Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 676 din 17 august 2000  privind aprobarea Regulamentului de infiintare si autorizare a filialelor universitatilor romanesti in strainatate si a specializarilor programelor de studii initiate, precum si a modului de sustinere financiara a acestora si de acordare a burselor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 676 din 17 august 2000 privind aprobarea Regulamentului de infiintare si autorizare a filialelor universitatilor romanesti in strainatate si a specializarilor programelor de studii initiate, precum si a modului de sustinere financiara a acestora si de acordare a burselor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 29 august 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 şi 6 din Ordonanta Guvernului nr. 60/1998 privind înfiinţarea de extensiuni universitare ale României în strãinãtate,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Regulamentul de înfiinţare şi autorizare a filialelor universitatilor româneşti în strãinãtate, precum şi a specializãrilor programelor de studii iniţiate, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Pentru şcolarizarea studenţilor, respectiv a cursanţilor filialelor universitatilor româneşti în strãinãtate, precum şi ai programelor de studii se percep taxe de studii care acoperã integral cheltuielile de şcolarizare.
(2) În cazul în care şcolarizarea se face cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat, sumele respective vor fi prevãzute în cadrul fondurilor alocate prin contractul institutional pentru finanţarea de baza.
ART. 3
(1) Numãrul studenţilor şi al cursanţilor extensiunilor universitare şcolarizaţi cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat se aproba anual prin hotãrâre a Guvernului, o data cu aprobarea cifrei de şcolarizare pentru învãţãmântul universitar de stat.
(2) Numãrul studenţilor şi al cursanţilor şcolarizaţi cu taxa de studiu se stabileşte de instituţia de învãţãmânt superior organizatoare a extensiunii universitare.
ART. 4
(1) La programele de studii universitare în strãinãtate sau la filialele universitatilor româneşti din strãinãtate pot participa tineri din România, precum şi din alte tari.
(2) Persoanele scolarizate cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat pot beneficia de burse acordate de universitatea organizatoare din venituri proprii sau din alocaţii de la bugetul de stat. Selecţia persoanelor care pot beneficia de burse pentru studii universitare sau postuniversitare se face prin concurs organizat de instituţia de învãţãmânt superior organizatoare a filialelor sau a programelor de studii în strãinãtate.
(3) Bursele acordate din alocaţii bugetare sunt prevãzute, în cadrul sumelor înscrise cu aceasta destinaţie, în contractul institutional încheiat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu universitatea organizatoare a extensiunii universitare.
ART. 5
(1) Bursierii, tineri din România sau din alte tari, pot beneficia de:
a) bursa ce reprezintã o suma de pana la 800 dolari S.U.A. pe luna, pe o perioada aprobatã pentru studiile universitare sau postuniversitare, cu excepţia vacantelor, suma destinatã acoperirii cheltuielilor de hrana, de cazare, procurãrii de cãrţi şi rechizite, transportului urban şi unor cheltuieli marunte uzuale. În cazul în care integral sau o parte din suma destinatã acestor cheltuieli este suportatã de universitatea sau de instituţia-gazda, de alte persoane fizice sau juridice din ţara sau din strãinãtate, instituţia de învãţãmânt superior organizatoare a filialelor sau a programelor de studii în strãinãtate va suporta numai diferenţa de cheltuieli neacoperita, în limita cuantumurilor stabilite legal;
b) transport dus-întors, cu avionul sau cu trenul, pana la sediul filialei sau al instituţiei în care se desfãşoarã programul de studii de doua ori pe an. Universitãţile organizatoare ale filialelor sau programelor de studii în strãinãtate şi universitãţile-gazda pot identifica şi mijloace proprii de transport care sa permitã transportul studenţilor, cu cheltuieli generale inferioare. În acest caz deplasarea studenţilor poate fi organizatã la şi de la domiciliu de mai multe ori pe an;
c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 10 kg în afarã celor incluse în costul biletelor de avion, la începerea şi la finalizarea studiilor;
d) plata tuturor cheltuielilor pentru transport şi cazare ocazionate de desfãşurarea practicii de vara sau a unor activitãţi didactice aplicative, la universitatea organizatoare.
(2) Cuantumul burselor suportate de la bugetul de stat se stabileşte anual, pe tari în care se înfiinţeazã filialele sau programele de studii ale universitatilor româneşti în strãinãtate, la propunerea senatului universitatii organizatoare, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
ART. 6
(1) În cadrul extensiunilor universitare prevãzute la art. 1 personalul didactic poate proveni de la universitãţi din România şi de la universitãţile din taragazda, având calificarea academica recunoscuta de lege.
(2) Personalul didactic al extensiunilor universitare va fi inclus în state de funcţii separate, normarea activitãţii didactice fãcându-se în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
(3) Activitatea didactica a personalului didactic din România se desfãşoarã în cadrul normelor de baza sau, dupã caz, în regim cumul sau/şi în regim de plata cu ora.
(4) Încadrarea pe posturi didactice a personalului din afarã instituţiei de învãţãmânt superior organizatoare se face prin concurs, conform legii.
(5) Sporurile salariale, gradatiile şi salariile de merit pentru personalul extensiunilor universitare vor fi aceleaşi cu cele aplicate personalului didactic al instituţiei de învãţãmânt superior organizatoare, conform legii.
(6) Activitatea didactica a personalului romanesc în cadrul extensiunii universitare este recunoscuta ca vechime în munca.
(7) Personalul didactic al instituţiei de învãţãmânt superior organizatoare, angajat în activitãţi didactice în cadrul filialelor universitare şi programelor de studii ale universitatilor româneşti în strãinãtate, beneficiazã pe perioada desfãşurãrii activitãţilor respective, prevãzute în planurile de învãţãmânt, de drepturile de diurna şi de cazare pana la nivelul celor stabilite de prevederile legale în vigoare în România, aplicabile personalului roman trimis în strãinãtate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
(8) Transportul personalului didactic se realizeazã în condiţiile stabilite la art. 5 alin. (1) lit. b).
ART. 7
(1) Personalul didactic auxiliar care activeazã în cadrul extensiunilor universitare poate aparţine instituţiei de învãţãmânt superior organizatoare sau instituţiei-gazda. Salarizarea personalului didactic auxiliar aparţinând universitatii organizatoare se face în conformitate cu legislaţia româneascã, pe state de funcţii distincte.
(2) Personalul didactic auxiliar al instituţiei de învãţãmânt organizatoare, angajat în activitãţi didactice în cadrul filialelor sau programelor de studii ale universitatilor româneşti în strãinãtate beneficiazã pe perioada desfãşurãrii activitãţilor respective de aceleaşi drepturi de diurna, cazare şi transport de care beneficiazã personalul didactic.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Smaranda Dobrescu

Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Petre Roman


ANEXA 1

REGULAMENT
de înfiinţare şi autorizare a filialelor universitatilor
româneşti în strãinãtate, precum şi a specializãrilor
programelor de studii iniţiate

ART. 1
(1) Înfiinţarea filialelor universitatilor româneşti în strãinãtate, precum şi a programelor de studii se face în conformitate cu prevederile <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învãţãmânt superior şi recunoaşterea diplomelor, republicatã.
(2) Filialele instituţiilor de învãţãmânt superior, ca extensiuni universitare în strãinãtate, sunt considerate unitãţi distincte, fãrã personalitate juridicã.
(3) Extensiunile universitare şi programele de studii ale universitatilor româneşti în strãinãtate se realizeazã pe baza acordurilor sau protocoalelor interguvernamentale sau interministeriale, la propunerea instituţiilor de învãţãmânt superior care convin în scris sa devinã partenere în cadrul unor programe de studii. Dacã în localitatea gazda a extensiunii nu funcţioneazã o instituţie de învãţãmânt superior, partenerul universitatii româneşti poate fi o alta instituţie localã care are acordul ministerului educaţiei tarii-gazda.
ART. 2
(1) Sunt autorizate sa solicite Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, înfiinţarea filialelor universitatilor româneşti în strãinãtate, precum şi a programelor de studii numai universitãţile româneşti acreditate.
(2) Specializãrile universitare pentru care se solicita înfiinţarea filialelor trebuie, de asemenea, sa fie acreditate, în conformitate cu <>Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învãţãmânt superior şi recunoaşterea diplomelor, republicatã, în cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior care solicita înfiinţarea filialei universitare sau a programelor de studii în strãinãtate.
ART. 3
Instituţia de învãţãmânt superior care solicita autorizarea de funcţionare provizorie a specializãrilor universitare în cadrul filialelor universitare şi a programelor de studii se supune integral procedurilor de evaluare academica prevãzute de <>Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învãţãmânt superior şi recunoaşterea diplomelor, republicatã, şi de regulamentele de desfãşurare a activitãţii Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare şi a comisiilor de evaluare.
ART. 4
Dosarul de autoevaluare pentru autorizarea de funcţionare provizorie a filialelor universitare şi a programelor de studii ale universitatilor româneşti în strãinãtate trebuie sa cuprindã şi acordul scris al Ministerului Educaţiei Naţionale, adresat Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare.
ART. 5
(1) Instituţia de învãţãmânt superior organizatoare a filialelor sau a programelor de studii trebuie sa aibã cuprinsã extensiunea universitarã în planul strategic de dezvoltare institutionala, cu acordul Consiliului Naţional de Finanţare a Învãţãmântului Superior.
(2) La stabilirea numãrului de studenţi echivalenti ai extensiunii universitare în strãinãtate, indicele de echivalare va fi determinat, pentru fiecare specializare universitarã, de cãtre Consiliul Naţional de Finanţare a Învãţãmântului Superior şi va fi aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
ART. 6
Universitãţile organizatoare ale extensiunii universitare pot contribui la dotarea filialelor sau a instituţiilor în care se desfãşoarã programele de studii cu aparatura de laborator, calculatoare, copiatoare, material didactic, birotica, cãrţi şi materiale consumabile specifice diferitelor forme de învãţãmânt. Bunurile menţionate rãmân în posesia universitatilor organizatoare şi sunt trecute în folosinta filialelor universitare, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
ART. 7
Absolvenţii formelor de învãţãmânt oferite de extensiunile universitare primesc, dupã caz, diplome sau certificate universitare recunoscute de legislaţia româneascã, respectiv de legislaţia tarii pe teritoriul cãreia funcţioneazã filiale universitare sau se desfãşoarã programele de studii. Diplomele şi certificatele sunt eliberate de universitãţile organizatoare din România sau de universitãţile din ţara-gazda, conform protocolului semnat iniţial între pãrţi; aceste documente de studii sunt recunoscute pe teritoriul ţãrilor participante la realizarea programelor desfãşurate în cadrul extensiunilor universitare, potrivit reglementãrilor în materie. Dacã nu exista acorduri care sa permitã recunoaşterea bilaterala a diplomelor şi certificatelor universitare, pãrţile care concura la realizarea programelor de studii din cadrul extensiilor universitare se obliga sa facã demersurile pentru realizarea acestui deziderat.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016