Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 679 din 25 octombrie 1997  pentru aprobarea Regulamentului armelor de foc si al munitiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 679 din 25 octombrie 1997 pentru aprobarea Regulamentului armelor de foc si al munitiilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 321 din 20 noiembrie 1997
În temeiul <>art. 6 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Regulamentul armelor de foc şi al muniţiilor, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Autoritatea romana competenta sa notifice operaţiunile privind vânzarea, transferarea sau cedarea, cu orice titlu, a armelor de foc între cetãţenii sau persoanele juridice romane şi cetãţenii statelor membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Convenţiei europene referitoare la controlul achiziţionãrii şi deţinerii armelor de foc de cãtre particulari, Strasbourg - 28 iunie 1978, este Inspectoratul General al Poliţiei.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de interne,
Gavril Dejeu

Ministrul tineretului şi
sportului,
Sorin Stanescu


ANEXA 1


REGULAMENTUL
armelor de foc şi al muniţiilor

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Persoanele juridice care deţin şi folosesc sau efectueazã operaţiuni cu arme de tir, de vanatoare, pentru împrãştierea gazelor nocive, iritante sau de neutralizare, de recuzita, cu muniţii pentru aceste arme, precum şi cu arme de panoplie, sunt obligate sa se supunã controlului, exercitat de organele de poliţie competente, privind modul de respectare a dispoziţiilor legale, referitoare la deţinerea, portul, folosirea şi operaţiunile cu acestea.
Persoanele fizice titulare de permise pentru obţinerea şi folosirea armelor de foc sunt obligate sa prezinte la control armele şi munitia deţinute, la cererea organelor de poliţie competente.
În cazul refuzului nejustificat de a prezenta la control armele şi munitiile deţinute, organele de poliţie vor efectua controlul conform normelor stabilite de lege pentru efectuarea percheziţiei.
ART. 2
Inspectoratul General al Poliţiei poate autoriza, în condiţiile prevãzute de lege, persoanele fizice sau persoanele juridice solicitante sa detina şi sa foloseascã arme şi muniţii de tir, de vanatoare, de autoaparare cu glont sau cu gaze iritant-lacrimogene, de recuzita, precum şi arme de panoplie ori sa efectueze operaţiuni cu acestea.
Evidenta persoanelor autorizate conform alin. 1 se tine de cãtre Inspectoratul General al Poliţiei.
ART. 3
Persoanele fizice nu pot dobândi, nu pot deţine şi nu pot folosi arme de foc fãrã pat sau cu pat rabatabil şi nici nu pot modifica în acest sens armele deţinute legal. De asemenea, vanatorii autorizaţi, care nu sunt şi antrenori sau sportivi de categoria I, nu pot deţine pistoale sau revolvere de tir.
Persoanele juridice autorizate sa execute operaţiuni cu arme de foc şi muniţii nu pot vinde persoanelor fizice arme din categoria celor prevãzute în alin. 1.

CAP. 2
Deţinerea, portul şi folosirea armelor de foc şi a muniţiilor

Secţiunea 1
Condiţiile în care persoanele fizice pot deţine şi, dupã caz, pot purta şi folosi arme de foc şi muniţii

ART. 4
Eliberarea, vizarea, preschimbarea ori retragerea permiselor de arma, precum şi înscrierea sau anularea din permis a unor arme de foc se fac de cãtre inspectoratul de poliţie judeţean sau de cãtre Direcţia Generalã a Poliţiei Municipiului Bucureşti, dupã caz, în a carei raza teritorialã domiciliazã persoana fizica în cauza.
Pentru cetãţenii strãini cu domiciliul sau cu resedinta în România, operaţiunile prevãzute la alin. 1 se fac de cãtre inspectoratul de poliţie judeţean sau de cãtre Direcţia Generalã a Poliţiei Municipiului Bucureşti, dupã caz, în a carei raza teritorialã aceştia îşi au domiciliul sau resedinta.
ART. 5
Cetãţenii romani pot solicita, organelor competente prevãzute la art. 4, autorizaţie de deţinere a armelor de foc. La cererea scrisã solicitantul va anexa un certificat medical din care sa rezulte ca este apt sa detina arme şi muniţii, o fotografie color cu dimensiunile 4 X 5 cm, certificat de cazier judiciar, precum şi un act prin care dovedeşte ca are calitatea sau funcţia prevãzutã de lege, care îi da dreptul sa obţinã autorizaţia pentru categoria de arma solicitatã, respectiv permis de vanatoare pentru membrii vanatori şi adeverinte pentru sportivii de categoria I, antrenori şi persoanele care îndeplinesc o funcţie care implica exerciţiul autoritãţii publice.
Cetãţenii strãini domiciliaţi sau cu resedinta în România trebuie sa anexeze la cerere o copie de pe actul de identitate eliberat de autoritãţile romane.
Persoana titulara de permis, care solicita autorizarea pentru deţinerea unui alt fel de arma decât cele înscrise în permis, trebuie sa anexeze la cerere numai dovada calitãţii sau, dupã caz, a funcţiei care îi da dreptul sa solicite autorizaţia pentru arma respectiva.
ART. 6
În cazul aprobãrii cererii de autorizare, organul de poliţie elibereazã solicitantului o comunicare, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament, care îi serveşte la procurarea armelor şi la dovedirea acestei autorizari pana la eliberarea permisului sau, dupã caz, pana la înscrierea armelor în permis.
Termenul de valabilitate a comunicãrii este de 90 de zile şi poate fi prelungit, pentru motive justificate, cu cel mult 90 de zile.
Armele procurate se prezintã organului de poliţie pentru efectuarea unei verificãri generale şi pentru a stabili dacã acestea corespund cu cele pentru care s-a eliberat comunicarea. Dupã efectuarea acestor operaţiuni, organul de poliţie va elibera permisul de arma sau, dupã caz, va înscrie în permis noua arma procurata şi va retine comunicarea eliberata conform prevederilor alin. 1.
ART. 7
Persoanei autorizate sa detina şi, dupã caz, sa poarte şi sa foloseascã arme şi muniţii i se elibereazã "Permis de arma", denumit în continuare permis.
Permisul va cuprinde numele de familie şi prenumele, domiciliul, fotografia şi semnatura titularului, numãrul şi data eliberãrii, denumirea, ştampila şi semnatura organului emitent, felul şi seria armei pentru care s-a obţinut autorizarea de a fi detinuta, cantitatea de munitie care poate fi detinuta, precum şi rubrici pentru vizele periodice şi menţiunile de schimbare a domiciliului titularului.
Modelul permisului se stabileşte de Inspectoratul General al Poliţiei.
ART. 8
Înscrierea în permis a armelor se face numai de cãtre organele de poliţie competente, pe baza actelor de provenienta şi cu menţionarea elementelor necesare identificarii fiecãrei arme.
În sensul prezentului regulament, prin acte de provenienta se înţelege: factura, chitanţa de achitare a taxelor vamale, act de vânzare-cumpãrare, act de donaţie, certificat de moştenitor, ordin de recompensare, dupã caz.
ART. 9
Titularii permiselor sunt obligaţi sa pãstreze la domiciliu armele şi munitiile, în dulapuri incuiate şi asigurate, astfel încât sa nu permitã accesul la ele al persoanelor neautorizate.
Dulapurile trebuie prevãzute cu un compartiment separat, cu sisteme de închidere cu cheie, pentru pãstrarea muniţiei, a inchizatoarelor de carabina şi a piesei a 3-a de la armele cu ţevi basculante. Armele semiautomate se asigura cu sisteme fabricate special pentru blocarea tragaciului.
ART. 10
Persoanele autorizate sa detina şi sa foloseascã pistol sau revolver pentru paza şi apãrare personalã, care, dupã încetarea îndeplinirii funcţiei ce implica exerciţiul autoritãţii publice, au obţinut prelungirea autorizaţiei de deţinere a unei astfel de arme, pot solicita în continuare închirierea acestora de la Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei, conform legii.
ART. 11
Persoanele autorizate sa detina şi sa foloseascã arme şi muniţii pentru paza şi apãrare personalã sunt obligate sa le depunã la intrarea în localurile organelor sau instituţiilor publice, la personalul însãrcinat cu paza sediilor; armele şi munitia predate se pãstreazã în locuri special amenajate şi pazite şi sunt restituite persoanelor care le-au predat, la ieşirea acestora din sediu.
ART. 12
Persoanele autorizate sa detina şi sa foloseascã arme pentru paza şi apãrare personalã pot sa efectueze trageri de antrenament cu armele pe care le deţin, în poligoanele autorizate de Ministerul de Interne, cu achitarea costului muniţiei şi al materialelor folosite la efectuarea tragerii.
ART. 13
Urmaşii minori ai persoanei defuncte sau declarate judecãtoreşte disparuta, care vor sa detina armele de vanatoare sau de panoplie ce au aparţinut legal persoanei pe care o moştenesc, le pot pãstra, pana la împlinirea vârstei de 18 ani şi cu îndeplinirea condiţiilor cerute pentru autorizare, la asociaţia de vanatori sportivi al carei membru a fost defunctul sau disparutul ori la alta asociaţie de vanatori sportivi, legal constituitã, cu plata taxei stabilite de asociaţie, care include şi cheltuielile necesare întreţinerii armelor.
Armele la care se referã alin. 1 nu pot fi folosite de asociaţia de vanatori sportivi care le-a primit în pãstrare.

Secţiunea a 2-a
Condiţiile în care persoanele juridice pot deţine şi pot folosi arme de foc şi muniţii

ART. 14
Eliberarea, vizarea ori preschimbarea autorizaţiei pentru deţinerea de arme şi muniţii, pentru efectuarea operaţiunii cu arme şi muniţii, pentru construirea şi amenajarea de poligoane de tir se fac, la cererea persoanelor juridice interesate, de cãtre inspectoratul de poliţie judeţean sau de cãtre Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti, dupã caz, în a carei raza teritorialã îşi are sediul persoana juridicã.
Cererea trebuie sa cuprindã:
a) denumirea şi sediul persoanei juridice;
b) activitatea pentru care solicita autorizarea.
La cerere se anexeazã o copie de pe statutul persoanei juridice şi o copie de pe certificatul de înmatriculare a acesteia la Registrul comerţului.
Modelul autorizaţiei pentru efectuarea operaţiunilor cu arme de foc şi muniţii este cel prevãzut în anexa nr. 2 la prezentul regulament.
ART. 15
Persoanele juridice autorizate vor solicita avizul organelor de poliţie pentru salariaţii care vor purta şi vor folosi arme şi muniţii.
Salariaţii persoanelor juridice care au obţinut avizul organelor de poliţie vor purta şi vor folosi armele şi munitiile cu care au fost dotati în baza unui ordin de serviciu, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament şi care trebuie sa cuprindã: numele de familie şi prenumele salariatului, seria şi numãrul actului de identitate, funcţia detinuta, marca, seria şi calibrul armei, cantitatea de munitie, semnatura conducatorului persoanei juridice şi ştampila, spaţii pentru viza anuala a organelor de poliţie.
ART. 16
Salariaţii persoanelor juridice care au obţinut avizul organelor de poliţie sa detina şi sa foloseascã, în interesul serviciului, arme de foc şi muniţii au obligaţia de a executa activitãţi de pregãtire profesionalã specifica privind modul de deţinere şi uzul de arma.
Pregãtirea prevãzutã la alin. 1 se executa de cãtre conducerea persoanei juridice, pe baza tematicii pe care o întocmesc anual şi pe care o prezintã, spre aprobare, organelor de poliţie.
În cadrul activitãţilor de pregãtire profesionalã, persoanele menţionate la alin. 1 executa trageri cu armamentul din dotare, organizate şi conduse de organele de poliţie competente.
ART. 17
Persoana juridicã autorizata sa detina şi sa foloseascã arme şi muniţii este obligatã sa ţinã evidenta acestora în registre numerotate şi înregistrate anual la organul de poliţie competent; salariaţii care au obţinut avizul organelor de poliţie sa detina şi sa foloseascã, în interesul serviciului, arme şi muniţii sunt obligaţi sa semneze în aceste registre la primirea şi la predarea lor, menţionându-se data şi ora la care s-au fãcut aceste operaţiuni.
Registrele trebuie prezentate organelor de poliţie cu ocazia efectuãrii controalelor privind modul de evidenta a armelor şi muniţiilor deţinute.
ART. 18
Armele şi munitiile deţinute de persoanele juridice, în timpul în care nu se afla asupra personalului care le poarta, se pãstreazã în camere special destinate acestui scop, în dulapuri metalice separate, pentru arme şi pentru muniţii, confectionate conform prevederilor art. 9; uşile camerelor şi ale dulapurilor, dupã efectuarea operaţiunilor de predare-preluare a armelor şi muniţiilor, se sigileaza.
Camerele în care se afla dulapurile pentru pãstrarea armelor şi muniţiilor trebuie sa aibã usi metalice, prevãzute cu doua sisteme de închidere cu cheie, cu grilaje metalice cu bare de minimum 14 mm grosime şi ochiuri de 10 X 10 cm, şi trebuie asigurate cu sisteme de alarmare alimentate cu energie electrica de la reţea şi de la o baterie de acumulatori. Aceste camere trebuie sa dispunã de o gura de aerisire de 20 X 20 cm, cu grilaj metalic incastrat în zid, prevãzut cu sita metalicã, şi se asigura cu paza permanenta înarmatã, în trei schimburi, iar în interiorul lor este interzisã pãstrarea altor obiecte.
ART. 19
Perimetrele poligoanelor de tir sportiv, precum şi cele pentru practicarea tirului vanatoresc trebuie asigurate cu gard pe care se monteaza, din 20 în 20 de metri, placute avertizoare cu inscripţia "POLIGON DE TRAGERE CU ARME DE FOC, ACCESUL STRICT INTERZIS!".
ART. 20
Depozitele de arme şi muniţii din incinta poligoanelor de tir se asigura cu paza înarmatã, cu sisteme de alarmare, instalaţii de iluminat şi posturi telefonice în cabinele paznicilor.
ART. 21
Accesul la poligoanele de tir se face numai prin intrãrile stabilite de cãtre administraţia poligoanelor.

Secţiunea a 3-a
Dispoziţii comune secţiunilor 1 şi a 2-a

ART. 22
Persoana nemultumita de modul de rezolvare a cererii adresate inspectoratelor de poliţie judeţene sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în legatura cu solicitarile care au ca obiect deţinerea de arme, muniţii şi efectuarea operaţiunilor cu acestea, se poate adresa cu plângere Inspectoratului General al Poliţiei.
Inspectoratul General al Poliţiei soluţioneazã plângerea în termen de 30 de zile şi comunica, înãuntrul acestui termen, modul de soluţionare a plangerilor.
ART. 23
Persoanele prevãzute în art. 22, nemultumite de modul de rezolvare a plangerilor, se pot adresa instanţei de judecata, potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare, în termen de 15 zile de la data comunicãrii.

CAP. 3
Operaţiuni cu arme de foc şi muniţii

ART. 24
Persoanele juridice în al cãror obiect de activitate intra producţia de arme şi muniţii pentru tir, vanatoare, de imprastiere a gazelor nocive iritante sau de neutralizare, ori de recuzita, vor solicita avizul organelor de poliţie competente, în vederea autorizãrii lor de cãtre instanţele de judecata, în care scop vor depune la acestea urmãtoarele acte: copie de pe statutul societãţii comerciale, din care sa rezulte ca au ca obiect de activitate producţia de arme sau muniţii, şi copie de pe autorizaţia de depozitare a capselor, pulberii şi cartuselor, eliberata de organele de protecţie a muncii; în cazul în care societatea comercialã funcţioneazã într-o clãdire special construitã, va prezenta şi copii de pe autorizaţia de construcţie şi de pe certificatul de urbanism.
ART. 25
Persoanele juridice autorizate, în condiţiile legii, sa producã arme de foc sunt obligate sa ţinã, în registre numerotate şi înregistrate la organele de poliţie competente, evidenta materialelor din care se confectioneaza piesele metalice ale armelor, a pieselor finite şi a pieselor rebutate, menţionând numãrul acestora.
ART. 26
Ansamblurile şi subansamblurile armelor de foc vor purta serii de producţie, menţionate în registre numerotate şi înregistrate la organele de poliţie competente.
Produsul finit va fi inseriat prin inscriptionarea seriei principale pe teava şi pe bascula, pentru armele de acest tip, şi, respectiv, pe teava, cutia mecanismelor şi inchizator, pentru carabinele de vanatoare, armele de tir cu glont şi armele confectionate pentru împrãştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare.
ART. 27
Piesele, ansamblurile, subansamblurile şi piesele rebutate se predau, pe baza de proces-verbal, de cãtre conducãtorii secţiilor de producţie care şi-au încheiat programul zilnic de lucru conducãtorilor secţiilor de producţie care îşi încep programul de lucru.
În situaţia în care nu exista continuitate între schimburile de producţie, conducãtorii secţiilor de producţie vor preda, pe baza de proces-verbal, materialele menţionate la alin. 1 la magazia înfiinţatã în acest scop în cadrul persoanei juridice.
ART. 28
Conducãtorul sectiei de montaj al produselor finite va preda, pe baza de proces-verbal, armele confectionate în timpul schimbului de lucru la magazia de produse finite.
ART. 29
Evidenta armelor confectionate se tine de cãtre gestionarul magaziei de produse finite într-un registru numerotat şi înregistrat la organele de poliţie competente, în care se vor mentiona: numãrul curent al operaţiunii, tipul armei, marca, seria principala a armei, calibrul, data şi ora intrãrii armei în magazie, numele de familie, prenumele şi funcţia celui care a predat-o şi semnatura acestuia, numele de familie, prenumele şi funcţia celui care a primit arma şi semnatura acestuia.
În acelaşi registru se vor mentiona: data şi ora iesirii armei din magazia de produse finite, numele de familie, prenumele, adresa, seria şi numãrul actului de identitate al celui care ridica arma, denumirea şi sediul persoanei juridice al carei salariat este acesta, numãrul şi data autorizãrii de cãtre organele de poliţie a persoanei juridice pentru a executa operaţiuni cu arme de foc sau pentru a deţine astfel de arme, numãrul şi data facturii de cumpãrare, numãrul şi data eliberãrii delegaţiei şi a ordinului de serviciu al persoanei care executa paza înarmatã a transportului, numãrul de înmatriculare a autovehiculului cu care se transporta armele.
ART. 30
Evidenta muniţiei folosite pentru reglarea armelor produse se va tine într-un registru numerotat şi înregistrat la organele de poliţie competente, care va cuprinde: numãrul curent al operaţiunii, numãrul şi data facturii de cumpãrare a muniţiei, denumirea şi sediul persoanei juridice care a eliberat factura, calibrul cartuselor cu glont sau gaze iritant-lacrimogene, respectiv calibrul, lungimea tubului şi dimensiunea alicelor pentru munitia încãrcatã cu alice, numele de familie, prenumele şi funcţia celui care a ridicat cartusele din depozit, semnatura de primire, data şi ora restituirii la depozit a tuburilor trase, a cartuselor rãmase nefolosite şi a celor care nu au funcţionat şi semnatura gestionarului care le-a primit.
Cartusele care nu au funcţionat se vor pãstra, pana la distrugerea lor, într-un spaţiu avizat de organele de protecţie a muncii.
ART. 31
Tragatorul care executa reglarea armelor va întocmi, la terminarea acestei operaţiuni, un proces-verbal în care va mentiona: numele de familie, prenumele, funcţia şi data reglarii armei, marca, seria şi calibrul armei reglate, numãrul de cartuse folosite pentru reglare şi numãrul cartuselor care nu au funcţionat.
ART. 32
Periodic, prin grija gestionarului depozitului de munitie, tuburile trase ale cartuselor cu alice, dacã nu se refolosesc sau nu se valorifica, vor fi distruse, prin ardere, în incinta fabricii producãtoare de arme care a folosit munitia, de cãtre o comisie constituitã din gestionarul depozitului de munitie, un cadru de conducere al fabricii şi un lucrator din organul de poliţie competent, intocmindu-se, cu aceasta ocazie, un proces-verbal.
Tuburile trase ale cartuselor cu glont se valorifica prin agenţii economici cu profil metalurgic, menţionându-se, în factura, greutatea acestora.
Munitia cu glont, care nu a funcţionat cu ocazia reglarii armelor produse, va fi distrusa în locuri şi de cãtre persoane autorizate în acest sens de cãtre organele de protecţie a muncii, care avizeazã şi tehnologia necesarã pentru aceasta operaţiune.
ART. 33
Persoana juridicã care fabrica arme de foc este obligatã sa elibereze, pentru fiecare arma, certificat de garanţie, iar pentru armele cu glont, şi tintele pe care s-a efectuat reglarea finala a acestora.
ART. 34
Persoanele juridice autorizate pentru producţia de cartuse sunt obligate sa ţinã evidenta zilnica a acestora, a capselor şi pulberii folosite, într-un registru numerotat şi înregistrat la organele de poliţie competente, care va cuprinde urmãtoarele rubrici: numãrul curent al operaţiunii, numãrul lotului de cartuse şi data la care s-au fabricat, numãrul de bucãţi, tipul şi calibrul acestora, dimensiunea în milimetri a diametrului alicelor, cantitatea de pulbere folositã, numãrul de capse întrebuinţat la încãrcare, numãrul cartuselor şi al capselor rebutate, numãrul de cartuse pentru fiecare lot folosite la testare, numãrul camerei unde au fost depozitate cartusele.
Cartusele rebutate vor fi descãrcate, în aceeaşi zi, de capse şi de pulbere, în spaţii special amenajate şi autorizate de organele de protecţie a muncii, şi vor fi returnate la magazia de materii prime, intocmindu-se proces-verbal.
ART. 35
Evidenta zilnica a livrãrilor de cartuse de cãtre persoanele menţionate la art. 24 se tine într-un registru special, numerotat şi înregistrat la organele de poliţie competente, care va cuprinde: numãrul curent al operaţiunii, numãrul lotului de cartuse, numãrul de bucãţi, tipul şi calibrul acestora, dimensiunea alicelor, denumirea şi sediul persoanei juridice care cumpara cartusele, numãrul şi data autorizãrii acesteia de cãtre organele de poliţie, numãrul şi data facturii de cumpãrare, numele de familie, prenumele, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate al persoanei delegate sa ridice munitia, numãrul şi data eliberãrii delegaţiei şi a ordinului de serviciu al persoanei care executa paza transportului, numãrul de înmatriculare a autovehiculului cu care se efectueazã transportul.
ART. 36
Persoanele juridice autorizate sa fabrice cartuse trebuie sa depoziteze pulberea şi cartusele în încãperi separate, special amenajate şi autorizate de organele competente, conform normelor legale în vigoare.
Capsele se pãstreazã în dulapuri metalice sau în încãperi speciale, autorizate conform alin. 1.
ART. 37
Persoanele juridice autorizate sa repare arme şi care confectioneaza cartuse de vanatoare cu alice sunt obligate sa ţinã evidenta zilnica a cartuselor confectionate, a capselor şi pulberii folosite, în registrul de evidenta, numerotat şi înregistrat la organele de poliţie competente, care va cuprinde: numãrul curent al operaţiunii, denumirea şi sediul societãţii comerciale de la care s-au cumpãrat capsele şi pulberea necesarã confectionarii cartuselor, numãrul şi data facturii de cumpãrare a acestora, numãrul şi calibrul cartuselor confectionate zilnic.
Evidenta vânzãrii zilnice de cartuse confectionate conform alin. 1 se tine într-un registru numerotat, sigilat şi înregistrat la organele de poliţie competente, care cuprinde urmãtoarele rubrici: numãrul curent al operaţiunii, numele de familie, prenumele, domiciliul cumpãrãtorului, seria permisului de arma, data şi organul de poliţie care l-a eliberat, cantitatea de munitie cumpãratã, semnatura cumpãrãtorului.
ART. 38
Spaţiile destinate pãstrãrii şi depozitarii armelor şi muniţiilor - depozite şi magazii - vor îndeplini condiţiile impuse de normele tehnice care se aplica în Ministerul de Interne, în baza cãrora se va face şi autorizarea acestora de cãtre organele abilitate prin lege.
Persoanele juridice deţinãtoare de depozite şi de magazii de arme şi muniţii, autorizate, sunt obligate sa ţinã evidenta acestora în registre numerotate şi înregistrate la organele de poliţie.
Registrele trebuie sa cuprindã: denumirea şi sediul persoanei juridice care a introdus armele şi munitiile în depozit, numãrul şi data licenţei de import, numãrul şi data vizei licenţei acordate de cãtre organele de poliţie, data introducerii armelor şi muniţiilor în depozit, numele de familie, prenumele, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate al persoanei delegate sa transporte armele şi munitiile la depozit, numãrul şi data eliberãrii delegaţiei şi a ordinului de transport, numãrul de înmatriculare a autovehiculului cu care s-a efectuat transportul, numele de familie, prenumele, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate al persoanei care a executat paza transportului, marca, seria şi calibrul fiecãrei arme, numãrul, calibrul şi producãtorul muniţiei, data iesirii materialelor din depozit, denumirea şi adresa persoanei juridice care le-a ridicat din depozit, numãrul şi data facturii, numele de familie, prenumele, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate al persoanei delegate sa le ridice, numãrul şi data eliberãrii delegaţiei şi a ordinului de transport, numãrul de înmatriculare a autovehiculului care efectueazã transportul, numele de familie, prenumele, domiciliul, seria şi numãrul actului de identitate al persoanei care executa paza transportului.
ART. 39
Magazinele autorizate, în condiţiile legii, pentru a efectua acte de comerţ şi de consignaţie cu arme de foc şi muniţii sunt obligate sa ţinã evidenta acestora în registre separate, numerotate şi înregistrate la organele de poliţie competente.
Registrul pentru evidenta operaţiunilor cu arme de foc va cuprinde urmãtoarele rubrici: numãrul curent al operaţiunii, numele de familie, prenumele şi adresa persoanei care depune arma spre vânzare, seria permisului sau a altui document legal în baza cãruia deţine arma depusa spre vânzare, tipul, marca, seria şi calibrul armei, numele de familie, prenumele şi adresa cumpãrãtorului, numãrul şi data autorizaţiei de cumpãrare şi organul de poliţie care a eliberat-o, numãrul şi data facturii eliberate cu ocazia cumpãrãrii armei, preţul armei şi semnatura cumpãrãtorului.
Registrul pentru evidenta operaţiunilor cu cartuse va cuprinde urmãtoarele rubrici: numele de familie, prenumele şi adresa vânzãtorului, seria permisului, data şi organul de poliţie care l-a eliberat sau a altui document legal în baza cãruia deţine munitia depusa spre vânzare, numãrul şi calibrul cartuselor, numele de familie, prenumele şi adresa cumpãrãtorului, numãrul şi data autorizaţiei de cumpãrare şi organul de poliţie care a eliberat-o, seria, data şi organul de poliţie emitent al permisului cumpãrãtorului, numãrul şi data facturii eliberate cu ocazia cumpãrãrii muniţiei, preţul cartuselor şi semnatura cumpãrãtorului.
ART. 40
Armele deţinute de Federaţia Romana de Tir, precum şi de asociaţiile şi cluburile sportive cu secţii de tir afiliate acesteia pot fi vândute persoanelor fizice sau juridice autorizate de organele Ministerului de Interne, abilitate.
ART. 41
Persoanele juridice autorizate, în condiţiile legii, sa efectueze operaţiuni de import-export cu arme şi muniţii de tir, de vanatoare, cu gaze iritant-lacrimogene, de recuzita, precum şi cu arme de panoplie prezintã, pentru aviz, Inspectoratului General al Poliţiei, licentele pentru importul sau exportul de arme, muniţii, capse şi pulberi pentru muniţii.
ART. 42
Persoanele juridice prevãzute la art. 41 sunt obligate sa ţinã evidenta operaţiunilor efectuate în registre numerotate şi înregistrate la organele de poliţie competente.
Registrul va cuprinde: numãrul curent al operaţiunii, numãrul şi data eliberãrii licenţei de import/export sau, dupã caz, numãrul şi data vizei licenţei acordate de cãtre organele de poliţie, cantitatea de arme sau muniţii care fac obiectul licenţei, denumirea şi adresa partenerului strãin de la care importa armele sau munitiile sau, dupã caz, cãruia îi sunt destinate, data efectuãrii operaţiunii, iar în privinta importurilor se vor mentiona: denumirea persoanei juridice din România, beneficiara a importului, sediul acesteia, numãrul şi data autorizãrii ei de cãtre organele de poliţie.
Dacã, dupã intrarea în ţara a armelor şi muniţiilor, acestea se depoziteaza în vederea livrãrii cãtre un beneficiar intern, se vor specifica denumirea şi adresa persoanei juridice care deţine depozitul, precum şi numãrul şi data autorizãrii depozitului de cãtre organele de poliţie.
ART. 43
Persoanele juridice romane, care efectueazã transporturi internaţionale de mãrfuri, asigura paza armelor şi muniţiilor, aflate în tranzit prin România, cu personal propriu specializat, sau prin intermediul societãţilor comerciale romane al cãror obiect de activitate îl constituie prestarea de servicii în domeniul protecţiei şi pazei.
ART. 44
Armele de panoplie se fac inofensive, de cãtre armurieri autorizaţi, prin perforarea tevilor, imediat dupã camera cartusului, diametrul orificiului fiind de cel puţin 5 mm.
Armele de recuzita se fac inofensive prin obturarea canalului tevii cu ajutorul a doua stifturi de oţel fixate prin sudura de exteriorul tevii şi amplasate astfel încât sa nu permitã introducerea în camera cartusului decât a muniţiei de manevra, neincarcata cu glont sau cu alice.
ART. 45
Cetãţenii strãini care nu au domiciliul sau resedinta în România pot cumpara, prin magazinele autorizate, arme şi muniţii de vanatoare, de tir, pentru împrãştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare, arme de recuzita şi arme de panoplie.
ART. 46
În vederea cumpãrãrii de arme şi muniţii, cetãţenii strãini trebuie sa prezinte organelor de poliţie competente cererea pentru eliberarea comunicãrii de cumpãrare, precum şi autorizaţia emisã de autoritãţile tarii ai carei cetãţeni sunt, tradusa în limba romana şi autentificatã la un notar public din România, cu specificarea felului armei şi a cantitãţii de munitie ce urmeazã a fi cumpãrate.
Comunicarea de cumpãrare, completatã de magazinul prin care s-a efectuat vânzarea-cumpãrarea armei cu caracteristicile acesteia, numãrul şi data facturii de cumpãrare şi poziţia din registrul de evidenta a vanzatorilor de arme se restituie de cãtre cumpãrãtor organului de poliţie care a eliberat-o, în termen de 48 de ore de la cumpãrare.
ART. 47
Scoaterea din ţara a armelor şi muniţiilor cumpãrate de cetãţenii strãini care nu au domiciliul sau resedinta în România se face în termen de 5 zile de la data cumpãrãrii, în baza notificãrii eliberate de organele de poliţie competente, prin care se verifica legalitatea operaţiunii, conform modelului prezentat în anexa nr. 4 la prezentul regulament.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 48
Încãlcarea dispoziţiilor prezentului regulament constituie contravenţie, dacã fapta nu a fost sãvârşitã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa constituie infracţiune, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 200.000 lei la 1.000.000 lei, nerespectarea dispoziţiilor art. 1, art. 13 alin. 2, art. 19, 20, 27, 28, 30, 31 şi 32;
b) cu amenda de la 400.000 lei la 2.400.000 lei, nerespectarea dispoziţiilor art. 3, art. 16 alin. 1 şi 2, art. 17, 18, 24, 25, 26, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 41, 42, 45 şi 47.
Nerespectarea dispoziţiilor art. 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 32, 34, 35, 36, 37, 38, 39 şi 42 poate atrage şi suspendarea autorizaţiei de funcţionare, pana la rezolvarea neregulilor constatate.
Amenda se aplica persoanei fizice vinovate de neexecutarea dispoziţiei legale.
ART. 49
Constatarea contravenţiilor se face de cãtre ofiţerii şi subofiterii de poliţie, care aplica şi sancţiunea.
ART. 50
Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.
Plângerea impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se soluţioneazã de judecãtoria în a carei raza teritorialã a fost sãvârşitã contravenţia.
ART. 51
Dispoziţiile referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 52
Permisul se elibereazã titularului numai dupã ce acesta a achitat costul imprimatului.
ART. 53
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul regulament.



ANEXA 1
-------
la regulament
-------------





MINISTERUL DE INTERNE | MINISTERUL DE INTERNE
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI | INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI
|
|
|
Inspectoratul de Poliţie al | Inspectoratul de Poliţie al
Judeţului ....................... | Judeţului ........................
Nr. ....... din ................. | Nr. ....... din ..................
(Matca) |
| Cãtre
|
Domnul (Doamna) ................. | Domnul (Doamna) ..................
Oraşul (comuna, satul) .......... | Oraşul (comuna, satul) ...........
................................. | ..................................
Strada ................ nr. ..... | Strada ................. nr. .....
Judeţul (sectorul) .............. | Judeţul (sectorul) ...............
|
La cererea înregistratã sub | La cererea înregistratã sub
numãrul de mai sus, s-a aprobat | numãrul de mai sus, va facem cunoscut
procurarea unei arme de: .......... | ca vi s-a aprobat procurarea unei arme
................................... | de ...................................
................................... | şi a ........................ cartuse
şi a .................... cartuse de | de acelaşi calibru.
acelaşi calibru. | În termen de 10 zile de la
| cumpãrare veţi prezenta acestei
| formaţiuni arma procurata şi actul de
Emitent, | provenienta.
| Valabil pana la ...............
|
|
|
| Şeful serviciului,
|
|
| Se prelungeşte valabilitatea
| pana la ............................
|
|
|
| Şeful poliţiei,
|
|


(verso)


Data
..................................................................
Se certifica de cãtre magazinul de vanatoare al ..................
..................................................................
din localitatea
..................................................................
ca domnul (doamna)
..................................................................
a cumpãrat o arma de
..................................................................
marca
......................................... seria ..................
calibrul ................................
cu factura numãrul ...............................................
din data de ............................
poziţia din registrul de arme .....................
numãrul ..........................................................


Gestionar,
..................
(loc ştampila)




ANEXA 2
-------
la regulament
-------------




============================================================================
|| ||
|| ||
|| MINISTERUL DE INTERNE ||
|| INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ||
|| DIRECŢIA GENERALĂ A POLIŢIEI JUDICIARE ||
|| DIRECŢIA ARME, EXPLOZIVI, SUBSTANŢE TOXICE ||
|| Nr. ........ din ........... ||
|| ||
|| ||
|| ||
|| ||
|| AUTORIZAŢIE ||
|| pentru efectuarea operaţiunilor cu arme de foc şi muniţii ||
|| ||
|| ||
|| ||
|| În temeiul dispoziţiilor art. .................................. ||
|| din <>Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor, ||
|| autorizam Societatea Comercialã ...................................... ||
|| ....................................................................., ||
|| cu sediul în ............................., str. ..................... ||
|| nr. ........., judeţul (sectorul) ..................................., ||
|| pentru a efectua ..................................................... ||
|| ...................................................................... ||
|| ...................................................................... ||
|| ...................................................................... ||
|| ...................................................................... ||
|| ||
|| ||
|| ||
|| ||
|| ||
|| Şeful unitãţii, ||
|| ||
|| ||
|| ||
|| ||
=============================================================================




ANEXA 3
-------
la regulament
-------------





| | |
| .................................. | |
| (Denumirea şi sediul persoanei | |
| juridice) | |
| | |
| | |
| ORDIN DE SERVICIU Nr. ........ | VIZE ANUALE ALE ORGANULUI DE |
| | POLIŢIE |
| | |
| Domnul (Doamna) ................., | |
| cu domiciliul în .................., | |
| str. ..... nr. ..., bl. ..., ap. .., | |
| judeţul ............, având funcţia | |
| de .........., este autorizat(a), sa | -------------------------------- |
| detina arma de serviciu marca ....., | | | | | |
| seria ........., calibrul ........., | | 1997 | 1998 | 1999 | |
| precum şi un numãr de .............. | | | | | |
| cartuse, ori arma şi munitia mentio- | -------------------------------- |
| nate în tichetul nr. ............... | |
| | ------------------------------ |
| ------ Sus-numitul este avizat de | | | | | |
| | | cãtre organul de poliţie, cu| | 2000 | 2001 | 2002 | |
| | LOC | nr. ..... din | | | | | |
| | FOTO | Prezentul ordin de servi- | ------------------------------ |
| | | ciu este netransmisibil şi | |
| ------ este valabil numai însoţit | |
| de actul de identitate | |
| seria ........ nr. ....... | |
| | |
| | |
| Conducãtorul unitãţii, | |
| | |
| | |
----------------------------------------------------------------------------




ANEXA 4
-------
la regulament
-------------





MINISTERUL DE INTERNE
INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI ............
Nr. ....... din ...........


Cãtre
organele poliţiei de frontiera, strãini,
probleme de migrari şi paşapoarte


Va facem cunoscut ca domnul (doamna) ....................... cetãţean al statului ......................, posesor al pasaportului seria ....... nr. ...., are dreptul sa scoatã din România, cu achitarea taxelor vamale corespunzãtoare, arma de .................., marca ......................., seria ............., calibrul ..........., şi ..... bucãţi cartuse calibrul ......, pe care le-a dobândit legal, conform .......... nr. ........ din ........., cu autorizarea organelor de poliţie romane.
Arma va fi scoasa din ţara de titularul prezentei notificãri pana la data de .................................... . Depãşirea acestei date constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform dispoziţiilor art. 48 lit. b) din Regulamentul armelor de foc şi al muniţiilor, cu amenda de la 400.000 lei la 2.400.000 lei.


Şeful unitãţii,




MINISTERUL DE INTERNE (Se va detasa, se va completa şi
DIRECŢIA GENERALĂ A POLIŢIEI DE se va trimite organului de
FRONTIERA, STRĂINI, PROBLEME poliţie care a emis notificarea)
DE MIGRARI ŞI PAŞAPOARTE


Punctul de trecere a frontierei .............
Judeţul .....................................
Nr. ............ din ........................



Cãtre
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului .........


La notificarea dumneavoastrã nr. ...... din ............ va comunicãm ca domnul (doamna) ................... a scos din ţara la data de ............. arma marca ..............., seria ................, calibrul ........, şi ..... bucãţi cartuse calibrul ............. .
Pentru depãşirea termenului legal de scoatere din ţara a armei, cel în cauza a fost sancţionat contraventional cu amenda în valoare de .............. lei.


Şeful unitãţii,





-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016