Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 666 din 20 iunie 2002  privind cerintele minime de randament la fabricarea sau la punerea in functiune a generatoarelor de caldura pentru incalzirea si/sau producerea apei calde in cladirile neindustriale noi sau existente si izolatia sistemului de distributie a agentului termic pentru incalzire si/sau producere a apei calde menajere in cladirile neindustriale noi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 666 din 20 iunie 2002 privind cerintele minime de randament la fabricarea sau la punerea in functiune a generatoarelor de caldura pentru incalzirea si/sau producerea apei calde in cladirile neindustriale noi sau existente si izolatia sistemului de distributie a agentului termic pentru incalzire si/sau producere a apei calde menajere in cladirile neindustriale noi

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 517 din 17 iulie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 8 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în aplicarea art. 69 şi 70 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele minime de randament la fabricarea sau la punerea în funcţiune a generatoarelor de caldura pentru încãlzirea şi/sau producerea apei calde în clãdirile neindustriale noi sau existente şi izolatia sistemului de distribuţie a agentului termic pentru încãlzire şi/sau producere a apei calde menajere în clãdirile neindustriale noi.
ART. 2
(1) În sensul prezentei hotãrâri, prin generatoare de caldura sunt definite cazanele de apa calda, generatoarele de aer cald, inclusiv componentele acestora, instalaţiile de ardere corespunzãtoare tipului de combustibil utilizat.
(2) În cazul generatoarelor de caldura care pot utiliza diverse tipuri de combustibil, cerinţele minime de randament se stabilesc pentru fiecare tip de combustibil utilizat.
(3) Generatoarele combinate de electricitate/caldura sunt considerate ca generatoare de caldura; pentru acestea cerinţele minime de randament trebuie sa se refere la intreaga producţie de energie.
ART. 3
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica:
a) generatoarelor de caldura cu rezistenta electrica pompelor de caldura şi racordurilor la reţeaua de termoficare;
b) cazanelor noi de apa calda care funcţioneazã cu combustibil lichid sau gazos şi care au puterea nominalã de minimum 4 kW şi maximum 400 kW, cãrora le sunt aplicabile şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 270/2002 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienta şi etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a cazanelor noi de apa calda care funcţioneazã cu combustibil lichid sau gazos.
ART. 4
Se admite introducerea pe piata a generatoarelor de caldura numai dacã respecta cerinţele minime de randament prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 5
(1) Respectarea cerinţelor minime de randament pentru generatoarele de caldura prevãzute în anexa nr. 1 se asigura prin inspectiile efectuate la fabricarea sau la punerea în funcţiune a acestora.
(2) Organismul de inspecţie se va desemna prin ordin al ministrului industriei şi resurselor în termen de 9 luni de la publicarea prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Raportul de inspecţie cuprinde datele tehnice principale ce apar pe placa de timbru care certifica respectarea cerinţelor minime de randament şi rezultatele obţinute la testarile privind verificarea randamentului.
(4) În cazul generatoarelor de caldura inspectate la punerea în funcţiune se verifica respectarea cerinţelor minime de randament prin determinarea pierderilor de caldura prin gazele de ardere. Inspecţia se efectueazã în baza regulilor minime cuprinse în codul de practica prevãzut în anexa nr. 2.
(5) În cazul generatoarelor de caldura inspectate la punerea în funcţiune, care nu îndeplinesc cerinţele minime de randament, organismul de inspecţie va trimite o copie de pe raportul de inspecţie şi autoritãţii administrative competente.
ART. 6
Placa de timbru care certifica cerinţele minime de randament ale generatoarelor de caldura conţine urmãtoarele informaţii:
a) identitatea producãtorului;
b) tipul de generator de caldura şi anul de fabricaţie;
c) puterea termica, exprimatã în kW, pentru fiecare tip de combustibil utilizat; puterea termica se referã la cea mai mare cantitate de caldura care poate fi furnizatã în mod continuu de generatorul de caldura;
d) tipul şi caracteristicile combustibilului utilizat;
e) temperatura maxima a agentului termic;
f) confirmarea inspecţiei şi identificarea organismului care a efectuat-o;
g) consumul fiecãrui generator de caldura la capacitatea nominalã.
ART. 7
La instalarea unui generator de caldura inspectat la fabricare utilizatorul primeşte instrucţiunile scrise cu privire la funcţionarea şi întreţinerea acestuia, care sa permitã funcţionarea în condiţiile unei eficiente energetice maxime. Aceste instrucţiuni sunt verificate în cadrul inspecţiei la fabricare.
ART. 8
Reprezentantul autorizat al producãtorului, cu sediul în România, sau importatorul generatoarelor de caldura provenite din statele membre ale Uniunii Europene pune la dispoziţie autoritãţii administrative competente, la cerere, o copie de pe raportul de inspecţie efectuat la fabricare.
ART. 9
Respectarea cerinţelor minime de randament ale generatoarelor de caldura provenite din statele nemembre ale Uniunii Europene se va face prin inspecţie la punerea în funcţiune.
ART. 10
(1) Izolarea termica a sistemului de distribuţie a agentului termic pentru încãlzire şi/sau producerea apei calde, precum şi de depozitare a apei calde menajere în clãdirile neindustriale noi se face conform reglementãrilor specifice în vigoare.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica sistemelor de încãlzire racordate la reţeaua de termoficare şi la generatoarele noi de caldura incluzând sisteme electrice pentru încãlzirea apei în toate clãdirile neindustriale noi sau existente.
ART. 11
(1) Constituie contravenţii nerespectarea prevederilor art. 4, 8 şi 9 şi se sancţioneazã cu amenda de la 8.000.000 lei la 15.000.000 lei.
(2) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 .
ART. 12
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul anume împuternicit de Ministerul Industriei şi Resurselor.
ART. 13
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 14
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 12 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu


ANEXA 1

CERINŢELE MINIME
de randament pentru generatoarele de caldura

1. Generatoare de caldura funcţionând la putere nominalã:
a) randamentul minim al generatoarelor de caldura cu puterea nominalã mai mica de 1.000 kW este de 86%;
b) randamentul minim al generatoarelor de caldura cu puterea nominalã mai mare de 1.000 kW inclusiv este de 89%.
2. Generatoare de caldura funcţionând la sarcina parţialã - 30% din puterea nominalã: randamentul minim corespunde valorilor de la pct. 1, multiplicate cu un factor de corectie în funcţie de puterea nominalã şi de temperatura medie a apei în generator, astfel:
a) cu temperatura medie a apei în generator de 50°C:
- puterea nominalã mai mica de 30 kW este: 0,97;
- puterea nominalã cuprinsã între 30 kW şi 1.000 kW este: (0,945 ± 0,017 log P);
- puterea nominalã mai mare de 1.000 kW este: 0,996;
b) cu temperatura medie a apei în generator de 70°C:
- puterea nominalã mai mica de 30 kW este: 0,92;
- puterea nominalã cuprinsã între 30 kW şi 1.000 kW este: (0,881 ± 0,026 log P);
- puterea nominalã mai mare de 1.000 kW este: 0,96.

ANEXA 2

COD DE PRACTICA
pentru testarea randamentului la punerea în funcţiune a generatoarelor de caldura care utilizeazã combustibil lichid sau gazos, folosite pentru încãlzirea clãdirilor neindustriale şi/sau producerea apei calde menajere

Procedura de testare şi determinarea pierderilor
1. Generalitati
1.1. În cazul generatoarelor de caldura care utilizeazã combustibili gazosi sau lichizi, testarea trebuie efectuatã pentru fiecare tip de combustibil, conform specificatiilor producãtorului şi disponibile în momentul testului.
1.2. Conducta de evacuare a gazelor de ardere trebuie prevãzutã cu un orificiu care sa permitã introducerea unei sonde de mãsurare şi prelevare de probe la gazele de ardere.
1.3. Precizia fiecãrei masurari trebuie sa permitã obţinerea preciziei de ansamblu a rezultatelor, astfel încât eroarea sa nu depãşeascã 2%.
1.4. Testul trebuie sa se realizeze într-o perioada rezonabila şi de preferinta la puterea calorica nominalã a generatorului. Când nu este posibil, testul se va face la cea mai apropiatã putere calorica la care ar putea fi folosit. Dacã generatorul este proiectat sa funcţioneze la doua sau mai multe puteri calorice, trebuie efectuat un test la putere calorica redusã. Puterile calorice folosite trebuie evaluate dupã o metoda credibila.
1.5. Randamentul determinat prin testãri trebuie exprimat în procente pe baza puterii calorice superioare sau inferioare a combustibilului introdus în arzator, la puterea calorica evaluatã conform prevederilor pct. 1.4.
2. Condiţii de testare
2.1. Pregãtirea generatorului
2.1.1. Este responsabilitatea utilizatorului, cu asistenta din partea producãtorului şi/sau instalatorului, sa realizeze înainte de test curatarea, reglarea şi pregãtirea generatorului.
2.1.2. Trebuie verificate etanseitatea generatorului şi racordarea la cos.
2.2. Identificarea generatorului
2.2.1. Anterior testului, organismul de inspecţie trebuie sa înregistreze toate datele necesare pentru identificarea generatorului şi cel puţin caracteristicile sau specificaţiile declarate pe placa de timbru şi/sau instrucţiunile pentru asamblare şi funcţionare furnizate utilizatorului de cãtre producãtor privind identitatea producãtorului, anul de fabricaţie şi puterea termica.
2.2.2. Organismul de inspecţie verifica condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a se asigura ca în timpul testarii nu se produc distorsiuni care sa afecteze validitatea testului. În acest caz trebuie sa ceara utilizatorului sa dovedeascã faptul ca verificãrile de siguranta impuse pentru sala generatorului şi anexele acesteia au fost efectuate. Aceasta condiţie este îndeplinitã când se fac verificãrile anterioare de siguranta la instalarea sau la punerea în funcţiune a generatoarelor de caldura. Dacã nu sunt satisfacute condiţiile enumerate anterior, organismul de inspecţie refuza efectuarea testarii, emitandu-se un raport în acest sens.
2.2.3. Operaţiuni preliminare
2.3.1. Organismul de inspecţie verifica anterior testarii funcţionarea aparaturii de mãsura necesarã, luând toate mãsurile pentru ca aceasta sa asigure gradul de precizie cerut. Dacã organismul de inspecţie decide sa foloseascã aparatele de mãsura care fac parte din echipamentul obişnuit al instalaţiei, trebuie sa verifice dacã acestea respecta condiţiile cerute de precizie.
2.3.2. Utilizatorul, asistat de producãtor şi/sau instalator, are responsabilitatea, cu acceptul proprietarului generatorului, sa realizeze orice reglari finale la generator şi sa furnizeze orice explicaţie suplimentarã cu privire la instrucţiunile necesare pentru a crea condiţiile optime de testare.
2.4. Testul
2.4.1. Organismul de inspecţie este responsabil de operaţiunile de testare.
2.4.2. Testul se efectueazã în regim permanent, mentinand constante debitul de combustibil şi cel al aerului de combustie.
2.4.3. Organismul de inspecţie ia în timpul testului mãsurile obligatorii prevãzute la pct. 3 şi, dacã este cazul, mãsurile facultative prevãzute la pct. 4. El întocmeşte un raport conform prevederilor pct. 5.
3. Determinarea pierderilor prin gazele de ardere
3.1. Mãsurarea pierderilor prin caldura sensibila a gazelor de ardere
Când randamentul este determinat prin pierderile de caldura prin gazele de ardere, organismul de inspecţie mãsoarã în gazele de ardere conţinutul de dioxid de carbon sau de oxigen. Dupã aceasta operaţiune aplica o formula de calcul care este acceptatã de autoritatea administrativã competenta.
În lipsa acestei formule pierderile prin caldura sensibila a gazelor de ardere pot fi calculate ţinându-se seama de caracteristicile combustibilului, puterea calorica a combustibilului, precum şi de valoarea excesului de aer, utilizându-se tabelele cu privire la caldura specifica a gazelor de combustie, astfel cum au fost stabilite la al 12-lea Congres Mondial al Gazelor (doc. IGU/E/17/73).
Procedurile prevãzute mai sus nu se aplica cazanelor cu condensare.
3.2. Mãsurarea capacitãţii gazelor de ardere
Organismul de inspecţie efectueazã aceasta mãsurare când generatorul foloseşte combustibil lichid sau gaz petrolifer lichefiat (LPG) injectat în forma lichidã, iar mãsurarea trebuie sa fie efectuatã cu mijloace şi instrumente adecvate, rezultatul fiind exprimat ca indice convenţional de fum printr-o cifra de la 0 la 9.
4. Alte verificãri - opţionale
4.1. Conţinutul de monoxid de carbon
Organismul de inspecţie verifica dacã gazele de ardere conţin monoxid de carbon sub nivelul care sa influenteze rezultatul masurarii efectuate conform pct. 3.1.
4.2. Pierderile prin carcasa generatorului
Organismul de inspecţie evalueaza pierderile din datele furnizate de producãtor şi/sau observând temperatura la suprafata carcasei, în timpul testarii.
5. Raportul de inspecţie
Dupã efectuarea verificãrii organismul de inspecţie întocmeşte un raport de inspecţie cu privire la caracteristicile principale, mãsurãtorile fãcute, formula utilizata pentru calculul pierderilor şi randamentul generatorului.


─────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016