Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 649 din 26 septembrie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind derularea, utilizarea si decontarea prin bancile comerciale a fondului pentru finantarea cheltuielilor aferente lucrarilor agricole din sectorul vegetal si a celor pentru cresterea animalelor, in perioada 1998-2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 649 din 26 septembrie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind derularea, utilizarea si decontarea prin bancile comerciale a fondului pentru finantarea cheltuielilor aferente lucrarilor agricole din sectorul vegetal si a celor pentru cresterea animalelor, in perioada 1998-2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 367 din 28 septembrie 1998
În temeiul <>art. 12 din Legea nr. 165/1998 privind constituirea la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei a fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în perioada 1998-2000,

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice privind derularea, utilizarea şi decontarea prin bãncile comerciale a fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în perioada 1998-2000, constituit la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii şi
alimentaţiei,
Dinu Gavrilescu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind derularea, utilizarea şi decontarea prin bãncile comerciale a fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în perioada 1998-2000

1. Fondul pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, denumit în continuare fond, prevãzut la <>art. 1 din Legea nr. 165/1998 privind constituirea la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei a fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în perioada 1998-2000, cu modificãrile ulterioare, se constituie din alocaţiile prevãzute în bugetul de stat pe anul 1998 la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi se gestioneazã de cãtre acesta prin bãncile comerciale.
2. Fondul se alimenteazã cu alocaţiile prevãzute în bugetul de stat cu aceasta destinaţie pentru Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi se reconstituie din sumele rambursate şi din dobânzi plãtite de cãtre bãncile comerciale.
Fondul se constituie într-un cont distinct la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei (contul 64.85), deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A., în care se înregistreazã sumele alocate de la bugetul de stat, precum şi cele provenite din rambursarile de fonduri de cãtre bãncile comerciale, inclusiv dobânzile aferente.
3. Sumele neutilizate din fond, precum şi cele provenite din rambursãri de credite şi din dobânzi, existente la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei la data de 31 decembrie 1998 şi la data de 31 decembrie 1999, se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã în continuare în condiţiile legii.
Sumele trase din fond şi neutilizate de cãtre bãncile comerciale, precum şi cele provenite din rate de credit şi din dobânzi, existente la bãncile comerciale la sfârşitul anilor 1998 şi 1999, se vireazã pana la data de 31 decembrie 1998, respectiv 31 decembrie 1999, în contul fondului (contul 64.85), deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. pe seama Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
4. Ministerul Finanţelor, pe baza cererii fundamentate a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, deschide credite din bugetul de stat la capitolul 86.01 "Împrumuturi" la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. Din creditele bugetare deschise Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei alimenteazã contul special al fondului, deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A.
5. În vederea folosirii fondului, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei are urmãtoarele atribuţii:
a) încheie convenţii cu bãncile comerciale pentru punerea la dispoziţie a sumelor necesare creditarii cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, potrivit tehnologiilor specifice, în care se prevãd sumele acordate din fond, dobanda, termenele de rambursare şi condiţiile de derulare a împrumuturilor;
b) vireazã bãncilor comerciale din contul de disponibil al fondului, în baza convenţiilor încheiate şi a cererilor prezentate de acestea, sumele necesare pentru creditarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în limita plafoanelor prevãzute în convenţii.
6. Bãncile comerciale care au încheiat convenţii de derulare din fond a acestor credite înregistreazã în contabilitatea proprie sumele primite într-un cont distinct (de pasiv), intitulat "Fond primit pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, conform <>Legii nr. 165/1998 ".
În limita sumelor primite, bãncile comerciale vor acorda credite, care vor fi evidentiate într-un cont distinct: "Credite cu acoperire din fond, conform <>Legii nr. 165/1998 ".
Bãncile comerciale vor putea efectua, sãptãmânal, trageri din fond pe baza solicitãrilor beneficiarilor de credit şi în limita sumei maxime stabilite prin convenţiile încheiate cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
7. Bãncile comerciale care vor acorda credite din fond pot prelua, în condiţiile <>Legii nr. 165/1998 , şi creditele acordate cu aceeaşi destinaţie din sursele proprii pentru campania agricolã din toamna anului 1997 şi din prima parte a anului 1998, pentru perioada cuprinsã între data intrãrii în vigoare a legii şi ultimul termen scadent de rambursare a creditului contractat.
8. Bãncile comerciale pot acorda credite cu acoperire din fond producãtorilor agricoli prevãzuţi la <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 165/1998 , pentru aprovizionarea cu seminţe şi material de plantat, furaje, medicamente de uz sanitar-veterinar, îngrãşãminte chimice, pesticide, energie electrica şi termica, gaze naturale, carburanţi şi lubrifianţi, material biologic pentru producţie şi alte materiale, apa pentru udari, precum şi pentru lucrãri mecanice şi manuale din sectorul vegetal şi cele pentru creşterea animalelor, prevãzute în tehnologiile specifice, pentru contravaloarea pieselor de schimb şi a materialelor necesare repararii tractoarelor, maşinilor şi utilajelor agricole pentru realizarea producţiei la culturile şi speciile de animale prioritare, stabilite anual prin hotãrâre a Guvernului.
9. Pentru aprovizionarile şi serviciile prevãzute la pct. 8, care includ taxa pe valoarea adãugatã, decontarea din credite a acestora se va efectua la valoarea integrala a facturii (inclusiv T.V.A.).
10. Creditele vor putea fi acordate producãtorilor agricoli de cãtre bãncile comerciale, potrivit normelor interne ale fiecãrei bãnci.
Termenul maxim de 360 de zile pentru rambursarea creditelor de cãtre producãtorii agricoli începe sa curgã de la data acordãrii acestora.
Ratele de rambursare a creditelor vor fi stabilite în funcţie de tehnologiile specifice, corelat cu termenele de valorificare a producţiei.
În cazuri bine justificate, la cererea împrumutatului, banca comercialã va putea sa amâne rambursarea ratelor scadente, cu încadrarea în termenul maxim de 360 de zile.
11. Rata anuala a dobânzii pentru sumele primite din fond este egala cu nivelul ratei scontului, practicatã de Banca Nationala a României.
Bãncile comerciale vor acorda producãtorilor agricoli credite din fond, la care se va percepe o dobanda egala cu nivelul ratei scontului, practicatã de Banca Nationala a României, plus şase puncte procentuale.
Dobanda se calculeazã la soldul contului "Fond primit pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, conform <>Legii nr. 165/1998 " şi se plãteşte bãncilor comerciale potrivit clauzelor convenite în contractele de împrumut.
Dobanda ce revine fondului pentru sumele primite de bãncile comerciale se evidenţiazã de acestea într-un cont distinct.
12. Potrivit <>art. 8 alin. (2)-(4) din Legea nr. 165/1998 , la rambursarea creditelor de cãtre împrumutaţi, aceştia vor beneficia de o bonificaţie de 70%, calculatã la volumul dobânzii datorate de împrumutat.
Bonificatia se acorda beneficiarilor de credite şi în situaţia nerambursarii ratelor de credite la termenele intermediare, în condiţiile rambursarii integrale a creditelor şi a dobânzilor la termenele finale stabilite prin contractele de credit.
În cadrul termenelor de rambursare, bãncile comerciale vor rambursa la fond sumele aferente ratelor de credit rambursate de împrumutaţi şi dobanda aferentã, în maximum 10 zile lucrãtoare de la data încasãrii acestora.
Bonificatia de 70%, calculatã la volumul dobânzii datorate de împrumutat, în condiţiile rambursarii creditului la termen, se retine de bãncile comerciale din sumele datorate fondului.
Suma reprezentând bonificatia acordatã se suporta din fond, prin debitarea contului "Fond primit pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, conform <>Legii nr. 165/1998 ", prin creditul contului "Credite cu acoperire din fond, conform <>Legii nr. 165/1998 ".
13. Asupra sumelor primite din fond de la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei bãncile comerciale vor calcula o dobanda egala cu nivelul ratei scontului, practicatã de Banca Nationala a României, pe care o evidenţiazã într-un cont analitic al contului "Fond primit pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, conform <>Legii nr. 165/1998 ", intitulat "Dobânzi cuvenite fondului, conform <>Legii nr. 165/1998 ".
14. Bãncile comerciale vor rambursa Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, în condiţiile termenelor prevãzute la art. 8 din lege, fondul şi dobanda aferentã.
Sumele se vireazã în contul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei cod 64.85 "Disponibil din fondul pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, conform <>Legii nr. 165/1998 ", deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A.
La ultimul termen de rambursare a creditelor acordate de bãncile comerciale din suma stabilitã prin convenţiile încheiate cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, fiecare banca comercialã prezintã şi decontul justificativ, conform anexei nr. 1.
Lunar, pana la data de 15 a lunii curente pentru luna precedenta, bãncile comerciale vor întocmi şi vor prezenta Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei situaţia prevãzutã în anexa nr. 2.
15. Din sumele aflate în contul 64.85, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei poate acorda noi sume bãncilor comerciale, în condiţiile prevãzute de lege.
16. Sumele nerambursate de beneficiarii creditelor la termenele prevãzute la <>art. 6 din Legea nr. 165/1998 se vor returna la fond de cãtre bãncile comerciale, împreunã cu dobanda aferentã ratei scontului, determinata de Banca Nationala a României, în maximum 10 zile lucrãtoare de la data termenelor finale de rambursare prevãzute în contractele de împrumut.
17. La efectuarea plãţilor din creditele aprobate în condiţiile <>art. (2)-(4) din Legea nr. 165/1998 , bãncile comerciale vor verifica destinaţia creditelor pe baza de documente opozabile. În cazul în care se constata plati din credite fãrã respectarea destinaţiei stabilite, bãncile comerciale vor restitui la fond, din surse proprii, partea de credit utilizat nelegal şi rata scontului.
18. Schimbarea destinaţiei creditului de cãtre beneficiarul acestuia atrage dupã sine sistarea imediata a creditarii, restituirea creditului acordat şi a dobânzilor aferente acestuia, corespunzãtor volumului de credite a cãror destinaţie a fost schimbatã, precum şi penalitãţi cãtre bugetul de stat, calculate la nivelul ratei dobânzii la care a fost adjudecatã oferta de cumpãrare de titluri de stat la data constatãrii schimbãrii destinaţiei.
19. Operaţiunile privind înregistrarea constituirii şi utilizãrii fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în perioada 1998-2000, conform <>Legii nr. 165/1998 , la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei sunt prevãzute în anexa nr. 3.
20. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------



BANCA COMERCIALĂ ..............

DECONT JUSTIFICATIV
privind rambursarea fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în perioada 1998-2000, conform <>Legii nr. 165/1998

- mii lei -
1. Fond pus la dispoziţie de cãtre Ministerul
Agriculturii şi Alimentaţiei ............
2. Dobanda calculatã şi cuvenitã asupra fondului ............

3. TOTAL:
Utilizãri
4. Bonificatia de 70%, calculatã la volumul dobânzii
datorate de împrumutat ............

TOTAL UTILIZĂRI: ............
5. Suma restituitã în contul Ministerului Agriculturii
şi Alimentaţiei ............

Preşedinte, Director general,



ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------



BANCA COMERCIALĂ ..............

SITUAŢIA
creditelor acordate din fondul constituit în baza <>Legii nr. 165/1998 , la data de .................

- mii lei -
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ Dobanda │ │ │ Credi- │ Dobanda │ │
│ │ Jude- │ │ cuveni- │ Credi- │ Credi- │ tele │ încasatã,│ │
│ │ tul │ Sume │ ta fon- │ tele │ tele │ rambur- │ aferentã │ Bonifi-│ │ Nr.│ │ │ dului │ anga- │ acor- │ sate la │ credi- │ catia │
│crt.│ │ │ │ jate │ date │ termen │ telor │ de │
│ │ │ │ │ │ │ │ rambur- │ 70% │
│ │ │ │ │ │ │ │ sate │ │
│────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│ │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ │────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│
│ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
│────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│
│ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
│────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│
│ . │ │ │ │ │ │ │ │ │
│────│───────│──────│─────────│────────│────────│─────────│──────────│────────│
│ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Director general,



ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------



CONTABILITATEA
operaţiunilor privind înregistrarea constituirii şi utilizãrii fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, în perioada 1998-2000, conform <>Legii nr. 165/1998 , la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei

I. Pentru înregistrarea operaţiunilor privind constituirea şi utilizarea fondului, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei foloseşte urmãtoarele conturi sintetice:

177 "Disponibil din fondul pentru finanţarea cheltuielilor
aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a
celor pentru creşterea animalelor, în perioada
1998-2000, conform <>Legii nr. 165/1998 " - Activ -
239 "Sume puse la dispoziţia bãncilor comerciale din fondul
pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor
agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea
animalelor, în perioada 1998-2000, conform Legii
nr. 165/1998" - Activ -
477 "Cheltuieli din fondul pentru finanţarea cheltuielilor
aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a
celor pentru creşterea animalelor, în perioada
1998-2000, conform <>Legii nr. 165/1998 " - Activ -
377 "Fond pentru finanţarea cheltuielilor aferente
lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a
celor pentru creşterea animalelor, în perioada
1998-2000, conform <>Legii nr. 165/1998 " - Pasiv -

II. Principalele operaţiuni se evidenţiazã astfel:

1. Virarea din contul de cheltuieli bugetare a sumelor 410 = 700
puse la dispoziţie bãncilor comerciale conform 239 = 377
convenţiilor încheiate (analitic pe bãnci)

2. Înregistrarea bonificatiei de 70% din dobanda dedusã
din fond 477 = 239

3. Încasarea dobânzilor de la bãnci, aferente fondului 177 = 377

4. Rambursarea fondului de cãtre bãncile comerciale la
termenele stabilite 177 = 239

5. Închiderea, la sfârşitul anului, a contului de cheltuieli 377 = 477

Planul de conturi pentru instituţiile publice, precum şi dãrile de seama contabile se completeazã cu conturile menţionate mai sus.


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016