Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 688 din 24 iunie 2008  privind modificarea   Hotararii Guvernului nr. 876/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 688 din 24 iunie 2008 privind modificarea Hotararii Guvernului nr. 876/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 493 din 2 iulie 2008
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
<>Hotãrârea Guvernului nr. 876/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de cãtre fondurile de garantare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 15 august 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Titlul hotãrârii va avea urmãtorul cuprins:

"HOTĂRÂRE
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare
a <>Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei
fondurilor SAPARD, Fondul european agricol
pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit,
Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea
riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare"

2. Articolul unic va avea urmãtorul cuprins:
"Articol unic. - Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre."
3. Titlul anexei va avea urmãtorul cuprins:

"NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Legii nr. 218/2005 privind stimularea
absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol
pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit,
Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea
riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare"

4. Punctul 1 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"1. Potrivit <>art. 1 alin. (1) din Legea nr. 218/2005 , republicatã, se constituie la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale Fondul de garantare a creditelor în scopul garantãrii instrumentelor financiare pe care instituţiile de credit le pun la dispoziţia beneficiarilor fondurilor SAPARD, Fondului european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondului european pentru pescuit, Fondului european de garantare agricolã, denumit în continuare Fond."
5. Punctul 2 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"2. Fondul se constituie anual din sumele returnate de cãtre fondurile de garantare ca urmare a rambursãrii creditelor de cãtre beneficiarii fondurilor SAPARD, Fondului european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondului european pentru pescuit, Fondului european de garantare agricolã, precum şi din fonduri de la bugetul de stat acordate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale cu aceastã destinaţie."
6. Punctul 6 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"6. Sumele alocate şi dobânzile aferente acestora vor fi evidenţiate distinct în evidenţele contabile ale fondurilor de garantare, fiind considerate «împrumuturi subordonate» acordate pe durata derulãrii creditelor angajate pentru finanţarea beneficiarilor Programului SAPARD, Fondului european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondului european pentru pescuit şi Fondului european de garantare agricolã."
7. Punctul 8 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"8. Sumele alocate şi dobânzile aferente sunt utilizate de fondurile de garantare pentru:
a) constituirea plafonului anual de garantare, cu o expunere de pânã la 5 ori. Valoarea totalã a garanţiilor care pot fi acordate în anul urmãtor în baza prevederilor <>Legii nr. 218/2005 , republicatã, nu va putea depãşi de 5 ori suma primitã şi dobânzile acumulate pânã la finele fiecãrui an, din care se vor deduce soldurile garanţiilor acordate deja şi sumele cuvenite fondurilor de garantare din comisionul de garantare datorat de fermierii privaţi - persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite conform legii, beneficiare de fonduri aferente Programului SAPARD, Fondului european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondului european pentru pescuit şi Fondului european de garantare agricolã.
Valorile maxime ale creditelor acordate de instituţiile de credit pentru cofinanţarea Programului SAPARD, Fondului european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondului european pentru pescuit, Fondului european de garantare agricolã, care pot fi garantate de fondurile de garantare, acoperã cheltuielile eligibile şi neeligibile pentru realizarea proiectelor;
b) acoperirea riscului asumat de fondurile de garantare din garanţiile acordate pe seama Fondului, respectiv suma garantatã, prin plata garanţiei/soldului garanţiei, pentru împrumutaţii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile asumate prin contractele de credit.
Asumarea riscului de cãtre fondurile de garantare se face proporţional, pe mãsura acordãrii şi rambursãrii creditului, potrivit graficului de eşalonare şi efectuãrii plãţilor. Valoarea garanţiei acordate se reduce cu suma ratelor rambursate de cãtre beneficiarul de credit, proporţional cu procentul de garantare convenit între instituţiile de credit şi fondurile de garantare.
Suma garantatã, respectiv expunerea fondurilor de garantare reprezintã suma maximã pânã la care fondurile de garantare rãspund în cazul producerii riscului garantat, în limita sumei garantate, şi anume pânã la 50% din valoarea creditelor pe termen scurt, acordate în scopul asigurãrii surselor de finanţare necesare realizãrii producţiei, respectiv capital de lucru acordat în acest scop, inclusiv linii de credit, şi de 70% pânã la 100% pentru creditele de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în convenţiile pe care le va încheia cu fondurile de garantare, va stabili condiţiile şi procentul de garantare practicat de acestea.
Centralele instituţiilor de credit vor transmite, dupã caz, lunar fondurilor de garantare informaţii privind soldul creditelor garantate, în scopul monitorizãrii expunerii prevãzute în <>Legea nr. 218/2005 , republicatã, şi al comunicãrii angajamentelor de garantare ale fondurilor de garantare la Banca Naţionalã a României.
Pentru suma garantatã, respectiv valoarea garanţiei acordate de fondurile de garantare, instituţiile de credit vor solicita debitorilor sã emitã un bilet la ordin stipulat fãrã protest, cu scadenţã la vedere, de valoare egalã cu suma garantatã, pe care creditorul îl va gira fãrã drept de regres fondurilor de garantare la momentul plãţii sumei garantate.
Garanţiile se vor acorda la solicitarea instituţiilor de credit, fãrã a se solicita pentru valoarea acestora alte garanţii din partea împrumutaţilor, pe baza creditelor aprobate de acestea, conform normelor proprii şi normelor/procedurilor de lucru ale fondurilor de garantare, care vor face parte din convenţiile încheiate cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
Plata sumei garantate/soldului acesteia se va face de cãtre fondurile de garantare numai dacã s-au respectat prevederile contractului de garantare încheiat între pãrţi şi dupã ce instituţiile de credit au iniţiat procedurile judiciare împotriva debitorului şi gireazã biletul la ordin emis de împrumutat în favoarea instituţiilor de credit;
c) acoperirea comisioanelor datorate fondurilor de garantare de cãtre persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale constituite conform legii. Comisionul se calculeazã ca procent aplicat la baza de calcul şi se încaseazã de fondurile de garantare în condiţiile art. 4 lit. c) din lege, dupã cum urmeazã:
- pentru creditele de producţie, linii de credit şi capital de lucru, investiţii pe termen scurt, o singurã datã la acordarea garanţiei, proporţional cu perioada de garantare;
- pentru creditele de investiţii pe termen mediu şi lung, anual, proporţional cu perioada de garantare, la soldul garanţiei de la 31 decembrie.
Comisionul se va plãti la acordarea garanţiei pentru primul an şi, respectiv, pânã la data de 1 martie a anului urmãtor, pe toatã perioada de garantare."
8. Punctul 9 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"9. Creanţele fondurilor de garantare rezultate din contractele de garantare, executate de instituţiile de credit, au regim de creanţã bugetarã şi sunt executate în condiţiile legislaţiei în vigoare. "
9. Punctul 10 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"10. Sumele disponibilizate pânã la data aprobãrii proiectelor sau acţiunilor ce se finanţeazã din Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolã, ca urmare a rambursãrii creditelor garantate de fondurile de garantare pentru proiectele SAPARD, vor fi virate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în condiţiile în care expunerea este sub nivelul prevãzut la art. 4 lit. a) din lege, potrivit convenţiilor încheiate cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale. Sumele disponibilizate dupã data aprobãrii acestor fonduri comunitare vor rãmâne la dispoziţia fondurilor de garantare în scopul utilizãrii acestora pentru acordarea de garanţii beneficiarilor Fondului european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondului european pentru pescuit, Fondului european de garantare agricolã."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat


Bucureşti, 24 iunie 2008.
Nr. 688.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016