Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 720 din 22 august 2000  privind listele electorale permanente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 720 din 22 august 2000 privind listele electorale permanente

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 402 din 28 august 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>art. 13^1 din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 23 lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Listele electorale permanente sunt documente în care se înscriu cetãţenii romani care au drept de vot şi care domiciliazã în localitatea pentru care se întocmesc. Listele electorale permanente cuprind toţi cetãţenii romani care au împlinit varsta de 18 ani şi care au exerciţiul drepturilor civile şi politice.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotãrâre judecãtoreascã definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
(3) Înscrierea în listele electorale permanente se face din oficiu.
(4) Cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate pot fi înscrişi, la cererea lor, în listele electorale permanente ale localitãţii în care s-au nãscut ori în care au avut ultimul domiciliu în ţara. Cererea se depune la misiunea diplomaticã a României din statul în care domiciliazã sau direct la serviciul judeţean de evidenta informatizata a persoanei. Cererile depuse la misiunile diplomatice ale României vor fi trimise Ministerului de Interne prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
ART. 2
(1) Listele electorale permanente se întocmesc în doua exemplare oficiale de cãtre Ministerul de Interne, prin formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei. Un exemplar se preda spre pãstrare primãriei, iar celãlalt, judecãtoriei, în a carei raza teritorialã se afla localitatea pentru care au fost întocmite, pe baza de proces-verbal, precizându-se numãrul de file.
(2) Listele electorale permanente se semneazã de şeful formatiunii de evidenta informatizata a persoanei şi de primar. Listele electorale permanente se pãstreazã la primãrie şi la judecãtorie, în registre speciale cu file detasabile, iar la formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei care le-au întocmit, pe suport magnetic.
ART. 3
(1) Ministerul de Interne stabileşte prin ordin al ministrului de interne, emis în termen de 7 zile de la stabilirea datei alegerilor, arondarea localitãţilor pe formaţiuni de evidenta informatizata a persoanei care întocmesc listele electorale permanente.
(2) Arondarea localitãţilor pe formaţiuni de evidenta informatizata a persoanei se comunica primarilor, care o aduc la cunostinta publica prin afişare la sediul primãriei.
ART. 4
(1) Listele electorale permanente pentru comune se întocmesc pe sate, iar pentru oraşe, municipii şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor, pe strãzi.
(2) Pentru oraşe, municipii şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor listele electorale permanente se întocmesc pe strãzi, în ordinea numãrului imobilelor în care locuiesc alegatorii, iar în cadrul aceluiaşi imobil, în ordinea alfabetica a cetãţenilor cu drept de vot. Fiecare strada va începe pe o pagina noua, chiar dacã ultima pagina de pe strada anterioarã nu a fost completatã integral.
(3) În situaţia în care, potrivit delimitãrii secţiilor de votare, imobilele de pe o strada sunt arondate la secţii de votare diferite, listele electorale permanente se întocmesc pe file separate pentru imobilele arondate la fiecare secţie de votare.
ART. 5
(1) Listele electorale permanente cuprind în mod obligatoriu: numele şi prenumele alegãtorilor, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate, numãrul circumscripţiei electorale şi al sectiei de votare.
(2) Modelul listei electorale permanente este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 6
Înscrierea pe lista electoralã permanenta este obligatorie. Un alegator nu poate fi înscris decât într-o singura lista electoralã permanenta.
ART. 7
Listele electorale permanente se pãstreazã de cãtre secretarul unitãţii administrativ-teritoriale şi, respectiv, de grefierul-şef al judecãtoriei, în registre speciale. Aceştia au obligaţia sa asigure integritatea registrelor şi a listelor electorale permanente. Pe coperta registrului se înscriu menţiuni referitoare la judeţul, comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorialã, circumscripţia electoralã, secţia de votare.
ART. 8
(1) Ministerul de Interne, prin formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei, actualizeazã listele electorale permanente şi le comunica primãriilor şi judecãtoriilor în cel mult 15 zile de la data stabilirii zilei votarii.
(2) Prin actualizare se înţelege orice operaţiune care impune modificarea listei electorale permanente anterioare. Actualizarea are în vedere şi înscrierea în lista a persoanelor care au împlinit sau împlinesc varsta de 18 ani pana în ziua alegerilor inclusiv.
ART. 9
(1) Radierea din listele electorale permanente a unei persoane se face în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul decesului, pe baza comunicãrii serviciului public local unde s-a înregistrat decesul, în 24 de ore de la înregistrare, cãtre formatiunea de evidenta informatizata a persoanei de la ultimul domiciliu al persoanei decedate;
b) în cazul pierderii cetateniei romane, pe baza comunicãrii Ministerului Justiţiei cãtre serviciul judeţean de evidenta informatizata a persoanei de la ultimul domiciliu al acesteia;
c) în cazul pierderii drepturilor electorale, pe baza comunicãrii instanţei de judecata cãtre serviciul judeţean de evidenta informatizata a persoanei de la domiciliul acesteia.
(2) Reînscrierea în listele electorale permanente a persoanelor prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c) se face la cerere, în temeiul actului prin care se dovedeşte încetarea situaţiei care a impus radierea.
ART. 10
Modificãrile în listele electorale permanente referitoare la schimbarea domiciliului se efectueazã din oficiu, potrivit actelor normative în vigoare care reglementeazã activitatea de evidenta a populaţiei.
ART. 11
(1) Evidenta comunicãrilor şi a oricãrei corespondente referitoare la listele electorale permanente se tine de cãtre formatiunea de evidenta informatizata a persoanei, în registrul de intrare-ieşire constituit special în acest scop.
(2) Comunicãrile privind persoanele cuprinse în listele electorale permanente se pãstreazã de şeful formatiunii de evidenta informatizata a persoanei, în dosare speciale.
ART. 12
Alegatorii au dreptul sa verifice înscrierea în listele electorale permanente. În acest scop, dupã primirea listelor de la formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei, primãrii aduc la cunostinta publica locul unde şi perioadele când pot fi verificate.
ART. 13
(1) Omisiunile, înscrierile gresite, precum şi orice erori în listele electorale permanente se soluţioneazã conform dispoziţiilor <>art. 12 din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Modificãrile efectuate de formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei ca urmare a admiterii intampinarilor formulate se comunica de îndatã primãriei şi judecãtoriei.
ART. 14
(1) Pentru efectuarea cheltuielilor privind prelucrarea datelor, tipãrirea, actualizarea şi distribuirea listelor electorale permanente aferente alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din anul 2000 se aproba suplimentarea bugetului Ministerului de Interne cu suma de 25 miliarde lei din Fondul de rezerva bugetarã la dispoziţia Guvernului, din care 1 miliard lei la titlul "Cheltuieli de personal", 4,540 miliarde lei la titlul "Cheltuieli materiale şi servicii" şi 19,460 miliarde lei la titlul "Cheltuieli de capital".
(2) Achiziţionarea hârtiei, a materialelor consumabile şi a echipamentelor necesare în vederea prelucrãrii datelor şi editãrii listelor electorale permanente se efectueazã centralizat de cãtre Ministerul de Interne, prin Direcţia generalã de evidenta informatizata a persoanei, dintr-o singura sursa, în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice.
(3) Specialiştii şi personalul tehnic auxiliar care participa în afarã orelor de program la realizarea acţiunilor legate de editarea şi distribuirea listelor electorale permanente au dreptul, pe lângã salariu, şi la plata orelor suplimentare, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, iar cheltuielile aferente se suporta din fondurile prevãzute la alin. (1).
(4) Sumele puse la dispoziţie Ministerului de Interne potrivit alin. (1), rãmase neutilizate, se restituie la bugetul de stat în vederea reintregirii Fondului de rezerva bugetarã la dispoziţia Guvernului, în termen de cel mult 30 de zile de la data publicãrii rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I, fãrã a se depãşi data de 31 decembrie 2000.
ART. 15
Ministerul Finanţelor este autorizat sa introducã modificãrile corespunzãtoare în bugetul Ministerului de Interne şi în bugetul de stat pe anul 2000.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes



ANEXA 1

- Model -
ROMÂNIA
Judeţul .................... Circumscripţia electoralã nr. .....
Municipiul ......., sectorul .... Secţia de votare nr. ...........
Oraşul ......, comuna ...., satul ......
Str. ...................................


LISTA ELECTORALĂ PERMANENTA
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numele Codul Seria şi numãrul
crt. şi prenumele numeric Domiciliul actului Menţiuni
alegatorului personal alegatorului de identitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Şeful formatiunii de evidenta informatizata a persoanei, Primar,
.......................................................... ...............


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016