Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 746 din 13 septembrie 1999  pentru acceptarea Deciziei Comitetului Mixt Romania-Turcia privind modificarea Protocolului D al Acordului de comert liber dintre Romania si Republica Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997, ratificat prin   Legea nr. 218/1997 , precum si pentru rectificarea versiunii in limba romana a paragrafului 6 al art. 15 din protocol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 746 din 13 septembrie 1999 pentru acceptarea Deciziei Comitetului Mixt Romania-Turcia privind modificarea Protocolului D al Acordului de comert liber dintre Romania si Republica Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997, ratificat prin Legea nr. 218/1997 , precum si pentru rectificarea versiunii in limba romana a paragrafului 6 al art. 15 din protocol

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 452 din 17 septembrie 1999
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se accepta Decizia Comitetului Mixt România-Turcia privind modificarea Protocolului D*) al Acordului de comerţ liber dintre România şi Republica Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997, ratificat prin <>Legea nr. 218/1997 , cuprinsã în anexa nr. 1.
ART. 2
Versiunea în limba romana a paragrafului 6 al art. 15 din protocolul D al Acordului de comerţ liber dintre România şi Republica Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997, se rectifica conform textului prezentat în anexa nr. 2.

-------------
*) Protocolul D a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 373 bis din 22 decembrie 1997.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei şi comerţului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat

Ministrul afacerilor externe,
Andrei Plesu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes



ANEXA 1


DECIZIA COMITETULUI MIXT ROMÂNIA-TURCIA
(adoptatã prin procedura scrisã)

Amendamente la Protocolul D

Comitetul Mixt România-Turcia,
având în vedere dispoziţiile art. 39 din Protocolul D al Acordului de comerţ liber dintre România şi Republica Turcia, care dau posibilitatea Comitetului mixt sa amendeze prevederile protocolului,
luând în considerare Declaraţia comuna la Protocolul D, precum şi Declaraţia Turciei la Protocolul D,
considerând ca, pentru asigurarea corespunzãtoare a sistemului largit de cumul care permite utilizarea materialelor din Turcia, România, Comunitatea Europeanã, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Islanda, Norvegia şi Elvetia (inclusiv Liechtenstein), este necesarã amendarea definitiei notiunii de "produse originare",
considerând ca este potrivit sa fie menţinut în funcţiune pana la data de 31 decembrie 2000 sistemul de impunere prevãzut la art. 15 din Protocolul D, referitor la interzicerea drawback sau exceptarii de la plata taxelor vamale,
considerând ca, în scopul facilitãrii comerţului şi simplificarii procedurilor administrative, este oportuna amendarea textelor art. 3, 4 şi 12 din Protocolul D,
considerând ca în lista cuprinzând prelucrarile şi transformãrile care sunt necesare pentru ca materialele originare sa dobândeascã caracterul de produs originar se impun câteva corectii pentru a tine seama de evoluţia tehnicilor de prelucrare şi de situaţiile de penurie pentru anumite materii prime,

a decis dupã cum urmeazã:

ART. 1
(1) Articolul 1 litera (i) se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"i) "valoarea adãugatã" va fi consideratã preţul de uzina al produselor din care se scade valoarea în vama a fiecãruia dintre materialele încorporate care sunt originare din celelalte tari la care se face referire la art. 3 şi 4 sau, acolo unde valoarea în vama nu este cunoscutã sau nu poate fi stabilitã, ea va fi înlocuitã de primul preţ verificabil plãtit pentru produse în Turcia sau în România."

(2) Articolele 3 şi 4 se modifica şi vor avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 3
Cumulul în Turcia
1. Fãrã a prejudicia prevederile art. 2 paragraful 1, produsele vor fi considerate ca originare din Turcia, dacã sunt obţinute acolo, incorporand materiale originare din Turcia, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Slovenia, Letonia, Lituania, Estonia, Islanda, Norvegia, Elvetia (inclusiv Liechtenstein)*) sau Comunitatea Europeanã**) în conformitate cu prevederile Protocolului privind regulile de origine, anexa la acordurile dintre Turcia şi fiecare dintre aceste tari, cu condiţia ca materialele respective sa fi suferit în Turcia prelucrari sau transformãri care sa le depãşeascã pe cele prevãzute la art. 7 al acestui protocol. Nu este necesar ca aceste materiale sa fi suferit prelucrari sau transformãri suficiente.
2. În cazul în care prelucrarile sau transformãrile care au avut loc în Turcia nu depãşesc operaţiunile menţionate la art. 7, produsul obţinut va fi considerat originar din Turcia numai în cazul în care valoarea adãugatã acolo este mai mare decât valoarea materialelor utilizate, originare din oricare dintre ţãrile prevãzute la paragraful 1. În caz contrar, produsul obţinut va fi considerat ca originar din ţara din care provin materialele originare cu valoarea cea mai mare, folosite la fabricarea în Turcia.
3. Produsele originare din una dintre ţãrile menţionate la paragraful 1, care nu au suferit nici o prelucrare sau transformare în Turcia, îşi pãstreazã originea, dacã sunt exportate în una dintre aceste tari.
4. Cumulul prevãzut la acest articol poate fi aplicat numai materialelor şi produselor care au dobândit statutul de produs originar în urma aplicãrii de reguli de origine identice cu cele prevãzute în acest protocol.
ARTICOLUL 4
Cumulul în România
1. Fãrã a prejudicia prevederile art. 2 paragraful 2, produsele vor fi considerate ca originare din România, dacã sunt obţinute acolo, incorporand materiale originale din Turcia, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovacia, Slovenia, Letonia, Estonia, Lituania, Islanda, Norvegia, Elvetia (inclusiv Liechtenstein)*) sau Comunitatea Europeanã**) în conformitate cu prevederile Protocolului privind regulile de origine, anexa la acordurile dintre România şi fiecare dintre aceste tari, cu condiţia ca materialele respective sa fi suferit în România prelucrari sau transformãri care sa le depãşeascã pe cele prevãzute la art. 7 al acestui protocol. Nu este necesar ca aceste materiale sa fi suferit prelucrari sau transformãri suficiente.
2. În cazul în care prelucrarile sau transformãrile care au avut loc în România nu depãşesc operaţiunile menţionate la art. 7, produsul obţinut va fi considerat originar din România numai în cazul în care valoarea adãugatã acolo este mai mare decât valoarea materialelor utilizate, originare din oricare dintre ţãrile prevãzute la paragraful 1. În caz contrar, produsul obţinut va fi considerat ca originar din ţara din care provin materialele originare cu valoarea cea mai mare, folosite la fabricarea în România.
3. Produsele originare din una dintre ţãrile menţionate la paragraful 1, care nu au suferit nici o prelucrare sau transformare în România, îşi pãstreazã originea, dacã sunt exportate în una dintre aceste tari.
4. Cumulul prevãzut la acest articol poate fi aplicat numai materialelor şi produselor care au dobândit statutul de produs originar în urma aplicãrii de reguli de origine identice cu cele prevãzute în acest protocol."

-----------
*) Principatul Liechtenstein are uniune vamalã cu Elvetia şi este parte contractantã la Acordul privind spaţiul economic european.
**) Cumulul, asa cum este prevãzut la acest articol, nu se aplica materialelor originare din Comunitatea Europeanã care sunt menţionate în lista cuprinsã în anexa nr. V la acest protocol.

(3) Articolul 12 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 12
Principiul teritorialitatii
1. Condiţiile stabilite la titlul II privind dobândirea statutului de produs originar trebuie sa fie îndeplinite în orice moment şi fãrã întrerupere în Turcia sau în România, cu excepţia prevederilor art. 3 şi 4 şi ale paragrafului 3 al acestui articol.
2. Atunci când mãrfurile originare exportate din Turcia sau din România într-o alta ţara sunt returnate, acestea trebuie sa fie considerate, cu excepţia prevederilor art. 3 şi 4, ca fiind neoriginare, dacã nu se demonstreaza autoritãţilor vamale ca:
a) mãrfurile returnate sunt aceleaşi cu cele exportate; şi
b) ele nu au suferit nici o operaţiune peste cea necesarã pentru pãstrarea lor în aceeaşi stare pe timpul cat s-au aflat în acea ţara sau când au fost exportate.
3. Dobândirea statutului de produs originar în conformitate cu condiţiile stipulate la titlul II nu va fi afectatã de prelucrarile sau de transformãrile efectuate în afarã Turciei sau României asupra materialelor exportate din Turcia sau din România şi reimportate ulterior acolo, cu condiţia ca:
a) materialele respective sa fie obţinute în întregime în Turcia ori în România sau sa fi suferit, anterior efectuãrii exportului, prelucrari sau transformãri peste operaţiunile insuficiente enumerate la art. 7; şi
b) sa poatã fi demonstrat autoritãţilor vamale ca:
(i) mãrfurile reimportate au fost obţinute prin prelucrarea sau transformarea materialelor exportate; şi
(ii) valoarea adãugatã totalã, dobandita în afarã Turciei sau României prin aplicarea prevederilor acestui articol, sa nu depãşeascã 10% din preţul de uzina al produsului final pentru care statutul de originar este solicitat.
4. În scopul aplicãrii prevederilor paragrafului 3, condiţiile necesare pentru dobândirea statutului de produs originar, stipulate la titlul II, nu se aplica prelucrarilor sau transformãrilor efectuate în afarã Turciei sau României. Cu toate acestea, în lista cuprinsã în anexa nr. II, acolo unde în determinarea statutului originar al produsului finit se aplica o regula ce stipuleazã o valoare maxima pentru toate materialele neoriginare încorporate, valoarea totalã a materialelor neoriginare incoporate în teritoriul partii în cauza, luatã împreunã cu valoarea adãugatã totalã dobandita în Turcia sau în România prin aplicarea prevederilor acestui articol, nu trebuie sa depãşeascã procentajul stipulat.
5. În scopul aplicãrii prevederilor paragrafelor 3 şi 4, prin "valoarea adãugatã totalã" se înţelege toate costurile acumulate în afarã Turciei sau României, inclusiv valoarea materialelor încorporate acolo.
6. Prevederile paragrafelor 3 şi 4 nu se aplica produselor care nu îndeplinesc condiţiile stipulate în lista cuprinsã în anexa nr. II şi celor considerate suficient prelucrate sau transformate, cu aplicarea tolerantei generale prevãzute la art. 6 paragraful 2.
7. Prevederile paragrafelor 3 şi 4 nu se aplica produselor încadrate la cap. 50-63 ale Sistemului Armonizat.
8. Prelucrarile sau transformãrile efectuate în afarã Turciei sau României, de tipul celor prevãzute în acest articol, sunt realizate conform regimului de perfecţionare pasiva sau aranjamentelor similare."

(4) La articolele 13, 14, 15, 17, 21, 27, 30 şi 32, propozitia "la care se face referire la art. 4" se înlocuieşte cu propozitia "la care se face referire la art. 3 şi 4".

(5) La articolul 15 paragraful 6 ultimul alineat, data de "31 decembrie 1998" se înlocuieşte cu data de "31 decembrie 2000".

(6) La articolul 26 paragraful 1, menţiunea "C2/CP3" se înlocuieşte cu menţiunea "CN22/CN23".

(7) La anexa nr. I, Nota 5.2:
a) între alineatele:
- "filamente artificiale" şi
- "fibre sintetice discontinue de polipropilena"
se va introduce urmãtorul alineat:
- "filamente conductoare electrice";
b) exemplul al cincilea ("Un covor plusat ... privind greutatea.") va fi eliminat.

(8) Anexa nr. II se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:




a) Între regulile pentru poziţiile S.A. 2202 şi 2208 va fi introdusã urmãtoarea regula:


"Poziţia Descrierea Prelucrare sau transformare aplicatã
S.A. nr. mãrfurilor materialelor neoriginare şi care conferã
caracterul de produs originar
-------------------------------------------------------------------------------
1 2 3 sau 4
--------------------------------------------------------------------------------
2207 Alcool etilic nedenaturat, cu o Fabricare la care:
concentraţie de alcool determinata - materialele folosite sa nu fie
în funcţie de volum de 80% încadrate la poziţiile 2207 şi 2208"
volum sau peste; alcool etilic şi
alte rachiuri denaturate, de orice
concentraţie
--------------------------------------------------------------------------------

b) Regula pentru capitolul 57 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:

--------------------------------------------------------------------------------
"Capi- Covoare şi alte acoperitoare de
tolul podea din materiale textile:
57 - din pasla tesuta la rãzboi Fabricare din*1):
- fibre naturale
sau
- substanţe chimice sau paste
textile
Totuşi:
- firele de filamente de
polipropilena de la poziţia nr.
5402,
- fibrele discontinue de
polipropilena de la poziţiile nr.
5503 sau 5506,
- cablurile de filamente de
polipropilena de la poziţia nr.
5501, al cãror titru este, pentru
fiecare fibra sau filament
constitutiv, în toate cazurile, de
mai puţin de 9 decitex, pot fi
utilizate cu condiţia ca valoarea
lor sa nu depãşeascã 40% din
preţul de uzina al produsului
- tesatura de iuta poate fi
folositã drept captuseala
Fabricare din*1):
- fibre naturale necardate,
nepieptanate sau altfel prelucrate
pentru filatura,
sau
- din alte pasle - substanţe chimice sau paste
textile
Fabricare din*1):
- fire de nuca de cocos sau de
iuta*a),
- fire de filamente sintetice
sau artificiale,
- fibre naturale, sau
- altele - fibre sintetice sau artificiale
discontinue, necardate sau
nepieptanate ori altfel prelucrate
pentru filatura,
- tesatura de iuta poate fi
folositã drept captuseala
--------------------------------------------------------------------------------

-------------
*1) Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în nota introductivã 5.
*a) Utilizarea tesaturii de iuta este autorizata de la data de 1 iulie 2000."

--------------------------------------------------------------------------------

c) Regula pentru poziţia S.A. 7006 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:

--------------------------------------------------------------------------------
"7006 Sticla de la poziţiile nr. 7003, 7004
şi 7005, curbata, bizotata, gravata,
perforata, emailata sau altfel
prelucrata, dar neinramata şi
necombinata cu alte materiale:
- geam plan acoperit cu un film
subtire dielectric şi metalic,
semiconductor, în conformitate cu Fabricare din materiale
standardele SEMII*1) (substraturi) de la poziţia nr.
7006
- altele Fabricare din materiale de la
poziţia nr. 7001
--------------------------------------------------------------------------------

---------------
*1) SEMII - Institutul de Echipamente Semiconductoare şi Materiale (Semiconductor Equipment and Materials Institute Incorporated)."

--------------------------------------------------------------------------------

d) Regula pentru poziţia S.A. 7601 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:

--------------------------------------------------------------------------------
"7601 Aluminiu sub forma bruta Fabricare în care:
- toate materialele folosite sunt
încadrate la o poziţie diferita de
cea a produsului;
şi
- valoarea tuturor materialelor
folosite sa nu depãşeascã 50% din
preţul de uzina al produsului
sau
Fabricare prin tratament termic
sau electrolitic din aluminiu
nealiat sau deşeuri din aluminiu"
--------------------------------------------------------------------------------



(9) Se va introduce urmãtoarea anexa:




"ANEXA Nr. V



LISTA
capitolelor şi poziţiilor din Sistemul Armonizat (S.A.) ale materialelor originare din Comunitatea Europeanã la care nu se aplica prevederile art. 3 şi 4

Capitolul 1
Capitolul 2
Capitolul 3
0401 la 0402
ex 0403- Lapte batut, lapte prins şi smantana, iaurt, chefir şi
alte sorturi de lapte şi smantana fermentate, chiar
concentrate sau cu adaos de zahãr sau alţi indulcitori
(edulcoranti)
0404 la 0410
0504
0511
Capitolul 6
0701 la 0709
ex 0710- Legume, pregãtite sau nu prin fierbere în apa sau în
aburi, congelate, cu excepţia porumbului dulce de la
poziţia nr. 0710 40 00
ex 0711 Legume, cu excepţia porumbului dulce de la poziţia nr.
0711 90 30, conservate provizoriu (de exemplu, cu bioxid
de sulf, în saramura, în apa sulfuroasa sau în alte
soluţii de conservare), dar improprii consumului
alimentar în aceasta stare
0712 la 0714
Capitolul 8
ex Capitolul 9 Cafea, ceai şi condimente, cu excepţia mate de la poziţia
nr. 0903
Capitolul 10
Capitolul 11
Capitolul 12
ex 1302 Substanţe pectice, pectinati şi pectati
1501 la 1514
ex 1515 Alte grãsimi şi uleiuri vegetale (cu excepţia uleiului de
jojoba şi a fracţiunilor lui) şi fracţiunile lor,
stabile, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
ex 1516 Grãsimi şi uleiuri animale sau vegetale şi fracţiunile
lor, hidrogenate total sau parţial, interesterificate,
reesterificate, chiar rafinate, dar nepreparate altfel,
cu excepţia uleiului de ricin hidrogenat, asa-zis "ceara
de opal"
ex 1517 şi Margarina, imitaţie de untura şi alte grãsimi alimentare
ex 1518 preparate
ex 1522 Reziduuri provenite din prelucrarea substanţelor grase
sau a cerurilor animale sau vegetale, cu excepţia
degrasului
Capitolul 16
1701
ex 1702 Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi
fructoza (levuloza), pure din punct de vedere chimic, în
stare solida; siropuri din zaharuri fãrã adaosuri de
substanţe aromatizate sau colorante; miere artificiala,
amestecata sau nu cu miere naturala; zaharuri şi melase
caramelizate, cu excepţia celor de la poziţiile nr.
1702 11 00, 1702 30 51, 1702 30 59, 1702 50 00 şi
1702 90 10
1703
1801 şi 1802
ex 1902 Aluat alimentar, umplut, conţinând peste 20% din greutate
peste, crustacee, moluste şi alte nevertebrate acvatice,
carnati şi produse similare sau carne şi organe de orice
fel, inclusiv grãsimi de orice fel
ex 2001 Castraveti şi castraveciori, ceapa, condimente de
manghier (chutney), fructe de genul Capsicum altele decât
ardeii iuti şi dulci, ciuperci şi masline preparate sau
conservate în oţet sau în acid acetic
2002 şi 2003
ex 2004 Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet
sau în acid acetic, congelate, altele decât produsele de
la poziţia nr. 2006, cu excepţia cartofilor sub forma de
fãina, gris sau fulgi şi a porumbului dulce
ex 2005 Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet
sau în acid acetic, necongelate, altele decât produsele
de la poziţia nr. 2006, cu excepţia cartofilor sub forma
de fãina, gris sau fulgi şi a porumbului dulce
2006 şi 2007
ex 2008 Fructe, samburi şi alte pãrţi comestibile de plante,
altfel preparate sau conservate, cu sau fãrã adaos de
zahãr sau alţi indulcitori (edulcoranti) sau de alcool,
nedenumite şi necuprinse în alta parte, cu excepţia
untului de arahide, miezurilor de palmier, porumbului,
ignamelor, cartofilor dulci şi pãrţilor comestibile
similare de plante conţinând 5% sau peste din greutate,
amidon, frunze de vita de vie, hamei şi alte pãrţi
comestibile de plante
2009
ex 2106 Siropuri din zahãr, aromate sau cu adaos de coloranti
2204
2206
ex 2207 Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool
determinata în funcţie de volum de 80% vol. sau peste
obţinut din produsele agricole figurand în prezenta lista
ex 2208 Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool
determinata în funcţie de volum sub 80% vol. obţinut din
produsele agricole figurand în prezenta lista
2209
Capitolul 23
2401
4501
5301 şi 5302"



ART. 2
Decizia va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmeazã dupã data la care pãrţile şi-au notificat reciproc ca procedura interna necesarã pentru intrarea în vigoare a fost îndeplinitã.


ANEXA 2

Articolul 15 paragraful 6 din Protocolul D menţionat la articolul 2 din prezenta hotãrâre a Guvernului se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:

"6. Fãrã a prejudicia prevederile paragrafului 1, România poate aplica aranjamente de <<drawback>> sau de exceptare de taxe vamale ori de taxe cu efect echivalent, aplicabile materialelor utilizate pentru fabricarea produselor originare, cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) pentru produsele incluse în capitolele 25 la 49 şi 64 la 97 ale Sistemului Armonizat se va retine o impunere de 5% din valoarea în vama sau taxa vamalã în vigoare în România, dacã aceasta este mai mica;
b) pentru produsele incluse în Capitolele 50 la 63 ale Sistemului Armonizat se va retine o impunere de 10% din valoarea în vama sau taxa vamalã în vigoare în România, dacã aceasta este mai mica.
Prevederile acestui paragraf se aplica pana la data de 31 decembrie 2000 şi pot fi reexaminate de comun acord."

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016