Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 70 din 24 ianuarie 2007  privind aprobarea Regulamentului de taxe si tarife pentru autorizarea si controlul activitatilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 70 din 24 ianuarie 2007 privind aprobarea Regulamentului de taxe si tarife pentru autorizarea si controlul activitatilor nucleare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 77 din 1 februarie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 5 alin. (7) din Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã, reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 2/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind taxele şi tarifele pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 80 din 30 ianuarie 2004.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Ion-Mircea Plângu

Preşedintele Comisiei Naţionale
pentru Controlul Activitãţilor Nucleare,
Vilmos Zsombori

p. Ministrul economiei şi comerţului,
Eugen Ţapu-Nazare,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 24 ianuarie 2007.
Nr. 70.


ANEXĂ

REGULAMENT DE taxe ŞI TARIFE
pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare

ART. 1
(1) Taxele şi tarifele aplicabile în activitãţile nucleare, activitãţi prevãzute în <>Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã, reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, republicatã, sunt stabilite în funcţie de complexitatea instalaţiilor, tehnicilor şi a riscurilor asociate activitãţilor nucleare cãrora li se aplicã regimul de control şi autorizare prevãzut de lege.
(2) Tarifele cuprind costurile de evaluare, expertizare tehnicã, examinare, control iniţial şi periodic pe toatã durata de valabilitate a autorizaţiei, cheltuielile materiale şi de personal necesare elaborãrii reglementãrilor specifice, redactãrii rãspunsurilor şi autorizaţiilor, permiselor sau documentelor de aprobare ori respingere şi de dezvoltare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumitã în continuare CNCAN.
ART. 2
(1) Taxele şi tarifele aplicabile în activitãţile nucleare se suportã, conform legii, de cãtre titularii de autorizaţii sau de cãtre solicitanţii de autorizaţii şi avize în domeniul nuclear, persoane legal constituite.
(2) Solicitanţii de autorizaţii şi avize plãtesc taxele şi tarifele cuprinse în prezentul regulament înainte de expertizarea tehnicã şi de examinarea în vederea autorizãrii sau avizãrii.
ART. 3
(1) Tarifele pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii în domeniul nuclear se încaseazã de la solicitanţi, persoane legal constituite sau persoane fizice române, prin virament bancar (cu ordin de platã sau mandat poştal) în contul RO51TREZ7005025XXX000283 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii", deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti (ATCPMB), beneficiar CNCAN, cod fiscal 10792013.
(2) Taxele pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii în domeniul nuclear se achitã de cãtre solicitanţi, prin virament bancar (cu ordin de platã sau mandat poştal) sau în numerar, cu foaie de vãrsãmânt-chitanţã, în contul bugetului de stat 20.16.01.03 "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare", la unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror razã teritorialã solicitanţii sunt înregistraţi fiscal sau îşi au domiciliul, dupã caz. Codurile IBAN ale contului 20.16.01.03 deschise la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului se regãsesc pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice, la adresa: www.mfinante.ro/PortalANAF/Asistentacontribuabililor.
(3) La documentaţia înaintatã CNCAN se vor anexa copii ale documentelor care certificã virarea sumelor reprezentând taxele şi tarifele datorate, vizate de unitatea bancarã prin care s-au efectuat plãţile respective.
ART. 4
(1) Taxele reprezintã 10% din valoarea tarifului.
(2) Odatã cu eliberarea autorizaţiei, a avizului sau a respingerii cererii solicitantului se emite facturã de cãtre CNCAN pentru suma stabilitã conform prezentului regulament.
(3) Pentru taxe nu se emite facturã.
ART. 5
(1) În cazul respingerii cererii solicitantului, taxele şi tarifele achitate nu se restituie.
(2) În cazul renunţãrii în scris a solicitantului, tariful se restituie în cuantumul rezultat din diferenţa dintre tariful achitat şi orele efective realizate de CNCAN pânã în momentul înregistrãrii cererii de renunţare a solicitantului, tarifate conform tarifului orar din prezentul regulament.
(3) Restituirea sumelor achitate în plus, reprezentând tarife, se va efectua pe baza cererii în care se vor menţiona în mod obligatoriu numãrul şi data documentului cu care s-a efectuat plata. Pe cererea de restituire direcţia de specialitate a CNCAN va confirma cã plãtitorul nu avea obligaţia achitãrii sumei respective.
(4) Restituirea sumelor achitate în plus, reprezentând taxe, se va efectua pe baza cererii adresate organului fiscal în a cãrui razã teritorialã s-a plãtit, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Pe cererea de restituire adresatã organului fiscal CNCAN va confirma cã plãtitorul nu avea obligaţia achitãrii sumei respective.
(5) Termenul scadent de achitare a taxelor şi tarifelor de autorizare din prezentul regulament este de 30 de zile de la data transmiterii de cãtre CNCAN a "Formularului de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare", prin care se comunicã solicitanţilor de autorizaţii sumele ce trebuie achitate şi conturile în care trebuie plãtite.
(6) În cazul neachitãrii la termenul scadent a obligaţiilor bugetare, respectiv, taxele de autorizare a activitãţilor nucleare, solicitanţii sunt obligaţi sã calculeze şi sã vireze la bugetul de stat majorãri de întârziere, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
Tariful pentru orele efectiv lucrate (dar nu mai puţin de 8 ore) este de 52 lei/orã. Taxa reprezintã 10% din tarif.
ART. 7
Suplimentar acestor taxe şi tarife, solicitantul de autorizaţie va suporta, în limita baremurilor legale, cheltuielile de deplasare a echipei CNCAN (transport, cazare, diurnã) în vederea auditãrii, examinãrii şi expertizãrii tehnice.
ART. 8
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind securitatea nuclearã a Centralei Nuclearoelectrice sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 9
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind securitatea nuclearã a reactorilor de cercetare sunt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 10
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind siguranţa în funcţionare a instalaţiilor de încercare, laboratoare de examinare postiradiere, iradiatoare de mare capacitate (peste 100 kCi Co-60) şi ansambluri subcritice sunt prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 11
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind deşeurile radioactive şi combustibilul nuclear ars sunt prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 12
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind sistemele de management al calitãţii sunt prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 13
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor nucleare cu instalaţii radiologice şi surse de radiaţii, altele decât cele prevãzute în anexele nr. 1-5 şi nr. 7-16, sunt prevãzute în anexa nr. 6.
ART. 14
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor nucleare din domeniul cercetãrii geologice, extracţiei minereurilor de uraniu şi toriu, precum şi prelucrãrii materiilor prime nucleare sunt prevãzute în anexa nr. 7.
ART. 15
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor nucleare din domeniul transportului materialelor radioactive sunt prevãzute în anexa nr. 8.
ART. 16
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor pentru activitãţile privind materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, sunt prevãzute în anexa nr. 9.
ART. 17
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor de garanţii nucleare sunt prevãzute în anexa nr. 10.
ART. 18
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor pentru activitãţile privind desemnarea organismelor notificate din domeniul nuclear şi a organismelor dozimetrice acreditate sunt prevãzute în anexa nr. 11.
ART. 19
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor pentru protecţia fizicã a instalaţiilor nucleare sunt prevãzute în anexa nr. 12.
ART. 20
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizelor, evaluãrilor şi controalelor surselor naturale de radiaţii, altele decât cele din ciclul combustibilului nuclear, care conduc la o creştere semnificativã a expunerii lucrãtorilor sau a persoanelor din populaţie, sunt prevãzute în anexa nr. 13.
ART. 21
Taxele şi tarifele pentru mãsurãtorile de radioactivitate sau ale câmpurilor de radiaţii, executate de CNCAN, sunt prevãzute în anexa nr. 14.
ART. 22
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizelor, evaluãrilor şi controlului pentru activitãţile de realizare a produselor şi serviciilor destinate instalaţiilor nucleare sunt prevãzute în anexa nr. 15.
ART. 23
Taxele şi tarifele pentru autorizarea executãrii construcţiilor în domeniul nuclear şi controlul de stat asupra calitãţii construcţiilor din cadrul instalaţiilor nucleare sunt prevãzute în anexa nr. 16.
ART. 24
Tarifele aplicabile în activitãţile nucleare includ distribuirea gratuitã a normelor emise de CNCAN.
ART. 25
Anexele nr. 1-16 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1

taxe ŞI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi
controalelor privind securitatea nuclearã a Centralei Nuclearoelectrice


┌────┬────────────────────────────────────────────────────┬─────────┬──────────┐
│Nr. │ ACTIVITATEA │ taxe │ TARIFE │
│crt.│ ├─────────┼──────────┤
│ │ │ (Lei) │ (Lei) │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ │Autorizarea desfãşurãrii activitãţilor în domeniul │ │ │
│ 1.│nuclear aferente Centralelor Nuclearoelectrice, │ │ │
│ │acoperind cheltuielile pentru: │ │ │
│ │ │ │ │
│ │a) evaluare, expertizare tehnicã, control iniţial şi│ │ │
│ │ perodic în domeniul securitãţi nucleare, elabo- │ │ │
│ │ rarea sau revizuirea reglementãrilor specifice; │ │ │
│ │b) evaluare, expertizare tehnicã, examinare, control│ │ │
│ │ iniţial şi periodic în domeniul securitãţii │ │ │
│ │ radiologice, elaborarea sau revizuirea reglemen- │ │ │
│ │ tãrilor specifice; │ │ │
│ │c) activitãţile de autorizare personal, elaborarea │ │ │
│ │ sau revizuirea reglementãrilor specifice; │ 300.000 │ 3.000.000│
│ │d) evaluare, expertizare tehnicã, examinare, control│ │ │
│ │ iniţial şi periodic în domeniul sistemului de │ │ │
│ │ management al calitãţii conform Anexei 5, punc- │ │ │
│ │ tele 1.1.1, 1.2.1., 1.3.1., 1.4.1., 1.5.1., │ │ │
│ │ 1.6.1., 1.7, 1.8, 1.9, 3, 4, 5. │ │ │
│ │e) activitãţile privind managementul combustibilului│ │ │
│ │ uzat şi a deşeurilor radioactive în clãdirile │ │ │
│ │ Unitãţilor 1 şi 2 de CNE Cernavoda, elaborarea │ │ │
│ │ sau revizuirea reglementãrilor specifice, cu │ │ │
│ │ excepţia Depozitului Intermediar de Combustibil │ │ │
│ │ Ars; │ │ │
│ │f) activitãţile de autorizare deţinere de materiale │ │ │
│ │ nucleare şi echipamente în cadrul CNE Cernavoda, │ │ │
│ │ elaborarea sau revizuirea reglementãrilor │ │ │
│ │ specifice. │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ 2.│Autorizarea desfãşurãrii activitãţilor de testare │ 1.049 │ 10.490 │
│ │medicala sau psihologicã a personalului dintr-o │ │ │
│ │centralã nuclearoelectricã. │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ 3.│Atestarea altor activitãţi privind pregãtirea │Taxa re- │Se tari- │
│ │personalului operator în instalaţia nuclearã desfã- │prezintã │feazã pen-│
│ │şurate de prestatorii de servicii, conform art. 2, │10% din │tru orele │
│ │lit. g) din Legea 111/1996, republicata. │tarif │efectiv │
│ │ │ │lucrate, │
│ │ │ │conformi- │
│ │ │ │tate cu │
│ │ │ │articolul │
│ │ │ │6 al regu-│
│ │ │ │lamentulu │
│ │ │ │privind │
│ │ │ │taxele şi │
│ │ │ │tarifele │
│ │ │ │pentru au-│
│ │ │ │torizarea │
│ │ │ │şi contro-│
│ │ │ │lul acti- │
│ │ │ │vitãţilor │
│ │ │ │nucleare. │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │Se tari- │
│ │ │ │feazã pen-│
│ │ │ │tru orele │
│ │ │ │efectiv │
│ │ │ │lucrate,în│
│ │ │ │conformi- │
│ │ │ │tate cu │
│ │ │ │art. 6 al │
│ 4.│Expertizãri tehnice, consultaţii, examinãri şi │Taxa re- │regulamen-│
│ │controale care nu sunt enumerate mai sus. │prezintã │tului pri-│
│ │ │10% din │vind taxele
│ │ │ │şi tarifele
│ │ │ │pentru au-│
│ │ │ │torizarea │
│ │ │ │şi contro-│
│ │ │ │lul acti- │
│ │ │ │vitãţilor │
│ │ │ │nucleare. │
└────┴────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴──────────┘



Note:
1. Valorile taxelor şi tarifelor prezentate la punctul 1 reprezintã sume ce vor fi achitate la emiterea autorizaţiei şi anual, pe toatã durata de valabilitate a acesteia, la începutul fiecãrui an calendaristic de la emiterea acesteia. Taxele şi tarifele se aplicã pentru fiecare unitate a centralei nuclearoelectrice.
2. Analizele suplimentare sau expertizãrile independente solicitate de CNCAN vor fi finanţate de solicitantul / titularul autorizaţiei în afara cuantumului taxelor şi tarifelor stabilite în prezentul regulament.


ANEXA 2

taxe ŞI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi
controalelor privind securitatea nucleara a reactorilor de cercetare


┌────┬────────────────────────────────────────────────────┬─────────┬──────────┐
│Nr. │ ACTIVITATEA │ taxe │ TARIFE │
│crt.│ ├─────────┼──────────┤
│ │ │ (Lei) │ (Lei) │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ │Autorizarea desfãşurãrii activitãţilor în domeniul │ │ │
│ 1.│nuclear aferente reactorilor de cercetare, acoperind│ │ │
│ │cheltuielile pentru: │ │ │
│ │ │ │ │
│ │a) evaluare, expertizare tehnicã, control iniţial şi│ │ │
│ │ perodic în domeniul securitãţi nucleare, elabo- │ │ │
│ │ rarea sau revizuirea reglementãrilor specifice; │ 67.973 │ 679.730 │
│ │b) evaluare, expertizare tehnicã, examinare, control│ │ │
│ │ iniţial şi periodic în domeniul securitãţii │ │ │
│ │ radiologice, elaborarea sau revizuirea reglemen- │ │ │
│ │ tãrilor specifice; │ │ │
│ │c) activitãţile de autorizare personal, elaborarea │ │ │
│ │ sau revizuirea reglementãrilor specifice; │ │ │
│ │d) activitãţile privind managementul combustibilului│ │ │
│ │ uzat şi a deşeurilor radioactive aferente │ │ │
│ │ reactorilor de cercetare, elaborarea sau │ │ │
│ │ revizuirea reglementãrilor specifice; │ │ │
│ │e) activitãţile de autorizare deţinere de materiale │ │ │
│ │ nucleare şi echipamente în cadrul reactorilor de │ │ │
│ │ cercetare, elaborarea sau revizuirea reglementã- │ │ │
│ │ rilor specifice. │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ 2.│Autorizarea desfãşurãrii activitãţilor de testare │ 1.049 │ 10.490 │
│ │medicala sau psihologicã a personalului dintr-o │ │ │
│ │instalaţie nuclearã │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ 3.│Atestarea altor activitãţi privind pregãtirea │Taxa re- │Se tari- │
│ │personalului operator în instalaţia nuclearã desfã- │prezintã │feazã pen-│
│ │şurate de prestatorii de servicii, conform art. 2, │10% din │tru orele │
│ │lit. g) din Legea 111/1996, republicata. │tarif │efectiv │
│ │ │ │lucrate, │
│ │ │ │conformi- │
│ │ │ │tate cu │
│ │ │ │articolul │
│ │ │ │6 al regu-│
│ │ │ │lamentului│
│ │ │ │privind │
│ │ │ │taxele şi │
│ │ │ │tarifele │
│ │ │ │pentru au-│
│ │ │ │torizarea │
│ │ │ │şi contro-│
│ │ │ │lul acti- │
│ │ │ │vitãţilor │
│ │ │ │nucleare. │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │Se tari- │
│ │ │ │feazã pen-│
│ │ │ │tru orele │
│ │ │ │efectiv │
│ │ │ │lucrate,în│
│ │ │ │conformi- │
│ │ │ │tate cu │
│ │ │ │art. 6 al │
│ 4.│Expertizãri tehnice, consultaţii, examinãri şi │Taxa re- │regulamen-│
│ │controale care nu sunt enumerate mai sus. │prezintã │tului pri-│
│ │ │10% din │vind taxele
│ │ │ │şi tarifele
│ │ │ │pentru au-│
│ │ │ │torizarea │
│ │ │ │şi contro-│
│ │ │ │lul acti- │
│ │ │ │vitãţilor │
│ │ │ │nucleare. │
└────┴────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴──────────┘



Note:
1. Valorile taxelor şi tarifelor prezentate la punctul 1 reprezintã sume ce vor fi achitate la emiterea autorizaţiei şi anual, pe toatã durata de valabilitate a acesteia, la începutul fiecãrui an calendaristic de la emiterea acesteia. Taxele şi tarifele se aplicã pentru fiecare reactor de cercetare.
2. Analizele suplimentare sau expertizãrile independente solicitate de CNCAN vor fi finanţate de solicitantul / titularul autorizaţiei în afara cuantumului taxelor şi tarifelor stabilite în prezentul regulament.


ANEXA 3

taxe ŞI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi
controalelor privind siguranţa în funcţionare a
instalaţiilor de încercare, laboratoare de examinare
postiradiere, iradiatoare de mare capacitate
(peste 100 kCi Co-60) şi ansambluri subcritice*)


┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1. │Prima autorizare şi reautorizarea*) │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.1. │Proiectarea instalaţiei având │ │ │
│ │implementat un sistem de management│ │ │
│ │al calitãţii │ 2.522 │ 25.220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2. │Amplasare │ 1.051 │ 10.510 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3. │Construcţii-montaj │ 5.044 │ 50.440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.4. │Punere in functiune │ 5.044 │ 50.440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.5. │Funcţionare de proba │ 2.522 │ 25.220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.6. │Funcţionare şi intreţinere │ 2.522 │ 25.220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.7. │Reparaţii sau modificari │ 1.261 │ 12.610 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.8. │Evaluarea planului conceptual de │ 3.025 │ 30.250 │
│ │dezafectare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.9. │Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │conceptual de dezafectare**) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.10. │Evaluarea planului detaliat de │ 8.167 │ 81.670 │
│ │dezafectare***) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.11. │Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │detaliat de dezafectare**) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.12. │Conservare │ 1.261 │ 12.610 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.13. │Dezafectare***) │ 6.306 │ 63.060 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2 │Modificarea si completarea │ │ │
│ │autorizatiei, eliberarea │ │ │
│ │autorizatiei partiale │ 631 │ 6.310 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 3 │Autorizare personal *2) │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│3.1 │Evaluarea si atestarea activita- │ │ │
│ │tilor de pregatire de specialitate │ 90 │ 900 │
│ │in instalatia nucleara │ /persoana │ /persoana │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.2. │Autorizarea personalului de │ 136 │ 1.360 │
│ │conducere din instalatia nucleara │ /persoana │ /persoana │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.3. │Autorizarea personalului de │ 65 │ 650 │
│ │specialitate de executie din │ /persoana │ /persoana │
│ │instalatia nucleara │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4 │Examinarea personalului pentru │ │ │
│ │obtinerea permisului nivel 2 sau 3 │ 50 │ 500 │
│ │radioprotectie (pe persoana) ****) │ /persoana │ /persoana │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5 │Expertizari tehnice, consultatii, │ │ │
│ │examinari si controale care nu sunt│ │ │
│ │enumerate mai sus **), *****) │ │ │
│ │ │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Note generale:
1. Taxele şi tarifele se aplicã pentru o singurã unitate.
2. Autorizarea personalului instalaţiei nucleare reprezintã eliberarea de permise de exercitare în conformitate cu prevederile articolelor 2, lit. g), 8 şi 9, al. (1) - (3), din <>Legea nr. 111/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu reglementãrile specifice.
3. Analizele suplimentare sau expertizãrile independente solicitate de Comisia Naţionala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare sunt finanţate de solicitantul autorizaţiei în afara tarifelor stabilite în prezentul regulament.

Notã:
*) Pentru ansamblurile subcritice taxele şi tarifele se reduc la 50% din valorile prevãzute în tabel.
**) Se tarifeazã pentru orele efectiv lucrate, la tariful de 52 lei/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
***) Pentru instalaţiile de încercãri în care nu este prezenta contaminarea sau pericolul de contaminare este scãzut, taxa şi tariful de dezafectare sunt 10% din valorile prevãzute în tabel.
****) Taxa şi tariful sunt pentru permisul de nivel 2. Taxa şi tariful se majoreazã cu 100% pentru permisul de nivel 3.
*****) Suplimentar la aceste taxe şi tarife solicitantul va suporta şi costul deplasãrii (transport, cazare, diurna, în limita baremurilor legale) echipei de expertizare sau control la titularul/solicitantul de autorizaţie.


ANEXA 4

taxe ŞI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi
controalelor privind deşeurile radioactive şi combustibilul nuclear ars


┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1 │Depozite intermediare de stocare deseurilor radioactive, staţii pentru │
│ │tratarea deseurilor radioactive *1) │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.1.1.│Proiectarea instalatiei avand │ │ │
│ │implementat un sistem de management│ 3.176 │ 31.760 │
│ │al calitatii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.2.│Detinere │ 831 │ 8.310 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.3.│Transfer │ 831 │ 8.310 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.4.│Amplasare │ 1.479 │ 14.790 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.5.│Constructii-montaj │ 4.638 │ 46.380 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.6.│Punere in functiune │ 2.016 │ 20.160 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.7.│Functionare de proba │ 2.016 │ 20.160 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.8.│Functionare si intretinere │ 2.016 │ 20.160 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.9.│Reparatii sau modificari │ 1.009 │ 10.090 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.10│Evaluarea planului conceptual de │ 529 │ 5.290 │
│ │dezafectare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.11│Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │conceptual de dezafectare *2) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.12│Evaluarea planului detaliat de │ 1.512 │ 15.120 │
│ │dezafectare *3) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.13│Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │detaliat de dezafectare *2) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.14│Conservare │ 1.009 │ 10.090 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.15│Dezafectare *3) │ 5.259 │ 52.590 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │
│ │zatiei, eliberarea autorizatiei │ │ │
│ │partiale │ 505 │ 5.050 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 2 │Depozite definitive de deseuri radioactive de suprafata sau langa │
│ │suprafata (deseuri care se preteaza la astfel de depozitari) *1) │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│2.1.1.│Proiectarea instalatiei avand │ │ │
│ │implementat un sistem de management│ 3.377 │ 33.770 │
│ │al calitatii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.2.│Detinere │ 3.025 │ 30.250 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.3.│Transfer │ 3.025 │ 30.250 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.4.│Amplasare │ 3.377 │ 33.770 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.5.│Constructii-montaj │ 5.713 │ 57.130 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.6.│Punere in functiune │ 4.638 │ 46.380 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.7.│Functionare si intretinere │ 2.185 │ 21.850 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.8.│Functionare de proba │ 2.185 │ 21.850 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.9.│Reparatii sau modificari │ 1.159 │ 11.590 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.10│Inchidere │ 5.444 │ 54.440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.1.11│Control instituţional │ 1.159 │ 11.590 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│2.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │
│ │zatiei, eliberarea autorizatiei │ │ │
│ │partiale │ 1.260 │ 12.600 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 3 │Depozite intermediare uscate de combustibil uzat provenit din │
│ │centrale nuclearo-electrice │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│3.1.1.│Proiectarea instalatiei avand │ │ │
│ │implementat un sistem de management│ 23.120 │ 231.200 │
│ │al calitatii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.2.│Detinere │ 14.115 │ 141.150 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.3.│Transfer │ 14.115 │ 141.150 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.4.│Amplasare │ 26.063 │ 260.630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.5.│Constructii-montaj │ 35.732 │ 357.320 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.6.│Punere in functiune │ 18.917 │ 189.170 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.7.│Functionare de proba │ 14.713 │ 147.130 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.8.│Functionare si intretinere │ 14.713 │ 147.130 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.9.│Reparatii sau modificari │ 6.306 │ 63.060 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.10│Conservare │ 6.306 │ 63.060 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.11│Dezafectare │ 12.611 │ 126.110 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.12│Evaluarea planului conceptual de │ 16.131 │ 161.310 │
│ │dezafectare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.13│Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │conceptual de dezafectare *2) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.14│Evaluarea planului detaliat de │ 30.247 │ 302.470 │
│ │dezafectare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.1.15│Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │detaliat de dezafectare *2) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│3.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │
│ │zatiei, eliberarea autorizatiei │ 4.204 │ 42.040 │
│ │partiale │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 4 │Depozite intermediare de combustibil uzat provenind din reactori de │
│ │cercetare, independente de reactorul de cercetare │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│4.1.1.│Proiectarea instalatiei avand │ │ │
│ │implementat un sistem de management│ 18.917 │ 189.170 │
│ │al calitatii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.2.│Detinere │ 5.444 │ 54.440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.3.│Transfer │ 5.444 │ 54.440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.4.│Amplasare │ 18.496 │ 184.960 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.5.│Constructii-montaj │ 29.426 │ 294.260 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.6.│Punere in functiune │ 12.611 │ 126.110 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.7.│Functionare de proba │ 8.407 │ 84.070 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.8.│Functionare si intretinere │ 8.407 │ 84.070 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.9.│Reparatii sau modificari │ 3.363 │ 33.630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.10│Conservare │ 3.363 │ 33.630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.11│Dezafectare │ 8.407 │ 84.070 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.12│Aprobarea planului conceptual de │ 3.630 │ 36.300 │
│ │dezafectare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.13│Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │conceptual de dezafectare *2) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.14│Aprobarea planului detaliat de │ 7.259 │ 72.590 │
│ │dezafectare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.1.15│Modificarea şi revizia planului │ │ │
│ │detaliat de dezafectare *2) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │
│ │zatiei, eliberarea autorizatiei │ 1.681 │ 16.810 │
│ │partiale │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5│Examinarea operatorilor │ │ │
│ │(pe operator) *4) │ 84 │ 840 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6│Examinarea personalului pentru │ │ │
│ │obtinerea permisului nivel 2 sau 3 │ │ │
│ │radioprotectie (pe persoana) *5) │ 50 │ 500 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7│Aprobarea eliberarii de sub cerin- │ │ │
│ │tele de autorizare a materialelor │ │ │
│ │rezultate din practici nucleare *2)│ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8│Expertizari tehnice, examinari si │ │ │
│ │controale care nu sunt enumerate │ │ │
│ │mai sus *2), *6) │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Nota:
*1) Taxa si tariful din tabel sunt pentru statii de tratare si depozite pentru deseuri de activitate joasa. Pentru statii de tratare si depozite pentru deseuri de activitate medie si pentru statii de tratare si depozite pentru deseuri de activitate joasa si medie se aplica o taxa si un tarif de 300% din valorile din tabel. Instalatiile de recuperare a tritiului vor fi considerate ca statiile de tratare a deseurilor de activitate medie.
*2) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore, la tariful în lei de 52 lei/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
*3) Taxa şi tariful se refera la dezafectarea totalã a staţiei de tratare. Pentru dezafectarea parţiala (dezafectarea unor instalaţii din staţie) se aplica 50% din taxa şi tarif.
*4) Taxa şi tariful pentru examinarea operatorilor se refera numai la operatorii care lucreazã în depozitele de combustibil ars independente de reactori sau în depozitele de deşeuri radioactive şi de combustibil nuclear ars de adâncime.
*5) Taxa şi tariful sunt pentru permisul de nivel 2. Taxa şi tariful se majoreazã cu 100% pentru permisul de nivel 3.
*6) Suplimentar la aceste taxe şi tarife solicitantul va suporta şi costul deplasãrii (transport, cazare, diurna, în limita baremurilor legale) echipei de expertizare sau control al sistemului de management al calitãţii la titularul / solicitantul de autorizaţie.


*) Analizele suplimentare sau expertizãrile independente solicitate de Comisia Naţionala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare sunt finanţate de solicitantul autorizaţiei în afara tarifelor stabilite în prezentul regulament.


ANEXA 5

taxe ŞI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi
controalelor privind sistemele de management al calitãţii


┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1 │Prima autorizare şi reautorizarea sistemelor de management al calitãţii│
│ │pentru *): │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1.1. │Activitatea de conducere a lucrãrilor de realizare, funcţionare şi │
│ │dezafectare a instalaţiilor nucleare **): │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.1.1.│Centrala Nuclearoelectrica ***) │ 2.102 │ 21.020 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.2.│Reactori de Cercetare │ 841 │ 8.410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.3.│Instalaţii de încercare, Labora- │ │ │
│ │toare de examinare post-iradiere, │ 420 │ 4.200 │
│ │instalaţii de tratare deşeuri │ │ │
│ │radioactive şi combustibil ars şi │ │ │
│ │Depozite de deşeuri radioactive şi │ │ │
│ │combustibil ars. Ansamblurile sub- │ │ │
│ │critice şi alte instalaţii nucleare│ │ │
│ │decât cele de la 1.1.1 şi 1.1.2 │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.1.4.│Ansambluri Subcritice │ 211 │ 2.110 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1.2. │Activitãţile de amplasare pentru │
│ │instalaţii nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.2.1.│Centrala Nuclearoelectrica***) │ 1.261 │ 12.610 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.2.│Reactori de Cercetare │ 631 │ 6.310 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.3.│Instalaţii de încercare. Labora- │ │ │
│ │toare de examinare post-iradiere. │ │ │
│ │Instalaţii de tratare deşeuri │ │ │
│ │radioactive şi combustibil ars. │ 420 │ 4.200 │
│ │Depozite de deşeuri radioactive şi │ │ │
│ │combustibil ars. Ansambluri sub- │ │ │
│ │critice şi alte instalaţii nucleare│ │ │
│ │decât cele de la 1.2.1 şi 1.2.2 │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.4.│Structuri, sisteme, echipamente şi │ │ │
│ │produse │ 420 │ 4.200 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1.3. │Activitãţile de construcţii-montaj │
│ │a instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.3.1.│Centrala Nuclearoelectrica***) │ 3.363 │ 33.630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.2.│Reactori de Cercetare │ 1.472 │ 14.720 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.3.│Instalaţii de încercare, Labora- │ │ │
│ │toare de examinare post-iradiere, │ 1.472 │ 14.720 │
│ │Instalaţii de tratare deşeuri │ │ │
│ │radioactive şi combustibil ars, │ │ │
│ │Depozite de deşeuri radioactive şi │ │ │
│ │combustibil ars. Ansambluri sub- │ │ │
│ │critice şi alte instalaţii nucleare│ │ │
│ │decât cele de la 1.3.1 şi 1.3.2 │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.4.│Sisteme, structuri, echipamente şi │ │ │
│ │produse │ 1.472 │ 14.720 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1.4. │Activitãţile de punere în funcţiune a instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.4.1.│Centrala Nuclearoelectrica***) │ 3.363 │ 33.630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.4.2.│Reactori de Cercetare │ 1.472 │ 14.720 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.4.3.│Instalaţii de Încercare. Labora- │ │ │
│ │toare de examinare post-iradiere. │ 1.051 │ 10.510 │
│ │Instalaţii de tratare deşeuri │ │ │
│ │radioactive şi combustibil ars, │ │ │
│ │Depozite de deşeuri radioactive şi │ │ │
│ │combustibil ars. Ansambluri sub- │ │ │
│ │critice şi alte instalaţii nucleare│ │ │
│ │decât cele de la 1.4.1 şi 1.4.2. │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.4.4.│Structuri, sisteme, echipamente şi │ │ │
│ │produse │ 1.051 │ 10.510 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1.5. │Activitãţile de funcţionare de probã, funcţionare (exploatare), │
│ │întreţinere, reparare şi conservare a instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.5.1.│Centrala Nuclearoelectrica***) │ 3.363 │ 33.630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.5.2.│Reactori de Cercetare │ 1.681 │ 16.810 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.5.3.│Instalaţii de Încercare. Labora- │ │ │
│ │toare de examinare post-iradiere. │ 1.051 │ 10.510 │
│ │Instalaţii de tratare deşeuri │ │ │
│ │radioactive şi combustibil ars, │ │ │
│ │Depozite de deşeuri radioactive şi │ │ │
│ │combustibil ars şi alte instalaţii │ │ │
│ │nucleare decât cele de la 1.5.1, │ │ │
│ │1.5.2. şi 1.5.4. │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.5.4.│Ansambluri subcritice │ 415 │ 4.150 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.5.5.│Structuri, sisteme, echipamente şi │ │ │
│ │produse │ 1.051 │ 10.510 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1.6. │Activitãţile de dezafectare a instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.6.1.│Centrala Nuclearoelectrica***) │ 2.522 │ 25.220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.6.2.│Reactori de Cercetare │ 1.261 │ 12.610 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.6.3.│Instalaţii de Încercare, Labora- │ │ │
│ │toare de examinare post-iradiere. │ 1.051 │ 10.510 │
│ │Instalaţii de tratare deşeuri │ │ │
│ │radioactive şi combustibil ars, │ │ │
│ │Depozite de deşeuri radioactive şi │ │ │
│ │combustibil ars şi alte instalaţii │ │ │
│ │nucleare decât cele de la 1.6.1, │ │ │
│ │1.6.2. şi 1.6.4. │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.6.4.│Ansambluri subcritice │ 420 │ 4.200 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.6.5.│Structuri, sisteme, echipamente şi │ │ │
│ │produse │ 1.051 │ 10.510 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.7. │Activitãţile de aprovizionare │ 841 │ 8.410 │
│ │(inclusiv exportul şi importul) │ │ │
│ │pentru produse, sisteme şi servicii│ │ │
│ │destinate instalaţiilor nucleare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1.8. │Activitãţi de cercetare-dezvoltare şi proiectare destinate │
│ │instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.8.1.│Activitãţile de cercetare-dezvol- │ 1.051 │ 10.510 │
│ │tare şi proiectare pentru structuri│ │ │
│ │sisteme, produse şi servicii desti-│ │ │
│ │nate instalaţiilor nucleare****) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.8.2.│Activitãţile de proiectare, dezvol-│ │ │
│ │tare, întreţinere, modificare şi │ 1.051 │ 10.510 │
│ │utilizare a produselor software │ │ │
│ │*****) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│1.9. │Activitãţile de fabricare sisteme, echipamente, produse şi componente │
│ │şi de furnizare de servicii destinate instalaţiilor nucleare: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.9.1.│Clasele I şi a II-a de aplicare a │ │ │
│ │cerinţelor sistemelor de management│ 1.681 │ 16.810 │
│ │al calitãţii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.9.2.│Clasa a III-a de aplicare a cerin- │ │ │
│ │ţelor sistemelor de management al │ │ │
│ │calitãţii │ 1.261 │ 12.610 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.9.3.│Clasa a IV-a de aplicare a cerin- │ │ │
│ │ţelor sistemelor de management al │ │ │
│ │calitãţii │ 841 │ 8.410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.9.4.│Cerinţe suplimentare prevãzute in │ │ │
│ │codul ASME şi alte cerinţe speciale│ 227 │ 2.270 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2 │Autorizarea unei entitãţi organi- │ │ │
│ │zatorice responsabile cu evaluarea │ 1.260 │ 12.600 │
│ │independenta a sistemului de mana- │ │ │
│ │gement al calitãţii (în cazul în │ │ │
│ │care aceasta este independenta din │ │ │
│ │punct de vedere juridic faţa de │ │ │
│ │organizaţia pe care o evalueazã) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3 │Modificarea, completarea şi revi- │ │ │
│ │zuirea autorizaţiei(care nu implicã│ 65 │ 650 │
│ │aprobarea documentelor sistemului │ │ │
│ │de management al calitãţii) ***) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 4 │Activitãţi privind aprobarea documentelor sistemului de management │
│ │al calitãţii: ***) │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│4.1. │Reactualizarea manualului calitãţii│ 126 │ 1.260 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.2. │Aprobarea iniţialã a unei proceduri│ 42 │ 420 │
│ │pentru procese manageriale şi │ │ │
│ │funcţionale, a unei proceduri pentru │ │
│ │clasificarea structurilor, siste- │ │ │
│ │melor, echipamentelor şi componen- │ │ │
│ │telor, a unei proceduri de aplicare│ │ │
│ │gradata a cerinţelor sistemului de │ │ │
│ │management al calitãţii, a unei │ │ │
│ │proceduri de elaborare a planului │ │ │
│ │calitãţii - in afara procesului de │ │ │
│ │autorizare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.3. │Reactualizarea unei proceduri pentru │ │
│ │procese manageriale şi funcţionale,│ 22 │ 220 │
│ │a unei proceduri pentru clasificarea │ │
│ │structurilor, sistemelor, echipa- │ │ │
│ │mentelor şi componentelor, a unei │ │ │
│ │proceduri de aplicare gradata a │ │ │
│ │cerinţelor sistemului de management│ │ │
│ │al calitãţii, a unei proceduri de │ │ │
│ │elaborare a planului calitãţii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.4. │Aprobarea iniţiala a planului │ │ │
│ │calitãţii │ 44 │ 440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.5. │Reactualizarea planului calitãţii │ 22 │ 220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.6. │Procedura de proces special sau │ │ │
│ │altã procedurã solicitata de CNCAN │ 33 │ 330 │
│ │- Aprobarea iniţialã │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│4.7. │Reactualizarea unei proceduri de │ │ │
│ │proces special sau altei proceduri │ 20 │ 200 │
│ │solicitatã de CNCAN │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 5 │Examinarea personalului responsabil pentru sistemul de management │
│ │al calitãţii***) │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│5.1. │Examinarea personalului responsabil│ │ │
│ │pentru proiectarea, dezvoltarea şi │ 227 │ 2.270 │
│ │implementarea sistemului de mana- │ / examen │ / examen │
│ │gement al calitãţii. │ şi om │ şi om │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│5.2. │Examinarea personalului entitãţii │ │ │
│ │organizatorice cu responsabilitatea│ 126 │ 1.260 │
│ │evaluãrii independente a sistemului│ / examen │ / examen │
│ │de management al calitãţii. │ şi om │ şi omul │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│5.3. │Examinarea coordonatorilor activi- │ │ │
│ │tãţilor conform reglementãrile │ 227 │ 2.270 │
│ │specifice sistemelor de management │ /examen │ /examen │
│ │al calitãţii. │ şi om │ şi om │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6 │Examinãri şi controale care nu sunt│ │ │
│ │enumerate mai sus ******) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7 │Expertizãri tehnice şi consultaţii │ │ │
│ │*******) │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Notã generalã:

1. Taxele şi tarifele de la punctele 1.2., 1.3.1., 1.3.2., 1.4.1, 1.4.2., 1.4.3., 1.5.1, 1.5.2., 1.5.4., 1.6.1, 1.6.2., 1.6.3. şi 1.6.4. se achitã pentru fiecare instalaţie nuclearã aflatã pe acelaşi amplasament şi aparţinând unui singur operator.
2. Tarifele de la punctele 1 pânã la 5, se reduc la 50% în cazul în care certificarea sistemelor de management al calitãţii se efectueazã de cãtre organismul desemnat pentru certificare.
3. Aprobarea de la pct. 4.4 şi 4.5 se referã la produsele din clasa IV de aplicare a cerinţelor managementului calitãţii. Ele se majoreazã cu 50% pentru clasa III, cu 100% pentru clasa II şi cu 200% pentru clasa I.
4. Taxele şi tarifele de la punctele 1.7 - 1.9 nu se aplicã în cazul în care aceste activitãţi sunt efectuate de deţinãtorul Centralei Nuclearoelectrice, fiind incluse în taxele şi tarifele pentru activitãţile de autorizare sau reautorizare ale Centralei Nuclearoelectrice din Anexa nr. 1, pct. 1. Nu vor fi exceptate de la plata taxelor şi tarifelor organizaţiile care furnizeazã produse şi servicii pentru Centrala Nuclearoelectricã.

Notã:
*) Taxele şi tarifele includ şi aprobarea manualului calitãţii, a procedurilor pentru procese manageriale şi funcţionale, a procedurilor pentru clasificarea structurilor, sistemelor, echipamentelor şi componentelor, a procedurilor de aplicare gradata a cerinţelor sistemului de management al calitãţii, a procedurii de elaborare a planului calitãţii, numai dacã aceste activitãţi se efectueazã în cadrul procesului de autorizare / reautorizare.
**) Se plãteşte numai taxa şi tariful cu valoarea cea mai ridicatã corespunzãtoare instalaţiilor nucleare la care se referã autorizarea.
***) Taxele şi tarifele sunt incluse în taxele şi tarifele pentru activitãţile de autorizare sau reautorizare ale Centralei Nuclearoelectrice din Anexa nr. 1, pct. 1.
****) Pentru autorizarea activitãţilor de cercetare-dezvoltare şi/sau proiectare pentru structuri, sisteme, produse şi servicii din fabricaţia proprie, şi care la rândul lor se supun autorizãrii, taxa şi tariful se reduc cu 40%.
*****) Pentru autorizarea activitãţilor de proiectare, dezvoltare, întreţinere, modificare şi utilizare a produselor software care se realizeazã în aceleaşi organizaţii în care se desfãşoarã activitãţi de cercetare-dezvoltare şi/sau proiectare pentru structuri, sisteme, produse şi servicii care la rândul lor se supun autorizãrii, taxa şi tariful se reduc cu 50%.
******) Se tarifeazã pentru orele efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore, conform articolului 6 al Regulamentului de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, pentru expertizãri tehnice, evaluãri, audituri şi controale ale activitãţilor de amplasare, construcţii-montaj, punere în funcţiune, funcţionare de probã, funcţionare, întreţinere, reparare şi conservare, dezafectare, aprovizionare, cercetare-dezvoltare şi proiectare şi fabricare a sistemelor, echipamentelor, produselor şi componentelor şi de furnizare de servicii destinate instalaţiilor nucleare. Aceste controale sunt precizate la punctele a) - e) de mai jos. Taxa reprezintã 10% din tarif.
a) Audituri, inspecţii, verificãri ale CNCAN în vederea confirmãrii cerinţelor sistemelor de management al calitãţii.
b) Participarea reprezentanţilor CNCAN la omologãri şi calificãri de produse destinate instalaţiilor nucleare.
c) Participarea reprezentanţilor CNCAN in calitate de observatori la audituri externe ale beneficiarilor.
d) Participarea reprezentanţilor CNCAN în calitate de observatori la audituri interne.
e) Participarea reprezentanţilor CNCAN la punctele de asistare şi/sau staţionare stabilite in planul calitãţii.
*******) Se tarifeazã pentru orele efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore, conform articolului 6 al Regulamentului de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare. Taxa reprezintã 10% din tarif.


ANEXA 6

taxe ŞI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi
controalelor activitãţilor nucleare cu instalaţii radiologice
şi surse de radiaţii, altele decât cele prevãzute în anexele
nr. 1-5 şi nr. 7-16


┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA *1), *15) │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1 │Prima autorizare de securitate radiologicã pentru desfãşurarea de │
│ │activitãţi şi reautorizarea desfãşurãrii activitãţilor nucleare cu │
│ │instalaţii radiologice şi surse de radiaţii care necesitã autorizarea │
│ │în fazã unicã sau pe faze de realizare *2), *14) pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.1. │Amplasare │ 63 │ 630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2. │Construcţie │ 252 │ 2.520 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3. │Utilizare, producere, prelucrare, │ │ │
│ │modificare, manipulare │ 315 │ 3.150 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.4. │Dezafectare, conservare, depozitare│ 147 │ 1.470 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2 │Prima autorizare de securitate │ │ │
│ │radiologicã pentru desfãşurarea de │ │ │
│ │activitãţi şi reautorizarea desfã- │ │ │
│ │şurãrii activitãţilor nucleare care│ │ │
│ │nu necesita amenajãri speciale │ 84 │ 840 │
│ │pentru: deţinerea *3) *4), depozi- │ │ │
│ │tarea *3), furnizarea *3), închiri-│ │ │
│ │erea *3), *4), comodatul *3), *4), │ │ │
│ │transferul *4), utilizarea *6), │ │ │
│ │producerea *6), prelucrarea *6), │ │ │
│ │modificare *6), conservarea *6) şi │ │ │
│ │manipularea *6) instalaţiilor radi-│ │ │
│ │ologice şi a surselor de radiaţii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3 │Înregistrarea utilizãrii surselor │ │ │
│ │de radiaţii şi a instalaţiilor │ 210 │ 2.100 │
│ │radiologice care nu sunt exceptate │ │ │
│ │de la regimul de autorizare *5) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4 │Autorizarea importului *7), tranzi-│ │ │
│ │tului *7) şi exportului *8) de │ 42 │ 420 │
│ │instalaţii radiologice şi surse de │ │ │
│ │radiaţii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5 │Autorizaţia de securitate radiolo- │ │ │
│ │gica *9) pentru instalaţii radiolo-│ │ │
│ │gice, surse de radiaţii nucleare, │ │ │
│ │aparatura dozimetrica şi sisteme de│ │ │
│ │detecţie a radiaţiilor, echipamentul │ │
│ │de protecţie la radiaţii, în vederea │ │
│ │producerii (fabricãrii), exportului│ │ │
│ │sau importului │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6 │Examinarea personalului în vederea │ │ │
│ │eliberãrii permisului de exercitare│ 25 │ 250 │
│ │şi extinderea valabilitãţii permi- │ │ │
│ │sului de exercitare *10) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7 │Eliberarea duplicatelor permiselor │ 21 │ 210 │
│ │de exercitare │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8 │Eliberarea avizului pentru încadra-│ 21 │ 210 │
│ │rea în prevederile Legii 19/2000 │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 9 │Controlul şi auditul în vederea │ │ │
│ │evaluãrii sistemului de management │ │ │
│ │al calitãţii în producerea, recon- │ 252 │ 2.520 │
│ │diţionarea şi manipularea instala- │ │ │
│ │ţiilor radiologice, a surselor de │ │ │
│ │radiaţii, a aparaturii dozimetrice │ │ │
│ │şi sistemelor de detecţie a radia- │ │ │
│ │ţiilor, a echipamentelor de protec-│ │ │
│ │ţie la radiaţii *11) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 10 │Alte înregistrãri, expertizãri │ │ │
│ │tehnice, examinãri şi controale │ │ │
│ │*11), *12) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 11 │Autorizarea întreprinderilor │ │ │
│ │externe │ 101 │ 1.010 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 12 │Eliberarea de carnete individuale │ │ │
│ │de supraveghere dozimetricã *13) │ 5 │ 50 │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘




Notã:
(1) Taxele şi tarifele se aplicã separat pentru fiecare activitate. Pentru activitãţile desfãşurate de societãţi de binefacere, umanitare sau cu rol de protecţie socialã, taxele şi tarifele aplicabile se reduc cu 50%.
(2) Taxele şi tarifele se aplicã funcţie de instalaţia radiologicã sau sursã de radiaţii dupã cum urmeazã:
a) 50% din taxa şi tarif pentru generatorii de radiaţii X cu tensiunea de accelerare de cel mult 110 kV;
b) 100% din taxa şi tarif pentru generatorii de radiaţii X cu tensiunea de accelerare mai mare de 110 kV;
c) 300% din taxa şi tarif pentru acceleratorii de particule;
d) 50% din taxa şi tarif pentru instalaţii radiologice care conţin surse închise de radiaţii cu activitatea < 37 GBq;
e) 100% din taxa şi tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin surse închise de radiaţii cu activitatea cuprinsã între 37 GBq şi 3,7 TBq;
f) 250% din taxa şi tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin surse închise de radiaţii cu activitatea cuprinsã între 3,7 TBq şi 37 TBq;
g) 500% din taxa şi tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin surse închise de radiaţii cu activitatea cuprinsã intre 37 TBq şi 370 TBq;
h) 1000% din taxa şi tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin surse închise de radiaţii cu activitatea peste 370 TBq;
i) 100% din taxa şi tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin surse deschise de radiaţii care necesita amenajãri de categoria III-a de lucrãri;
j) 300% din taxa şi tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin surse deschise de radiaţii care necesita amenajãri de categoria a II-a de lucrãri şi pentru unitãţile de terapie cu surse deschise;
k) 700% din taxa şi tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin surse deschise de radiaţii care necesita amenajãri de categoria I de lucrãri;
l) taxa şi tariful calculate conform literelor de la a) la i) sunt pentru o singura instalaţie. Ele se majoreazã cu 10% pentru fiecare instalaţie suplimentarã;
m) Taxa şi tariful calculate conform literelor de la a) la l) se majoreazã cu 50% în cazul permiterii utilizãrii instalaţiilor în afara incintelor amenajate.
(3) a) Se taxeazã şi tarifeazã separat fiecare tip de instalaţii radiologice şi surse, tip de echipament de radioprotecţie, detectori de radiaţii sau aparatura dozimetrica, dupã cum urmeazã: 100% pentru generatori de radiaţii, instalaţii fãrã surse închise sau deschise de radiaţii, 200% pentru surse închise de radiaţii, surse deschise de radiaţi, instalaţi cu surse închise sau deschise de radiaţii, 10% pentru furnizarea de aparatura dozimetrica sau echipament de radioprotecţie.
b) pentru comodat taxele şi tarifele aplicabile se reduc cu 50%.
c) pentru deţinerea în vederea închirierii taxele şi tarifele aplicabile se majoreazã cu 100%.
(4) a) Se aplica 100% din taxa şi tarif dacã activitãţile se referã la cel mult 10 instalaţii radiologice sau surse de radiaţii.
b) Pentru fiecare grupa de 10 instalaţii radiologice sau surse de radiaţii suplimentare se adaugã 10% din taxa şi tarif.
c) Nu se aplicã pentru detectorii de radiaţii, aparatura dozimetrica şi echipamentul de radioprotecţie.
(5) Se taxeazã şi tarifeazã fiecare tip de instalaţie radiologicã sau de sursã de radiaţii:
a) cu 100% din taxa şi tarif dacã activitatea sursei este de cel mult 37 MBq sau tensiunea de accelerare este de cel mult 40 kV;
b) cu 200% din taxa şi tarif dacã sunt depãşite limitele de tensiune de accelerare de la subpunctul a) iar activitatea este mai mare de 37 MBq pânã la 37 GBq;
c) cu 500% dacã activitatea depãşeşte 37 GBq pânã la 37 TBq;
d) la instalaţii cu surse cu activitatea peste 37 TBq tariful se majoreazã de 10 ori;
e) pentru instalaţiile de radiologie dentarã intraoralã, taxele şi tarifele aplicabile se reduc cu 30%.
f) taxele şi tarifele calculate conform literelor de la a) la e) sunt pentru o singura instalaţie radiologicã şi o singurã sursã de radiaţii. Taxa şi tariful se majoreazã cu 10% pentru fiecare instalaţie radiologicã şi pentru fiecare sursã de radiaţii suplimentara.
(6) Se taxeazã şi tarifeazã fiecare tip de instalaţie radiologicã şi fiecare tip de surse de radiaţii dupã cum urmeazã:
a) 100% din taxa şi tarif pentru un tip de generatori de radiaţii X cu tensiunea de accelerare de cel mult 50 kV;
b) 200% din taxa şi tarif pentru celelalte instalaţii radiologice şi surse de radiaţii;
c) pentru fiecare tip de instalaţie radiologicã sau sursã de radiaţii se adaugã câte 10% din tarif.
(7) Se taxeazã şi tarifeazã separat dispozitivele generatoare de radiaţii ionizante şi sursele de radiaţii astfel:
a) 50% din taxa şi tarif pentru componente (tub, cupola, etc.) sau o activitate totalã a surselor de radiaţii per autorizaţie mai micã de 37 MBq;
b) 100% din taxa şi tarif pentru un dispozitiv generator de radiaţii X (instalaţie completã) sau o activitate totalã a surselor de radiaţie per autorizaţie cuprinsã între 37 MBq şi 37 GBq;
c) în cazul importului mai multor generatoare de radiaţii X sau al mai multor componente ale acestora, taxa şi tariful calculate conform lit. b, respectiv lit. a se mãresc cu 10% pentru fiecare componentã sau dispozitiv suplimentar;
d) dacã numãrul surselor de radiaţie de la pct. a) per autorizaţie depãşeşte 100 bucãţi, fiecare 100 bucãţi suplimentare se taxeazã cu încã 10% din taxã şi respectiv tarif;
e) 200% din taxã şi tarif dacã activitatea totalã a surselor de radiaţii per autorizaţie este cuprinsã între 37 GBq şi 37 TBq;
f) 300% din taxã şi tarif dacã activitatea totalã a surselor de radiaţii per autorizaţie este cuprinsã între 37 TBq şi 370 TBq;
g) 500% din taxã şi tarif dacã activitatea totalã a surselor de radiaţii per autorizaţie depãşeşte 370 TBq.
(8) Pentru activitatea de export se aplicã 50% din taxã şi tariful pentru activitatea de import.
(9) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 25 de ore, la tariful în lei de 52 lei/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(10) a) Se taxeazã şi tarifeazã separat fiecare persoanã, domeniu şi specialitate;
b) Valorile se reduc cu 50% pentru permisele de nivel I;
c) Valorile se majoreazã cu 100% pentru permisele de nivel III;
d) Taxa şi tariful se suportã de unitatea la care îşi desfãşoarã activitatea salariatul respectiv.
(11) La aceste taxe şi tarife se va adãuga şi costul deplasãrii (transport, cazare, diurna, în limita baremurilor legale) echipei de Examinare Tehnicã de Asigurarea Calitãţii (2 persoane) la sediul producãtorului (în ţara sau strãinãtate), în cazul în care aceasta examinare se efectueazã de CNCAN.
(12) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore, la tariful în lei de 52 lei/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(13) Taxa şi tariful se referã la un singur carnet individual de supraveghere dozimetricã.
(14) În cazul practicilor care se autorizeazã sau reautorizeazã în faza unicã valorile taxei şi tarifului se stabilesc prin însumarea valorilor prevãzute pentru autorizarea desfãşurãrii fiecãrei activitãţi componente a practicii, reducându-se suma totalã cu 20%.
(15) Expertizãrile, evaluãrile şi controalele privitoare la activitãţile nucleare desfãşurate cu produse pentru care nu s-a obţinut Autorizaţie de Securitate Radiologicã pentru Produs în condiţiile prevãzute de <>art. 23 alin (1) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se taxeazã şi tarifeazã suplimentar conform pct. 10 din prezenta anexa, în funcţie de complexitatea, riscul asociat şi numãrul produselor.

ANEXA 7


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor,
evaluarilor si controalelor activitatilor nucleare din
domeniul cercetarii geologice, extractiei minereurilor de
uraniu si toriu, precum si prelucrarii materiilor prime nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1.│Cercetarea geologica pentru minereuri de uraniu si/sau toriu │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 1.1.│Prospectiunea geologica pentru │ │ │
│ │minereuri de uraniu si/sau toriu │ │ │
│ │efectuata prin masuratori │ │ │
│ │radiometrice la suprafata │ 346 │ 3460 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1.2.│Prospectiunea geologica pentru minereuri de uraniu si/sau toriu │
│ │efectuata prin lucrari miniere subterane │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.2.1.│Amplasare │ 613 │ 6130 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.2.│Constructie │ 511 │ 5110 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.3.│Detinere │ 346 │ 3460 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.4.│Functionare │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.5.│Conservare │ 329 │ 3290 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.2.6.│Dezafectare │ 718 │ 7180 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1.3.│Explorarea geologica pentru minereuri de uraniu si/sau toriu │
│ │efectuata prin lucrari miniere subterane │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│1.3.1.│Amplasare │ 1274 │ 12740 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.2.│Constructie │ 1062 │ 10620 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.3.│Detinere │ 346 │ 3460 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.4.│Functionare │ 1416 │ 14160 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.5.│Conservare │ 329 │ 3290 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│1.3.6.│Dezafectare │ 1486 │ 14860 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 2.│Extractia prin lucrari miniere subterane si/sau de suprafata a │
│ │minereurilor de uraniu si/sau toriu │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 2.1.│Amplasare │ 2359 │ 23590 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.2.│Constructie │ 1966 │ 19660 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.3.│Detinere │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.4.│Functionare │ 2622 │ 26220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.5.│Conservare │ 647 │ 6470 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.6.│Dezafectare │ 2753 │ 27530 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 3 │Prepararea minereurilor de uraniu si/sau toriu (include fabricarea │
│ │pulberii sinterizabile de oxid de uraniu) │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 3.1.│Amplasare │ 3775 │ 37750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.2.│Constructie │ 3146 │ 31460 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.3.│Detinere │ 1049 │ 10490 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.4.│Functionare │ 4195 │ 41950 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.5.│Conservare │ 996 │ 9960 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.6.│Dezafectare │ 4404 │ 44040 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 4 │Fabricarea elementelor de combustibil nuclear pe baza de uraniu natural│
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 4.1.│Amplasare │ 3775 │ 37750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.2.│Constructie │ 3146 │ 31460 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.3.│Detinere │ 1049 │ 10490 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.4.│Functionare │ 4195 │ 41950 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.5.│Conservare │ 996 │ 9960 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.6.│Dezafectare │ 4404 │ 44040 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 5 │Pregatirea si/sau analizarea prin metode fizico-chimice a probelor │
│ │geologice de minereuri de uraniu si/sau toriu in laborator │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 5.1.│Amplasare │ 330 │ 3300 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.2.│Constructie │ 275 │ 2750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.3.│Detinere │ 142 │ 1420 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.4.│Functionare │ 367 │ 3670 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.5.│Conservare │ 135 │ 1350 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.6.│Dezafectare │ 385 │ 3850 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 6 │Efectuarea de cercetari privind prepararea minereurilor de uraniu │
│ │si/sau toriu sau a altor minereuri sau produse in compozitia carora │
│ │se gaseste uraniul natural si/sau toriul natural in statii pilot │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 6.1.│Amplasare │ 613 │ 6130 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6.2.│Constructie │ 511 │ 5110 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6.3.│Detinere │ 346 │ 3460 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6.4.│Functionare │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6.5.│Conservare │ 329 │ 3290 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6.6.│Dezafectare │ 716 │ 7160 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 7 │Proiectarea: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 7.1.│Minelor de cercetare geologica a │ │ │
│ │minereurilor de uraniu si/sau toriu│ 472 │ 4720 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7.2.│Minelor si/sau carierelor pentru │ │ │
│ │exploatarea minereurilor de uraniu │ │ │
│ │si/sau toriu │ 944 │ 9440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7.3.│Instalatiilor de preparare a │ │ │
│ │minereurilor de uraniu si/sau toriu│ 944 │ 9440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7.4.│Instalatiilor de fabricare a │ │ │
│ │elementelor de combustibil nuclear │ │ │
│ │pe baza de uraniu natural │ 944 │ 9440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7.5.│Dezafectarii minelor si carierelor │ │ │
│ │de cercetare geologica si de │ │ │
│ │exploatare a minereurilor de │ │ │
│ │uraniu si/sau toriu │ 472 │ 4720 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ │Dezafectarii instalatiilor de │ │ │
│ │preparare a minereurilor de uraniu │ │ │
│ │si/sau toriu si/sau de fabricare │ │ │
│ 7.6.│a elementelor de combustibil │ │ │
│ │nuclear pe baza de uraniu natural │ 944 │ 9440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8.│Autorizare pentru elaborarea de │ │ │
│ │evaluari si analize de securitate │ │ │
│ │radiologica si de studii privind │ │ │
│ │riscul radiologic asociat │ │ │
│ │activitatilor de cercetare │ │ │
│ │geologica, extractie si preparare │ │ │
│ │a minereurilor de uraniu si/sau │ │ │
│ │toriu, fabricare a elementelor de │ │ │
│ │combustibil nuclear pe baza de │ │ │
│ │uraniu natural │ 142 │ 1420 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 9.│Modificarea autorizatiilor │ │ │
│ │prevazute la pct. 1, 2, 3, 4, 5, 6,│ │ │
│ │7 si 8 din prezenta anexa │ 131 │ 1310 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ │Inregistrarea persoanelor legal │ │ │
│ │constituite conform art. 27 din │ │ │
│ 10│Normele de securitate radiologica │ │ │
│ │privind radioprotectia operationala│ │ │
│ │in mineritul si prelucrarea │ │ │
│ │minereurilor de uraniu si toriu │ 47 │ 470 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 11│Eliberarea certificatului de │ │ │
│ │incheiere ale activitatilor │ │ │
│ │nucleare si de eliberare de sub │ │ │
│ │regimul de autorizare │ 94 │ 940 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ │Evaluarea analizelor de securitate │ │ │
│ │radiologica si a studiilor privind │ │ │
│ 12│riscul radiologic asociat │ │ │
│ │activitatilor de cercetare │ │ │
│ │geologica, extractie si preparare │ │ │
│ │a minereurilor de uraniu si/sau │ │ │
│ │toriu, fabricare a combustibilului │ │ │
│ │nuclear pe baza de uraniu natural │ 94 │ 940 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 13│Examinarea personalului in vederea │ │ │
│ │eliberarii permisului de exercitare│ │ │
│ │nivel 2 sau 3 pentru domeniul │ │ │
│ │"Materie prima nucleara"(1) │ 26 │ 260 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 14│Expertizari tehnice si controale, │ │ │
│ │care nu sunt mentionate mai │ │ │
│ │sus (2) │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



NOTA:
(1) a) Se taxeaza si se tarifeaza separat fiecare persoana si specialitate;
b) Taxa si tariful se majoreaza cu 100% pentru permisele de nivel 3.
(2) Se tarifeaza la ore efectiv lucrate dar nu mai putin de 12 ore, la tariful in lei de 52 lei/ora. Taxa reprezinta 10% din tarif.


ANEXA 8


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor,
evaluarilor si controalelor activitatilor nucleare
din domeniul transportului materialelor radioactive



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.│Aprobarea modelelor de colet(1) │ 63 │ 630 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.│Aprobarea modelului de material │ │ │
│ │radioactiv sub forma speciala │ 62 │ 620 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.│Aprobarea modelului de material │ │ │
│ │radioactiv cu dispersare redusa │ 62 │ 620 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.│Validarea aprobarii de model de │ │ │
│ │colet(2) │ 323 │ 3230 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.│Validarea aprobarii de model de │ │ │
│ │material radioactiv cu │ │ │
│ │dispersabilitate redusa │ 57 │ 570 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6.│Aprobarea programului de radiopro- │ │ │
│ │tectie pentru nave cu utilizare │ │ │
│ │speciala │ 25 │ 250 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7.│Autorizarea sau validarea │ │ │
│ │autorizatiei navei sau tipului de │ │ │
│ │vagon special destinate │ │ │
│ │transportului materialelor fisile │ 631 │ 6310 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8.│Autorizarea mijlocului de transport│ │ │
│ │special destinat transportului de │ │ │
│ │materiale radioactive nefisile(3) │ 42 │ 420 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 9.│Autorizarea expeditiei materialelor│ │ │
│ │radioactive(4),(5),(6) │ 173 │ 1730 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 10.│Autorizarea transportului de │ │ │
│ │materiale radioactive │ 84 │ 840 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 11.│Autorizarea manipularii (incarcare │ │ │
│ │si descarcare) de combustibil │ │ │
│ │nuclear ars in afara amplasamente- │ │ │
│ │lor controlate de titularii de │ │ │
│ │autorizatii pentru instalatiile │ │ │
│ │nucleare │ 629 │ 6290 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 12.│Examinare personal pentru │ │ │
│ │eliberarea permisului de exercitare│ │ │
│ │nivel 2 │ 25 │ 250 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 13.│Autorizare curs de conducatori auto│ │ │
│ │autorizare curs de consilier de │ │ │
│ │siguranta pentru transportul │ │ │
│ │materialelor radioactive │ 50 │ 500 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 14.│Modificarea si completarea │ │ │
│ │autorizatiei, expertizari tehnice, │ │ │
│ │controlul si insotirea expeditiilor│ │ │
│ │examinari si controale, altele │ │ │
│ │decat cele prevazute la punctele │ │ │
│ │1-13 (7),(8) │ │ │
│ │ │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



NOTA:
(1) Valorile taxei şi tarifului din tabel sunt valabile pentru coletul de tip A sau CI. Valorile taxei şi tarifului se majoreazã în funcţie de tipul coletului dupã cum urmeazã:
a) de 5 ori taxã şi tarif pentru coletul de tip B(U);
b) de 10 ori taxã şi tarif pentru coletul de tip B(M)
c) de 10 ori taxã şi tarif pentru coletul de tip AF sau CIF
d) de 20 ori taxã şi tarif pentru coletul de tip C;
e) de 50 ori taxã şi tarif pentru coletul de tip B(U)F;
f) de 100 ori taxã şi tarif pentru coletul de tip B(M)F;
g) de 200 ori taxã şi tarif pentru coletul de tip CF.

(2) Valorile taxei şi tarifului din tabel sunt valabile pentru coletul de tip B(U). Valorile taxei şi tarifului din tabel se majoreazã în funcţie de tipul coletului dupã cum urmeazã:
a) de 2 ori taxa şi tarif pentru coletul de tip A(F) sau CI(F)
b) de 2 ori taxa şi tarif pentru coletul B(M)
c) de 4 ori taxa şi tarif pentru coletul de tip C
d) de 10 ori taxa şi tarif pentru coletul de tip B(U)F
e) de 20 ori taxa şi tarif pentru coletul B(M)F
f) de 40 ori taxa şi tarif pentru coletul CF

(3) Valorile taxei şi tarifului din tabel sunt valabile pentru mijlocul de transport auto. Pentru celelalte tipuri de mijloace de transport valorile taxei şi tarifului se majoreazã dupã cum urmeazã:
a) de 2 ori taxa şi tarif pentru mijlocul de transport feroviar;
b) de 5 ori taxa şi tarif pentru nava de transport fluvial şi maritim;
c) de 5 ori taxa şi tarif pentru mijlocul de transport aerian.

(4) Valorile taxei şi tarifului din tabel sunt valabile pentru expediţii de material radioactiv în colete tip B(U). În funcţie de tipul de expediţie conform Normelor privind Transportul materialelor radioactive, taxa şi tariful se modificã, dupã caz, prin multiplicare cu urmãtorii coeficienţi:
a) 5, pentru expediţii de material radioactiv în colete tip B(M)
b) 10, pentru expediţii de material radioactiv în colete tip C
c) 5, pentru expediţii în colete tip AF sau CIF
d) 10, pentru expediţii în colete tip B(U)F
e) 50, pentru expediţii în colete tip B(M)F
f) 100, pentru expediţii de material radioactiv în colete tip CF.

(5) Valorile taxei şi tarifului stabilite conform tipului de expediţie menţionat la punctul 9 din tabel sunt valabile pentru o expediţie formata dintr-un numãr de maximum 5 colete, toate de acelaşi model. Pentru expediţii care cuprind un numãr mai mare de 5 colete, taxa şi tariful se modificã prin multiplicare cu urmãtorii coeficienţi:
a) 2, pentru expediţiile formate din 6 pânã la 50 colete;
b) 5, pentru expediţiile cuprinzând peste 50 colete;
Pentru expediţiile conţinând colete de modele diferite, valorile taxei şi tarifului se calculeazã separat pentru fiecare model de colet.

(6) Taxele şi tarifele aplicate pentru expediţiile de materiale radioactive conform valorii din tabel modificate dupã precizãrile de la notele (4), (5) sunt valabile pentru expedieri normale. Pentru expedieri de materiale radioactive realizate prin aranjament special taxele şi tarifele se majoreazã cu 100%.

(7) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate dar nu mai puţin de 8 ore, la tariful de 52 lei/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.

(8) In afara acestor taxe şi tarife, solicitantul va suporta şi costul deplasãrii (transport, cazare, diurna, în limita baremurilor legale) echipei de expertizare sau de control la locul expertizei/controlului precum şi costul deplasãrii (transport, diurna, în limita baremurilor legale) echipei de însoţire a expediţiei


ANEXA 9


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor,
evaluarilor si controalelor pentru activitatile privind materialele,
dispozitivele, echipamentele si informatiile pertinente
pentru proliferarea armelor nucleare si a
altor dispozitive nucleare explozive, prevazute in anexa nr. 1
la <>Legea nr. 111/1996 , republicata



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1│Autorizarea activitatilor privind materialele, dispozitivele si │
│ │echipamentele │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 1.1.│Autorizare pentru producere │ 2,359 │ 23,590 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.2.│Autorizare pentru furnizare │ 472 │ 4720 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.3.│Autorizatie pentru inchiriere │ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.4.│Autorizatie pentru transfer1),3),4)│ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.5.│Autorizatie pentru detinere 1),3) │ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.6.│Autorizatie de import 1),2),3) │ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.7.│Autorizatie de export 1),2),3) │ 142 │ 1420 │
├──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 2 Autorizare pentru informatii nepublicate aferente materialelor, │
│ dispozitivelor si echipamentelor de la pct. 1) al prezentei anexe │
├──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 2.1.│Autorizatie pentru detinere │ 437 │ 4370 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.2.│Autorizatie pentru transfer │ 656 │ 6560 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.3.│Autorizatie de import 2) │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.4.│Autorizatie de export 2) │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ │Evaluarea documentatiilor privind │ │ │
│ │incadrarea materialelor, │ │ │
│ 3 │dispozitivelor si echipamentelor │ │ │
│ │in prevederile HG 916/2002 si │ │ │
│ │emiterea, dupa caz, a negatiei │ │ │
│ │privind necesitatea autorizarii │ │ │
│ │importului si/sau exportului │ 47 │ 470 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4 │Modificarea autorizatiilor │ │ │
│ │prevazute la punctele 1 si 2 │ │ │
│ │din prezenta anexa 1),3) │ 14 │ 140 │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Nota:
1) In cazul materialelor, in functie de cantitate, pentru taxa si tarif se aplica urmatorii coeficienti:
a) 0,10 - pentru cantitati de pana la 0,5 kg inclusiv;
b) 0,25 - pentru cantitati de la 0,5 kg la 1 kg;
c) 0,50 - pentru cantitati de la 1 la 10 kg;
d) 1 - pentru cantitati de la 10 la 100 kg;
e) 2 - pentru cantitati de la 100 la 1.000 kg;
f) 3 - pentru cantitati de la 1.000 la 5.000 kg;
g) 5 - pentru cantitati de la 5.000 la 10.000 kg;
h) 10 - pentru cantitati de la 10.000 la 50.000 kg;
i) 20 - pentru cantitati mai mari de 50.000 kg.

2) Taxele si tarifele sunt valabile pentru o singura operatiune de import sau export.

3) Taxele si tarifele se majoreaza cu 10% pentru fiecare dispozitiv sau echipament suplimentar.

4) Pentru transferul de materiale nucleare aflate sub control de garantii in domeniul nuclear se aplica taxa si tariful prevazute in anexa 10.


ANEXA 10


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor,
evaluarilor si controalelor activitatilor
de garantii nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1 │Expertizarea, evaluare, controlul, avizarea si aprobarea sau │
│ │respingerea documentatiei pentru "Design Information Questionnaire" │
│ │(DIQ) pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 1.1.│Centrala Nuclearoelectrica │ 2047 │ 20470 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.2.│Reactori de cercetare │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.3.│Ansambluri subcritice, reactori │ │ │
│ │de putere "zero" │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.4.│Fabrica de combustibil nuclear │ 1365 │ 13650 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.5.│Fabrica de conversie │ 1365 │ 13650 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.6.│Depozit de combustibil nuclear │ │ │
│ │proaspat │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.7.│Depozit de combustibil nuclear ars │ 1365 │ 13650 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.8.│Instalatii speciale de testare │ │ │
│ │materiale nucleare │ 1365 │ 13650 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.9.│Laboratoare de cercetari │ 1365 │ 13650 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.10.│Alte instalatii ce contin │ │ │
│ │material nuclear │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.11.│Uzina de apa grea │ 682 │ 6820 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2 │Amendarea sau modificarea │ │ │
│ │documentului DIQ (expertiza, aviz, │ │ │
│ │aprobare) │ 210 │ 2100 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ │Expertizarea, avizarea si aprobarea│ │ │
│ │proiectului instalatiilor nucleare │ │ │
│ 3 │de la pct. 1 din punct de vedere │ │ │
│ │al indeplinirii cerintelor de │ │ │
│ │garantii internationale │ 210 │ 2100 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4 │Expertizarea, avizarea si aprobarea│ │ │
│ │documentului "facility attachment" │ │ │
│ │pentru instalatiile de la pct. 1 │ │ │
│ │din prezenta anexa │ 210 │ 2100 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5 │Evaluarea si aprobarea unei │ │ │
│ │proceduri de garantii nucleare │ 21 │ 210 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6 │Alte activitati supuse controlului │ │ │
│ │de garantii │ 42 │ 420 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7 │Scutire de garantii nucleare │ 42 │ 420 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8 │Evaluarea si aprobarea unui │ │ │
│ │"end-use statement" si a │ │ │
│ │comunicarii acesteia catre │ │ │
│ │partenerul extern │ 42 │ 420 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 9 │Evaluarea si autorizarea unor │ │ │
│ │transferuri interne speciale intre │ │ │
│ │zonele de bilant material(1) │ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 10│Evaluarea si autorizarea unor │ │ │
│ │operatiuni speciale, efectuate in │ │ │
│ │interiorul unei zone de bilant │ │ │
│ │material (dezasamblare fascicule, │ │ │
│ │ etc.) │ 472 │ 4720 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 11│Avizarea responsabilului de │ │ │
│ │garantii nucleare │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 12│Modificarea autorizatiilor │ │ │
│ │prevazute la punctele 9 si 10 din │ │ │
│ │prezenta anexa (1) │ 24 │ 240 │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Nota:
(1) In functie de cantitate, pentru materiale nucleare, la taxa si tarif se aplica urmatorii coeficienti:
a) 0,10 - pentru cantitati de pana la 0,5 kg inclusiv;
b) 0,25 - pentru cantitati de la 0,5 kg la 1 kg;
c) 0,50 - pentru cantitati de la 1 la 10 kg;
d) 1 - pentru cantitati de la 10 la 100 kg;
e) 2 - pentru cantitati de la 100 la 1.000 kg;
f) 3 - pentru cantitati de la 1.000 la 5.000 kg;
g) 5 - pentru cantitati de la 5.000 la 10.000 kg;
h) 10 - pentru cantitati de la 10.000 la 50.000 kg;
i) 20 - pentru cantitati mai mari de 50.000 kg.



ANEXA 11


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor,
evaluarilor si controalelor pentru activitatile
privind desemnarea organismelor notificate
din domeniul nuclear si a organismelor
dozimetrice acreditate



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA(1) │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1 │Desemnarea ca organism notificat a: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 1.1.│Laboratorului de incercari │ 2102 │ 21020 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.2.│Laboratorului de etalonare │ 1681 │ 16810 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.3.│Organismului de certificare a │ │ │
│ │produselor │ 2102 │ 21020 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.4.│Organismului de certificare a │ │ │
│ │sistemului calitatii │ 2102 │ 21020 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.5.│Organismului de certificare a │ │ │
│ │personalului │ 1261 │ 12610 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.6.│Organismului dozimetric acreditat │ 1051 │ 10510 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2 │Evaluarea modificarilor survenite │ │ │
│ │in structura, organizarea sau in │ │ │
│ │documentele manualului calitatii │ 84 │ 840 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 3 │Prelungirea desemnarii ca organism notificat a: │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 3.1.│Laboratorului de incercari │ 1681 │ 16810 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.2.│Laboratorului de etalonare │ 841 │ 8410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.3.│Organismului de certificare a │ │ │
│ │produselor │ 1681 │ 16810 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.4.│Organismului de certificare a │ │ │
│ │sistemului calitatii │ 1681 │ 16810 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.5.│Organismului de certificare a │ │ │
│ │personalului │ 841 │ 8410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.6.│Organismului dozimetric acreditat │ 841 │ 8410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4 │Extinderea domeniului │ 280 │ 2800 │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Nota:
(1) Valorile taxei si tarifului se dubleaza daca organismul desemnat desfasoara activitatile pentru care este notificat si in afara tarii.



ANEXA 12

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor,
evaluarilor si controalelor pentru protectia
fizica a instalatiilor nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1│Autorizarea pentru proiectarea sistemelor de protectie fizica la(1): │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 1.1.│Centrale nucleare │ 8747 │ 87470 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.2.│Reactoare de cercetare │ 4374 │ 43740 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.3.│Fabrici de combustibil nuclear │ 2187 │ 21870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.4.│Fabrici de conversie │ 2187 │ 21870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.5.│Depozit de combustibil proaspat │ 2187 │ 21870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.6.│Depozite intermediare de │ │ │
│ │combustibil ars │ 4374 │ 43740 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.7.│Depozite de deseuri radioactive │ │ │
│ │de joasa si medie activitate │ 2187 │ 21870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.8.│Ansambluri subcritice, reactori de │ │ │
│ │putere "zero" │ 875 │ 8750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.9.│Statii de tratare deseuri │ │ │
│ │radioactive │ 875 │ 8750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.10.│Laboratoare de examinare │ │ │
│ │post-iradiere │ 875 │ 8750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.11.│Iradiatoare de mare capacitate │ │ │
│ │(peste 100 kCi) │ 875 │ 8750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.12.│Fabrica de apa grea │ 1312 │ 13120 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.13.│Alte instalatii nucleare │ 944 │ 9440 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 2.│Reevaluarea sistemelor de protectie fizica pentru(2): │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 2.1.│Centrale nucleare │ 875 │ 8750 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.2.│Reactoare de cercetare │ 437 │ 4370 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.3.│Fabrici de combustibil nuclear │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.4.│Fabrici de conversie │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.5.│Depozit de combustibil proaspat │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.6.│Depozite intermediare de │ │ │
│ │combustibil ars │ 437 │ 4370 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.7.│Depozite de deseuri radioactive │ │ │
│ │de joasa si medie activitate │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.8.│Ansambluri subcritice, reactori │ │ │
│ │de putere "zero" │ 87 │ 870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.9.│Statii de tratare deseuri │ │ │
│ │radioactive │ 87 │ 870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.10.│Laboratoare de examinare │ │ │
│ │post-iradiere │ 87 │ 870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.11.│Iradiatoare de mare capacitate │ │ │
│ │(peste 100 kCi) │ 87 │ 870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.12.│Fabrica de apa grea │ 131 │ 1310 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.13.│Alte instalatii nucleare │ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3 │Autorizarea serviciilor de paza │ │ │
│ │si protectie a instalatiilor │ │ │
│ │nucleare │ 2187 │ 21870 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4 │Avizarea responsabilului cu │ │ │
│ │protectia fizica │ 219 │ 2190 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5 │Evaluarea si aprobarea planurilor │ │ │
│ │de protectie fizica*) pentru │ │ │
│ │transportul materialelor │ │ │
│ │protejate │ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6 │Evaluarea si aprobarea modificarii │ │ │
│ │planului de protectie fizica │ │ │
│ │pentru transportul de materiale │ │ │
│ │nucleare si radioactive │ 142 │ 1420 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7 │Autorizarea altor servicii │ │ │
│ │destinate protectiei fizice a │ │ │
│ │instalatiilor nucleare │ 944 │ 9440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8 │Evaluarea si aprobarea unei │ │ │
│ │proceduri de protectie fizica │ 24 │ 240 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 9 │Evaluarea pregatirii tehnice a │ │ │
│ │personalului care asigura paza si │ │ │
│ │protectia fizica la instalatiile │ │ │
│ │nucleare │ 944 │ 9440 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 10 │Aprobarea opririlor pentru │ │ │
│ │transporturi de materiale nucleare │ │ │
│ │si radioactive*) cu durata mai mare│ │ │
│ │de 12 ore │ 236 │ 2360 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 11 │Modificarea autorizatiilor │ │ │
│ │prevazute la punctele 1, 3 si 7 din│ │ │
│ │prezenta anexa │ 142 │ 1420 │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Nota:
*) Pentru materialele protejate clasificate conform Anexei 2 din Normele de protectie fizica in domeniul nuclear.
(1) Se plateste numai taxa si tariful cu valoarea cea mai ridicata pentru proiectarea sistemelor de protectie fizica.
(2) Evaluarea initiala a sistemului de protectie fizica este inclusa in taxa si tariful de autorizare ale obiectivelor sau ale instalatiilor nucleare respective.



ANEXA 13



taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluarilor
si controalelor privind sursele naturale de radiatii,
altele decat cele din ciclul combustibilului nuclear
si care conduc la o crestere semnificativa a expunerii
lucratorilor sau a persoanelor din populatie



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1.│Expertizarea activitatilor profesionale in care sunt incluse extragerea│
│ │prelucrarea, utilizarea, depozitarea, importul/exportul de materiale │
│ │care in mod obisnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar care │
│ │contin radionuclizi naturali ce pot duce la cresterea semnificativa a │
│ │expunerii populatiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 1.1.│Functionare (*) │ 622 │ 6220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.2.│Conservare (*) │ 166 │ 1660 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.3.│Dezafectare (*) │ 622 │ 6220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.4.│Depozitare (*)(1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.5.│Import/export de materiale la care │ │ │
│ │se solicita stabilirea incadrarii │ │ │
│ │in prevederile Normelor │ │ │
│ │fundamentale de securitate │ │ │
│ │radiologica privind importul/ │ │ │
│ │exportul materialelor │ │ │
│ │radioactive.(2)(3) │ 166 │ 1660 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ │Autorizarea activitatilor profesionale in care sunt incluse extragerea,│
│ │prelucrarea, utilizarea depozitarea, importul/exportul de materiale │
│ 2│care in mod obisnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar care │
│ │contin radionuclizi naturali ce pot duce la cresterea semnificativa a │
│ │expunerii populatiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 2.1.│Functionare │ 208 │ 2080 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.2.│Conservare │ 83 │ 830 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.3.│Dezafectare │ 208 │ 2080 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.4.│Depozitare (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.5.│Inchiderea depozitelor (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.6.│Control institutional (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.7.│Import/export materiale, altele │ │ │
│ │decat cele din ciclul │ │ │
│ │combustibilului nuclear, care │ │ │
│ │contin radionuclizi naturali care │ │ │
│ │conduc la o crestere semnificativa │ │ │
│ │a expunerii lucratorilor sau a │ │ │
│ │altor persoane din populatie.(3) │ 83 │ 830 │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 3│Expertizarea activitatilor profesionale care conduc la producerea de │
│ │reziduuri care in mod obisnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar │
│ │care contin radionuclizi naturali care provoaca cresterea semnificativa│
│ │a expunerii populatiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 3.1.│Detinere (*) │ 622 │ 6220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.2.│Conservare (*) │ 414 │ 4140 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.3.│Dezafectare (*) │ 622 │ 6220 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.4.│Depozitare (*)(1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 4│Autorizarea activitatilor profesionale care conduc la producerea de │
│ │reziduuri care in mod obisnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar │
│ │care contin radionuclizi naturali care provoaca cresterea semnificativa│
│ │a expunerii populatiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 4.1.│Detinere │ 208 │ 2080 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.2.│Conservare │ 83 │ 830 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.3.│Dezafectare │ 208 │ 2080 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.4.│Depozitare (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.5.│Inchiderea depozitelor (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.6.│Control institutional (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5│Expertizarea activitatilor │ │ │
│ │profesionale in care lucratorii │ │ │
│ │si/sau populatia sunt expuse la │ │ │
│ │radon, thoron si descendentii │ │ │
│ │acestora, la radiatii gama sau alte│ │ │
│ │radiatii nucleare datorate mediului│ │ │
│ │natural, in locuri de munca altele │ │ │
│ │decat cele prevazute la punctele 1 │ │ │
│ │si 3 de mai sus, cum ar fi bai │ │ │
│ │termale, pivnite, mine, locuri de │ │ │
│ │munca in subteran sau locuri de │ │ │
│ │munca deasupra solului in anumite │ │ │
│ │zone identificate(*)(4) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6│Autorizarea activitatilor │ │ │
│ │profesionale in care lucratorii │ │ │
│ │si/sau populatia sunt expuse la │ │ │
│ │radon, thoron si descendentii │ │ │
│ │acestora, la radiatii gama sau alte│ │ │
│ │radiatii nucleare datorate mediului│ │ │
│ │natural, in locuri de munca altele │ │ │
│ │decat cele prevazute la punctele 2 │ │ │
│ │si 4 de mai sus, cum ar fi bai │ │ │
│ │termale, pivnite, mine, locuri de │ │ │
│ │munca in subteran sau locuri de │ │ │
│ │munca deasupra solului in anumite │ │ │
│ │zone identificate │ 41 │ 410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7│Expertizarea activitatilor de │ │ │
│ │exploatare a avioanelor (4)(*) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8│Autorizarea de exploatare a │ │ │
│ │avioanelor │ 414 │ 4140 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 9│Modificarea autorizatiilor │ │ │
│ │prevazute la punctele 2, 4, 6 de │ │ │
│ │mai sus │ 41 │ 410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 10│Avizarea studiilor elaborate de │ │ │
│ │alte organizatii decat CNCAN │ │ │
│ │privind riscul radiologic asociat │ │ │
│ │activitatilor prevazute la punctele│ │ │
│ │1, 3, 5 si 7 de mai sus │ 83 │ 830 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 11│Masurari specifice de │ │ │
│ │radioactivitate (5)(6)(*) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 12│Expertizari tehnice si controale │ │ │
│ │care nu sunt mentionate mai sus │ │ │
│ │(4)(6)(*) │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘




Note:
(1) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate dar nu mai puţin de 500 ore, la tariful în lei de 52 lei/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(2) Taxele şi tarifele se aplicã atunci când solicitarea este fãcutã de cãtre importator/exportator. Când solicitarea de expertizare vine din partea unei autoritãţi publice sau se face în urma autosesizãrii CNCAN, nu se percep taxe şi tarife.
(3) Taxele şi tarifele se aplicã şi la importul/exportul de materiale care conţin radionuclizi artificiali.
(4) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate dar nu mai puţin de 12 ore, la tariful in lei de 52 lei/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(5) Mãsurãrile de radioactivitate se tarifeazã şi taxeazã potrivit ANEXEI nr. 14 "Taxe şi tarife pentru mãsurãrile de radioactivitate executate de CNCAN".
(6) În cazul în care solicitarea este fãcutã de cãtre o autoritate publicã sau în urma autosesizãrii CNCAN, nu se percep taxe şi tarife.
(*) La taxe şi tarife se va adãuga şi costul deplasãrii echipei care va efectua expertizarea (transport, cazare, diurna în limitele baremului legal).



ANEXA 14


taxe SI TARIFE
pentru masurarile de radioactivitate sau a campurilor
de radiatii, executate de CNCAN



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1│Determinarea globala a contaminarii│ │ │
│ │suprafetelor cu radionuclizi alfa │ │ │
│ │si beta emitatori in laborator sau │ │ │
│ │in situ folosind un contaminometre │ │ │
│ │(pe suprafete plane si pentru │ │ │
│ │cautari de obiecte │ │ │
│ │radioactive)(*)(1) │ 4 │ 40 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2│Determinarea concentratiei globale │ │ │
│ │a radionuclizilor beta emitatori in│ │ │
│ │aer, apa, sol, depuneri atmosferice│ │ │
│ │si precipitatii, vegetatie spontana│ │ │
│ │si cultivata, orice materie │ │ │
│ │organica(*)(2) │ 4 │ 40 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3│Determinarea gama spectrometrica cu│ │ │
│ │detector HPGe in laborator, pe │ │ │
│ │probe de aer, apa, sol, depuneri │ │ │
│ │atmosferice si precipitatii, │ │ │
│ │vegetatie spontana si cultivata, │ │ │
│ │sedimente acvatice, orice materie │ │ │
│ │organica(*)(2) │ 62 │ 620 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4│Determinarea gama spectrometrica in│ │ │
│ │situ cu detector HPGe(*)(2) │ 62 │ 620 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5│Determinarea gama spectrometrica in│ │ │
│ │situ cu detector NaI(*)(2) │ 41 │ 410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6│Determinari dozimetrice in │ │ │
│ │situ(*)(2) │ 2 │ 20 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 7│Analizarea si masurarea prin metoda│ │ │
│ │LSC a H-3 din probe de aerosoli, │ │ │
│ │vegetatie spontana si cultivata │ │ │
│ │(*)(2) │ 41 │ 410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 8│Analizarea si masurarea prin metoda│ │ │
│ │LSC a H-3 din probe de apa(*)(2) │ 34 │ 340 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 9│Analizarea si masurarea prin metoda│ │ │
│ │LSC a C-14 din probe de aer(*)(2) │ 41 │ 410 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 10│Determinarea concentratiei de radon│ │ │
│ │in aer(*)(2) │ 34 │ 340 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 11│Alte masurari care nu sunt │ │ │
│ │mentionate mai sus(*)(3) │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Note:
(1) taxe şi tarife pentru 1 mp de suprafaţa scanatã. Pentru suprafeţe mai mici de 1 mp taxele şi tarifele rãmân aceleaşi, iar pentru suprafeţe mai mari, taxele şi tarifele cresc proporţional cu suprafaţa scanatã.
(2) taxe şi tarife pentru o determinare.
(3) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore, la tariful în lei de 52 lei/orã. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(*) La taxe şi tarife se va adãuga, şi costul deplasãrii echipei care efectueazã mãsurãrile (transport, cazare, diurnã în limitele baremului legal).



ANEXA 15

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizelor,
evaluarilor si controlului pentru activitatile
de realizare a produselor si serviciilor
destinate instalatiilor nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 1│Autorizarea realizarii produselor si serviciilor destinate │
│ │instalatiilor nucleare(1) │
└──────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Notã:
(1) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore, conform articolului 6 al Regulamentului de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare. Taxa reprezintã 10% din tarif.


ANEXA 16


taxe SI TARIFE
pentru autorizarea executarii constructiilor
in domeniul nuclear si controlul de stat asupra
calitatii constructiilor din cadrul instalatiilor nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ taxe │ TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │ (lei) │ (lei) │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 1.│Evaluarea în vederea autorizãrii │ │ │
│ │lucrãrilor de construcţii │ │ │
│ │(construire sau desfiinţare) cu │ │ │
│ │specific nuclear(1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 2.│Evaluarea procedurilor specifice │ │ │
│ │modificãrilor care nu necesitã │ │ │
│ │autorizaţia de │ │ │
│ │construire/desfiinţare(1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 3.│Aprobarea modificãrilor care nu │ │ │
│ │necesitã autorizaţie de │ │ │
│ │construire/desfiinţare(1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 4.│Evaluarea în vederea eliberãrii │ │ │
│ │avizului pentru construcţii în │ │ │
│ │interiorul zonei de excludere sau │ │ │
│ │adiacente acesteia (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.│Evaluarea calitãţii în │ │ │
│ │construcţiile din cadrul │ │ │
│ │instalaţiilor nucleare (1) │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.1.│Calitatea produselor folosite │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.2.│Verificarea proiectelor în │ │ │
│ │construcţii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.3 │Verificarea execuţiei lucrãrilor │ │ │
│ │în construcţii │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.4 │Expertizarea proiectelor şi a │ │ │
│ │construcţiilor │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 5.5 │Evaluarea recepţiei construcţiilor │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┤
│ 6.│Atestarea specialiştilor în domeniul construcţiilor cu specific nuclear│
├──────┼───────────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────┤
│ 6.1.│Atestarea specialiştilor │ │ │
│ │verificatori de proiecte în │ │ │
│ │construcţii(2) │ 450 │ 4.500 │
├──────┼───────────────────────────────────┼────────────────┼──────────────────┤
│ 6.2.│Atestarea experţilor tehnici în │ │ │
│ │verificarea construcţiilor (2) │ 450 │ 4.500 │
└──────┴───────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────┘



Notã:
(1) Se tarifeazã la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore, conform articolului 6 al Regulamentului de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(2) Se tarifeazã pentru fiecare persoanã examinatã în vederea atestãrii.

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016