Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 710 din 2 septembrie 1999(*republicata*)  privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 710 din 2 septembrie 1999(*republicata*) privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 782 din 28 octombrie 2002



────────────
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Hotãrârea Guvernului nr. 1.275/2001 pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 710/1999 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucarii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 847 din 28 decembrie 2001, dându-se textelor o noua numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 710/1999 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 450 din 16 septembrie 1999.

ART. 1
Prezenta hotãrâre se aplica jucariilor.
Prin jucarie se înţelege orice produs sau material destinat în mod clar utilizãrii în jocul copiilor mai mici de 14 ani.
În înţelesul prezentei hotãrâri nu sunt considerate jucarii produsele prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Jucariile pot fi introduse pe piata numai dacã nu pun în pericol viata, sãnãtatea şi/sau securitatea celor care le folosesc şi/sau a unei terţe persoane, atunci când sunt utilizate conform destinaţiei sau într-un alt mod previzibil, având în vedere comportamentul normal al copiilor.
Prin introducere pe piata se înţelege vânzarea sau orice alta forma de distribuire a jucariei, inclusiv cu titlu gratuit, pentru prima data.
ART. 3
Este interzisã introducerea pe piata a jucariilor care nu îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate cuprinse în anexa nr. 2.
ART. 4
Se considera ca sunt respectate cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 3 şi se admite introducerea pe piata a jucariei în urmãtoarele situaţii:
1. are marcajul naţional de conformitate CS aplicat de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România. Acest marcaj se aplica în urmãtoarele situaţii:
a) jucaria este conformã cu standardele romane care adopta standardele europene armonizate din domeniul securitãţii jucariilor, denumite în continuare standarde romane. Lista cuprinzând standardele romane pentru asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucarii se aproba şi se actualizeazã prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I*);
b) jucaria este conformã cu modelul aprobat în baza examinãrii CS de tip prevãzute la art. 7, în situaţia în care producãtorul nu aplica în totalitate sau aplica parţial standardele romane ori când nu exista standarde romane aplicabile;
2. are marcajul european de conformitate CE aplicat de un producãtor dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România.
────────────────
*) A se vedea <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 54/2000 privind aprobarea listei cuprinzând standardele romane pentru asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucarii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 februarie 2000, cu modificãrile ulterioare.

ART. 5
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, are obligaţia ca înainte de introducerea pe piata a jucariei sa întocmeascã şi sa detina documentele ce atesta conformitatea, care vor fi puse la dispoziţie, la cerere, în copie, organelor de supraveghere a pieţei, pentru examinare. Documentele ce atesta conformitatea se pãstreazã timp de 10 ani de la data fabricãrii ultimei jucarii din seria sau modelul respectiv de fabricaţie.
Documentele ce atesta conformitatea sunt:
a) documentaţia tehnica cu privire la proiectare, producţie şi funcţionare, care sa demonstreze conformitatea jucariei cu cerinţele esenţiale de securitate;
b) adresele spaţiilor de producţie şi/sau de depozitare;
c) declaraţia de conformitate, pentru cazul prevãzut la art. 4 pct. 1 lit. a);
d) certificatul de examinare CS de tip şi declaraţia de conformitate cu modelul aprobat pentru cazul prevãzut la art. 4 pct. 1 lit. b);
e) declaraţia de conformitate şi certificatul de examinare CE de tip emis de un organism notificat în Uniunea Europeanã, pentru cazul prevãzut la art. 4 pct. 2, care se realizeazã în conformitate cu modelul aprobat.
În situaţia în care nici producãtorul, nici reprezentantul autorizat al acestuia nu este persoana juridicã cu sediul în România, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţie organelor de supraveghere a pieţei documentele ce atesta conformitatea revine importatorului.
ART. 6
În cazul în care nerespectarea obligaţiilor privind conformitatea jucariei cu cerinţele esenţiale de securitate este evidenta, autoritatea de supraveghere a pieţei va solicita producãtorului sau reprezentantului autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, sa efectueze din surse proprii, într-un termen stabilit de comun acord, incercarile necesare la un laborator de încercãri sau la un organism de certificare recunoscut, în vederea stabilirii unui punct de vedere autorizat.
ART. 7
Examinarea CS de tip este procedura prin care un organism notificat constata şi certifica faptul ca un exemplar reprezentativ de jucarie, denumit în continuare model, respecta cerinţele esenţiale prevãzute la art. 3.
Solicitarea unei examinari CS de tip va fi depusa de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, la un singur organism notificat, ales de cãtre acesta. Solicitarea trebuie sa conţinã minimum urmãtoarele informaţii:
a) numele şi adresa producãtorului sau ale reprezentantului autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, şi locul unde se fabrica jucaria;
b) descrierea jucariei;
c) date detaliate privind proiectarea, producţia şi funcţionarea jucariei;
d) modelul jucariei;
e) declaraţia potrivit cãreia aceeaşi solicitare nu a fost înaintatã nici unui alt organism notificat.
Pentru efectuarea încercãrilor organismul notificat poate solicita mai multe exemplare ale jucariei dacã acestea sunt necesare pentru realizarea programului de încercãri.
Examinarea CS de tip se efectueazã de cãtre organismul notificat în urmãtorul mod:
a) se examineazã documentele care îi sunt puse la dispoziţie de cãtre solicitant şi se stabileşte dacã acestea sunt complete;
b) se verifica dacã jucaria este conformã cu prevederile art. 2 alin. 1;
c) se efectueazã examinarile şi incercarile corespunzãtoare, utilizându-se pe cat posibil standardele romane, pentru a verifica dacã modelul jucariei respecta cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 3.
În cazul în care modelul jucariei corespunde cerinţelor esenţiale de securitate prevãzute la art. 3, organismul notificat emite un certificat de examinare CS de tip, care se transmite solicitantului şi care va cuprinde:
a) denumirea şi sediul producãtorului;
b) concluziile examinãrii;
c) condiţiile pentru valabilitatea acestuia;
d) datele necesare identificarii modelului aprobat;
e) perioada de valabilitate a certificatului.
La certificatul de examinare CS de tip se anexeazã o lista cuprinzând elementele importante pentru evaluarea conformitatii din documentaţia tehnica, iar o copie de pe aceasta lista se pãstreazã de cãtre organismul notificat.
În cazul în care solicitantul aduce modificãri modelului aprobat, acesta va informa organismul notificat care a emis certificatul de examinare CS de tip şi care deţine documentaţia tehnica referitoare la acesta. Dacã aceste modificãri afecteazã conformitatea cu cerinţele esenţiale de securitate sau cu condiţiile prevãzute pentru utilizarea jucariei, aceasta primeşte o certificare suplimentarã. Certificarea suplimentarã este data sub forma unei completãri la certificatul de examinare CS de tip iniţial.
Organismul notificat informeazã celelalte organisme notificate cu privire la certificatele de examinare CS de tip emise şi completãrile la acestea, precum şi cu privire la certificatele de examinare CS de tip retrase.
În cazul în care modelul jucariei nu corespunde cerinţelor esenţiale prevãzute la art. 3, organismul notificat va informa solicitantul şi Ministerul Industriei şi Resurselor asupra neconformitatilor depistate.
Ministerul Industriei şi Resurselor poate obţine, la cerere, o copie de pe certificatul de examinare CS de tip şi copii de pe proiectul jucariei şi de pe rapoartele de încercãri.
ART. 8
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, aplica marcajul CS pe fiecare jucarie şi întocmeşte o declaraţie de conformitate cu modelul aprobat prevãzut în anexa nr. 6.
Producãtorul va lua toate mãsurile necesare pentru a garanta ca procesul de fabricaţie asigura conformitatea cu modelul aprobat, astfel cum se prevede în certificatul de examinare CS de tip, şi cu cerinţele esenţiale de securitate.
ART. 9
În domeniul jucariilor competenta organismelor de certificare şi a laboratoarelor de încercãri este recunoscuta de Ministerul Industriei şi Resurselor pe baza unei metodologii de evaluare, care se aproba prin ordin al ministrului industriei şi resurselor.
Listele cuprinzând laboratoarele de încercãri şi organismele recunoscute pentru efectuarea verificãrilor conform prevederilor art. 6 şi organismele notificate pentru realizarea examinãrii CS de tip conform prevederilor art. 7 se aproba şi se actualizeazã periodic prin ordin al ministrului industriei şi resurselor şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Condiţiile minime ce trebuie îndeplinite de cãtre organisme pentru a fi desemnate sunt prevãzute în anexa nr. 4.
În cazul în care Ministerul Industriei şi Resurselor constata sau este sesizat ca un organism de certificare sau un laborator de încercãri desemnat conform prevederilor alin. 1 nu mai respecta condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 4, va retrage notificarea, respectiv recunoaşterea, şi va publica acest lucru în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 10
Jucariile vor avea imprimate la loc vizibil, uşor lizibil şi durabil, denumirea şi sediul producãtorului, ale reprezentantului autorizat sau, dupã caz, ale importatorului, varsta minima a utilizatorului şi marcajul CS sau CE de conformitate. În cazul jucariilor mici sau al celor formate din pãrţi componente mici, aceste specificaţii pot fi aplicate în acelaşi mod pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care însoţeşte produsul. Atunci când aceste precizãri nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul va fi atentionat pentru pãstrarea lor.
Se interzice aplicarea pe jucarii a inscriptiilor care pot fi confundate cu marcajul CS.
Elementele de identificare ale marcajului CS sunt prezentate în anexa nr. 5.
Elementele de identificare menţionate la alin. 1 pot fi prescurtate, cu condiţia ca prescurtarea sa facã posibila identificarea producãtorului, a reprezentantului sau autorizat cu sediul în România sau a importatorului.
ART. 11
Jucariile pentru care sunt necesare indicaţii de utilizare sau avertismente vor fi însoţite de precizãrile cuprinse în anexa nr. 3. Atunci când aceste precizãri nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul va fi atentionat pentru pãstrarea lor.
ART. 12
Avertismentele, indicaţiile de utilizare şi specificaţiile prevãzute la art. 10 şi 11 se redacteazã în limba romana.
ART. 13
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea materialã, civilã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi.
Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 3, cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 5, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 6, 10 şi 11, cu amenda de la 10.000.000 lei la 30.000.000 lei şi, dupã caz, se dispune mãsura de oprire temporarã a introducerii pe piata.
ART. 14
În cazul în care se constata ca jucaria introdusã pe piata şi utilizata conform destinaţiei sau într-un mod previzibil, având în vedere comportamentul normal al copiilor, pune în pericol viata, sãnãtatea şi/sau securitatea utilizatorilor sau a unor terţe persoane, autoritãţile responsabile cu supravegherea pieţei vor lua toate mãsurile necesare pentru a interzice distribuirea sub orice forma şi, dupã caz, retragerea jucariei de pe piata.
ART. 15
În cazul în care se constata ca pentru jucaria introdusã pe piata nu se respecta obligaţiile prevãzute la art. 5, autoritãţile de supraveghere a pieţei vor restrictiona temporar distribuirea sub orice forma a jucariei, perioada în care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, ori, dupã caz, importatorul va lua mãsurile necesare pentru eliminarea neconformitatilor constatate în legatura cu documentele ce atesta conformitatea. În situaţia neeliminarii neconformitatilor se va interzice distribuirea sub orice forma a jucariei şi/sau se va dispune retragerea de pe piata a acesteia.
ART. 16
Constatarea încãlcãrii prevederilor prezentei hotãrâri şi aplicarea sancţiunilor se fac de reprezentanţii autoritãţii responsabile cu supravegherea pieţei, respectiv de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 17
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 13 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 *) privind regimul juridic al contravenţiilor.

────────────
*) <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, şi a fost aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 180/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 22 aprilie 2002.

ART. 18
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 19
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.


ANEXA 1

LISTA
cuprinzând produsele care nu sunt considerate jucarii

1. Podoabe pentru pomul de Craciun
2. Modele detaliate la scara pentru colectionari adulti
3. Echipamente destinate utilizãrii în colectiv, pe terenurile de joaca
4. Echipament sportiv
5. Echipament acvatic destinat utilizãrii în apa cu adancime mare
6. Papusi imbracate în costume populare, papusi decorative şi alte articole similare pentru colectionari adulti
7. Jucarii profesionale, instalate în locuri publice (centre comerciale, staţii etc.)
8. Jocuri tip puzzle, cu mai mult de 500 de piese sau fãrã desen, pentru specialişti
9. Pusti şi pistoale cu aer comprimat
10. Jocuri de artificii, inclusiv capse, în afarã celor proiectate special pentru jucarii
11. Prastii şi catapulte
12. Seturi de sageti cu vârf metalic
13. Cuptoare, fiare de cãlcat şi alte articole electrice care funcţioneazã la o tensiune nominalã mai mare de 24 V
14. Articole conţinând elemente de încãlzire destinate utilizãrii de cãtre copii, sub supravegherea adulţilor, într-un context educativ
15. Vehicule cu motor cu combustie
16. Locomotiva cu abur (jucarie)
17. Biciclete destinate sportului sau circulaţiei pe drumurile publice
18. Jucarii video, care pot fi conectate la un ecran video, funcţionând la o tensiune nominalã mai mare de 24 V
19. Suzete
20. Reproduceri fidele ale armelor de foc, pentru colectionari adulti
21. Bijuterii pentru copii, cu excepţia celor care sunt considerate jucarii sau pentru jucarii

ANEXA 2

CERINŢE ESENŢIALE DE SECURITATE PENTRU JUCARII

I. Principii generale
1. În conformitate cu prevederile art. 2 din hotãrâre, copiii sau tertele persoane trebuie sa fie protejate pentru a nu-şi pune în pericol viata, sãnãtatea şi/sau securitatea atunci când folosesc jucariile conform destinaţiei lor sau într-un alt mod previzibil, având în vedere comportamentul normal al copiilor.
Astfel de pericole sunt:
a) pericole care sunt datorate conceptiei, construcţiei sau compoziţiei materialelor jucariei;
b) pericole inerente care apar în timpul folosirii unei jucarii şi care nu pot fi eliminate, deoarece ar conduce la modificarea conceptiei, construcţiei şi functionarii jucariei.
2. a) Gradul de pericol pe care îl are o jucarie în timpul folosirii trebuie sa fie corespunzãtor vârstei copilului. Aceasta condiţie trebuie aplicatã în special jucariilor care, prin conceptie, dimensiuni şi caracteristici, sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni.
b) Pentru respectarea condiţiilor prevãzute la lit. a), pe jucarie trebuie specificatã varsta minima a utilizatorilor şi, atunci când este cazul, avertismentul de a fi utilizate numai sub supravegherea unei persoane adulte.
3. Etichetele de pe jucarie şi/sau de pe ambalajul acesteia, precum şi instrucţiunile de utilizare trebuie sa avertizeze utilizatorii şi persoanele adulte, în mod complet şi eficient, asupra pericolelor inerente în timpul folosirii jucariei şi modului de evitare a acestor pericole.
II. Pericole specifice
1. Proprietãţi fizice şi mecanice:
a) Jucariile trebuie concepute şi realizate astfel încât pericolul ranirii fizice, cauzat de miscarea pãrţilor componente, sa fie redus la minimun.
b) Jucariile şi pãrţile lor componente, iar în cazul jucariilor fixe, elementele lor de fixare, trebuie sa aibã rezistenta mecanicã necesarã solicitãrilor la care sunt supuse în timpul utilizãrii, fãrã a se distruge sau a se deforma şi fãrã a provoca raniri fizice.
c) Muchiile accesibile, proeminentele, snururile, cablurile şi elementele de fixare trebuie concepute şi realizate în asa fel încât pericolul ranirii fizice sa fie redus la minimum.
d) Jucariile, pãrţile lor componente şi orice reper detasabil al acestora, care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni, trebuie sa aibã dimensiunile în asa fel încât sa nu permitã inghitirea şi/sau inhalarea lor.
e) Jucariile, pãrţile lor componente şi ambalajul lor, pentru vânzarea cu amãnuntul, nu trebuie sa prezinte pericolul de strangulare sau sufocare.
f) Jucariile destinate utilizãrii în apa de adancime mica, capabile sa ducã sau sa susţinã copilul, trebuie sa fie concepute şi realizate în asa fel încât sa fie redus la minimum pericolul de a-şi pierde starea de plutire şi de scufundare a copilului atunci când sunt folosite conform instrucţiunilor de utilizare.
g) Jucariile în care copilul poate pãtrunde într-un spaţiu închis trebuie sa poatã fi deschise cu usurinta de cãtre copil, actionand din interior spre exterior.
h) Jucariile cu care copilul se poate deplasa trebuie sa fie dotate, pe cat este posibil, cu un dispozitiv de franare adecvat tipului de jucarie şi energiei cinetice a acesteia. Dispozitivul de franare trebuie sa fie uşor de acţionat de cãtre utilizator şi fãrã a produce caderi sau raniri fizice.
i) Forma, compozitia şi energia cinetica a proiectilelor folosite la jucarii trebuie sa fie în asa fel încât, ţinând seama de tipul jucariei, sa nu existe riscul de ranire fizica a utilizatorului sau a unei terţe persoane.
j) Jucariile care conţin o sursa de caldura trebuie sa fie în asa fel concepute şi realizate încât:
- temperatura maxima a oricãrei suprafeţe accesibile sa nu provoace pericolul de arsura la atingere;
- lichidele sau gazele conţinute în jucarii sa nu atinga temperaturi sau presiuni periculoase atunci când sunt declansate la utilizare sau din alte cauze.
2. Inflamabilitate
a) Jucariile nu trebuie sa constituie un material inflamabil periculos pentru mediul înconjurãtor al copilului. Jucariile trebuie sa fie realizate din materiale care sa îndeplineascã cel puţin una dintre urmãtoarele condiţii:
1. sa nu arda sub acţiunea directa a unei flacari, scantei sau a altui potenţial focar de incendiu;
2. sa nu fie uşor inflamabile (flacara sa se stinga imediat ce dispare cauza focului);
3. dacã se aprind, trebuie sa arda incet şi sa prezinte o viteza mica de rãspândire a flacarii;
4. indiferent de compozitia materialelor, jucariile trebuie sa fie tratate în asa fel încât sa întârzie procesul de ardere.
Materialele inflamabile din jucarie nu trebuie sa producã aprinderea altor materiale folosite la realizarea acesteia.
b) Jucariile care, în scopul functionarii lor, conţin substanţe sau preparate periculoase, de exemplu: materialele şi echipamentele pentru experienţe chimice, turnare în forme de material plastic sau ceramic, pentru fotografiere sau pentru alte activitãţi similare, nu trebuie sa conţinã substanţe sau preparate care pot deveni inflamabile datoritã pierderilor componentelor volatile.
c) Jucariile nu trebuie sa conţinã elemente sau substanţe explozive atunci când sunt folosite conform instrucţiunilor de utilizare.
Aceasta condiţie nu se aplica capselor pentru jucarii, la care s-a fãcut referire la pct. 10 din anexa nr. 1.
d) Jucariile, în particular jocurile şi jucariile tip truse chimice, nu trebuie sa conţinã substanţe sau preparate:
- care pot exploda prin reactie chimica, încãlzire sau în amestec cu substanţe oxidante;
- care conţin componente volatile inflamabile în aer şi sunt capabile sa formeze vapori inflamabili sau explozibili.
3. Proprietãţi chimice
a) Jucariile trebuie sa fie astfel concepute şi realizate încât, atunci când sunt folosite conform instrucţiunilor de utilizare, sa nu reprezinte un pericol pentru sãnãtatea, securitatea sau viata copiilor.
În toate cazurile ele trebuie sa respecte legislaţia referitoare la anumite categorii de produse sau prevederile de interzicere, de limitare în utilizare sau de etichetare a anumitor substanţe şi preparate periculoase.
b) Pentru protecţia sãnãtãţii copiilor biodisponibilitatea rezultatã din utilizarea jucariilor nu trebuie sa depãşeascã urmãtoarele niveluri zilnice:
● 0,2 æg pentru stibiu (antimoniu);
● 0,1 æg pentru arsen;
● 25,0 æg pentru bariu;
● 0,6 æg pentru cadmiu;
● 0,3 æg pentru crom;
● 0,7 æg pentru plumb;
● 0,5 æg pentru mercur;
● 5,0 æg pentru seleniu.
Biodisponibilitatea acestor substanţe reprezintã extractul solubil cu influenta toxicologica.
c) Jucariile nu trebuie sa conţinã preparate sau substanţe periculoase într-o cantitate care ar putea pune în pericol sãnãtatea copiilor care le utilizeazã. Este strict interzisã folosirea în jucarii a preparatelor şi substanţelor periculoase.
În caz particular, la jucariile la care este necesar un numãr limitat de preparate şi substanţe pentru funcţionarea lor, de exemplu: materialele şi echipamentele pentru experienţe chimice, asamblare dupã model, turnare în forme din materiale plastice şi ceramice, emailari, fotografieri sau alte activitãţi similare, acestea sunt admise în anumite niveluri maxime de concentraţie, cu condiţia sa fie etichetate conform prevederilor pct. 4 din anexa nr. 3.
4. Proprietãţi electrice
a) Jucariile electrice trebuie alimentate de la o sursa de energie a carei tensiune nominalã nu depãşeşte 24 V şi nici un reper al jucariei nu trebuie sa depãşeascã 24 V.
b) Pãrţile jucariilor care sunt în contact sau care pot sa între în contact cu o sursa de energie capabilã sa producã socuri electrice trebuie sa fie bine izolate şi protejate mecanic, astfel încât sa se previnã pericolul unor socuri electrice.
c) Jucariile electrice trebuie sa fie astfel concepute şi realizate încât temperatura maxima atinsa de toate suprafeţele accesibile sa nu producã arsuri prin atingerea lor.
5. Igiena
Jucariile trebuie sa fie astfel concepute şi realizate încât sa respecte cerinţele de igiena şi de curãţenie, pentru a se evita orice pericol de infectare, imbolnavire sau contaminare.
6. Radioactivitate
Jucariile nu trebuie sa conţinã elemente sau substanţe radioactive în forme sau în proporţii care sa punã în pericol sãnãtatea copiilor, în condiţiile legii.

ANEXA 3

AVERTISMENTE ŞI INDICAŢII
de utilizare a jucariilor

Jucariile trebuie sa fie însoţite de avertismente vizibile, lizibile şi durabile, imprimate pentru reducerea pericolelor inerente în folosirea lor, asa cum este prezentat în cerinţele esenţiale de securitate şi în particular.
1. Jucarii care nu sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni
Jucariile care pot fi periculoase pentru copiii mai mici de 36 de luni vor fi însoţite de avertismentul: "Nerecomandat copiilor sub 36 de luni" sau "Nerecomandat copiilor sub 3 ani", împreunã cu avertizarea asupra pericolelor care determina aceasta restrictie.
Acest avertisment nu se aplica jucariilor care, prin funcţii, dimensiuni, caracteristici, proprietãţi sau prin alte elemente incontestabile, sunt în mod evident necorespunzãtoare pentru copiii sub 36 de luni.
2. Tobogane, leagane, inele suspendate, trapeze, corzi şi alte jucarii similare fixate pe o traversa
Aceste jucarii trebuie sa fie însoţite de instrucţiuni de utilizare, prin care sa se atragã atenţia asupra necesitãţii verificãrii şi întreţinerii periodice a pãrţilor principale (elemente de sustinere, fixare, ancorare etc.) şi sa se sublinieze faptul ca, dacã aceste verificãri nu sunt efectuate, jucaria poate cauza cãderea sau rãsturnarea involuntara a copilului.
De asemenea, acest tip de jucarii trebuie sa fie însoţit de instrucţiuni de montaj pentru a se asigura o asamblare corecta, indicandu-se acele pãrţi care pot prezenta pericole, dacã sunt incorect asamblate.
3. Jucarii functionale
Jucariile functionale sau ambalajul lor vor purta avertismentul: "Atentie! A se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte." În plus acest tip de jucarii trebuie sa fie însoţit de instrucţiuni de utilizare, precum şi de mãsurile de precautie pe care trebuie sa le ia utilizatorul şi care, dacã nu sunt respectate, reprezintã pericole ce vor fi specificate în special pentru jucariile care reprezintã un model la scara redusã sau imitatia unui aparat.
Se va recomanda ca acest tip de jucarie sa nu fie lãsat la indemana copiilor mici.
Nota: Jucarii functionale sunt jucariile care reproduc la scara redusã produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor.
4. Jucarii care conţin substanţe sau preparate chimice periculoase. Jucarii chimice
a) Pe lângã respectarea prevederilor legale privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor sau a preparatelor periculoase instrucţiunile de utilizare a jucariilor chimice vor avea înscris un avertisment asupra pericolelor pe care le reprezintã substantele sau preparatele chimice din jucarii şi indicaţii asupra precautiilor ce trebuie luate de utilizator pentru a evita pericolele.
În plus trebuie ca instrucţiunile sa cuprindã informaţii generale de prim-ajutor în eventualitatea unor accidente rezultate din folosirea acestui tip de jucarie.
Se va recomanda ca acest tip de jucarie sa nu fie lãsat la indemana copiilor mici.
b) În plus fata de instrucţiunile prevãzute la lit. a), jucariile chimice vor purta urmãtorul avertisment: "Atentie! A se utiliza numai de cãtre copiii peste (x) ani. A se utiliza numai sub supravegherea unei persoane adulte."
Nota 1: (x) - varsta copiilor stabilitã de fabricant.
Nota 2: Jucarii chimice sunt considerate urmãtoarele tipuri de jucarii:
● truse pentru experienţe chimice;
● seturi pentru mulaj pe baza de ipsos;
● materiale ceramice şi emailuri pentru vitrifiere;
● seturi de pasta pentru modelat, pe baza de PVC plastifiat, cu intarire în cuptor;
● seturi pentru developare de fotografii;
● adezivi, vopsele, lacuri, diluanti, solventi, furnizati împreunã cu jucaria sau recomandaţi sa fie folosiţi la realizarea acesteia.
5. Patine şi skateboard pentru copii
Dacã aceste produse sunt destinate utilizãrii de cãtre copii, trebuie însoţite de avertismentul: "Atentie! A se purta echipament de protecţie."
Instrucţiunile de utilizare trebuie sa conţinã menţiuni asupra faptului ca jucaria necesita indemanare în utilizare, în vederea evitãrii caderii sau a coliziunilor, care pot cauza ranirea utilizatorului sau a altei persoane. De asemenea, trebuie sa existe recomandãri referitoare la echipamentul de protecţie necesar (casca, manusi, apãrãtori pentru genunchi, apãrãtori pentru umar etc.).
6. Jucarii acvatice
Jucariile destinate utilizãrii în apa de adancime mica vor conţine avertismentul: "Atentie! A se utiliza numai în apa de adancime mica şi sub supravegherea unei persoane adulte."

ANEXA 4

CONDIŢII MINIME
care trebuie îndeplinite de cãtre organismele recunoscute

Pentru a fi recunoscute organismele de certificare, laboratoarele de încercãri şi organismele de control trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii minime: sa aibã personal, mijloacele şi aparatura necesare; sa dovedeascã competenta tehnica şi integritate profesionalã, precum şi independenta în efectuarea testelor, pregãtirea rapoartelor şi în emiterea certificatelor; sa pãstreze secretul profesional; sa aibã încheiatã o asigurare de rãspundere civilã.
Ministerul Industriei şi Resurselor va verifica periodic respectarea condiţiilor care au stat la baza recunoaşterii.

ANEXA 5

MARCAJUL DE CONFORMITATE CS
Marcajul de conformitate CS este format din literele C şi S, cu forma prezentatã în figura urmãtoare:

CS(incercuit)

NOTA:
- fontul (stilul literei): Times New Roman, corp 36;
- diametrul cercului: 20 mm.
În cazul în care marcajul CS trebuie sa fie mãrit sau micşorat, este necesar sa se respecte proportiile prezentate în schita de mai sus.
Componentele C şi S ale marcajului CS trebuie sa aibã aceeaşi dimensiune pe verticala, dar aceasta nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm.

ANEXA 6

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
Noi,..../(numele furnizorului şi adresa) .............., declaram pe propria rãspundere ca produsul ....../(denumirea, tipul sau modelul, numãrul lotului, seriei şi numãrul de exemplare)...... este în conformitate cu urmãtorul/urmãtoarele standard/standarde sau alta/alte reglementare tehnica/reglementãri tehnice ...../ (titlul şi/sau numãrul şi data publicãrii standardului/standardelor sau altui/altor document/documente normativ/normative) ...... şi respecta cerinţele esenţiale.
Incercarile au fost realizate de laboratorul ....../(denumirea) ........(adresa) .
Raport de încercãri/Certificat de examinare de tip nr. ....... din ...../(data)......... .

........................ .................................
(locul şi data emiterii) (numele şi semnatura sau marcajul
echivalent al persoanei autorizate)

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016