Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 654 din 7 iulie 2005  pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Croatia privind colaborarea in domeniul pregatirii personalului militar si civil pe baza de reciprocitate, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 654 din 7 iulie 2005 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Croatia privind colaborarea in domeniul pregatirii personalului militar si civil pe baza de reciprocitate, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2005

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 612 din 14 iulie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Protocolul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Croaţia privind colaborarea în domeniul pregãtirii personalului militar şi civil pe bazã de reciprocitate, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2005.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
Marius Bãlu,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Lucian Leuştean,
secretar de stat

Bucureşti, 7 iulie 2005.
Nr. 654.

PROTOCOL
între Ministerul Apãrãrii Naţionale din
România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Croaţia
privind colaborarea în domeniul pregãtirii
personalului militar şi civil pe bazã de reciprocitate

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Croaţia, denumite în continuare pãrţi contractante,
în dorinţa de a dezvolta colaborarea în domeniul pregãtirii personalului militar şi civil,
luând în considerare prevederile Acordului privind cooperarea în domeniul militar dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Croaţia, semnat la Bucureşti la 3 noiembrie 1997,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile contractante vor face schimburi de personal militar - ofiţeri, subofiţeri şi studenţi militari - şi de personal civil, denumite în continuare cursanţi, în vederea pregãtirii în instituţii militare de învãţãmânt ale Ministerului Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerului Apãrãrii din Republica Croaţia, potrivit numãrului de locuri disponibile, specializãrilor şi termenelor ce vor fi stabilite de cãtre ambele pãrţi contractante.
ART. 2
(1) Trimiterea la cursuri şi alte detalii referitoare la pregãtire şi procesul de învãţãmânt se fac pe baza unui program de cooperare care se semneazã anual. Un model al acestui program de cooperare este prezentat în anexa la prezentul protocol.
(2) Pregãtirea se va desfãşura în limba statului pãrţii contractante care primeşte sau într-o altã limbã de circulaţie internaţionalã, conform planurilor şi programelor din instituţiile militare de învãţãmânt. Pãrţile se vor informa în legãturã cu eventualele modificãri ale programelor de învãţãmânt. Pentru cursanţii primiţi la studii în instituţiile militare, care nu stãpânesc corespunzãtor limba statului pãrţii contractante care primeşte, poate fi organizat un curs pregãtitor pentru învãţarea limbii statului pãrţii contractante primitoare, cu terminologie generalã şi de specialitate, cu o duratã de pânã la un an.
(3) Anual, pânã la data de 31 octombrie a anului premergãtor anului academic pentru care se semneazã programul de cooperare, dacã nu s-a convenit altfel, pãrţile contractante îşi vor trimite în scris o listã de cursuri la care poate participa personalul militar şi civil al celeilalte pãrţi contractante. Lista va cuprinde: specializãrile, numãrul de locuri oferite - pe forme de studii şi cursuri -, condiţiile de participare care trebuie îndeplinite de participanţi şi scopul şi obiectivele cursurilor.
(4) Anual, pânã la data de 31 ianuarie, dacã nu s-a convenit altfel, fiecare parte contractantã va trimite în scris solicitarea de cursuri la care doreşte sã participe, care va cuprinde:
a) specializãrile, numãrul de locuri solicitate (pe forme de studii şi cursuri); pentru studii de doctorat - gradul, numele, studiile militare şi tema lucrãrii de doctorat;
b) necesitatea frecventãrii cursului pregãtitor pentru însuşirea terminologiei generale şi de specialitate, în limba românã sau croatã.
(5) Pânã la data de 31 august a anului respectiv, pãrţile contractante vor confirma posibilitatea de primire în propriile instituţii a numãrului de cursanţi solicitat în specialitãţile propuse şi se vor informa reciproc despre cerinţele frecventãrii cursului.
(6) Pânã la data de 31 octombrie a aceluiaşi an, pãrţile contractante vor semna un program de cooperare pentru urmãtorul an de învãţãmânt, în conformitate cu modelul prezentat în anexã.
(7) Cu douã luni înainte de începerea cursurilor, pãrţile contractante îşi vor transmite listele cuprinzând cursanţii, care vor include gradul, numele, data naşterii, studiile militare şi civile şi specializarea. Listele se vor întocmi pentru fiecare instituţie militarã de învãţãmânt.
ART. 3
Partea contractantã care primeşte va asigura pe cheltuiala proprie:
a) personalul didactic;
b) echipamentele, materialele şi dotãrile necesare procesului de pregãtire, în conformitate cu planurile şi programele de învãţãmânt;
c) cazarea şi hrãnirea pe toatã durata studiilor, conform normelor interne stabilite pentru cursanţii strãini pe durata cursurilor;
d) accesul la biblioteci, sãli de lecturã, sãli de sport şi alte spaţii necesare pe timpul instruirii;
e) asistenţa medicalã şi stomatologicã de urgenţã, inclusiv spitalizarea şi medicamentele;
f) transportul intern pentru asigurarea procesului de învãţãmânt;
g) echipamentul special pentru lucrul pe instalaţii şi ţinuta corespunzãtoare, potrivit normelor adoptate în statul de primire, pe toatã durata cursului. Acestea vor fi înapoiate la absolvirea cursului.
ART. 4
(1) Selecţia candidaţilor în vederea trimiterii la studii şi controlul medical al acestora sunt în responsabilitatea pãrţii contractante care trimite, ţinând cont de recomandãrile pãrţii contractante care primeşte.
(2) Partea contractantã care trimite la studii va asigura:
a) prezenţa cursanţilor la pregãtire în instituţiile militare de învãţãmânt, la termenele indicate în programul de cooperare, precum şi întoarcerea cursanţilor din concediu înainte de începerea cursurilor;
b) transportul internaţional al propriilor cursanţi şi al bagajelor acestora din ţara de origine la locul de pregãtire şi din locul de pregãtire în ţara de origine, la începutul şi sfârşitul perioadei de pregãtire, pe timpul vacanţei şi pentru motive personale speciale;
c) transportul local de la locul de cazare la instituţia de învãţãmânt.
(3) În caz de deces al cursantului, survenit pe timpul pregãtirii, partea contractantã care trimite va asigura, pe cheltuiala sa, întocmirea formalitãţilor legate de eveniment, precum şi transportul corpului neînsufleţit în ţarã.
Reprezentanţii împuterniciţi ai pãrţii contractante care trimite au dreptul sã cunoascã motivul decesului şi alte informaţii adiţionale legate de deces.
În astfel de situaţii, partea contractantã care primeşte trebuie sã acorde pãrţii contractante care trimite asistenţa necesarã.
(4) Superiorul direct al studenţilor va fi ataşatul apãrãrii al pãrţii contractante care trimite în statul pãrţii contractante care primeşte, care va soluţiona şi se va coordona cu reprezentanţii corespunzãtori ai instituţiei militare de pregãtire în toate aspectele legate de pregãtirea studenţilor şi staţionarea acestora în statul pãrţii care primeşte.
(5) Reprezentanţii pãrţii contractante care trimite pot vizita instituţiile militare de învãţãmânt în care studiazã cursanţii acestei pãrţi contractante, în scopul cunoaşterii rezultatelor cursanţilor lor, precum şi a condiţiilor organizatorice de trai, cu permisiunea pãrţii contractante care primeşte.
ART. 5
(1) Cursanţii se vor prezenta la instituţiile militare de învãţãmânt cu urmãtoarele documente:
a) paşaport valabil cel puţin 6 luni dupã data terminãrii studiilor;
b) copii ale documentelor de studii;
c) certificat de sãnãtate, eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de începerea pregãtirii;
d) asigurare medicalã eliberatã de partea contractantã care trimite, valabilã pentru întreaga perioadã a cursului;
e) certificat medical privind lipsa seropozitivitãţii HIV;
f) certificat de vaccinare contra difteriei şi febrei tifoide.
Cursanţii vor fi dotaţi cu un set complet de echipament militar pentru uz cotidian.
(2) În cazul în care cursanţii nu se prezintã la instituţiile militare de învãţãmânt la termenul stabilit pentru începerea cursurilor, aceştia pierd dreptul de a le urma.
(3) Pe timpul pregãtirii cursanţii trebuie sã respecte legile, obiceiurile şi tradiţiile statului în care studiazã, trebuie sã se comporte în conformitate cu regulile şi regulamentele disciplinare ale instituţiei militare de învãţãmânt a pãrţii contractante care primeşte. Cursanţii trebuie de asemenea sã respecte regulile de securitate, conform reglementãrilor statului pãrţii contractante care primeşte.
(4) Cursanţii care vor încãlca prevederile alin. (3), cei consideraţi inapţi pentru continuarea studiilor datoritã stãrii de sãnãtate sau cei care nu îndeplinesc cerinţele programei, precum şi cei chemaţi de la studii prin hotãrâre a pãrţii contractante care trimite, înainte de absolvirea cursului, vor fi trimişi în ţarã pe cheltuiala pãrţii contractante care trimite.
Partea contractantã care primeşte va informa în prealabil partea contractantã care trimite asupra cauzelor care au dus la trimiterea anticipatã în ţarã a cursantului.
(5) Cursanţilor care şi-au însuşit programele de învãţãmânt, au susţinut şi au promovat examenele şi lucrãrile de diplomã, proiecte şi teme scrise li se înmâneazã documente de studii şi insigne. Instituţiile de învãţãmânt vor anexa foaia matricolã, precum şi rapoarte de curs ale cursanţilor.
ART. 6
(1) Cursanţii care vor studia în instituţiile militare ale pãrţii contractante care primeşte vor beneficia de un concediu anual, cu durata şi la termenele stabilite în programele instituţiilor respective.
(2) Partea contractantã care primeşte nu are obligaţii pentru organizarea concediului cursanţilor.
(3) În perioada şcolarizãrii în instituţiile militare de învãţãmânt, cursanţii pot fi vizitaţi de membrii familiilor lor, costurile fiind suportate de cãtre aceştia sau de cãtre cursanţi.
(4) Deplasarea cursanţilor în interes personal, în afara procesului de învãţãmânt, se va face pe cont propriu.
ART. 7
(1) Suportarea costurilor legate de întreţinerea cursanţilor pe timpul pregãtirii, inclusiv în cazul îmbolnãvirii acestora pe timpul pregãtirii, se va face de cãtre partea contractantã care primeşte.
(2) În cazul chemãrii în ţarã a cursanţilor de cãtre partea contractantã care trimite, cheltuielile de întreţinere se suspendã pe durata absenţei acestora.
(3) Dacã în cazul îmbolnãvirii sau în alte situaţii deosebite cursanţii absenteazã mai mult de 20% din numãrul orelor alocate prin planul de învãţãmânt, pãrţile contractante vor face demersuri în scopul trimiterii cursanţilor în ţara de origine.
(4) În cazul deteriorãrii ori pierderii, din vina cursanţilor, a bunurilor pãrţii contractante care primeşte, partea contractantã care trimite trebuie sã plãteascã pãrţii contractante care primeşte valoarea reparaţiilor în conformitate cu preţurile practicate în statul pãrţii contractante care primeşte sau sã înlocuiascã proprietatea deterioratã cu un bun echivalent. Calculul se va face pe baza actelor de constatare semnate de ambele pãrţi contractante.
(5) Plata costurilor reparaţiei bunurilor deteriorate sau ale înlocuirii bunurilor pierdute va fi fãcutã de partea contractantã care trimite, în valutã convertibilã, pãrţii contractante care primeşte, într-o perioadã de 45 de zile de la data semnãrii actului de constatare.
ART. 8
(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se înştiinţeazã reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale interne necesare în vederea intrãrii lui în vigoare.
(2) Amendamente la prezentul protocol pot fi aduse prin acordul scris al ambelor pãrţi contractante. Amendamentele vor intra în vigoare conform dispoziţiilor alin. (1).
(3) Prezentul protocol se încheie pentru o perioadã de 5 ani şi se va prelungi automat pe noi perioade de câte 5 ani, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu va înştiinţa în scris cealaltã parte contractantã, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, despre intenţia de a-l denunţa.
În cazul notificãrii intenţiei de denunţare a prezentului protocol de cãtre una dintre pãrţile contractante, validitatea acestuia va înceta la sfârşitul perioadei de validitate şi activitãţile începute vor fi continuate pânã la sfârşitul perioadei pentru care au fost convenite anterior.
(4) Orice divergenţe referitoare la interpretarea şi aplicarea prezentului protocol vor fi soluţionate pe calea consultãrilor între reprezentanţii autorizaţi ai pãrţilor contractante.
Semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2005, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, croatã şi englezã, toate textele fiind egal autentice.
În cazul unor diferenţe de interpretare, textul în limba englezã va prevala.

Pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale din România,
Ion Mircea Plângu,
secretar de stat şi şef al Departamentului integrare
euroatlanticã şi politicã de apãrare

Pentru Ministerul Apãrãrii din Republica Croaţia,
Zeljko Gorsic,
ministru asistent al apãrãrii, Departamentul resurse
umane

ANEXĂ

PROGRAM DE COOPERARE
între Ministerul Apãrãrii Naţionale din
România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Croaţia
în domeniul pregãtirii personalului militar şi civil pe
bazã de reciprocitate pentru anul de învãţãmânt ............

Reprezentanţii Ministerului Apãrãrii Naţionale din România şi ai Ministerului Apãrãrii din Republica Croaţia aprobã numãrul cursanţilor Armatei României şi ai Armatei Republicii Croaţia trimişi la studii în instituţii militare din cele douã ţãri, precum şi durata studiilor, conform cererilor pãrţilor contractante.


În România
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea instituţiei militare Data începerii Durata realã
crt. de învãţãmânt, forma de studii şcolarizãrii Nr. de a studiilor
şi denumirea cursului locuri (luni, zile)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
...
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

În Republica Croaţia
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea instituţiei militare Data începerii Durata realã
crt. de învãţãmânt, forma de studii şcolarizãrii Nr. de a studiilor
şi denumirea cursului locuri (luni, zile)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
...
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Programul de faţã a fost semnat în ziua ... luna ... anul ..., în câte douã exemplare în limbile românã, croatã şi englezã.

Pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale
din România,
...............................

Pentru Ministerul Apãrãrii
din Republica Croaţia,
.............................

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016