Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 670 din 4 iulie 2012  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 670 din 4 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 481 din 13 iulie 2012

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    A. Titlul II "Impozitul pe profit"
    1. La punctul 21^3, liniuţa a doua se abrogã.

    2. La punctul 23, dupã litera j) se introduce o nouã literã, litera k), cu urmãtorul cuprins:
    "k) cheltuielile înregistrate la scoaterea din gestiune a creanţelor asupra clienţilor, determinate de punerea în aplicare a unui plan de reorganizare admis şi confirmat printr-o sentinţã judecãtoreascã, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    3. Punctul 49^2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Cheltuieli
    Art. 21 [...]
    t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activitãţii economice, cu o masã totalã maximã autorizatã care sã nu depãşeascã 3.500 kg şi care sã nu aibã mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre urmãtoarele categorii:
    1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţã, servicii de pazã şi protecţie şi servicii de curierat;
    2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzãri şi de achiziţii;
    3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu platã, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
    4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu platã, inclusiv pentru închirierea cãtre alte persoane sau pentru instruire de cãtre şcolile de şoferi;
    5. vehiculele utilizate ca mãrfuri în scop comercial.
    Cheltuielile care intrã sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
    Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileşte prin norme;

    Norme metodologice:
    49^2. În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii şi expresiile utilizate, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitãrii fiscale, se considerã a fi utilizate exclusiv în scopul activitãţii economice sunt cele prevãzute la pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din codul fiscal din titlul VI «Taxa pe valoarea adãugatã».
    Justificarea utilizãrii vehiculelor, în sensul acordãrii deductibilitãţii integrale la calculul profitului impozabil, se efectueazã pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie sã cuprindã cel puţin urmãtoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasãrii, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
    În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitãrii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulãrii unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de rãspundere civilã auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilã din taxa pe valoarea adãugatã, dobânzile, comisioanele, diferenţele de curs valutar etc.
    Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueazã dupã aplicarea limitãrii aferente taxei pe valoarea adãugatã, respectiv aceasta se aplicã şi asupra taxei pe valoarea adãugatã pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adãugatã.
    Exemplul 1. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activitãţii economice
    - cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile - 2.000 lei,
    - partea de TVA nedeductibilã - 240 lei,
    - baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile
    2.240 lei (2.000 + 240)
    - valoarea nedeductibilã a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile
    2.240 x 50% = 1.120 lei
    Exemplul 2. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activitãţii economice
    - cheltuieli privind combustibilii - 1.000 lei
    - partea de TVA nedeductibilã - 120 lei
    - baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii 1.120 lei (1.000 + 120)
    - valoarea nedeductibilã a cheltuielilor privind combustibilii
    1.120 x 50% = 560 lei."

    4. Dupã punctul 53 se introduce un nou punct, punctul 53^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    [...]
    d^1) ajustãrile pentru depreciere aferente activelor pentru care, potrivit reglementãrilor prudenţiale ale Bãncii Naţionale a României, se determinã ajustãri prudenţiale de valoare sau, dupã caz, valori ale pierderilor aşteptate, înregistrate de cãtre instituţiile de credit persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit din state care nu sunt state membre ale Uniunii Europene sau din state care nu aparţin Spaţiului Economic European, potrivit reglementãrilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiarã, şi filtrele prudenţiale potrivit reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României. Sumele reprezentând reducerea sau anularea filtrelor prudenţiale sunt elemente similare veniturilor;

    Norme metodologice:
    53^1. Intrã sub incidenţa prevederilor art. 22 alin. (1) lit. d^1) din codul fiscal şi se deduce la calculul profitului impozabil diferenţa dintre valoarea soldului iniţial al filtrelor prudenţiale calculate la data de 1 ianuarie 2012 aferente activelor existente în sold la data de 31 decembrie 2011 şi valoarea sumelor înregistrate la data de 1 ianuarie 2012 în soldul creditor al contului 58171 «Rezultatul reportat din provizioane specifice» aferente activelor existente în sold la data de 31 decembrie 2011.
    În aplicarea prevederilor art. 22 alin. (1) lit. d^1) din Codul fiscal, sumele reprezentând reducerea sau anularea filtrelor prudenţiale care au fost deduse la calculul profitului impozabil se impoziteazã în ordinea inversã înregistrãrii acestora.

    5. Dupã punctul 56^1 se introduce un nou punct, punctul 56^2, cu urmãtorul cuprins:
    Codul fiscal:
    [...]
    m) provizioanele/ajustãrile pentru deprecierea creanţelor preluate de la instituţiile de credit în vederea recuperãrii acestora, în limita diferenţei dintre valoarea creanţei preluate prin cesionare şi suma de achitat cedentului, pentru creanţele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
    1. sunt cesionate şi înregistrate în contabilitatea cesionarului dupã data de 1 iulie 2012 inclusiv;
    2. sunt transferate de la o persoanã sau datorate de o persoanã care nu este afiliatã contribuabilului cesionar;
    3. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului cesionar.

    Norme metodologice:
    56^2. În aplicarea prevederilor art. 22 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, prin instituţii de credit se înţelege persoanele juridice române, inclusiv sucursalele din strãinãtate ale acestora şi sediile permanente ale instituţiilor de credit din alte state membre, respectiv din state terţe, aşa cum acestea sunt prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Condiţia de includere a creanţelor în venituri impozabile se considerã îndeplinitã dacã cesionarul înregistreazã ca venit diferenţa dintre valoarea creanţei preluate prin cesionare şi suma de achitat cedentului."

    B. Titlul III "Impozitul pe venit"

    1. La punctul 4^1, dupã liniuţa a 3-a se introduc douã noi liniuţe, liniuţa a 4-a şi liniuţa a 5-a, cu urmãtorul cuprins:
    "- alte forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Ruralã 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2008) 3.381 din 16 iulie 2008;
    - forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007."

    2. Dupã punctul 4^1 se introduce un nou punct, punctul 4^2, cu urmãtorul cuprins:
    "4^2. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind şi formele de sprijin acordate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Programul operaţional sectorial «Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013», în bani şi în naturã, primite de cãtre cursanţi pentru participarea la cursuri, precum şi bursele acordate în cadrul acestui program."

    3. Punctul 39^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitãţi independente, determinat pe baza contabilitãţii în partidã simplã
    Art. 48 [...]
    l^1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfãşurãrii activitãţii şi a cãror masã totalã maximã autorizatã nu depãşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţã. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre urmãtoarele categorii:
    1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţã, servicii de pazã şi protecţie şi servicii de curierat;
    2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzãri şi de achiziţii;
    3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu platã, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
    4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu platã, inclusiv pentru închirierea cãtre alte persoane sau pentru instruire de cãtre şcolile de şoferi;
    5. vehiculele utilizate ca mãrfuri în scop comercial.
    Cheltuielile care intrã sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
    În cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate în proprietate sau în folosinţã, care nu fac obiectul limitãrii deducerii cheltuielilor se vor aplica regulile generale de deducere.
    Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileşte prin norme;

    Norme metodologice:
    39^1. (1) În sensul prevederilor art. 48 alin. (7) lit. l^1) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii şi expresiile prevãzute, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitãrii fiscale, se considerã a fi utilizate exclusiv în scopul desfãşurãrii activitãţii au semnificaţiile prevãzute la pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din codul fiscal din titlul VI «Taxa pe valoarea adãugatã».
    (2) Dacã vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfãşurãrii activitãţii, se limiteazã la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din codul fiscal legate de aceste vehicule, cu excepţia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplicã regulile privind amortizarea prevãzute în titlul II, dupã caz. În cadrul cheltuielilor supuse limitãrii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecãrui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de rãspundere civilã auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta etc.
    În vederea acordãrii deductibilitãţii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizãrii vehiculelor se efectueazã pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie sã cuprindã cel puţin urmãtoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasãrii, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs."

    4. Dupã punctul 144^2 se introduce un nou punct, punctul 144^2.1, cu urmãtorul cuprins:
    "144^2.1. Pentru câştigurile din transferul titlurilor de valoare, altele decât pãrţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societãţilor închise, realizate începând cu 1 ianuarie 2013, nu se aplicã prevederile punctului 144^2."

    5. La punctul 152, liniuţa a treia se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "- veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlã şi altele asemenea, cu urmãtoarele excepţii:
    a) partea din venituri finanţatã din fonduri publice în cazul bunurilor mobile care fac obiectul programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice care sunt venituri neimpozabile;
    b) veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile sub forma deşeurilor din patrimoniul afacerii de cãtre contribuabilii care au ca obiect de activitate colectarea şi valorificarea de deşeuri; în acest caz nu sunt aplicabile prevederile art. 53 alin. (2) şi art. 79 din Codul fiscal, veniturile respective fiind considerate venituri din activitãţi independente şi supuse impunerii potrivit regulilor proprii acestei categorii, respectiv cap. II «Venituri din activitãţi independente»."

    C. Titlul V "Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor strãine înfiinţate în România"

    1. La punctul 9^6, literele a) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "9^6. a) Pentru aplicarea prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri în cazul câştigurilor din transferul valorilor mobiliare în cazul societãţilor închise şi din transferul pãrţilor sociale, certificatul de rezidenţã fiscalã sau documentul prevãzut la pct. 13 alin. (1) prezentat de nerezident se depune la reprezentantul lui fiscal/împuternicitul desemnat în România pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi declarative. O copie a certificatului de rezidenţã fiscalã sau a documentului prevãzut la pct. 13 alin. (1), legalizatã şi tradusã de organul autorizat din România, se va depune şi la societatea ale cãrei valori mobiliare/pãrţi sociale sunt transferate.
    Pentru aplicarea prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri în cazul persoanelor fizice nerezidente care obţin câştiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decât pãrţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societãţilor închise, certificatul de rezidenţã fiscalã sau documentul prevãzut la pct. 13 alin. (1) se depune la reprezentantul fiscal/împuternicitul desemnat în România pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi declarative. O copie a certificatului de rezidenţã fiscalã sau a documentului prevãzut la pct. 13 alin. (1), legalizatã şi tradusã de organul autorizat din România, se va anexa la declaraţia de venit.
    Pentru aplicarea prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri în cazul câştigurilor din transferul titlurilor de participare obţinute de o persoanã juridicã nerezidentã, atunci când acest câştig este generat de transferul titlurilor de participare, certificatul de rezidenţã fiscalã sau documentul prevãzut la pct. 13 alin. (1) prezentat de nerezident se depune la reprezentantul lui fiscal/împuternicitul desemnat în România pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi declarative. O copie a certificatului de rezidenţã fiscalã sau a documentului prevãzut la pct. 13 alin. (1), legalizatã şi tradusã de organul autorizat din România, se va depune şi la societatea ale cãrei titluri de participare sunt transferate.
    [...]
    d) În cazul în care transferul oricãror titluri de valoare deţinute de o persoanã fizicã nerezidentã se realizeazã printr-un intermediar, obligaţia de calcul şi virare a impozitului pe câştigul din transferul unor astfel de titluri, precum şi celelalte obligaţii declarative revin beneficiarului nerezident al câştigului sau reprezentantului fiscal/împuternicitului desemnat de beneficiar pentru cazurile prevãzute astfel în titlul III din Codul fiscal. În acest caz, intermediarul va îndeplini obligaţiile ce îi revin potrivit art. 66 alin. (6) din Codul fiscal, iar beneficiarul nerezident al câştigului sau împuternicitul desemnat va depune declaraţia privind venitul realizat, va îndeplini obligaţiile fiscale şi va anexa la aceastã declaraţie o copie legalizatã a certificatului de rezidenţã fiscalã sau a documentului prevãzut la pct. 13 alin. (1), însoţitã de o traducere autorizatã în limba românã.
    În situaţiile prevãzute în mod expres în titlul III din Codul fiscal, când intermediarul are obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozitul pe câştigul din transferul oricãror titluri de valoare, acesta are obligaţia de a pãstra certificatul de rezidenţã fiscalã al beneficiarului venitului, precum şi de a îndeplini celelalte obligaţii declarative.
    În situaţia în care beneficiarul câştigului din transferul oricãror titluri de valoare este o persoanã fizicã nerezidentã, iar transferul acestor titluri nu se face printr-un intermediar, obligaţia de calcul, reţinere şi virare a impozitului, precum şi celelalte obligaţii declarative şi de pãstrare a certificatului de rezidenţã fiscalã al beneficiarului câştigului revin, dupã caz, reprezentantului fiscal/împuternicitului desemnat de beneficiar."

    2. La punctul 13, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(4^1) Nerezidenţii, beneficiari ai veniturilor obţinute din România care au deschise conturi de custodie la agenţii custode, definiţi potrivit legii române, vor depune la aceşti agenţi custode originalul certificatului de rezidenţã fiscalã ori a documentului menţionat la alin. (1). Agentul custode va transmite, la cererea nerezidentului, copia legalizatã a certificatului de rezidenţã fiscalã ori a documentului menţionat la alin. (1), însoţitã de o traducere autorizatã în limba românã, fiecãrei persoane care a fãcut plãţi cãtre beneficiarul de venituri nerezident. Pe copia legalizatã, agentul custode, primitor al originalului certificatului de rezidenţã fiscalã sau al documentului prevãzut la alin. (1), va semna cu menţiunea cã deţine originalul acestuia."

    D. Titlul VI "Taxa pe valoarea adãugatã"

    1. Punctul 45^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Limitãri speciale ale dreptului de deducere
    Art. 145^1. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limiteazã la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpãrãrii, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activitãţii economice.
    (2) Restricţia prevãzutã la alin. (1) nu se aplicã vehiculelor rutiere motorizate având o masã totalã maximã autorizatã care depãşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
    (3) Prevederile alin. (1) nu se aplicã urmãtoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
    a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţã, servicii de pazã şi protecţie şi servicii de curierat;
    b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzãri şi de achiziţii;
    c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu platã, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
    d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu platã, inclusiv pentru instruire de cãtre şcolile de şoferi;
    e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a cãror folosinţã este transmisã în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
    f) vehiculele utilizate ca mãrfuri în scop comercial.
    (4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplicã inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plãtite avansuri, pentru contravaloarea parţialã a bunurilor şi/sau serviciilor, înainte de data de 1 iulie 2012, dacã livrarea/prestarea intervine dupã aceastã datã.
    (5) În cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitãrii dreptului de deducere conform alin. (1) fiind utilizate exclusiv în scopul activitãţii economice, precum şi a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 şi art. 146-147^1.
    (6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme.

    Norme metodologice:
    45^1. (1) În aplicarea art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile se înţelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparaţii, de întreţinere, cheltuielile cu lubrifianţi, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru funcţionarea vehiculului. Nu reprezintã cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. În sensul prezentelor norme, prin vehicul se înţelege orice vehicul având o masã totalã maximã autorizatã care nu depãşeşte 3.500 kg şi nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
    (2) În cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv în scopul activitãţii economice, în sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferentã cumpãrãrii, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului şi cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibilã conform regulilor generale prevãzute la art. 145 şi la art. 146-147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabilã limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea în scopul activitãţii economice a unui vehicul cuprinde, fãrã a se limita la acestea: deplasãri în ţarã sau în strãinãtate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei, deplasãri la locaţii unde se aflã puncte de lucru, la bancã, la vamã, la oficiile poştale, la autoritãţile fiscale, utilizarea vehiculului de cãtre personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deplasãri pentru intervenţie, service, reparaţii, utilizarea vehiculelor de test-drive de cãtre dealerii auto. Este obligaţia persoanei impozabile sã demonstreze cã sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezultã şi din Hotãrârea Curţii Europene de Justiţie în Cauza C-268/83 D.A. Rompelman şi E.A. Rompelman - Van Deelen împotriva Minister van Financien. În vederea exercitãrii dreptului de deducere a taxei orice persoanã impozabilã trebuie sã deţinã documentele prevãzute de lege pentru deducerea taxei şi sã întocmeascã foaia de parcurs care trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasãrii, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
    (3) În cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajaţilor la şi de la locul de muncã se considerã cã vehiculul este utilizat în scopul activitãţii economice atunci când existã dificultãţi evidente în folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport în comun, decalajul orarului mijloacelor de transport în comun faţã de programul de lucru al persoanei impozabile. Reprezintã vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajaţilor la şi de la locul de muncã vehiculele utilizate pentru transportul angajaţilor de la reşedinţa acestora/locul convenit de comun acord la locul de muncã, precum şi de la locul de muncã la reşedinţa angajaţilor/locul convenit de comun acord. Prin angajaţi se înţelege salariaţii, administratorii societãţilor comerciale, directorii care îşi desfãşoarã activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii şi persoanele fizice rezidente şi/sau nerezidente detaşate, potrivit legii, în situaţia în care persoana impozabilã suportã drepturile legale cuvenite acestora.
    (4) Utilizarea unui vehicul în folosul propriu de cãtre angajaţii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispoziţie în vederea utilizãrii în mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decât desfãşurarea activitãţii sale economice, este denumitã în continuare uz personal. Transportul la şi de la locul de muncã al angajaţilor în alte condiţii decât cele menţionate la alin. (3), este considerat uz personal al vehiculului. Se considerã cã un vehicul nu este utilizat exclusiv în scopul activitãţii economice, în sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, în situaţia în care, pe lângã utilizarea în scopul activitãţii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o manierã continuã şi pentru uz personal. Dacã vehiculul este utilizat atât pentru activitatea economicã, cât şi pentru uz personal, se limiteazã la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpãrãrii, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului şi a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabilã care aplicã deducerea limitatã de 50% nu trebuie sã facã dovada utilizãrii vehiculului în scopul activitãţii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevãzute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpãrãrii, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se înţelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibilã în condiţiile prevãzute la art. 145 şi la art. 146-147^1 din Codul fiscal.
    (5) În cazul vehiculelor prevãzute la art. 145^1 alin. (3) lit. b)-f) din Codul fiscal, taxa aferentã cumpãrãrii, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului şi taxa aferentã cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibilã conform regulilor generale prevãzute la art. 145 şi la art. 146-147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabilã limitarea la 50% a deducerii taxei, utilizarea acestora şi pentru uz personal fiind consideratã neglijabilã cu excepţia situaţiei în care se poate face dovada unei practici abuzive. În situaţia prevãzutã la art. 145^1 alin. (3) lit. a) din codul fiscal este obligatoriu ca persoana impozabilã sã utilizeze exclusiv vehiculul pentru servicii de urgenţã, servicii de pazã şi protecţie şi servicii de curierat, în vederea deducerii taxei aferente cumpãrãrii, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului şi a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule conform regulilor generale prevãzute la art. 145 şi la art. 146-147^1 din Codul fiscal. Totuşi, în cazul vehiculelor prevãzute la art. 145^1 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, nu se aplicã limitarea dreptului de deducere a taxei dacã acestea sunt utilizate şi pentru alte activitãţi economice ale persoanei impozabile, inclusiv pentru activitãţile prevãzute la art. 145^1 alin. (3) lit. b)-f) din Codul fiscal.
    (6) În scopul aplicãrii art. 145^1 alin. (3) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
    a) vehiculele utilizate exclusiv pentru:
      (i) servicii de urgenţã reprezintã vehiculele care pot fi înzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat în vederea unor intervenţii de urgenţã, cum sunt cele asupra reţelelor de gaz, energie electricã, apã, canalizare;
      (ii) servicii de pazã şi protecţie reprezintã vehiculele utilizate în vederea asigurãrii siguranţei obiectivelor, bunurilor şi valorilor împotriva oricãror acţiuni ilicite care lezeazã dreptul de proprietate, existenţa materialã a acestora, precum şi protejãrii persoanelor împotriva oricãror acte ostile care le pot periclita viaţa, integritatea fizicã sau sãnãtatea, potrivit prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
      (iii) servicii de curierat reprezintã vehiculele care servesc la primirea, transportul şi distribuirea scrisorilor, coletelor şi pachetelor;
    b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzãri reprezintã vehiculele utilizate în cadrul activitãţii unei persoane impozabile de cãtre angajaţii acesteia care se ocupã în principal cu prospectarea pieţei, desfãşurarea activitãţii de merchandising, negocierea condiţiilor de vânzare, derularea vânzãrii bunurilor/serviciilor, asigurarea de servicii postvânzare şi monitorizarea clienţilor. Exercitarea dreptului de deducere în conformitate cu prevederile art. 145^1 alin. (3) lit. b) din codul fiscal se limiteazã la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vânzãri;
    c) vehiculele utilizate de agenţii de achiziţii reprezintã vehiculele utilizate în cadrul activitãţii unei persoane impozabile de cãtre angajaţii acesteia care se ocupã în principal cu negocierea şi încheierea de contracte pentru cumpãrarea de bunuri şi servicii, întreţinerea bazei de date a furnizorilor potenţiali sau existenţi, întocmirea documentelor administrative pentru cumpãrãri, analizarea cererilor de cumpãrare şi propunerea ofertei celei mai bune, urmãrirea performanţelor furnizorilor pentru a atinge obiectivele de calitate, costuri, termene. Exercitarea dreptului de deducere în conformitate cu prevederile art. 145^1 alin. (3) lit. b) din codul fiscal se limiteazã la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de achiziţii;
    d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu platã reprezintã vehiculele care contribuie în mod esenţial la prestarea directã a serviciilor cu platã şi fãrã de care serviciile nu pot fi efectuate.
    (7) Utilizarea vehiculului pentru activitãţile exceptate prevãzute la art. 145^1 alin. (3) din codul fiscal rezultã, în funcţie de fiecare situaţie în parte, din informaţii cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada cã persoana impozabilã are personal angajat cu calificare în domeniile prevãzute de excepţii, foile de parcurs care trebuie sã conţinã cel puţin elementele prevãzute la alin. (2) sau orice alte dovezi care pot fi furnizate.
    (8) Încadrarea vehiculelor în categoriile prevãzute de art. 145^1 din codul fiscal se realizeazã de fiecare persoanã impozabilã luând în considerare criteriile prevãzute de codul fiscal şi de prezentele norme metodologice. Dacã situaţia de fapt constatatã de organul fiscal este diferitã de situaţia prezentatã de persoana impozabilã în ce priveşte exercitarea dreptului de deducere a taxei pentru vehicule conform art. 145^1 din Codul fiscal, organul fiscal este îndreptãţit sã aprecieze, în limitele atribuţiilor şi competenţelor ce îi revin, relevanţa stãrilor de fapt fiscale şi sã adopte soluţia admisã de lege, întemeiatã pe constatãri complete asupra tuturor împrejurãrilor edificatoare în cauzã, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    2. Punctele 61 şi 62 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
    Art. 152. - (1) Persoana impozabilã stabilitã în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cãrei cifrã de afaceri anualã, declaratã sau realizatã, este inferioarã plafonului de 65.000 euro, al cãrui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţionalã a României la data aderãrii şi se rotunjeşte la urmãtoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxã, denumitã în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevãzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrãrilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
    (2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţã pentru aplicarea alin. (1) este constituitã din valoarea totalã, exclusiv taxa, în situaţia persoanelor impozabile care solicitã scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a livrãrilor de bunuri şi a prestãrilor de servicii efectuate de persoana impozabilã în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupã caz, care ar fi taxabile dacã nu ar fi desfãşurate de o micã întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activitãţi economice pentru care locul livrãrii/prestãrii se considerã ca fiind în strãinãtate, dacã taxa ar fi deductibilã, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fãrã drept de deducere, prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacã acestea nu sunt accesorii activitãţii principale, cu excepţia urmãtoarelor:
    a) livrãrile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilã;
    b) livrãrile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
    (3) Persoana impozabilã care îndeplineşte condiţiile prevãzute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxã.
    (4) O persoanã impozabilã nou-înfiinţatã poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacã la momentul începerii activitãţii economice declarã o cifrã de afaceri anualã estimatã, conform alin. (2), sub plafonul de scutire şi nu opteazã pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).
    (5) Pentru persoana impozabilã nou-înfiinţatã care începe o activitate economicã în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este plafonul prevãzut la alin. (1).
    (6) Persoana impozabilã care aplicã regimul special de scutire şi a cãrei cifrã de afaceri, prevãzutã la alin. (2), este mai mare sau egalã cu plafonul de scutire prevãzut la alin. (1) trebuie sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii ori depãşirii plafonului. Data atingerii sau depãşirii plafonului se considerã a fi prima zi a lunii calendaristice urmãtoare celei în care plafonul a fost atins ori depãşit. Regimul special de scutire se aplicã pânã la data înregistrãrii în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacã persoana impozabilã respectivã nu solicitã sau solicitã înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul sã stabileascã obligaţii privind taxa de platã şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sã fie înregistrat în scopuri de taxã conform art. 153.
    (7) Persoana impozabilã înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 care în cursul anului calendaristic precedent nu depãşeşte plafonul de scutire prevãzut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 în vederea aplicãrii regimului special de scutire, cu condiţia ca la data solicitãrii sã nu fi depãşit plafonul de scutire pentru anul în curs. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 şi 10 a fiecãrei luni urmãtoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilã în conformitate cu prevederile art. 156^1. Anularea va fi valabilã de la data comunicãrii deciziei privind anularea înregistrãrii în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligaţia de a soluţiona solicitãrile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, cel târziu pânã la finele lunii în care a fost depusã solicitarea. Pânã la comunicarea deciziei de anulare a înregistrãrii în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile şi obligaţiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153. Persoana impozabilã care a solicitat scoaterea din evidenţã are obligaţia sã depunã ultimul decont de taxã prevãzut la art. 156^2, indiferent de perioada fiscalã aplicatã conform art. 156^1, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei în care a fost comunicatã decizia de anulare a înregistrãrii în scopuri de TVA. În ultimul decont de taxã depus, persoanele impozabile au obligaţia sã evidenţieze valoarea rezultatã ca urmare a efectuãrii tuturor ajustãrilor de taxã, conform prezentului titlu.
    (7^1) Dacã, ulterior scoaterii din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, potrivit alin. (7), persoana impozabilã realizeazã în cursul unui an calendaristic o cifrã de afaceri, determinatã conform alin. (2), mai mare sau egalã cu plafonul de scutire prevãzut la alin. (1), are obligaţia sã respecte prevederile prezentului articol şi, dupã înregistrarea în scopuri de taxã conform art. 153, are dreptul sã efectueze ajustãrile de taxã conform prezentului titlu. Ajustãrile vor fi reflectate în primul decont de taxã depus dupã înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 a persoanei impozabile sau, dupã caz, întrun decont ulterior.
    (7^2) Persoana impozabilã care solicitã, conform alin. (7), scoaterea din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, dar are obligaţia de a se înregistra în scopuri de taxã, conform art. 153^1, trebuie sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153^1, concomitent cu solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153. Înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153^1, va fi valabilã începând cu data anulãrii înregistrãrii în scopuri de TVA conform art. 153. Prevederile prezentului alineat se aplicã şi în cazul în care persoana impozabilã opteazã pentru înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153^1, concomitent cu solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153.
    (8) Persoana impozabilã care aplicã regimul special de scutire:
    a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor, în condiţiile art. 145 şi 146;
    b) nu are voie sã menţioneze taxa pe facturã sau alt document;
    c) abrogatã.
    (9) Prin norme se stabilesc regulile de înregistrare şi ajustãrile de efectuat în cazul modificãrii regimului de taxã.

    Norme metodologice:
    61. (1) În sensul art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, o operaţiune este accesorie activitãţii principale dacã se îndeplinesc cumulativ condiţiile prevãzute la pct. 47 alin. (3).
    (2) La determinarea cifrei de afaceri prevãzute la art. 152 alin. (1) din codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri încasate sau neîncasate şi alte facturi emise înainte de data livrãrii/prestãrii pentru operaţiunile prevãzute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal.
    (3) Persoanele impozabile care, dacã ar fi înregistrate normal în scopuri de taxã conform art. 153 din Codul fiscal, ar aplica un regim special de taxã conform prevederilor art. 152^1 şi 152^2 din codul fiscal vor lua în calculul determinãrii cifrei de afaceri prevãzute la art. 152 alin. (1) din codul fiscal numai baza impozabilã pentru respectivele operaţiuni determinatã în conformitate cu prevederile art. 152^1 şi 152^2 din Codul fiscal.
    (4) Activele fixe corporale prevãzute la art. 152 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sunt cele definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, iar activele necorporale sunt cele definite de legislaţia contabilã şi care din punctul de vedere al taxei sunt considerate servicii.
    (5) În sensul art. 152 alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabilã care opteazã pentru aplicarea regimului normal de taxã trebuie sã solicite înregistrarea conform art. 153 din codul fiscal şi sã aplice regimul normal de taxã începând cu data înregistrãrii.
    (6) Persoana impozabilã care solicitã scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal în vederea aplicãrii regimului special de scutire are obligaţia sã ajusteze taxa deductibilã aferentã:
    a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bazã de inventariere, în momentul trecerii la regimul de scutire;
    b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bazã de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul trecerii la regimul de scutire. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajusteazã taxa aferentã valorii rãmase neamortizate la momentul trecerii la regimul de scutire. În cazul bunurilor de capital se aplicã prevederile art. 149 din Codul fiscal;
    c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmeazã a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxã a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) din codul fiscal înainte de data anulãrii calitãţii de persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal şi al cãror fapt generator de taxã, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupã aceastã datã.
    (7) Ajustarea taxei deductibile pentru bunurile mobile corporale, altele decât bunurile de capital prevãzute la art. 149 alin. (1) din Codul fiscal, prevãzutã la alin. (6), se realizeazã potrivit prevederilor art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal. Ajustarea pentru activele corporale fixe în curs de execuţie, pentru serviciile neutilizate, precum şi pentru situaţiile prevãzute la alin. (6) lit. c) se efectueazã potrivit art. 148 din Codul fiscal, prin anularea taxei deductibile. Ajustãrile de taxã realizate conform art. 128 alin. (4) lit. c) şi art. 148 din codul fiscal se efectueazã în funcţie de cota de taxã în vigoare la data achiziţiei bunurilor mobile corporale.
    (8) Valoarea rezultatã ca urmare a efectuãrii ajustãrilor de taxã conform alin. (6) se evidenţiazã în ultimul decont de taxã sau, dupã caz, în declaraţia prevãzutã la art. 156^3 alin. (9) din Codul fiscal. În situaţia în care organele de inspecţie fiscalã constatã cã persoana impozabilã nu a evidenţiat corect sau nu a efectuat ajustãrile de taxã prevãzute la alin. (6), acestea vor stabili valoarea corectã a ajustãrilor de taxã şi, dupã caz, vor solicita plata sau vor dispune restituirea taxei rezultate ca urmare a ajustãrii.
    (9) În cazul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, dacã transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupã scoaterea locatarului/utilizatorului din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicãrii regimului special de scutire pentru întreprinderile mici, acesta are obligaţia, pânã cel târziu pe data de 25 a lunii urmãtoare celei în care a intervenit transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, sã ajusteze:
    a) taxa deductibilã aferentã bunurilor de capital, inclusiv taxa plãtitã sau datoratã înainte de data transferului dreptului de proprietate, potrivit prevederilor art. 149 din codul fiscal şi pct. 54;
    b) taxa deductibilã aferentã activelor corporale fixe, constatate pe bazã de inventariere, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, corespunzãtor valorii rãmase neamortizate la momentul transferului dreptului de proprietate, conform art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
    Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã se stabileşte procedura de declarare şi platã a sumelor rezultate din ajustarea taxei.
    (10) În sensul art. 152 alin. (9) din Codul fiscal, persoanele impozabile care solicitã înregistrarea în scopuri de taxã prin opţiune conform prevederilor art. 152 alin. (3), coroborate cu prevederile art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, şi persoanele impozabile care solicitã înregistrarea în scopuri de taxã în cazul depãşirii plafonului de scutire în termenul stabilit la art. 152 alin. (6) din codul fiscal au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
    a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bazã de inventariere, în momentul trecerii la regimul normal de taxare;
    b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bazã de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul trecerii la regimul normal de taxã. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajusteazã taxa aferentã valorii rãmase neamortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxã. În cazul bunurilor de capital se aplicã prevederile art. 149 din Codul fiscal;
    c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmeazã a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxã a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) din codul fiscal înainte de data trecerii la regimul normal de taxã şi al cãror fapt generator de taxã, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupã aceastã datã.
    (11) Ajustãrile efectuate conform alin. (10) se înscriu în primul decont de taxã depus dupã înregistrarea în scopuri de taxã conform art. 153 din codul fiscal a persoanei impozabile sau, dupã caz, într-un decont ulterior.
    (12) Pentru ajustarea taxei prevãzute la alin. (10), persoana impozabilã trebuie sã îndeplineascã condiţiile şi formalitãţile prevãzute la art. 145-149 din Codul fiscal. Prin excepţie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, factura pentru achiziţii de bunuri/servicii efectuate înainte de înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie sã conţinã menţiunea referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal.
    62. (1) Persoanele care aplicã regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia sã ţinã evidenţa livrãrilor de bunuri şi a prestãrilor de servicii care ar fi taxabile dacã nu ar fi realizate de o micã întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzãri, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpãrãri.
    (2) În cazul în care persoana impozabilã a atins sau a depãşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea în scopuri de TVA conform legii, organele fiscale competente vor proceda dupã cum urmeazã:
    a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificatã de organele de inspecţie fiscalã înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilã ar fi trebuit sã o colecteze dacã ar fi fost înregistratã normal în scopuri de taxã conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsã între data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de TVA dacã ar fi solicitat în termenul prevãzut de lege înregistrarea şi data identificãrii nerespectãrii prevederilor legale. Totodatã, organul fiscal competent va înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxã. Înregistrarea în scopuri de TVA se considerã valabilã începând cu data comunicãrii de cãtre organul fiscal competent a deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA;
    b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificatã dupã înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilã ar fi trebuit sã o colecteze dacã ar fi fost înregistratã normal în scopuri de taxã conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsã între data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevãzut de lege şi data la care a fost înregistratã.
    (3) În cazul în care persoana impozabilã a solicitat în mod eronat scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, în vederea aplicãrii regimului special de scutire pentru întreprinderile mici, organele fiscale competente vor proceda dupã cum urmeazã:
    a) în cazul în care persoana impozabilã, ulterior scoaterii din evidenţã, nu s-a înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal pânã la data identificãrii acestei erori de cãtre organele de inspecţie fiscalã, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilã ar fi trebuit sã o colecteze pe perioada cuprinsã între data anulãrii codului de înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal şi data identificãrii acestei erori. Totodatã, organele fiscale competente vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxã. Înregistrarea în scopuri de TVA se considerã valabilã începând cu data comunicãrii de cãtre organul fiscal competent a deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA;
    b) în cazul în care, ulterior scoaterii din evidenţã, persoana impozabilã s-a înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal pânã la data identificãrii acestei erori de cãtre organele de inspecţie fiscalã, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilã ar fi trebuit sã o colecteze pe perioada cuprinsã între data la care persoanei respective i s-a anulat codul de înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal şi data la care a fost înregistratã.
    (4) Dupã determinarea taxei de platã conform alin. (2) şi (3), organele fiscale competente vor stabili obligaţiile fiscale accesorii aferente conform prevederilor legale în vigoare.
    (5) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevãzut de lege, indiferent dacã au fãcut sau nu obiectul inspecţiei fiscale, au dreptul sã ajusteze în primul decont depus dupã înregistrare sau, dupã caz, într-un decont ulterior, în condiţiile prevãzute la art. 145-149 din Codul fiscal:
    a) taxa deductibilã aferentã bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevãzut de lege;
    b) taxa deductibilã aferentã activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevãzut de lege, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevãzutã la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, sã nu fi expirat. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajusteazã taxa aferentã valorii rãmase neamortizate la data respectivã. În cazul bunurilor de capital se aplicã prevederile art. 149 din Codul fiscal;
    c) taxa deductibilã aferentã achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în perioada cuprinsã între data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat în termenul prevãzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistratã, inclusiv taxa deductibilã aferentã achiziţiilor de bunuri şi servicii pentru care exigibilitatea de taxã a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) din codul fiscal înainte de data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevãzut de lege şi al cãror fapt generator de taxã, respectiv livrarea/prestarea, are loc în perioada cuprinsã între data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat în termenul prevãzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistratã;
    d) taxa deductibilã aferentã achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmeazã a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxã a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) din codul fiscal înainte de data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevãzut de lege şi al cãror fapt generator de taxã, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupã înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de taxã.
    (6) Persoanele impozabile care au solicitat în mod eronat scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, în vederea aplicãrii regimului special de scutire pentru întreprinderile mici, indiferent dacã au fãcut sau nu obiectul inspecţiei fiscale, au dreptul sã anuleze ajustãrile de taxã corespunzãtoare scoaterii din evidenţã şi sã îşi exercite dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în perioada cuprinsã între data la care persoanei respective i s-a anulat codul de înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal şi data la care a fost înregistratã, în primul decont depus dupã înregistrare sau, dupã caz, într-un decont ulterior, în condiţiile prevãzute la art. 145-149 din Codul fiscal.
    (7) Pentru ajustarea taxei prevãzute la alin. (5) şi (6), persoana impozabilã trebuie sã îndeplineascã condiţiile şi formalitãţile prevãzute la art. 145-149 din Codul fiscal. Prin excepţie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, factura pentru achiziţii de bunuri/servicii efectuate înainte de înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie sã conţinã menţiunea referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal.
    (8) Persoanele impozabile care au aplicat regimul special de scutire pentru întreprinderi mici prevãzut la art. 152 din codul fiscal şi care au fost înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal, dacã ulterior înregistrãrii realizeazã numai operaţiuni fãrã drept de deducere, vor solicita scoaterea din evidenţã conform art. 153 alin. (11) din Codul fiscal. Dacã, ulterior scoaterii din evidenţã, aceste persoane impozabile vor realiza operaţiuni care dau drept de deducere a taxei, vor aplica prevederile art. 152 din Codul fiscal."

    3. Punctul 66 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal
    Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA
    Art. 153. - (1) Persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în România şi realizeazã sau intenţioneazã sã realizeze o activitate economicã ce implicã operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adãugatã cu drept de deducere trebuie sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumitã în continuare înregistrare normalã în scopuri de taxã, dupã cum urmeazã:
    a) înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, în urmãtoarele cazuri:
    1. dacã declarã cã urmeazã sã realizeze o cifrã de afaceri care atinge sau depãşeşte plafonul de scutire prevãzut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici;
    2. dacã declarã cã urmeazã sã realizeze o cifrã de afaceri inferioarã plafonului de scutire prevãzut la art. 152 alin. (1), dar opteazã pentru aplicarea regimului normal de taxã;
    b) dacã în cursul unui an calendaristic atinge sau depãşeşte plafonul de scutire prevãzut la art. 152 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau a depãşit acest plafon;
    c) dacã cifra de afaceri realizatã în cursul unui an calendaristic este inferioarã plafonului de scutire prevãzut la art. 152 alin. (1), dar opteazã pentru aplicarea regimului normal de taxã;
    d) dacã efectueazã operaţiuni scutite de taxã şi opteazã pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3).
    (2) Persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în afara României, dar este stabilitã în România printr-un sediu fix conform art. 125^1 alin. (2) lit. b), este obligatã sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA în România, astfel:
    a) înaintea primirii serviciilor, în situaţia în care urmeazã sã primeascã pentru sediul fix din România servicii pentru care este obligatã la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), dacã serviciile sunt prestate de o persoanã impozabilã care este stabilitã în sensul art. 125^1 alin. (2) în alt stat membru;
    b) înainte de prestarea serviciilor, în situaţia în care urmeazã sã presteze serviciile prevãzute la art. 133 alin. (2) de la sediul fix din România pentru un beneficiar persoanã impozabilã stabilitã în sensul art. 125^1 alin. (2) în alt stat membru care are obligaţia de a plãti TVA în alt stat membru, conform echivalentului din legislaţia statului membru respectiv al art. 150 alin. (2);
    c) înainte de realizarea unor activitãţi economice de la respectivul sediu fix în condiţiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) şi c) care implicã:
    1. livrãri de bunuri taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrãri intracomunitare scutite de TVA conform art. 143 alin. (2);
    2. prestãri de servicii taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adãugatã cu drept de deducere, altele decât cele prevãzute la lit. a) şi b);
    3. operaţiuni scutite de taxã şi opteazã pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3);
    4. achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile.
    (3) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile persoanei tratate ca persoanã impozabilã numai pentru cã efectueazã ocazional livrãri intracomunitare de mijloace de transport noi.
    (4) O persoanã impozabilã care nu este stabilitã în România conform art. 125^1 alin. (2) şi nici înregistratã în scopuri de TVA în România conform art. 153 va solicita înregistrarea în scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operaţiuni realizate pe teritoriul României care dau drept de deducere a taxei, altele decât serviciile de transport şi serviciile auxiliare acestora, scutite în temeiul art. 143 alin. (1) lit. c)-m), art. 144 alin. (1) lit. c) şi art. 144^1, înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni, cu excepţia situaţiilor în care persoana obligatã la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2)-(6). Nu sunt obligate sã se înregistreze în România, conform prezentului articol, persoanele stabilite în afara Comunitãţii Europene care presteazã servicii electronice cãtre persoane neimpozabile din România şi care sunt înregistrate într-un alt stat membru, conform regimului special pentru servicii electronice, pentru toate serviciile electronice prestate în Comunitatea Europeanã. Persoana impozabilã care nu este stabilitã în România conform art. 125^1 alin. (2) şi nici înregistratã în scopuri de TVA în România conform art. 153 poate solicita înregistrarea în scopuri de TVA dacã efectueazã în România oricare dintre urmãtoarele operaţiuni:
    a) importuri de bunuri;
    b) operaţiuni prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. e), dacã opteazã pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3);
    c) operaţiuni prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. f), dacã acestea sunt taxabile prin efectul legii sau prin opţiune conform art. 141 alin. (3).
    (5) Va solicita înregistrarea în scopuri de TVA conform acestui articol, înainte de realizarea operaţiunilor, persoana impozabilã nestabilitã în România şi neînregistratã în scopuri de TVA în România, care intenţioneazã:
    a) sã efectueze o achiziţie intracomunitarã de bunuri pentru care este obligatã la plata taxei conform art. 151; sau
    b) sã efectueze o livrare intracomunitarã de bunuri scutitã de taxã.
    (6) Persoana impozabilã stabilitã în Comunitate, dar nu în România, care are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA în România, poate, în condiţiile stabilite prin norme, sã îşi îndeplineascã aceastã obligaţie prin desemnarea unui reprezentant fiscal. Persoana impozabilã nestabilitã în Comunitate care are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA în România este obligatã, în condiţiile stabilite prin norme, sã se înregistreze prin desemnarea unui reprezentant fiscal.
    (7) Organele fiscale competente vor înregistra în scopuri de TVA, conform prezentului articol, toate persoanele care, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sunt obligate sã solicite înregistrarea, conform alin. (1), (2), (4) sau (5).
    (7^1) Prin ordin al ministrului finanţelor publice se pot stabili criterii pentru condiţionarea înregistrãrii în scopuri de TVA a societãţilor comerciale cu sediul activitãţii economice în România înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care sunt supuse înmatriculãrii la registrul comerţului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, dacã persoana impozabilã justificã intenţia şi are capacitatea de a desfãşura activitate economicã, pentru a fi înregistratã în scopuri de TVA. Prin excepţie de la prevederile alin. (7), organele fiscale competente nu vor înregistra în scopuri de TVA persoanele impozabile care nu îndeplinesc criteriile stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.
    (8) În cazul în care o persoanã este obligatã sã se înregistreze în scopuri de TVA, în conformitate cu prevederile alin. (1) lit. b), alin. (2), (4) sau (5), şi nu solicitã înregistrarea, organele fiscale competente vor înregistra persoana respectivã din oficiu.
    (9) Organele fiscale competente anuleazã înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
    a) dacã este declaratã inactivã conform prevederilor art. 78^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de la data declarãrii ca inactivã;
    b) dacã a intrat în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului, potrivit legii, de la data înscrierii menţiunii privind inactivitatea temporarã în registrul comerţului;
    c) dacã asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilã însãşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevãzute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de la data comunicãrii deciziei de anulare de cãtre organele fiscale competente;
    d) dacã nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de taxã prevãzut la art. 156^2, dar nu este în situaţia prevãzutã la lit. a) sau b), din prima zi a celei de-a doua luni urmãtoare respectivului semestru calendaristic. Aceste prevederi se aplicã numai în cazul persoanelor pentru care perioada fiscalã este luna sau trimestrul. Începând cu decontul aferent lunii iulie 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscalã luna calendaristicã, respectiv începând cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscalã trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anuleazã înregistrarea unei persoane impozabile în scopuri de TVA dacã nu a depus niciun decont de taxã prevãzut la art. 156^2 pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei care are perioada fiscalã luna calendaristicã, şi pentru douã trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscalã trimestrul calendaristic, dar nu este în situaţia prevãzutã la lit. a) ori b), din prima zi a lunii urmãtoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxã în prima situaţie şi, respectiv, din prima zi a lunii urmãtoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxã în a doua situaţie.
    e) dacã în deconturile de taxã depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscalã luna calendaristicã, şi pentru douã perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscalã trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrãri de bunuri/prestãri de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni urmãtoare respectivului semestru calendaristic. Începând cu decontul aferent lunii iulie 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscalã luna calendaristicã, respectiv începând cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscalã trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anuleazã înregistrarea unei persoane impozabile în scopuri de TVA dacã în deconturile de taxã depuse pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscalã luna calendaristicã, şi pentru douã trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscalã trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrãri de bunuri/prestãri de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a lunii urmãtoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxã în prima situaţie şi, respectiv, din prima zi a lunii urmãtoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxã în a doua situaţie;
    f) dacã, potrivit prevederilor prezentului titlu, persoana impozabilã nu era obligatã şi nici nu avea dreptul sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform prezentului articol;
    g) în situaţia persoanelor impozabile care solicitã scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicãrii regimului special de scutire prevãzut la art. 152.
    Pentru situaţiile prevãzute la lit. a)-e), anularea înregistrãrii în scopuri de TVA a persoanei impozabile este realizatã din oficiu de cãtre organele fiscale competente. Pentru situaţia prevãzutã la lit. f), anularea înregistrãrii în scopuri de TVA se realizeazã la solicitarea persoanei impozabile sau din oficiu de cãtre organele fiscale competente, dupã caz. Pentru situaţia prevãzutã la lit. g), anularea înregistrãrii în scopuri de TVA se realizeazã la solicitarea persoanei impozabile.
    (9^1) Procedura de anulare a înregistrãrii în scopuri de TVA este stabilitã prin normele procedurale în vigoare. Dupã anularea înregistrãrii în scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a)-e), organele fiscale competente înregistreazã persoanele impozabile în scopuri de TVA astfel:
    a) din oficiu, de la data la care a încetat situaţia care a condus la anularea înregistrãrii, pentru situaţiile prevãzute la alin. (9) lit. a) şi b);
    b) la solicitarea persoanei impozabile, în situaţia prevãzutã la alin. (9) lit. c), dacã înceteazã situaţia care a condus la anulare, de la data comunicãrii deciziei de înregistrare în scopuri de TVA;
    c) la solicitarea persoanei impozabile, în situaţia prevãzutã la alin. (9) lit. d), de la data comunicãrii deciziei de înregistrare în scopuri de TVA, pe baza urmãtoarelor informaţii/documente furnizate de persoana impozabilã:
    1. prezentarea deconturilor de taxã nedepuse la termen;
    2. prezentarea unei cereri motivate din care sã rezulte cã se angajeazã sã depunã la termenele prevãzute de lege deconturile de taxã;
    Dupã prima abatere prevãzutã la alin. (9) lit. d), persoanele impozabile vor fi înregistrate în scopuri de TVA, dacã îndeplinesc toate condiţiile prevãzute de lege, numai dupã o perioadã de 3 luni de la anularea înregistrãrii. În cazul în care abaterea se repetã dupã reînregistrarea persoanei impozabile, organele fiscale vor anula codul de înregistrare în scopuri de TVA şi nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reînregistrare în scopuri de TVA.
    d) la solicitarea persoanei impozabile, în situaţia prevãzutã la alin. (9) lit. e), pe baza unei declaraţii pe propria rãspundere din care sã rezulte cã va desfãşura activitãţi economice cel mai târziu în cursul lunii urmãtoare celei în care a solicitat înregistrarea în scopuri de TVA. Data înregistrãrii în scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicãrii deciziei de înregistrare în scopuri de TVA. În situaţia în care persoana impozabilã nu depune o cerere de înregistrare în scopuri de TVA în maximum 180 de zile de la data anulãrii, organele fiscale nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reînregistrare în scopuri de TVA.
    Persoanele impozabile aflate în situaţiile prevãzute de prezentul alineat nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici întreprinderi prevãzut la art. 152 pânã la data înregistrãrii în scopuri de TVA, fiind obligate sã aplice prevederile art. 11 alin. (1^1) şi (1^3).
    (9^2) Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã organizeazã Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 şi Registrul persoanelor impozabile a cãror înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulatã. Registrele sunt publice şi se afişeazã pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã. Înscrierea în Registrul persoanelor impozabile a cãror înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulatã se face de cãtre organul fiscal competent, dupã comunicarea deciziei de anulare a înregistrãrii în scopuri de TVA, în termen de cel mult 3 zile de la data comunicãrii.
    (10) Persoana înregistratã conform prezentului articol va anunţa în scris organele fiscale competente cu privire la modificãrile informaţiilor declarate în cererea de înregistrare sau furnizate prin altã metodã organului fiscal competent, în legãturã cu înregistrarea sa, sau care apar în certificatul de înregistrare în termen de 15 zile de la producerea oricãruia dintre aceste evenimente.
    (11) În cazul încetãrii desfãşurãrii de operaţiuni care dau drept de deducere a taxei sau în cazul încetãrii activitãţii sale economice, orice persoanã înregistratã conform prezentului articol va anunţa în scris organele fiscale competente în termen de 15 zile de la producerea oricãruia dintre aceste evenimente în scopul scoaterii din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenţã şi procedura aplicabilã.

    Norme metodologice:
    66. (1) În cazul în care o persoanã este obligatã sã solicite înregistrarea în condiţiile art. 153 alin. (1), (2), (4) sau (5) din codul fiscal ori opteazã pentru înregistrare conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal, înregistrarea respectivei persoane se va considera valabilã începând cu:
    a) data comunicãrii certificatului de înregistrare în scopuri de TVA sau a deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, în cazurile prevãzute la art. 153 alin. (2), (4) şi (5) din Codul fiscal;
    b) prima zi a lunii urmãtoare celei în care persoana impozabilã opteazã pentru aplicarea regimului normal de taxã, în cazurile prevãzute la art. 153 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal;
    c) prima zi a lunii urmãtoare celei în care persoana impozabilã solicitã înregistrarea, în cazurile prevãzute la art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;
    d) data comunicãrii deciziei de aprobare a înregistrãrii în scopuri de TVA sau a deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, în cazurile prevãzute la art. 153 alin. (1) lit. a) şi c) şi alin. (8) din Codul fiscal.
    (2) În aplicarea art. 153 alin. (1) din Codul fiscal, activitatea economicã se considerã ca fiind începutã din momentul în care o persoanã intenţioneazã sã efectueze o astfel de activitate. Intenţia persoanei trebuie apreciatã în baza elementelor obiective, de exemplu, faptul cã aceasta începe sã angajeze costuri şi/sau sã facã investiţii pregãtitoare necesare iniţierii unei activitãţi economice.
    (3) Instituţiilor publice care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA sau care sunt înregistrate din oficiu, conform art. 153 alin. (8) din Codul fiscal, li se va atribui un cod de înregistrare în scopuri de TVA numai pentru partea din structura/activitatea pentru care au calitatea de persoanã impozabilã, în conformitate cu prevederile art. 127 din Codul fiscal, în timp ce pentru activitãţile pentru care nu au calitatea de persoanã impozabilã, respectiv pentru partea din structurã prin care desfãşoarã numai activitãţi în calitate de autoritate publicã, li se va atribui un cod de înregistrare fiscalã distinct. Instituţiilor publice care desfãşoarã numai activitãţi pentru care au calitatea de persoanã impozabilã, respectiv operaţiuni taxabile, scutite fãrã drept de deducere potrivit prevederilor art. 141 din codul fiscal sau scutite cu drept de deducere conform art. 143, 144, 144^1 din Codul fiscal, şi care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA sau sunt înregistrate din oficiu, conform art. 153 alin. (8) din Codul fiscal, li se va atribui un singur cod de înregistrare în scopuri de TVA. Dupã atribuirea codului de înregistrare în scopuri de TVA, acesta va fi valabil pentru orice alte operaţiuni taxabile, scutite cu sau fãrã drept de deducere, pe care le va realiza ulterior. Orice instituţie publicã cãreia i s-a atribuit un cod de înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal va fi consideratã persoanã impozabilã conform art. 133 alin. (1) din Codul fiscal, dar numai în ceea ce priveşte stabilirea locului prestãrii serviciilor conform art. 133 din Codul fiscal.
    (4) Persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în România şi care are pe teritoriul României sucursale şi alte sedii secundare, fãrã personalitate juridicã, va fi identificatã printr-un singur cod de înregistrare în scopuri de taxã conform art. 153 din Codul fiscal.
    (5) Persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în afara României şi este stabilitã în România printr-unul sau mai multe sedii fixe fãrã personalitate juridicã, conform art. 125^1 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, va fi identificatã printr-un singur cod de înregistrare în scopuri de taxã conform art. 153 din Codul fiscal. În acest scop persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în afara României va desemna unul dintre sediile fixe aflate pe teritoriul României sã depunã decontul de taxã şi sã fie responsabil pentru toate obligaţiile în scopuri de TVA, conform acestui titlu, ale tuturor sediilor fixe stabilite în România ale acestei persoane impozabile. Sediul fix este întotdeauna o structurã fãrã personalitate juridicã şi poate fi, de exemplu, o sucursalã, un birou de vânzãri, un depozit, care trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute la art. 125^1 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
    (6) Persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în afara României şi nu este stabilitã prin sediu/sedii fix/fixe în România este obligatã sã se înregistreze în scopuri de TVA în România pentru operaţiunile prevãzute la art. 153 alin. (4) din Codul fiscal, cu excepţia celor pentru care înregistrarea este opţionalã, şi la art. 153 alin. (5) din Codul fiscal. În cazul operaţiunilor prevãzute la art. 153 alin. (4) din Codul fiscal, altele decât cele pentru care înregistrarea este opţionalã, organul fiscal competent nu va înregistra în scopuri de TVA persoana impozabilã nestabilitã în România dacã aceasta urmeazã sã realizeze în România numai operaţiuni pentru care, potrivit prevederilor art. 150 alin. (2)-(6) din Codul fiscal, beneficiarul este persoana obligatã la plata TVA. Organul fiscal competent va înregistra în scopuri de TVA persoana impozabilã nestabilitã în România care urmeazã sã realizeze operaţiuni pentru care înregistrarea este opţionalã conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal, respectiv: servicii de transport şi servicii auxiliare acestora, scutite în temeiul art. 143 alin. (1) lit. c)-m), art. 144 alin. (1) lit. c) şi art. 144^1 din Codul fiscal, importuri de bunuri, operaţiuni prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, dacã opteazã pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3), şi/sau operaţiuni prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, dacã acestea sunt taxabile prin efectul legii sau prin opţiune, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal. În vederea înregistrãrii în scopuri de TVA:
    a) persoana impozabilã nestabilitã în România obligatã sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 alin. (4) din codul fiscal trebuie sã furnizeze o declaraţie pe propria rãspundere organului fiscal competent, în care sã menţioneze cã va realiza în România operaţiuni taxabile pentru care este persoana obligatã la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din codul fiscal şi/sau cã urmeazã sã desfãşoare operaţiuni scutite cu drept de deducere, cu excepţia serviciilor de transport şi a serviciilor auxiliare acestora, scutite în temeiul art. 143 alin. (1) lit. c)-m), art. 144 alin. (1) lit. c) şi art. 144^1 din Codul fiscal, pentru care înregistrarea este opţionalã. Pe lângã declaraţia pe propria rãspundere, vor fi prezentate contractele sau comenzile din care rezultã aceste informaţii;
    b) persoana impozabilã nestabilitã în România care opteazã pentru înregistrarea în scopuri de TVA în condiţiile stabilite la art. 153 alin. (4) din Codul fiscal:
    1. trebuie sã depunã în vederea înregistrãrii notificãrile prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezentele norme metodologice pentru operaţiuni prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. e) şi f) din Codul fiscal, dacã opteazã pentru taxarea acestora conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal;
    2. trebuie sã furnizeze o declaraţie pe propria rãspundere organului fiscal competent, în care sã menţioneze cã va realiza în România importuri, operaţiuni prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, dacã acestea sunt taxabile prin efectul legii, şi/sau pentru alte operaţiuni pentru care înregistrarea este opţionalã, respectiv: servicii de transport şi servicii auxiliare acestora, scutite în temeiul art. 143 alin. (1) lit. c)-m), art. 144 alin. (1) lit. c) şi art. 144^1 din Codul fiscal, precum şi contractele sau comenzile din care rezultã aceste informaţii;
    c) persoana impozabilã nestabilitã în România care solicitã înregistrarea conform art. 153 alin. (5) din codul fiscal trebuie sã prezinte contractele/comenzile în baza cãrora urmeazã sã efectueze livrãri şi/sau achiziţii intracomunitare care au locul în România.
    (7) Persoana impozabilã nestabilitã în România se va înregistra la autoritatea fiscalã competentã dupã cum urmeazã:
    a) fie direct, fie prin desemnarea unui reprezentant fiscal, dacã persoana este stabilitã în spaţiul comunitar. În cazul înregistrãrii directe, aceastã persoanã va declara adresa din România la care pot fi examinate toate evidenţele şi documentele ce trebuie pãstrate în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal;
    b) prin desemnarea unui reprezentant fiscal, dacã persoana nu este stabilitã în spaţiul comunitar.
    (8) În situaţia în care, ulterior înregistrãrii directe în scopuri de taxã conform alin. (7) lit. a), persoana impozabilã nestabilitã în România va fi stabilitã în România printr-un sediu fix, inclusiv o sucursalã, organele fiscale competente nu vor atribui un alt cod de înregistrare în scopuri de taxã, fiind pãstrat codul de înregistrare în scopuri de taxã acordat iniţial.
    (9) În cazul persoanelor impozabile care au sediul activitãţii economice în afara României şi care se înregistreazã în scopuri de taxã conform art. 153 alin. (2) din codul fiscal prin sedii fixe, altele decât sucursalele, şi ulterior vor înfiinţa sucursale în România, organele fiscale competente nu vor atribui un alt cod de înregistrare în scopuri de taxã, fiind pãstrat codul de înregistrare în scopuri de taxã acordat iniţial.
    (10) Orice persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA şi care, ulterior înregistrãrii respective, desfãşoarã exclusiv operaţiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea înregistrãrii în termen de 15 zile de la încheierea lunii în care se desfãşoarã exclusiv operaţiuni fãrã drept de deducere. Dovada faptului cã persoana nu mai realizeazã operaţiuni cu drept de deducere trebuie sã rezulte din obiectul de activitate şi, dupã caz, din declaraţia pe propria rãspundere datã de împuternicitul legal al persoanei impozabile în cazul operaţiunilor scutite pentru care persoana impozabilã poate opta pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.
    (11) Anularea înregistrãrii în scopuri de TVA se va efectua în prima zi a lunii urmãtoare celei în care persoana impozabilã a solicitat anularea înregistrãrii conform art. 153 alin. (11) din Codul fiscal. Persoana impozabilã care a solicitat anularea înregistrãrii în scopuri de TVA conform alin. (10) are obligaţia, indiferent de perioada fiscalã utilizatã, sã depunã ultimul decont de taxã prevãzut la art. 156^2 din codul fiscal pânã la data de 25 a lunii în care a fost anulatã înregistrarea în scopuri de TVA.
    (12) Orice persoanã impozabilã stabilitã în România şi înregistratã în scopuri de TVA care îşi înceteazã activitatea economicã trebuie sã solicite anularea înregistrãrii în scopuri de TVA în termen de 15 zile de la data documentelor ce evidenţiazã acest fapt. Persoana impozabilã nestabilitã în România, care sa înregistrat conform art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal, trebuie sã solicite anularea înregistrãrii în scopuri de TVA în cazul în care nu mai realizeazã în România operaţiuni pentru care ar fi obligatã sã fie înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal. Persoana impozabilã nestabilitã în România, care s-a înregistrat prin opţiune conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal, trebuie sã solicite anularea înregistrãrii în scopuri de TVA în cazul în care nu mai realizeazã în România operaţiuni de natura celor pentru care a solicitat înregistrarea şi nici alte operaţiuni pentru care ar fi obligatã sã fie înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal. Anularea înregistrãrii în scopuri de TVA va fi valabilã din prima zi a lunii urmãtoare celei în care s-a depus declaraţia de încetare a activitãţii. Persoana impozabilã care a solicitat anularea înregistrãrii în scopuri de TVA are obligaţia, indiferent de perioada fiscalã utilizatã, sã depunã ultimul decont de taxã prevãzut la art. 156^2 din codul fiscal pânã la data de 25 a lunii în care a fost anulatã înregistrarea în scopuri de TVA.
    (13) În situaţia în care art. 153 din codul fiscal prevede cã persoana impozabilã trebuie sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA anticipat, respectiv înainte de realizarea unei operaţiuni, dar aceastã obligaţie este îndeplinitã ulterior, organele fiscale vor înregistra persoana respectivã atunci când aceasta solicitã înregistrarea, dacã între timp nu a fost înregistratã din oficiu. Pentru neînregistrarea anticipatã prevãzutã de lege, organele fiscale vor stabili consecinţele acesteia în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, precum şi ale Codului de procedurã fiscalã.
    (14) Organele fiscale competente vor înregistra din oficiu persoanele impozabile obligate sã se înregistreze în scopuri de TVA, în conformitate cu prevederile art. 153 alin. (1), (2), (4) sau (5) din Codul fiscal, şi care nu solicitã înregistrarea, indiferent dacã sunt persoane care au sediul activitãţii economice în România, un sediu fix în România sau sunt nestabilite în România.
    (15) Pentru situaţia prevãzutã la art. 153 alin. (9) lit. f) din Codul fiscal, anularea înregistrãrii în scopuri de TVA se realizeazã la solicitarea persoanei impozabile sau din oficiu de cãtre organele fiscale competente, dupã caz. Anularea înregistrãrii în scopuri de TVA este valabilã de la data comunicãrii deciziei de anulare de cãtre organele fiscale competente."

    4. Punctul 67 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal
    Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectueazã achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
    Art. 153^1. - (1) Are obligaţia sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
    a) persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în România şi persoana juridicã neimpozabilã stabilitã în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueazã o achiziţie intracomunitarã taxabilã în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacã valoarea achiziţiei intracomunitare respective depãşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitarã;
    b) persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în România, neînregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze conform art. 153, şi care nu este deja înregistratã conform lit. a) sau c) sau alin. (2), dacã presteazã servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligatã la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
    c) persoana impozabilã care îşi are stabilit sediul activitãţii economice în România, care nu este înregistratã şi nu are obligaţia sã se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistratã conform lit. a) sau b) sau alin. (2), dacã primeşte de la un prestator, persoanã impozabilã stabilitã în alt stat membru, servicii pentru care este obligatã la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.
    (2) Persoana impozabilã care are sediul activitãţii economice în România, dacã nu este înregistratã şi nu este obligatã sã se înregistreze conform art. 153, şi persoana juridicã neimpozabilã stabilitã în România pot solicita sã se înregistreze, conform prezentului articol, în cazul în care realizeazã achiziţii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).
    (3) Organele fiscale competente vor înregistra în scopuri de TVA, conform prezentului articol, orice persoanã care solicitã înregistrarea, conform alin. (1) sau (2).
    (4) Dacã persoana obligatã sã se înregistreze în scopuri de TVA, în condiţiile alin. (1), nu solicitã înregistrarea, organele fiscale competente vor înregistra persoana respectivã din oficiu.
    (5) Persoana înregistratã în scopuri de TVA conform alin. (1) lit. a) poate solicita anularea înregistrãrii sale oricând, dupã expirarea anului calendaristic urmãtor celui în care a fost înregistratã, dacã valoarea achiziţiilor sale intracomunitare nu a depãşit plafonul de achiziţii în anul în care face solicitarea sau în anul calendaristic anterior şi dacã nu şi-a exercitat opţiunea conform alin. (7).
    (6) Persoana înregistratã în scopuri de TVA conform alin. (2) poate solicita anularea înregistrãrii oricând dupã expirarea a 2 ani calendaristici care urmeazã anului în care a optat pentru înregistrare, dacã valoarea achiziţiilor sale intracomunitare nu a depãşit plafonul de achiziţii în anul în care depune aceastã solicitare sau în anul calendaristic anterior, dacã nu şi-a exercitat opţiunea conform alin. (7).
    (7) Dacã dupã expirarea anului calendaristic prevãzut la alin. (5) sau a celor 2 ani calendaristici prevãzuţi la alin. (6), care urmeazã celui în care s-a efectuat înregistrarea, persoana impozabilã efectueazã o achiziţie intracomunitarã în baza codului de înregistrare în scopuri de TVA, obţinut conform prezentului articol, se considerã cã persoana a optat conform art. 126 alin. (6), cu excepţia cazului în care a depãşit plafonul de achiziţii intracomunitare.
    (8) Persoana înregistratã conform alin. (1) lit. b) şi c) poate solicita anularea înregistrãrii sale oricând dupã expirarea anului calendaristic în care a fost înregistratã, cu excepţia situaţiei în care trebuie sã rãmânã înregistratã conform alin. (5)-(7).
    (9) Organele fiscale competente vor anula înregistrarea unei persoane, conform prezentului articol, din oficiu sau, dupã caz, la cerere, în urmãtoarele situaţii:
    a) persoana respectivã este înregistratã în scopuri de TVA, conform art. 153; sau
    b) persoana respectivã are dreptul la anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, conform prezentului articol, şi solicitã anularea conform alin. (5), (6) şi (8); sau
    c) persoana respectivã îşi înceteazã activitatea economicã.
    (10) Înregistrarea în scopuri de TVA conform prezentului articol nu conferã persoanei impozabile calitatea de persoanã înregistratã normal în scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru achiziţii intracomunitare sau pentru serviciile prevãzute la art. 133 alin. (2), primite de la persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau prestate cãtre persoane impozabile stabilite în alt stat membru.
    (11) Prevederile art. 153 alin. (9) lit. a), b) şi f) se aplicã corespunzãtor şi pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform prezentului articol.

    Norme metodologice:
    67. (1) Au obligaţia sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153^1 din codul fiscal numai persoanele impozabile care au sediul activitãţii economice în România.
    (2) Persoanele impozabile prevãzute la art. 126 alin. (4) din codul fiscal sunt obligate sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare de bunuri conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, dacã depãşesc plafonul pentru achiziţii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 2 alin. (5)-(7). În cazul în care o persoanã este obligatã sã solicite înregistrarea în condiţiile art. 153^1 alin. (1) din Codul fiscal, înregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi consideratã valabilã de la data solicitãrii înregistrãrii.
    (3) În situaţia în care obligaţia înregistrãrii în scopuri de TVA conform art. 153^1 alin. (1) lit. b) sau c) din codul fiscal revine unei persoane impozabile care realizeazã achiziţii intracomunitare de bunuri care nu sunt impozabile în România conform art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, respectiva persoanã poate aplica regulile referitoare la plafonul pentru achiziţii intracomunitare şi dupã înregistrare, pânã la depãşirea respectivului plafon. În acest scop nu va comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA furnizorilor sãi din alte state membre.
    (4) Înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153^1 alin. (1) lit. b) şi c) din codul fiscal se solicitã numai de persoanele care nu sunt deja înregistrate conform art. 153 din codul fiscal sau pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) din codul fiscal şi numai în cazul serviciilor intracomunitare pentru care se aplicã prevederile art. 133 alin. (2) din codul fiscal sau echivalentul acestui articol din legislaţia altui stat membru, altele decât cele scutite de taxã. Înregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi consideratã valabilã de la data solicitãrii înregistrãrii. Nu se va solicita înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153^1 din codul fiscal dacã serviciile se încadreazã în oricare din prevederile art. 133 alin. (3)-(7) din Codul fiscal. De asemenea nu se va solicita înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153^1 din codul fiscal în cazul serviciilor pentru care se aplicã prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, dar care nu sunt servicii intracomunitare, respectiv sunt prestate de o persoanã impozabilã din România cãtre o persoanã impozabilã stabilitã în afara Comunitãţii sau sunt prestate de o persoanã impozabilã stabilitã în afara Comunitãţii în beneficiul unei persoane impozabile stabilite în România.
    (5) În cazul în care o persoanã solicitã înregistrarea în scopuri de TVA în condiţiile art. 153^1 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv prin opţiunea de a aplica regimul general prevãzut la art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, înregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi consideratã valabilã de la data solicitãrii înregistrãrii.
    (6) În cazul în care o persoanã solicitã anularea înregistrãrii în condiţiile art. 153^1 alin. (5), (6) sau (8) din Codul fiscal, înregistrarea respectivei persoane se va considera anulatã din prima zi a anului calendaristic în care se face cererea de anulare.
    (7) Persoanele înregistrate conform art. 153^1 din codul fiscal nu pot comunica acest cod pentru livrãrile de bunuri sau prestãrile de servicii efectuate cãtre alte persoane, acesta fiind comunicat altor persoane numai pentru achiziţii intracomunitare de bunuri, pentru prestãri de servicii intracomunitare şi pentru achiziţii de servicii intracomunitare.
    (8) Persoana impozabilã sau persoana juridicã neimpozabilã care nu este înregistratã conform art. 153 din codul fiscal şi care efectueazã achiziţii intracomunitare de bunuri accizabile nu are obligaţia sã se înregistreze conform art. 153^1 din codul fiscal pentru plata taxei aferente respectivei achiziţii intracomunitare.
    (9) Orice persoanã care efectueazã achiziţii intracomunitare de mijloace noi de transport, care nu este înregistratã conform art. 153 din Codul fiscal, nu are obligaţia sã se înregistreze conform art. 153^1 din codul fiscal pentru plata taxei aferente respectivei achiziţii intracomunitare.
    (10) Prevederile prezentelor norme metodologice se completeazã cu prevederile pct. 2.
    (11) Instituţiile publice care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, pentru întreaga activitate sau numai pentru o parte din structurã, nu vor solicita înregistrarea conform art. 153^1 din Codul fiscal. Pentru toate achiziţiile intracomunitare de bunuri, pentru prestãrile de servicii intracomunitare şi pentru achiziţiile de servicii intracomunitare vor comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA acordat conform art. 153, indiferent dacã achiziţiile sunt destinate utilizãrii pentru activitatea desfãşuratã în calitate de autoritate publicã, pentru care instituţia publicã nu are calitatea de persoanã impozabilã, sau pentru activitãţi pentru care instituţia publicã are calitatea de persoanã impozabilã. Orice instituţie publicã cãreia i s-a atribuit un cod de înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153^1 din codul fiscal va fi consideratã persoanã impozabilã conform art. 133 alin. (1) din Codul fiscal, dar numai în ceea ce priveşte stabilirea locului prestãrii serviciilor conform art. 133 din Codul fiscal."

    5. Punctul 80 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Perioada fiscalã
    Art. 156^1. - (1) Perioada fiscalã este luna calendaristicã.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), perioada fiscalã este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilã care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifrã de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România conform art. 132 şi 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depãşit plafonul de 100.000 euro al cãrui echivalent în lei se calculeazã conform normelor, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilã a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
    (3) Persoana impozabilã care se înregistreazã în cursul anului trebuie sã declare, cu ocazia înregistrãrii conform art. 153, cifra de afaceri pe care preconizeazã sã o realizeze în perioada rãmasã pânã la sfârşitul anului calendaristic. Dacã cifra de afaceri estimatã nu depãşeşte plafonul prevãzut la alin. (2), recalculat corespunzãtor numãrului de luni rãmase pânã la sfârşitul anului calendaristic, persoana impozabilã va depune deconturi trimestriale în anul înregistrãrii.
    (4) Întreprinderile mici care se înregistreazã în scopuri de TVA, conform art. 153, în cursul anului, trebuie sã declare cu ocazia înregistrãrii cifra de afaceri obţinutã, recalculatã în baza activitãţii corespunzãtoare unui an calendaristic întreg. Dacã aceastã cifrã de afaceri recalculatã depãşeşte plafonul prevãzut la alin. (2), în anul respectiv perioada fiscalã va fi luna calendaristicã, conform alin. (1). Dacã aceastã cifrã de afaceri recalculatã nu depãşeşte plafonul prevãzut la alin. (2), persoana impozabilã va utiliza trimestrul calendaristic ca perioadã fiscalã, cu excepţia situaţiei în care a efectuat în cursul anului calendaristic respectiv una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri înainte de înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153.
    (5) Dacã cifra de afaceri efectiv obţinutã în anul înregistrãrii, recalculatã în baza activitãţii corespunzãtoare unui an calendaristic întreg, depãşeşte plafonul prevãzut la alin. (2), în anul urmãtor perioada fiscalã va fi luna calendaristicã, conform alin. (1). Dacã aceastã cifrã de afaceri efectivã nu depãşeşte plafonul prevãzut la alin. (2), persoana impozabilã va utiliza trimestrul calendaristic ca perioadã fiscalã cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilã a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
    (6) Persoana impozabilã care, potrivit alin. (2) şi (5), are obligaţia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sã depunã la organele fiscale competente, pânã la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaraţie de menţiuni în care sã înscrie cifra de afaceri din anul precedent şi o menţiune referitoare la faptul cã nu a efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent. Fac excepţie de la prevederile prezentului alineat persoanele impozabile care solicitã scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, în vederea aplicãrii regimului special de scutire prevãzut la art. 152.
    (6^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabilã care utilizeazã trimestrul calendaristic ca perioadã fiscalã şi care efectueazã o achiziţie intracomunitarã de bunuri taxabilã în România, perioada fiscalã devine luna calendaristicã începând cu:
    a) prima lunã a unui trimestru calendaristic, dacã exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în aceastã primã lunã a respectivului trimestru;
    b) a treia lunã a trimestrului calendaristic, dacã exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lunã a respectivului trimestru. Primele douã luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadã fiscalã distinctã, pentru care persoana impozabilã va avea obligaţia depunerii unui decont de taxã conform art. 156^2 alin. (1);
    c) prima lunã a trimestrului calendaristic urmãtor, dacã exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lunã a unui trimestru calendaristic.
    (6^2) Persoana impozabilã care potrivit alin. (6^1) este obligatã sã îşi schimbe perioada fiscalã trebuie sã depunã o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care genereazã aceastã obligaţie, şi va utiliza ca perioadã fiscalã luna calendaristicã pentru anul curent şi pentru anul urmãtor. Dacã în cursul anului urmãtor nu efectueazã nicio achiziţie intracomunitarã de bunuri, persoana respectivã va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioadã fiscalã. În acest sens va trebui sã depunã declaraţia de menţiuni prevãzutã la alin. (6).
    (7) Prin norme se stabilesc situaţiile şi condiţiile în care se poate folosi o altã perioadã fiscalã decât luna sau trimestrul calendaristic, cu condiţia ca aceastã perioadã sã nu depãşeascã un an calendaristic.

    Norme metodologice:
    80. (1) În sensul art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, în orice situaţie, echivalentul în lei al plafonului de 100.000 euro se determinã pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Naţionalã a României valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal în cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevãzute la art. 156^1 alin. (2) din codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri încasate sau neîncasate şi alte facturi emise înainte de data livrãrii/prestãrii pentru operaţiunile prevãzute la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal.
    (2) În sensul art. 156^1 alin. (7) din Codul fiscal, organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificatã a persoanei impozabile, o altã perioadã fiscalã, respectiv:
    a) semestrul calendaristic, dacã persoana impozabilã efectueazã operaţiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;
    b) anul calendaristic, dacã persoana impozabilã efectueazã operaţiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioadã de un an calendaristic.
    (3) Solicitarea prevãzutã la alin. (2) se va transmite autoritãţilor fiscale competente pânã la data de 25 februarie a anului în care se exercitã opţiunea şi va fi valabilã pe durata pãstrãrii condiţiilor prevãzute la alin. (2).
    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), pentru Administraţia Naţionalã a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi pentru unitãţile cu personalitate juridicã din subordinea acesteia, perioada fiscalã este anul calendaristic."

    6. Punctul 80^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Decontul special de taxã şi alte declaraţii
    Articolul 156^3. - (1) Decontul special de taxã se depune la organele fiscale competente de cãtre persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie sã se înregistreze conform art. 153, astfel:
    a) pentru achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât cele prevãzute la lit. b) şi c), de cãtre persoanele impozabile înregistrate conform art. 153^1;
    b) pentru achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi, de cãtre orice persoanã, indiferent dacã este sau nu înregistratã conform art. 153^1;
    c) pentru achiziţii intracomunitare de produse accizabile, de cãtre persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate conform art. 153^1;
    d) pentru operaţiunile şi de cãtre persoanele obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (2)-(4) şi (6);
    e) pentru operaţiunile şi de cãtre persoanele obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (5), cu excepţia situaţiei în care are loc un import de bunuri sau o achiziţie intracomunitarã de bunuri.
    (2) Decontul special de taxã trebuie întocmit potrivit modelului stabilit prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi se depune pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor menţionate la alin. (1). Decontul special de taxã trebuie depus numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei. Prin excepţie, persoanele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate conform art. 153^1, sunt obligate sã depunã decontul special de taxã pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi, înainte de înmatricularea acestora în România, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei aferente respectivei achiziţii intracomunitare. De asemenea, persoanele care sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153^1, şi care au obligaţia plãţii taxei pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi, conform art. 125^1 alin. (3), au obligaţia sã depunã decontul special de taxã pentru respectivele achiziţii intracomunitare înainte de înmatricularea mijloacelor de transport în România, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare.
    (3) În aplicarea alin. (2), organele fiscale competente în administrarea persoanelor prevãzute la alin. (1) lit. b), respectiv a persoanelor care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie sã se înregistreze conform art. 153, indiferent dacã sunt sau nu sunt înregistrate conform art. 153^1, vor elibera, în scopul înmatriculãrii mijlocului de transport nou, un certificat care sã ateste plata taxei, ale cãrui model şi conţinut vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã. În cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi în sensul art. 125^1 alin. (3), efectuate de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153^1, în vederea înmatriculãrii, organele fiscale competente vor elibera un certificat care sã ateste plata taxei în România sau din care sã rezulte cã nu se datoreazã taxa în România, în conformitate cu prevederile legale.
    (4) Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, a cãror cifrã de afaceri, astfel cum este prevãzutã la art. 152 alin. (2), realizatã la finele unui an calendaristic, este inferioarã sumei de 220.000 de lei, trebuie sã comunice printr-o notificare scrisã organelor fiscale de care aparţin, pânã la data de 25 februarie inclusiv a anului urmãtor, urmãtoarele informaţii:
    a) suma totalã a livrãrilor de bunuri şi a prestãrilor de servicii cãtre persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, precum şi suma taxei aferente;
    b) suma totalã a livrãrilor de bunuri şi a prestãrilor de servicii cãtre persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, precum şi suma taxei aferente.
    (5) Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, a cãror cifrã de afaceri, astfel cum este prevãzutã la art. 152 alin. (2), dar excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, realizatã la finele unui an calendaristic, este inferioarã sumei de 220.000 de lei, trebuie sã comunice printr-o notificare scrisã organelor fiscale competente, pânã la data de 25 februarieinclusiv a anului urmãtor, urmãtoarele informaţii:
    a) suma totalã a livrãrilor de bunuri şi a prestãrilor de servicii cãtre persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;
    b) suma totalã a livrãrilor de bunuri şi a prestãrilor de servicii cãtre persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;
    c) suma totalã şi taxa aferentã achiziţiilor de la persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153;
    d) suma totalã a achiziţiilor de la persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153.
    (6) Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care presteazã servicii de transport internaţional, trebuie sã comunice printr-o notificare scrisã organelor fiscale competente, pânã la data de 25 februarie inclusiv a anului urmãtor, suma totalã a veniturilor obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane cu locul de plecare din România.
    (7) Importatorii care deţin o autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate eliberatã de alt stat membru sau care efectueazã importuri de bunuri în România din punct de vedere al TVA pentru care nu au obligaţia de a depune declaraţii vamale de import trebuie sã depunã la organele vamale o declaraţie de import pentru TVA şi accize la data la care intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 136.
    (8) Persoana impozabilã care este beneficiar al transferului de active prevãzut la art. 128 alin. (7), care nu este înregistratã în scopuri de TVA, conform art. 153, şi nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, trebuie sã depunã, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a avut loc transferul, o declaraţie privind sumele rezultate ca urmare a ajustãrilor taxei pe valoarea adãugatã efectuate conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161.
    (9) Persoanele impozabile pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulatã conform art. 153 alin. (9) lit. g) care nu au efectuat ajustãrile de taxã prevãzute de lege în ultimul decont depus înainte de scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA sau au efectuat ajustãri incorecte pot depune o declaraţie privind sumele rezultate ca urmare a ajustãrilor taxei pe valoarea adãugatã efectuate conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 sau privind corecţia ajustãrilor efectuate. Persoanele impozabile pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulatã conform art. 153 alin. (9) lit. g) şi care trebuie sã efectueze alte ajustãri de TVA în conformitate cu prevederile din norme depun pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a intervenit aceastã obligaţie o declaraţie privind sumele rezultate ca urmare a ajustãrilor taxei pe valoarea adãugatã.
    (10) Persoanele impozabile al cãror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a)-e) trebuie sã depunã o declaraţie privind taxa colectatã care trebuie plãtitã, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1^1) şi (1^3), pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrãri de bunuri/prestãri de servicii efectuate şi/sau pentru achiziţii de bunuri şi/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate în perioada în care persoana impozabilã nu are un cod valabil de TVA.

    Norme metodologice:
    80^1. (1) În aplicarea prevederilor art. 156^3 alin. (3) din Codul fiscal, în cazul persoanelor care realizeazã achiziţii intracomunitare de mijloace de transport, organele fiscale competente trebuie sã analizeze dacã din documentaţia care atestã dobândirea mijlocului de transport rezultã cã acesta se încadreazã sau nu în categoria mijloacelor de transport noi în sensul art. 125^1 alin. (3) din codul fiscal şi dacã se datoreazã sau nu taxa aferentã respectivei achiziţii intracomunitare în România, astfel:
    a) în cazul în care achiziţia intracomunitarã este realizatã de orice persoanã care nu este înregistratã şi care nu avea obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã este sau nu înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal, şi în urma analizei rezultã cã mijlocul de transport este nou, organele fiscale competente vor elibera, la solicitarea acestei persoane, un certificat din care sã rezulte:
    1. fie cã s-a efectuat plata taxei de cãtre persoana care a achiziţionat intracomunitar mijlocul de transport respectiv, dupã depunerea decontului special şi achitarea taxei, în condiţiile prevãzute la art. 156^3 alin. (2) şi art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, dacã din documentele care atestã dobândirea mijlocului de transport rezultã cã achiziţia intracomunitarã este taxabilã în România în conformitate cu prevederile titlului VI din Codul fiscal;
    2. fie cã nu se datoreazã taxa:
      (i) în situaţia în care respectiva persoanã realizeazã în România o achiziţie intracomunitarã, dar aceasta nu este impozabilã în România conform art. 126 din codul fiscal sau este scutitã de taxã conform art. 142 din Codul fiscal;
      (ii) în situaţia transferului unui mijloc de transport nou din alt stat membru în România de cãtre o persoanã neimpozabilã cu ocazia unei schimbãri de reşedinţã, dacã la momentul livrãrii nu a putut fi aplicatã scutirea prevãzutã la echivalentul din legislaţia altui stat membru al art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, având în vedere cã respectivul transfer nu determinã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România;
    b) în cazul în care, în urma analizei, rezultã cã mijlocul de transport nu este nou, iar achiziţia intracomunitarã a fost efectuatã de o persoanã care nu este înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din codul fiscal şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor elibera, la solicitarea acestei persoane, un certificat din care sã rezulte cã nu se datoreazã taxa în România;
    c) în cazul în care achiziţia intracomunitarã este realizatã de o persoanã impozabilã care nu este înregistratã şi care nu trebuie sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, dar care este sau ar trebui sã fie înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal, şi în urma analizei rezultã cã mijlocul de transport nu este nou, organele fiscale competente vor elibera, la solicitarea acestei persoane, un certificat din care sã rezulte:
    1. fie cã s-a efectuat plata taxei de cãtre persoana care a achiziţionat intracomunitar mijlocul de transport respectiv, dupã depunerea decontului special şi achitarea taxei, în condiţiile prevãzute la art. 156^3 alin. (2) şi art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, dacã din documentele care atestã dobândirea mijlocului de transport rezultã cã achiziţia intracomunitarã este taxabilã în România în conformitate cu prevederile titlului VI din Codul fiscal;
    2. fie cã nu se datoreazã taxa în România, dacã din documentele care atestã dobândirea mijlocului de transport rezultã cã achiziţia intracomunitarã nu este taxabilã în România în conformitate cu prevederile titlului VI din Codul fiscal. De exemplu, mijloacele de transport care nu sunt noi şi sunt achiziţionate intracomunitar de la persoane fizice, mici întreprinderi, de la persoane impozabile care au aplicat regimul special pentru bunuri second-hand potrivit unor prevederi din alte state membre similare art. 152^2 din codul fiscal nu sunt achiziţii intracomunitare impozabile în România, potrivit art. 126 alin. (3) lit. a) şi alin. (8) lit. c) din Codul fiscal.
    (2) Persoanele impozabile care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 11 alin. (1^1) şi (1^3) din Codul fiscal, care efectueazã livrãri de bunuri prin organele de executare silitã, depun declaraţia prevãzutã la art. 156^3 alin. (10) din Codul fiscal, dar plata taxei se efectueazã de organul de executare silitã sau, dupã caz, de cumpãrãtor, conform prevederilor pct. 75."

    E. Titlul VII "Accize şi alte taxe speciale"

    1. La punctul 72 alineatul (4), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti, iar în cazul operatorilor economici mari contribuabili, Direcţia de autorizãri şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor şi direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale, denumite în continuare autoritate vamalã teritorialã;"

    2. La punctul 84 alineatul (4^1), literele c) - e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "c) pentru producţia de bere de maximum 5.000 hl pe an realizatã de micii producãtori - 10.000 lei;
    d) pentru producţia de vinuri de maximum 5.000 hl pe an - 200 lei;
    e) pentru producţia de vinuri între 5.001 şi 10.000 hl pe an - 25.000 lei;"

    3. La punctul 84 alineatul (4^1), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera e^1), cu urmãtorul cuprins:
    "e^1) pentru producţia de vinuri peste 10.000 hl pe an - 50.000 lei;"

    4. La punctul 84 alineatul (4^1), dupã litera i) se introduce o nouã literã, litera i^1), cu urmãtorul cuprins:
    "i^1) pentru producţia de alcool etilic şi/sau bãuturi spirtoase de maximum 100 hl alcool pur pe an - 10.000 lei;"

    5. La punctul 84 alineatul (4^1), literele j), m) şi o) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "j) pentru producţia de alcool etilic şi/sau bãuturi spirtoase între 101 şi 1.000 hl alcool pur pe an - 100.000 lei;
    ...........................................................................
    m) pentru producţia de alcool etilic realizatã de micile distilerii - 200 lei;
    ...........................................................................
    o) pentru producţia de produse energetice, exceptând producţia de GPL, de maximum 10.000 tone pe an - 500.000 lei;"

    6. La punctul 84 alineatul (4^1), dupã litera o) se introduc douã noi litere, literele o^1) şi o^2), cu urmãtorul cuprins:
    "o^1) pentru producţia de produse energetice, exceptând producţia de GPL, între 10.001 tone şi 40.000 tone pe an - 2.000.000 lei;
    o^2) pentru producţia de produse energetice, exceptând producţia de GPL, peste 40.000 tone pe an - 4.000.000 lei;"

    7. La punctul 90 subpunctul 90.1, dupã alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(8^1) Operatorii economici care deţin autorizaţii de expeditor înregistrat au obligaţia de a transmite autoritãţii vamale teritoriale, lunar, pânã la data de 15 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea, o situaţie privind livrãrile de produse accizabile, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 55^1."

    8. La punctul 108 alineatul (8^1), literele c) - e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "c) pentru producţia de bere de maximum 5.000 hl pe an realizatã de micii producãtori - 2.000 euro;
    d) pentru producţia de vinuri de maximum 5.000 hl pe an - 2.500 euro;
    e) pentru producţia de vinuri între 5.001 hl şi 10.000 hl pe an - 5.000 euro;"

    9. La punctul 108 alineatul (8^1), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera e^1), cu urmãtorul cuprins:
    "e^1) pentru producţia de vinuri peste 10.000 hl pe an - 10.000 euro;"

    10. La punctul 108 alineatul (8^1), dupã litera i) se introduce o nouã literã, litera i^1), cu urmãtorul cuprins:
    "i^1) pentru producţia de alcool etilic şi/sau bãuturi spirtoase de maximum 100 hl alcool pur pe an - 5.000 euro;"

    11. La punctul 108 alineatul (8^1), literele j), m) şi o) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "j) pentru producţia de alcool etilic şi/sau bãuturi spirtoase între 101 şi 1.000 hl alcool pur pe an - 25.000 euro;
    ...........................................................................
    m) pentru producţia de alcool etilic realizatã de micile distilerii - 250 euro;
    ...........................................................................
    o) pentru producţia de produse energetice, exceptând producţia de GPL, de maximum 10.000 tone pe an - 250.000 euro;"

    12. La punctul 108 alineatul (8^1), dupã litera o) se introduc douã noi litere, literele o^1) şi o^2), cu urmãtorul cuprins:
    "o^1) pentru producţia de produse energetice, exceptând producţia de GPL, între 10.001 tone şi 40.000 tone - 1.000.000 euro;
    o^2) pentru producţia de produse energetice, exceptând producţia de GPL, peste 40.000 tone - 2.000.000 euro;"

    13. La punctul 111, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul României, produsele admise a fi utilizate pentru denaturarea completã a alcoolului, în concentraţie la hectolitru de alcool pur, sunt:
    a) benzoat de denatoniu (nr. CAS 3734-33-6) 1 gram (chimic pur);
    b) metiletilcetonã (butanonã) (nr. CAS 78-93-3) 2 litri (chimic purã); şi
    c) albastru de metilen (nr. CAS 61-73-4; C.I. 52015) 0,2 grame (chimic pur).
    (3) În cazul alcoolului etilic destinat a fi utilizat pe teritoriul României pentru fabricarea de produse ce nu sunt destinate consumului uman, substanţele admise pentru denaturarea acestuia, în concentraţie la hectolitru de alcool pur, sunt cel puţin douã din urmãtoarele:
    a) pentru industria cosmeticã:
    1. dietilftalat (nr. CAS 84-66-2) 0,1 litri (chimic pur);
    2. ulei de mentã 0,15 litri;
    3. ulei de lavandã 0,15 litri;
    4. benzoat de benzil (nr. CAS 120-51-4) 5 litri (chimic pur);
    5. izopropanol (nr. CAS 67-63-0) 2 litri (chimic pur);
    6. 1,2 propandiol (nr. CAS 57-55-6) 2 litri (chimic pur);
    7. terţbutanol (nr. CAS 75-65-0) 80 grame (chimic pur);
    8. benzoat de denatoniu (nr. CAS 3734-33-6) 1 gram (chimic pur);
    b) pentru alte industrii:
    1. alcooli superiori 3 kg;
    2. violet de metil (nr. CAS 8004-87-3; C.I. 42535) 0,1 grame (chimic pur);
    3. monoetilenglicol (nr. CAS 107-21-1) 0,35 kilograme (chimic pur);
    4. salicilat de etil/metil (nr. CAS 118-61-6/nr. CAS 119-36-8) 0,06 kilograme (chimic pur);
    5. albastru de metilen (nr. CAS 61-73-4; C.I. 52015) 0,35 grame (chimic pur);
    6. terţbutanol (nr. CAS 75-65-0) 80 grame (chimic pur);
    7. etil terţbutil eter (nr. CAS 637-92-3) 2 litri (chimic pur);
    8. izopropanol (nr. CAS 67-63-0) 2 litri (chimic pur)."

    14. La punctul 111, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) Cantitãţile/Volumele de substanţe prevãzute la alin. (2) şi (3) sunt exprimate în substanţã cu puritate 100% şi trebuie sã se regãseascã în produsul finit dupã omogenizare, la finalul operaţiunii de denaturare.
    (3^2) Cantitãţile/Volumele de substanţe prevãzute la alin. (2) şi (3) pot fi depãşite cu maximum 10%."

    15. La punctul 111, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Pentru denaturarea alcoolului etilic destinat industriei cosmetice nu se vor putea utiliza formula de denaturare care sã cuprindã doar uleiul de lavandã şi uleiul de mentã şi formula de denaturare care sã cuprindã doar uleiul de mentã şi 1,2 propandiol, iar pentru alcoolul etilic destinat altor industrii nu se va putea utiliza formula de denaturare care sã cuprindã doar albastrul de metilen şi violetul de metil."

    16. La punctul 111, dupã alineatul (12) se introduce un nou alineat, alineatul (12^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(12^1) Antrepozitarul autorizat din România are responsabilitatea pentru respectarea procedurii de denaturare şi pentru omogenizarea substanţelor prevãzute la alin. (2) şi (3) în masa de produs finit, pentru produsele realizate în antrepozitul fiscal pe care îl deţine. În cazul achiziţiilor intracomunitare şi al importurilor, responsabilitatea omogenizãrii substanţelor prevãzute la alin. (2) şi (3) în masa de produs finit revine persoanei juridice care desfãşoarã astfel de operaţiuni şi care poate fi antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat sau operatorul economic, dupã caz."

    17. La punctul 120, dupã subpunctul 120.4 se introduce un nou subpunct, subpunctul 120.5, cu urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Condiţii de distribuţie şi comercializare
    Art. 206^69 [...]
    (17) Nivelul de marcare este de 7 mg +/- 10% de marcator pe litru de produs energetic.
    [...]
    (19) Nivelul de colorare este de 25 mg +/- 10% de colorant pe litru de produs energetic.
    Norme metodologice:
    120.5. Dozele de substanţe prevãzute la alin. (17) şi (19) ale art. 206^69 din codul fiscal sunt exprimate în substanţã cu puritate 100%."

    18. Anexa nr. 48.3 la Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Legea nr. 571/2003 privind codul fiscal se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1.

    19. Dupã anexa nr. 55 la Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Legea nr. 571/2003 privind codul fiscal se introduce o nouã anexã, anexa nr. 55^1, având cuprinsul prevãzut în anexa nr. 2.

    F. Titlul IX "Impozite şi taxe locale"

    1. La punctul 15, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "15. (1) Impozitele şi taxele locale anuale se calculeazã prin rotunjire, în sensul cã fracţiunile sub 0,50 lei inclusiv se neglijeazã, iar ceea ce depãşeşte 0,50 lei se întregeşte la 1 leu, prin adaos. Rotunjirea se aplicã la fiecare tip de creanţã în parte, respectiv creanţã principalã sau creanţã accesorie."

    2. La punctul 52 alineatul (1), litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "f) în cazul persoanelor juridice care aplicã Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii de inventar a clãdirii. Potrivit art. 253 alin. (3) din Codul fiscal, valoarea de inventar a clãdirii este valoarea de intrare a clãdirii în patrimoniu, înregistratã în contabilitatea proprietarului, valoare care nu se diminueazã cu amortizarea calculatã potrivit legii, cu excepţia clãdirilor a cãror valoare a fost recuperatã integral pe calea amortizãrii, pentru care legea prevede cã valoarea impozabilã se reduce cu 15%;"

    3. La punctul 52 alineatul (1), dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
    "g) în cazul instituţiilor de credit care aplicã Standardele internaţionale de raportare financiarã şi aleg ca metodã de evaluare ulterioarã modelul bazat pe cost, valoarea impozabilã a clãdirilor ce aparţin acestor instituţii este valoarea rezultatã din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat, depus la compartimentul de specialitate al autoritãţii administraţiei publice locale."

    4. La punctul 54, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) În cazul în care valoarea lucrãrilor de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere nu depãşeşte 25% din valoarea clãdirii, locatarul nu are obligaţia sã o comunice locatorului.
    (1^2) În cazul în care în cursul unui an fiscal se efectueazã mai multe lucrãri de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, a cãror valoare individualã este sub 25%, dar cumulat depãşeşte 25%, locatarul are obligaţia de a comunica locatorului valoarea totalã, în termen de 30 de zile de la data la care se atinge acest nivel."

    5. La punctul 71 alineatul (4), exemplele X şi XI se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Exemplul X. Dreptul de proprietate se dobândeşte în luna septembrie:
    A. Se calculeazã impozitul pe clãdiri datorat, potrivit prevederilor pct. 71 alin. (2), proporţional cu perioada rãmasã pânã la sfârşitul anului fiscal, începând cu data de 1 octombrie, respectiv: 16 lei/lunã x 3 luni = 48 lei.
    B. Având în vedere prevederile art. 254 alin. (5) din Codul fiscal, plata se considerã în termen dacã impozitul datorat, menţionat la lit. A, se plãteşte pânã la expirarea perioadei de 30 de zile de la dobândire, înãuntrul cãreia contribuabilul are obligaţia sã depunã declaraţia fiscalã pentru clãdirile dobândite, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii octombrie a anului fiscal respectiv.
    Exemplul XI. Dreptul de proprietate se dobândeşte în luna octombrie:
    A. Se calculeazã impozitul pe clãdiri datorat, potrivit prevederilor pct. 71 alin. (2), proporţional cu perioada rãmasã pânã la sfârşitul anului fiscal, începând cu data de 1 noiembrie, respectiv: 16 lei/lunã x 2 luni = 32 lei.
    B. Având în vedere prevederile art. 254 alin. (5) din Codul fiscal, plata se considerã în termen dacã impozitul datorat, menţionat la lit. A, se plãteşte pânã la expirarea perioadei de 30 de zile de la dobândire, înãuntrul cãreia contribuabilul are obligaţia sã depunã declaraţia fiscalã pentru clãdirile dobândite, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii noiembrie a anului fiscal respectiv."

    6. La punctul 111, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) În cazul autovehiculelor de pânã la 12 tone inclusiv, destinate prin construcţie atât transportului de persoane, cât şi de bunuri, pentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport, acestea sunt asimilate vehiculelor prevãzute la pct. 7 din tabelul de la art. 263 alin. (2) din Codul fiscal, iar în cazul celor de peste 12 tone, acestea sunt asimilate autovehiculelor prevãzute la art. 263 alin. (4) din Codul fiscal. Intrã sub incidenţa acestui alineat automobilele mixte şi automobilele specializate/autospecializatele, astfel cum sunt definite de prevederile legale în vigoare."

    7. La punctul 114, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul combinaţiilor de autovehicule, un autovehicul articulat sau tren rutier, de transport marfã cu masa totalã maximã autorizatã egalã sau mai mare de 12 tone, omologate ca atare prin cartea de identitate a vehiculului, impozitul datorat este cel prevãzut la art. 263 alin. (5) din Codul fiscal."

    8. Dupã punctul 115^1 se introduce un nou punct, punctul 115^2, cu urmãtorul cuprins:
    "115^2. (1) Dacã mijlocul de transport, înregistrat, nu are caracteristicile unui autovehicul, nu intrã sub incidenţa prevederilor art. 263 alin. (2), (4), (5) sau (6) din Codul fiscal, în vederea stabilirii impozitului pe mijloace de transport, fiind considerat utilaj.
    (2) Dacã mijlocul de transport, înregistrat, este prevãzut cu roţi şi axe fãrã a avea autopropulsie se impoziteazã conform art. 263 alin. (6) din Codul fiscal, pentru categoria remorci, semiremorci sau rulote.
    (3) Dacã mijlocul de transport, înregistrat, este prevãzut cu roţi, axe şi autopropulsie, impozitul se stabileşte conform art. 263 alin. (2), (4) sau (5) din Codul fiscal, dupã caz.
    (4) Dacã un mijloc de transport prevãzut la alin. (1) şi (3) nu are carte de identitate atunci se datoreazã taxa prevãzutã la art. 283 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal."

    9. La punctul 138, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "138. (1) Pentru eliberarea autorizaţiei de construire, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice solicitante datoreazã o taxã, reprezentând 1% din valoarea de proiect declaratã în cererea pentru eliberarea autorizaţiei, în conformitate cu proiectul prezentat, în condiţiile Legii nr. 50/1991, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoare care include instalaţiile aferente şi nu include TVA."

    10. Punctul 174 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "174. Pentru manifestãrile artistice şi competiţiile sportive impozitul pe spectacole se stabileşte asupra încasãrilor din vânzarea abonamentelor şi a biletelor de intrare, valoare care nu include TVA, prin aplicarea urmãtoarelor cote:
    a) 2% pentru manifestãrile artistice de teatru, de operã, de operetã, de filarmonicã, cinematografice, muzicale, de circ, precum şi pentru competiţiile sportive interne şi internaţionale;
    b) 5% pentru manifestãrile artistice de genul: festivaluri, concursuri, cenacluri, serate, recitaluri sau alte asemenea manifestãri artistice ori distractive care au un caracter ocazional."

    G. Titlul IX 2 "Contribuţii sociale obligatorii"

    1. Punctul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal:
    Articolul 296^5. - (1) În sistemul public de pensii, în cazul contribuabililor prevãzuţi la art. 296^3 lit. e) şi g), baza lunarã de calcul o reprezintã suma câştigurilor brute realizate de persoanele prevãzute la art. 296^3 lit. a) şi b). Baza de calcul nu poate fi mai mare decât produsul dintre numãrul asiguraţilor pentru care angajatorul datoreazã contribuţie diferenţiatã în funcţie de condiţiile de muncã, din luna pentru care se calculeazã aceastã contribuţie datoratã bugetului asigurãrilor sociale de stat, şi valoarea corespunzãtoare a de 5 ori câştigul salarial mediu brut. În situaţia depãşirii acestui plafon, în cazul persoanelor prevãzute la art. 296^3 lit. e) şi g), care datoreazã contribuţie la bugetul asigurãrilor sociale de stat, diferenţiatã în funcţie de condiţiile de muncã, baza de calcul la care se datoreazã aceastã contribuţie, corespunzãtoare fiecãrei condiţii de muncã, se stabileşte proporţional cu ponderea, în total bazã de calcul, a câştigurilor salariale brute realizate în fiecare dintre condiţiile de muncã.
    Norme metodologice:
    10. În baza lunarã de calcul al contribuţiei de asigurãri sociale datorate de angajator bugetului asigurãrilor sociale de stat se includ sumele care fac parte din baza lunarã de calcul al contribuţiei individuale de asigurãri sociale, ţinându-se seama de excepţiile prevãzute la art. 296^15 şi 296^16 din Codul fiscal, coroborat cu pct. 20.
    Încadrarea locurilor de muncã în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii de muncã se realizeazã potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Exemplu de calcul al contribuţiei de asigurãri sociale datorate de angajator.
    Se folosesc urmãtoarele simboluri:
    N = cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncã (31,3%);
    D = cota de contribuţie pentru condiţii deosebite de muncã (36,3%);
    S = cota de contribuţie pentru condiţii speciale de muncã şi pentru alte condiţii de muncã (41,3%);
    BCA = baza de calcul al contribuţiei individuale de asigurãri sociale (câştig brut realizat, dar nu mai mult de 5 ori câştigul salarial mediu brut);
    TV = suma câştigurilor realizate la nivel de angajator;
    TVN = suma câştigurilor realizate în condiţii normale de muncã la nivel de angajator;
    TVD = suma câştigurilor realizate în condiţii deosebite de muncã la nivel de angajator;
    TVS = suma câştigurilor realizate în condiţii speciale de muncã şi în alte condiţii de muncã la nivel de angajator;
    NA = 20,8%, care reprezintã cota de contribuţie datoratã de angajator pentru condiţii normale de muncã (31,3% - 10,5% = 20,8%);
    DA = 25,8%, care reprezintã cota de contribuţie datoratã de angajator pentru condiţii deosebite de muncã (36,3% - 10,5% = 25,8%);
    SA = 30,8%, care reprezintã cota de contribuţie datoratã de angajator pentru condiţii speciale de muncã şi pentru alte condiţii de muncã (41,3% - 10,5% = 30,8%);
    BCP = baza de calcul plafonatã pentru calculul contribuţiei de asigurãri sociale datorate de angajator (numãrul de asiguraţi x 5 câştiguri salariale medii brute);
    CMB = câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat;
    CAS datoratã de asigurat = BCA x 10,5%;
    CAS datoratã de angajator:
    Varianta I. Dacã suma câştigurilor realizate nu depãşeşte BCP:
    CAS datoratã de angajator = TVN x NA + TVD x DA + TVS x SA
    Varianta II. Dacã suma câştigurilor realizate depãşeşte BCP:
    CAS datoratã de angajator = (TVN x NA + TVD x DA + TVS x SA) x BCP/TV
    CMB = 2.117 lei (pentru anul 2012)
    Se presupune cã angajatorul are 4 salariaţi. În aceste condiţii:
    BCP este 4 salariaţi x 5 x 2.117 lei = 42.340 lei

┌──────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Suma │ Suma │ Suma │ Suma │ CAS │
│ crt. │câştigurilor │câştigurilor │câştigurilor │câştigurilor │ datoratã │
│asiguraţi │ realizate │realizate în │realizate în │realizate în │ pentru │
│ │ (lei) │ condiţii │ condiţii │ condiţii │ asigurat │
│ │ │ normale de │ deosebite │ speciale şi │ (lei) │
│ │ │ muncã │ de muncã │alte condiţii│ │
│ │ │ (lei) │ (lei) │ de muncã │ │
│ │ │ │ │ (lei) │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
│ 1. │ 1.000 │ 1.000 │ 0 │ 0 │ 105 │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
│ 2. │ 1.500 │ 750 │ 525 │ 225 │ 158 │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
│ 3. │ 25.000 │ 13.750 │ 11.250 │ 0 │ 2.625 │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
│ 4. │ 28.000 │ 0 │ 0 │ 28.000 │ 2.940 │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
│ Total: │ 55.500 │ 15.500 │ 11.775 │ 28.255 │ 5.828 │
└──────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴──────────┘


    CAS datoratã de angajator:
    (15.500 x 20,8/100 + 11.775 x 25,8/100 + 28.225 x 30,8/100) x 42.340/55.500 = (3.224 lei + 3.038 lei + 8.693 lei) x 0,76288 = 11.409 lei"

    2. Punctul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal
    Articolul 296^5. [...]
    (4) Pentru persoanele prevãzute la art. 296^3 lit. e), care pot sã angajeze forţã de muncã pe bazã de contract individual de muncã, în condiţiile prevãzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care au, cu excepţia instituţiilor publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, obligaţia de a plãti lunar contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, baza lunarã de calcul a acestei contribuţii reprezintã suma câştigurilor brute realizate de salariaţii încadraţi cu contract individual de muncã, potrivit legii, inclusiv de salariaţii care cumuleazã pensia cu salariul, în condiţiile legii, cu excepţia veniturilor de natura celor prevãzute la art. 296^15.
    Norme metodologice:
    14. Prin câştig brut realizat de un salariat încadrat cu contract individual de muncã, potrivit legii, inclusiv salariatul care cumuleazã pensia cu salariul, în condiţiile legii, se înţelege orice câştig în bani şi/sau în naturã primit de la angajator de cãtre aceste persoane, ca platã a muncii lor sau pe perioada în care sunt încadrate în muncã, inclusiv în perioadele de suspendare ca urmare a statutului de salariat pe care îl deţin, cu excepţia veniturilor prevãzute la pct. 24."

    3. Dupã punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 14^1, cu urmãtorul cuprins:
    "14^1. În baza lunarã de calcul al contribuţiei la Fondul de garantare se iau în calcul şi cuantumul sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, numai pentru primele 5 zile de incapacitate suportate de angajator, precum şi cuantumul sumelor reprezentând indemnizaţii de incapacitate temporarã de muncã drept urmare a unui accident de muncã sau a unei boli profesionale, acordate în baza Legii nr. 346/2002, republicatã, cu modificãrile ulterioare, numai pentru primele 3 zile de incapacitate suportate de angajator."

    4. Punctul 18 se abrogã.

    5. Punctul 28 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal
    Art. 296^18 [...]
    (5^1) În cazul în care au fost acordate sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile, actualizate cu indicele de inflaţie la data plãţii acestora, contribuţiile sociale datorate potrivit legii se calculeazã şi se reţin la data efectuãrii plãţii şi se vireazã pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei în care au fost plãtite aceste sume.
    Norme metodologice:
    28. Pentru calculul contribuţiilor sociale, altele decât cele prevãzute la pct. 27, în situaţia hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile, prin care se stabilesc obligaţii de platã a unor sume sau drepturi reprezentând salarii, diferenţe de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferenţe de venituri asimilate salariilor, actualizate cu indicele de inflaţie la data plãţii acestora, asupra cãrora existã obligaţia plãţii contribuţiilor sociale, precum şi în cazul în care prin astfel de hotãrâri s-a dispus reîncadrarea în muncã a unor persoane, sumele respective se defalcã pe lunile la care se referã şi se utilizeazã cotele de contribuţii de asigurãri sociale care erau în vigoare în acea perioadã."

    6. Dupã punctul 30 se introduc douã noi puncte, punctele 31 şi 32, cu urmãtorul cuprins:
    "Codul fiscal
    Art. 296^19 [...]
    (1^9) Pentru persoanele menţionate la art. 60 alin. (1), declaraţia prevãzutã la alin. (1) sau alin. (1^1), dupã caz, se depune potrivit prevederilor art. 60 alin. (2) şi (3).
    Norme metodologice:
    31. Declaraţia prevãzutã la alin. (1) se depune de persoanele prevãzute la art. 296^3 lit. a) şi b) din codul fiscal care îşi desfãşoarã activitatea în România şi care obţin venituri sub formã de salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state terţe, care nu au încheiate cu România acorduri sau convenţii în domeniul securitãţii sociale, precum şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi ale posturilor consulare acreditate în România.
    Codul fiscal
    Art. 296^22 [...]
    (1) Baza lunarã de calcul al contribuţiei de asigurãri sociale pentru persoanele prevãzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al cãror venit rãmas dupã deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizãrii acestui venit, respectiv valoarea anualã a normei de venit, dupã caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datoreazã contribuţie de asigurãri sociale.
    Norme metodologice:
    32. Venitul declarat de contribuabilii prevãzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) din codul fiscal reprezintã un venit ales de cãtre aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig.
    Încadrarea în categoria persoanelor obligate sã se asigure se face în funcţie de:
    - venitul realizat în anul precedent, rãmas dupã scãderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizãrii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numãrul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfãşoarã activitãţi impuse în sistem real;
    - venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;
    - valoarea lunarã a normelor de venit, obţinutã prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului dupã aplicarea corecţiilor prevãzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfãşoarã activitãţi impuse pe bazã de norme de venit.
    Contribuabilii care desfãşoarã activitãţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevãzut de lege, nu sunt obligaţi sã se asigure şi nu datoreazã contribuţie de asigurãri sociale, pentru anul fiscal urmãtor. Contribuţiile de asigurãri sociale plãtite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevãzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare."

    ART. II
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. III
    Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia pct. 1 şi 2 ale art. I lit. C, care se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2013.
    ART. IV
    Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

                                 PRIM-MINISTRU
                              VICTOR-VIOREL PONTA

                                Contrasemneazã:
                                 --------------
                Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,
                                Florin Georgescu

               Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
                                Mariana Câmpeanu

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Vasile Cepoi

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                               Daniel Constantin

                         Ministrul afacerilor europene,
                                 Leonard Orban

                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                                    Ioan Rus

    Bucureşti, 4 iulie 2012.
    Nr. 670.


    ANEXA 1
    (Anexa nr. 48.3 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal)


    Denumirea antrepozitului fiscal.............................
    Cod accize..................................................
    Localitatea........................ judeţul/sectorul........
    Strada.................................... nr...............
    Cod poştal..................................................
    Domiciliul fiscal...........................................

                                    SITUAŢIA
           privind operaţiunile desfãşurate în antrepozitul fiscal
                             de producţie de bere
                      în luna............... anul........


    I. Materii prime

┌─────────────────┬──────────┬───────────┬─────────────┬─────────┬───────────┐
│ Denumire │Kilograme │ % extract │ Denumire │Kilograme│ % extract │
│ │ │ sec │ │ │ sec │
├─────────────────┼──────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼───────────┤
│Malţ │ │ │Alte materii │ │ │
│ │ │ │de extracţie │ │ │
├─────────────────┼──────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼───────────┤
│Orz │ │ │Malţ colorat │ │ │
├─────────────────┼──────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼───────────┤
│Orez şi griş │ │ │Bere │ │ │
├─────────────────┼──────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼───────────┤
│Porumb │ │ │Altele... │ │ │
├─────────────────┼──────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼───────────┤
│Zahãr şi glucozã │ │ │ │ │ │
└─────────────────┴──────────┴───────────┴─────────────┴─────────┴───────────┘


    II. Bere fabricatã în hectolitri


┌──────┬───┬─────┬────┬────────────────┬──────────────────────────────────┬────┬─────┬─────┐
│Tipul │ │Stoc │Can-│ Intrãri │ Ieşiri │ │ │ │
│produ-│ │ini- │ti- │ (C) │ │Con-│Stoc │Dife-│
│sului/│UM │ţial │tãţi├─────┬─────┬────┼──────────┬───────────────────────┤sum │final│renţa│
│ Cod │ │ (A) │ │Achi-│Alte │ Im-│ Cu accize│ Fãrã accize │(F) │ (G) │ (H) │
│ NC │ │ │ │ziţii│achi-│port│ (D) │ (E) │ │ │ │
│ │ │ │ │ in- │ziţii│ ├─────┬────┼─────────────────┬─────┤ │ │ │
│ │ │ │ │terne│(UE) │ │Grad │Con-│ Regim suspensiv │Ope- │ │ │ │
│ │ │ │ │(RO) │ │ │Plato│sum ├──────┬────┬─────┤raţi-│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │mediu│ │Teri- │U.E.│ Ex- │ uni │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │toriul│ │port │scu- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │naţi- │ │ │tite │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │onal │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───┼─────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───┼─────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───┼─────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┼─────┼────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴───┴─────┴────┴─────┴─────┴────┴─────┴────┴──────┴────┴─────┴─────┴────┴─────┴─────┘


    A - cantitãţile de produse existente în antrepozit la începutul perioadei şi care trebuie sã corespundã cu stocul final din documentul lunii anterioare; B - cantitãţile de bere produse în antrepozit pe parcursul lunii; C - cantitãţile de bere intrate în antrepozit. Se va avea în vedere data din raportul de primire;
    D - ieşiri cu accize: gradul Plato mediu - dacã berea eliberatã în consum prezintã diverse grade Plato, se va înscrie gradul mediu ponderat;
    Ex: 1000 hl bere de 12 grade Plato; 2000 hl bere de 13 grade Plato; 3000 hl de bere de 14 grade Plato

                                  (1000 x 12) + (2000 x 13) + (3000 x 14)
    Gradul Plato mediu ponderat = --------------------------------------- = 13,33
                                           1000 + 2000 + 3000


    F - consum propriu de materii prime, în scopul realizãrii produsului finit;
    G - stocul final - cantitãţile pe fiecare tip de produs existente în antrepozit la sfârşitul lunii; H - diferenţa - cantitãţile de produse rezultate, stabilite dupã formula urmãtoare: H = A + B + C - D - E - F - G

    Data................. Conducãtorul antrepozitului fiscal............
                                Semnãtura şi ştampila



    ANEXA 2
    (Anexa nr. 55^1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal)


    Denumirea expeditorului înregistrat
    ...........................................................
    Sediul:
    Judeţul........ sectorul...... localitatea.................
    Strada......... nr..... blocul.... scara.... etaj... ap....
    Codul poştal.......... Telefon/fax.........................
    Codul de accize/Codul de identificare fiscalã..............

                            SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
                    privind livrãrile de produse accizabile
                        în luna............ anul........

┌────┬──────┬────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│Nr. │Tipul │ │ Beneficiarul livrãrii │ │
│crt.│produ-│ UM ├─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤Canti-│
│ │sului/│ │Antrepozite/Destinatari înregistraţi │ Alţi beneficiari (export/ │tatea │
│ │Cod NC│ │ │ organizaţii scutite) │totalã│
│ │ │ ├───────┬────────┬─────┬──────┬───────┼───────┬────────┬─────┬──────┬──────┤ li- │
│ │ │ │ Denu- │Codul de│ │ Data │Canti- │ Denu- │Nr. DVE/│ │ Data │Canti-│vratã │
│ │ │ │ mirea │ accize │ ARC │ expe-│ tatea │ mirea │Nr. cer-│ ARC │ expe-│tatea │(7+12)│
│ │ │ │opera- │ │ │dierii│livratã│opera- │ tificat│ │dierii│ li- │ │
│ │ │ │torului│ │ │ │ │torului│ scutire│ │ │vratã │ │
├────┼──────┼────┼───────┼────────┼─────┼──────┼───────┼───────┼────────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
├────┼──────┼────┼───────┼────────┼─────┼──────┼───────┼───────┼────────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼────┼───────┼────────┼─────┼──────┼───────┼───────┼────────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼────┼───────┼────────┼─────┼──────┼───────┼───────┼────────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────┴────┴───────┴────────┴─────┴──────┴───────┴───────┴────────┴─────┴──────┴──────┴──────┘


    Unitãţile de mãsurã pentru produsele livrate sunt cele prevãzute în anexa nr. 1 de la titlul VII din Codul fiscal.


    Certificatã de conducerea expeditorului înregistrat
    Numele şi prenumele.............................. ...........
    Semnãtura şi ştampila............................ Data

                                  --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


luminita
18 Iulie 2012
este de bun augur sa primesti modificarile explicate de specialisti
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016