Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 749 din 26 iulie 2001  pentru stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a aparatelor de cantarit cu functionare neautomata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 749 din 26 iulie 2001 pentru stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a aparatelor de cantarit cu functionare neautomata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 468 din 16 august 2001

    În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, precum şi ale art. 69 şi 70 din Acordul European instituind o asociere între România, pe de o parte, Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezenta hotărâre reglementează condiţiile de introducere pe piaţă şi de punere în funcţiune a aparatelor de cântărit cu funcţionare neautomată, denumite în continuare aparate.
    ART. 2
    În sensul prezentei hotărâri următorii termeni sunt definiţi astfel:
    a) aparat - mijlocul de măsurare utilizat în aplicaţii pentru determinarea masei unui corp utilizând acţiunea forţei gravitaţionale asupra acelui corp sau pentru determinarea altor valori, mărimi, parametri şi caracteristici legate de masă, care necesită intervenţia unui operator în timpul cântăririi;
    b) introducere pe piaţă - acţiunea de a face disponibil un produs pentru prima dată, contra cost sau gratuit, în vederea distribuirii şi/sau utilizării;
    c) punere în funcţiune - utilizarea unui produs pentru prima dată de către un utilizator final;
    d) reprezentant autorizat al producătorului - persoana juridică împuternicită de producător să acţioneze în numele său.
    ART. 3
    (1) Aparatele definite conform art. 2 lit. a) se utilizează în aplicaţii pentru determinarea masei sau a altor valori în următoarele activităţi:
    a) tranzacţii comerciale;
    b) calculul unui impozit, tarif, taxă, bonus, penalizare, remuneraţie, indemnizaţie sau al altor tipuri similare de plată;
    c) expertize solicitate de instanţe judecătoreşti, precum şi în aplicarea legilor sau a altor reglementări legale;
    d) practica medicală, cântărirea pacienţilor în scopul urmăririi, diagnosticării şi tratamentului medical;
    e) prepararea medicamentelor în farmacii, conform prescripţiilor medicale, şi efectuarea analizelor în laboratoare de analize medicale şi în laboratoare farmaceutice;
    f) comercializarea directă a produselor şi a mărfurilor către populaţie şi fabricarea preambalatelor.
    (2) Aparatele definite conform art. 2 lit. a) se utilizează şi în alte aplicaţii pentru determinarea masei sau a altor valori în activităţi diferite de cele prevăzute la alin. (1), în condiţiile legii.
    ART. 4
    (1) Aparatele care se utilizează în aplicaţiile enumerate la art. 3 alin. (1) trebuie să respecte cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 1.
    (2) Dispozitivele incluse în aparate sau conectate la aparate trebuie să respecte cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 1, în situaţia utilizării aparatelor pentru aplicaţiile prevăzute la art. 3 alin. (1).
    ART. 5
    (1) Se admit introducerea pe piaţă şi punerea în funcţiune a aparatelor care se utilizează în aplicaţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) numai dacă au aplicate marcajul naţional de conformitate CS şi inscriptionările prevăzute la pct. 1 din anexa nr. 2 sau marcajul european de conformitate CE şi inscripţionările specifice, aplicate de un producător dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
    (2) Se admite introducerea pe piaţă a aparatelor utilizate în aplicaţiile prevăzute la art. 3 alin. (2), numai dacă sunt inscripţionate conform prevederilor pct. 2 din anexa nr. 2.
    ART. 6
    Marcajul naţional de conformitate CS atestă conformitatea cu cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 1 şi se aplică de către producător sau reprezentantul sau autorizat, care are obligaţia de a supune aparatul procedurilor de evaluare a conformităţii, potrivit prevederilor cap. II.
    ART. 7
    (1) Se consideră că sunt respectate cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 1, dacă aparatele sunt conforme cu standardele române care adoptă standardele europene armonizate în domeniul aparatelor de cântărit cu funcţionare neautomată.
    (2) Lista cuprinzând standardele române la care se face referire la alin. (1) se aprobă şi se actualizează prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri.
    ART. 8
    (1) Pentru aparatele introduse pe piaţă cu marcaj de conformitate CS sau CE producătorul sau reprezentantul său autorizat are obligaţia să întocmească şi să păstreze minimum 10 ani de la data ultimei fabricaţii a acestora documentele care atestă conformitatea, ce vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organului de control.
    (2) Pentru aparatele care au aplicat marcajul naţional de conformitate CS documentele care atestă conformitatea sunt:
    a) documentaţia tehnică prevăzută în anexa nr. 3;
    b) declaraţia de conformitate întocmită de producător;
    c) certificatele de conformitate emise de organismele notificate;
    d) declaraţia întocmită de producător, pe propria răspundere, privind adresele spaţiilor de depozitare de pe teritoriul României.
    (3) Pentru aparatele care au aplicat marcajul european de conformitate CE documentele care atestă conformitatea sunt:
    a) documentaţia tehnică prevăzută în anexa nr. 3;
    b) declaraţia de conformitate întocmită de producător sau de reprezentantul autorizat al acestuia;
    c) certificatele de conformitate emise de organismele notificate din statele membre ale Uniunii Europene;
    d) declaraţia întocmită de producător sau de reprezentantul autorizat al acestuia, pe propria răspundere, privind adresele spaţiilor de depozitare de pe teritoriul României.
    (4) În cazul în care producătorul sau reprezentantul său autorizat nu are sediul în România, importatorul are obligaţia să deţină documentele prevăzute la alin. (2) sau (3), după caz, care vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organului de control.

    CAP. II
    Evaluarea conformităţii

    ART. 9
    (1) Evaluarea conformităţii aparatelor cu cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 1 se realizează prin una dintre următoarele proceduri, la alegerea producătorului sau a reprezentantului său autorizat:
    a) examinarea CS de tip, prevăzută la pct. 1 din anexa nr. 4, urmată de procedura "asigurarea calităţii producţiei", prevăzută la pct. 2 din anexa nr. 4, sau de procedura "verificarea CS a produsului", prevăzută la pct. 3 din anexa nr. 4;
    b) verificarea CS a unităţii de produs, prevăzută la pct. 4 din anexa nr. 4.
    (2) Examinarea CS de tip prevăzută la alin. (1) lit. a) nu este obligatorie pentru aparatele care nu folosesc dispozitive electronice şi al căror dispozitiv de măsurare a forţei gravitaţionale nu foloseşte un element elastic pentru echilibrarea acesteia.
    (3) Documentele şi corespondenţa referitoare la procedurile prevăzute la alin. (1) trebuie să fie elaborate în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională acceptată de către organismul notificat care evaluează conformitatea.
    (4) În cazul în care aparatelor le sunt aplicabile şi alte reglementări tehnice care acoperă alte cerinţe şi care, de asemenea, prevăd aplicarea marcajului naţional de conformitate CS, acest marcaj indică conformitatea aparatelor cu prevederile tuturor reglementărilor aplicabile.
    (5) În cazul în care una sau mai multe reglementări tehnice care se aplică aparatelor permit producătorului, pe o perioadă de tranziţie, să aleagă o anumită variantă de aplicare a acestor reglementări, marcajul naţional de conformitate CS va indica conformitatea numai cu reglementările tehnice aplicate de producător. În această situaţie trebuie să fie date detalii privind reglementările tehnice aplicate în documentele, notele sau instrucţiunile care sunt cerute de reglementările respective şi care însoţesc aparatele.
    ART. 10
    (1) Biroul Român de Metrologie Legală evaluează competenţa tehnică a organismelor care solicită notificarea şi propune spre aprobare ministrului industriei şi resurselor lista cuprinzând organismele recunoscute care realizează procedurile de evaluare a conformităţii prevăzute la art. 9. Lista cuprinzând organismele notificate, împreună cu numărul de identificare şi competenţele pentru care acestea au fost recunoscute, se aprobă prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care va fi actualizat şi publicat ori de câte ori este necesar în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Criteriile pentru evaluarea organismelor prevăzute la alin. (1) sunt prezentate în anexa nr. 5.
    (3) Biroul Român de Metrologie Legală propune ministrului industriei şi resurselor retragerea notificării unui organism, dacă acesta nu mai îndeplineşte cerinţele ce au stat la baza recunoaşterii lui.

    CAP. III
    Marcaje de conformitate şi inscripţionări

    ART. 11
    (1) Marcajele de conformitate CS şi CE, precum şi celelalte date suplimentare prevăzute la pct. 1 din anexa nr. 2 trebuie să fie aplicate la loc vizibil, într-o formă lizibilă şi de neşters, pe aparatele a căror conformitate a fost stabilită.
    (2) Inscripţionările prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 2 trebuie aplicate pe aparate la loc vizibil, într-o formă lizibilă şi de neşters.
    (3) Este interzisă fixarea pe aparate a marcajelor care pot induce în eroare, în ceea ce priveşte înţelesul sau forma marcajelor CS şi CE. Orice alt marcaj poate fi aplicat pe aparate, cu condiţia ca marcajele CS sau CE să rămână vizibile şi lizibile.
    ART. 12
    În cazul în care un aparat, utilizat în aplicaţiile prevăzute la art. 3 alin. (1), include sau este conectat la dispozitive care nu sunt supuse evaluării conformităţii, conform prevederilor art. 9 alin. (1) şi (2), fiecare dintre aceste dispozitive va purta un simbol care să îi restricţioneze utilizarea, conform pct. 3 din anexa nr. 2. Acest simbol trebuie aplicat pe aceste dispozitive într-o formă clară şi de neşters.

    CAP. IV
    Sancţiuni

    ART. 13
    (1) Încălcarea dispoziţiilor prezentei hotărâri atrage, în condiţiile legii, răspunderea materială, civilă, disciplinară, contravenţională sau penală, după caz.
    (2) Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
    a) nerespectarea prevederilor art. 4 şi ale art. 7 alin. (1), cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei şi retragerea de pe piaţă sau, după caz, interzicerea utilizării şi a introducerii pe piaţă a aparatelor neconforme;
    b) nerespectarea prevederilor art. 8, cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei şi interzicerea comercializării aparatelor până la eliminarea neconformităţilor;
    c) nerespectarea prevederilor art. 5, 11 şi 12, cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
    (3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul Biroului Român de Metrologie Legală, împuternicit să exercite controlul metrologic al statului.
    (4) Contravenţiilor prevăzute la alin. (2) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor*).
    ART. 14
    (1) În situaţia în care se constată aplicarea incorectă a marcajelor CS sau CE, producătorul sau reprezentantul său autorizat trebuie să asigure conformitatea aparatului cu prevederile privitoare la marcajul CS sau la marcajul CE şi eliminarea neconformităţilor.
    (2) Când neconformitatea persistă, oganul de control va lua toate măsurile necesare pentru a restricţiona sau a interzice introducerea pe piaţă şi/sau punerea în funcţiune a aparatelor respective ori pentru retragerea lor de pe piaţă.
    ART. 15
    În cazul în care organul de control a decis retragerea de pe piaţă, interzicerea sau restricţionarea introducerii pe piaţă şi/sau a punerii în funcţiune a aparatelor care poartă marcajele de conformitate CS sau CE, acesta are următoarele obligaţii:
    1. Să informeze în scris, în termen de 72 de ore, Ministerul Industriei şi Resurselor despre orice astfel de măsură, indicând motivele deciziei sale, atunci când neconformitatea se datorează:
    a) nerespectării cerinţelor esenţiale prevăzute în anexa nr. 1, atunci când aparatele nu corespund standardelor prevăzute la art. 7;
    b) aplicării incorecte a standardelor prevăzute la art. 7;
    c) aplicării incorecte a marcajului de conformitate.
    2. Să comunice părţii interesate/implicate, de îndată, în scris:
    a) motivele concrete pe care se bazează decizia luată;
    b) demersurile legate ce pot fi întreprinse de partea interesată/implicată, conform legilor în vigoare, şi termenele până la care acestea pot fi făcute.
----------
    *) Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001 şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 16
    Biroul Român de Metrologie Legală are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca aparatele puse în funcţiune şi care au aplicat marcajul CS sau CE să îndeplinească cerinţele ce au stat la baza aplicării acestuia pe perioada de utilizare a acestora.
    ART. 17
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 18
    Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare în termen de 1 an de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                                 PRIM-MINISTRU
                                 ADRIAN NĂSTASE

                                Contrasemnează:
                                ───────────────
                     p. Ministrul industriei şi comerţului,
                                 Mihai Berinde,
                                secretar de stat

                       p. Ministrul integrării europene,
                                Andrei Popescu,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 26 iulie 2001.
    Nr. 749.


    ANEXA 1


    CERINŢE ESENŢIALE

    Terminologia folosită în cuprinsul prezentelor cerinţe esenţiale este cea utilizată de Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală.
    Observaţii preliminare referitoare la dispozitivul (dispozitivele) de indicare sau de tipărire, inclus (incluse) în/sau conectat (conectate) la aparatele utilizate în aplicaţiile prevăzute la art. 3 alin. (1), denumite în continuare dispozitive suplimentare.
    Aceste dispozitive suplimentare, care repetă rezultatele operaţiuni de cântărire şi care nu pot influenţa corecta funcţionare a aparatului, pot să nu îndeplinească cerinţele esenţiale, dacă rezultalele cântăririi sunt tipărite sau înregistrate corect şi de neşters de un subansamblu al aparatului care îndeplineşte cerinţele esenţiale şi dacă rezultatele sunt accesibile celor două părţi interesate în măsurare. În cazul aparatelor utilizate pentru vânzare directă către public dispozitivele de afişare şi dispozitivele de tipărire de la vânzător şi de la consumator trebuie să satisfacă cerinţele esenţiale.

    CERINŢE METROLOGICE

    1. Unităţi de măsură a masei
    Sunt admise următoarele unităţi de măsură:
    - unităţi SI: kilogram, microgram, miligram, gram, tonă;
    - unităţi care nu fac parte din SI: carat metric pentru cântărirea pietrelor preţioase.

    2. Clase de exactitate
    2.1. Sunt definite următoarele clase de exactitate:


    I specială
    II superioară
    III medie
    IIII inferioară

    Specificaţiile pentru aceste clase sunt prevăzute în tabelul 1.

    Tabelul 1
                                Clasele de exactitate
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Clasa de Diviziunea de Limita minimă Numărul de diviziuni
 exactitate verificare "e" (Min) de verificare
                                                                  n = Max/e
                                     ────────────────────────────────────────────────
                                    Valoarea minimă Valoarea minimă Valoarea maximă
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 specială I 0,001 g ≤ e 100 e 50.000 -

 superioară II 0,001 g ≤ e ≤ 0,05 g 20 e 100 100.000
                  0,1 g ≤ e 50 e 5.000 100.000
 medie III 0,1 g ≤ e ≤ 2 g 20 e 100 10.000
                    5 g ≤ e 20 e 500 10.000
 inferioară IIII 5 g ≤ e 10 e 100 1.000
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Limita minima de cântărire se reduce la 5e pentru aparatele de clasă II şi III în cazul determinării unui tarif de transport.
    2.2. Diviziuni
    2.2.1. Valoarea diviziunii reale "d" şi valoarea diviziunii de verificare "e" trebuie să fie de forma:

          (k) (k) (K)
    1 x 10, 2 x 10 sau 5 x 10 unităţi de masă,
    k fiind orice număr întreg sau zero.

    2.2.2. Pentru toate aparatele, altele decât cele cu dispozitive indicatoare auxiliare:
    d = e.
    2.2.3. Pentru aparatele cu dispozitive indicatoare auxiliare se aplică următoarele:

              (k)
    e = 1 x 10 kg,
    d < e ≤ 10d,
                                               (-4) (-3)
    cu excepţia aparatelor de clasa I cu d < 10 g, pentru care e = 10 g.


    3. Clasificare
    3.1. Aparate cu un singur interval de cântărire
    Aparatele echipate cu un dispozitiv indicator auxiliar trebuie să fie de clasă I sau de clasă II. Pentru astfel de aparate limita minimă de cântărire pentru aceste două clase se obţine din tabelul 1 prin înlocuirea valorii diviziunii de verificare "e", în coloana 3, cu valoarea reală a diviziunii "d".

               (-4)
    Dacă d < 10 g, limita maximă de cântărire pentru clasa I poate să fie mai
    mică de 50.000 e.

    3.2. Aparate cu intervale multiple de cântărire
    Sunt permise intervale de cântărire multiple dacă acestea sunt clar indicate pe aparat. Fiecare interval de cântărire individual este clasificat în conformitate cu pct. 3.1. Dacă intervalul de cântărire cuprinde clase de exactitate diferite, aparatul trebuie să satisfacă cea mai severă cerinţă referitoare la clasele de exactitate pe care intervalul le cuprinde.
    3.3. Aparate cu diviziuni multiple
    3.3.1. Aparatele cu un singur interval de cântărire pot avea câteva intervale parţiale de cântărire. În această situaţie aparatele sunt denumite aparate cu diviziuni multiple.
    Aparatele cu diviziuni multiple nu vor fi echipate cu un dispozitiv de indicare auxiliar.
    3.3.2. Fiecare interval parţial de cântărire (i) al unui aparat cu diviziuni multiple este definit prin:

    a) valoarea diviziunii sale de verificare e(i) - cu e(i+1) > e(i);
    b) limita să maximă Max(i) - cu Max(r) = Max;
    c) limita să minimă Min(i) - cu Min(i) = Max(i-1) şi

    în care:
    i = 1, 2, ... r;
    i = indicele intervalului parţial de cântărire;
    r = numărul total al intervalelor parţiale de cântărire.
    Toate valorile limitelor sunt valori limite ale sarcinii nete, indiferent de valoarea tarei utilizate.
    3.3.3. Intervalele parţiale de cântărire sunt clasificate conform tabelului 2. Toate intervalele parţiale de cântărire trebuie să fie în aceeaşi clasa de exactitate, aceasta fiind clasa de exactitate a aparatului.

    Tabelul 2

                     Aparate cu diviziuni multiple
    i = 1, 2, ..., r,
    i = indicele intervalului parţial de cântărire
    r = numărul total al intervalelor parţiale de cântărire

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                       Limita minimă Numărul de diviziuni
 Clasa de Diviziunea de (Min) de verificare
 exactitate verificare (e) ───────────────────────────────────────────
                                      Valoarea Valoarea Valoarea
                                      minimă minimă*) maximă
                                                n = Max(i)/e(i+1) n=Max(i)/e(i)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
specială I 0,001 g ≤ e(i) 100 e(1) 50.000 -
superioară II 0,001 g ≤ e(i)≤ 0,05 g 20 e(1) 5.000 100.000
                  0,1 g ≤ e(i) 50 e(1) 5.000 100.000
medie III 0,1 g ≤ e(i) 20 e(1) 500 10.000
inferioară IIII 5 g ≤ e(i) 10 e(1) 50 1.000
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    *) Pentru i = r se înlocuieşte e cu e(r) în coloana corespunzătoare din tabelul 1.

    4. Exactitatea
    4.1. După implementarea procedurilor prevăzute la art. 9 eroarea indicatiei nu trebuie să depăşească eroarea tolerată, aşa cum este prescrisă în tabelul 3. În cazul indicaţiei numerice eroarea indicaţiei trebuie corectată cu eroarea de rotunjire.
    Eroarea tolerată se aplică la valoarea netă şi la valoarea tarei, pentru sarcinile admise (posibile), cu excepţia valorilor de tară preselectate.

    Tabelul 3


                                  Erori tolerate
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
         Pentru sarcini "m" exprimate în diviziuni de verificare "e" Erori
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────── tolerate
       clasa I clasa II clasa III clasa IIII
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0≤m≤50.000 e 0≤m≤5.000 e 0≤m≤500 e 0≤m≤50 e ± 0,5 e
 50.000e<m≤200.000e 5.000e<m≤20.000e 500e<m≤2.000 e 50e<m≤200 e ± 1,0 e
 200.000e<m 20.000e<m≤100.000e 2.000e<m≤10.000 e 200e<m≤1.000 e ± 1,5 e
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    4.2. Erorile tolerate în funcţionare sunt duble faţă de erorile tolerate prescrise la pct. 4.1.

    5. Rezultatele de cântărire ale unui aparat trebuie să fie repetabile şi trebuie să fie reproductibile atunci când sunt utilizate alte dispozitive de indicare şi alte metode de echilibrare.
    Rezultatele de cântărire nu trebuie să fie influenţate de schimbările de poziţie a sarcinii pe receptorul de sarcină.

    6. Aparatul trebuie să fie sensibil la mici variaţii ale sarcinii.

    7. Factorii de influenţă şi timp
    7.1. Aparatele de clasă II, III şi IIII care pot fi utilizate în poziţii înclinate nu trebuie să fie influenţate de gradul de inclinare care există în condiţii normale de instalare.
    7.2. Aparatele trebuie să îndeplinească cerinţele metrologice în intervalul de temperatură specificat de producător. Valoarea acestui interval trebuie să fie cel puţin egala cu:
    - 5° C pentru un aparat de clasa I;
    - 15° C pentru un aparat de clasa II;
    - 30° C pentru un aparat de clasa III şi IIII.
    În absenţa specificaţiilor fabricantului aparatele trebuie să îndeplinească cerinţele metrologice în domeniul de temperatură:
    - 10°C ... +40°C.
    7.3. Aparatele alimentate de la reţeaua de energie electrică trebuie să îndeplinească cerinţele metrologice în condiţiile de fluctuaţie normală a sursei de alimentare.
    Aparatele care funcţionează cu alimentare de la baterie trebuie să indice dacă tensiunea scade sub valoarea minimă cerută şi trebuie, în aceste condiţii, să continue să funcţioneze corect sau să se oprească automat din funcţionare.
    7.4. Aparatele electronice, cu excepţia celor de clasă I şi a celor de clasă II, dacă e < 1 g, trebuie să îndeplinească cerinţele metrologice în condiţiile unei umidităţi relative ridicate şi la limita superioară a intervalului lor de temperatură.
    7.5. Încărcarea cu o sarcină a unui aparat de clasa II, III sau IIII, pentru o perioadă mare de timp trebuie să aibă o influenţă neglijabilă asupra indicaţiei (la acea sarcină) sau asupra indicării zeroului, imediat după descărcarea sarcinii.
    7.6. În alte condiţii aparatele trebuie să îşi continue funcţionarea corect, fie să se oprească automat din funcţionare.

    PROIECTARE ŞI CONSTRUCŢIE

    8. Cerinţe generale
    8.1. Proiectarea şi construcţia aparatelor trebuie să fie astfel făcute încât aparatele să îşi păstreze calităţile metrologice când sunt corect utilizate şi instalate şi când sunt utilizate într-un mediu pentru care au fost proiectate. Aparatul trebuie să indice valoarea masei.
    8.2. Când sunt expuse la perturbaţii aparatele electronice nu trebuie să fie afectate de defecte semnificative sau când acestea apar trebuie să le detecteze automat şi să le indice.
    În condiţiile detecţiei automate a unui defect semnificativ aparatele electronice trebuie să producă o alarmă vizuală sau auditivă care trebuie să continue până când utilizatorul ia măsurile corective sau până la dispariţia defectului.
    8.3. Cerinţele menţionate la pct. 8.1 şi 8.2 trebuie să fie îndeplinite în mod continuu pe o perioadă de timp de funcţionare care este normală din punctul de vedere al utilizării corecte a aparatului.
    Dispozitivele electronice digitale trebuie să exercite întotdeauna un control adecvat asupra funcţionării corecte a procesului de măsurare, asupra facilităţilor de indicare şi asupra stocării şi transferului tuturor datelor.
    În condiţiile detecţiei automate a unei erori de durabilitate semnificative aparatele electronice trebuie să producă o alarmă vizuala sau auditivă care trebuie să continue până când utilizatorul va lua măsuri corective sau până la dispariţia erorii.
    8.4. Calităţile metrologice ale unui aparat electronic nu trebuie să fie influenţate nefavorabil când este conectat la un echipament extern printr-o interfaţă corespunzătoare.
    8.5. Aparatele nu trebuie să aibă particularităţi susceptibile de a favoriza utilizarea lor frauduloasă, în timp ce posibilităţile de funcţionare greşită neintenţionată trebuie să fie minime.
    Componentele care nu trebuie să fie demontate sau reglate de utilizator trebuie să fie prevăzute cu un sistem de sigilare impotriva acestor acţiuni.
    8.6. Aparatele trebuie proiectate astfel încât să permită executarea rapidă a controalelor obligatorii prevăzute în prezenta hotărâre.

    9. Indicarea rezultatelor cântăririi şi a altor valori de cântărire
    Indicarea rezultatelor cântăririi şi a altor valori de cântărire trebuie să fie cât mai exactă, neambiguă şi neînşelătoare, iar dispozitivul de indicare trebuie să permită o citire uşoară a indicaţiei, în condiţii normale de utilizare.
    Denumirea şi simbolul unităţilor la care se face referire la pct. 1 din prezenta anexa este cea a unităţilor legale de masă (cu completarea simbolului pentru caratul metric, respectiv "ct").
    Indicaţia nu trebuie să existe peste Max + 9e.
    Un dispozitiv indicator auxiliar este permis numai la dreapta semnului zecimal. Un dispozitiv pentru extensia indicaţiei se poate folosi numai temporar, iar tipărirea trebuie să fie oprită pe durata funcţionării lui.
    Se pot afişa şi indicaţii secundare, cu condiţia ca acestea să nu fie confundate cu indicaţiile primare.

    10. Tipărirea rezultatelor de cântărire şi a altor valori cântărite
    Tipărirea rezultatelor de cântărire trebuie să fie corectă şi neambiguă. Tipărirea trebuie să fie clară, lizibilă, de neşters şi de durată.

    11. Reglarea la nivel
    Atunci când este cazul aparatele vor fi prevăzute cu un dispozitiv de reglare la nivel şi cu un indicator de nivel suficient de sensibil pentru a permite instalarea corespunzătoare.

    12. Reglarea la zero
    Aparatele pot fi prevăzute cu dispozitive de reglare la zero. Funcţionarea acestor dispozitive trebuie să realizeze cu exactitate reglarea la zero şi să nu dea rezultate de măsurare incorecte.

    13. Dispozitive de tară şi dispozitive de predeterminare a tarei
    Aparatele pot avea unul sau mai multe dispozitive de tară şi preselecţie a tarei. Funcţionarea acestor dispozitive trebuie să realizeze cu exactitate reglarea la zero şi trebuie să asigure o cântărire netă corectă. Funcţionarea dispozitivului de predeterminare a tarei trebuie să asigure o determinare corectă a valorii nete calculate.

    14. Cerinţe adiţionale pentru aparate utilizate la comercializarea directă a produselor şi a mărfurilor către populaţie, cu limita maximă de cântărire mai mică sau egală cu 100 kg: cerinţe adiţionale
    Aparatele utilizate pentru comercializarea directă a produselor şi mărfurilor către populaţie trebuie să afişeze toate informaţiile esenţiale despre operaţiunea de cântărire şi, în cazul aparatelor care indică preţul, trebuie să afişeze clar consumatorului şi modalitatea de calcul al preţului pentru produsul ce va fi cumpărat.
    Preţul de vânzare, dacă este indicat, trebuie să fie exact.
    Aparatele care indică calcularea preţului trebuie să afişeze indicaţiile esenţiale într-un interval de timp corespunzător, pentru a putea fi citite corect de către cumpărător.
    Aparatele care indica calcularea preţului pot efectua şi alte funcţii în afară cântăririi pe articol şi calcularea preţului, numai dacă toate indicaţiile referitoare la toate tranzacţiile sunt imprimate clar, fără ambiguităţi şi sunt aranjate convenabil pe un bilet sau pe o etichetă destinată cumpărătorului.
    Caracteristicile aparatelor nu trebuie să permită apariţia în mod direct sau indirect a unor indicaţii a căror interpretare este dificilă sau incorectă.
    Aparatele trebuie construite astfel încât să fie asigurată protecţia consumatorilor impotriva tranzacţiilor incorecte datorate proastei lor funcţionări.
    Nu sunt permise dispozitive auxiliare de indicare sau dispozitive de extindere a indicaţiei.
    Dispozitivele suplimentare sunt admise numai dacă ele nu conduc la o utilizare frauduloasă.
    Aparatele similare cu cele utilizate pentru comercializarea directă a produselor şi mărfurilor către populaţie, care nu satisfac cerinţele din această secţiune, trebuie să aibă lângă afişaj o inscripţionare imposibil de şters: "interzis pentru vânzarea directă către public."

    15. Aparate pentru etichetarea preţului
    Aparatele pentru etichetarea preţului trebuie să corespundă cerinţelor aparatelor cu indicarea preţului pentru comercializarea directă a produselor şi mărfurilor către populaţie, acolo unde sunt aplicabile aparatelor în cauză. Imprimarea unei etichete cu preţ trebuie să fie peste limita minimă de cântărire.


    ANEXA 2

                           MARCAJE ŞI INSCRIPŢIONĂRI

    1. Aparatele care fac obiectul unei proceduri de evaluare a conformităţii potrivit anexei nr. 4.
    1.1. Aceste aparate trebuie să aibă aplicate:
    a) - marcajul naţional de conformitate CS, prevăzut la pct. 1.6, urmat de ultimele 2 (două) cifre ale anului în care a fost aplicat;
    - numărul/numerele de identificare a organismului/organismelor notificat/notificate care a/au făcut supravegherea CS sau verificarea CS.
    Marcajul menţionat mai sus şi inscripţionările trebuie aplicate pe aparat, distinct grupate împreună;
    b) eticheta cu fond verde, de formă patrată, cu dimensiunile de cel puţin 12,5 mm x 12,5 mm, cu litera "M" imprimată în negru;
    c) următoarele inscripţionări:
    - numărul certificatului de examinare CS de tip, unde este cazul;
    - sigla sau denumirea producătorului;
    - numărul seriei aparatului;
    - clasa de exactitate, inclusă într-un oval sau între două linii paralele orizontale unite prin două jumătăţi de cerc;
    - limita maximă de cântărire sub forma Max ...;
    - limita minimă de cântărire sub forma Min ...;
    - diviziunea de verificare sub forma e = ...;
    şi în plus, când este cazul:
    - pentru aparatele construite din unităţi separate care se asamblează, marca de identificare a fiecărui subansamblu;
    - diviziunea de verificare, dacă d < e, sub forma d = ...;
    - efectul maxim aditiv de tară, sub forma T = + ...;
    - efectul maxim substractiv de tară, dacă este diferit de Max, sub forma T = - ...;
    - valoarea diviziunii tarei dacă este diferită de d, sub forma d(T) = ...;
    - sarcina limită (atunci când constructorul a prevăzut o limită mai mare decât Max + T), sub forma Lim = ...;
    - limitele particulare de temperatură, sub forma ...°C/...°C;
    - raportul dintre receptoarele de greutăţi şi sarcina.
    1.2. Aparatele trebuie să aibă facilităţi corespunzătoare pentru aplicarea marcajului de conformitate CS şi/sau aplicarea inscripţionărilor. Marcajul şi inscripţionările trebuie aplicate astfel încât să fie imposibilă îndepărtarea lor de pe aparat fără distrugerea acestora. Marcajul şi inscripţionările trebuie să fie vizibile atunci când aparatul este în poziţia să normală de funcţionare.
    1.3. Când se foloseşte o placuţă cu inscripţionări, ea trebuie să permită sigilarea sa, cu excepţia cazului în care nu poate fi înlocuită fără a fi distrusă. Dacă placuţa este sigilată, trebuie să fie posibilă aplicarea pe ea a unei mărci de control.
    1.4. Inscripţionările Max, Min, e şi d trebuie, de asemenea, plasate lângă afişaj.
    1.5. Fiecare dispozitiv de măsurare a sarcinii, care este sau poate fi conectat la unul sau mai multe receptoare de sarcina, trebuie să aibă inscripţionările referitoare la receptoarele de sarcină respective.
    1.6. Marcajul de conformitate CS este format din literele C şi S, cu forma prezentată în figura următoare:

          .
        . .
       . CS .
        . .
          .


    NOTĂ:
    - fontul (stilul literei) - Times New Român - corp 36;
    - diametrul cercului - Ø\'4f20 mm;
    - litera "C" simbolizeaza cerinţa esenţială;
    - litera "S" simbolizeaza securitate.
    1.6.1. În cazul în care marcajul trebuie să fie mărit sau micşorat este necesar să se respecte proporţiile prezentate în schiţa de mai sus.
    1.6.2. Componentele C şi S ale marcajului de conformitate CS trebuie să aibă aceeaşi dimensiune pe verticală, dar care nu trebuie să fie mai mică de 5 mm.

    2. Alte aparate
    Aparatele utilizate în aplicaţiile prevăzute la art. 3 alin. (2) trebuie să aibă inscripţionate:
    a) sigla sau denumirea producătorului;
    b) limita maximă de cântărire, sub forma Max ...

    3. Simbolul de utilizare restrictivă specificat la art. 12.
    Simbolul de utilizare restrictivă este reprezentat prin litera "M" colorată în negru, taiată de două diagonale care se intersectează. Acest simbol este tipărit pe o etichetă cu fond roşu, de forma unui patrat cu laturile de cel puţin 25 mm x 25 mm.

    ANEXA 3

                              DOCUMENTAŢIA TEHNICĂ

    Documentaţia tehnică a aparatului va conţine informaţii care să facă inteligibile proiectul, fabricaţia şi funcţionarea aparatului. Aceste informaţii trebuie să permită efectuarea evaluării conformităţii aparatului cu cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 1.
    Documentaţia tehnică va conţine următoarele documente necesare pentru evaluarea conformităţii:
    a) o descriere generală a modelului aparatului;
    b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi scheme cu componente, subansambluri, circuite;
    c) descrierile şi explicaţiile necesare pentru înţelegerea proiectelor şi schemelor prevăzute la pct. b), incluzând modul de funcţionare a aparatului;
    d) o listă cuprinzând standardele prevăzute la art. 7, aplicate în întregime sau parţial, şi descrierea soluţiei adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale atunci când aceste standarde nu sunt aplicate;
    e) rezultatele calculelor făcute la proiectare şi rezultatele examinărilor;
    f) rapoarte de încercări.


    ANEXA 4

                     PROCEDURI DE EVALUARE A CONFORMITĂŢII

    1. Examinarea CS de tip
    1.1. Examinarea CS de tip este procedura prin care un organism notificat verifică şi certifică faptul că un aparat reprezentativ dintr-o producţie luată în considerare îndeplineşte cerinţele esenţiale aplicabile acestuia, prevăzute în anexa nr. 1.
    1.2. Solicitarea pentru examinarea de tip trebuie adresată de producător sau de către reprezentantul său autorizat cu sediul în România unui singur organism notificat, ales de el.
    Solicitarea trebuie să cuprindă:
    a) denumirea şi sediul producătorului, precum şi denumirea şi sediul producătorului reprezentantului autorizat, dacă solicitarea este făcută de acesta din urmă;
    b) o declaraţie scrisă că solicitarea nu a mai fost făcută şi altui organism notificat;
    c) documentaţia tehnică prevăzută în anexa nr. 3.
    Solicitantul va pune la dispoziţie organismului notificat un aparat reprezentativ pentru producţia respectivă, denumit în continuare tip.
    1.3. Organismul notificat are următoarele obligaţii:
    1.3.1. să examineze documentaţia tehnică şi să verifice dacă tipul a fost fabricat în concordanţă cu aceasta;
    1.3.2. să stabilească de comun acord cu solicitantul locul de desfăşurare a examinării şi/sau de efectuare a probelor;
    1.3.3. să efectueze examinarea şi/sau încercările corespunzătoare pentru a verifica dacă soluţiile adoptate de producător îndeplinesc cerinţele esenţiale, atunci când standardele la care se face referire în art. 7 nu sunt aplicabile.
    1.3.4. să efectueze examinarea şi/sau încercările corespunzătoare pentru a verifica dacă atunci când producătorul a ales să aplice standardele prevăzute la art. 7 acestea au fost aplicate efectiv, asigurând astfel conformitatea cu cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 1.
    1.4. Când modelul îndeplineşte cerinţele esenţiale din prezenta hotărâre, organismul notificat va elibera solicitantului un certificat de examinare CS de tip. Certificatul trebuie să conţină concluziile examinării, condiţionări ale valabilităţii acesteia (dacă există), date suficiente pentru identificarea tipului aprobat şi, dacă este necesar, o descriere a funcţionării lui. Toate elementele tehnice relevante, ca de exemplu desene şi scheme de conexiuni, trebuie să fie anexate certificatului de examinare CS de tip. Certificatul are o perioadă de valabilitate de 10 ani de la data emiterii lui şi poate fi reînnoit pentru perioade mai mici de 10 ani.
    În eventualitatea unor schimbări fundamentale în proiectarea aparatului, valabilitatea acestuia poate fi limitată la o perioada de 2 ani. În această situaţie certificatul poate fi reînnoit cu încă un an.
    1.5. Fiecare organism notificat va comunica periodic Biroului Român de Metrologie Legală listele complete cuprinzând:
    a) solicitarile primite pentru examinarea CS de tip;
    b) certificatele de examinare CS de tip eliberate;
    c) cererile de examinare CS de tip refuzate;
    d) completările şi amendamentele referitoare la documente deja eliberate.
    Fiecare organism notificat trebuie să informeze de îndată Biroul Român de Metrologie Legală despre retragerea certificatelor de examinare CS de tip. Biroul Român de Metrologie Legală va pune aceste informaţii la dispoziţie celorlalte organisme notificate.
    1.6. Celelalte organisme notificate pot primi copii de pe certificatele de examinare CS de tip, împreună cu anexele lor, la cerere.
    1.7. Solicitantul trebuie să informeze de îndată organismul notificat care a eliberat certificatul de examinare CS de tip despre orice modificare a tipului aprobat.
    În cazul în care modificările tipului aprobat influenţează conformitatea cu cerinţele esenţiale prevăzute în prezenta hotărâre sau cu condiţiile de funcţionare prescrise ale aparatului respectiv, aceste modificări trebuie să primească o aprobare suplimentară de la organismul notificat care a eliberat certificatul de examinare CS de tip. Această aprobare suplimentară se acordă sub forma unei completări la certificatul de examinare CS de tip.

    2. Asigurarea calităţii producţiei
    2.1. Asigurarea calităţii producţiei este procedura prin care producătorul care îndeplineşte obligaţiile prevăzute la pct. 2.2 asigură şi declară că aparatele respective sunt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisfac cerinţele esenţiale, aplicabile lor, din hotărâre.
    Pentru aparatele prevăzute la art. 9 alin. (2), care nu se supun examinării de tip, producătorul care îndeplineşte obligaţiile prevăzute la pct. 2.2 asigură şi declară că aparatele respective satisfac cerinţele, aplicabile lor, din hotărâre.
    Producătorul sau reprezentantul său autorizat, cu sediul în România, trebuie să aplice pe fiecare aparat marcajul CS şi inscripţionările prevăzute în anexa nr. 2 şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate.
    Marcajul CS trebuie să fie însoţit de numărul de identificare a organismului notificat, responsabil pentru supravegherea prevăzută la pct. 2.4.
    2.2. Producătorul trebuie să aibă implementat un sistem al calităţii, astfel cum se prevede la pct. 2.3, şi trebuie să se supună unei supravegheri, conform prevederilor pct. 2.4.
    2.3. Sistemul calităţii
    2.3.1. Producătorul trebuie să adreseze o solicitare pentru certificarea propriului sistem al calităţii, unui organism notificat.
    Aceasta solicitare va cuprinde:
    a) un angajament de îndeplinire a obligaţiilor ce decurg din certificarea sistemului calităţii;
    b) un angajament de menţinere a sistemului calităţii certificat, care să asigure o urmărire şi o eficienţă continuă.
    Producătorul trebuie să pună la dispoziţie organismului notificat toate informaţiile relevante, în special documentaţia sistemului calităţii, documentaţia tehnică a aparatului şi certificatul de examinare CS de tip.
    2.3.2. Sistemul calităţii trebuie să asigure conformitatea aparatelor cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi cu cerinţele esenţiale, aplicabile acestora, din hotărâre.
    Pentru aparatele prevăzute la art. 9 alin. (2), care nu se supun examinării de tip, sistemul calităţii trebuie să asigure conformitatea aparatelor cu cerinţele aplicabile acestora din prezenta hotărâre.
    Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de producător trebuie să fie documentate, stabilite într-o manieră ordonată şi sistematică, sub forma regulilor, procedurilor şi instrucţiunilor scrise. Documentaţia acestui sistem al calităţii trebuie să asigure o înţelegere corectă a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrărilor cu privire la calitate.
    Sistemul calităţii trebuie să conţină în special o descriere adecvată a următoarelor:
    a) obiectivele legate de calitate şi de structura organizatorică a societăţii comerciale, responsabilităţile şi atribuţiile conducerii acesteia cu privire la calitatea producţiei;
    b) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calităţii, precum şi măsurile sistematice ce vor fi folosite;
    c) examinările şi probele ce vor fi executate înainte, în timpul şi după fabricaţie şi frecvenţa cu care vor fi executate;
    d) măsurile de supraveghere pentru a realiza cerinţele calităţii producţiei şi operabilitatea efectivă a sistemului calităţii.
    2.3.3. Organismul notificat trebuie să examineze şi să evalueze sistemul calităţii pentru a determina dacă sunt respectate cerinţele prevăzute la pct. 2.3.2. Organismul notificat stabileşte conformitatea cu aceste cerinţe dacă sistemul calităţii aplicat de producător implementeaza standardele române care adoptă standardele europene armonizate corespunzătoare.
    Organismul notificat trebuie să comunice decizia să producătorului şi să informeze despre aceasta celelalte organisme notificate. Comunicarea către producător trebuie să conţină concluziile examinării si, în eventualitatea refuzului, justificarea deciziei.
    2.3.4. Producătorul sau reprezentantul său autorizat trebuie să informeze organismul notificat care a certificat sistemul calităţii, înaintea oricărei reactualizări a sistemului calităţii, determinata de schimbările survenite datorită noilor tehnologii utilizate şi noilor concepţii de calitate sau altor cauze.
    2.3.5. Orice organism notificat care retrage certificarea sistemului calităţii trebuie să informeze de îndată celelalte organisme notificate.
    2.4. Supravegherea CS
    2.4.1. Scopul supravegherii CS este să asigure ca producătorul îndeplineşte corespunzător obligaţiile ce decurg din certificarea sistemului calităţii.
    2.4.2. Producătorul trebuie să permită accesul organismului notificat, în scopul inspecţiei, la locurile de producţie, control, încercare şi depozitare şi trebuie să furnizeze acestuia toate informaţiile necesare, în special:
    a) documentaţia sistemului calităţii;
    b) documentaţia tehnică şi certificatul de examinare CS de tip;
    c) înregistrările privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie, date cu privire la încercări şi etalonări, rapoarte de calificare a personalului implicat etc.
    Organismul notificat are obligaţia să efectueze periodic audituri pentru a se asigura că producătorul menţine şi aplică sistemul calităţii; el va înainta producătorului un raport de audit.
    Organismul notificat poate întreprinde şi vizite inopinate la producător. În timpul acestor vizite organismul notificat poate efectua audituri complete sau parţiale. Organismul notificat trebuie să înainteze producătorului un raport cu privire la vizita efectuată sau, acolo unde este cazul, un raport de audit.
    2.4.3. Organismul notificat trebuie să se asigure că producătorul menţine şi aplică sistemul calităţii certificat.

    3. Verificarea CS a produsului
    3.1. Verificarea CS a produsului este procedura prin care producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia cu sediul în România, asigură şi declară că aparatele care au fost verificate potrivit prevederilor pct. 3.3 sunt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisfac cerinţele esenţiale aplicabile acestora din prezenta hotărâre.
    Pentru aparatele prevăzute la art. 9 alin. (2), care nu se supun examinării de tip, producătorul care îndeplineşte obligaţiile prevăzute la pct. 2.2 asigură şi declară că aparatele respective satisfac cerinţele esenţiale, aplicabile lor, din hotărâre.
    3.2. Producătorul va lua toate măsurile necesare pentru ca procesul de fabricaţie să asigure conformitatea aparatelor cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi cu cerinţele esenţiale, aplicabile acestora, din hotărâre. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, cu sediul în România, trebuie să aplice marcajul CS pe fiecare aparat şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate.
    3.3. Organismul notificat trebuie să efectueze examinările şi încercările necesare în scopul verificării conformităţii aparatului cu cerinţele esenţiale din prezenta hotărâre, prin examinarea şi încercarea fiecărui aparat, conform specificaţiilor prevăzute la pct. 3.5.
    3.4. Pentru aparatele prevăzute la art. 9 alin. (2), care nu se supun examinării CS de tip, documentaţia tehnică prevăzută în anexa nr. 3 trebuie să fie pusă la dispoziţie organismului notificat, în cazul în care acesta o solicită.
    3.5. Verificarea prin controlul şi încercarea fiecărui aparat
    3.5.1. Fiecare aparat va fi examinat şi se vor efectua încercările corespunzătoare, astfel cum se prevede în standardele menţionate la art. 7, sau încercări echivalente în vederea verificării conformităţii aparatului cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi cu cerinţele, aplicabile acestuia, din prezenta hotărâre.
    Pentru aparatele prevăzute la art. 9 alin. (2), care nu se supun examinării CS de tip, cerinţa prevăzută la alineatul precedent se aplică în vederea verificării conformităţii aparatului cu cerinţele esenţiale, aplicabile acestuia, din hotărâre.
    3.5.2. Organismul notificat va aplica sau va dispune aplicarea numărului său de identificare pe fiecare aparat a cărui conformitate cu cerinţele esenţiale, aplicabile acestuia, din hotărâre a fost stabilită şi va elabora în scris un certificat de conformitate referitor la încercările efectuate.
    3.5.3. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, cu sediul în România, va lua măsurile necesare pentru a putea furniza la cerere certificatele de conformitate eliberate de organismul notificat.

    4. Verificarea CS a unităţii de produs
    4.1. Verificarea CS a unităţii de produs este procedura prin care producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia cu sediul în România, asigură şi declară că aparatul, proiectat special pentru o aplicaţie anume, pentru care s-a emis certificatul prevăzut la pct. 4.2, corespunde cerinţelor, aplicabile acestuia, din hotărâre.
    Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România va aplica marcajul CS pe aparat şi va întocmi în scris o declaraţie de conformitate.
    4.2. Organismul notificat va examina aparatul şi va efectua încercările necesare conform standardelor prevăzute la art. 7 sau va efectua încercări echivalente, pentru a garanta conformitatea cu cerinţele relevante din hotărâre.
    Organismul notificat va aplica sau va dispune aplicarea numărului sau de identificare pe aparatul a cărui conformitate cu cerinţele esenţiale aplicabile acestuia din prezenta hotărâre a fost stabilită şi va elabora în scris un certificat de conformitate referitor la încercările efectuate.
    4.3. Documentaţia tehnică referitoare la proiectarea aparatului, prevăzută în anexa nr. 3, are scopul să permită evaluarea conformităţii cu cerinţele esenţiale din prezenta hotărâre şi înţelegerea proiectării, fabricaţiei şi funcţionării aparatului. Documentaţia tehnică trebuie să fie pusă la dispoziţie organismului notificat.
    4.4. Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, cu sediul în România, va lua măsurile necesare pentru a putea furniza, la cerere, certificatele de conformitate eliberate de organismul notificat.

    5. Prevederi comune
    5.1. Procedurile de evaluare a conformităţii prevăzute la pct. 2, 3 şi 4 pot fi făcute la locul de producţie sau în alte locuri diferite de locul în care se utilizează aparatul, dacă transportul la locul de utilizare nu necesită demontări ale aparatului, dacă punerea în funcţiune la locul de utilizare nu necesită asamblarea aparatului sau alte operaţiuni tehnice de instalare care pot afecta performanţele aparatului şi dacă valoarea constantei gravitaţionale la locul de punere în funcţiune este luată în considerare sau dacă performanţele aparatului sunt insensibile la variaţia câmpului gravitaţional. În toate celelalte cazuri ele trebuie făcute la locul de utilizare a aparatului.
    5.2. Dacă performanţele aparatului sunt sensibile la variaţiile câmpului gravitaţional, procedurile la care se face referire la pct. 5.1 pot fi aplicate în două etape. Etapa a doua trebuie să cuprindă toate examinările care au rezultatele dependente de constanta câmpului gravitaţional, iar prima etapă trebuie să cuprindă toate celelalte examinări şi încercări. A doua etapă trebuie efectuată la locul de utilizare a aparatului. În acest caz, prin expresia la locul de utilizare a aparatului se înţelege în zona de camp gravitaţional de utilizare a aparatului.
    5.3.1. În cazul în care un producător a optat pentru realizarea în două etape a uneia dintre procedurile menţionate la pct. 5.1 şi dacă aceste două etape sunt efectuate de organisme notificate diferite, un aparat care a îndeplinit prima etapă a procedurii respective trebuie să aibă inscripţionat numărul de identificare a organismului implicat în această etapă.
    5.3.2. Organismul notificat care a executat prima etapă a procedurii trebuie să elibereze pentru fiecare aparat un certificat care să conţină datele necesare de identificare a acestuia şi să specifice examinările şi încercările pe care le-a efectuat.
    Organismul notificat care execută a doua etapă a procedurii trebuie să efectueze acele examinări şi încercări care nu au fost executate.
    Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, cu sediul în România, va lua măsurile necesare pentru a putea furniza la cerere certificatele de conformitate eliberate de organismele notificate.
    5.3.3. Producătorul care a ales în prima etapă asigurarea calităţii producţiei va putea utiliza fie aceeaşi procedură în etapa a doua, fie să continue etapa a doua cu procedura de verificare CS a produsului.
    5.3.4. Marcajul CS trebuie aplicat pe aparat la încheierea etapei a doua, împreună cu numărul de identificare a organismului notificat implicat în etapa a doua.


    ANEXA 5

                                    CRITERII
             pentru evaluarea organismelor care solicită notificarea

    Organismele notificate trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime:
    1. să dispună de personal specializat, de mijloace şi echipamente adecvate;
    2. personalul să dovedească competenţa tehnică şi integritate profesională;
    3. să fie independente de orice grupuri sau persoane care au un interes direct sau indirect în efectuarea testelor, întocmirea rapoartelor, eliberarea certificatelor şi supravegherea aparatelor;
    4. să dovedească că se păstrează secretul profesional de către personalul angajat;
    5. să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru cazul în care răspunderea nu revine statului potrivit legii.

                                  ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016