Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 761 din 26 iulie 2001  privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata pentru aparatele consumatoare de combustibili gazosi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 761 din 26 iulie 2001 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata pentru aparatele consumatoare de combustibili gazosi

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 485 din 22 august 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 69 şi 70 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Domeniu de aplicare

ART. 1
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica:
a) aparatelor consumatoare de combustibili gazosi folosite pentru gãtit, încãlzit, producerea apei calde, refrigerare, iluminare sau spalare şi având, când este cazul, o temperatura normalã a apei de cel mult 105°C; precum şi
b) arzatoarelor cu aer insuflat şi corpurilor de încãlzire care urmeazã sa fie echipate cu astfel de arzatoare, denumite în continuare aparate;
c) dispozitivelor de siguranta, de control şi de reglaj şi subansamblurilor, altele decât arzatoarele cu aer insuflat şi corpurile de încãlzire care urmeazã sa fie echipate cu astfel de arzatoare, care sunt comercializate separat pentru uzul producãtorilor şi sunt destinate sa fie încorporate într-un aparat sau asamblate cu scopul de a constitui un aparat, denumite în continuare echipamente.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica aparatelor definite la alin. (1), special destinate folosirii în procesele industriale care se desfãşoarã în incintele industriale.

SECŢIUNEA a 2-a
Definirea unor termeni

ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) combustibil gazos - orice combustibil care este în stare gazoasa la o temperatura de 15°C, la o presiune de 1 bar;
b) aparat folosit în mod normal este un aparat:
- corect instalat şi întreţinut regulamentar, în conformitate cu instrucţiunile producãtorului;
- folosit la o variatie normalã a calitãţii gazelor şi cu o fluctuatie normalã a presiunii de alimentare;
- folosit în conformitate cu destinaţia sa sau într-un alt mod care poate fi prevãzut.
c) introducere pe piata - acţiunea de a face disponibil un produs pentru prima data, contra cost sau gratuit, în vederea distribuirii şi/sau utilizãrii lui;
d) organism de certificare - organismul recunoscut de Ministerul Industriei şi Resurselor, în calitate de autoritate publica în domeniu, pentru evaluarea şi certificarea conformitatii aparatelor înaintea introducerii lor pe piata şi/sau punerilor în funcţiune;
e) organism de control - organism desemnat de Ministerul Industriei şi Resurselor pentru verificarea respectãrii prevederilor prezentei hotãrâri.

SECŢIUNEA a 3-a
Condiţii de introducere pe piata

ART. 3
(1) Se admit introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a aparatelor prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã atunci când sunt folosite în mod normal nu pun în pericol siguranta persoanelor, a mediului şi a proprietãţii.
(2) Ministerul Industriei şi Resurselor, în colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale şi cu producãtorii de combustibili gazosi, va elabora pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri lista cuprinzând tipurile de gaze şi presiunile de alimentare corespunzãtoare utilizate pe teritoriul României. Lista va fi aprobatã şi actualizatã prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
Aparatele şi echipamentele prevãzute la art. 1 trebuie sa satisfacã cerinţele esenţiale care le sunt aplicabile, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 5
(1) Se considera ca sunt respectate cerinţele esenţiale prevãzute la art. 4 şi se admit introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a aparatelor, dacã acestea:
a) poarta marcajul naţional de conformitate CS, aplicat de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, care semnifica conformitatea produsului cu cerinţele impuse pentru a fi respectate de producãtor, potrivit prezentei hotãrâri, şi sunt însoţite de declaraţia de conformitate CS prevãzutã în anexa nr. 2, redactatã în limba romana;
b) poarta marcajul european de conformitate CE, aplicat de un producãtor dintr-un stat membru al Uniunii Europene, care semnifica conformitatea produsului cu cerinţele cuprinse în directivele Uniunii Europene, aplicabile, şi sunt însoţite de declaraţia de conformitate CE, tradusa în limba romana.
(2) Se considera ca sunt respectate cerinţele esenţiale prevãzute la art. 4 şi se admit introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a echipamentelor prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. c), care sunt însoţite de un certificat emis conform prevederilor art. 9 alin. (4), redactat sau tradus în limba romana.
ART. 6
Se considera ca aparatele şi echipamentele respecta cerinţele esenţiale prevãzute la art. 4 atunci când acestea sunt conforme cu standardele romane care adopta standardele europene armonizate, aplicabile.
ART. 7
(1) În cazul în care organismul de control constata ca aparatele care poarta marcajul de conformitate CS sau CE, folosite în mod normal, pun în pericol siguranta persoanelor, a mediului şi a proprietãţii, acesta ia mãsuri corespunzãtoare de retragere a acelor aparate de pe piata şi interzice sau restrictioneaza introducerea lor pe piata.
(2) Organismul de control are obligaţia sa informeze în scris Ministerul Industriei şi Resurselor, în termen de 72 de ore, cu privire la deciziile luate, indicând motivele care au stat la baza deciziei şi, în special, dacã neconformitatea se datoreazã:
a) nerespectãrii cerinţelor esenţiale prevãzute la art. 4, în cazul în care aparatele nu au fost proiectate conform standardelor prevãzute la art. 6;
b) nerespectãrii standardelor prevãzute la art. 6.
(3) Ministerul Industriei şi Resurselor analizeazã situaţiile, constata dacã mãsura este justificatã sau nu şi comunica organismului de control, precum şi producãtorului sau reprezentantului autorizat al acestuia rezultatul analizei.
(4) În cazul în care organismul de control constata ca un aparat care nu este conform poarta marcajul CS sau CE, ia mãsuri, conform prevederilor prezentei hotãrâri, impotriva celui care a aplicat marcajul, informand Ministerul Industriei şi Resurselor asupra deciziei sale.

SECŢIUNEA a 4-a
Deţinerea documentaţiei

ART. 8
(1) Pentru aparatele introduse pe piata cu marcaj CS sau CE, precum şi pentru echipamente producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia are obligaţia sa întocmeascã şi sa pãstreze cel puţin 10 ani de la data ultimei fabricatii a acestora documentele care atesta conformitatea, ce vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organismului de control.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) vor cuprinde:
a) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut în anexa nr. 3;
b) declaraţia de conformitate CS sau CE, dupã caz, întocmitã de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, ori certificatul prevãzut la art. 9 alin. (4), dupã caz;
c) certificatele de conformitate emise de organismele notificate de Ministerul Industriei şi Resurselor sau de organismele notificate ale Uniunii Europene, dupã caz;
d) adresele spaţiilor de depozitare de pe teritoriul României;
e) copii de pe rapoartele de încercãri, prin care se demonstreaza conformitatea cu standardele menţionate la art. 6 sau cu standardele europene armonizate, dupã caz.
(3) În cazul în care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia nu are sediul în România, importatorul are obligaţia sa detina documentele mai sus menţionate, care vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organismului de control.

CAP. 2
Proceduri pentru evaluarea conformitatii

ART. 9
(1) Procedurile pentru evaluarea conformitatii aparatelor fabricate în serie, care trebuie realizate înainte de introducerea pe piata a acestora, sunt:
a) examinarea CS de tip prevãzutã la pct. 1 din anexa nr. 4; şi
b) la alegerea producãtorului, una dintre urmãtoarele proceduri:
- conformitatea cu tipul, prevãzutã la pct. 2 din anexa nr. 4; sau
- asigurarea calitãţii producţiei, prevãzutã la pct. 3 din anexa nr. 4; ori
- asigurarea calitãţii produsului, prevãzutã la pct. 4 din anexa nr. 4; sau
- verificarea produsului, prevãzutã la pct. 5 din anexa nr. 4.
(2) În cazul fabricaţiei unui aparat unicat sau în cantitãţi mici producãtorul poate sa aleagã verificarea CS pentru unitatea de produs, prevãzutã la pct. 6 din anexa nr. 4.
(3) Dupã efectuarea procedurilor prevãzute la alin. (1) lit. b) şi la alin. (2) se aplica marcajul CS pe aparatele conforme, cu respectarea prevederilor art. 11.
(4) Procedurile prevãzute la alin. (1) se aplica şi echipamentelor definite la art. 1 alin. (1) lit. c), cu excepţia cerinţelor privind aplicarea marcajului CS şi, când este cazul, a celor privind întocmirea declaraţiei de conformitate. În acest caz se emite un certificat în care se declara conformitatea echipamentelor cu prevederile prezentei hotãrâri aplicabile acestora, indicandu-se caracteristicile echipamentelor şi modul în care acestea trebuie sa fie încorporate în aparat sau asamblate pentru a rãspunde cerinţelor esenţiale aplicabile aparatelor finite. Certificatul sus-menţionat trebuie sa însoţeascã echipamentul.
(5) În cazul în care aparatelor li se aplica şi alte reglementãri legale care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd fixarea marcajului CS, acest marcaj indica conformitatea cu prevederile tuturor reglementãrilor legale aplicabile.
(6) Documentele şi corespondenta realizate în legatura cu procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la alin. (1) şi (2) se redacteazã în limba romana sau într-o limba acceptatã de organismul de certificare care evalueaza conformitatea.
ART. 10
Procedurile pentru evaluarea conformitatii sunt redate schematic în anexa nr. 5.

CAP. 3
Marcaje

ART. 11
(1) Marcajele de conformitate CS şi CE şi inscriptionarile prevãzute în anexa nr. 6 se aplica în mod vizibil, lizibil şi durabil, direct pe aparat sau pe o placa de timbru fixatã pe acesta. Placa de timbru trebuie astfel proiectata încât sa nu poatã fi refolosita.
(2) Este interzisã aplicarea pe aparat a unor marcaje asemãnãtoare cu marcajele CS sau CE, care pot fi confundate cu aceste marcaje de conformitate. Orice alt marcaj poate fi aplicat pe aparat sau pe placa de timbru, cu condiţia ca vizibilitatea şi lizibilitatea marcajelor CS sau CE sa nu fie reduse.
ART. 12
(1) În cazul în care organismul de control constata ca marcajul nu trebuia aplicat, producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va fi obligat sa realizeze produsul conform prevederilor privind aplicarea marcajului.
(2) În cazul în care organismul de control constata ca neconformitatea continua, acesta ia mãsurile necesare de limitare sau de interzicere a introducerii pe piata a aparatului în cauza sau de asigurare a retragerii de pe piata ori a scoaterii din funcţiune a acestuia, în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri.

CAP. 4
Organisme de certificare şi control

SECŢIUNEA 1
Organisme de certificare notificate

ART. 13
(1) Ministerul Industriei şi Resurselor, în calitate de autoritate publica în domeniu, va publica pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri şi va actualiza periodic în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista cuprinzând organismele de certificare notificate, desemnate sa execute procedurile prevãzute la art. 9 alin. (1) şi (2), împreunã cu sarcinile specifice pe care aceste organisme au fost desemnate sa le îndeplineascã şi cu numerele de identificare alocate acestora.
(2) Competenta organismelor de certificare este recunoscuta de Ministerul Industriei şi Resurselor pe baza unei proceduri de evaluare, avându-se în vedere criteriile minime prevãzute în anexa nr. 7.
(3) În cazul în care constata ca un organism de certificare notificat nu mai întruneşte criteriile minime prevãzute în anexa nr. 7, Ministerul Industriei şi Resurselor retrage recunoaşterea şi notificarea organismului de certificare respectiv.

SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea pieţei

ART. 14
Organismul de control care verifica respectarea prevederilor prezentei hotãrâri este Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, organ de specialitate care funcţioneazã în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor.

CAP. 5
Raspunderi şi sancţiuni

ART. 15
(1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea materialã, civilã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
(2) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4 referitoare la cerinţele esenţiale şi a prevederilor art. 6 referitoare la aplicarea standardelor armonizate, cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei, retragerea de pe piata, interzicerea utilizãrii şi a introducerii pe piata a produselor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 8 referitoare la deţinerea documentaţiei, cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei şi interzicerea comercializãrii, pana la o data stabilitã de organismul de control de comun acord cu producãtorul sau cu reprezentantul autorizat al acestuia, dupã caz, pentru eliminarea neconformitatilor;
c) nerespectarea prevederilor art. 11 referitoare la aplicarea marcajului de conformitate, cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei, limitarea sau interzicerea comercializãrii ori, dupã caz, interzicerea introducerii pe piata a produselor nemarcate sau marcate incorect, pana la eliminarea neconformitatilor.
(3) Contravenţiilor prevãzute la alin. (2) le sunt aplicabile şi dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.*)

------------
*) <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001 va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii.

(4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele împuternicite de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR.
(5) Orice decizie luatã în baza prezentei hotãrâri de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, din care rezulta sancţiuni şi restrictii de introducere pe piata sau de punere în funcţiune a aparatelor şi echipamentelor, va mentiona temeiul legal, în condiţiile prezentei hotãrâri, şi va fi adusã la cunostinta Ministerului Industriei şi Resurselor, precum şi persoanelor interesate, în termen de 72 de ore.
(6) Decizia poate fi atacatã la instanta judecãtoreascã competenta, în condiţiile legii.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 16
Ministerul Industriei şi Resurselor va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va actualiza periodic lista cuprinzând standardele romane care adopta standardele europene armonizate, prevãzute la art. 6.
ART. 17
Procedura de evaluare a organismelor de certificare în vederea recunoaşterii de cãtre Ministerul Industriei şi Resurselor va fi elaborata în termen de 6 luni de la data publicãrii prezentei hotãrâri şi va fi aprobatã prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 18
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 19
Orice alte dispoziţii contrare prezentei hotãrâri se abroga.
ART. 20
Prezenta hotãrâre va intra în vigoare la 12 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

p. Ministrul integrãrii europene,
Andrei Popescu,
secretar de stat


ANEXA 1

CERINŢE ESENŢIALE

Observatie preliminarã
----------------------
Condiţiile obligatorii care rezulta din cerinţele esenţiale prezentate în aceasta anexa pentru aparate se aplica şi echipamentelor, acolo unde exista pericolul corespunzãtor.

1. Condiţii generale

1.1. Aparatele trebuie sa fie proiectate şi fabricate astfel încât sa funcţioneze sigur şi sa nu prezinte nici un pericol pentru persoane, mediu sau proprietate, atunci când sunt folosite în mod normal, dupã cum se defineste la art. 2 lit. b) din hotãrâre.
1.2. Atunci când sunt introduse pe piata, toate aparatele trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie însoţite de instrucţiuni tehnice pentru instalator;
b) sa fie însoţite de instrucţiuni pentru utilizare şi service pentru beneficiar;
c) sa poarte etichete de avertisment corespunzãtoare, care trebuie sa existe şi pe ambalaj. Instrucţiunile şi etichetele de avertisment trebuie sa fie redactate în limba romana.
1.2.1. Instrucţiunile tehnice pentru instalator trebuie sa conţinã toate instrucţiunile de instalare, reglare şi service necesare pentru a se asigura ca aceste operaţiuni sunt efectuate corect şi ca aparatul poate fi utilizat în siguranta. Instrucţiunile trebuie sa specifice, în special:
a) tipul de gaz utilizat;
b) presiunea de alimentare;
c) debitul de aer proaspãt necesar:
(i) pentru alimentarea cu aer de combustie;
(ii) pentru a se evita formarea de amestecuri periculoase de gaze nearse la aparatele care nu au montat dispozitivul menţionat la pct. 3.2.3;
d) condiţiile pentru evacuarea gazelor de ardere;
e) caracteristicile şi cerinţele privind asamblarea pentru arzatoarele cu aer insuflat şi pentru corpurile de încãlzire care vor fi dotate cu astfel de arzatoare, care contribuie la conformarea cu cerinţele esenţiale aplicabile aparatelor finite şi, atunci când este cazul, cu lista cuprinzând combinatiile recomandate de producãtor.
1.2.2. Instrucţiunile pentru utilizare şi service pentru beneficiar trebuie sa conţinã toate informaţiile necesare pentru utilizarea în siguranta şi, în special, trebuie sa atragã atenţia beneficiarului asupra eventualelor restrictii la utilizare.
1.2.3. Etichetele de avertisment de pe aparat şi de pe ambalajul acestuia trebuie sa indice clar tipul de gaz utilizat, presiunea de alimentare a gazului şi orice restrictii la utilizare, în special restrictia conform cãreia aparatul trebuie sa fie instalat numai în zonele în care exista suficienta ventilaţie.
1.3. Echipamentele destinate a fi utilizate într-un aparat trebuie sa fie proiectate şi fabricate astfel încât sa îndeplineascã corect funcţiile pentru care acesta a fost destinat, atunci când sunt încorporate conform instrucţiunilor pentru instalare.
Instrucţiunile pentru instalare, reglare, funcţionare şi întreţinere trebuie sa fie livrate împreunã cu echipamentele.

2. Materiale

2.1. Materialele trebuie sa corespundã scopului pentru care sunt utilizate şi trebuie sa reziste la condiţiile tehnice, chimice şi termice la care vor fi supuse.
2.2. Proprietãţile materialelor, care sunt importante pentru siguranta aparatului, trebuie sa fie garantate de producãtorul sau de furnizorul aparatului.

3. Proiectare şi fabricaţie

3.1. Date generale
3.1.1. Aparatele trebuie sa fie fabricate astfel încât, atunci când sunt folosite în mod normal, sa nu poatã avea loc nici o instabilitate, deformare, rupere sau uzura care ar putea diminua siguranta acestora.
3.1.2. Condensul produs la pornire şi/sau în timpul folosirii nu trebuie sa afecteze siguranta aparatelor.
3.1.3. Aparatele trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât riscul exploziei, în cazul unui incendiu de origine externa, sa fie minim.
3.1.4. Aparatele trebuie sa fie construite astfel încât sa se evite patrunderile de apa şi de aer fals în circuitul de gaze.
3.1.5. În cazul unei fluctuatii de energie auxiliara în limite normale aparatele trebuie sa continue sa funcţioneze în condiţii de siguranta totalã.
3.1.6. O fluctuatie anormala sau o întrerupere în alimentarea cu energie auxiliara ori restabilirea acestei alimentari nu trebuie sa conducã la o situaţie periculoasa.
3.1.7. Aparatele trebuie sa fie proiectate şi fabricate astfel încât riscurile de origine electrica sa fie prevenite. În domeniile aplicabile conformarea cu obiectivele privind riscurile electrice, prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.337/2000 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune, este consideratã a fi echivalenta cu îndeplinirea acestei cerinţe.
3.1.8. Toate pãrţile sub presiune ale unui aparat trebuie sa reziste la solicitarile mecanice şi termice la care sunt supuse, fãrã nici o deformare care sa afecteze siguranta acestora.
3.1.9. Aparatele trebuie sa fie proiectate şi fabricate astfel încât defectarea unui dispozitiv de siguranta, de control sau de reglaj sa nu constituie o sursa de pericol.
3.1.10. Dacã un aparat este dotat cu dispozitive de siguranta şi control, funcţionarea dispozitivelor de siguranta nu trebuie sa fie influentata de funcţionarea dispozitivelor de control.
3.1.11. Toate pãrţile aparatelor care sunt instalate şi reglate în faza de fabricaţie şi care nu trebuie sa fie manipulate de beneficiar sau de instalator trebuie sa fie protejate corespunzãtor.
3.1.12. Manetele şi alte dispozitive de comanda sau de reglaj trebuie sa fie marcate clar şi sa aibã instrucţiuni corespunzãtoare pentru a impiedica orice eroare de manevra. Forma lor trebuie sa fie astfel conceputã încât sa excludã manevrarea accidentala a acestora.
3.2. Degajarea gazelor nearse
3.2.1. Aparatele trebuie sa fie fabricate astfel încât viteza de degajare a gazelor de ardere sa nu prezinte nici un risc.
3.2.2. Aparatele trebuie sa fie fabricate astfel încât degajarea de gaze combustibile, care se produce în timpul aprinderii, la reaprindere şi dupã stingerea flacarii, sa fie limitatã pentru a se evita o acumulare periculoasa de gaze combustibile în aparat.
3.2.3. Aparatele destinate sa fie folosite în spaţii şi în camere închise trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv special pentru evitarea acumularilor periculoase de gaze de ardere în astfel de locuri.
Aparatele care nu sunt dotate cu astfel de dispozitive trebuie sa fie folosite numai în locuri aerisite suficient pentru a se evita o acumulare periculoasa de gaze de ardere în astfel de spaţii.
Autoritãţile competente pot emite reglementãri cu privire la condiţiile adecvate pentru instalarea acestor aparate, ţinând seama de caracteristicile particulare ale acestora.
Aparatele de gãtit de uz profesional şi aparatele alimentate cu gaze care conţin componente toxice trebuie sa fie echipate cu dispozitivul mai sus menţionat.
3.3. Aprinderea
Aparatele trebuie sa fie fabricate astfel încât, atunci când sunt folosite în mod normal:
a) aprinderea şi reaprinderea sa se efectueze lin;
b) sa fie asigurata interaprinderea.
3.4. Combustia
3.4.1. Aparatele trebuie sa fie fabricate astfel încât, atunci când sunt folosite în mod normal, sa fie asigurata stabilitatea flacarii şi produsele de combustie sa nu conţinã concentratii inadmisibile de substanţe nocive pentru sãnãtate.
3.4.2. Aparatele trebuie sa fie fabricate astfel încât, atunci când sunt folosite în mod normal, sa nu aibã loc scapari accidentale de produse de combustie.
3.4.3. Aparatele conectate la un cos pentru evacuarea produselor de combustie trebuie sa fie fabricate astfel încât, în condiţii de tiraj normal, sa nu apara degajari de produse de combustie în cantitãţi periculoase în camera în care este utilizat aparatul.
3.4.4. Aparatele de încãlzire independenta pentru uz casnic şi incalzitoarele instantanee de apa neracordate la un cos de evacuare a produselor de combustie nu trebuie sa producã în camera sau în spaţiul de funcţionare o concentraţie de monoxid de carbon care ar putea prezenta un pericol pentru sãnãtatea persoanelor expuse, având în vedere perioada de expunere a acestor persoane.
3.5. Utilizarea raţionalã a energiei
Aparatele trebuie sa fie fabricate astfel încât sa asigure utilizarea raţionalã a energiei, corespunzãtor nivelului tehnic al acestora şi luându-se în considerare aspectele legate de siguranta.
3.6. Temperaturi
3.6.1. Pãrţile unui aparat destinate sa fie amplasate în apropierea podelei sau a altor suprafeţe nu trebuie sa atinga temperaturi care sa prezinte un pericol pentru zona inconjuratoare.
3.6.2. Temperatura butoanelor sau a manetelor nu trebuie sa prezinte un pericol pentru utilizator.
3.6.3. Temperatura suprafeţelor pãrţilor exterioare ale aparatelor destinate uzului casnic, cu excepţia suprafeţelor sau pãrţilor care participa la transmiterea caldurii, nu trebuie sa prezinte în condiţii de funcţionare pericol pentru utilizator şi în special pentru copii, motiv pentru care trebuie luat în considerare un timp corespunzãtor de reactie.
3.7. Produsele alimentare şi apa folosite în scopuri sanitare
Materiale şi componentele folosite la fabricarea unui aparat, care ar putea sa vina în contact cu alimentele sau cu apa folositã în scopuri sanitare, nu trebuie sa afecteze calitatea acestora.




ANEXA 2


DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CS

- Model -


Subsemnaţii, ............/(denumirea completa a persoanei
juridice)/......................................................,
............../(sediul)/....................................., cu
nr. de înmatriculare la registrul comerţului ....../....../200..,
declaram pe propria rãspundere ca produsul/serviciul ..............
...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
(denumirea, tipul sau modelul, numãrul lotului, al sarjei sau al
seriei, eventual sursele şi numãrul de exemplare)

la care se referã aceasta declaraţie este în conformitate cu:
..................................................................
..................................................................
...............................................
[titlul şi/sau numãrul şi data publicãrii documentului(lor)
tehnic(e) normativ(e)]



.............. .................................
.............. .................................
(locul şi data (numele, prenumele şi semnatura
emiterii) sau marcajul echivalent
ale persoanei autorizate)



ANEXA 3

DOSARUL TEHNIC DE FABRICAŢIE

Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii, dupã cum cere organismul notificat, pentru efectuarea evaluãrii:
a) o descriere generalã a aparatului;
b) proiecte de execuţie, desene de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblurilor, circuitelor etc.;
c) descrieri şi note explicative necesare pentru înţelegerea celor de mai sus, inclusiv a functionarii aparatelor;
d) o lista cuprinzând standardele la care se face referire în art. 6, aplicate total sau parţial, şi descrieri ale soluţiilor adoptate pentru a satisface cerinţele esenţiale, atunci când nu au fost aplicate standardele prevãzute la art. 6;
e) rapoarte de încercãri;
f) instrucţiuni pentru instalare şi utilizare.
Atunci când este cazul, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa conţinã urmãtoarele elemente:
a) certificatele echipamentelor încorporate în aparat;
b) certificate referitoare la metodele de fabricaţie şi/sau control al aparatelor;
c) orice alt document care face posibil ca organismul desemnat sa îşi imbunatateasca evaluarea.


ANEXA 4


PROCEDURI PENTRU EVALUAREA CONFORMITATII

1. Examinarea CS de tip

1.1. Examinarea CS de tip este acea parte a procedurii, prin care un organism de certificare notificat verifica şi certifica faptul ca un aparat, reprezentativ pentru producţia avutã în vedere, satisface prevederile aplicabile acestuia din prezenta hotãrâre.
1.2. Solicitarea pentru examinarea CS de tip trebuie înaintatã de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia unui singur organism de certificare notificat, ales de el.
1.2.1. Solicitarea trebuie sa cuprindã:
a) denumirea şi sediul producãtorului şi, dacã solicitarea este întocmitã de reprezentantul autorizat, numele şi adresa acestuia;
b) o declaraţie scrisã din care sa rezulte ca solicitarea nu a mai fost înaintatã şi unui alt organism de certificare notificat;
c) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut în anexa nr. 3.
1.2.2. Producãtorul trebuie sa punã la dispoziţie organismului de certificare notificat un aparat, reprezentativ pentru producţia avutã în vedere, numit în continuare tip. Organismul de certificare notificat poate cere mai multe mostre din tipul respectiv, dacã acestea sunt necesare pentru programul de încercãri.
Tipul poate acoperi şi alte variante ale produsului cu condiţia ca acele variante sa nu aibã caracteristici diferite cu privire la categoriile de risc.
1.3. Organismul de certificare notificat trebuie:
1.3.1. sa examineze dosarul tehnic de fabricaţie, sa verifice dacã tipul a fost fabricat în conformitate cu dosarul tehnic de fabricaţie şi sa identifice elementele care au fost proiectate conform prevederilor din standardele prevãzute la art. 6 şi cerinţelor esenţiale din prezenta hotãrâre;
1.3.2. sa efectueze sau sa fi efectuat examinarile corespunzãtoare şi/sau incercarile pentru a verifica dacã soluţiile adoptate de producãtor satisfac cerinţele esenţiale, acolo unde nu au fost aplicate standardele prevãzute la art. 6;
1.3.3. sa efectueze sau sa fi efectuat examinarile corespunzãtoare şi/sau incercarile pentru a verifica dacã standardele aplicabile au fost efectiv aplicate atunci când producãtorul a ales sa facã astfel, prin aceasta asigurându-se conformitatea cu cerinţele esenţiale.
1.4. Atunci când tipul satisface prevederile prezentei hotãrâri, organismul de certificare notificat trebuie sa emita solicitantului un certificat de examinare CS de tip. Certificatul de examinare CS de tip trebuie sa conţinã concluziile examinãrii, condiţiile, dacã sunt, pentru valabilitatea acestuia şi datele necesare pentru identificarea tipului aprobat şi, dacã este relevant, descrieri ale functionarii acestuia. Elementele tehnice relevante, cum sunt desenele şi diagramele, trebuie sa fie anexate la certificat.
1.5. Organismul de certificare notificat trebuie sa informeze şi celelalte organisme de certificare notificate despre emiterea certificatului de examinare CS de tip şi despre orice modificãri aduse la tipul aprobat, dupã cum se menţioneazã la pct. 1.7. Aceste organisme pot obţine, la cerere, un exemplar al certificatului de examinare CS de tip şi/sau modificãrile acestuia şi, în situaţii motivate, pot obţine un exemplar al anexelor la certificat şi din rapoartele examinarilor şi încercãrilor efectuate.
1.6. Un organism de certificare notificat care refuza sa emita sau care retrage un certificat de examinare CS de tip trebuie sa informeze cu privire la aceasta acţiune Ministerul Industriei şi Resurselor, precum şi celelalte organisme de certificare notificate pentru aceasta activitate, motivand în scris decizia luatã.
1.7. Solicitantul trebuie sa informeze organismul de certificare notificat care a emis certificatul de examinare CS de tip cu privire la toate modificãrile aduse tipului aprobat, care ar putea afecta conformitatea cu cerinţele esenţiale sau condiţiile prescrise pentru utilizarea aparatului.
Modificãrile aduse tipului aprobat trebuie sa primeascã o aprobare suplimentarã de la organismul de certificare notificat care a emis certificatul de examinare CS de tip. Aceasta aprobare suplimentarã trebuie data sub forma unui act adiţional la certificatul original de examinare CS de tip.

2. Conformitatea cu tipul

2.1. Conformitatea cu tipul este acea parte a procedurii, prin care producãtorul declara ca aparatele în cauza sunt conform tipului descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisfac cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare aparat şi sa întocmeascã o declaraţie de conformitate. Declaraţia de conformitate poate acoperi unul sau mai multe aparate şi trebuie pastrata, în original, de emitentul acesteia. Marcajul CS trebuie sa fie urmat de numãrul de identificare a organismului de certificare notificat responsabil de verificãrile prin sondaj prevãzute la pct. 2.3.
2.2. Producãtorul trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru a se asigura ca procesul de fabricaţie, inclusiv verificarea şi încercarea finala a produsului realizat de acesta, are drept rezultat omogenitatea producţiei şi conformitatea aparatelor cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi cu cerinţele prezentei hotãrâri. Un organism de certificare notificat ales de producãtor trebuie sa efectueze verificãri prin sondaj la aparate, conform pct. 2.3.
2.3. Verificãrile aparatelor la locurile de fabricaţie trebuie efectuate prin sondaj de cãtre organismul de certificare notificat, la intervale de un an sau mai puţin. Trebuie examinat un numãr corespunzãtor de aparate şi trebuie efectuate incercarile descrise în standardele aplicabile prevãzute la art. 6 sau încercãri cu efect echivalent, pentru a se asigura conformitatea cu cerinţele esenţiale corespunzãtoare din prezenta hotãrâre. Organismul de certificare trebuie sa determine în fiecare caz dacã aceste încercãri trebuie efectuate total sau parţial. Atunci când unul sau mai multe aparate sunt respinse, organismul de certificare trebuie sa ia mãsuri corespunzãtoare pentru a impiedica comercializarea acestora, informand despre aceasta organismul de control şi Ministerul Industriei şi Resurselor.

3. Asigurarea calitãţii producţiei

3.1. Asigurarea calitãţii producţiei este acea parte a procedurii, prin care un producãtor care îndeplineşte obligaţiile prevãzute la pct. 3.2 asigura şi declara ca aparatele în cauza sunt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi ca satisfac cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare aparat şi sa întocmeascã o declaraţie de conformitate. Declaraţia de conformitate poate fi emisã pentru unul sau mai multe aparate şi trebuie pastrata, în original, de emitentul acesteia. Marcajul CS trebuie sa fie urmat de numãrul de identificare a organismului de certificare notificat care rãspunde de supravegherea CS.
3.2. Producãtorul trebuie sa aibã implementat un sistem al calitãţii, care sa asigure conformitatea aparatelor cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi cu cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul este supus supravegherii CS, dupã cum este prevãzut la pct. 3.4.
3.3. Sistemul calitãţii
3.3.1. Producãtorul trebuie sa înainteze unui organism de certificare notificat, ales de el, o solicitare pentru certificarea sistemului calitãţii pentru aparatele în cauza.
Solicitarea trebuie sa cuprindã:
a) documentaţia sistemului calitãţii;
b) un angajament de îndeplinire a obligaţiilor ce rezulta din sistemul calitãţii, asa cum este certificat;
c) un angajament de menţinere a sistemului calitãţii certificat, pentru a asigura eficacitatea şi corectitudinea continua a acestuia;
d) documentaţia referitoare la tipul aprobat şi o copie de pe certificatul de examinare CS de tip.
3.3.2. Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de producãtor trebuie sa figureze într-o documentaţie sistematizatã şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia sistemului calitãţii trebuie sa conţinã, în special, o descriere corespunzãtoare a:
a) obiectivelor sistemului calitãţii, structurii organizatorice şi a responsabilitãţilor conducerii şi prerogativelor acesteia cu privire la calitatea aparatului;
b) proceselor tehnologice de fabricaţie, a controlului calitãţii şi a tehnicilor de asigurare a calitãţii şi acţiunilor sistematice care vor fi folosite;
c) examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricaţie, precum şi frecventa cu care acestea vor fi efectuate;
d) metodei de urmãrire a realizãrii calitãţii cerute aparatului şi de funcţionare efectivã a sistemului calitãţii.
3.3.3. Organismul de certificare notificat va examina şi va evalua sistemul calitãţii, pentru a determina dacã satisface cerinţele prevãzute la pct. 3.3.2. Aceasta presupune conformitatea cu acele cerinţe ale sistemului calitãţii care implementeaza standardul roman SR EN ISO 9003:1994.
Organismul de certificare notificat trebuie sa notifice decizia sa producãtorului şi sa informeze celelalte organisme de certificare notificate cu privire la aceasta. Notificarea la producãtor trebuie sa conţinã concluziile examinãrii, numele şi adresa organismului de certificare şi decizia motivatã a evaluãrii efectuate asupra aparatelor în cauza.
3.3.4. Producãtorul trebuie sa informeze organismul de certificare notificat, care a certificat sistemul calitãţii, cu ocazia oricãrei intentii de actualizare a sistemului calitãţii, cu privire la schimbãrile aduse acestuia, de exemplu tehnologii şi concepte noi privind calitatea. Organismul de certificare notificat trebuie sa examineze modificãrile propuse şi sa hotãrascã dacã sistemul calitãţii modificat se conformeazã prevederilor sau dacã este necesarã o noua evaluare. Organismul de certificare notificat trebuie sa notifice producãtorului decizia sa. Notificarea trebuie sa conţinã concluziile controlului şi decizia motivatã a evaluãrii.
3.3.5. Un organism de certificare notificat care retrage certificarea unui sistem al calitãţii trebuie sa informeze despre aceasta celelalte organisme de certificare notificate, motivandu-şi decizia.
3.4. Supravegherea CS
3.4.1. Scopul supravegherii CS este de a se asigura faptul ca producãtorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii certificat.
3.4.2. Producãtorul trebuie sa permitã accesul organismului de certificare notificat, în scopul efectuãrii inspectiilor la locurile de fabricaţie, control, încercare şi depozitare şi trebuie sa îi furnizeze acestuia toate informaţiile necesare şi, în special:
a) documentaţia sistemului calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea, ca de exemplu: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele referitoare la calificarea personalului implicat etc.
3.4.3. Organismul de certificare notificat trebuie sa efectueze cel puţin o data la doi ani un audit pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii certificat şi trebuie sa elibereze producãtorului un raport de audit.
3.4.4. În plus organismul de certificare notificat poate face vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite organismul de certificare notificat poate sa efectueze sau sa solicite efectuarea de încercãri pe aparate. Acesta trebuie sa elibereze producãtorului un raport al inspecţiei şi un raport al încercãrilor efectuate, dupã caz.
3.4.5. La cerere, producãtorul trebuie sa punã la dispoziţie organismului de control raportul organismului de certificare notificat.

4. Asigurarea calitãţii produsului

4.1. Asigurarea calitãţii produsului este procedura prin care un producãtor care îndeplineşte obligaţiile prevãzute la pct. 4.2 asigura şi declara ca aparatele în cauza sunt conform tipului descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisfac cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare aparat şi sa întocmeascã o declaraţie de conformitate. Declaraţia de conformitate poate fi emisã pentru unul sau mai multe aparate şi trebuie pastrata, în original, de emitentul acesteia. Marcajul CS trebuie sa fie urmat de numãrul de identificare a organului de certificare notificat responsabil cu supravegherea CS.
4.2. Producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii certificat, conform prevederilor de la pct. 4.3, pentru inspecţia finala a aparatelor şi pentru încercãri şi este supus supravegherii CS, conform prevederilor de la pct. 4.4.
4.3. Sistemul calitãţii
4.3.1. Producãtorul trebuie sa înainteze o solicitare pentru certificarea sistemului sau de calitate unui organism de certificare notificat ales de el pentru aparatele în cauza.
Solicitarea trebuie sa cuprindã:
a) documentaţia sistemului de calitate;
b) un angajament de îndeplinire a obligaţiilor ce rezulta din sistemului calitãţii, asa cum este aprobat;
c) un angajament de menţinere a sistemului calitãţii certificat, pentru a asigura eficacitatea şi corectitudinea continua a acestuia;
d) documentaţia referitoare la tipul aprobat şi o copie de pe certificatul examinãrii CS de tip.
4.3.2. Ca parte a sistemului calitãţii fiecare aparat trebuie examinat şi încercat conform prevederilor standardelor aplicabile prevãzute la art. 6 sau trebuie supus unor încercãri cu efect echivalent, în vederea verificãrii conformitatii acestuia cu cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de producãtor trebuie sa figureze într-o documentaţie sistematizatã şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia sistemului calitãţii trebuie sa conţinã, în special, o descriere corespunzãtoare a:
a) obiectivelor sistemului calitãţii, structurii organizatorice şi a responsabilitãţilor conducerii şi prerogativelor acesteia cu privire la calitatea aparatului;
b) examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate dupã fabricaţie;
c) metodei de verificare a functionarii efective a sistemului calitãţii.
4.3.3. Organismul de certificare notificat va examina şi va evalua sistemul calitãţii pentru a determina dacã satisface cerinţele prevãzute la pct. 4.3.2. Aceasta presupune conformitatea cu acele cerinţe ale sistemului calitãţii care implementeaza standardul roman SE EN ISO 9003:1994. Organismul de certificare notificat trebuie sa notifice decizia sa producãtorului şi sa informeze cu privire la aceasta celelalte organisme de certificare desemnate. Notificarea la producãtor trebuie sa conţinã concluziile examinãrii, numele şi adresa organismului de certificare notificat şi decizia motivatã a evaluãrii efectuate asupra aparatelor în cauza.
4.3.4. Producãtorul trebuie sa informeze organismul de certificare notificat, care a certificat sistemul calitãţii, cu ocazia oricãrei intentii de actualizare a sistemului, cu privire la schimbãrile aduse acestuia, de exemplu tehnologii şi concepte noi privind calitatea. Organismul de certificare notificat trebuie sa examineze modificãrile propuse şi sa hotãrascã dacã sistemul calitãţii modificat se conformeazã prevederilor sau dacã este necesarã o noua evaluare. Organismul de certificare notificat trebuie sa notifice producãtorului decizia sa. Notificarea trebuie sa conţinã concluziile controlului şi decizia motivatã a evaluãrii.
4.3.5. Un organism de certificare notificat care retrage certificarea unui sistem al calitãţii trebuie sa informeze despre aceasta celelalte organisme de certificare notificate, motivandu-şi decizia.
4.4. Supravegherea CS
4.4.1. Scopul supravegherii CS este de a se asigura faptul ca producãtorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii certificat.
4.4.2. Producãtorul trebuie sa permitã accesul organismului de certificare notificat, în scopul efectuãrii inspectiilor la locurile de control, încercare şi depozitare şi trebuie sa îi furnizeze acestuia toate informaţiile necesare şi, în special:
a) documentaţia sistemului calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea, ca de exemplu: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele referitoare la calificarea personalului implicat etc.
4.4.3. Organismul de certificare notificat trebuie sa efectueze cel puţin o data la doi ani un audit pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii certificat şi trebuie sa elibereze producãtorului un raport de audit.
4.4.4. În plus organismul de certificare notificat poate face vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite organismul de certificare notificat poate sa efectueze sau sa solicite efectuarea de încercãri pe aparate. Acesta trebuie sa elibereze producãtorului un raport al inspecţiei şi un raport al încercãrilor efectuate, dupã caz.
4.4.5. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa fie în mãsura sa prezinte, la cerere, organismului de control certificatele de conformitate emise de organismul de certificare notificat.

5. Verificarea produsului

5.1. Verificarea CS este procedura prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia verifica şi declara ca aparatele care se supun prevederilor pct. 3 sunt conforme tipului descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisfac cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre.
5.2. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru ca procesul de fabricaţie sa asigure conformitatea cu cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare aparat şi sa emita o declaraţie de conformitate. Declaraţia de conformitate poate sa fie emisã pentru unul sau mai multe aparate şi trebuie pastrata, în original, de emitentul acesteia.
5.3. Organismul de certificare notificat trebuie sa efectueze examinarile şi incercarile adecvate pentru a verifica conformitatea aparatului cu cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre, fie prin examinarea şi încercarea fiecãrui aparat, conform pct. 5.4, fie prin examinarea şi încercarea aparatelor pe baze statistice, conform pct. 5.5, în funcţie de alegerea producãtorului.
5.4. Verificarea prin examinarea şi încercarea fiecãrui aparat
5.4.1. Toate aparatele trebuie examinate individual şi trebuie efectuate încercãri corespunzãtoare, conform prevederilor standardelor aplicabile prevãzute la art. 6 sau trebuie efectuate încercãri cu efect echivalent în vederea verificãrii conformitatii acestora cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi cu cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre.
5.4.2. Organismul de certificare notificat trebuie sa aplice sau sa dispunã aplicarea pe fiecare aparat aprobat a numãrului de identificare propriu şi sa emita un certificat de conformitate, pe baza încercãrilor efectuate. Certificatul de conformitate poate sa fie emisã pentru unul sau mai multe aparate.
5.4.3. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa fie în mãsura sa prezinte, la cerere, organismului de control certificatele de conformitate emise de organismul de certificare notificat.
5.5. Verificarea statistica
5.5.1. Producãtorul trebuie sa prezinte sub forma de loturi uniforme aparatele fabricate şi trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru ca procesul de fabricaţie sa asigure uniformitatea fiecãrui lot fabricat.
5.5.2. Controlul statistic se efectueazã în modul urmãtor:
Aparatele trebuie supuse unui control statistic în funcţie de parametrii tehnicofunctionali specificati în dosarul tehnic de fabricaţie. Acestea trebuie grupate în loturi identificabile care sa conţinã aparate de un singur model, fabricate în condiţii identice. Un lot se examineazã la intervale alese în mod aleatoriu. Aparatele care constituie esantioane se examineazã individual şi sunt supuse încercãrilor corespunzãtoare, conform prevederilor din standardele aplicabile prevãzute la art. 6 sau se efectueazã încercãri cu efect echivalent, pentru a se asigura conformitatea cu cerinţele esenţiale şi pentru a se stabili dacã lotul trebuie acceptat sau respins.
Se aplica un sistem de prelevare a esantioanelor având urmãtoarele caracteristici:
a) un nivel de calitate-standard care corespunde unei probabilitati de acceptare de 95%, având un procentaj de neconformitate cuprins între 0,5 şi 1,5%;
b) o calitate-limita care corespunde unei probabilitati de acceptare de 5%, având un procentaj de neconformitate cuprins între 5 şi 10%.
5.5.3. Pentru loturile acceptate organismul de certificare notificat trebuie sa aplice sau sa dispunã aplicarea numãrului de identificare propriu şi sa întocmeascã un certificat de conformitate pentru incercarile efectuate.
Toate aparatele din lotul acceptat pot fi introduse pe piata cu excepţia acelor produse din esantion care au fost gãsite neconforme.
Dacã un lot este respins, organismul de certificare notificat trebuie sa ia mãsurile corespunzãtoare pentru a impiedica introducerea pe piata a lotului respectiv, informand despre aceasta organismul de control şi Ministerul Industriei şi Resurselor. În cazul respingerii frecvente a loturilor, organismul de certificare notificat poate suspenda verificarea statistica.
Sub responsabilitatea organismului de certificare notificat producãtorul poate aplica în timpul fabricaţiei numãrul/codul de identificare a organismului de certificare notificat.
5.5.4. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa fie în mãsura sa prezinte, la cerere, organismului de control certificatele de conformitate emise de organismul de certificare notificat.

6. Verificarea CS pentru unitatea de produs

6.1. Verificarea CS pentru unitatea de produs este procedura prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia asigura şi declara ca aparatul în cauza, pentru care s-a emis certificatul de conformitate cu tipul, descris la pct. 2, este conform cerinţelor esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe aparat şi trebuie sa emita o declaraţie de conformitate care trebuie pastrata, în original, de emitentul acesteia.
6.2. Organismul de certificare notificat trebuie sa examineze aparatul şi sa efectueze incercarile corespunzãtoare, utilizând dosarul tehnic de fabricaţie, pentru a asigura conformitatea acestuia cu cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre.
Organismul de certificare notificat trebuie sa aplice sau sa dispunã aplicarea numãrului de identificare propriu pe aparatul aprobat şi trebuie sa emita un certificat de conformitate cu cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre.
6.3. Scopul dosarului tehnic de fabricaţie referitor la proiectul de execuţie, conform anexei nr. 3, este de a permite evaluarea conformitatii cu cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre şi o înţelegere a proiectului, a fabricaţiei şi a functionarii aparatului.
Proiectul de execuţie trebuie pus la dispoziţie organismului de certificare notificat.
6.4. Dacã organismul de certificare notificat considera necesar, examinarile şi incercarile pot fi efectuate dupã instalarea aparatului.
6.5. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa fie în mãsura sa prezinte, la cerere, organismului de control certificatele de conformitate emise de organismul de certificare notificat.




ANEXA 5

PREZENTAREA SCHEMATICA
a procedurilor de evaluare a conformitatii



┌──────────┐
┌─────────────────────>│MODULUL G ├────────────────────┐
│ └──────────┘ │
┌──────┴─────────┐ │
│ Producţie de │ │
│aparate unicat │ │
│sau loturi mici │ │
└────────────────┘ │
^ │
│ ┌─────────┐ │
│ ┌─────────────>│MODULUL C├───────> │
┌──────────┐ ┌────┴─────┐ │ └─────────┘ │
│PRODUCĂTOR├────>│ Tipul │ │ │
└──────────┘ │producţiei│ │ │
└────┬─────┘ │ │
│ │ v
│ │ ┌─────────┐ ╔═════╗
v │ ┌───>│MODULUL D├─────> ║CS*1)║
┌─────────────┐ │ │ └─────────┘ ╚═════╝
│Producţie în │ │ La │ ^
│ serie de │ │alegerea │ │
│aparate şi │ │producã- │ │
│echipamente │ │torului │ ┌─────────┐ │
└──┬──────────┘ │ └───>│MODULUL E├───────> │
│ │ └─────────┘ │
│ │ │
│ │ │
│ ┌─────────┐ │ │
└────>│MODULUL B├────>│ │
└─────────┘ │ ┌─────────┐ │
└─────────────>│MODULUL F├──────────┘
└─────────┘





MODULUL B
Examinarea CS de tip (Anexa nr. 4 pct. 1)
--------------------

MODULUL C
Conformitatea cu tipul (Anexa nr. 4 pct. 2)
----------------------
Organismul de certificare notificat efectueazã verificarea aparatelor la locurile de fabricaţie.

MODULUL D
Asigurarea calitãţii producţiei (Anexa nr. 4 pct. 3)
-------------------------------
Organismul de certificare notificat evalueaza certificarea şi monitorizeazã sistemul calitãţii producãtorului.

MODULUL E
Asigurarea calitãţii produsului (Anexa nr. 4 pct. 4)
-------------------------------
Organismul de certificare notificat evalueaza, certifica şi monitorizeazã sistemul calitãţii producãtorului.

MODULUL F
Verificarea produsului (Anexa nr. 4 pct. 5)
----------------------
Organismul de certificare notificat verifica şi certifica faptul ca produsele sunt conform tipului aprobat.

MODULUL G
Verificarea CS pentru unitatea de produs (Anexa nr. 4 pct. 6)
----------------------------------------
Organismul de certificare notificat verifica şi certifica faptul ca aparatul îndeplineşte cerinţele esenţiale.
Proiectul de execuţie se pune la dispoziţie organismului notificat.


NOTA:
*1) Echipamentele nu poarta marcaj CS, dar trebuie sa fie însoţite de un certificat.



ANEXA 6

MARCAJE DE CONFORMITATE ŞI INSCRIPTIONARI

1a) Marcajul de conformitate CS
- marcajul de conformitate CS va fi compus din initialele "CS" în urmãtoarea forma:

CS

Nota: Fontul - Times New Roman - mãrimea 36
Diametrul cercului - Ø'4f 20 mm
- dacã marcajul CS este redus sau mãrit, proportiile date în desenul de mai sus trebuie respectate;
- componentele marcajului CS trebuie sa aibã aceeaşi dimensiune verticala, care nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm.

1b) Marcajul de conformitate CE
- marcajul de conformitate CE va fi compus din initialele "CE" în urmãtoarea forma:

CE

- dacã marcajul CE este redus sau mãrit, proportiile date în desenul gradat de mai sus trebuie respectate;
- componentele marcajului CE trebuie sa aibã aceeaşi dimensiune verticala, care nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm.

2. Inscriptionari
Aparatul sau placa de timbru trebuie sa cuprindã marcajul de conformitate CS, respectiv marcajul de conformitate CE, împreunã cu urmãtoarele informaţii:
a) denumirea sau sigla producãtorului;
b) denumirea comercialã a aparatului;
c) tipul de alimentare electrica utilizata, dupã caz;
d) categoria aparatului;
e) ultimele doua cifre ale anului în care a fost aplicat marcajul de conformitate.


ANEXA 7

CRITERII MINIME
pentru recunoaşterea organismelor de certificare

Organismele de certificare recunoscute de Ministerul Industriei şi Resurselor trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii minime:
a) disponibilitatea personalului şi a mijloacelor şi echipamentelor necesare;
b) competenta tehnica şi integritatea profesionalã a personalului;
c) independenta în efectuarea încercãrilor, în pregãtirea rapoartelor, în eliberarea certificatelor şi în efectuarea supravegherii conform prevederilor prezentei hotãrâri, precum şi independenta conducerii şi a personalului tehnic fata de toate cercurile, grupurile sau persoanele direct sau indirect implicate în domeniul aparatelor;
d) menţinerea de cãtre personal a secretului profesional;
e) deţinerea unei asigurãri de rãspundere civilã pentru activitatea prestatã, dacã aceasta rãspundere nu este asumatã de cãtre stat sau prin lege.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016