Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 697 din 17 august 2000  privind cartea de alegator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 697 din 17 august 2000 privind cartea de alegator

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 397 din 24 august 2000

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale art. 14 alin. (2) şi ale <>art. 83 alin. (1) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 23 lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Cartea de alegator este documentul pe baza cãruia cetãţenii înscrişi în listele electorale permanente îşi executa dreptul de vot.
(2) Cetãţenii romani aflaţi în strãinãtate pot vota şi fãrã carte de alegator.
(3) Cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate, înscrişi în listele electorale permanente, pot vota în ţara pe baza pasaportului.
ART. 2
Cartea de alegator se întocmeşte de Ministerul de Interne, prin formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei, la care este arondata localitatea, pentru toţi alegatorii înscrişi în listele electorale permanente ale localitãţii în care domiciliazã.
ART. 3
(1) Cãrţile de alegator sunt valabile pentru toate consultarile electorale, potrivit numãrului de scrutine prevãzut în cuprinsul lor.
(2) Numãrul fiecãrui scrutin din cartea de alegator se aproba prin hotãrâre a Guvernului, o data cu stabilirea datei alegerilor.
ART. 4
(1) Cartea de alegator conţine urmãtoarele informaţii: numele şi prenumele alegatorului, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numãrul cãrţii de identitate, fotografia color, codul formatiunii emitente, seria şi numãrul cãrţii de alegator şi data emiterii.
(2) Modelul cãrţii de alegator este prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 5
Fiecare alegator primeşte o singura carte de alegator. Cartea de alegator nu este transmisibila, se pãstreazã şi se foloseşte numai de cãtre titular.
ART. 6
(1) Cartea de alegator se editeazã de Ministerul de Interne şi se elibereazã titularului pe baza actului de identitate, prin formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei.
(2) Pentru cetãţenii cu drept de vot, posesori ai buletinului de identitate, cãrţile de alegator se elibereazã concomitent cu cãrţile de identitate, în condiţiile legii.
ART. 7
Ministerul de Interne organizeazã acţiunea de eliberare a cãrţilor de alegator, scop în care aduce la cunostinta publica, prin orice mijloc de publicitate, sediul formatiunii de evidenta informatizata a persoanei, la care este arondata localitatea respectiva, precum şi programul stabilit.
ART. 8
(1) Eliberarea cãrţii de alegator se face pe baza actului de identitate, sub semnatura titularului, de cãtre:
a) formatiunea de evidenta informatizata a persoanei, la care este arondata localitatea de domiciliu;
b) formatiunea de evidenta informatizata a persoanei, la care este arondata localitatea de resedinta a titularului. În acest scop solicitantul adreseazã şefului formatiunii de evidenta informatizata a persoanei o cerere, care va conţine datele de identificare: numele şi prenumele, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate, codul numeric personal. Acesta solicita şefului formatiunii de evidenta informatizata a persoanei, la care este arondata localitatea de domiciliu, trimiterea cãrţii de alegator;
c) biroul electoral al sectiei de votare din localitatea în care alegatorul îşi exercita dreptul de vot, pentru cãrţile de alegator neridicate. În acest scop cãrţile de alegator neridicate şi tabelele de evidenta a acestora se predau de cãtre formatiunea de evidenta informatizata a persoanei, primarilor, respectiv primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, cu 3 zile înainte de data alegerilor, pe baza de proces-verbal, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2. Primarul le va preda preşedinţilor secţiilor de votare pe baza de proces-verbal. Preşedintele sectiei de votare le va elibera alegãtorilor în ziua votarii.
(2) Pentru distribuirea cãrţilor de alegator, formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei sunt sprijinite, la nevoie, de formaţiunile de ordine publica din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti, precum şi de alte structuri ale Ministerului de Interne.
(3) În situaţia în care se organizeazã al doilea tur de scrutin ori în cazul balotajului, preşedintele sectiei de votare preda primarului, pe baza de proces-verbal, cãrţile de alegator neridicate, inclusiv tabelele de evidenta a acestora. Primarul are obligaţia de a asigura pãstrarea lor în condiţii de siguranta. Cu 24 de ore înaintea celui de-al doilea tur de scrutin primarul preda documentele respective preşedintelui sectiei de votare în aceleaşi condiţii.
(4) Cãrţile de alegator neridicate de la secţiile de votare, împreunã cu procesul-verbal prevãzut în anexa nr. 2 şi cu tabelele de evidenta a acestora se restituie formatiunilor de evidenta informatizata a persoanei, de cãtre primari, în termen de 5 zile de la încheierea votarii.
ART. 9
(1) În cazul pierderii, distrugerii, deteriorarii sau furtului cãrţii de alegator, formatiunea de evidenta informatizata a persoanei elibereazã, la cerere şi pe baza declaraţiei pe propria rãspundere a solicitantului, un duplicat.
(2) Formatiunea de evidenta informatizata a persoanei face menţiunea privind eliberarea duplicatului în tabelul de evidenta a cãrţii de alegator.
(3) Pentru cetãţenii care voteazã pe baza duplicatului cãrţii de alegator se face precizarea la rubrica "Menţiuni" din lista electoralã permanenta.
(4) Cartea de alegator declarata pierdutã, furata, distrusa sau deteriorata este nulã de drept. Utilizarea unei astfel de cãrţi de alegator se pedepseşte conform legii.
ART. 10
(1) Persoanelor cu drept de vot, în cazul în care li se elibereazã o noua carte de identitate, li se va elibera şi o noua carte de alegator, potrivit datelor înscrise în noua carte de identitate.
(2) În situaţia eliberãrii unei noi cãrţi de alegator, cea veche se anuleazã şi se retine la formatiunea de evidenta informatizata a persoanei care a emis noua carte, fãcând menţiune despre aceasta în tabelul de evidenta a eliberãrii cãrţilor de alegator şi în lista electoralã permanenta.
ART. 11
Cãrţile de alegator anulate se distrug de formatiunea de evidenta informatizata a persoanei, anual, încheindu-se în acest scop un proces-verbal.
ART. 12
Evidenta cãrţilor de alegator şi a duplicatelor eliberate se tine de cãtre Ministerul de Interne la formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei. În acest scop formaţiunile de evidenta informatizata a persoanei întocmesc tabelele "Evidenta eliberãrii cãrţilor de alegator", potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 13
Sesizãrile privitoare la datele înscrise în cãrţile de alegator se soluţioneazã cu respectarea prevederilor <>art. 12 din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 14
În vederea exercitãrii dreptului de vot posesorii cãrţilor de alegator vor prezenta şi actul de identitate.
ART. 15
(1) Pentru efectuarea cheltuielilor privind editarea, actualizarea şi distribuirea cãrţilor de alegator, aferente alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din anul 2000, se aproba suplimentarea bugetului Ministerului de Interne cu suma de 33 miliarde lei din Fondul de rezerva bugetarã la dispoziţia Guvernului, din care: 3,23 miliarde lei la titlul "Cheltuieli de personal", 15,47 miliarde lei la titlul "Cheltuieli materiale şi servicii", 14,3 miliarde lei la titlul "Cheltuieli de capital".
(2) Achiziţia hârtiei, a materialelor consumabile şi a echipamentelor necesare în vederea prelucrãrii datelor şi editãrii cãrţilor de alegator se efectueazã centralizat, de cãtre Ministerul de Interne, prin Direcţia generalã de evidenta informatizata a persoanei, dintr-o singura sursa, cu aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.
(3) Sumele puse la dispoziţie Ministerului de Interne potrivit alin. (1), rãmase neutilizate, se restituie la bugetul de stat în vederea reintregirii Fondului de rezerva bugetarã la dispoziţia Guvernului, în termen de cel mult 30 zile de la data publicãrii rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2000.
ART. 16
Cãrţile de alegator întocmite conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 729/1992 privind organizarea activitãţii de întocmire şi eliberare a cãrţii de alegator, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 325 din 14 decembrie 1992, cu modificãrile ulterioare, şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 758/1993 pentru aprobarea Metodologiei privind întocmirea şi eliberarea cãrţilor de alegator, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 1 februarie 1994, cu modificãrile ulterioare, sunt declarate nule, iar cele aflate în pãstrarea primãriilor se predau pentru topire agenţilor economici specializaţi, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 17
(1) Pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din anul 2000 Ministerul de Interne asigura întocmirea şi eliberarea cãrţilor de alegator numai pentru cetãţenii posesori ai cãrţii de identitate.
(2) Cetãţenii care nu deţin carte de identitate, respectiv carte de alegator, îşi vor exercita dreptul de vot, dupã caz, pe baza buletinului de identitate, a adeverintei care tine loc de buletin de identitate, pasaportului diplomatic sau de serviciu ori a carnetului de serviciu militar.
ART. 18
Ministerul Finanţelor este autorizat sa introducã modificãrile corespunzãtoare în bugetul Ministerului de Interne şi în bugetul de stat pe anul 2000.
ART. 19
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
----------------
Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes



ANEXA 1 - MODELUL CĂRŢII DE ALEGATOR - se gãseşte publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 397 din 24 august 2000 la pagina 90.


* - Dimensiuni: 105 mm lungime x 74 mm latime

* Conţinut fata: nume, prenume, cod numeric personal, seria şi numãrul cãrţii de identitate, domiciliul, foto color, codul formatiunii emitente, numãrul cãrţii de alegator, data emiterii

* Conţinut spate: caroiaj cu 12 scrutinuri pentru aplicarea ştampilei de vot şi datei

* Nota: pentru duplicat, se face menţiunea corespunzãtoare pe cartea de alegator


ANEXA 2
- model -


Antet emitent (predator)
Nr. ..... din ......

PROCES-VERBAL
DE PREDARE-PRIMIRE


Subsemnatul ....................... reprezentind ...................... şi subsemnatul ................... reprezentind ....................am procedat la predarea, respectiv primirea cãrţilor de alegator neridicate şi tabelului privind evidenta eliberãrii cãrţilor de alegator, în baza prevederilor din <>Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu midificarile şi completãrile ulterioare, dupã cum urmeazã:

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

* pentru secţia de votare nr. .....
- numãr de cãrţi de alegator neridicate .......
- evidenta eliberãrii C.A. ........... file

Procsul-verbal s-a întocmit în 2 exemplare, din care fiecare parte a primit câte unul.

Am predat Am primit
.............. ............





ANEXA 3
- model -
pag. nr. ...

Judeţul ........ |_|_|
Circumscripţia electoralã nr. |_|_|_|
Municipiul/Oraşul/Comuna ............
Secţia de votare nr. |_|_|_|_| Denumirea ............

Tabel privind evidenta eliberãrii
cãrţilor de alegator
Sat/Str. ....

┌────┬──────────┬───────────┬───────────────────┬───────┬─────────┬───────────┐
│Nr. │Numele şi │ Seria şi │ Domiciliul │ Data │Semnatura│ Observaţii│
│crt.│prenumele │ numãr C.I.│ (numãr, bloc, │ inma- │ de │ │
│ │ │ │ scara, etaj, │ narii │ primire │ │
│ │ │ │ apartament, │ │ │ │
│ │ │ │ sector │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴───────────┴───────────────────┴───────┴─────────┴───────────┘



Şef formaţiune de evidenta informatizata a persoanei, Întocmit,
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016