Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 699 din 12 iunie 2003  privind stabilirea unor masuri pentru reducerea emisiilor de compusi organici volatili datorate utilizarii solventilor organici in anumite activitati si instalatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 699 din 12 iunie 2003 privind stabilirea unor masuri pentru reducerea emisiilor de compusi organici volatili datorate utilizarii solventilor organici in anumite activitati si instalatii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 489 din 8 iulie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 7 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 243/2000 privind protecţia atmosferei, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 655/2001 , şi al <>art. 3 alin. (1) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Scopul prezentei hotãrâri este de a preveni sau de a reduce efectele directe sau indirecte ale emisiilor de compuşi organici volatili în mediu, în principal în aer, precum şi potentialele riscuri ale acestora pentru sãnãtatea omului şi pentru calitatea mediului.
(2) Prezenta hotãrâre stabileşte mãsurile şi procedurile ce se aplica pentru activitãţile şi instalaţiile care utilizeazã solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili, prevãzute în anexa nr. 1, dacã valoarea consumului de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili depãşeşte valorile prag prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, termenii utilizaţi sunt definiţi conform anexei nr. 3.

CAP. II
Atribuţii şi raspunderi ale titularului activitãţii

ART. 3
(1) Cu respectarea dispoziţiilor legale privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, este permisã desfãşurarea activitãţilor şi funcţionarea instalaţiilor prevãzute la art. 1 alin. (2), definite ca instalaţii de tip I sau II, cu respectarea prevederilor art. 5, 8 şi 9.
(2) În situaţia în care, dupã reexaminarea condiţiilor de operare, rezulta ca nu sunt îndeplinite cerinţele prevãzute la alin. (1), titularul activitãţii va prezenta, în vederea aprobãrii, în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, autoritãţii competente pentru protecţia mediului un program pentru conformare.
(3) Termenele limita pentru finalizarea aplicãrii programelor pentru conformare sunt:
a) 31 octombrie 2007 pentru instalaţiile de tip I care nu intra în domeniul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 ;
b) 1 ianuarie 2015 pentru instalaţiile de tip I care intra în domeniul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 ;
c) 1 ianuarie 2007 pentru instalaţiile de tip II care nu intra în domeniul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 .
(4) Titularii activitãţilor realizate în instalaţiile prevãzute la alin. (1), care aplica o schema de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili, prevãzutã în anexa nr. 4, au obligaţia de a transmite autoritãţii competente pentru protecţia mediului o notificare privind acest fapt, cel mai târziu la data de 31 octombrie 2005.
(5) În cazul în care o instalatie prevãzutã la alin. (1) suferã o modificare substantiala sau intra pentru prima data în domeniul de aplicare a prezentei hotãrâri, în urma unei modificãri substanţiale, aceasta este consideratã fie ca o instalatie de tip III, fie ca o instalatie de tip I sau II în cazul în care valoarea totalã a emisiilor de compuşi organici volatili a întregii instalaţii nu depãşeşte valoarea care ar fi fost atinsa dacã partea de instalatie care a suferit modificarea substantiala ar fi fost consideratã ca o instalatie de tip III.
ART. 4
Construcţia sau punerea în funcţiune a unei instalaţii din categoria celor prevãzute la art. 1 alin. (2), definitã ca o instalatie de tip III, se face cu respectarea prevederilor art. 5, 8 şi 9.
ART. 5
(1) Titularul activitãţilor realizate în instalaţiile prevãzute la art. 1 alin. (2), denumit în continuare titularul activitãţii, are obligaţia de a aplica mãsurile care asigura conformarea condiţiilor de operare ale acestor instalaţii cu una dintre urmãtoarele cerinţe:
a) respecta valorile limita de emisie pentru compusii organici volatili în gazele reziduale şi în emisiile fugitive sau valorile limita ale emisiilor totale de compuşi organici volatili, precum şi celelalte cerinţe prevãzute în anexa nr. 2;
b) aplica o schema de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili, care respecta prevederile cuprinse în anexa nr. 4.
(2) Pentru emisiile fugitive de compuşi organici volatili, se considera ca valori limita de emisie valorile prevãzute în anexa nr. 2.
(3) În cazul în care titularul activitãţii demonstreaza autoritãţii competente pentru protecţia mediului ca, aplicând cea mai buna tehnica disponibilã, respectiva instalatie nu poate, din punct de vedere tehnic şi economic, sa respecte valoarea limita de emisie stabilitã pentru emisiile fugitive şi ca nu se anticipeaza riscuri semnificative pentru sãnãtatea umanã sau pentru calitatea mediului, titularul activitãţii îi poate solicita acesteia o derogare, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare, de la valorile limita de emisie prevãzute la alin. (2). Acordarea derogarii se va face pe baza consultãrii cu autoritatea competenta pentru sãnãtate.
(4) Pentru activitãţile ce fac obiectul prezentei hotãrâri, care nu se pot efectua în condiţii controlate, titularul activitãţii poate solicita autoritãţii competente pentru protecţia mediului o derogare de la valorile limita de emisie prevãzute în anexa nr. 2, atunci când aceasta posibilitate este menţionatã în anexa nr. 2, în condiţiile în care demonstreaza autoritãţii competente pentru protecţia mediului ca, aplicând cea mai buna tehnica disponibilã, respectiva instalatie nu poate, din punct de vedere tehnic şi economic, sa respecte valorile limita de emisie. În acest caz titularul activitãţii are obligaţia de a aplica o schema de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili, cu respectarea prevederilor anexei nr. 4.
(5) Titularii activitãţilor care nu pun în aplicare o schema de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili au obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru ca orice echipament de reducere a emisiilor, pus în funcţiune dupã data de 1 aprilie 2001, sa se conformeze cerinţelor prevãzute în anexa nr. 2, cu respectarea termenelor prevãzute la art. 3 alin. (3).
(6) Instalaţiile prevãzute la art. 1 alin. (2), în care se desfãşoarã doua sau mai multe activitãţi, fiecare depasind valorile prag pentru consumul de solventi cu conţinut de compuşi organici volatili, prevãzute în anexa nr. 2, trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) pentru substantele prevãzute la alin. (7), (8) şi (9), sa respecte cerinţele specifice pentru fiecare activitate;
b) pentru orice alte substanţe decât cele prevãzute la lit. a), fie sa respecte cerinţele alin. (1) pentru fiecare activitate, fie sa realizeze o valoare a emisiilor totale de compuşi organici volatili care sa nu depãşeascã valoarea care ar fi fost atinsa în situaţia aplicãrii cerinţelor menţionate la lit. a).
(7) Substantele şi preparatele chimice periculoase cãrora le sunt atribuite sau care sunt marcate cu indicativele de risc R45, R46, R49, R60 şi R61, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, din cauza conţinutului lor în compuşi organici volatili ce aparţin claselor de substanţe cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere, se înlocuiesc în procesele tehnologice, în mãsura în care este posibil şi ţinând seama de prevederile art. 11 din prezenta hotãrâre, cu substanţe sau preparate chimice periculoase mai puţin nocive.
(8) Pentru emisiile de compuşi organici volatili rezultate în urma utilizãrii substanţelor şi preparatelor chimice periculoase prevãzute la alin. (7), pentru care suma debitelor masice ale compusilor care justifica etichetarea prevãzutã la alin. (7) este mai mare sau cel puţin egala cu 10 g/h, se respecta o valoare limita de emisie de 2 mg/Nmc. Valoarea limita de emisie se raporteazã la suma concentratiei masice a tuturor compusilor organici volatili din emisii.
(9) Pentru emisiile de compuşi organici volatili halogenati cãrora le este atribuit indicativul de risc R40, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 , pentru care suma debitelor masice ale compusilor care justifica etichetarea R40 este mai mare sau cel puţin egala cu 100 g/h, se respecta o valoare limita de emisie de 20 mg/Nmc. Valoarea limita de emisie se raporteazã la suma concentratiei masice a tuturor compusilor organici volatili din emisii.
(10) Titularul activitãţii are obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru a limita şi a preveni emisiile de compuşi organici volatili prevãzute la alin. (8) şi (9), în mãsura în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic şi economic, în scopul protejãrii sãnãtãţii omului şi a mediului.
(11) Titularul activitãţii are obligaţia sa ia mãsurile de precautie corespunzãtoare pentru a reduce la minimum emisiile de compuşi organici volatili la pornirea şi oprirea instalaţiilor.
(12) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a) şi ale art. 3 alin. (3) lit. a), este permisã, pana la data de 1 aprilie 2013, funcţionarea instalaţiilor de tip I care nu intra în domeniul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 , dotate cu echipamente de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili, puse în funcţiune pana la data de 1 aprilie 2002, fãrã respectarea valorilor limita de emisie pentru compusii organici volatili în gazele reziduale, prevãzute în anexa nr. 2, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) respecta valoarea limita de emisie pentru compuşi organici volatili de 50 mg carbon/Nmc, în cazul utilizãrii echipamentelor de reducere a emisiilor prin incinerare;
b) respecta valoarea limita de emisie pentru compuşi organici volatili de 150 mg carbon/Nmc, în cazul utilizãrii altor tipuri de echipamente de reducere a emisiilor;
c) valoarea emisiilor totale de compuşi organici volatili aferentã întregii instalaţii nu depãşeşte valoarea care ar fi fost realizatã prin aplicarea valorilor limita de emisie prevãzute în anexa nr. 2.
(13) Instalaţiile cãrora le sunt aplicabile prevederile alin. (1) lit. b), alin. (12) şi ale art. 6 nu sunt exceptate de la respectarea prevederilor alin. (7), (8) şi (9).
ART. 6
(1) Cu respectarea dispoziţiilor legale privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, pe baza programelor pentru conformare aferente activitãţilor şi instalaţiilor de tip I, prevãzute la art. 1 alin. (2), cu excepţia celor prevãzute la pct. 4 şi 11 din anexa nr. 2, se elaboreazã, în termen de 18 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, Programul naţional de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili provenite din utilizarea solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili în instalaţii şi activitãţi, denumit în continuare Program naţional. Programul naţional se elaboreazã sub coordonarea autoritãţii centrale pentru protecţia mediului şi se aproba prin ordin comun al ministrului apelor şi protecţiei mediului, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului industriei şi resurselor.
(2) Programul naţional are drept scop reducerea emisiilor de compuşi organici volatili provenite din utilizarea solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili în instalaţii de tip I la valoarea care ar fi fost obţinutã prin aplicarea valorilor limita de emisie, prevãzute în anexa nr. 2.
(3) Titularii activitãţilor realizate în instalaţii de tip I incluse în Programul naţional au obligaţia de a asigura conformarea condiţiilor de operare a acestora cu prevederile Programului naţional.
(4) Nici o instalatie inclusã în Programul naţional nu este exceptatã de la respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 .
(5) Programul naţional cuprinde:
a) activitatea/activitãţile şi instalaţiile la care se aplica programul;
b) numãrul activitãţilor şi instalaţiilor reglementate de program, valoarea totalã a emisiilor de compuşi organici volatili provenite de la aceste activitãţi şi instalaţii, precum şi valorile emisiilor totale aferente fiecãreia dintre aceste activitãţi şi instalaţii;
c) reducerea emisiilor care trebuie sa fie realizatã de aceste activitãţi şi instalaţii, care corespunde valorii care ar fi fost atinsa prin aplicarea valorilor limita de emisie prevãzute la alin. (2);
d) obiectivele intermediare de reducere obligatorii, în raport cu care se mãsoarã progresele realizate în vederea îndeplinirii obiectivului final;
e) lista mãsurilor adoptate sau care trebuie adoptate pentru ca obiectivul prevãzut la alin. (2) sa fie atins;
f) descrierea instrumentelor şi a mijloacelor utilizate, respectiv a mecanismului propus pentru monitorizarea aplicãrii programului.
(6) Instalaţiile de tip I care suferã o modificare substantiala rãmân în sfera de aplicare a Programului naţional, cu condiţia sa fi fãcut parte din acest program înainte de efectuarea modificãrii respective.
(7) Programul naţional se actualizeazã ori de câte ori este necesar.
ART. 7
În cazul apariţiei unor avarii sau accidente tehnice care determina neconformarea cu prevederile prezentei hotãrâri, titularul activitãţii are urmãtoarele obligaţii:
a) sa informeze, de îndatã, autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre apariţia avariilor sau accidentelor;
b) sa ia mãsurile necesare pentru a restabili condiţiile normale de funcţionare;
c) sa-şi opreascã activitatea pana la restabilirea condiţiilor normale de funcţionare, atunci când astfel de avarii sau accidente au efecte dãunãtoare asupra sãnãtãţii omului şi mediului.
ART. 8
(1) Titularul activitãţii are obligaţia de a furniza autoritãţii competente pentru protecţia mediului, o data pe an sau la cerere, informaţiile care sa îi permitã acesteia din urma sa verifice conformitatea cu prevederile prezentei hotãrâri.
(2) Titularul activitãţii, care deţine instalaţii racordate prin canale de evacuare a gazelor reziduale la echipamente de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili, are obligaţia de a efectua mãsurãtori ale emisiilor de compuşi organici volatili, dupã cum urmeazã:
a) mãsurãtori permanente, în cazul în care la punctul final de evacuare se elibereazã în medie o cantitate egala sau mai mare de 10 kg carbon organic total/h;
b) mãsurãtori continue sau periodice, în cazul în care la punctul final de evacuare se elibereazã în medie o cantitate mai mica de 10 kg carbon organic total/h;
c) în cazul efectuãrii mãsurãtorilor periodice sunt necesare cel puţin trei citiri în timpul fiecãrui exerciţiu de mãsurare.
(3) În cazul mãsurãtorilor permanente se considera ca valorile limita de emisie pentru compusii organici volatili sunt respectate dacã:
a) nici una dintre valorile medii zilnice calculate nu depãşeşte valoarea limita de emisie pentru compusii organici volatili;
b) nici una dintre valorile medii orare nu depãşeşte valoarea limita de emisie multiplicata cu un factor egal cu 1,5.
(4) În cazul mãsurãtorilor periodice se considera ca valorile limita de emisie pentru compusii organici volatili sunt respectate dacã:
a) în cursul unui exerciţiu de mãsurare valoarea medie calculatã a tuturor valorilor mãsurate nu depãşeşte valoarea limita de emisie pentru compusii organici volatili;
b) nici una dintre valorile medii orare calculate nu depãşeşte valoarea limita de emisie pentru compusii organici volatili, multiplicata cu un factor egal cu 1,5.
(5) Verificarea respectãrii prevederilor art. 5 alin. (8) şi (9) se efectueazã pe baza sumei concentratiilor compusilor organici volatili în cauza. În orice alta situaţie verificarea conformitatii cu valorile limita de emisie prevãzute în anexa nr. 2 se efectueazã pe baza valorii masei totale de carbon organic emis din instalatia sau activitatea respectiva, cu excepţia cazurilor când nu exista dispoziţii contrare în aceasta anexa.
(6) La determinarea concentratiilor de compuşi organici volatili prezente în gazele reziduale nu se iau în considerare volumele de gaze adãugate în scopul racirii sau dilutiei acolo unde este tehnic posibil.
(7) Mãsurãtorile nu se efectueazã atunci când nu se impune utilizarea unui echipament de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili în scopul conformarii cu prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 9
(1) Titularul activitãţii are obligaţia sa demonstreze autoritãţii competente pentru protecţia mediului conformarea condiţiilor de operare proprii cu cerinţele prezentei hotãrâri, dupã cum urmeazã:
a) respectarea valorilor limita de emisie a compusilor organici volatili în gazele reziduale, valorilor emisiilor fugitive şi valorilor limita pentru emisiile totale de compuşi organici volatili;
b) respectarea prevederilor anexei nr. 4 privind schema de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili;
c) respectarea prevederilor art. 5 alin. (2), (3) şi (4);
d) respectarea planului de gestionare a solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili, elaborat conform prevederilor anexei nr. 5.
(2) Dupã efectuarea unei modificãri substanţiale în instalatie, titularul activitãţii are obligaţia sa demonstreze autoritãţii competente pentru protecţia mediului respectarea prevederilor prezentei hotãrâri.

CAP. III
Atribuţii şi raspunderi ale autoritãţii competente pentru protecţia mediului

ART. 10
Autoritatea competenta pentru protecţia mediului coordoneazã şi controleazã respectarea prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 11
În cazul utilizãrii de cãtre titularul activitãţii a potenţialilor inlocuitori pentru substantele organice cu conţinut de compuşi organici volatili, autoritatea competenta pentru protecţia mediului va lua în considerare pentru autorizare urmãtoarele:
a) soluţiile de înlocuire disponibile;
b) efectele potenţiale asupra sãnãtãţii umane în general şi în timpul expunerii la locul de munca, în special;
c) efectele potenţiale asupra mediului;
d) consecinţele economice, în special costurile şi beneficiile.
ART. 12
(1) Autoritatea competenta pentru protecţia mediului asigura, în conformitate cu legislaţia în vigoare, accesul liber al publicului la informaţia de mediu privind:
a) rezultatele mãsurãtorilor emisiilor de compuşi organici volatili efectuate de titularul activitãţii;
b) cererile de autorizare a instalaţiilor de tip III sau în cazul unei modificãri substanţiale a instalaţiilor de tip I sau de tip II, precum şi decizia referitoare la cererea de autorizare, prin afişarea la loc vizibil a unei copii a autorizaţiei sau a oricãrei revizuiri a acesteia;
c) regulile generale obligatorii pentru instalaţiile prevãzute la art. 1 alin. (2) şi lista activitãţilor autorizate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica cu respectarea dispoziţiilor legale referitoare la accesul liber la informaţia privind mediul.

CAP. IV
Sancţiuni

ART. 13
Încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea civilã sau contravenţionalã, dupã caz.
ART. 14
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei pentru persoane fizice şi de la 50.000.000 lei la 75.000.000 lei pentru persoane juridice, nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (4), art. 8 alin. (1) şi art. 9;
b) cu amenda de la 20.000.000 lei la 30.000.000 lei pentru persoane fizice şi de la 100.000.000 lei la 150.000.000 lei pentru persoane juridice, nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2), art. 5 alin. (5) şi art. 8 alin. (2);
c) cu amenda de la 30.000.000 lei la 45.000.000 lei pentru persoane fizice şi de la 150.000.000 lei la 225.000.000 lei pentru persoane juridice, nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1), (6)-(12) şi art. 7.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul împuternicit în acest scop, din cadrul autoritãţilor centrale şi teritoriale pentru protecţia mediului, potrivit competentelor legale.
ART. 15
Prevederile art. 14 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 16
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 17
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 6 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apelor şi
protecţiei mediului,
Ion Bazac,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 12 iunie 2003.
Nr. 699.


ANEXA 1


ACTIVITĂŢI ŞI INSTALAŢII
care utilizeazã solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili

Urmãtoarelor activitãţi şi instalaţii care utilizeazã solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili le sunt aplicabile prevederile prezentei hotãrâri, dacã valoarea consumului de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili depãşeşte valorile prag prevãzute în anexa nr. 2 la hotãrâre.
La stabilirea valorii consumului de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili se iau în considerare şi fazele/operaţiile de curatare a echipamentului utilizat, dar nu se iau în considerare fazele/operaţiile de curatare a produsului finit, dacã nu se specifica altfel.
1. Acoperire cu adeziv - orice activitate, cu excepţia celei de tipãrire, în care un adeziv este aplicat pe o suprafata.
2. Acoperire de protecţie - orice activitate în care se aplica unul sau mai multe straturi de protecţie pe:
2.1. vehiculele enumerate mai jos:
a) autovehicule noi din categoria M1, conform Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2, aprobate prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003 , şi din categoria N1, conform Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2, dacã sunt tratate în aceleaşi instalaţii ca şi autovehiculele din categoria M1;
b) cabinele autovehiculelor, deci habitaclul conducatorului auto, precum şi orice habitaclu integrat şi destinat echiparii autovehiculelor din categoriile N2 şi N3, conform Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2;
c) autovehicule noi din categoriile N1, N2 şi N3, conform Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2;
d) autovehicule din categoriile M2 şi M3, conform Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2;
e) remorcile şi semiremorcile din categoriile O1, O2, O3 şi O4, conform Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2;
2.2. suprafeţele de metal şi de plastic, inclusiv suprafeţele aeronavelor, vapoarelor, trenurilor şi ale altor asemenea mijloace de transport;
2.3. suprafeţele din lemn;
2.4. textile, tesaturi, filme şi hârtie;
2.5. piele.
În aceasta categorie nu intra acoperirea suprafeţelor cu materiale metalice, prin tehnici de pulverizare chimica şi electroforetica. Dacã activitatea de acoperire cuprinde o operaţie în care acelaşi articol este imprimat, oricare ar fi tehnica utilizata, aceasta imprimare este consideratã ca fãcând parte din activitatea de acoperire.
Imprimarea efectuatã ca activitate distinctã fata de cea de acoperire este reglementatã de prezenta hotãrâre în cazul în care se încadreazã la activitatea prevãzutã la pct. 8.
3. Acoperirea bobinelor - orice activitate în care sarma de oţel bobinata, otelul inoxidabil, otelul invelit, banda de aluminiu şi de aliaje din cupru sunt acoperite cu una sau mai multe pelicule într-un proces continuu.
4. Curatarea chimica "uscata" - orice activitate industriala sau comercialã în care se utilizeazã solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili într-o instalatie, pentru a curata îmbrãcãminte, mobila sau alte bunuri de consum similare, cu excepţia indepartarii manuale a petelor în industria textila şi de confecţii.
5. Fabricarea incaltamintei - orice activitate de confectionare a incaltamintei sau a unor pãrţi ale acesteia.
6. Fabricarea preparatelor de acoperire, a lacurilor, cernelurilor şi adezivilor - fabricarea acestor produse finite, precum şi a produselor intermediare, dacã sunt fabricate în acelaşi amplasament, prin amestecarea pigmentilor, rasinilor şi materialelor adezive cu ajutorul solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili sau prin alte mijloace, incluzând în proces şi dispersia şi predispersia, corectarea viscozitatii şi a nuantei şi îmbutelierea produsului final în recipient.
7. Fabricarea produselor farmaceutice - sinteza chimica, fermentatia, extractia, formularea şi condiţionarea produselor farmaceutice, precum şi fabricarea produselor intermediare, dacã se desfãşoarã pe acelaşi amplasament.
8. Tipãrire - orice activitate de reproducere a unor texte şi/sau imagini, în care cerneala este transferata pe orice tip de suport cu ajutorul unei forme purtãtoare de imagine. Aceasta operaţie cuprinde tehnici asociate de lacuire, vopsire şi laminare, dar numai urmãtoarele procedee specifice sunt supuse dispoziţiilor prezentei hotãrâri:
8.1. flexografie - procedeu de tipãrire în care este utilizata o forma purtãtoare de imagine din cauciuc sau fotopolimeri elastici, ale carei suprafeţe tiparitoare sunt deasupra suprafeţelor neutre, şi în care sunt aplicate cerneluri lichide care se usucã prin evaporare;
8.2. tipãrire pe rotativa ofset cu uscare prin încãlzire - activitate de tipãrire pe hârtie în sul, care utilizeazã o forma purtãtoare de imagine ale carei suprafeţe tiparitoare şi neutre se afla în acelaşi plan. Prin tipãrire pe rotativa, materialul supus tipãririi este alimentat la masina de la un sul şi nu cu foi individuale. Suprafata neutra a formei purtãtoare de imagine este tratata în asa fel încât sa atragã apa şi, astfel, sa respingã cerneala. Suprafata tiparitoare este tratata în asa fel încât sa primeascã şi sa transmitã cerneala spre suprafata ce trebuie tiparita. Evaporarea se face într-un cuptor unde suportul tipãrit este încãlzit cu aer cald;
8.3. laminarea asociata unui procedeu de tipãrire - lipirea a doua sau mai multe materiale flexibile, cu scopul de a produce laminate;
8.4. rotogravura de editare - activitate de tipãrire prin rotogravura, folositã pentru tipãrirea hârtiei destinate revistelor, brosurilor, cataloagelor sau altor produse similare, cu ajutorul cernelei pe baza de toluen;
8.5. rotogravura - activitate de tipãrire în care se foloseşte o forma cilindrica purtãtoare de imagine, a carei suprafata tiparitoare se afla sub suprafata neutra, şi care utilizeazã cerneluri lichide ce se usucã prin evaporare. Alveolele sunt umplute cu cerneala, suprafata neutra este curatata de surplusul de cerneala înainte ca suprafata care urmeazã sa fie tiparita sa între în contact cu forma purtãtoare de imagine, iar cerneala sa iasa din alveole;
8.6. tipãrire serigrafica în rotativa - activitate de tipãrire cu hârtie în sul, în care cerneala este transferata spre suprafata ce urmeazã sa fie tiparita, prin introducerea ei într-o forma purtãtoare de imagine poroasa, care are suprafata tiparitoare deschisã şi porţiunea neutra etansata. Acest procedeu foloseşte cerneluri care se usucã doar prin evaporare. Prin tipãrire pe rotativa, materialul supus tipãririi este alimentat la masina de la un sul şi nu cu foi individuale;
8.7. glazurare - activitate prin care un lac sau un preparat adeziv este aplicat pe un material flexibil, în scopul de a sigila ulterior materialul de ambalare.
9. Conversia cauciucului - orice activitate de mixare, frezare, malaxare, calandrare, extrudare şi vulcanizare a cauciucului natural sau sintetic, precum şi orice operaţiune conexã destinatã sa transforme cauciucul natural sau sintetic în produs finit.
10. Curatarea suprafeţelor - orice activitate, cu excepţia curatarii chimice "uscate", în care se folosesc solventi organici pentru îndepãrtarea murdariei de pe suprafata unui material, inclusiv degresarea. O activitate de curatare care consta în mai multe etape, înainte sau dupã orice alta activitate, este consideratã o singura activitate de curatare a suprafeţei. Aceasta activitate se referã la curatarea suprafeţelor produselor, dar nu include curatarea echipamentului utilizat.
11. Extractia şi rafinarea uleiurilor vegetale şi a grasimilor animale - orice activitate de extragere a uleiului vegetal din seminţe sau alte materii vegetale, a grasimilor animale din materii de origine animala, procesarea subproduselor şi a altor componente uscate de origine vegetala şi animala pentru a produce alimente destinate animalelor, purificarea prin rafinare a grasimilor şi uleiurilor vegetale provenite din seminţe, materie vegetala şi/sau materie animala.
12. Acoperirea de protecţie şi retusarea suprafeţelor vehiculelor - activitãţile industriale sau comerciale de acoperire a unei suprafeţe, precum şi activitãţile conexe de degresare, care constau în:
a) acoperirea suprafeţei unui vehicul rutier sau a unei pãrţi a acestuia, care se desfãşoarã în afarã instalaţiilor de fabricare, în cadrul reparatiei sau întreţinerii vehiculelor;
b) acoperirea iniţialã a unui vehicul rutier sau a unei pãrţi a acestuia, utilizând acelaşi tip de material care se foloseşte şi la retusare, când aceasta activitate nu se realizeazã în linia de fabricaţie;
c) acoperirea remorcilor sau semiremorcilor - categoria O - conform Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2.
13. Acoperirea sarmei bobinate - orice activitate de acoperire a conductorilor metalici utilizaţi pentru bobinarea transformatoarelor, motoarelor şi altor asemenea utilaje.
14. Impregnarea lemnului - orice activitate de aplicare a unui conservant pe o suprafata din lemn de construcţie.
15. Laminarea lemnului şi materialului plastic - orice activitate de lipire a lemnului şi/sau a materialului plastic pentru a produce laminate.




ANEXA 2


I. Valorile prag pentru consumul de solventi organici
cu conţinut de compuşi organici volatili şi valorile
limita de emisie pentru compusii organici volatili

Tabel nr. 1
┌───┬───────────┬──────────┬────────┬──────────┬──────────┬────────────────────┐
│Nr.│Activitate │Valorile │Valorile│Valorile │Valorile │ │
│crt│(Valorile │prag pen- │limita │emisiilor │limita │ │
│ │prag pentru│tru consu-│de emi- │fugitive │pentru │ │
│ │consumul de│mul de │sie │de compuşi│emisia │ │
│ │solventi │solventi │compuşi │organici │totalã de │ │
│ │organici cu│organici │organici│volatili │compuşi │ │
│ │conţinut de│cu conti- │volatili│(procent │organici │ │
│ │compuşi │nut de │în gaze-│din canti-│volatili │ Dispoziitii │
│ │organici │compuşi │le rezi-│tatea de ├─────┬────┤ speciale │
│ │volatili, │organici │duale │solvent │Insta│În- │ │
│ │în tone/an)│volatili │(mgC/ │utilizata)│latii│sta-│ │
│ │ │(tone/an) │ Nmc) ├─────┬────┤de │la- │ │
│ │ │ │ │Insta│În- │tip I│tii │ │
│ │ │ │ │latii│sta-│ │de │ │
│ │ │ │ │de │la- │ │tip │ │
│ │ │ │ │tip I│tii │ │II │ │
│ │ │ │ │ │de │ │sau │ │
│ │ │ │ │ │tip │ │III │ │
│ │ │ │ │ │II │ │ │ │
│ │ │ │ │ │sau │ │ │ │
│ │ │ │ │ │III │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┴────┼─────┴────┼────────────────────┤
│ │Tipãrire pe│ │ │ │ │(1) Solventul rezi- │
│ │rotativa │ │ │ │ │dual din produsul │
│ 1.│ofset cu │15-25 │100 │30(1) │ │finit nu este con- │
│ │uscare prin│>25 │20 │30(1) │ │siderat ca parte a │
│ │încãlzire │ │ │ │ │emisiilor fugitive. │
│ │(>15) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┬────┼─────┬────┼────────────────────┤
│ │Rotogravura│ │ │ │ │ │ │ │
│ 2.│de editare │ │75 │15 │10 │ │ │ │
│ │(>25) │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┴────┼─────┴────┼────────────────────┤
│ │Alt tip de │ │ │ │ │(1) Valori prag pen-│
│ │rotogravura│ │ │ │ │tru consumul de │
│ │flexografie│ │ │ │ │compuşi organici cu │
│ │tipãrire │ │ │ │ │conţinut de compuşi │
│ │serigrafica│15-25 │100 │25 │ │organici volatili │
│ 3.│în rotativa│>25 │100 │20 │ │aferente activitãţii│
│ │unitãţi de │>30(1) │100 │20 │ │de tipãrire serigra-│
│ │laminare │ │ │ │ │fica în rotativa pe │
│ │sau glazu- │ │ │ │ │textile şi carton. │
│ │rare (> 15)│ │ │ │ │ │
│ │tipãrire │ │ │ │ │ │
│ │serigrafica│ │ │ │ │ │
│ │în rotativa│ │ │ │ │ │
│ │pe textile │ │ │ │ │ │
│ │şi carton │ │ │ │ │ │
│ │ (>30) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1)Utilizând compuşi│
│ │ │ │ │ │ │mentionati la art. 5│
│ │ │ │ │ │ │alin.(7) şi alin.(9)│
│ │Curatarea │ │ │ │ │(2) Valoarea limita │
│ 4.│suprafe- │1-5 │20(2) │15 │ │(mg/Nmc) se referã │
│ │telor (1) │>5 │20(2) │10 │ │la masa compusilor │
│ │(> 1) │ │ │ │ │şi nu la cantitatea │
│ │ │ │ │ │ │totalã de carbon. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Aceste valori nu│
│ │ │ │ │ │ │se aplica instala- │
│ │ │ │ │ │ │tiilor pentru care │
│ │ │ │ │ │ │se demonstreaza │
│ 5.│Alte tipuri│ │ │ │ │autoritãţii compe- │
│ │de curatare│ │ │ │ │tente pentru protec-│
│ │a suprafe- │2-10 │75(1) │20(1) │ │tia mediului ca │
│ │telor │> 10 │75(1) │15(1) │ │media conţinutului │
│ │(>2) │ │ │ │ │de solvent organic │
│ │ │ │ │ │ │în totalul materia- │
│ │ │ │ │ │ │lului de curatare │
│ │ │ │ │ │ │folosit nu depãşeşte│
│ │ │ │ │ │ │30%. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Acoperirea │ │ │ │ │(1) Demonstrarea │
│ 6.│de protec- │>0,5 │50(1) │25 │ │conformitatii cu │
│ │tie şi │ │ │ │ │prevederile art. 9 │
│ │retusarea │ │ │ │ │se face pe baza │
│ │suprafeţe- │ │ │ │ │mediei mãsurãtorilor│
│ │lor │ │ │ │ │la 15 minute. │
│ │vehiculelor│ │ │ │ │ │
│ │(>15) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┬────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │(1) Pentru instala- │
│ │ │ │ │ │ │ │tiile care utili- │
│ │ │ │ │ │ │ │zeaza tehnici ce │
│ 7.│Acoperirea │ │ │ │ │ │permit reutilizarea │
│ │bobinelor │ │50(1) │10 │5 │ │solventilor recupe- │
│ │ (>25) │ │ │ │ │ │rati, valoarea │
│ │ │ │ │ │ │ │limita de emisie │
│ │ │ │ │ │ │ │este 150 mgC/Nmc. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┴────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Valoarea limita │
│ │ │ │ │ │ │de emisie se aplica │
│ │ │ │ │ │ │proceselor de acope-│
│ │ │ │ │ │ │rire şi de uscare │
│ │ │ │ │ │ │desfãşurate în │
│ │ │ │ │ │ │condiţii controlate.│
│ │ │ │ │ │ │(2) Prima valoare │
│ │ │ │ │ │ │limita de emisie se │
│ │ │ │ │ │ │aplica proceselor de│
│ │ │ │ │ │ │uscare, iar a doua │
│ │ │ │ │ │ │se aplica proceselor│
│ │ │ │ │ │ │de acoperire. │
│ │Alte tipuri│ │ │ │ │(3) Pentru instala- │
│ │de acope- │ │ │ │ │tiile de acoperire │
│ │rire, │ │ │ │ │a textilelor care │
│ │inclusiv │ │ │ │ │utilizeazã tehnici │
│ 8.│acoperirea │ │ │ │ │ce permit reutiliza-│
│ │metalelor, │ │ │ │ │rea solventilor │
│ │materiale- │ │ │ │ │recuperati, valoarea│
│ │lor plasti-│ │ │ │ │limita de emisie │
│ │ce, texti- │ │100(1) │ │ │aplicatã proceselor │
│ │lelor(5), │5-15 │ (4)│25(4) │ │integrate de acope- │
│ │tesaturilor│>5 │50/75(2)│20(4) │ │rire şi uscare este │
│ │filmului şi│ │ (3)(4)│ │ │150mgC/Nmc. │
│ │hârtiei │ │ │ │ │(4) Conform art. 5 │
│ │ (>5) │ │ │ │ │alin. (4), activi- │
│ │ │ │ │ │ │tatile de acoperire │
│ │ │ │ │ │ │care nu se pot │
│ │ │ │ │ │ │efectua în condiţii │
│ │ │ │ │ │ │controlate cum sunt │
│ │ │ │ │ │ │construcţiile navale│
│ │ │ │ │ │ │vopsirea aeronavelor│
│ │ │ │ │ │ │sunt exceptate de la│
│ │ │ │ │ │ │aplicarea acestor │
│ │ │ │ │ │ │valori. │
│ │ │ │ │ │ │(5) Tipãrirea seri- │
│ │ │ │ │ │ │grafica în rotativa │
│ │ │ │ │ │ │la textile este │
│ │ │ │ │ │ │inclusã la activi- │
│ │ │ │ │ │ │tatea nr. 3. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ 9.│Acoperirea │ │ │ │10 g/kg(1)│(1) Se aplica insta-│
│ │sarmei │ │ │ │5 g/kg(2) │latiilor la care │
│ │bobinate │ │ │ │ │diametrul mediu al │
│ │(>5) │ │ │ │ │sarmei ≤ 0,1 mm. │
│ │ │ │ │ │ │(2) Se aplica │
│ │ │ │ │ │ │celorlalte │
│ │ │ │ │ │ │instalaţii. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Valorile limita │
│10.│Acoperirea │ │ │ │ │de emisie se aplica │
│ │suprafeţe- │15-25 │100(1) │25 │ │proceselor de acope-│
│ │lor din │>25 │50/75(2)│20 │ │re şi uscare desfa- │
│ │lemn (>15) │ │ │ │ │surate în condiţii │
│ │ │ │ │ │ │controlate. │
│ │ │ │ │ │ │(2) Prima valoare se│
│ │ │ │ │ │ │aplica proceselor │
│ │ │ │ │ │ │de uscare, iar a │
│ │ │ │ │ │ │doua, proceselor de │
│ │ │ │ │ │ │acoperire. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Se exprima în │
│ │ │ │ │ │ │masa solventului │
│ │ │ │ │ │ │emis pe kilogram de │
│ │ │ │ │ │ │produs curatat şi │
│ │Curatarea │ │ │ │ │uscat. │
│11.│chimica │ │ │ │20 g/kg(1)│(2) Valoarea limita │
│ │"uscata" │ │ │ │ (2) │de emisie prevãzutã │
│ │ │ │ │ │ │la art. 5 alin. (9) │
│ │ │ │ │ │ │nu se aplica pentru │
│ │ │ │ │ │ │aceasta activitate. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Impregnarea│ │ │ │ │(1) Nu se aplica la │
│12.│lemnului │ │100(1) │45 │11 kg/mc │impregnarea cu │
│ │ (>25) │ │ │ │ │creozot. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Valorile limita de │
│ │ │ │ │ │ │emisie sunt expri- │
│ │ │ │ │ │ │mate în grame de │
│ │ │ │ │ │ │solvent emis pe mp │
│13.│Acoperirea │10-25 │ │ │85 g/mp │de produs realizat. │
│ │pieilor │>25 │ │ │75g/mp │(1) Pentru activi- │
│ │(>10) │(>10)(1) │ │ │150g/mp │tatile de acoperire │
│ │ │ │ │ │ │a pieilor, în în- │
│ │ │ │ │ │ │dustria mobilei, şi │
│ │ │ │ │ │ │pentru mici bunuri │
│ │ │ │ │ │ │de consum din piele │
│ │ │ │ │ │ │precum genti, │
│ │ │ │ │ │ │curele, portmoneuri │
│ │ │ │ │ │ │şi altele asemenea. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Valorile limita ale │
│ │ │ │ │ │ │emisiei totale sunt │
│ │Fabricarea │ │ │ │25 g pe │exprimate în grame │
│14.│incaltamin-│ │ │ │pereche │de solvent emis pe │
│ │tei (> 5) │ │ │ │ │pereche de │
│ │ │ │ │ │ │incaltaminte finita │
│ │ │ │ │ │ │produsã. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Laminarea │ │ │ │ │ │
│ │lemnului şi│ │ │ │ │ │
│15.│a materia- │ │ │ │ │ │
│ │lului │ │ │ │30 g/mp │ │
│ │plastic │ │ │ │ │ │
│ │ (>5) │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Dacã se folosesc│
│ │ │ │ │ │ │tehnici care permit │
│16.│Acoperirea │ │ │ │ │reutilizarea solven-│
│ │cu adeziv │5-15 │50(1) │25 │ │tilor recuperati, │
│ │ (>5) │>15 │50(1) │20 │ │valoarea limita de │
│ │ │ │ │ │ │emisie din gazele │
│ │ │ │ │ │ │reziduale este │
│ │ │ │ │ │ │150 mgC/Nmc. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │Fabricarea │100-1000 │150 │5 │5% din │ │
│17.│preparate- │ │ │ │cantitatea│Valoarea emisiei │
│ │lor de aco-│ │ │ │de solvent│fugitive nu include │
│ │perire, a │ │ │ │utilizata │solventul conţinut │
│ │lacurilor, │>1000 │150 │3 │3% din │de produsul sau │
│ │cerneluri- │ │ │ │cantitatea│preparatul de │
│ │lor şi │ │ │ │de solvent│acoperire vândut │
│ │adezivilor │ │ │ │utilizata │într-un recipient │
│ │ (> 100) │ │ │ │ │închis. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │(1) Dacã se folosesc│
│ │ │ │ │ │ │tehnici care permit │
│ │ │ │ │ │ │reutilizarea solven-│
│ │ │ │ │ │ │tilor recuperati, │
│ │ │ │ │ │ │valoarea limita de │
│ │ │ │ │ │ │emisie din gazele │
│18.│Conversia │ │ │ │ │reziduale este 150 │
│ │cauciucului│ │20(1) │25(2) │25% din │mgC/Nmc. │
│ │ (>15) │ │ │ │cantitatea│(2) Valoarea emisiei│
│ │ │ │ │ │de solvent│fugitive nu include │
│ │ │ │ │ │utilizata │solventul conţinut │
│ │ │ │ │ │ │de produsul sau │
│ │ │ │ │ │ │preparatul de │
│ │ │ │ │ │ │acoperire vândut │
│ │ │ │ │ │ │într-un recipient │
│ │ │ │ │ │ │închis. │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │Grasime │ │
│ │ │ │ │ │animala: │ │
│ │ │ │ │ │1,5 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona │ │
│ │ │ │ │ │Ricin: │ │
│ │ │ │ │ │3 kg/tona │(1) Valorile limita │
│ │ │ │ │ │Seminţe de│de emisie pentru │
│ │ │ │ │ │rapita │instalaţiile de │
│ │ │ │ │ │1 kg/tona │tratare a loturilor │
│ │ │ │ │ │Seminţe de│de seminţe şi a │
│ │ │ │ │ │floarea- │altor materii │
│ │Extractia │ │ │ │soarelui: │vegetale se stabi- │
│ │şi rafina- │ │ │ │1 kg/tona │lesc de autoritatea │
│ │rea uleiu- │ │ │ │Boabe de │competenta pentru │
│ │rilor │ │ │ │soia (con-│protecţia mediului, │
│19.│vegetale │ │ │ │casare │în funcţie de caz, │
│ │şi a gra- │ │ │ │normalã): │aplicându-se cele │
│ │similor │ │ │ │0,8 kg/ │mai bune tehnici │
│ │animale │ │ │ │tona │disponibile. │
│ │(>10) │ │ │ │Boabe de │(2)Se aplica tuturor│
│ │ │ │ │ │soia │proceselor de frac- │
│ │ │ │ │ │(fulgi │tionare, cu excepţia│
│ │ │ │ │ │albi): │rafinarii (elimina- │
│ │ │ │ │ │1,2 kg/ │rea rasinilor din │
│ │ │ │ │ │tona │uleiuri). │
│ │ │ │ │ │Alte se- │(3) Se aplica │
│ │ │ │ │ │minte şi │rafinarii. │
│ │ │ │ │ │materii │ │
│ │ │ │ │ │vegetale: │ │
│ │ │ │ │ │3 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona(1) │ │
│ │ │ │ │ │1,5 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona(2) │ │
│ │ │ │ │ │4 kg/ │ │
│ │ │ │ │ │tona(3) │ │
├───┼───────────┼──────────┼────────┼─────┬────┼─────┬────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │(1) Dacã se folosesc│
│ │ │ │ │ │ │ 15% │5% │tehnici care permit │
│ │ │ │ │ │ │din │din │reutilizarea solven-│
│ │ │ │ │ │ │can- │can-│tilor recuperati, │
│ │ │ │ │ │ │tita-│ti- │valoarea limita de │
│ │ │ │ │ │ │tea │ta- │emisie din gazele │
│20.│Fabricarea │ │ │ │ │de │tea │reziduale este │
│ │produselor │ │ │ │ │sol- │de │150 mgC/Nmc. │
│ │farmaceu- │ │ │ │ │vent │sol-│(2) Valoarea emisiei│
│ │tice (>50) │ │20(1) │15(2)│5(2)│uti- │vent│fugitive nu include │
│ │ │ │ │ │ │liza-│uti-│solventul conţinut │
│ │ │ │ │ │ │ta │li- │de produsul sau pre-│
│ │ │ │ │ │ │ │zata│paratul de acoperire│
│ │ │ │ │ │ │ │ │vândut într-un │
│ │ │ │ │ │ │ │ │recipient închis. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────┴──────────┴────────┴─────┴────┴─────┴────┴────────────────────┘



II. Valorile prag pentru consumul de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili şi valorile limita de emisie pentru compusii organici volatili, în activitatea de acoperire de protecţie a suprafeţelor vehiculelor
Valorile limita ale emisiei totale de compuşi organici volatili se exprima prin masa totalã a compusilor organici volatili/mp de suprafata totalã a produsului tratat sau prin masa totalã a compusilor organici volatili/caroserie.
Suprafata produselor prevãzute în tabelul nr. 2 este definitã dupã cum urmeazã:
- aria calculatã pe baza suprafeţei de acoperire electroforetica totalã şi aria tuturor pãrţilor care sunt eventual adãugate în faze succesive ale procesului de acoperire şi care primesc acelaşi preparat ca cel utilizat pentru produsul în cauza, sau
- aria totalã a produsului tratat în instalatie.
Aria suprafeţei de acoperire electroforetica este calculatã cu ajutorul formulei urmãtoare:

2 x greutatea totalã a caroseriei
-----------------------------------------
grosimea medie a tablei x densitatea tablei

Aceasta formula se aplica şi pentru alte elemente acoperite fabricate din tabla.
Pentru calcularea ariei altor pãrţi adãugate sau a ariei totale tratate în instalatie se utilizeazã proiectarea asistatã de calculator sau alte metode echivalente.
Valoarea limita a emisiei totale de compuşi organici volatili prevãzutã în tabelul nr. 2 se referã la:
● toate fazele procesului de acoperire de protecţie care se desfãşoarã în aceeaşi instalatie, de la aplicarea preparatului prin procedeul electroforetic sau prin orice alt procedeu, pana la lustruirea stratului de acoperire;
● solventul utilizat pentru curatarea materialului, inclusiv în zona de pulverizare şi în alte echipamente fixe, atât pe durata procesului de producţie, cat şi în afarã acestuia.



Tabel nr.2

┌──────────────────┬──────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Activitate │Cantitate minima │ Valoarea limita pentru emisia totalã │
│(Cantitate minima │pentru producţie │ de compuşi organici volatili │
│de consum de │(se referã la │───────────────────┬──────────────────┤
│solventi organici │producţia anuala │Instalaţii de tip I│ Instalaţii de │
│cu conţinut de │de produse │ │ tip II, III │
│compuşi organici │tratate) │ │ │
│volatili, exprimat│ │ │ │
│în tone/an) │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │> 5000 │60g/mp sau │ 45g/mp sau │
│protecţie a supra-│ │1,9 kg/caroserie + │1,3 kg/caroserie +│
│fetelor autovehi- │ │ 41 g/mp │ 33 g/mp │
│culelor noi (>15) │──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │≤ 5000 (caroserie │90 g/mp sau │ 90 g/mp sau │
│ │ autoportanta) sau│1,9 kg/caroserie + │1,5 kg/caroserie +│
│ │> 3500 (sasiu) │ 70 g/mp │ 70 g/mp │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │≤ 5000 │85 │65 │
│protecţie a supra-│> 5000 │75 │55 │
│fetelor cabinelor │ │ │ │
│autovehiculelor │ │ │ │
│noi (>15) │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │≤ 2500 │120 │90 │
│protecţie a supra-│> 2500 │90 │70 │
│fetelor autovehi- │ │ │ │
│culelor noi din │ │ │ │
│categoriile N1, │ │ │ │
│N2, şi N3 (>15) │ │ │ │
│ │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Acoperirea de │≤ 2000 │290 │210 │
│protecţie a supra-│> 2000 │225 │150 │
│fetelor autovehi- │ │ │ │
│culelor noi din │ │ │ │
│categoriile M2, M3│ │ │ │
│ (>15) │ │ │ │
│ │ │ │ │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘



Instalaţiile de acoperire de protecţie a suprafeţelor vehiculelor, ce au valori de consum inferioare valorilor prag pentru consumul solventilor prevãzute în tabelul nr. 2, trebuie sa respecte cerinţele aplicabile pentru activitatea de retusare a vehiculelor prevãzute în tabelul nr. 1.


ANEXA 3

DEFINIŢII

1. Instalatie - o unitate tehnica fixa în care se efectueazã una sau mai multe activitãţi care intra în domeniul de aplicare prevãzut la art. 1 alin. (2) din prezenta hotãrâre, precum şi orice alta activitate asociata direct, care este legatã tehnic de activitãţile exercitate pe acel amplasament şi care poate afecta emisiile de compuşi organici volatili.
2. a) Instalatie de tip I - o instalatie în funcţiune şi/sau care a fost supusã procedurii complete de autorizare de cãtre autoritatea competenta pentru protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, înainte de 1 aprilie 2001, cu condiţia ca instalatia sa fi fost pusã în funcţiune cel mai târziu la data de 1 aprilie 2002.
b) Instalatie de tip II - o instalatie care este supusã procedurii complete de autorizare de cãtre autoritatea competenta pentru protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în perioada cuprinsã între 1 aprilie 2001 şi data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
c) Instalatie de tip III - o instalatie care se supune procedurii complete de autorizare de cãtre autoritatea competenta pentru protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dupã data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
3. Instalatie mica - o instalatie al carei consum de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili se situeaza la cele mai mici valori prag prevãzute pentru activitãţile de la nr. crt. 1, 3, 4, 5, 8, 10, 13, 16 sau 17 din tabelul nr. 1 al anexei nr. 2 la hotãrâre sau al carei consum de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili este mai mic de 10 tone/an, pentru celelalte activitãţi prevãzute în anexa nr. 2 la hotãrâre.
4. Modificare substantiala:
- pentru o instalatie care intra în domeniul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, se aplica definitia prevãzutã în anexa nr. 2 la aceasta ordonanta;
- pentru o instalatie mica - o modificare a capacitãţii nominale având ca efect o creştere de peste 25% a emisiilor de compuşi organici volatili sau orice alta modificare care poate avea efecte negative semnificative asupra sãnãtãţii omului sau mediului;
- pentru toate celelalte instalaţii - o modificare a capacitãţii nominale având ca efect o creştere de peste 10% a emisiilor de compuşi organici volatili sau orice alta modificare care poate avea efecte negative semnificative asupra sãnãtãţii omului sau mediului.
5. Autoritate competenta - autoritãţi ale administraţiei publice centrale şi/sau teritoriale pentru protecţia mediului, precum şi alte autoritãţi desemnate, însãrcinate cu ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentei hotãrâri, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind protecţia mediului.
6. Titularul activitãţii - orice persoana fizica sau juridicã care exploateazã ori deţine o instalatie sau care este delegatã cu o putere de decizie în ceea ce priveşte funcţionarea acesteia.
7. Autorizaţie - documentul prin care autoritatea competenta acorda permisiunea de a pune în funcţiune intreaga instalatie sau o parte a acesteia.
8. Notificare - o informare scrisã, pe propria rãspundere, transmisã de titularul activitãţii cãtre autoritatea competenta pentru protecţia mediului.
9. Emisie - orice evacuare de compuşi organici volatili de la o instalatie în mediu.
10. Emisie fugitiva - orice emisie, care nu provine din gaze reziduale, de compuşi organici volatili în aer, sol şi apa, precum şi de solventi din compozitia produselor, cu excepţia cazului în care exista indicaţii contrare prevãzute în anexa nr. 2 la hotãrâre; acest termen acoperã şi emisiile necaptate care sunt eliberate în mediul exterior prin ferestre, usi, guri de aerisire sau alte orificii similare.
11. Gaze reziduale - descãrcare gazoasa finala care conţine compuşi organici volatili sau alţi poluanti şi care se evacueaza în aer printr-un cos de dispersie sau alte echipamente de reducere a emisiilor; debitele volumetrice sunt exprimate în mc/h în condiţii standard.
12. Emisii totale - suma emisiilor de compuşi organici volatili, fugitive şi din gazele reziduale.
13. Valoarea limita de emisie - masa compusilor organici volatili, exprimatã pe baza unor parametri specifici: concentraţie, procent şi/sau nivel al unei emisii, calculati în condiţii normale, N, care nu trebuie depãşitã în cursul uneia sau mai multor perioade de timp.
14. Substanţe - orice element chimic şi compusii sãi, în stare naturala sau rezultaţi în urma unor procese industriale, sub forma solida, lichidã sau gazoasa.
15. Preparat - amestec sau soluţie compusa din doua sau mai multe substanţe.
16. Compus organic - orice compus care conţine cel puţin elementul carbon şi unul sau mai multe dintre elementele urmãtoare: hidrogen, halogeni, oxigen, sulf, fosfor, siliciu sau azot, cu excepţia oxizilor de carbon, carbonatilor şi bicarbonatilor anorganici.
17. Compus organic volatil (COV) - orice compus organic având o presiune a vaporilor de minimum 0,01 kPa la o temperatura de 293,15 K sau având o volatilitate corespunzãtoare în condiţii speciale de utilizare. În sensul prezentei hotãrâri, fracţiunea de creozot care depãşeşte aceasta valoare a presiunii vaporilor la temperatura de 293,15 K este consideratã compus organic volatil.
18. Solvent organic - orice compus organic volatil folosit separat sau în combinatie cu alte substanţe ori preparate, fãrã a suferi modificãri chimice, pentru a dizolva materii prime, produse sau deşeuri, ori utilizat ca agent de curatare pentru a dizolva impuritati, dizolvant, mediu de dispersie, regulator de viscozitate, regulator de tensiune superficiala, plastifiant sau conservant.
19. Solvent organic halogenat - solvent organic care conţine cel puţin un atom de brom, clor, fluor sau iod în molecula.
20. Preparat de acoperire - orice preparat, inclusiv toţi solventii organici şi preparatele care conţin solventi organici necesari pentru aplicarea corespunzãtoare a acestuia, utilizat pentru a obţine un efect decorativ, protector sau alt efect funcţional pe o suprafata.
21. Adeziv - orice preparat, inclusiv toţi solventii organici şi preparatele care conţin solventi organici necesari pentru aplicarea corespunzãtoare a acestuia, utilizat pentru a lipi între ele pãrţi ale aceluiaşi produs.
22. Cerneala - un preparat, inclusiv toţi solventii organici şi preparatele care conţin solventi organici necesari pentru aplicarea corespunzãtoare a acestuia, utilizat într-o activitate de tipãrire, pentru a imprima un text sau o imagine pe o suprafata.
23. Lac - un preparat de acoperire transparent.
24. Consum - cantitatea totalã de solventi organici utilizata într-o instalatie pe parcursul unui an calendaristic sau al oricãrei alte perioade de 12 luni, mai puţin compusii organici volatili recuperati în vederea reutilizarii.
25. Flux de intrare - cantitatea de solventi organici, în stare pura sau în preparate, care este utilizata la efectuarea unei activitãţi, inclusiv solventii reciclati în interiorul sau în exteriorul instalaţiei, care sunt evidentiati de fiecare data când sunt utilizaţi în cadrul acelei activitãţi.
26. Reutilizarea solventilor organici - utilizarea solventilor organici recuperati dintr-o instalatie, în scopuri tehnice sau comerciale, inclusiv sub forma de combustibili, excepţie fãcând solventii organici recuperati care sunt gestionati ca deşeuri, prin eliminare finala.
27. Debit masic - cantitatea de compuşi organici volatili eliberaţi, exprimatã în unitate de masa/ora.
28. Capacitate nominalã - masa maxima a fluxului de intrare într-o instalatie, a solventilor organici, atunci când aceasta instalatie funcţioneazã în condiţii normale şi la randamentul proiectat; se calculeazã ca valoare medie pe zi.
29. Funcţionare normalã - toate fazele de funcţionare a unei instalaţii sau de desfãşurare a unei activitãţi, cu excepţia operaţiilor de pornire, oprire şi de întreţinere a echipamentelor.
30. Condiţii controlate - condiţii de funcţionare a unei instalaţii, astfel încât compusii organici volatili eliberaţi în urma activitãţii sa fie colectati şi evacuati în mod controlat, fie prin intermediul unui cos, fie prin intermediul unui echipament de reducere a emisiilor, regasindu-se numai parţial sub forma de emisii fugitive.
31. Condiţii standard - o temperatura de 273,15 K şi o presiune de 101,3 kPa.
32. Medie zilnica - media aritmetica a tuturor mãsurãtorilor valide efectuate pe durata a 24 de ore de funcţionare normalã.
33. Operaţiuni de pornire şi oprire - operaţiuni prin care se pune în funcţiune, se scoate din funcţiune, se introduce sau se scoate din mersul în gol o instalatie, un echipament sau un rezervor. Fazele de activitate cu oscilatie regulatã care intervin în condiţii normale de funcţionare a unei instalaţii nu sunt considerate operaţiuni de pornire şi oprire.

ANEXA 4


SCHEMA
de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili

1. Principii
Schema de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili, denumita în continuare schema de reducere, oferã titularului activitãţii posibilitatea de a obţine, prin alte mijloace, o reducere a emisiilor care sa fie echivalenta cu cea pe care ar realiza-o aplicând valorile limita de emisie. În acest scop titularul activitãţii poate pune în aplicare orice schema de reducere proiectata special pentru instalatia sa, cu condiţia realizãrii în final a unei reduceri echivalente a emisiilor de compuşi organici volatili.
2. Punerea în aplicare
Pentru activitãţile de aplicare a preparatelor de acoperire, a lacurilor, adezivilor sau cernelurilor, se poate utiliza urmãtoarea schema de reducere. În cazurile unde aceasta schema de reducere nu este corespunzãtoare, autoritatea competenta pentru protecţia mediului poate permite titularului activitãţii sa aplice orice alta schema care respecta principiile menţionate la pct. 1. La proiectarea şi evaluarea schemei de reducere se iau în considerare urmãtoarele aspecte:
● dacã potentialii substituenti ai solventilor organici, care nu conţin sau au un conţinut redus de compuşi organici volatili, sunt încã în curs de sintetizare, se acorda titularului activitãţii o prelungire a termenului de punere în aplicare a schemei sale de reducere a emisiilor;
● valoarea de referinta pentru reducerea emisiilor de compuşi organici volatili trebuie sa corespundã emisiilor care ar rezulta dacã nu ar fi luatã nici o mãsura de reducere.
Prezenta schema de reducere se aplica instalaţiilor pentru care se poate presupune un conţinut constant în stare solida al produsului şi se poate utiliza acest conţinut în vederea definirii valorii de referinta pentru reducerea emisiilor.
2.1. Titularul activitãţii prezintã autoritãţii competente pentru protecţia mediului un plan de reducere a emisiilor care prevede o diminuare a conţinutului mediu de solventi organici din cantitatea totalã utilizata şi/sau o creştere a eficientei utilizãrii substanţelor solide, în vederea realizãrii unei reduceri a emisiilor totale de compuşi organici volatili provenite din instalatie la o valoare numita valoare tinta de emisie, ce reprezintã un anumit procent din valoarea emisiilor de compuşi organici volatili aferentã valorii de referinta. Planul de reducere a emisiilor trebuie sa asigure respectarea prevederilor din tabelul nr. 1.



Tabelul nr. 1

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ Termene │ │
├─────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤ │
│ Instalaţii de tip I │ │ │ │
├───────────────┬─────────────────────────┤ │ │ │
│care intra în │care nu intra în domeniul│Instalaţii│Instalaţii│Valoarea │
│domeniul de │de aplicare a Ordonanţei │de tip II │de tip III│maxima │
│aplicare a │de urgenta a Guvernului │ │ │permisã a │
│Ordonanţei de │nr. 34/2002 privind │ │ │emisiilor │
│urgenta a │prevenirea, reducerea │ │ │anuale totale │
│Guvernului nr. │şi controlul integrat │ │ │de compuşi │
│34/2002 privind│al poluarii │ │ │organici │
│prevenirea, │ │ │ │volatili │
│reducerea şi │ │ │ │ │
│controlul │ │ │ │ │
│integrat al │ │ │ │ │
│poluarii │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│la 31 octombrie│la 31 octombrie 2005 │la 31 │ - │Valoare tinta │
│2007 │ │octombrie │ │de emisie │
│ │ │2005 │ │x 1,5 │
├───────────────┼─────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│la 1 ianuarie │la 31 octombrie 2007 │la 1 │ la 31 │Valoare tinta │
│2015 │ │ianuarie │ octombrie│de emisie │
│ │ │2007 │ 2004 │ │
│ │ │ │ │ │
└───────────────┴─────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────────┘



2.2. Valoarea emisiilor anuale de referinta se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) Se determina masa totalã a substanţelor solide din cantitatea de preparat de acoperire şi/sau cerneala, lac sau adeziv, consumatã în cursul unui an.
Substantele solide sunt toate substantele prezente în preparatele de acoperire, cerneala, lacuri sau adezivi, care devin solide în urma evaporarii apei sau compusilor organici volatili.
b) Valoarea emisiilor anuale de referinta se calculeazã inmultind masa determinata conform prevederilor lit. a) cu factorul corespunzãtor din tabelul nr. 2
Autoritãţile competente pentru protecţia mediului pot ajusta aceşti factori în scopul reflectãrii corecte a creşterii eficientei utilizãrii substanţelor solide.



Tabelul nr. 2

┌─────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ Activitate │Factor de │
│ │înmulţire │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ Tipãrirea prin rotogravura; tipãrirea prin flexografie; │ │
│ laminarea ca parte a activitãţii de tipãrire; glazurarea │ │
│ ca parte a activitãţii de tipãrire; acoperirea lemnului; │ │
│ acoperirea materialelor textile, tesaturilor, filmelor │ │
│ sau hârtiei; acoperirea cu adeziv │ 4 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ Invelirea bobinelor, retusarea vehiculelor │ 3 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ Invelis în contact cu alimentele, vopsirea aeronavelor │ 2,33 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ Alte operaţii de acoperire şi tipãrirea serigrafica │ │
│ în rotativa │ 1,5 │
│ │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘



c) Valoarea tinta de emisie este egala cu valoarea emisiilor anuale de referinta înmulţitã cu un procent egal cu:
- valoarea emisiei fugitive + 15, pentru instalaţiile specifice activitãţilor prevãzute la nr. crt. 6, precum şi celor care se încadreazã în valorile prag minime pentru consumul de solventi organici, prevãzute la nr. crt. 8 şi 10 din tabelul nr. 1 al anexei nr. 2 la hotãrâre;
- valoarea emisiei fugitive +5, pentru toate celelalte instalaţii.
d) Conformitatea este îndeplinitã dacã emisia efectivã de compuşi organici volatili, determinata cu ajutorul planului de gestionare a solventilor, este mai mica sau egala cu valoarea tinta de emisie.


ANEXA 5

PLAN
de gestionare a solventilor organici cu conţinut
de compuşi organici volatili

1. Principii
Planul de gestionare a solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili are urmãtoarele obiective:
a) verificarea conformitatii pe baza prevederilor art. 8 alin. (6) şi art. 9 alin. (1) din hotãrâre;
b) identificarea posibilitãţilor viitoare de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili;
c) informarea publicului cu privire la consumul de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili, emisiile de compuşi organici volatili şi conformitatea cu prevederile prezentei hotãrâri.
2. Definiţii
Definiţiile urmãtoare furnizeazã cadrul pentru elaborarea bilanţului masic al solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili.
- Cantitatea de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili utilizaţi la intrare în procesul tehnologic (I):
I1 - cantitatea de solventi organici cu conţinut de compuşi volatili, în stare pura sau în preparate cumpãrate, care este utilizata în instalatie, în cursul perioadei pentru care se calculeazã bilanţul masic;
I2 - cantitatea de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili, în stare pura sau în preparate cumpãrate, recuperati şi apoi reutilizati ca solventi la intrare în cadrul procesului. Solventul reciclat este socotit la fiecare utilizare în cadrul activitãţii.
- Cantitatea de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili la ieşire din procesul tehnologic (O):
O1 - cantitatea de compuşi organici volatili în emisiile de gaze reziduale;
O2 - cantitatea de solventi organici pierduti în apa, luându-se în considerare, dacã este cazul, procesul de ratare a apelor reziduale atunci când se efectueazã calculul pentru O5;
O3 - cantitatea de solventi organici care rãmân sub forma de impuritati sau reziduuri în produsele rezultate din proces;
O4 - cantitatea de compuşi organici volatili în aer datorati emisiilor necaptate. Aceste emisii provin din ventilatia generalã a încãperilor, cu eliberarea aerului în mediul exterior, prin ferestre, usi, guri de aerisire sau alte orificii similare;
O5 - cantitatea de solventi organici şi/sau de compuşi organici pierduti în urma unor reactii chimice sau fizice (inclusiv cei distrusi, de exemplu prin incinerare sau prin alte metode de ratare a gazelor reziduale şi/sau a apelor reziduale, cei captati, de exemplu prin adsorbtie, cu condiţia sa nu fie luati în considerare cînd se efectueazã calculul pentru O6, O7 sau O8);
O6 - cantitatea de solventi organici continuti în deşeurile colectate;
O7 - cantitatea de solventi organici, ca atare sau continuti în preparate, care sunt vanduti sau destinaţi vânzãrii ca produse cu valoare comercialã;
O8 - cantitatea de solventi organici continuti în preparate recuperate şi care urmeazã sa fie reutilizate, dar nu ca element de intrare în procesul tehnologic respectiv, cu condiţia sa nu fie luati în considerare când se efectueazã calculul pentru O7;
O9 - cantitatea de solventi organici eliberaţi în alte moduri.
3. Ghid de utilizare a planului de gestionare a solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili, în vederea verificãrii conformitatii
Planul de gestionare a solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili este utilizat, în funcţie de cerinta specialã a carei respectare se verifica, dupã cum urmeazã:
3.1. Verificarea conformitatii cu opţiunea de reducere prevãzutã în anexa nr. 4 la hotãrâre, cu o valoare limita pentru emisia totalã de compuşi organici volatili, exprimatã în cantitate de compuşi organici volatili pe unitate de produs sau într-un alt mod indicat în anexa nr. 2 la hotãrâre.
a) Pentru toate activitãţile la care se aplica anexa nr. 4 la hotãrâre, planul de gestionare a solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili se elaboreazã anual pentru a se determina consumul (C). Consumul se calculeazã cu ajutorul ecuatiei urmãtoare:
C = I1 - O8
În acelaşi timp se determina cantitatea de solide utilizate în preparatele de acoperire, pentru a se stabili în fiecare an valoarea emisiilor anuale de referinta şi valoarea tinta de emisie.
b) Planul de gestionare a solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili se elaboreazã anual pentru a se determina valoarea emisiilor de compuşi organici volatili (E) şi a se evalua conformitatea cu valorile limita pentru emisia totalã de compuşi organici volatili, exprimate în cantitate de compuşi organici volatili pe unitate de produs sau într-un alt mod indicat în anexa nr. 2 la hotãrâre. Valoarea emisiilor de compuşi organici volatili se poate calcula cu ajutorul ecuatiei urmãtoare:
E = F + O1, unde F reprezintã valoarea emisiei fugitive de compuşi organici volatili determinate conform prevederilor pct. 3.2. lit. a). Valoarea astfel obţinutã este împãrţitã la parametrul aplicabil produsului în cauza.
c) Planul de gestionare a solventilor organici cu conţinut de compuşi organici volatili se elaboreazã anual pentru a se determina valoarea totalã a emisiilor de compuşi organici volatili rezultate din toate activitãţile în cauza şi pentru a se evalua conformitatea cu prevederile art. 5 alin. (6) lit. b) din prezenta hotãrâre, iar valoarea astfel obţinutã este comparata cu valoarea totalã a emisiilor de compuşi organici volatili care ar fi fost obţinute dacã cerinţele anexei nr. 2 la hotãrâre ar fi fost respectate pentru fiecare activitate separat.
3.2. Determinarea emisiilor fugitive de compuşi organici volatili în vederea comparãrii lor cu valorile emisiilor fugitive de compuşi organici volatili prevãzute în anexa nr. 2 la hotãrâre
a) Metoda
Emisiile fugitive de compuşi organici volatili se pot calcula cu ajutorul uneia dintre ecuatiile urmãtoare:
F = I1 - O1 - O5 - O6 - O7 - O8
sau
F = O2 + O3 + O4 + O9
Aceasta cantitate se poate determina prin mãsurarea directa a cantitãţilor sau printr-un calcul echivalent, de exemplu pe baza eficientei captarii emisiilor de compuşi organici volatili provenite din proces.
Valoarea emisiei fugitive se exprima ca procent din cantitatea de solventi organici cu conţinut de compuşi organici volatili utilizata, cantitatea de intrare în procesul tehnologic, care se poate calcula cu ajutorul ecuatiei urmãtoare:
I = I1 + I2
b) Frecventa
Emisiile fugitive de compuşi organici volatili se determina cu ajutorul unui ciclu redus, dar reprezentativ de mãsurãtori. Nu este necesarã reluarea acestui ciclu pana la modificarea echipamentului.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016