Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 760 din 14 iunie 2006  pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de utilizare si repartizare a sumelor provenite din fondul de stimulare de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 760 din 14 iunie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de utilizare si repartizare a sumelor provenite din fondul de stimulare de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 535 din 21 iunie 2006

In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 29 alin. (3) din Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedintiei, Guvernului şi al celorlalte organe ale puterii executive, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2006 privind reglementarea unor mãsuri fiscale din domeniul de activitate al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 167/2006 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice privind modul de utilizare şi repartizare a sumelor provenite din fondul de stimulare de cãtre Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Francu

Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor
Catalin Florin Teodorescu,
secretar de stat

Ministrul muncii, solidaritãţii
sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul finanţelor publice,
Doina-Elena Dascãlu,
secretar de stat

Bucureşti, 14 iunie 2006.
Nr. 760.

ANEXA

NORME METODOLOGICE
privind modul de utilizare şi repartizare a sumelor provenite din fondul de stimulare de cãtre Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor



CAP. I
Constituirea fondului de stimulare

ART. 1
(1) Se aproba constituirea şi utilizarea fondului de stimulare a personalului din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, respectiv din aparatul central, Direcţia de metale preţioase şi pietre preţioase şi unitãţile din subordinea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dupã cum urmeazã:
a) un procent de 10% se constituie din sumele obţinute din valorificarea metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase confiscate conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase în România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi valorificate conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã;
b) un procent de 20% din sumele încasate de cãtre Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor şi unitãţile din subordinea sa pentru teste, analize de laborator, expertizãri, avize, marcari şi consultanţa de specialitate acordatã operatorilor economici şi pentru prestãrile de servicii efectuate la cererea acestora;
c) un procent de 25% din cuantumul amenzilor aplicate în temeiul legilor, ordonanţelor sau hotãrârilor Guvernului, din domeniul protecţiei consumatorilor.
(2) Sumele rezultate în urma aplicãrii procentelor prevãzute la alin. (1) se încaseazã de cãtre Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor prin unitãţile din subordinea sa, numai dacã acestea au fost stabilite definitiv şi încasate de cãtre organele autorizate, potrivit reglementãrilor legale în vigoare, în conturile de venituri bugetare sau disponibilitãţi, dupã caz.
(3) Prin metale preţioase, aliajele acestora şi pietrele preţioase confiscate, în sensul alin. (1) lit. a), se înţelege obiectele şi mãrfurile confiscate, devenite proprietate privatã a statului, în condiţiile legii, inclusiv bunurile reţinute care nu au îndeplinit condiţiile de siguranţa sau de securitate ale produsului, destinate consumatorilor persoane fizice, precum şi cele abandonate în timpul controlului. In aceasta categorie se includ şi sumele reprezentând contravaloarea bunurilor confiscate pentru sãvârşirea unor contravenţii la regimul metalelor preţioase şi semipretioase, pietrelor preţioase şi semipretioase, precum şi obiectelor confecţionate din acestea.
ART. 2
Constituirea fondului de stimulare rezultat din aplicarea prevederilor art. 1 alin. (1) lit. a) se face lunar, pe baza cererii adresate de cãtre Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor sau de unitãţile din subordinea acesteia, dupã caz, organelor de valorificare din cadrul unitãţilor descentralizate ale Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 3
(1) Sumele corespunzãtoare procentului de 20% din tarifele încasate de cãtre Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, prin Direcţia de metale preţioase şi pietre preţioase, pentru activitãţile prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. b) se vireazã din contul 50.03 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centrala", în care sumele respective au fost colectate, în contul 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate". Aceasta operaţiune se efectueazã ulterior încasãrii sumelor respective şi reţinerii cotei de TVA din contul de venituri ale Direcţiei de metale preţioase şi pietre preţioase din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
(2) Pentru activitãţile prevãzute de art. 1 alin. (1) lit. b), prestate de Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor "LAREX", respectiv de cãtre Laboratorul pentru analiza calitãţii vinurilor şi bãuturilor alcoolice, cota aferentã şi modalitatea de constituire, utilizare, inclusiv de virare a sumelor corespunzãtoare fondului de stimulare, dupã caz, se vor stabili prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 4
(1) Amenzile contravenţionale aplicate potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) lit. c) se achitã la unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror raza teritorialã contravenienţii îşi au sediul social sau domiciliul fiscal, în numerar ori prin virament.
(2) In procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor vor fi indicate atât contul de venituri al bugetului de stat în care se vireazã suma, cat şi codul fiscal al unitãţilor teritoriale subordonate Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care au calitatea de ordonator tertiar de credite, din care face parte agentul constatator.
(3) Unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror raza contravenienţii au achitat amenzile vor elibera unitãţilor teritoriale subordonate Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor copii ale extraselor conturilor de venituri bugetare în care au fost încasate amenzile respective, la solicitarea acestora.
(4) Procentul de 25% aferent fondului de stimulare se vireazã de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în contul cãrora amenzile respective au fost încasate, pe baza Situaţiei amenzilor încasate în luna..../anul..., prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
(5) In Situaţia amenzilor încasate în luna ..../anul.... se vor preciza codul IBAN al contului în care urmeazã a fi încasatã suma aferentã procentului de 25% cuvenitã pentru constituirea fondului de stimulare, precum şi beneficiarul acesteia.
ART. 5
(1) Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor deschide la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publica a Municipiului Bucureşti contul distinct 50.01 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", care este alimentat cu sumele reprezentând fondul de stimulare a personalului Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
(2) Contul prevãzut la alin. (1) se deschide la solicitarea unitãţilor aflate în subordinea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, la unitãţile Trezoreriei Statului din municipiul-reşedinţa de judeţ în a cãror raza teritorialã acestea îşi au sediile sociale.
(3) Fondul de stimulare se gestioneazã în regim extrabugetar, conform legii.
ART. 6
Evidenţierea în contabilitate a fondului de stimulare se efectueazã potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 7
(1) Fondul de stimulare constituit conform art. 1 se utilizeazã astfel:
a) de cãtre unitãţile teritoriale subordonate Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, din amenzile aplicate şi încasate efectiv la bugetul de stat;
b) de cãtre aparatul propriu al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, din sumele provenite din activitatea finanţatã integral din venituri proprii conform art. 1 alin. (1) lit. a) şi b) şi din o cota corespunzãtoare din amenzile aplicate de unitãţile din subordinea sa şi încasate efectiv la bugetul de stat.
(2) O cota procentualã din fondul de stimulare constituit pentru Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit art. 1 alin. (1) lit. c), se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi se vireazã în contul 50.01 "Disponibil din venituri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate" al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

CAP. II
Repartizarea şi aprobarea stimulentelor

ART. 8
Principalele criterii de repartizare a stimulentelor pentru personalul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sunt urmãtoarele:
a) competenta profesionalã deosebita în îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor de serviciu;
b) respectarea ordinii şi disciplinei individuale sau în cadrul compartimentului de munca;
c) contribuţia personalã la promovarea şi aplicarea corecta a procedurilor şi a altor acte normative care reglementeazã activitatea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor;
d) îndeplinirea corecta şi la timp a activitãţilor programate, calitatea serviciilor prestate;
e) contribuţia la încasarea sau executarea silitã, în cel mai scurt timp, a amenzilor aplicate;
f) gradul de periculozitate, dificultate şi confidenţialitate al activitãţilor desfãşurate;
g) persoanele respective sa nu fi primit o sancţiune disciplinarã în ultimele 6 luni.
ART. 9
(1) Cuantumul lunar al stimulentelor poate fi de cel mult 3 salarii de baza brute lunare pentru întregul personal al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al unitãţilor din subordinea acesteia.
(2) Pentru contribuţii excepţionale la buna desfãşurare a activitãţii din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, preşedintele acesteia poate aproba stimulente peste nivelul prevãzut la alin. (1).
ART. 10
(1) Aprobarea stimulentelor individuale se face:
a) de cãtre secretarul de stat, preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în calitate de ordonator secundar de credite, pentru personalul care ocupa funcţii de conducere, inclusiv secretarul general, din aparatul propriu şi din unitãţile teritoriale subordonate, precum şi pentru personalul de execuţie din aparatul propriu şi pentru personalul din cadrul cabinetului demnitarului, la propunerea conducerii compartimentelor din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor;
b) de cãtre directorul Direcţiei de metale preţioase şi pietre preţioase din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi de cãtre conducãtorii unitãţilor teritoriale subordonate Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în calitate de ordonatori terţiari de credite, pentru personalul din aparatul propriu, exclusiv cel prevãzut la lit. a), la propunerea sefilor de compartimente, si, dupã caz, al celorlalte unitãţi subordonate;
c) de cãtre conducãtorii unitãţilor teritoriale subordonate Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în calitate de ordonatori terţiari de credite, pentru personalul cu atribuţii financiar-contabile şi de control financiar preventiv, la propunerea directorului economic al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
(2) Aprobarea fondului de stimulare a unitãţilor aflate în subordinea sau în coordonarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor se face de secretarul de stat al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, lunar, în funcţie de realizãrile efective ale unitãţii la atingerea obiectivelor politicii de protecţie a consumatorilor.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 11
(1) Secretarul de stat, preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în funcţie de fondul de stimulare constituit la nivelul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, poate dispune motivat prin ordin redistribuirea sau realocarea unei cote pentru anumite unitãţi teritoriale subordonate.
(2) Plata stimulentelor se face, de regula, în cursul fiecãrei luni pentru luna precedenta.
(3) Stimulentele nu fac parte din salariul de baza, nu se suporta din fondul de salarii, iar asupra lor unitatea nu calculeazã contribuţii pentru asigurãrile sociale de stat, contribuţii pentru asigurãrile de şomaj, contribuţii pentru asigurãrile de sãnãtate, contribuţii de asigurare pentru accidente de munca şi boli profesionale şi nici contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate.
(4) Asupra stimulentelor primite personalul datoreazã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã de lege şi impozit pe venit.
(5) Sumele rãmase neutilizate la sfârşitul lunii, respectiv al anului, se reporteazã lunar şi anual, urmând a fi utilizate în acelaşi scop.
(6) Sumele incluse în fondul de stimulare în mod necuvenit, prin nerespectarea reglementãrilor legale, vor fi deduse din fondul de stimulare existent în sold la data stabilirii mãsurii sau din cel ce se constituie în perioada urmãtoare, pana la recuperarea şi virarea potrivit destinaţiei iniţiale.
(7) Personalul însãrcinat cu exercitarea controlului financiar preventiv din cadrul fiecãrei unitãţi aparţinând Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor are obligaţia de a verifica corecta constituire şi utilizare a fondului de stimulare şi de a nu permite constituirea si, dupã caz, plata sumelor care nu se încadreazã în norme, informand despre aceasta conducerea ierarhic superioarã.

ANEXA
──────
la normele metodologice
───────────────────────

Model

AUTORITATEA NAŢIONALA PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Denumirea ordonatorului de credite ..................
Numãr de înregistrare ...............................
SITUAŢIA AMENZILOR ÎNCASATE PE LUNA ........... ANUL ............







┌──-──-┬──────────┬──────────-┬────────-┬────────-┬──────────────┬──────┬──────────────┐
│ │ │ PVCC │ │ │ Ordin de │ │Procent de 25%│
│ │Agentul │ │Valoarea │Valoarea │plata/Chitanţa│Trezo-│ în vederea │
│Nr. │economic ├────-┬────-┤aplicatã │achitatã ├──────-┬──────┤reria │ constituirii │
│crt. │sancţionat│Seria│ Data│a amenzii│- lei │ │ │ │ fondului │
│ │ │ │ │- lei │(RON) - │Numãrul│ Data │ │de stimulare -│
│ │ │ │ │(RON) - │ │ │ │ │ cont 50.01 │
├──────┼──────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┼──────┼──────┼──────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┼──────┼──────┼──────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┼──────┼──────┼──────────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┼──────┼──────┼──────────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┼──────┼──────┼──────────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┼──────┼──────┼──────────────┤
│ .... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼───────┼──────┼──────┼──────────────┤
│TOTAL:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────────┴─────┴─────┴─────────┴─────────┴───────┴──────┴──────┴──────────────┘


_________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016