Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 735 din 21 iulie 2010  pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010  privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 527 din 28 iulie 2010
Având în vedere prevederile <>art. 3 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Pensiile prevãzute la <>art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate în platã, se recalculeazã conform algoritmului de calcul utilizat de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, într-o perioadã de 5 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 2
(1) Recalcularea pensiilor prevãzute la art. 1 se realizeazã prin determinarea stagiilor de cotizare şi punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de cãtre beneficiari şi stabilirea cuantumului fiecãrei pensii.
(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale în vederea recalculãrii pensiilor sunt prevãzute în anexele nr. 1a, 1b şi 2.
(3) Pentru perioadele în care beneficiarii şi-au desfãşurat activitatea în Ministerul Apãrãrii Naţionale, documentele doveditoare se solicitã de cãtre aceştia prin centrele militare judeţene/zonale/de sector sau prin unitãţile militare din care au fãcut parte, dupã caz.
(4) Pentru perioadele în care beneficiarii şi-au desfãşurat activitatea în celelalte instituţii din sistemul naţional de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, precum şi din sistemul administraţiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicitã de cãtre aceştia de la ultima unitate din care au fãcut parte sau de la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, în situaţia în care aceste unitãţi au fost desfiinţate.
(5) Pentru personalul trimis în misiune permanentã în strãinãtate sau, dupã caz, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual se vor lua în calcul veniturile corespunzãtoare funcţiei pe care acesta a fost încadrat în ţarã.
(6) Documentele doveditoare obţinute în condiţiile alin. (3) şi (4) se depun de cãtre beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevãzutã la alin. (1) se efectueazã în ordinea înregistrãrii documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar în lipsa acestora, începând cu cele mai vechi dosare aflate în platã, în funcţie de anul şi luna deschiderii dreptului la pensie.
ART. 3
La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseşte valoarea punctului de pensie valabil la data încheierii procesului de recalculare.
ART. 4
(1) Stagiul de cotizare reprezintã vechimea în serviciu şi, dupã caz, vechimea în muncã prevãzutã de legislaţia în vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiazã sau care i se cuvine, la data începerii procesului de recalculare, potrivit prevederilor <>art. 8-10 din Legea nr. 119/2010 .
(2) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevãzute la <>art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bãrbaţi.
ART. 5
Pentru recalcularea pensiilor prevãzute la <>art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 se considerã a fi îndeplinite condiţiile de acordare prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente în pãstrare la structurile de pensii din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii.
(2) In situaţia în care în dosarele de pensionare sunt înscrise perioade care constituie vechime în serviciu, fãrã date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueazã pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevãzute la art. 2 alin. (3) şi (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decât cele prevãzute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplicã prevederile <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse în termenul pentru recalculare prevãzut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeazã salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) În perioada 1 aprilie 2001-1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplicã plafonarea prevãzutã de legislaţia privind pensiile din sistemul public în vigoare în perioada respectivã.
ART. 7
În situaţia pensiilor de invaliditate, stagiul potenţial acordat la stabilirea drepturilor de pensie pânã la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 119/2010 se menţine şi pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform prevederilor <>art. 78 alin. (6) din Legea nr. 19/2000 , cu excepţia celor stabilite conform prevederilor <>Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Pensia de urmaş se stabileşte procentual din pensia recalculatã la care ar fi avut dreptul susţinãtorul decedat, cu excepţia celor stabilite conform prevederilor <>Legii nr. 80/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 9
(1) Dacã din documentaţia de pensionare rezultã perioade de vechime în muncã exprimate în sãptãmâni de cotizare, ca urmare a achitãrii contribuţiei cãtre fostele case de asigurãri sociale, aceste perioade se vor transforma în stagiu de cotizare exprimat în ani şi luni de cotizare.
(2) În acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile medii brute pe economie din perioadele respective.
(3) Dacã din documentaţiile de pensionare nu rezultã localizarea sãptãmânilor de cotizare în cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat dupã data de 1 aprilie a anului respectiv.
ART. 10
(1) Pensia de serviciu recalculatã, potrivit <>Legii nr. 119/2010 , poate fi modificatã la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, întocmite conform prevederilor legale, din care rezultã date şi elemente, altele decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea în muncã sau la vechimea în serviciu, care, conform <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se au în vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acordã astfel:
a) de la data de întâi a lunii urmãtoare expirãrii procesului de recalculare, dacã cererea, împreunã cu documentele doveditoare, a fost depusã în termenul general de prescripţie;
b) din prima zi a lunii urmãtoare celei în care cererea, împreunã cu documentele doveditoare, a fost depusã la casa de pensii, dupã termenul prevãzut la lit. a).
ART. 11
Pensiile de serviciu ale cãror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotãrârilor definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecatã se recalculeazã potrivit prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 12
(1) În vederea aplicãrii prevederilor prezentei hotãrâri, Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale pune la dispoziţia instituţiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotãrâri, gratuit, aplicaţiile informatice specifice.
(2) Aplicaţiile informatice prevãzute la alin. (1) urmeazã sã fie adaptate specificului propriu de cãtre instituţiile care efectueazã recalcularea.
ART. 13
(1) Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisã de structurile de pensii, care va cuprinde în mod obligatoriu temeiurile de fapt şi de drept care au stat la baza recalculãrii, precum şi termenul în care poate fi introdusã contestaţia.
(2) Deciziile de pensie recalculatã se comunicã în scris beneficiarilor, în termen de 30 de zile de la data emiterii.
ART. 14
(1) Împotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestaţii care funcţioneazã în cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
(2) Deciziile comisiilor de contestaţii pot fi atacate în instanţã, potrivit prevederilor <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
Pentru recalcularea pensiilor prevãzute la art. 1 se autorizeazã entitãţile implicate în acest proces, din cadrul instituţiilor din sistemul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, sã încheie contracte de prestãri servicii/convenţii civile.
ART. 16
În aplicarea prezentei hotãrâri, Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii pot emite instrucţiuni de aplicare, aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.
ART. 17
Anexele nr. 1a, 1b şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apãrãrii naţionale,
Gabriel Oprea

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Directorul Serviciului Român de Informaţii,
George Cristian Maior

Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
Mihai Constantin Şeitan

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 21 iulie 2010.
Nr. 735.

ANEXA 1a
---------
(pensionar titular)
-------------------

Directorului Casei de Pensii a ..........

Subsemnatul(a), .....(gradul, numele, iniţiala tatãlui şi prenumele)..........., domiciliat(ã) în .......(Se menţioneazã adresa celui în cauzã.)......., telefon .........., pensionar militar în platã la ..........., trecut în rezervã/încetat activitatea la data de .....(ziua, luna, anul)........., în vederea recalculãrii pensiei în condiţiile <>Legii nr. 119/2010 pentru stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, menţionez urmãtoarele:
- numãrul deciziei de pensie .....(Se trece numãrul deciziei/data emiterii.)......;
- numãrul mandatului de platã a pensiei ..........................................;
- codul numeric personal .........................................................;
- unitatea militarã din care am trecut în rezervã ........, din localitatea ........ .
Anexez în original urmãtoarele documente - adeverinţe:
- ...........................................;
- .......................................... .

Data ........ Semnãtura ...........

NOTĂ:
Se vor anexa o copie a mandatului (talonului) de platã a pensiei şi o copie a cãrţii/buletinului de identitate.
Se completeazã obligatoriu toate datele.

ANEXA 1b
---------
(pensionar de urmaş)
---------------------

Directorului Casei de Pensii a ............

Subsemnatul(a), .......(numele, iniţiala tatãlui şi prenumele)......., domiciliat(ã) în ........(Se menţioneazã adresa celui în cauzã.)......, telefon ....................., soţul/soţia defunctului/defunctei .....(gradul, numele şi prenumele soţului/soţiei)...., trecut în rezervã/încetat activitatea la data de ...(ziua, luna, anul)...., pensionar(ã) de urmaş în nume propriu, cât şi pentru ......... copii în platã la ....(ziua, luna, anul)....., în vederea recalculãrii pensiei în condiţiile <>Legii nr. 119/2010 pentru stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, menţionez urmãtoarele:
- numãrul deciziei de pensie ......(Se trece numãrul deciziei/data emiterii.)..........;
- numãrul mandatului de platã a pensiei ...............................................;
- codul numeric personal ..............................................................;
- ultima unitate în care a lucrat soţul/soţia defunct(ã) ........., din localitatea ..............
Anexez în original urmãtoarele documente - adeverinţe:
- ............................................................;
- ........................................................... .

Data ........ Semnãtura ...........................

NOTĂ:
Se vor anexa o copie a mandatului (talonului) de platã a pensiei şi o copie a cãrţii/buletinului de identitate.
Se completeazã obligatoriu toate datele.

ANEXA 2
-------

ROMÂNIA
Unitatea ........
Nr. .... din ....

ADEVERINŢĂ

Prin prezenta adeverim veniturile lunare individuale realizate de .....(nume, iniţiala tatãlui, prenume)........, nãscut(ã) în ....... la data de ......., CNP ....., în perioada ....... .



┌────────────────────────────┬────────────────────────────┬───────────────────┐
│ PERIOADA *) │ Venitul lunar individual │ Observaţii │
├─────────────┬──────────────┼────────────────────────────┼───────────────────┤
│ ZZ.LL.AA │ ZZ.LL.AA │ │ │
├─────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────┴──────────────┴────────────────────────────┴───────────────────┘




──────────
*) Se completeazã lunar; în situaţia în care veniturile sunt identice pe mai multe luni, se completeazã un singur rând, cu întreaga perioadã.

Prezenta adeverinţã a fost eliberatã la cererea sus-numitului/sus-numitei, pe baza datelor cuprinse în arhiva aflatã în pãstrarea noastrã, spre a-i servi la stabilirea/recalcularea pensiei.

Comandantul/Şeful unitãţii,
...............


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016