Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 65 din 21 ianuarie 2005  privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 65 din 21 ianuarie 2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 31 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 7 alin. (1) şi (3) şi al <>art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, organizaţi în exploataţii agricole, în baza prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu completãrile ulterioare, care deţin sau administreazã exploataţii agricole şi care valorificã pe piaţa internã produsele prevãzute în anexa nr. 1, beneficiazã de sprijinul direct al statului pe produs, în scopul îmbunãtãţirii eficienţei economice a creşterii producţiei şi a indicilor de calitate a produselor agricole.
(2) Sprijinul direct al statului, acordat producãtorilor agricoli în anul 2005 în sectorul vegetal, este în valoare de 1.283 miliarde lei şi se asigurã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în cadrul programului "Dezvoltarea durabilã a producţiei de cereale pentru boabe, leguminoase boabe, plante tehnice, cartof, legume de câmp şi în spaţii protejate, pomiculturã şi viticulturã".
(3) De prevederile prezentei hotãrâri beneficiazã şi unitãţile de cercetare şi învãţãmânt agricol, care produc şi valorificã produsele agricole prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
(1) Sprijinul direct al statului se acordã pentru produsele agricole prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Produsele agricole prevãzute în anexa nr. 1, valorificate sub formã de sãmânţã pentru semãnat, nu beneficiazã de prevederile prezentei hotãrâri.
(3) Produsele agricole care fac obiectul plãţii în naturã al contractelor de arendare, concesionare sau al contractelor de livrare a îngrãşãmintelor, pesticidelor şi altor inputuri, inclusiv al contractelor de leasing pentru utilaje agricole nu constituie marfã pentru care se acordã sprijin financiar potrivit prezentei hotãrâri.
(4) Produsele agricole prevãzute în anexa nr. 1, care se utilizeazã ca materie primã pentru realizarea de produse alimentare şi/sau industriale în cadrul unitãţilor proprii de producţie ale producãtorilor, sunt considerate produse marfã şi beneficiazã de prevederile prezentei hotãrâri.
(5) De la prevederile alin. (3) face excepţie sfecla de zahãr livratã la fabricile de zahãr procesatoare.
ART. 3
Pentru legumele cultivate în sere încãlzite, beneficiarii sprijinului direct al statului trebuie sã facã dovada consumului de energie termicã în perioada 15 octombrie 2004 - 31 mai 2005, 20 septembrie - 31 decembrie 2005.
ART. 4
Cantitãţile de produse pe culturi, nivelul sprijinului acordat, sumele aferente acestora, precum şi condiţiile de eligibilitate ale producãtorilor agricoli se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, cu încadrarea în fondurile alocate de la bugetul de stat cu aceastã destinaţie.
ART. 5
(1) Pentru a beneficia de sprijinul direct al statului, producãtorii agricoli trebuie sã formuleze o cerere-tip adresatã direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, solicitã subvenţiile pe produs la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul consiliilor pe produs, al organizaţiilor interprofesionale pe produs sau grupã de produse ori al organizaţiilor profesionale reprezentative, recunoscute de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi prin intermediul grupurilor de producãtori pentru comercializarea producţiei agricole, constituite potrivit legislaţiei în vigoare, din care fac parte.
ART. 6
(1) În baza cererii-tip adresate direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, pe raza cãreia se aflã suprafeţele exploatate, se întocmesc dosare producãtorilor agricoli, care cuprind datele de identificare, dimensionarea suprafeţelor cultivate, schiţele de amplasare a culturilor agricole şi acte doveditoare ale încasãrii contravalorii mãrfii livrate.
(2) Obligaţia întocmirii dosarului prevãzut la alin. (1) revine direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, prin reprezentanţii sãi teritoriali, în baza datelor furnizate de producãtorii agricoli.
(3) Dosarele întocmite de reprezentanţii direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti se pãstreazã în original la sediul acesteia şi se introduc într-un program informativ, care se actualizeazã în funcţie de situaţiile deosebite apãrute în teritoriu, ori de câte ori este necesar.
(4) Rãspunderea pentru realitatea şi exactitatea datelor cuprinse în dosarele producãtorilor agricoli revine reprezentanţilor direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a muncipiului Bucureşti.
(5) Termenul limitã pentru depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului direct al statului pe produs este pânã la expirarea perioadei de valorificare a produselor prevãzute în anexa nr. 1.
(6) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, dupã verificarea şi aprobarea cererilor formulate de producãtorii agricoli, întocmesc şi depun la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale situaţia centralizatoare privind cererile pentru încasarea de la bugetul de stat a fondurilor alocate ca sprijin direct al statului pentru producãtorii agricoli, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3.
(7) În baza situaţiei centralizatoare prevãzute la alin. (6), direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti întocmesc şi depun centralizatorul cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pe produs la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4.
(8) Acordarea sumelor se face în ordinea depunerii cererilor, pânã la utilizarea în întregime a fondului alocat pentru producţia marfã, pe culturi şi pe judeţe, respectiv municipiul Bucureşti.
ART. 7
Decontarea sprijinului financiar se face de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti direct în contul beneficiarului, pentru persoana juridicã, la trezorerii, iar pentru persoana fizicã, în contul deschis de aceasta la bãnci, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A., sau prin mandat poştal.
ART. 8
În baza centralizatorului prevãzut în anexa nr. 4, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Finanţelor Publice Situaţia centralizatoare privind sumele cuvenite producãtorilor agricoli pentru sprijinul direct al statului în anul .........., potrivit anexei nr. 5, precum şi cererea pentru deschiderea creditelor bugetare.
ART. 9
Dupã aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale se alimenteazã conturile direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, care, pe baza cererilor aprobate pentru încasarea sumelor alocate de la bugetul de stat, întocmite de producãtorii agricoli, efectueazã plata cãtre aceştia.
ART. 10
(1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necorespunzãtor, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 30.000.000 lei la 50.000.000 lei, precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii sumelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre persoane împuternicite ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
(4) Contravenţiei prevãzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Organele de control ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale vor verifica permanent modul de acordare şi utilizare a alocaţiilor de la bugetul de stat, reprezentând sprijinul direct al statului pe produs.
ART. 12
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu


Bucureşti, 21 ianuarie 2005.
Nr. 65.


ANEXA 1

LISTA
cuprinzând produsele agricole vegetale
pentru care se acordã sprijin direct al statului
prin subvenţie pe produs


┌────────┬──────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Nr.crt. │ Cultura/Produsul │ An de piaţa │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 1. │Grâu + secarã │ 1 iunie 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 2. │Sfecla de zahãr │ 1 sept. 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 3. │Orez │ 1 oct. 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 4. │In + cânepã pentru fibra │ 1 aug. 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 5. │Legume de serã │ 1 ian. 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 6. │Soia │ 1 sept. 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 7. │Struguri nobili pentru vinuri DOC │ 1 aug. 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 8. │Hamei (producţie de conuri) │ 1 sept. 2005 - 31 dec. 2005 │
├────────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 9*) │Produse ecologice : │ │
│ │ - grâu + secarã │ 1 iunie 2005 - 31 dec. 2005 │
│ │ - floarea soarelui │ 1 aug. 2005 - 31 dec. 2005 │
│ │ - legume de câmp │ 15 mai 2005 - 31 dec. 2005 │
│ │ - leguminoase alimentare │15 iulie 2005 - 31 dec. 2005 │
│ │pt. boabe (mazãre, fasole, nãut, │ │
│ │linte, bob şi lupin dulce) │ │
└────────┴──────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘


*) Producţia marfa ecologicã, certificatã de un organism de inspecţie şi
certificare, acreditat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii
Rurale, conform legislaţiei în vigoare.



ANEXA 2



Producãtor agricol ...............
(date de identificare)

Comuna ........................
Judeţul .......................

Direcţia pentru Agricultura şi
Dezvoltare Rurala a judeţului ...........
Nr. ....... din ..................


CERERE
pentru acordarea sprijinului direct al statului producãtorilor agricoli
în anul ......................

I. Producãtorul agricol persoana fizicã/juridicã ..............., din comuna
(oraşul) ............, judeţul ............., reprezentat prin domnul/doamna
....................., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate
seria ...... nr. ............, codul numeric personal ............. solicit
acordarea sprijinului direct al statului pentru produsele agricole prevãzute
în anexa nr. 1 din prezenta hotãrâre.
┌────┬───────────────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┬───────────┐
│Nr. │ │ Suprafaţa │ Producţie │ Susţinere pe│ Total │
│crt.│ │ (ha) │marfã livratã│ unitate de │ valoare │
│ │ │ │ (to) │ produs │ subvenţie │
│ │ │ │ │ Lei/to │ (Mii lei) │
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5=3x4 │
│ 0 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 1. │Grâu + secarã │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 2. │Sfecla de zahãr │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 3. │Orez │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 4. │In + cânepã pentru │ │ │ │ │
│ │fibra │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 5. │Legume de serã │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 6. │Soia │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 7. │Struguri nobili │ │ │ │ │
│ │ pentru vinuri DOC │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 8. │Hamei (producţie de│ │ │ │ │
│ │conuri şi refacerea│ │ │ │ │
│ │plantaţiilor) │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ 9. │Produse ecologice: │ │ │ │ │
│ │ - grâu + secarã │ │ │ │ │
│ │ - floarea soarelui│ │ │ │ │
│ │ - legume de câmp │ │ │ │ │
│ │ - leguminoase │ │ │ │ │
│ │alimentare pentru │ │ │ │ │
│ │boabe (mazãre, │ │ │ │ │
│ │fasole, nãut, linte│ │ │ │ │
│ │bob şi lupin dulce)│ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴───────────┘

II. Se vor anexa in mod obligatoriu acte doveditoare art. 6 alin. (1)

III. In baza prezentei cereri solicit acordarea sprijinului direct al
statului pentru producţia marfa valorificata in anul 2005.

IV. Solicit decontarea sumelor reprezentând fondurile alocate de cãtre
Direcţia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judeţeanã sau a municipiului
Bucureşti prin:


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Trezorerie │ Denumire cont │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Banca comerciala │ Denumire cont │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│CEC │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Oficiul poştal │ Denumire │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


Rãspund de exactitatea celor declarate Numele si prenumele
(stampila)

Vizat:


Primar Secretar
............... .............




ANEXA 3



Direcţia pentru Agricultura si Dezvoltare
Rurala a judeţului............/municipiului Bucureşti


SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
privind cererile pentru încasarea de la
bugetul de stat a fondurilor alocate ca sprijin direct al
statului pentru producãtorii agricoli în anul ..................

Cultura ................................

┌──────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────┐
│Nr. │ Producãtor │ Cerere │ │ Producţia │ Suma │
│crt. │ agricol │ nr......... │ Suprafaţa │ marfa │ cuvenita │
│ │ │ din ........ │ (ha) │ (tone) │ (mii lei) │
├──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ TOTAL: │ │ │ │ │
└──────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────┘


Director executiv, Contabil-sef,
................. .............




ANEXA Nr. 4



Direcţia pentru Agricultura si Dezvoltare
Rurala a judeţului ......................../
municipiului Bucureşti

CENTRALIZATORUL
cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al
statului pe produs în anul.....................

┌───────┬───────────────┬──────────────┬──────────────────────┬──────────────┐
│ Nr │ │ Cantitatea │ Suma │ Suma │
│ Crt. │ Produsul │ (tone) │ pe unit de produs │ totala │
│ │ │ │ (mii lei/to) │ (mii lei) │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ │TOTAL: │ │ │ │
└───────┴───────────────┴──────────────┴──────────────────────┴──────────────┘


Director executiv, Contabil-sef,
................ ............




ANEXA 5



MINISTERUL AGRICULTURII,
PĂDURILOR SI DEZVOLTĂRII RURALE

Se aproba
Ordonator principal de credite
.........................

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
privind sumele cuvenite producãtorilor
agricoli pentru sprijinul direct al statului
în anul..........................

┌─────┬─────────────┬──────────────┬─────────────────────┬────────────┐
│ Nr │ │ Cantitatea │ Suma pe │Suma totalã │
│ Crt.│ Produsul │ (mii tone) │ unitatea de produs │ │
│ │ │ │ (mii lei/to) │ (mii lei) │
├─────┼─────────────┼──────────────┼─────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────┼──────────────┼─────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────┼──────────────┼─────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────┼──────────────┼─────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────┼──────────────┼─────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────┼──────────────┼─────────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────┼──────────────┼─────────────────────┼────────────┤
│ │ TOTAL: │ │ │ │
└─────┴─────────────┴──────────────┴─────────────────────┴────────────┘

Direcţia Generala Buget-Finante,

Director General,
................




--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016