Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 71 din 28 ianuarie 2000  pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarile prestatiilor artistice muzicale fixate pe fonograme si a tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 71 din 28 ianuarie 2000 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarile prestatiilor artistice muzicale fixate pe fonograme si a tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 53 din 3 februarie 2000

În temeiul <>art. 131 alin. (1)-(4) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba metodologiile privind utilizarile prestaţiilor artistice muzicale fixate pe fonograme, precum şi tabelele cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
În relaţiile contractuale cu utilizatorii organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme pot face reduceri ale cotelor procentuale sau sumelor forfetare prevãzute în anexele la prezenta hotãrâre, în mãsura în care sunt abilitate de membrii lor.
ART. 3
Organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme rãspund fata de utilizatori pentru eventualele pretenţii ale tuturor deţinãtorilor de drepturi pe care îi reprezintã.
ART. 4
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amenda de la 600.000 lei la 1.000.000 lei urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni:
a) refuzul nejustificat al utilizatorilor de prestaţii muzicale fixate pe fonograme de a pune la dispoziţie organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme informaţiile şi documentele prevãzute la pct. 7 din anexa nr. 1 şi la pct. 3 din anexa nr. 2;
b) refuzul nejustificat al utilizatorilor de prestaţii artistice muzicale fixate pe fonograme de a permite accesul la concerte, discoteci, baruri, spectacole etc., al delegaţilor organismelor de gestiune colectivã pentru monitorizare, potrivit pct. 6 din anexa nr. 2.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se constata şi amenzile contravenţionale se aplica de cãtre personalul împuternicit de directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor sau de cãtre organele de specialitate ale Poliţiei Romane.
ART. 5
Dispoziţiile prezentei hotãrâri se completeazã cu cele ale <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga orice alte dispoziţii contrare.


PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Directorul general al Oficiului Roman
pentru Drepturile de Autor,
Rodica Parvu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul culturii,
Ion Caramitru

Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Smaranda Dobrescu

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Turism,
Sorin Frunzaverde

ANEXA 1
-------
METODOLOGIE
privind utilizarea prestaţiilor artistice muzicale fixate pe fonograme de cãtre organismele de radiodifuziune, televiziune şi distribuitorii prin cablu şi tabelele cuprinzând sumele cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme

1. Organismele de radiodifuziune, de televiziune şi distribuitorii prin cablu sunt obligaţi sa obţinã din partea organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme autorizaţiile prevãzute de <>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
2. Autorizaţiile eliberate de organismele de gestiune colectivã a drepturilor producãtorilor de fonograme acorda utilizatorilor dreptul de a emite, de a transmite sau de a retransmite orice fonograma aflatã în comerţ, cu excepţia celor pentru care producãtorul a interzis expres aceste modalitãţi de utilizare secundarã.
3. Utilizatorii autorizaţi potrivit prevederilor pct. 1 şi 2 au obligaţia sa plãteascã o remuneraţie unica reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, calculatã procentual din încasãrile brute lunare, potrivit tabelului nr. 1:


TABELUL Nr. 1

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul Organisme de Organisme de Distribuitori
radiodifuziune televiziune prin cablu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2000 2,2% 1,5% 0,8%
2001 2,5% 1,75% 1%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


4. Prin derogare de la prevederile pct. 3 organismele publice de radiodifuziune şi de televiziune autorizate au obligaţia sa plãteascã o remuneraţie unica reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, calculatã procentual din încasãrile brute lunare, potrivit tabelului nr. 2:



TABELUL Nr. 2

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul Societatea Romana Societatea Romana
de Radiodifuziune de Televiziune
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2000 1,7% 1,2%
2001 1,9% 1,5%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


5. Baza de calcul al remuneraţiei prevãzute la pct. 3 şi 4 reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, datoratã de organismele de radiodifuziune şi de televiziune, o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare din care se scad taxa pe valoarea adãugatã şi taxa localã de publicitate. Pentru distribuitorii prin cablu baza de calcul o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare din care se scade taxa pe valoarea adãugatã.
6. Remuneraţiile datorate potrivit prevederilor pct. 3 şi 4 se colecteazã de organismul de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi de organismul de gestiune colectivã a a drepturilor producãtorilor de fonograme, desemnate prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor conform prevederilor <>art. 133 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
7. Organismele de radiodifuziune şi de televiziune au obligaţia sa punã la dispoziţie organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme lista cuprinzând toate prestaţiile transmise în emisiuni sau înregistrate pentru nevoile propriilor emisiuni. Distribuitorii prin cablu vor furniza lista completa cuprinzând programele retransmise. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismul de gestiune colectivã respectiv.
8. Plata remuneraţiilor prevãzute la pct. 3 şi 4, datorate de organismele de radiodifuziune şi de televiziune, se efectueazã trimestrial. Termenul limita de plata este ziua a 10-a din trimestrul urmãtor celui pentru care se efectueazã plata.
9. Plata remuneraţiilor prevãzute la pct. 3 şi 4, datorate de distribuitorii prin cablu, se efectueazã lunar. Termenul limita de plata este ziua a 25-a a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata.
10. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi stabilite contractual.


ANEXA 2
-------
METODOLOGIE
privind comunicarea publica a prestaţiilor muzicale fixate pe fonograme şi tabelele cuprinzând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme

1. Prin comunicarea publica a prestaţiilor muzicale fixate pe fonograme se înţelege comunicarea acestora în spaţii publice, indiferent de modalitatea realizãrii comunicãrii, prin întrebuinţarea unor mijloace mecanice sau electroacustice (instalaţii de amplificare, aparatura de redare a înregistrãrilor sonore sau audiovizuale, receptoare radio sau televizoare, echipament informatic etc.).
2. Sunt utilizatori, în sensul prezentei anexe, orice persoane fizice sau juridice autorizate, care folosesc cu orice titlu (de proprietate, administrare, închiriere, subinchiriere etc.) spaţii în care sunt comunicate prestaţii artistice muzicale fixate pe fonograme.
3. Utilizatorii au obligaţia sa obţinã din partea organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme autorizaţia pentru utilizarea prestaţiilor artistice muzicale fixate pe o fonograma şi sa plãteascã remuneraţii lunare potrivit tabelului din prezenta anexa, indiferent de durata efectivã a utilizãrii.
4. Obligaţia de plata a remuneraţiilor revine administratorului spaţiului în care are loc comunicarea publica.
5. În situaţia subinchirierii parţiale a unui spaţiu în care are loc comunicarea publica, administratorii spaţiilor închiriate vor plati remuneraţii distincte dacã utilizeazã surse proprii de sunet sau de sunet şi imagine.
6. Organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme pot numi unul sau doi delegaţi pentru monitorizarea comunicãrii prestaţiilor artistice muzicale fixate pe o fonograma.
Delegaţii au acces liber la concerte, discoteci, baruri, spectacole etc. numai în baza legitimatiilor emise de organismele de gestiune colectivã şi a delegatiilor care indica ora şi scopul accesului.
Delegaţii pot utiliza echipamente de înregistrare audio portabile în spaţiile în care sunt comunicate prestaţii artistice muzicale fixate pe fonograme.
7. Comunicarea cãtre utilizatori a modificãrii remuneraţiilor, pe baza prevederilor <>art. 131 alin. (7) din Legea nr. 8/1996 , se face de cãtre organismele de gestiune colectivã prin cel puţin doua anunţuri succesive publicate în doua ziare de rãspândire nationala.
8. Plata remuneraţiilor datorate de utilizatori se efectueazã lunar, pana cel târziu în ultima zi a lunii respective.
9. Pentru întârzierile la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi stabilite contractual.


TABEL
cuprinzând sumele cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, pentru comunicarea prestaţiilor artistice muzicale fixate pe fonograme

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Remuneraţii
(lei)


Producãtori de Artişti interpreti
fonograme sau executanti


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

A. Unitãţi de alimentaţie
(restaurante, cafenele, braserii,
baruri, fast-food, cofetarii şi
asimilate, sali de jocuri,
cazinouri)*)
1. În oraşe sau în staţiuni turistice:
a) cu suprafata de pana la 100 mp 50.000 50.000
b) cu suprafata cuprinsã 75.000 75.000
între 100-200 mp
c) cu suprafata cuprinsã 100.000 100.000
între 200-500 mp
d) cu suprafata de peste 500 mp 150.000 150.000
2. În comune şi sate:
a) cu suprafata de pana la 50 mp 25.000 25.000
b) cu suprafata de peste 50 mp 30.000 30.000
B. Discoteci 1,5% din 1,5% din
încasãri brute încasãri brute

C. Unitãţi comerciale sau de
prestãri de servicii**)
1. În oraşe şi în staţiuni turistice:
a) cu suprafata de pana la 100 mp 25.000 25.000
b) cu suprafata cuprinsã 50.000 50.000
între 100-200 mp
c) cu suprafata cuprinsã 75.000 75.000
între 200-500 mp
d) cu suprafata de peste 500 mp 100.000 100.000
2. În comune şi sate
a) cu suprafata de pana la 200 mp 25.000 25.000
inclusiv
b) în spaţii cu suprafata de 40.000 40.000
peste 200 mp
3. Standuri mobile, vehicule 50.000 50.000
publicitare care activeazã
în spaţii publice

D. Sport şi agrement
1. Stadioane:
a) sub 10.000 de locuri 125.000 125.000
b) peste 10.000 de locuri 50 lei/scaun 50 lei/scaun
2. Piscine, plaje, stranduri, 25.000 25.000
partii de schi
3. Patinoare deschise publicului 50.000 50.000
4. Şcoli de dans, şcoli de balet, 50.000 50.000
centre de sãnãtate şi gimnastica
aerobica
5. Sali de sport, patinoare şi 25.000 25.000
piscine de antrenament sportiv
6. Parcuri de distractie 75.000 75.000
7. Oraşele ale copiilor, serbari, 50.000 50.000
alte activitãţi dedicate copiilor

E. Turism***)
1. Hoteluri pana la categoria trei
stele, situate în staţiuni turistice
a) cu capacitate de cazare mica 25.000 25.000
b) cu capacitate de cazare medie 50.000 50.000
(31-100 camere)
c) cu capacitate de cazare mare 75.000 75.000
2. Hoteluri pana la categoria trei
stele inclusiv, situate în oraşe:
a) cu capacitate de cazare mica 30.000 30.000
b) cu capacitate de cazare medie 50.000 50.000
c) cu capacitate de cazare mare 100.000 100.000
3. Hoteluri de categoriile patru 200.000 200.000
şi cinci stele
4. Moteluri, cabane, campinguri şi 25.000 25.000
sate de vacanta
5. Unitãţi de cazare agroturistice, 25.000 25.000
popasuri turistice, pensiuni

F. Transporturi****)
1. Transporturi rutiere de pasageri:
a) autobuze, troleibuze, tramvaie 10.000 10.000
b) microbuze şi taxiuri 25.000 25.000
c) autocare în transport intern
şi internaţional
- intern 50.000 50.000
- extern 100.000 100.000
- combinat 75.000 75.000
d) Vehicule de agrement, atelaje, 25.000 25.000
remorci, platforme
2. Transporturi feroviare:
a) trenuri de pasageri în 75.000 75.000
trafic intern
b) trenuri de pasageri în 100.000 100.000
trafic internaţional
c) vagoane-restaurant sau 75.000 75.000
bar în trafic intern
d) vagoane-restaurant sau 100.000 100.000
bar în trafic internaţional
3. Transport aerian:
a) zboruri interne 75.000 75.000
b) zboruri continentale 150.000 150.000
c) zboruri transcontinentale 300.000 300.000
4. Transport pe apa:
a) ambarcatiuni de agrement pe lacuri 25.000 25.000
b) transporturi fluviale de agrement 75.000 75.000
5. Transport pe cablu:
a) telecabine 25.000 25.000
b) lifturi şi ascensoare 5.000 5.000
c) spaţii de asteptare 15.000 15.000
6. Aeroporturi:
a) interne 75.000 75.000
b) internaţionale 100.000 100.000
7. Gãri şi staţii de metrou:
a) în Bucureşti şi în municipii 50.000 50.000
resedinta de judeţ
b) în alte oraşe 40.000 40.000
c) sali de asteptare clasa I 30.000 30.000
8. Autogãri 25.000 25.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


----------------
*) În calculul suprafeţelor vor fi luate în considerare spaţiile comerciale utile, inclusiv ringurile de dans. Dacã acelaşi spaţiu este utilizat pentru mai multe activitãţi, remuneraţiile reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme se vor plati pentru fiecare activitate în parte.
**) În calculul suprafeţelor vor fi luate în considerare spaţiile comerciale utile.
***) Remuneraţiile prevãzute pentru unitãţile de cazare se percep numai în cazul existenţei echipamentelor radio-TV în camere.
****) La transportul aerian sumele forfetare sunt aplicabile pentru fiecare cursa, dar numai în cazul aeronavelor dotate cu echipament de ascultare pentru pasageri. Pentru mijloacele de transport neutilizate mai mult de 20 de zile pe luna nu se plãtesc remuneraţii. La transporturile de pasageri rutiere, feroviare şi pe apa sumele sunt datorate numai pentru mijloacele de transport dotate cu echipament specific (difuzare, amplificare, ascultare, dupã caz).
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016