã şi elev.
    4. Siguranţã şi perisabilitate
    Data-limitã minimã de consum al produselor transportate de la furnizor cãtre unitãţile şcolare va fi de:
    a) 8 zile de la data fabricaţiei, în cazul laptelui pasteurizat, şi 6 luni de la data fabricaţiei, în cazul laptelui UHT;
    b) 5 zile pentru iaurt simplu, lapte bãtut, sana şi chefir;
    c) 48 de ore pentru produse de panificaţie.
    Pentru zonele în care distribuţia se face bisãptãmânal sau sãptãmânal se vor putea distribui numai produse a cãror datãlimitã de consum acoperã perioada dintre douã livrãri succesive.
    Pentru depozitare în şcoli se vor folosi spaţii special amenajate pentru pãstrarea produselor alimentare în condiţii de igienã, asigurate de cãtre beneficiar: şcoalã sau grãdiniţã.
    Produsele alimentare vor fi pãstrate pânã la servire în condiţiile indicate de producãtor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
    5. Condiţii pentru transport şi distribuţie
    Produsele alimentare vor fi transportate de la furnizor cãtre unitãţile şcolare numai cu mijloace auto speciale, autorizate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    Documentele care stau la baza plãţii produselor furnizate vor fi întocmite distinct pentru produsele lactate şi, respectiv, pentru cele de panificaţie.
    În cazul produselor lactate, facturile întocmite de furnizor vor conţine în mod obligatoriu urmãtoarele elemente: denumirea comercialã a fiecãrui produs lactat furnizat, greutatea conţinutului unitãţii de facturare exprimatã în mililitri pentru lapte şi în grame pentru celelalte produse derivate, preţul unitar şi valoarea facturatã, cu şi fãrã TVA.
    6. Metode de testare şi control
    Analiza produselor alimentare distribuite conform prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 96/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 16/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se efectueazã doar în laboratoare acreditate.
    7. Modul de distribuţie în şcoli şi grãdiniţe
    Distribuţia produselor lactate se va face zilnic, bisãptãmânal sau sãptãmânal, conform unei scheme-cadru şi unui orar aprobate de autoritatea contractantã, dupã cum urmeazã:
    a) zone cu distribuţie zilnicã: localitãţi aflate la o distanţã de maximum 25 km de sediul distribuitorului;
    b) zone cu distribuţie bisãptãmânalã: localitãţi aflate la o distanţã situatã în intervalul 25-50 km de sediul distribuitorului;
    c) zone cu distribuţie sãptãmânalã: localitãţi aflate la o distanţã mai mare de 50 km de sediul distribuitorului.
    Lista localitãţilor în care distribuţia produselor se face bisãptãmânal sau sãptãmânal va fi avizatã de comisia pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 96/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 16/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, constituitã la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti.
    Distribuţia alimentelor se va face numai de cãtre persoane care au însuşite noţiuni fundamentale de igienã şi examenul medical efectuat conform prevederilor în vigoare.
    8. Ambalare, etichetare, marcare
    În conformitate cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu cele ale reglementãrilor referitoare la acordarea produselor lactate şi de panificaţie în şcoli, produsele alimentare preambalate vor avea inscripţionate pe ambalaj urmãtoarele elemente obligatorii:
    a) denumirea produsului: lapte tratat termic, lapte bãtut, corn etc.;
    b) lista ingredientelor pentru produsele de panificaţie;
    c) cantitatea netã exprimatã în mililitri în cazul laptelui şi în grame în cazul celorlalte produse lactate şi de panificaţie;
    d) data de consum, sub forma: "Expirã la data de ...", cu înscrierea necodificatã a zilei, lunii şi anului;
    e) condiţii de depozitare;
    f) denumirea şi adresa producãtorului şi distribuitorului;
    g) în cazul laptelui şi produselor lactate, trebuie sã existe în mod obligatoriu pe ambalajul acestora marca de identificare de formã ovalã, care sã ateste cã laptele şi produsele lactate au fost obţinute într-o unitate autorizatã sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru schimburi intracomunitare;
    h) menţiune privind lotul; în cazul în care data-limitã de consum se înscrie sub forma zi, lunã, an, nu este necesarã înscrierea lotului;
    i) menţiuni suplimentare de etichetare pentru produsele lactate: lapte tratat termic, prin pasteurizare sau UHT; în cazul produselor derivate trebuie menţionat cã laptele folosit la fabricarea acestora a fost tratat termic; conţinutul de grãsime exprimat în %;
    j) având în vedere destinaţia acestor produse, este necesarã inscripţionarea unor elemente de avertizare, astfel: "PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM ORDONANŢEI DE URGENŢĂ A GUVERNULUI NR. 96/2002. ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA!".
                           ________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016