Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 699 din 10 iunie 2009  privind instituirea masurilor cuprinse in organizarea comuna de piata in sectorul cereale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 699 din 10 iunie 2009 privind instituirea masurilor cuprinse in organizarea comuna de piata in sectorul cereale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 416 din 18 iunie 2009

În conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 687/2008 al Comisiei din 18 iulie 2008 prin care se stabilesc procedurile de preluare a cerealelor de cãtre agenţiile de plãţi sau de cãtre agenţiile de intervenţie şi metodele de analizã pentru determinarea calitãţii cerealelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 192 din 19 iulie 2008, ale Regulamentului (CE) nr. 127/2009 al Comisiei din 12 februarie 2009 de stabilire a procedurii şi a condiţiilor pentru vânzarea cerealelor pãstrate de cãtre agenţiile de plãţi sau de cãtre agenţiile de intervenţie, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 42 din 13 februarie 2009, ale Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP"), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 299 din 16 noiembrie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Regulamentului (CE) nr. 884/2006 al Comisiei din 21 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 al Consiliului privind finanţarea din Fondul European de Garantare Agricolã (FEGA) a mãsurilor de intervenţie sub forma depozitãrii publice şi contabilizarea operaţiunilor de depozitare publicã de cãtre agenţiile plãtitoare ale statelor membre, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 171 din 23 iunie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile art. 1 alin. (2) şi ale <>art. 5 alin. (2) pct. 1 lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţãrii politicii agricole comune alocate de la Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 492/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre creeazã cadrul legal pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, a sumelor necesare pentru:
a) prefinanţarea mãsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 687/2008 al Comisiei din 18 iulie 2008 prin care se stabilesc procedurile de preluare a cerealelor de cãtre agenţiile de plãţi sau de cãtre agenţiile de intervenţie şi metodele de analizã pentru determinarea calitãţii cerealelor, ale Regulamentului (CE) nr. 127/2009 al Comisiei din 12 februarie 2009 de stabilire a procedurii şi a condiţiilor pentru vânzarea cerealelor pãstrate de cãtre agenţiile de plãţi sau de cãtre agenţiile de intervenţie, ale Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP"), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Regulamentului (CE) nr. 884/2006 al Comisiei din 21 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 al Consiliului privind finanţarea din Fondul European de Garantare Agricolã (FEGA) a mãsurilor de intervenţie sub forma depozitãrii publice şi contabilizarea operaţiunilor de depozitare publicã de cãtre agenţiile plãtitoare ale statelor membre, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) acoperirea unor cheltuieli neeligibile a fi finanţate de Uniunea Europeanã.
ART. 2
(1) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã este responsabilã pentru aplicarea mãsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor.
(2) Perioada de intervenţie publicã pentru achiziţia cerealelor este cuprinsã între 1 noiembrie anul curent şi 31 mai anul urmãtor, conform Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP").
ART. 3
(1) Sumele reprezentând prefinanţare din fonduri de la bugetul de stat a mãsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor sunt destinate contravalorii plãţii pentru:
a) valoarea cerealelor cumpãrate;
b) transportul cerealelor conform art. 9 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei;
c) efectuarea analizelor de calitate conform anexei I la Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei, cu excepţia celor prevãzute la art. 7 alin. (2) din acelaşi regulament;
d) cheltuielile de intrare în depozit, de depozitare propriu-zisã şi de ieşire din depozit.
(2) Cheltuielile neeligibile a fi finanţate de Uniunea Europeanã vor fi suportate din bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, dupã cum urmeazã:
a) efectuarea analizelor de calitate conform art. 7 alin. (4) din Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei;
b) cheltuieli reprezentând diferenţa de platã dintre costurile de depozitare şi suma rambursatã de la Comisia Europeanã;
c) cheltuielile necesare acoperirii plãţii taxei pe valoarea adãugatã, precum şi altor cheltuieli ce pot sã aparã pe parcursul implementãrii mãsurilor.
(3) Tariful de transport al cerealelor care urmeazã sã fie decontat nu poate depãşi 0,15 lei/km/tonã.
(4) Documentele şi modul de decontare a cheltuielilor rezultate în urma derulãrii mãsurilor vor fi prevãzute în contractele încheiate între pãrţi, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1).
(5) Cheltuielile eligibile pentru finanţare din FEGA, aferente mãsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor, reprezentând sume prefinanţate de la bugetul de stat aferente acestor cheltuieli, se vor rambursa ulterior de cãtre Comisia Europeanã din FEGA.
ART. 4
(1) Tipurile de cereale eligibile pentru care se acordã preţul de intervenţie sunt urmãtoarele:
a) grâu comun;
b) grâu dur;
c) orz;
d) porumb;
e) sorg.
(2) Pentru a fi eligibile la intervenţie, cerealele trebuie sã fie recoltate de pe teritoriul Comunitãţii Europene şi sã îndeplineascã criteriile de calitate minime prevãzute în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei, în Regulamentul (CEE) nr. 315/1993 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanţii din alimente, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene seria L, nr. 37 din 13 februarie 1993, pentru grâul comun şi grâul dur, şi în Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanţele nedorite din furaje, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene seria L, nr. 140 din 30 mai 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru orz, porumb şi sorg.
(3) Cantitatea minimã pentru o ofertã de grâu comun, porumb, orz şi sorg la intervenţie este de 80 de tone, iar pentru grâu dur este de 10 tone.
ART. 5
(1) Ofertele de porumb nu pot fi schimbate sau retrase şi trebuie însoţite de dovada cã ofertantul a constituit o garanţie de 15 euro/tonã.
(2) Garanţia se constituie sub formã de virament sau scrisoare de garanţie bancarã, în lei, în contul de garanţii al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, luându-se în considerare cursul de schimb anunţat de Banca Centralã Europeanã, conform Regulamentului (CE) nr. 1.913/2006 al Comisiei din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului agromonetar al euro în sectorul agricol şi de modificare a anumitor regulamente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene seria L, nr. 365 din 21 decembrie 2006.
(3) Garanţia se vireazã în întregime la bugetul comunitar, dacã:
a) cantitãţile prezente la locul de depozitare, între momentul depunerii ofertei şi cel al preluãrii porumbului, sunt inferioare cantitãţilor declarate de ofertant, fãrã a aduce atingere marjei de 5%;
b) cantitãţile aprobate pentru intervenţie nu sunt efectiv furnizate de cãtre ofertant în scopul preluãrii de cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
ART. 6
Preţul de intervenţie este stabilit la art. 8 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului, iar corecţiile de preţ pentru calitatea cerealelor sunt prevãzute în anexele VII şi VIII la Regulamentul (CE) nr. 687/2008 al Comisiei.
ART. 7
(1) Pentru cerealele oferite la intervenţie, ofertantul va depune în contul RO90TREZ70023830120XXXXX, deschis la Trezoreria Operativã a Municipiului Bucureşti pe numele Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, o sumã de bani reprezentând contravaloarea a 300 euro la cursul Bãncii Naţionale a României din ziua depunerii, pentru efectuarea analizelor de calitate.
(2) Pentru cerealele preluate la intervenţie, ofertantului i se restituie suma de bani depusã pentru efectuarea analizelor, cu excepţia contravalorii pentru urmãtoarele analize:
a) conţinutul de tanin din sorg;
b) testul de activitate amilazicã (Hagberg);
c) determinarea conţinutului de proteine din grâul dur şi din grâul comun;
d) testul Zeleny;
e) testul de prelucrabilitate;
f) analizele contaminanţilor.
(3) Pentru cerealele nepreluate la intervenţie, în baza documentelor justificative privind costurile analizelor de calitate se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) în cazul în care contravaloarea analizelor este mai micã decât suma prevãzutã la alin. (1), diferenţa pânã la aceastã sumã i se restituie ofertantului;
b) în cazul în care contravaloarea analizelor este mai mare decât aceastã sumã, ofertantul este obligat sã depunã diferenţa în contul prevãzut la alin. (1).
ART. 8
(1) În caz de contestaţie privind analizele efectuate cerealelor oferite la intervenţie, pentru repetarea acestor analize ofertantul va depune suma prevãzutã la art. 7 alin. (1).
(2) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã va realiza aceastã analizã la Institutul de Bioresurse Alimentare, potrivit prevederilor <>art. 3 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 677/2001 privind înfiinţarea Institutului de Bioresurse Alimentare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 9
(1) Preluarea cerealelor la intervenţie şi vânzarea acestora din stocurile de intervenţie se fac pe baza contractelor de vânzare-cumpãrare încheiate cu Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(2) Depozitarea cerealelor va fi fãcutã în spaţii adecvate, puse la dispoziţie de cãtre operatori economici în baza unor contracte atribuite în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice.
(3) Vânzarea cerealelor din stocurile de intervenţie se realizeazã prin:
a) vânzare la export;
b) vânzare pe piaţa comunã;
c) vânzare cu scop/destinaţie special/specialã;
d) ajutor alimentar.
(4) Preţul de vânzare este preţul stabilit de Comisia Europeanã în urma ofertelor primite de la operatori în cadrul licitaţiei organizate pentru vânzarea cerealelor din stocurile de intervenţie, conform regulamentelor comunitare în vigoare.
(5) Sumele obţinute ca urmare a vânzãrii din stocurile de intervenţie sunt virate în conturile Comisiei Europene.
(6) Procedura şi condiţiile pentru vânzarea cerealelor pãstrate de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 127/2009 al Comisiei.
ART. 10
(1) De prevederile prezentei hotãrâri beneficiazã orice proprietar de cereale care oferã la intervenţie loturi omogene recoltate de pe teritoriul Uniunii Europene şi care îndeplinesc condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, depozitarii agreaţi de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(2) Ofertantul de cereale la intervenţie poate fi:
a) societate comercialã;
b) persoanã fizicã autorizatã.
(3) Depozitarii agreaţi, conform manualului de proceduri, de cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã fac parte din cadrul celor autorizaţi conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor mãsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 225/2006 , şi au obligaţia sã încheie poliţe de asigurare a depozitului în care vor fi depozitate cerealele.
(4) Depozitarii agreaţi trebuie sã depunã o garanţie bancarã sub formã de virament sau scrisoare de garanţie bancarã în contul Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, în cuantum de 200% din valoarea mãrfii depozitate, sau sã încheie o poliţã de asigurare pentru valoarea mãrfii depozitate, cesionatã în favoarea Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
ART. 11
Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã elaboreazã metodologia de aplicare a mãsurii, ghidul ofertantului, ghidul depozitarului, ghidul operatorului privind vânzarea cerealelor din stocurile de intervenţie, formularistica de solicitare, înregistrare, centralizare, procedurile de aplicare a mãsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor. Aceste documente sunt aprobate prin decizie de cãtre directorul general al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
ART. 12
Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã pune la dispoziţia beneficiarilor formularistica şi documentaţia necesare aplicãrii mãsurii de intervenţie pe piaţa cerealelor.
ART. 13
Asigurarea sumelor aprobate de cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, ce reprezintã prefinanţarea mãsurilor de intervenţie pe piaţa cerealelor, inclusiv a cheltuielilor neeligibile, se asigurã prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale de la titlul VIII "Proiecte cu finanţare externã nerambursabilã postaderare", articolul 56.06 "Programe din Fondul European de Garantare Agricolã", şi se deruleazã conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 293/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţãrii politicii agricole comune alocate de la Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:


──────────────
p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Liviu Harbuz,
secretar de stat

Şeful Departamentului
pentru Afaceri Europene,
Vasile Puşcaş

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea


Bucureşti, 10 iunie 2009.
Nr. 699.

__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016