Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 681 din 17 august 2000  pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Azerbaidjan privind cooperarea in domeniul invatamantului militar, semnat la Baku la 15 februarie 2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 681 din 17 august 2000 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Azerbaidjan privind cooperarea in domeniul invatamantului militar, semnat la Baku la 15 februarie 2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 29 august 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Protocolul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Azerbaidjan privind cooperarea în domeniul învãţãmântului militar, semnat la Baku la 15 februarie 2000.
ART. 2
Cheltuielile privind aplicarea protocolului se suporta din bugetul Ministerului Apãrãrii Naţionale.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
Ioan Mircea Plangu,
secretar de stat

Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Petre Roman


PROTOCOL
între Ministerul Apãrãrii Naţionale din România
şi Ministerul Apãrãrii din Republica Azerbaidjan
privind cooperarea în domeniul învãţãmântului militar

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Azerbaidjan, denumite în continuare pãrţi,
în concordanta cu prevederile Acordului de cooperare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Azerbaidjan, semnat la Bucureşti la 14 iulie 1999,
în dorinta de a dezvolta cooperarea în domeniul pregãtirii personalului,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile vor primi şi vor trimite personal militar şi civil (studenţi militari, subofiteri, ofiţeri şi salariaţi civili), denumit în continuare cursanţi, în vederea pregãtirii în instituţii militare de învãţãmânt ale Ministerului Apãrãrii Naţionale din România şi ale Ministerului Apãrãrii din Republica Azerbaidjan, potrivit cifrei de şcolarizare, specialitatilor şi termenelor ce vor fi stabilite de ambele pãrţi.
ART. 2
1. Trimiterea la cursuri se va face pe baza unui program de cooperare care se va semna anual. Programul de cooperare va cuprinde: numãrul curent, denumirea instituţiei militare de învãţãmânt, data începerii şcolarizãrii, numãrul de locuri, durata studiilor (luni, zile). În vederea întocmirii programului de cooperare, partea care trimite va solicita partii care primeşte informaţii referitoare la instituţiile militare de învãţãmânt în care se organizeazã pregãtirea (cursuri, obiective ale acestora, durata, condiţii de participare şi costul estimativ al şcolarizãrii).
2. Pregãtirea se va desfasura în limba statului partii care primeşte sau în engleza, conform planurilor şi programelor din instituţiile militare de învãţãmânt în care se organizeazã cursurile. Pentru cursanţii care nu stapanesc limba, partea care primeşte va organiza un curs de limba cu terminologie generalã şi de specialitate, cu durata de pana la un an.
3. Anual, pana la data de 31 mai, partea care trimite va transmite partii care primeşte cererea scrisã privind participarea personalului la studii, în care se vor mentiona:
a) specialitatile de învãţãmânt şi numãrul locurilor, separat pe forme de studii şi cursuri; în cazul candidaţilor la studii de doctorat - gradul, numele şi prenumele, studiile militare şi tema lucrãrii de doctorat;
b) necesitatea organizãrii unui curs pregatitor, pentru însuşirea terminologiei generale şi de specialitate, în limba romana sau azera.
4. Pana la data de 31 august a anului respectiv partea care primeşte va confirma posibilitatea de primire în instituţiile ei a numãrului de cursanţi pe specialitatile solicitate.
5. Pana la data de 30 septembrie a anului respectiv pãrţile vor semna programul de cooperare pentru anul de învãţãmânt urmãtor.
6. Cu 60 de zile înainte de începerea cursurilor partea care trimite va transmite lista nominalã cuprinzând candidaţi, în doua exemplare, în care se vor mentiona: gradul, numele şi prenumele, data naşterii, funcţia ocupatã, specialitatea, instituţia militarã de învãţãmânt.
ART. 3
Partea care primeşte va asigura:
a) personalul didactic;
b) dotãrile necesare în procesul de pregãtire, în conformitate cu planurile şi programele de învãţãmânt;
c) cazarea şi hranirea pe toatã durata studiilor, potrivit reglementãrilor în vigoare;
d) accesul la biblioteci, sali de lectura, sali de sport şi alte spaţii necesare în procesul de învãţãmânt;
e) asistenta medicalã şi stomatologica de urgenta, inclusiv spitalizarea şi medicamentele;
f) transportul pentru asigurarea procesului de învãţãmânt;
g) echipamentul special pentru lucrul pe instalaţii şi ţinuta de instrucţie, potrivit reglementãrilor în vigoare, pe toatã durata cursului. Acestea vor fi înapoiate la terminarea pregãtirii.
ART. 4
1. Partea care trimite va asigura:
a) sosirea cursanţilor la pregãtire în instituţiile militare de învãţãmânt, la termenele indicate în programul de cooperare, precum şi întoarcerea cursanţilor din concediu înainte de începerea cursurilor;
b) selecţia candidaţilor în vederea trimiterii la studii şi controlul medical al acestora, ţinând cont de cerinţele partii care primeşte.
2. Pe timpul pregãtirii, din punct de vedere militar, cursanţii se afla în subordinea atasatului apãrãrii al partii care trimite în ţara partii care primeşte. Acesta soluţioneazã, împreunã cu reprezentanţii competenţi ai instituţiei de învãţãmânt, toate problemele legate de pregãtirea cursanţilor şi de şederea acestora în ţara partii care primeşte.
3. Reprezentanţii partii care trimite pot vizita instituţiile militare de învãţãmânt în scopul cunoaşterii rezultatelor pregãtirii cursanţilor lor, precum şi a problemelor organizatorice şi a condiţiilor de trai, dupã punerea de acord cu partea care primeşte.
ART. 5
1. Cursanţii se vor prezenta la instituţia militarã de învãţãmânt respectiva cu urmãtoarele documente:
a) copii autentificate de pe documentele de studii, verificate de partea care trimite;
b) certificate de sãnãtate, eliberate cu cel mult doua luni înainte de începerea pregãtirii;
c) certificat medical asupra seropozitivitatii HIV;
d) certificat medical privind vaccinarea antidifterica şi antifebra tifoida.
Cursanţii vor fi dotati cu un set complet de echipament militar pentru uz cotidian.
2. În cazul în care cursanţii nu se prezintã la instituţiile militare de învãţãmânt în termen de 15 zile de la data începerii cursurilor, aceştia pierd dreptul de a le urma.
Reînscrierea cursanţilor care nu s-au prezentat la cursuri este posibila numai dupã innoirea cererii de cãtre partea care trimite.
3. Pe timpul pregãtirii cursanţii trebuie sa respecte legile statului în care studiazã, precum şi disciplina şi regulamentele militare obligatorii din instituţia militarã de învãţãmânt a partii care primeşte.
4. Cursanţii care vor incalca prevederile paragrafului 3 al acestui articol, care nu îndeplinesc în mod repetat cerinţele programei, cei consideraţi inapti pentru continuarea studiilor din cauza stãrii de sãnãtate, cei care absenteazã mai mult de 20% din orele alocate prin planul de învãţãmânt, precum şi cei chemaţi de la studii prin hotãrârea partii care trimite, înainte de absolvirea cursului, vor fi trimişi în ţara.
Partea care primeşte va informa, în prealabil, partea care trimite asupra cauzelor care au dus la trimiterea în ţara a cursanţilor.
5. Cursanţii care şi-au insusit conţinutul planului de învãţãmânt, au susţinut şi au promovat examenele şi lucrãrile de diploma (proiecte, teme) primesc documente de studii şi insigne. Instituţiile militare de învãţãmânt vor anexa foaia matricola şi conţinutul programului de învãţãmânt.
ART. 6
1. Cursanţii care studiazã în instituţiile militare ale partii care primeşte vor beneficia anual de concedii, conform planului de învãţãmânt al instituţiilor respective.
2. Partea care primeşte nu are obligaţii pentru organizarea concediilor cursanţilor.
3. În perioada şcolarizãrii în instituţiile militare de învãţãmânt cursanţii pot fi vizitati de membrii familiilor lor, costurile fiind suportate de cãtre cursanţi.
4. Deplasarea cursanţilor în afarã planului de învãţãmânt se va face pe cont propriu.
ART. 7
1. Partea care trimite suporta:
a) cheltuielile integrale pentru şcolarizare (învãţãmânt, cazare, hranire, asistenta medicalã şi transport intern), care se calculeazã în valuta convertibilã;
b) cheltuielile privind transportul cursanţilor şi al bagajelor acestora din ţara la locul de şcolarizare şi la întoarcerea în ţara, precum şi pentru motive personale deosebite;
c) cheltuielile privind întocmirea formalitãţilor legate de decesul cursantului şi transportul corpului neinsufletit în ţara de origine, în cazul în care acest eveniment a survenit pe timpul şederii în ţara în care se face instruirea. În acest caz partea care primeşte trebuie sa acorde sprijinul necesar partii care trimite şi sa comunice orice informaţie privind cauzele decesului;
d) cheltuielile implicate de aducerea în ţara de origine a cursanţilor, la care se face referire în art. 5 paragraful 4 din prezentul protocol.
2. În cazul chemãrii în ţara a cursanţilor de cãtre partea care trimite, cheltuielile de întreţinere se suspenda pe durata absentei.
3. În cazul deteriorarii ori pierderii, din vina cursanţilor, în timpul sau în afarã programului de învãţãmânt, a bunurilor partii care primeşte, contravaloarea reparaţiilor sau a înlocuirii obiectelor este în sarcina partii care trimite. Calculul costurilor reparatiei sau înlocuirii bunurilor deteriorate şi al costului bunurilor pierdute se va face pe baza actelor de constatare semnate de cãtre reprezentanţii celor doua pãrţi, la valoarea realã din statul partii care primeşte.
4. Plata costurilor integrale de şcolarizare, a costurilor reparatiei sau înlocuirii bunurilor deteriorate şi a bunurilor pierdute va fi facuta de partea care trimite, în valuta convertibilã, partii care primeşte, într-o perioada de 45 de zile de la data primirii calculelor corespunzãtoare.
ART. 8
1. Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile se înştiinţeazã reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrãrii lui în vigoare.
2. Amendamente la prezentul protocol pot fi aduse prin acordul scris al ambelor pãrţi. Amendamentele vor intra în vigoare conform paragrafului 1 al prezentului articol.
3. Prezentul protocol se încheie pentru o perioada de 5 ani. Valabilitatea acestuia se va prelungi automat pe noi perioade de câte 5 ani, dacã nici una dintre pãrţi nu va înştiinţa în scris cealaltã parte, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, despre intenţia de a-l denunta.
În cazul notificãrii intentiei de denunţare a protocolului de cãtre una dintre pãrţi, activitãţile începute vor fi continuate pana la sfârşitul perioadei pentru care au fost convenite anterior.
Prezentul protocol a fost semnat la 15 februarie 2000 la Baku, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, azera şi engleza, toate textele fiind egal autentice.
În cazul unor diferenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.

Pentru Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România,
Victor Babiuc,
ministrul apãrãrii naţionale

Pentru Ministerul Apãrãrii
din Azerbaidjan,
general colonel S. Abiyev,
ministrul apãrãrii

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016