Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 653 din 27 august 2013  pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.251/2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 653 din 27 august 2013 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.251/2006

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 559 din 3 septembrie 2013
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobată prin Legea nr. 209/2013,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.251/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 25 septembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

    1. Articolul 60 va avea următorul cuprins:
    "Art. 60. - Acordarea ajutorului nerambursabil
    (1) Cererea pentru acordarea ajutorului nerambursabil prevăzut la art. 20 alin. (1) lit. m) din lege se întocmeşte de către fiecare persoană care a dobândit o formă de protecţie şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege sau, după caz, de către reprezentantul legal ori curator, conform modelului stabilit prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Imigrări.
    (2) Cererile pentru acordarea ajutorului nerambursabil se depun, în maximum 3 luni de la acordarea formei de protecţie, la Inspectoratul General pentru Imigrări, care le trimite spre soluţionare, până la data de 5 a fiecărei luni, la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii teritoriale. Cererile vor fi însoţite de copii ale hotărârii privind acordarea unei forme de protecţie şi ale documentului de şedere temporară.
    (3) Acordarea ajutorului nerambursabil se aprobă prin decizie a directorului executiv al agenţiei teritoriale, începând cu luna următoare celei în care cererea a fost înregistrată la agenţia teritorială, pe baza documentelor transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări.
    (4) În vederea stabilirii dreptului la ajutorul nerambursabil, directorul executiv al agenţiei teritoriale dispune efectuarea anchetei sociale, în termen de maximum 10 zile de la primirea cererii, care să confirme că solicitantul este lipsit de mijloacele de existenţă necesare. Pentru întocmirea anchetei sociale poate fi utilizat şi modelul prevăzut în anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. Articolul 61 va avea următorul cuprins:
    "Art. 61. - Plata ajutorului nerambursabil
    (1) Ajutorul nerambursabil se acordă lunar, pentru fiecare persoană care a dobândit o formă de protecţie. Pentru minorii care au primit o formă de protecţie şi care nu au împlinit vârsta de 14 ani, ajutorul se acordă reprezentantului lor legal.
    (2) Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004, cu modificările ulterioare, ajutorul nerambursabil se acordă pe bază de cerere completată şi semnată de conducătorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din subordinea consiliului judeţean, respectiv din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumită în continuare direcţie generală, inclusiv pentru copiii încredinţaţi organismului privat acreditat şi licenţiat în condiţiile legii. Sumele reprezentând ajutor nerambursabil se plătesc în contul deschis în numele copilului de către direcţia generală pentru plata alocaţiei de stat pentru copii, aplicându-se în mod corespunzător dispoziţiile art. 6, 13 şi 14 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008, cu modificările ulterioare.
    (3) Pentru copiii prevăzuţi la alin. (2) pentru care nu este deschis cont pentru plata alocaţiei de stat, direcţia generală are obligaţia să deschidă un cont respectând prevederile art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008, cu modificările ulterioare.
    (4) Plata ajutorului nerambursabil pentru persoanele care au dobândit o formă de protecţie în România, altele decât cele prevăzute la alin. (2), se efectuează de către agenţiile teritoriale pe bază de stat de plată.
    (5) În vederea asigurării plăţii ajutorului nerambursabil, agenţiile teritoriale întocmesc lunar fundamentarea creditelor bugetare necesare, pe care o transmit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Necesarul lunar de credite bugetare este centralizat de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi transmis Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pentru efectuarea deschiderii de credite bugetare.
    (6) În situaţia suspendării ajutorului, beneficiarul este obligat să solicite în scris agenţiei teritoriale reluarea plăţii acestuia."

    3. Articolul 62 va avea următorul cuprins:
    "Art. 62. - Prelungirea perioadei iniţiale de acordare a ajutorului nerambursabil
    (1) Prelungirea perioadei iniţiale de acordare a ajutorului nerambursabil se poate face cu cel mult 3 luni, în condiţiile stabilite de lege, dacă persoanele apte de muncă care au primit o formă de protecţie fac dovada că s-au prezentat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru solicitarea unui loc de muncă şi nu au refuzat un loc de muncă oferit de acestea.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru prelungirea perioadei iniţiale de acordare a ajutorului nerambursabil persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii:
    a) au în îngrijire cel puţin un copil în vârstă de până la 7 ani;
    b) sunt inapte de muncă, dovedind aceasta cu certificat medical;
    c) urmează una dintre formele de învăţământ de zi, prevăzute de lege, până la împlinirea vârstei de 25 de ani sau, respectiv, 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani;
    d) îndeplinesc condiţiile legale pentru pensionare la cerere, potrivit legii române;
    e) fac parte din categoria minorilor neînsoţiţi care au obţinut o formă de protecţie.
    (3) Prelungirea perioadei iniţiale de acordare a ajutorului nerambursabil se face prin decizia directorului executiv al agenţiei teritoriale, doar la cererea scrisă a beneficiarului, care se înregistrează la agenţia teritorială.
    (4) Pentru stabilirea prelungirii perioadei de acordare a ajutorului, agenţia teritorială poate solicita orice documente justificative din partea beneficiarului sau poate solicita informaţii din partea instituţiilor competente."

    4. Articolul 63 se abrogă.

    5. În tot cuprinsul hotărârii, denumirea "direcţiile de muncă, solidaritate socială şi familie judeţene" se înlocuieşte cu denumirea "agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene".

    ART. II
    (1) Drepturile restante de ajutor acordate în baza art. 20 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, înainte de modificarea acesteia prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2013, se vor acorda cu titlu de ajutor nerambursabil la cererea scrisă a beneficiarului.
    (2) Drepturile de ajutor acordate în baza art. 20 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, stabilite înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2013, se transformă din oficiu în drepturi nerambursabile.

                                 PRIM-MINISTRU
                              VICTOR-VIOREL PONTA

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                          Ministrul muncii, familiei,
                             protecţiei sociale şi
                             persoanelor vârstnice,
                                Mariana Câmpeanu

                             p. Viceprim-ministru,
                        ministrul dezvoltării regionale
                           şi administraţiei publice,
                                Shhaideh Sevil,
                                secretar de stat

                             p. Viceprim-ministru,
                         ministrul finanţelor publice,
                                 Dan Manolescu,
                                secretar de stat

                        Ministrul delegat pentru buget,
                                  Liviu Voinea

                         Ministrul afacerilor interne,
                                   Radu Stroe


    Bucureşti, 27 august 2013.
    Nr. 653.
                                     --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016