Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 670 din 19 iulie 2001  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 178/2000 privind produsele cosmetice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 670 din 19 iulie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 178/2000 privind produsele cosmetice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 422 din 30 iulie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 178/2000 privind produsele cosmetice,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 178/2000 privind produsele cosmetice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 525 din 25 octombrie 2000, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei
şi resurselor,
Iulian Iancu,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb


ANEXA 1


NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Legii nr. 178/2000 privind produsele cosmetice

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice cuprind dispoziţii în vederea aplicãrii unitare a <>Legii nr. 178/2000 privind produsele cosmetice.
ART. 2
În sensul prezentelor norme definiţiile termenilor şi expresiilor folosite sunt urmãtoarele:
a) notificare - un demers administrativ care consta în transmiterea în forma scrisã cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei a intentiei de comercializare a unui produs cosmetic;
b) dosarul produsului cosmetic, numit în general dosar - o colectie de informaţii necesare, care se referã la un singur produs cosmetic şi care se pãstreazã la locul indicat cu ocazia notificãrii, fiind accesibil organelor de control;
c) principii de buna practica de fabricaţie a produselor cosmetice ansamblu de reguli care grupeazã principii generale, proceduri, acţiuni şi verificãri care se exercita asupra procesului de fabricaţie a produselor cosmetice;
d) persoana rãspunzãtoare cu evaluarea produsului cosmetic - o persoana fizica, calificatã, care are o diploma de studii superioare în unul dintre domeniile: farmacie, medicina, chimie, biologie şi o experienta practica de cel puţin 2 ani într-un laborator din domeniu.

CAP. 2
Notificarea produselor cosmetice

ART. 3
(1) Notificarea unui produs cosmetic care se comercializeazã pe teritoriul României se face la Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin direcţia de sãnãtate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în a carei raza teritorialã se afla adresa indicatã pe eticheta produsului cosmetic, unde poate fi accesat dosarul acestuia, în conformitate cu modelul documentului de notificare prezentat în anexa nr. 1.
(2) Data notificãrii este consideratã data la care a fost semnatã confirmarea de primire a documentului de notificare prevãzut la alin. (1).
(3) Orice modificare a informaţiilor transmise potrivit alin. (1), referitoare la adresa sediului din România al producãtorului sau al importatorului produsului cosmetic, la locul de fabricaţie sau la locul de depozitare pentru produsele cosmetice importate, va fi transmisã în termen de 5 zile de la data apariţiei ei.
(4) Pentru modificãrile celorlalte date prevãzute în notificare este necesarã reluarea procedurii conform alin. (1).
(5) Dacã în termen de 10 zile de la data notificãrii Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin direcţia de sãnãtate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în urma studierii documentaţiei prevãzute la alin. (1), nu a comunicat în scris interzicerea punerii pe piata a produsului cosmetic, producãtorii şi, respectiv, importatorii de produse cosmetice pot comercializa produsul cosmetic respectiv.

CAP. 3
Dosarul produsului cosmetic

ART. 4
Conform dispoziţiilor <>art. 10 din Legea nr. 178/2000 producãtorul/importatorul de produse cosmetice este obligat sa întocmeascã dosarul produsului cosmetic, al cãrui cuprins este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 5
La dosarul produsului cosmetic metoda de fabricare a acestuia va cuprinde descrierea detaliatã a fluxului tehnologic, pe fazele acestuia, cu respectarea principiilor de buna practica de fabricaţie aprobate prin ordin al ministrului industriei şi resurselor şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 6
Fiecare dintre piesele componente şi/sau ataşate la dosarul produsului cosmetic va purta data la care a fost întocmitã sau modificatã.
ART. 7
La dosarul produsului cosmetic se vor ataşa rezultatele controlului efectuat de organele de control, observaţiile acestora, mãsurile şi termenele de realizare stabilite de organele de control, semnate de luare la cunostinta de reprezentantul acestora şi de producãtor sau importator.
ART. 8
În lista cuprinzând ingredientele care fac parte din compozitia produsului cosmetic, prevãzutã la <>art. 13 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 178/2000 , numele unor ingrediente pentru care a fost acordat dreptul de confidenţialitate potrivit prevederilor legale se înscrie sub forma unui cod numeric format din 7 cifre.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 9
Este interzisã înscrierea pe eticheta sau folosirea în reclamele produselor cosmetice de texte, nume, marca comercialã, fotografii, semne figurative şi altele, care sa sugereze unele caracteristici pe care respectivul produs nu le poseda.
ART. 10
Produsele cosmetice şi materiile prime degradate constituie deşeuri şi se distrug conform reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 11
Avizul produsului cosmetic eliberat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei anterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice este valabil pana la data de 31 decembrie 2002 numai în cazul în care informaţiile comunicate cu ocazia obţinerii avizului nu au fost modificate.
ART. 12
Nerespectarea prevederilor art. 4 se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 17 din Legea nr. 178/2000 .
ART. 13
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

DOCUMENT DE NOTIFICARE
I. DATE PRIVIND PRODUCĂTORUL/IMPORTATORUL DE PRODUS COSMETIC
1. Numele/Denumirea producãtorului/importatorului
- numãr de înregistrare la registrul comerţului
- cod fiscal
2. Adresa/Sediul în România al producãtorului/importatorului
- numãr de telefon
- fax
- adresa electronica*)
3. Ţara de origine pentru produsul fabricat în afarã teritoriului României
4. Locul de fabricaţie pentru produsul cosmetic fabricat pe teritoriul României
- adresa
- telefon
- fax
- adresa electronica*)
5. Locul de depozitare pentru produsele cosmetice importate
- adresa
- telefon
- fax
- adresa electronica*)
6. Numele persoanei rãspunzãtoare care a evaluat produsul cosmetic din punct de vedere al securitãţii pentru sãnãtatea umanã.
II. DATE PRIVIND PRODUSUL COSMETIC
1. Denumirea comercialã a produsului cosmetic
2. Categoria de produs cosmetic în conformitate cu anexa la <>Legea nr. 178/2000
3. Compozitia calitativã a produsului cosmetic - datele sunt prezentate conform denumirilor din Nomenclatorul internaţional pentru produsele cosmetice INCI şi/sau Indexul culorilor - Colour Index (va purta semnatura conducerii producãtorului/importatorului)
4. Caracteristicile fizico-chimice şi microbiologice ale produsului cosmetic (se va anexa, în fotocopie, buletinul de analiza emis de un laborator care respecta principiile de buna practica de laborator)
5. Evaluarea riscului pentru sãnãtatea umanã a produsului cosmetic (se va anexa, în fotocopie, documentul de evaluare a riscului pentru sãnãtatea umanã, semnat de persoana rãspunzãtoare care a evaluat produsul cosmetic din acest punct de vedere)
6. Denumirea şi adresa laboratorului prevãzut la pct. 4
7. Fotocopie a ambalajului şi a etichetei de comercializare a produsului cosmetic
8. Codul numeric atribuit pentru ingredientul cãruia i s-a acordat dreptul de confidenţialitate*)
9. Datele sunt prezentate în limba romana.
III. SEMNAREA DOCUMENTULUI DE NOTIFICARE DE CĂTRE PRODUCĂTOR/IMPORTATOR
- Nume, prenume şi funcţie
- Semnatura şi ştampila.

-----------
*) Acolo unde exista.

ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

CUPRINSUL DOSARULUI PRODUSULUI COSMETIC

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A PRODUSULUI
2. GRUPA DE PRODUS COSMETIC - conform anexei la <>Legea nr. 178/2000
3. COMPOZITIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ A PRODUSULUI COSMETIC - va purta semnatura conducerii producãtorului/importatorului, iar ingredientul pentru care s-a acordat, potrivit prevederilor legale, dreptul de confidenţialitate se înscrie sub forma unui cod numeric format din 7 cifre



┌────┬──────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│Nr. │ DENUMIREA INGREDIENTULUI │ Cantitatea │
│crt.│ conform INCI şi/sau Colour Index │ g/g % │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────┤
└────┴──────────────────────────────────┴────────────────────────┘



4. CARACTERISTICILE FIZICO-CHIMICE ŞI MICROBIOLOGICE ALE MATERIEI PRIME ŞI ALE PRODUSULUI COSMETIC
(se va anexa, în fotocopie, buletinul de analiza emis de un laborator care respecta principiile de buna practica de laborator)
5. METODA DE FABRICARE - conform art. 5 din normele metodologice
6. METODA DE ANALIZA PENTRU CONTROLUL CALITĂŢII PRODUSULUI COSMETIC - se va mentiona de cãtre producãtor, dupã caz, standardul de metoda de analiza folosit sau o descriere a metodei utilizate, cu toate informaţiile necesare pentru ca aceasta sa poatã fi reprodusa
7. INFORMAŢII PRIVIND STABILITATEA PRODUSULUI COSMETIC se va prezenta de cãtre producãtor metoda de evaluare a stabilitatii produsului cosmetic şi date care sa susţinã stabilitatea declarata în condiţii de transport şi depozitare recomandate de acesta
8. EVALUAREA RISCULUI PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ PRODUSULUI COSMETIC - se face pe baza profilului toxicologic general al ingredientelor folosite şi/sau prin evaluare într-un laborator, cu respectarea principiilor de buna practica de laborator; se prezintã sub forma documentului de evaluare a riscului pentru sãnãtatea umanã şi va fi semnat de persoana rãspunzãtoare care a evaluat produsul cosmetic din acest punct de vedere
9. DENUMIREA ŞI ADRESA LABORATOARELOR care au efectuat analizele prevãzute la pct. 4 şi 8
10. NUMELE ŞI ADRESA PERSOANEI RĂSPUNZĂTOARE care a evaluat produsul cosmetic din punct de vedere al securitãţii acestuia pentru sãnãtatea umanã
11. DATELE REFERITOARE LA EFECTELE NEDORITE PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ provocate de produsul cosmetic respectiv sunt înregistrate de producãtor/importator pe baza reclamatiilor primite de la consumatori
12. DOVADA PRIVIND EFECTUL DECLARAT AL PRODUSULUI COSMETIC, în cazul în care natura acestuia o justifica, se face prin teste în vitro sau în vivo.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016