Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 692 din 29 octombrie 1992  pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kirgizstan, cu privire la comert si cooperare tehnico-stiintifica si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kirgizstan cu privire la schimburile de marfuri si platile pe anul 1992    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 692 din 29 octombrie 1992 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kirgizstan, cu privire la comert si cooperare tehnico-stiintifica si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kirgizstan cu privire la schimburile de marfuri si platile pe anul 1992

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 24 noiembrie 1992


Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan cu privire la comerţ şi cooperare tehnico-ştiinţificã şi Protocolul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan cu privire la schimburile de mãrfuri şi plãţile pe anul 1992, încheiate la Bucureşti la 18 septembrie 1992.


ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan cu privire la comerţ şi cooperare tehnico-ştiinţificã

Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan, numite în cele ce urmeazã pãrţi contractante,
În scopul consolidãrii prieteniei şi colaborãrii între cele doua tari şi dezvoltãrii relaţiilor comercial-economice bilaterale,
pornind de la principiile egalitãţii în drepturi şi avantajului reciproc şi de la alte principii ale dreptului internaţional,
dorind sa creeze bazele juridico-contractuale în vederea folosirii mai eficiente a posibilitãţilor economice şi comerciale ale ambelor pãrţi contractante,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Pãrţile contractante vor lua toate mãsurile necesare pentru a sprijini dezvoltarea relaţiilor comercial-economice reciproc avantajoase, stabile şi pe termen lung între România şi Republica Kirgizstan şi vor crea în acest scop condiţii favorabile.
ART. 2
Participanţii pãrţilor contractante la relaţiile economice externe se vor conduce, în colaborarea reciprocã, dupã principiile adoptate în practica financiarã şi comerţul internaţional, şi de la 1 ianuarie 1992 vor trece la decontãri şi plati în valuta liber convertibilã, în conformitate cu reglementãrile valabile în statele lor, precum şi în oricare din formele adoptate în practica bancarã internationala, cu respectarea echilibrului balanţei de plati.
Preţurile mãrfurilor şi serviciilor, care fac obiectul prezentului acord, se vor conveni pe baza preţurilor de pe pieţele internaţionale de referinta pentru produse şi servicii similare din punct de vedere tehnic şi calitativ.
ART. 3
Tranzacţiile comerciale în cadrul prezentului acord vor fi efectuate pe baza de contracte încheiate între persoane fizice şi/sau juridice din România şi Republica Kirgizstan, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare în fiecare ţara. Subiectii economici pot încheia contracte pentru livrãri de mãrfuri şi prestãri de servicii pentru orice nomenclator şi în orice volume. Nomenclatorul celor mai importante mãrfuri şi servicii, pentru fiecare an urmãtor, poate fi convenit şi precizat prin protocoale anuale ce se încheie pe baza prezentului acord.
ART. 4
Pãrţile contractante vor înlesni tranzitul pe teritoriul statelor lor al mãrfurilor participanţilor romani şi, respectiv, kirgizi la relaţiile economice externe în terţe tari sau din ţãrile terţe.
ART. 5
Bãncile împuternicite ale României şi Republicii Kirgizstan vor stabili de comun acord modalitatea tehnica de deservire bancarã a operaţiunilor economice externe decurgind din prezentul acord.
ART. 6
În scopul asigurãrii unor condiţii reciproc-avantajoase pentru dezvoltarea colaborãrii comercial-economice, pãrţile contractante îşi acorda una celeilalte regimul naţiunii celei mai favorizate.
Aceasta prevedere nu se extinde asupra:
1. avantajelor acordate sau care pot fi acordate, în viitor de cãtre una din pãrţile contractante altor tari, în scopul facilitatii comerţului de granita şi riveran;
2. avantajelor decurgind din participarea uneia dintre pãrţile contractante, în prezent sau în viitor, la uniuni vamale şi zone de comerţ liber.
ART. 7
Pãrţile contractante vor contribui la adincirea colaborãrii economice şi tehnico-ştiinţifice. Direcţiile unei asemenea colaborãri, pe lîngã comerţul reciproc, vor cuprinde extinderea cooperãrii în producţie, crearea de întreprinderi comune, uniuni şi organizaţii internaţionale, dezvoltarea turismului, precum şi introducerea altor forme moderne de colaborare utilizate în economia mondialã.
Problemele protecţiei investiţiilor reciproce şi ale evitãrii dublei impuneri vor fi reglementate ulterior prin acorduri corespunzãtoare între organele de resort ale României şi Republicii Kirgizstan.
ART. 8
În comerţul reciproc, pentru evaluarea calitãţii produselor, vor fi folosite standardele naţionale ale ambelor tari sau standardele internaţionale şi europene (ISO, MEK, SEN/SEN ELEK) în conformitate cu clauzele contractelor încheiate între agenţii economici.
Colaborarea în domeniul standardizarii se va infaptui în cadrul convenţiilor bilaterale încheiate între organele naţionale de standardizare.
ART. 9
Pãrţile contractante, în scopul stimulãrii schimburilor comerciale, îşi vor acorda reciproc, în conformitate cu legislaţia lor nationala, exonerarea de la perceperea de taxe vamale la importul urmãtoarelor categorii de mãrfuri:
a) materiale pentru probe, experimentari şi cercetãri, în valoare nu mai mare decît cea determinata prin legislaţia vamalã a pãrţilor contractante respective;
b) mostre fãrã valoare comercialã, materiale publicitare de reclama, documentare;
c) bunuri care au fost reparate sau înlocuite de partenerii la contract, în perioada de garanţie;
d) produse şi mãrfuri importate în regim temporar.
ART. 10
Mãrfurile ce se livreaza conform prezentului acord pot fi reexportate în tari terţe numai cu acordul prealabil scris al exportatorului.
ART. 11
Rezultatele elaborarilor tehnico-ştiinţifice obţinute împreunã cu subiectii pãrţilor contractante nu pot fi transmise unor terţe persoane şi nu vor fi publicate fãrã acordul prealabil, scris, al subiectilor respectivi.
ART. 12
Pãrţile contractante vor infiinta o comisie mixtã formatã din reprezentanţi ai României şi Republicii Kirgizstan pentru examinarea stadiului de îndeplinire a prezentului acord şi elaborarea de recomandãri în vederea dezvoltãrii şi extinderii colaborãrii comercial-economice şi tehnico-ştiinţifice. Şedinţele comisiei mixte vor avea loc, alternativ, în România şi Republica Kirgizstan, cel puţin o data pe an.
ART. 13
În prezentul acord pot fi introduse modificãri şi completãri pe baza înţelegerii pãrţilor contractante.
ART. 14
Eventualele diferende în interpretarea şi aplicarea prezentului acord vor fi soluţionate de pãrţile contractante prin consultãri reciproce la solicitarea oricãreia dintre pãrţi.
Prezentul acord va avea o valabilitate de 5 ani, putind fi denunţat prin notificarea de cãtre fiecare dintre pãrţile contractante celeilalte pãrţi contractante.
În acest caz, acordul îşi pierde valabilitatea dupã expirarea a 6 luni din ziua notificãrii privind denunţarea sa.
Prevederile prezentului acord vor continua sa se aplice, şi dupã expirarea lui, tuturor contractelor încheiate în perioada valabilitãţii sale, dar care nu au fost realizate în întregime pînã la data expirãrii acestuia.
ART. 15
Prezentul acord intra în vigoare la data notificãrii reciproce a îndeplinirii condiţiilor de fond şi forma necesare, potrivit legii naţionale pentru adoptarea unor astfel de documente.
Încheiat la Bucureşti la 18 septembrie 1992, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, kirgiza şi rusa, toate trei textele avînd aceeaşi valabilitate. În caz de divergenta în interpretarea textului, va fi considerat text de referinta, textul în limba rusa.

Din împuternicirea Guvernului
României
Gheorghe Albu

Din împuternicirea Guvernului
Republicii Kirgizstan
Marat Tazabekov



PROTOCOL
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan cu privire la schimburile de mãrfuri şi plãţile pe anul 1992

Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan, în conformitate cu Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan, cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţificã din 18 septembrie 1992,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
În scopul realizãrii relaţiilor comercial-economice necesare pentru economiile ambelor tari, o parte a livrãrilor reciproce de mãrfuri şi acordãrii de servicii se va infaptui pe baza listelor indicative prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezentul protocol şi care sînt parte integrantã a acestuia.
Nomenclatorul mãrfurilor şi serviciilor prevãzute în listele indicative poate fi precizat şi suplimentat cu acordul reciproc al ambelor pãrţi.
Participanţii la relaţiile economice externe ai celor doua tari vor încheia contracte pentru cumpãrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii prevãzute în listele indicative, dacã aceste mãrfuri şi servicii, din punct de vedere al nivelului lor tehnic, calitãţii şi condiţiilor de livrare, corespund cerinţelor organizaţiilor importatoare.
ART. 2
Participanţii romani şi kirgizi la relaţiile economice externe, prin înţelegere reciprocã şi pe rãspunderea lor, pot încheia contracte pentru livrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii peste nomenclatorul prevãzut în listele indicative menţionate în art. 1.
În legatura cu aceasta, organele competente ale celor doua tari vor acorda licenţe de export şi import pentru realizarea de operaţiuni privind livrarea mãrfurilor şi acordarea serviciilor, în cazul în care aceste operaţiuni corespund legislaţiei interne a ţãrilor lor.
ART. 3
Decontãrile şi plãţile pentru toate felurile de operaţiuni şi servicii se vor efectua în valuta liber convertibilã, în conformitate cu legislatiile în vigoare în România şi Republica Kirgizstan şi în orice forma adoptatã în practica bancarã internationala.
În urma înţelegerii dintre organele corespunzãtoare ale pãrţilor contractante, decontãrile şi plãţile se pot efectua şi în alte forme, adoptate în practica comerţului mondial, care nu contravin legislaţiei din fiecare ţara.
ART. 4
Prezentul protocol este parte integrantã a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan privind relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţificã din 18 septembrie 1992 şi intra în vigoare în conformitate cu procedura acordului respectiv.
ART. 5
Pentru tot ceea ce nu este prevãzut în prezentul protocol sînt valabile prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Kirgizstan din 18 septembrie 1992.
ART. 6
Prezentul protocol va fi în vigoare pînã la 31 decembrie 1992.
Contractele încheiate în cadrul prezentului protocol, care însã nu au fost realizate în perioada lui de valabilitate, se vor îndeplini în conformitate cu prevederile prezentului protocol.
Încheiat la Bucureşti la 18 septembrie 1992, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, kirgiza şi rusa, toate textele avînd aceeaşi valabilitate.
În cazul unui diferend în interpretarea textului, se va lua ca baza textul în limba rusa.

Din împuternicirea Guvernului
României
Gheorghe Albu

Din împuternicirea Guvernului
Republicii Kirgizstan
Marat Tazabekov


ANEXA 1

LISTA INDICATIVA
a mãrfurilor pentru exportul din România
în Republica Kirgizstan în anul 1992

Tabla din oţel (laminata la rece şi la cald) Timplarie din lemn(usi, ferestre)
Ţevi din oţel Mobila
Electrozi de sudura Incaltaminte din piele
Soda calcinata Incaltaminte din inlocuitori
Lacuri şi vopsele Incaltaminte din cauciuc
Coloranti organici de sinteza Manusi din piele
Carbid (în contrapartida cu energie electrica) Produse de galanterie din piele
Fibre artificiale Confecţii textile imblanite
Fibre poliamidice Confecţii textile
Fire poliester textile Tricotaje
Fibre relon tip covor Seturi de pat şi fete de masa
Medicamente Stofa de mobila
Articole tehnice din cauciuc Tesaturi din în şi cinepa,
Articole cosmetice şi de parfumerie inclusiv cu bucata
Astrolita (în contrapartida cu glicerina) Carne şi produse din carne
Policlorura de vinil Autobuze şi microbuze
Tuburi din policlorura de vinil Autotransportoare
Polietilena de mare densitate Autoincarcatoare
Linoleum Autoturisme Dacia
Tapet Autoturisme Oltcit
Folie PVC Autoturisme de teren ARO
Ciment Tractoare
Panouri semifabricate pentru Maşini agricole
construcţii (semanatori, grape
Tigle pluguri, combine
Cherestea de fag pentru porumb, combine pentru
Parchet din lemn de fag de plop cereale, depanusatoare de porumb
Buldozere tip OP-15 P şi altele, componente
Excavatoare (P-502, P-802, şi piese de schimb pentru
S-1208, S-3602) acestea).
Autogredere AG-180 Armãturi sanitare
Betoniere Maşini de cusut
Maşini pentru amestecarea şi turnarea Utilaje pentru industria
asfaltului alimentara (pentru prelucrarea
Ciocane vibratoare carnii, conservelor
Macarale, inclusiv pe senile de legume şi fructe, morarit şi
Automacarale G/P 10-20 t panificatie, linii pentru
Remorci, inclusiv agricole îmbuteliat lichide alimentare)
Autocisterne Transformatoare de putere
Vagoane de marfa Aparataje electrice de inalta
Echipament pentru industria cimentului şi tensiune
ceramicii şi piese de schimb Aparataj electric de joasa
Linii pentru fabricarea caramizilor tensiune
şi tiglelor Mijloace de automatizare
Maşini-unelte aschietoare, inclusiv de Aparate de mãsura şi control,
slefuit mecanice
Utilaj de forjare-presare, maşini-unelte, Aparate de mãsura şi control,
carusel, maşini de gaurit şi alte tipuri electrotehnice
de maşini unelte Centrale telefonice automate,
Prese inclusiv electronice
Acţionari electrice pentru
Maşini de prelucrarea lemnului maşini-unelte
Pompe de apa Conectori pentru centrale
Pompe dozatoare telefonice
Pompe electrice tehnologice Echipamente pneumatice şi
Motoare electrice de 25 kw şi peste hidraulice
Rulmenti Tehnica de calcul, inclusiv
Cazane de abur calculatoare personale
Cazane tip IMPAC pentru termoficare Componente electronice
Instalaţii de forat puţuri, tip Produse de mecanicã fina
FA-12, FA-32 Scule de mina
Echipamente pentru industria chimica Scule aschietoare
şi petrochimica Tehnica medicalã
Rezervoare pentru gaze lichefiate, Grupuri electrogene
inclusiv supape de siguranta Corpuri de iluminat
Armãturi industriale (din fonta şi oţel) Aragazuri de uz casnic
şi piese de schimb
Instrumente muzicale





ANEXA 2

LISTA INDICATIVA
a mãrfurilor propuse la exportul Republicii Kirgizstan în România

Lina Tesaturi din mãtase
Tutun Fire de lina pura
Scule de lacatuserie Produse tricotate
Intestine subtiri de oaie Camasi barbatesti
Pasta de roşii Îmbrãcãminte pentru copii
Seminţe de lucerna Produse din piele bruta
Seminţe de esparcet Pompe şi agregate
Seminţe de sfecla de zahãr Electromagneti
Seminţe de dovleac Foarfeci
puf - pene de pãsãri Cãrţi şi produse de papetarie
Apa minerala Semiremorci pentru tractoare
Sampanie Semiremorci de tractor pentru
Fructe uscate transportul lemnului
Puf de capra Oxid de itriu
Lina de tipul angora Lampi electrice
Deşeuri de bumbac Oxid de lantan
Suc gastric Oxid de ceriu
Coarne şi copite Oxid de niobiu
Miere Oxid de disprosiu
Materie prima de coarne-copite Oxid de holmiu
Piei brute,bucãţi mari-sub standard Oxid de erbiu
Prosoape flausate Oxid de yterbiu
Jucarii din mase plastice Siliciu monocristalin
Paltoane de blana Regulator de tensiune
Jocuri de sah - suvenire Regulator de faza seria ZFR-132
Joc de dame Generator sincron SGAM-4
Deşeuri din mãtase Statoare în arc SD-35
Deşeuri din lina Dispozitiv de încãrcare-descãrcare 4
Covoare şi produse tip covor ZR-2-12/66
Tesaturi din bumbac Regeneratoare
Agregate hidroelectrice ATE-1 Motor electric monofazat
Blocuri de granit seria 4AMAT-80
Plase Creioane mecanice
Freze Flomaster
Freze disc Tesaturi de sticla electroizolatoare
Scule de netezire LSE-105/130
Burghie cilindrice Ţevi flexibile electroizolatoare-TKSM
Pastile din aliaj dur Ţevi flexibile electroizolatoare-TKR
Dalti de alezat Profile şi benzi de sticla
Conectoare electrice plastica - SPP - EP
Demaroare magnetice Ţevi din sticla plastica TSP-EU
Intrerupatori automati Tesatura lacuita
Relee termice electroizolatoare LSD-30
Mandrine de strung ST-160 Panglica adeziva
Palan electric TZ-8511-561 electroizolatoare LSEPL
Lanturi de combina PRA- Panglica adeziva
25,4 6000(m) electroizolatoare PMLK-2
Tachet electrohidraulic TZ-30 U2, Diode de putere
TZ-30 HL2 Ulei de brad alb 10 ml
Presa de balotat Lichior (tincturi) jensen
Agregate de redresare Module
Masina centrifuga pentru Mercur
laborator medical Stibiu
Dispozitiv electrofreza PEF-3 Trioxid de stibiu
Masina electrica de tocat carne Trisulfat de stibiu
Cazan pentru fier produse Burghie din oţel rapid de la 3 mm la
alimentare 20 mm
Cazan electric pentru fier
produse alimentare
Rotisor electric
Dispozitiv "Cascad"
Dispozitiv de comanda
seria BU-3509, EPU
Resou electric "Lada"
Resou electric "Kainar"





──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016