Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 668 din 19 august 1999  pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de acordare a primei de export la grau si porumb boabe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 668 din 19 august 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de acordare a primei de export la grau si porumb boabe

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 403 din 24 august 1999
În temeiul prevederilor <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 31/1999 privind aprobarea primei de export la grâu şi porumb boabe,

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice privind modul de acordare a primei de export la grâu şi porumb boabe, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
Ioan Avram Muresan

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1


NORMELE METODOLOGICE
privind modul de acordare a primei de export la grâu şi porumb boabe

1. Se acorda prima de export de 350 mii lei/tona în limita cantitãţii de 500 mii tone grâu STAS şi prima de export de 400 mii lei/tona în limita cantitãţii de 500 mii tone porumb boabe STAS producãtorilor agricoli care exporta în nume propriu, precum şi agenţilor economici exportatori care cumpara grâu şi porumb boabe de la producãtorii agricoli în condiţiile prevãzute la <>art. 2 şi 4 din Ordonanta Guvernului nr. 31/1999 .
2. Beneficiarii primei de export la graul şi porumbul boabe sunt:
a) producãtorii agricoli, nominalizaţi la <>art. 3 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 31/1999 , care exporta în nume propriu şi care fac dovada ca au exportat şi au încasat prin bãncile comerciale din România contravaloarea în valuta a graului şi porumbului;
b) agenţii economici exportatori, persoane juridice romane, care fac dovada ca au cumpãrat şi au plãtit producãtorilor agricoli nominalizaţi la <>art. 3 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 31/1999 preţul stabilit în condiţiile art. 2 şi 4 din ordonanta, şi care au exportat şi au încasat prin bãncile comerciale din România contravaloarea în valuta a graului şi porumbului;
c) agenţii economici exportatori, persoane juridice romane, care au cumpãrat grâu şi/sau porumb de la societãţile comerciale care au livrat seminţe, îngrãşãminte chimice, pesticide, maşini şi utilaje, cu plata la recoltare cu astfel de produse, de la persoanele fizice cãrora le-a fost stabilitã calitatea de acţionar în baza <>art. 37 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, precum şi de la persoanele fizice care au calitatea de locator, potrivit <>art. 25 din Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile ulterioare, pentru cantitãţile de grâu şi porumb primite conform legii şi care au plãtit în condiţiile <>art. 2 şi 4 din Ordonanta Guvernului nr. 31/1999 , au exportat şi au încasat prin bãncile comerciale din România contravaloarea în valuta a graului şi porumbului.
3. Plata graului şi a porumbului boabe cumpãrat de agenţii economici exportatori de la producãtorii agricoli în condiţiile prevãzute la pct. 2 se face la indicii de calitate prevãzuţi în STAS 813-1968 la grâu şi în STAS 5448-1972 la porumbul boabe.
Agenţii economici exportatori vor prezenta Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei o copie de pe buletinele de analiza emise de organele abilitate prin lege, care sa ateste cantitatea utila calculatã conform indicilor de calitate prevãzuţi în STAS 813-1968 pentru grâu (greutate hectolitrica - 75 kg, umiditate - 14% şi corpuri strãine - 3%) şi în STAS 5448-1972 pentru porumbul boabe (umiditate - 17% şi corpuri strãine - 3%).
4. Decontarea primei de export la grâu şi/sau la porumb boabe se face pe baza decontului justificativ, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1.
5. Beneficiarii primei de export prevãzuţi la pct. 2 lit. a) vor inainta Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei decontul justificativ însoţit de:
a) documentele care atesta calitatea de producãtor agricol pentru cantitatea exportata;
b) copie de pe factura externa şi de pe declaraţia vamalã de export;
c) declaraţie pe propria rãspundere, confirmatã de banca comercialã din România la care exportatorul are cont deschis, din care sa rezulte ca acesta a încasat contravaloarea în valuta a exportului de grâu şi/sau de porumb boabe, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3, însoţitã de o copie de pe declaraţia de încasare valutarã cu confirmarea bãncii.
6. Beneficiarii primei de export prevãzuţi la pct. 2 lit. b) şi c) vor inainta Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei decontul justificativ însoţit de urmãtoarele documente:
a) borderoul centralizator al achiziţiilor totale, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2;
b) borderoul centralizator al facturilor pentru achiziţiile de grâu şi/sau de porumb boabe, la care se va anexa copia de pe facturile emise de producãtorii agricoli, persoane juridice, şi documentele care atesta decontarea acestora (ordin de plata, fila CEC, cu viza bãncii cumpãrãtorului, procese-verbale de compensare, chitanţa sau chitanţa fiscalã), potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2a).
Calitatea de producãtor agricol prevãzutã la <>art. 3 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 31/1999 şi de societate comercialã care a livrat seminţe, îngrãşãminte chimice, pesticide şi utilaje agricole cu plata la recoltare în grâu şi/sau porumb prevãzutã la alin. (2) al aceluiaşi articol se probeazã cu înscrisuri justificative;
c) centralizatorul borderourilor pentru plata achiziţiilor de grâu şi/sau de porumb de la producãtorii agricoli persoane fizice, proprietari de terenuri agricole sau arendasi, asociaţii familiale constituite potrivit <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, de la persoane fizice cãrora le-a fost stabilitã calitatea de acţionar în baza <>art. 37 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, de la persoanele fizice care au calitatea de locator, potrivit <>art. 25 din Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile ulterioare, însoţit de o copie de pe borderourile de plata, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2b). Se va anexa la acesta şi o copie de pe documentele care atesta calitatea de producãtor agricol, acţionar sau de locator a persoanelor fizice mai sus menţionate, pentru cantitãţile achiziţionate şi cuprinse în anexa nr. 2b);
d) copie de pe factura externa şi de pe declaraţia vamalã de export;
e) declaraţie pe propria rãspundere, confirmatã de banca comercialã din România la care agentul economic exportator are cont deschis, din care sa rezulte ca acesta a încasat contravaloarea în valuta a exportului de grâu şi/sau de porumb boabe, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3, însoţitã de o copie de pe declaraţia de încasare valutarã, cu confirmarea bãncii.
7. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei verifica deconturile justificative şi documentele-anexa primite de la agenţii economici exportatori.
În situaţia în care documentaţia prezentatã de agentul economic nu se încadreazã în prevederile prezentelor norme metodologice, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va restitui documentaţia acestuia.
Pentru documentaţiile aprobate, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei întocmeşte, de doua ori pe luna, cererea de deschidere de credite de la cap. 67.01 "Agricultura şi silvicultura", titlul "Prime", pe care o transmite Ministerului Finanţelor.
Cererea de credite va fi însoţitã de un centralizator al deconturilor justificative, aprobat de ordonatorul principal de credite, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 4.
Dupã alimentarea contului de cãtre Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei efectueazã plãţile cãtre exportatori pana la limita cantitãţii de 500 mii tone grâu STAS 813-1968 şi de 500 mii tone porumb boabe STAS 5448-1972 exportate, a carei contravaloare în valuta a fost încasatã prin bãncile comerciale din România.
Plata primelor de export la graul şi porumbul boabe cãtre agenţii economici exportatori se va efectua în termen de 20 de zile de la data aprobãrii de cãtre Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei a documentaţiei prevãzute la pct. 3-6 din prezentele norme metodologice.
8. Anexele nr. 1, 2, 2a), 2b), 3 şi 4 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
------------------------




Denumirea agentului economic exportator .................
Sediul ..................................................
codul fiscal ............................................
Numãrul de înmatriculare
în registrul comerţului .................................
Contul ..................................................
Banca ...................................................


DECONT JUSTIFICATIV


Nr.
crt. Specificarea U.M. Fizic STAS
--------------------------------------------------------------------------------
1. Export
1.1. Grâu - total tone
a) - factura externa nr. ___ din data de ______ tone
- declaraţie vamalã nr. ___ din data de ______ tone
b) - ......................
- ......................
1.2. Porumb boabe - total tone
a) - factura externa nr. ___ din data de ______ tone
- declaraţie vamalã nr. ___ din data de ______ tone
b) - ......................
- ......................

2. Export pentru care s-a încasat contravaloarea
în valuta tone
2.1. Grâu - total tone
a) - declaraţie de încasare seria ___ nr. ___
din data de ______ tone
- pentru factura externa nr. ___ din data de ______ tone
b) - ......................
- ......................
2.2. Porumb boabe - total tone
a) - declaraţie de încasare seria ___ nr. ___
din data de ______ tone
- pentru factura externa nr. ___ din data de ______ tone
b) - ......................
- ......................

3. Prima unitarã la export mii lei
3.1. - grâu mii lei/tona x 350
3.2. - porumb boabe mii lei/tona x 400

4. Prima cuvenitã - total mii lei x
4.1. - grâu rd. 4.1 = rd. 2.1 x rd. 3.1 mii lei x
4.2. - porumb boabe rd. 4.2 = rd. 2.2 x rd. 3.2 mii lei x
--------------------------------------------------------------------------------


Manager Director economic
(director general), (contabil-şef),
................... ....................





ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------




Denumirea agentului economic exportator ............................
Sediul .............................................................
codul fiscal .......................................................
Numãrul de înmatriculare
în registrul comerţului ............................................



Verificat şi aprobat


Ministerul Agriculturii
şi Alimentaţiei



BORDEROU CENTRALIZATOR
al achiziţiilor totale

--------------------------------------------------------------------------------
Cantitatea achizitionata Valoarea totalã
Nr. ---------------------------- -----------------
crt. tone-fizic tone STAT*) grâu porumb
Specificarea ------------------------------ - mii lei - - mii lei -
grâu porumb grâu porumb
--------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6 7
--------------------------------------------------------------------------------
1. Total anexa nr. 2a)
2. Total anexa nr. 2b)
-------------------------------------------------------------------------------
TOTAL GENERAL:
-------------------------------------------------------------------------------


Manager Director economic
(director general), (contabil-şef),
............................ ......................



----------------
*) Recalculat la indicii de calitate prevãzuţi în STAS 813-1968 pentru grâu şi în STAS 5448-1972 pentru porumb boabe.





ANEXA 2 a)
----------
la normele metodologice
-----------------------





Denumirea agentului economic exportator .............................
Sediul ..............................................................
codul fiscal ........................................................
Numãrul de înmatriculare
în registrul comerţului .............................................



Verificat şi aprobat


Ministerul Agriculturii
şi Alimentaţiei


BORDEROU CENTRALIZATOR
al facturilor pentru achiziţiile de grâu sau de porumb

--------------------------------------------------------------------------------
Denumirea Factura Cantitatea Preţul Valoarea Data
Nr. producãtorului ------------ achizitionata la indicii totalã achitã-
crt. agricol care numãrul data ------------- de calitate - mii rii la
a vândut grâu tone- tone STAS lei - intern
sau porumb fizic STAS*) - mii a
lei/tona - facturii
--------------------------------------------------------------------------------
A B 1 2 3 4 5 6 7
--------------------------------------------------------------------------------
A. Produsul - grâu
---------------
1.
2.
3.
.
.
.
--------------------------------------------------------------------------------
TOTAL:
--------------------------------------------------------------------------------

B. Produsul - porumb
-----------------
1.
2.
3.
.
.
.
--------------------------------------------------------------------------------
TOTAL:
--------------------------------------------------------------------------------


Manager Director economic
(director general), (contabil-şef),
........................ ......................


--------------
*) Recalculat la indicii de calitate prevãzuţi în STAS 813-1968 pentru grâu şi în STAS 5548-1972 pentru porumb boabe.




ANEXA 2 b)
----------
la normele metodologice
-----------------------





Denumirea agentului economic exportator .........................
Sediul ..........................................................
codul fiscal ....................................................
Numãrul de înmatriculare
în registrul comerţului .........................................



Verificat şi aprobat


Ministerul Agriculturii
şi Alimentaţiei


CENTRALIZATORUL
borderourilor pentru plata achiziţiilor de grâu sau de porumb


--------------------------------------------------------------------------------
Numãrul de Cantitatea Preţul Valoarea Data
Nr. înregistrare achizitionata la indicii totalã efectuãrii
crt. a borderourilor --------------- de calitate - mii lei - plãţii
şi data tone- tone STAS la
fizic STAS*) - mii lei/tona - intern
--------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6
--------------------------------------------------------------------------------
A. Produsul - grâu
---------------
1.
2.
3.
.
.
.
--------------------------------------------------------------------------------
TOTAL:
--------------------------------------------------------------------------------

B. Produsul - porumb
-----------------
1.
2.
3.
.
.
.
--------------------------------------------------------------------------------
TOTAL:
--------------------------------------------------------------------------------


Manager Director economic
(director general), (contabil-şef),
........................ ......................


--------------
*) Recalculat la indicii de calitate prevãzuţi în STAS 813-1968 pentru grâu şi în STAS 5448-1972 pentru porumb boabe.






ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------






Denumirea agentului economic exportator
(fãrã prescurtãri) ...................................................
Sediul ...............................................................
codul fiscal .........................................................
Numãrul de înmatriculare
în registrul comerţului ..............................................


Banca comercialã ..................

Certificam exactitatea datelor,

Preşedinte,
L.S.


DECLARAŢIE

Declaram pe propria rãspundere, sub sancţiunea legilor din România, ca, potrivit evidentelor noastre, pana la data prezentei solicitãri de prime de export grâu şi prime de export porumb boabe am încasat şi am repatriat în totalitate, respectând prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 12/1995 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 15/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 131/1996 , cu modificãrile ulterioare, valuta aferentã exporturilor de grâu şi de porumb boabe, prevãzutã în anexa nr. 1, nr. crt. 2, la Normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 668/1999, pentru care solicitam prima de export.
Am luat cunostinta de faptul ca, dacã, în urma verificãrilor efectuate de cãtre organele abilitate, prezenta declaraţie nu corespunde realitãţii, aceasta atrage, în condiţiile legii, rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi.
De asemenea, prima de export la grâu şi la porumb boabe primitã nejustificat va fi recuperatã şi vãrsatã la bugetul de stat dupã regimul de urmãrire a sumelor datorate acestuia.
Declaram ca derularea încasãrii exporturilor de grâu şi porumb boabe pana la data prezentei solicitãri s-a fãcut prin Banca comercialã ........ (denumirea completa) ............., care certifica încasarea contravalorii exportului, dupã cum urmeazã:



Declaraţie de încasare valutarã (anexatã în copie)


Seria şi numãrul Cantitatea Valoarea în valuta
Nr. D.I.V. Data ------------------- a contractului
crt. grâu porumb boabe ----------------------
grâu porumb boabe
--------------------------------------------------------------------------------
1.
2.
3.
.
.
.
--------------------------------------------------------------------------------
TOTAL:
--------------------------------------------------------------------------------


Manager Director economic
(director general), (contabil-şef),
........................ ....................
(numele şi prenumele) (numele şi prenumele)






ANEXA 4
-------
la normele metodologice
-----------------------





MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI


Ordonator principal de credite



CENTRALIZATOR
cuprinzând agenţii economici exportatori solicitanti de prima de la bugetul de stat pentru exportul de grâu şi de porumb boabe potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 31/1999

--------------------------------------------------------------------------------
Cantitatea - STAS Prima unitarã Prima solicitatã
Agentul - tone - - mii lei/tona STAS - de la bugetul
Nr. economic ----------------- --------------------- de stat
crt. exportator grâu porumb grâu porumb - lei -
boabe boabe -------------------
grâu porumb TOTAL
boabe
--------------------------------------------------------------------------------
1.
2.
3.
.
.
.
--------------------------------------------------------------------------------
TOTAL GENERAL:
--------------------------------------------------------------------------------



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016