Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 749 din 22 septembrie 1995  pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate si/sau cupoanelor nominative de privatizare contra actiuni la societatile comerciale cu capital de stat care se privatizeaza in baza Legii nr. 55/1995, precum si la Fondurile Proprietatii Private, procedura de alocare a actiunilor acestor societati comerciale si de certificare a calitatii de actionar ca urmare a schimbului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 749 din 22 septembrie 1995 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate si/sau cupoanelor nominative de privatizare contra actiuni la societatile comerciale cu capital de stat care se privatizeaza in baza Legii nr. 55/1995, precum si la Fondurile Proprietatii Private, procedura de alocare a actiunilor acestor societati comerciale si de certificare a calitatii de actionar ca urmare a schimbului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 28 septembrie 1995

    În temeiul art. 17 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Normele metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate şi/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acţiuni la societăţile comerciale cu capital de stat care se privatizează în baza Legii nr. 55/1995 şi la Fondurile Proprietăţii Private, procedura de alocare a acţiunilor acestor societăţi comerciale şi de certificare a calităţii de acţionar ca urmare a schimbului, prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 2
    (1) Constituie contravenţii la normele metodologice prevăzute la art. 1, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni şi se sancţionează cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei următoarele fapte:
    a) denaturarea datelor din cererea de schimb;
    b) alocarea unui număr de acţiuni în neconcordanţă cu titlurile de privatizare prezentate sau prin depăşirea procentului maxim prevăzut pentru capitalul social ce se transferă gratuit;
    c) refuzul societăţii comerciale de a elibera cetăţenilor certificatul de acţionar;
    d) transferul cererii de schimb de la o societate comercială la alta de către personalul centrelor de subscriere;
    e) pierderea cererii de schimb a titlurilor de privatizare contra acţiuni, a actelor justificative şi a titlurilor de privatizare avute în gestiune de către personalul centrelor de subscriere.
    (2) Contravenţiilor prevăzute în prezenta hotărâre le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968, cu modificările ulterioare.
    (3) Constatarea contravenţiilor prevăzute în prezentele norme metodologice şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele de control ale Ministerului Finanţelor, Curţii de Conturi şi Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, prin personalul împuternicit al acestora, conform legii.
    ART. 3
    Titlurile de privatizare, o dată depuse la centrele de subscriere pentru a fi schimbate contra acţiuni la societăţile comerciale şi la Fondurile Proprietăţii Private, retrase şi reintroduse în circuit, sunt nule de drept.
    ART. 4
    Neasigurarea securităţii şi a protecţiei echipamentelor din dotare, precum şi a datelor prelucrate pe aceste echipamente se pedepseşte conform legii.

                          PRIM-MINISTRU
                        NICOLAE VĂCĂROIU

                         Contrasemnează:
                         ---------------
                       p. Ministru de stat,
             preşedintele Consiliului pentru Coordonare,
                   Strategie şi Reformă Economică,
                         Hildegard Puwak,
                         secretar de stat

             p. Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                       Nicolae Constantinescu,
                          secretar de stat

                    p. Ministrul comunicaţiilor,
                           Virgil Popescu,
                           secretar de stat

                    Preşedintele Agenţiei Naţionale
                           pentru Privatizare,
                             Iacob Zelenco

    Bucureşti, 22 septembrie 1995.
    Nr. 749.


    ANEXA 1

                          NORME METODOLOGICE
              privind procedura schimbului carnetelor cu
       certificate de proprietate şi/sau cupoanelor nominative de privatizare
       contra acţiuni la societăţile comerciale cu capital de stat care
           se privatizează în baza Legii nr. 55/1995, precum şi la
       Fondurile Proprietăţii Private, procedura de alocare a acţiunilor
        acestor societăţi comerciale şi de certificare a calităţii de
                      acţionar ca urmare a schimbului

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele norme metodologice reglementează:
    a) condiţiile de organizare şi de desfăşurare a subscrierii în vederea schimbului carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acţiuni la societăţile comerciale cu capital de stat, prevăzute la art. 1 alin. (3) din Legea nr. 55/1995, denumite în continuare societăţi comerciale, în limitele prevăzute de lege şi aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, precum şi la Fondurile Proprietăţii Private, care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare;
    b) modalitatea de alocare a acţiunilor unei societăţi comerciale în urma subscrierii carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoanelor nominative de privatizare, pe baza raportului valoric dintre cererile valabil exprimate şi oferta de acţiuni;
    c) procedura de certificare a calităţii de acţionar ca urmare a schimbului pentru cetăţenii care au subscris carnete cu certificate de proprietate, carnete cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoane nominative de privatizare la societăţile comerciale sau la Fondurile Proprietăţii Private, care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare.
    ART. 2
    În vederea realizării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/1995, a schimbului carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoanelor nominative de privatizare, denumite în continuare titluri de privatizare, se organizează centre de subscriere, centre computerizate de preluare a datelor şi Centrul de prelucrare computerizată a optiunilor formulate şi depuse de cetăţeni din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare.
    ART. 3
    (1) Centrele de subscriere vor funcţiona în perioada 1 octombrie 1995 - 31 martie 1996 şi vor fi organizate de instituţiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995, respectiv Fondurile Proprietăţii Private, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, Regia Autonomă "Posta Romana", societăţile bancare cu capital de stat şi societăţile de asigurare cu capital de stat.
    (2) Centrele se subscriere vor fi dotate cu echipament de verificare a autenticităţii titlurilor de privatizare.
    ART. 4
    (1) Instituţiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995 vor comunica Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, centrele de subscriere, nominalizate după modelul prevăzut în anexa nr. 1, şi vor aduce la cunoştinţa cetăţenilor repartizarea teritorială la aceste centre.
    (2) Pentru centrele de subscriere organizate de instituţiile menţionate la alineatul precedent, care dispun de echipament de calcul, modalitatea de integrare a acestora în sistemul informatic, prevăzută în prezentele norme metodologice, va fi stabilită prin proceduri comune de lucru elaborate de Agenţia Naţionala pentru Privatizare, împreună cu instituţiile în cauză, Ministerul Comunicaţiilor şi Comisia Naţională de Informatică, până la data începerii subscrierii.
    ART. 5
    La nivelul judeţelor, al municipiului Bucureşti şi al sectorului agricol Ilfov se organizează centre computerizate de preluare a datelor, care vor fi dotate corespunzător pe perioada desfăşurării acestei activităţi de către Agenţia Naţională pentru Privatizare.
    ART.6
    Reţeaua centrelor de subscriere şi a centrelor computerizate de preluare a datelor va fi adaptată în funcţie de evoluţia procesului.
    ART. 7
    (1) Se constituie, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, Centrul de prelucrare computerizată a opţiunilor formulate şi depuse de cetăţeni, care va fi interconectat cu centrele computerizate de preluare a datelor, folosind şi servicii informatice prestate de Institutul de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor.
    (2) Transferul datelor se va face manual între centrele de subscriere şi centrele computerizate de preluare a datelor.
    (3) Interconectarea se va realiza între centrele computerizate de preluare a datelor şi Centrul de prelucrare computerizată a optiunilor formulate şi depuse de cetăţeni la Agenţiei Naţională pentru Privatizare.
    ART. 8
    (1) Organizarea centrelor computerizate de preluare a datelor se va face sub supravegherea şi cu sprijinul secretariatelor judeţene, al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov, constituite în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 476/1995, iar activitatea acestora va fi coordonată de persoana desemnată în acest scop de către fiecare secretariat judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov.
    (2) Lista persoanelor desemnate va fi comunicată Agenţiei Naţionale pentru Privatizare în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice.
    (3) În acelaşi termen, instituţiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995 vor transmite la Agenţia Naţională pentru Privatizare lista persoanelor din fiecare judeţ, respectiv din municipiul Bucureşti şi din sectorul agricol Ilfov, responsabile cu organizarea centrelor de subscriere, şi vor dispune măsurile ce se impun pentru o bună colaborare cu secretariatele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov, precum şi amplasarea acestor centre (adresa, telefon, fax).

    CAP. II
    Depunerea de către cetăţeni a operaţiunilor pentru schimbul titlurilor de privatizare în vederea obţinerii de acţiuni la societăţile comerciale şi la Fondurile Proprietăţii Private

    ART. 9
    Cetăţenii români care, potrivit legii, sunt îndreptăţiţi să utilizeze titlurile de privatizare pot opta pentru a deveni acţionari:
    a) la societăţile comerciale prevăzute în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, în condiţiile reglementate de prezentele norme metodologice;
    b) la Fondurile Proprietăţii Private, care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare conform art. 19 alin. (2) din Legea nr. 55/1995;
    c) la societăţile comerciale necuprinse în lista aprobată prin hotărârile sus-menţionate, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 55/1995 şi cu respectarea Legii nr. 77/1994.
    ART. 10
    (1) Exprimarea opţiunilor prevăzute la art. 9 lit. a) se va face prin completarea formularului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, care va fi depus, împreună cu titlurile de privatizare, la centrele de subscriere.
    (2) Cuponul nominativ de privatizare poate fi depus pentru o singură societate comercială, afară de cazul când persoanele fizice utilizează astfel de titluri obţinute prin succesiune legale; în orice situaţie, cuponul nominativ de privatizare da dreptul la dobândirea de acţiuni la o singură societate comercială.
    (3) Carnetele întregi cu certificate de proprietate pot fi depuse pentru dobândirea de acţiuni la una sau mai multe societăţi comerciale cuprinse în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995.
    (4) Prin carnet întreg se înţelege numai cazul în care cele cinci certificate de proprietate au înscrisă aceeaşi serie.
    (5) Opţiunile pentru dobândirea de acţiuni la societăţile comerciale, în condiţiile menţionate la art. 9 lit. a), pot fi depuse la centrele de subscriere, începând cu data de 1 octombrie 1995, până la data de 31 decembrie 1995 inclusiv.
    ART. 11
    (1) Exprimarea opţiunilor la unul dintre Fondurile Proprietăţii Private, potrivit art. 9 lit. b), care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare, conform art. 19 alin. (2) din Legea nr. 55/1995, se poate face până la data de 31 martie 1996. Cetăţenii îndreptăţiţi pot utiliza în acest scop cupoane nominative de privatizare, carnete cu certificate de proprietate întregi şi/sau carnete cu certificate de proprietate incomplete la valoarea de 5.000 lei pentru un certificat de proprietate, indiferent de Fondul Proprietăţii Private care l-a emis.
    (2) În acest caz se va completa acelaşi tip de formular prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, menţionându-se însă, în rubrica corespunzătoare, numărul Fondului Proprietăţii Private pentru care se face opţiunea, respectiv Fondul Proprietăţii Private I - Banat-Crişana, Fondul Proprietăţii private II - Moldova, Fondul Proprietăţii Private III - Transilvania, Fondul Proprietăţii Private IV - Muntenia, Fondul Proprietăţii Private V - Oltenia.
    ART. 12
    Exprimarea optiunilor pentru societăţile comerciale prevăzute la art. 5 din Legea nr. 55/1995, pentru o cota de 30% din capitalul social al fiecăreia, se poate realiza de către cei îndreptăţiţi, prin depunerea de carnete cu certificate de proprietate şi/sau cupoane nominative de privatizare la sediul Fondului Proprietăţii Private la care este arondată societatea comercială respectivă.
    ART. 13
    Depunerea cererii de schimb şi a titlurilor de privatizare la centrele de subscriere se poate face:
    a) personal;
    b) prin intermediul persoanelor fizice mandatate în acest scop, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995 şi cu normele speciale emise în acest scop;
    c) prin intermediul instituţiilor prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995.
    ART. 14
    La centrele de subscriere se va pune la dispoziţia cetăţenilor lista societăţilor comerciale supuse privatizării în masă şi se vor afişa modele de completare a formularelor necesare subscrierii. Formularele se completează cu litere mari de tipar, cu cerneală sau pix, fără ştersături sau modificări.
    ART. 15
    (1) Centrele de subscriere primesc de la cetăţenii îndreptăţiţi:
     a) cererea de schimb [anexa nr. 2 - lit. a) şi b)];
    b) titlurile de privatizare, semnate personal de titular, succesor sau tutore etc.;
    c) documentele justificative, cerute prin normele de mandatare;
    d) alte documente justificative privind identitatea cetăţeanului.
    (2) Cetăţenii care depun numai carnete cu certificate de proprietate sau care exercită calitatea de tutore şi/sau curator sunt obligaţi ca la subscriere să prezinte actul de identitate propriu, având înscris codul numeric personal.
    (3) Personalul acestor centre de subscriere are obligaţia să verifice:
    a) identitatea fiecărui solicitant şi, după caz, codul numeric personal, actul de mandatare şi/sau certificatul de moştenitor;
    b) corectitudinea completării cererii de schimb;
    c) autenticitatea titlurilor de privatizare;
    d) declaraţia dată pe propria răspundere, în cazul în care persoana prezintă un cupon nominativ de privatizare, dobândit prin succesiune (anexa B din normele speciale de mandatare emise în acest scop);
    e) corespondenţa dintre datele completate în cererea de schimb, actul de identitate, documentele însoţitoare şi cuponul nominativ de privatizare.
    (4) După verificare, personalul centrelor de subscriere semnează, ştampilează cererea de schimb cu ştampila care identifică unitatea şi eliberează cetăţeanului recipisa detaşabilă, completată şi ştampilată, prevăzută în anexa nr. 2 lit. b) la prezentele norme metodologice, care constituie dovada depunerii cererii de schimb şi a titlurilor de privatizare.
    (5) Personalul centrelor de subscriere completează corespunzător Registrul centralizator (anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice) în dublu exemplar.
    ART. 16
    Titlurile de privatizare controlate de centrele de subscriere potrivit art. 15 alin. (3) de mai sus se ştampilează cu ştampila instituţiei în cadrul căreia este organizat centrul. Titlurile de privatizare care, în urma verificării, se dovedesc false, se anulează, fapt ce va fi adus la cunoştinţa persoanei în cauză. Toate titlurile de privatizare se reţin de către personalul centrelor de subscriere.
    ART. 17
    Centrele de subscriere au obligaţia de a preda periodic centrelor computerizate de preluare a datelor la care sunt arondate următoarele:
    a) cererile de schimb primite de la cetăţeni;
    b) titlurile de privatizare semnate personal de titular, succesor sau tutore etc.;
    c) documentele justificative, cerute prin normele de mandatare;
    d) alte documente justificative privind identitatea cetăţeanului;
    e) un exemplar al filei corespunzătoare din Registrul centralizator.
    ART. 18
    (1) Titlurile de privatizare valabile, grupate pe Fonduri ale Proprietăţii Private, se transmit acestora săptămânal, de către centrele computerizate de preluare a datelor, pe bază de borderou întocmit în două exemplare, din care un exemplar se returnează centrelor, cu confirmarea primirii titlurilor de privatizare în cauză. Fondurile Proprietăţii Private verifică validitatea titlurilor de privatizare pe loc, în prezenţa reprezentantului autorizat al centrelor computerizate de preluare a datelor.
    (2) Titlurile de privatizare anulate se transmit săptămânal la Agenţia Naţională pentru Privatizare, unde vor fi păstrate până la încheierea acţiunii de alocare a acţiunilor.
    ART. 19
    Centrele computerizate de preluare a datelor au obligaţia să prelucreze informaţiile şi să le transmită zilnic la Agenţia Naţională pentru Privatizare, potrivit procedurilor comune de lucru ce vor fi stabilite de acestea.
    ART. 20
    Centrul de prelucrare computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare centralizează cererile de schimb (opţiunile) ale cetăţenilor pe fiecare societate comercială şi pe fiecare Fond al Proprietăţii Private şi declanşează procedura de alocare a acţiunilor conform prezentelor norme metodologice, folosind în acest scop centrul propriu sau alte unităţi de informatică agreate.
    ART. 21
    (1) Instituţiile desemnate potrivit art. 18 din Legea nr. 55/1995, abilitate de Agenţia Naţională pentru Privatizare să efectueze operaţiunile de primire a cererilor de schimb, percep un comision de maximum două miimi din valoarea unică de schimb a titlurilor de privatizare prezentate pentru schimbul contra acţiuni.
    (2) Comisionul de maximum două miimi din valoarea unică de schimb a titlurilor de privatizare pentru schimbul de acţiuni nu se va percepe pensionarilor pentru o valoare subscrisă de maximum 1 milion lei. Pentru titlurile de privatizare subscrise suplimentar se va percepe comisionul de maximum două miimi prevăzut de lege.
    (3) Comisionul nu va fi perceput nici pensionarilor succesori care depun suplimentar titlurile de privatizare dobândite prin succesiune, pentru o valoare subscrisă de maximum 1 milion lei reprezentând echivalentul valoric al unui cupon nominativ de privatizare şi al unui carnet cu certificate de proprietate, în această situaţie prezentându-se certificatul de moştenitor, în copie şi original, sau declaraţia pe propria răspundere (conform anexei B din normele speciale de mandatare emise în acest scop) din care să rezulte calitatea de succesor legal şi, după caz, actul de mandatare între persoanele cu vocaţie succesorală - succesiune deschisă sau între succesorii legali. După verificare, copia se reţine, iar originalul se restituie.
    (4) Calitatea de pensionar se dovedeşte prin prezentarea talonului de pensie.
    ART. 22
    Prevederile art. 21 alin. (2) se aplică şi în cazul minorilor succesori asupra cărora s-a instituit tutela sau curatela. La depunerea titlurilor de privatizare, tutorele sau curatorul va prezenta actul prin care s-a instituit tutela sau curatela, precum şi o copie de pe acestea, care se anexează cererii de depunere.

    CAP. III
    Procedura de alocare a acţiunilor societăţilor comerciale

    ART. 23
    Opţiunile primite de la centrele computerizate de preluare a datelor vor fi centralizate de către Agenţia Naţională pentru Privatizare, pe societăţi comerciale, până la data de 20 ianuarie 1996.
    ART. 24
    Alocarea acţiunilor societăţilor comerciale în funcţie de numărul şi valoarea titlurilor de privatizare depuse de către cetăţeni se va face de către Agenţia Naţională pentru Privatizare sub supravegherea unei comisii formate din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, Fondului Proprietăţii de Stat, Fondurilor Proprietăţii Private, Ministerului Finanţelor, Ministerului de Interne şi Departamentului pentru Administraţie Publică Locală din cadrul Guvernului, desemnaţi în acest scop de instituţiile respective.
    ART. 25
    Alocarea acţiunilor se va face, avându-se în vedere ca un cupon nominativ de privatizare este echivalent cu 39 de carnete cu certificate de proprietate a 25.000 lei fiecare. Valoarea nominală a unei acţiuni este, de asemenea, de 25.000 lei.
    Numărul acţiunilor luate în calcul este cel aferent capitalului social la data de 31 decembrie 1995, transferabil cu titlu gratuit, în limita nivelului prevăzut în lista societăţilor comerciale aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995.
    ART. 26
    (1) În funcţie de opţiunile depuse de cetăţeni pentru o societate comercială, se va proceda astfel:
    (1.1) În cazul în care opţiunile cu titluri de privatizare pentru o societate comercială se situează până la limita prevăzută în lista societăţilor comerciale aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, numărul acţiunilor alocate va fi egal cu numărul de titluri de privatizare, în echivalent carnete cu certificate de proprietate, depuse de fiecare cetăţean. În cazul în care opţiunile se situează sub limita de capital social transferabil cu titlu gratuit, legal prevăzut, alocarea acţiunilor se va face în limita cererilor depuse; pentru partea de capital social netransferat gratuit se aplică prevederile art. 7 alin. (4) din Legea nr. 55/1995.
    (1.2) În cazul în care cererile de schimb depăşesc echivalentul capitalului social transferabil cu titlu gratuit, se va proceda astfel:
    (1.2.1) - se stabileşte numărul titlurilor de privatizare în echivalent carnete cu certificate de proprietate corespunzător cotei maxime de capital social ce poate fi transferat gratuit; acest număr este egal cu numărul acţiunilor aferent capitalului social ce se poate transfera gratuit;
    (1.2.2) - se face raportul dintre acest număr, determinat ca mai sus, şi numărul titlurilor de privatizare cu care s-a optat, exprimat, de asemenea, în echivalent carnete cu certificate de proprietate; rezultatul acestui raport, care va fi subunitar, se denumeşte în continuare indice de alocare;
    (1.2.3) - se înmulţeşte numărul titlurilor de privatizare cu care s-a optat de către fiecare cetăţean, exprimate în echivalent carnete cu certificate de proprietate, cu indicele de alocare, rezultatul obţinut reprezentând numărul de acţiuni ce revine în funcţie de titlurile de privatizare cu care s-a participat.
    (2) În cazul în care vor rezulta fracţiuni de acţiuni, pentru alocarea unui număr întreg de acţiuni se va considera ca valoarea nominală a acesteia este de 1.000 lei, în loc de 25.000 lei, prin creşterea corespunzătoare a numărului de acţiuni astfel încât, pe total valoarea capitalului social să nu fie afectată.
    ART. 27
    (1) Rezultatele alocării acţiunilor pe fiecare societate comercială vor fi listate şi publicate în Monitorul Oficial al României.
    (2) Agenţia Naţională pentru Privatizare va transmite societăţilor comerciale în cauza lista nominală a acţionarilor, rezultată în urma alocării.
    (3) Societăţile comerciale au obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la închiderea perioadei de depunere, în conformitate cu art. 15 din Legea nr. 55/1995, să emită şi să elibereze în mod gratuit certificate de acţionar, care sunt nominative, potrivit modelului din anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.
    (4) Certificatele de acţionar, dobândite ca urmare a procedurii de alocare, se vor elibera de către societăţile comerciale, exclusiv pe numele titularilor de titluri de privatizare, şi se vor preda personal acestora, cu excepţia cazurilor stabilite de normele speciale de mandatare a persoanelor fizice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, conform prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 28
    Subscrierea titlurilor de privatizare la societăţile comerciale la art. 5 din Legea nr. 55/1995 se poate face fie individual, caz în care se va mandata una dintre persoanele fizice pentru reprezentare şi încheierea contractului cu Fondul Proprietăţii Private pe lângă care este arondată respectiva societate comercială, fie prin constituirea asociaţiei salariaţilor şi membrilor conducerii, în condiţiile în care sunt, pentru constituirea asociaţiei, îndeplineşte cumulativ condiţiile din Legea nr. 77/1994.
    ART. 29
    Pentru verificarea şi ordonarea documentelor se poate prelungi, după caz, funcţionarea centrelor de subscriere până la data de 1 mai 1996.
    ART. 30
    Arhivarea şi păstrarea cererilor de schimb şi a documentelor justificative depuse de cetăţeni se va face pe o durată de 5 ani, de către prefecturile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi a sectorului agricol Ilfov, în conformitate cu normele legale în vigoare.
    ART. 31
    Cetăţenii pot depune contestaţii la secretariatele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi al sectorului agricol Ilfov, care au obligaţia de a analiza şi a comunica modul de soluţionare în termen de cel mult 5 zile de la data înregistrării contestaţiilor.
    ART. 32
    Procedura de alocare a acţiunilor aferente opţiunilor pentru Fondurile Proprietăţii Private va fi reglementată prin norme separate, după apariţia legii de transformare a acestora în societăţi de investiţii financiare.
    ART. 33
    Anexele nr. 1-4 constituie parte integrantă a prezentelor norme metodologice.

     ANEXA 1
     la normele metodologice

                         LISTA
      centrelor de subscriere nominalizate de
...........................................................

  Judeţul ......................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. LOCALITATEA Nr. centrului Strada Nr. Sectorul Observaţii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
    Lista se va completa de către fiecare instituţie abilitată de Agenţia Naţională pentru Privatizare astfel:
    - localităţile în ordine alfabetică;
    - centrele în ordinea numerotarii;
    - la rubrica 6 - Observaţii: <informatizat>.


    ANEXA 2


     a) CERERE DE SCHIMB AL TITLURILOR DE PRIVATIZARE CONTRA ACŢIUNI


NUMĂR**) |_|_|_|_|_|_|/|_|
Se completează de către solicitant:
Titular CNP şi/sau CCP*) |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                                         (nume, prenume)
Prenumele tatălui: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
născut în: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| la data de: |_|_|_|_|_|_|
                            localitatea zi lună an

ADRESA*):
Str.: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr.: |_|_|_|
Bloc.: |_|_|_|_| Scara: |_|_| Etaj: |_|_| Apartament: |_|_|_| Tel.:|_|_|_|_|_|_|
Localitate: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Jud/Sect.: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Act de identitate Seria |_|_|_| Nr.: |_|_|_|_|_|_| Cod numeric pers.*):|_|_|_|_|
eliberat de : |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| la data de : |_|_|_|_|_|
Reprezentat prin: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Act de identitate Seria |_|_|_| Nr.: |_|_|_|_|_|_| Cod numeric pers.:|_|_|_|_|_|
                           ___ ___ ___ ___
În calitate de: mandatar |___| succesor |___| tutore |___| altele |___|
depun: cuponul nominativ de privatizare (numărul): |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
si un număr de ________ carnete cu certificate de proprietate, _______________
certificate de proprietate, pentru schimbul contra acţiuni, la:

(Se va alege una dintre variantele de subscriere de mai jos; societatea
comercială va fi aleasă din ultima variantă a Listei societăţilor comerciale
supuse privatizării în masă, publicată în Monitorul Oficial al României).

  ●Societatea Comercială _____________________ cod fiscal: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|
având poziţia |_|_|_|_| în Lista societăţilor comerciale supuse privatizării
în masa, publicată în Monitorul Oficial al României.
  ●Fondul Proprietăţii Private nr. _____,_________________

DECLAR PE PROPRIA RĂSPUNDERE CĂ OPŢIUNEA FĂCUTA ESTE Nr. CCP false |_|_|_|_|
IREVOCABILĂ, DATELE ÎNSCRISE PE FORMULAR SUNT CORECTE, Nr. CP false |_|_|_|_|
IAR TITLURILE DE PRIVATIZARE SUNT VALABILE, ÎN CAZ Nr. CNP false |_|_|_|
CONTRAR, CEREREA VA FI ANULATĂ, IAR TITLURILE VOR FI
REŢINUTE.

Semnătura deponent
___________________ Data: ____________ Semnătura autorizată __________
-------------
  *) Se vor completa datele de identificare a titularului din cuponul nominativ
de privatizare şi/sau actul de identitate.
 **) Numărul va fi identic cu nr. cererii de schimb col. 1 din Registrul
centralizator - anexa nr. 3 - şi va fi completat de către centru.

Se detaşează de către funcţionarul centrului de subscriere.
-------------------------------------------------------------------------------

               b) RECIPISA DE CONFIRMARE A CERERII DE SCHIMB

Numele*) |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Se completează de către centrul de
Iniţială, prenume*) |_|_| |_|_|_|_|_| subscriere:
                                         NUMĂR**) |_|_|_|_|_|_|_|
ADRESA*): CENTRU |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Str. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr. |_|_|_| Localitate |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Bloc |_|_|_| Sc.|_|_| Et.|_|_| Ap.|_|_| Jud./Sect. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Localitate|_|_|_|_|_|_|Jud./Sect.:|_|_| Comision |_|_|_|_|_| lei
Denumirea societăţii|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr. carnete cu certif. de proprietate
Cod fiscal |_|_|_|_|_|_|_|_|_| false |_|_|_|_|
sau Nr. certificate de proprietate
F.P.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| false |_|_|_|_|
Nr. carnete cu certificate de Nr. cupoane nominative de privatizare
proprietate |_|_|_|_| false |_|_|_|
Nr. certificate de proprietate|_|_|_|_|
Nr. cupoane nominative de Semnătura autorizată
privatizare |_|_|_|



    ANEXA 3
    la normele metodologice

Data ......................
Centrul de subscriere: .............

                         REGISTRU CENTRALIZATOR
                   Nr. ............. din data .............


┌────┬─────────┬───────────┬────────────┬──────────────┬────────────┬┬───────┬─────────┬───────┬─────────┬┬───────┬──────────┐
│ │ Nr. │ Numele şi │Reprezentat │ Buletinul de │ Denumirea ││ │ │ │ ││ │ │
│Nr. │ cererii │ prenumele │prin: numele│identitate al │ societăţii ││Numărul│din care:│Numărul│din care:││Numărul│ din care:│
│crt.│de schimb│titularului│şi prenumele│depunătorului:│ comerciale ││C.C.P. │ FALSE │ C.P. │ FALSE ││C.N.P. │ FALSE │
│ │ │ │ │ serie/nr. │sau a F.P.P.││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 ││ 6 │ 7 │ 8 │ 9 ││ 10 │ 11 │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ ││ │ │
└────┴─────────┴───────────┴────────────┴──────────────┴────────────┴┴───────┴─────────┴───────┴─────────┴┴───────┴──────────┘
                                                    Semnătură autorizată



    ANEXA 4
    la normele metodologice

Societatea Comercială*) .............. S.A.
Str. .................. nr. ...............
Localitatea ...............................
Judeţul/Sectorul ..........................
Capitalul social ...................... lei
Valoarea nominală a unei acţiuni ...... lei
Nr. din Registrul comerţului J .../..../...

                        CERTIFICAT DE ACŢIONAR
                        pentru persoane fizice

Nr. ........... data: ...............
     Se atestă calitatea de ACŢIONAR a domnului/doamnei ......................,
                                                  (numele, iniţială, prenumele)
             născut(a) la data de .............., în localitatea ..............
             adresa: str. ........... nr. ..., bl. ..., sc. ..., st...., ap....
             ------ localitatea ................, judeţul/sectorul ..........,
care este înscris în Registrul acţionarilor la poziţia nr. ..........., fiind
deţinătorul unui număr de ....... acţiuni nominative, cu numerele de ordine de
la ......... până la........., cu o valoare nominală de.......... lei fiecare.
     Acţiunile au fost dobândite în urma alocării prin schimbarea unui număr de
............. cupoane nominative de privatizare, a unui număr de .............,
carnete cu certificate de proprietate şi a unui număr de ............ carnete
cu certificate de proprietate incomplete, cu indicele de alocare (după caz) =
............ .
                        Semnături administratori,
                                        ................. ...............

------------------
    *) Se va trece, după caz, societate comercială sau societatea de investiţii financiare.

                                     ------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016