Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 664 din 3 iunie 2009  pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la un reactor de cercetare in Federatia Rusa, semnat la Bucuresti la 19 februarie 2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 664 din 3 iunie 2009 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la un reactor de cercetare in Federatia Rusa, semnat la Bucuresti la 19 februarie 2009

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 405 din 15 iunie 2009

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la un reactor de cercetare în Federaţia Rusã, semnat la Bucureşti la 19 februarie 2009.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:


───────────────
Secretarul general al Guvernului,
Daniela Nicoleta Andreescu

Preşedintele Comisiei Naţionale
pentru Controlul Activitãţilor Nucleare,
Vajda Borbala

Preşedintele Agenţiei Nucleare,
Ion Nãstãsescu

p. Ministrul afacerilor externe,
Bogdan Mazuru,
secretar de stat


Bucureşti, 3 iunie 2009.
Nr. 664.


ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea
pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la un reactor de
cercetare în Federaţia Rusã

Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse, denumite în continuare pãrţi,
dorind sã coopereze în domeniul utilizãrii paşnice a energiei nucleare în concordanţã cu Acordul dintre Republica Popularã Românã şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste cu privire la dezvoltarea în continuare a colaborãrii în problema folosirii energiei atomice în scopuri paşnice, semnat la Bucureşti la 19 aprilie 1962,
confirmând angajamentele celor douã pãrţi în vederea întãririi regimului de neproliferare a armelor nucleare în baza Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, semnat la 1 iulie 1968,
dorind sã elimine accesibilitatea şi utilizarea combustibilului nuclear iradiat înalt îmbogãţit în România,
ghidate de reglementãrile Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomicã (denumitã în continuare AIEA),
luând în considerare statutul de membru al României la Uniunea Europeanã, inclusiv inter alia la Comunitatea Europeanã a Energiei Atomice,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pentru scopurile prezentului acord, termenii folosiţi în cele ce urmeazã sunt interpretaţi dupã cum urmeazã:
a) combustibil nuclear iradiat înseamnã ansambluri de combustibil iradiat de producţie ruseascã, incluzând şi cele deteriorate şi dezasamblate, localizate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizicã şi Inginerie Nuclearã "Horia Hulubei" situat la Mãgurele, România, la data intrãrii în vigoare a prezentului acord;
b) operator, accident nuclear şi daunã nuclearã au semnificaţiile definite de Convenţia privind rãspunderea civilã pentru daune nucleare, adoptatã la Viena la 21 mai 1963.
ART. 2
Obiectul prezentului acord este transferul combustibilului nuclear iradiat de la reactorul de cercetare din România în Federaţia Rusã, pentru depozitarea tehnologicã temporarã şi reprocesarea ulterioarã şi depozitarea finalã a deşeurilor radioactive, generate în timpul reprocesãrii.
ART. 3
Fiecare parte desemneazã un agent executiv pentru implementarea prezentului acord. Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare este agentul executiv desemnat de partea românã. Corporaţia de Stat pentru Energia Atomicã "Rosatom" este agentul executiv desemnat de partea rusã.
În cazul oricãrei schimbãri a titulaturii sau a atribuţiilor agenţilor executivi, fiecare parte va informa imediat cealaltã parte despre asemenea schimbãri, prin canale diplomatice.
ART. 4
1. Agenţii executivi ai pãrţilor pot încheia acorduri de implementare între ei, care sunt necesare pentru implementarea prezentului acord.
2. Cheltuielile şi alte condiţii necesare pentru scopul prezentului acord vor fi stabilite prin contracte între organizaţiile autorizate ale pãrţilor. În scopul transferului combustibilului nuclear iradiat din România în Federaţia Rusã, organizaţiile autorizate sunt Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizicã şi Inginerie Nuclearã "Horia Hulubei", din partea românã, şi Întreprinderea Unitarã Federalã de Stat "Centrul Federal pentru Securitate Nuclearã şi Radiologicã", din partea rusã.
3. Pãrţile se vor informa reciproc, imediat, prin canale diplomatice, despre orice schimbare în organizaţiile autorizate.
4. În caz de neconcordanţã a prevederilor acordurilor şi contractelor de implementare între organizaţiile autorizate cu prevederile prezentului acord, se vor aplica prevederile prezentului acord.
ART. 5
1. Transferul combustibilului nuclear iradiat în Federaţia Rusã face obiectul legislaţiei Federaţiei Ruse în domeniul utilizãrii energiei nucleare şi al protecţiei mediului.
2. Titlul de proprietate asupra combustibilului nuclear iradiat transportat în Federaţia Rusã este transferat Federaţiei Ruse în momentul în care acesta traverseazã frontiera Federaţiei Ruse şi operatorul rus îl acceptã de la operatorul român prin emiterea raportului de acceptare corespunzãtor.
3. Operatorii vor fi identificaţi în contractele organizaţiilor autorizate.
4. Niciun produs care rezultã în urma reprocesãrii combustibilului nuclear iradiat, incluzând uraniu regenerat, plutoniu şi deşeuri radioactive, nu va fi returnat în România.
ART. 6
Rãspunderea pentru orice daunã nuclearã, cauzatã de un accident nuclear produs în timpul transportului combustibilului nuclear iradiat din România în Federaţia Rusã, aparţine:
1. operatorului român - în timpul transportului combustibilului nuclear iradiat din România în Federaţia Rusã, pânã în momentul transferului combustibilului nuclear iradiat cãtre operatorul rus în punctul identificat în contractul organizaţiilor autorizate;
2. operatorului rus - în timpul transportului combustibilului nuclear iradiat din România în Federaţia Rusã, din momentul acceptãrii combustibilului nuclear iradiat de la operatorul român în punctul identificat în contractul organizaţiilor autorizate.
ART. 7
1. Protecţia fizicã în timpul transferului combustibilului nuclear iradiat în Federaţia Rusã va fi asiguratã de cãtre pãrţi în concordanţã cu Convenţia privind protecţia fizicã a materialelor nucleare, adoptatã la Viena la 26 octombrie 1979.
2. Responsabilitatea pentru asigurarea protecţiei fizice în timpul transferului combustibilului nuclear iradiat în Federaţia Rusã va fi transferatã de la partea românã la partea rusã în punctul menţionat în contractul organizaţiilor autorizate din momentul acceptãrii combustibilului nuclear iradiat de cãtre operatorul rus.
3. Problemele legale apãrute în timpul transportului combustibilului nuclear iradiat pe teritoriul fiecãrei ţãri, incluzând şi ţãrile de tranzit, vor fi guvernate de legislaţia naţionalã a ţãrii respective şi de legislaţia internaţionalã. Pentru România, acestea vor fi, de asemenea, guvernate de legislaţia Comunitãţii Europene şi Comunitãţii Europene a Energiei Atomice.
ART. 8
Partea rusã este de acord cu aplicarea urmãtoarelor condiţii asupra combustibilului nuclear iradiat transferat pe teritoriul Federaţiei Ruse:
a) mãsurile de protecţie fizicã, de înregistrare şi control, recomandate de cãtre AIEA în documentul INFCIRC/225/REV.4 "Protecţia fizicã a materialelor nucleare şi a instalaţiilor nucleare", aşa cum a fost modificat, vor fi asigurate în ceea ce priveşte combustibilul nuclear iradiat;
b) combustibilul nuclear iradiat transferat în Federaţia Rusã în cadrul prezentului acord şi orice material nuclear rezultat din acesta nu vor fi folosite pentru nicio armã nuclearã, dispozitiv nuclear exploziv sau pentru cercetarea ori dezvoltarea oricãrei arme nucleare, dispozitiv nuclear exploziv sau pentru orice alt scop militar.
ART. 9
Aspectele privind repartizarea drepturilor şi protecţia drepturilor de proprietate intelectualã create în cursul activitãţii şi al prestãrii de servicii în cadrul prezentului acord vor fi reglementate în conformitate cu termenii şi condiţiile din contractele încheiate de cãtre organizaţiile autorizate ale pãrţilor în conformitate cu legislaţia în vigoare a statelor pãrţilor.
ART. 10
1. În cadrul prezentului acord, pãrţile nu vor schimba informaţii care constituie secret de stat în România sau Federaţia Rusã.
2. Pãrţile vor lua mãsurile necesare în conformitate cu legislaţia lor naţionalã pentru a proteja schimbul şi securitatea, precum şi confidenţialitatea informaţiilor privind data de trecere a frontierelor de stat pentru transportul planificat al combustibilului nuclear iradiat.
3. Orice informaţii transmise în concordanţã cu prezentul acord sau create ca rezultat al implementãrii acestuia, considerate de oricare dintre pãrţi ca fiind de naturã confidenţialã, vor fi definite şi marcate într-un mod clar şi vor fi protejate în conformitate cu legislaţia relevantã a statelor pãrţilor.
4. Informaţiile transmise în concordanţã cu prezentul acord vor fi folosite numai pentru scopul prezentului acord.
ART. 11
Orice disputã legatã de interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi soluţionatã prin consultãri între pãrţi.
ART. 12
1. Prezentul acord intrã în vigoare la data ultimei notificãri, prin canale diplomatice, prin care pãrţile comunicã faptul cã au fost îndeplinite toate procedurile legale interne, necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului acord. Prezentul acord rãmâne în vigoare pentru 10 ani. Efectele acestuia vor fi extinse în mod automat pentru perioade consecutive de câte 2 ani, dacã una dintre pãrţi nu informeazã cealaltã parte, prin canale diplomatice, cu cel puţin 9 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, despre intenţia de a denunţa prezentul acord.
2. Prezentul acord poate fi modificat în orice moment, cu acordul scris al pãrţilor. Modificãrile vor intra în vigoare în concordanţã cu procedurile stabilite la alin. 1.
3. Transferul combustibilului nuclear iradiat în Federaţia Rusã care a fost iniţiat, dar nu a fost finalizat la expirarea prezentului acord va continua pânã la finalizare în conformitate cu termenii prezentului acord.

Încheiat la Bucureşti la 19 februarie 2009, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, rusã şi englezã, toate textele fiind egal autentice. În caz de orice divergenţã de interpretare, textul în limba englezã va prevala.


Pentru Guvernul României,
Vajda Borbala

Pentru Guvernul Federaţiei Ruse,
Sergey Kirienko
__________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016