Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 646 din 20 iunie 2002  privind aprobarea Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 646 din 20 iunie 2002 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 462 din 28 iunie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Strategia de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, potrivit anexei care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Ministerele nominalizate în Strategia de dezvoltare a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, împreunã cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Hunedoara şi consiliile locale ale localitãţilor din Valea Jiului, au obligaţia sa aducã la îndeplinire prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 3
Comisia interministeriala pentru Valea Jiului va monitoriza, în permanenta, modul de îndeplinire a Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului şi va prezenta Guvernului semestrial rapoarte privind realizarea principalelor acţiuni sectoriale.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei şi resurselor,
Gavril Baican,
secretar de stat

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

p. Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Ioan Ciundrea,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat


ANEXA 1

STRATEGIA
de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului

- Sinteza -

CAP. 1
Introducere
Procesele de restructurare din industria miniera, declansate în perioada august 1997 - decembrie 1999, au determinat peste 90.000 de persoane, dintr-un total de 175.000 de salariaţi, sa pãrãseascã aceasta activitate.
Urmare a restructurãrii activitãţii miniere o serie de alte unitãţi economice din zonele respective şi-au redus activitatea, fenomen ce a determinat o cadere economicã brusca a acestor zone şi a amplificat problemele sociale prin creşterea somajului.
Valea Jiului este una dintre aceste zone, cea mai puternic afectatã, unde somajul, exprimat prin ponderea şomerilor în totalul populaţiei stabile în varsta de 18-20 ani, se situeaza la nivel de zona la 25%-80%.
În momentul de fata peste 9000 de fosti lucrãtori din sectorul minier din Valea Jiului, autodisponibilizati în 1997, au ieşit din perioada ajutorului de şomaj şi a ajutorului de sprijin, fiind lipsiţi de orice mijloace de subzistenta.
Urmare a acestei situaţii Guvernul a decis încã din luna ianuarie 2001 crearea Comisiei interministeriale pentru analiza posibilitãţilor de imbunatatire a condiţiilor economice şi sociale în Valea Jiului, denumita în continuare Comisia interministeriala, având ca sarcina prioritara analiza situaţiei existente în Valea Jiului, în vederea stabilirii de mãsuri pentru reducerea somajului, ocuparea forţei de munca, precum şi pentru îmbunãtãţirea condiţiilor generale de viata.
În baza Deciziei primului-ministru nr. 133 din 18 ianuarie 2001, din Comisia interministeriala fac parte Ministerul Industriei şi Resurselor, Ministerul Administraţiei Publice, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Ministerul de Interne, Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, Ministerul Turismului, Prefectura Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.
Rezultatele activitãţii Comisiei interministeriale au fost afectate de lipsa unei strategii de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, care sa constituie cadrul reglementat în care sa acţioneze Comisia interministeriala.
Ca atare Comisia interministeriala a acordat prioritate absolutã elaborãrii Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, a carei sinteza este prezentatã în continuare.
CAP. 2
Consideratii privind situaţia socioeconomica şi obstacolele intampinate în procesul creãrii de noi locuri de munca
2.1. Principalele probleme ale Vaii Jiului
● Dependenta aproape totalã de exploatarea carbunelui
● Lipsa unor activitãţi economice importante, independente de activitatea miniera
● Incapacitatea de plata a Companiei Naţionale a Huilei Petrosani şi neachitarea obligaţiilor fata de bugetul de stat, bugetele fondurilor speciale şi bugetele locale
● Starea necorespunzãtoare a infrastructurii drumurilor, a instalaţiilor de alimentare cu agent termic, gaze şi canalizare
● Starea precara şi insalubra a unei însemnate pãrţi a locuinţelor
● Deteriorarea mediului înconjurãtor, cauzatã de exploatarea carbunelui
● Concentrarea unui numãr mare de persoane fãrã loc de munca într-un spaţiu geografic relativ restrâns
● Ponderea însemnatã a populaţiei provenite din afarã zonei, ca urmare a politicii de dezvoltare accelerata a industriei extractive, promovata anterior anului 1989
● Lipsa terenurilor cu potenţial agricol, care sa ofere alternative pentru subzistenta
● Existenta unui important numãr de persoane cu handicap, determinat în principal de natura muncii depuse.
Indicatori socioeconomici ai zonei miniere*):
● populaţia angajata a scãzut cu mai mult de 40% fata de anul 1997;
● veniturile în bani ale populaţiei din zona, atât ca venit pe persoana, cat şi pe gospodãrie, sunt mai mici decât media nationala;
● peste 28% din gospodãrii nu au bani suficienti pentru strictul necesar, altele 35% au bani doar pentru strictul necesar (hrana şi servicii de baza) şi mai puţin de 10% au venituri corespunzãtoare;
● 68% din minerii disponibilizaţi nu şi-au gãsit un loc de munca;
● circa 7% din totalul minerilor care şi-au gãsit un loc de munca lucreazã ocazional, alţi 5% lucreazã pe cont propriu şi numai 21% lucreazã cu regularitate.
2.2. Obstacole intampinate în anul 2001 în procesul de creare de noi locuri de munca
Programele desfãşurate de diferite instituţii, care au facilitat crearea de locuri de munca în sistem public sau privat, au relevat o serie de aspecte dintre care menţionãm:
● degradarea masiva a infrastructurii sociale existente în zona;
● refuzul locurilor de munca în sistem privat sau public datoritã salarizarii neatractive;
● lipsa unor calificãri adecvate a forţei de munca în domeniile cerute de angajatori;
● existenta unor programe care se adreseazã doar minerilor disponibilizaţi şi nu comunitãţii în ansamblu;
● existenta unor mentalitati necorespunzãtoare privind raporturile de munca angajat-angajator, de unde şi o acomodare dificila cu sistemul de lucru privat;
● oferta pentru majoritatea locurilor de munca este pe o perioada determinata de la 6 luni la 1 an;
● existenta unei categorii de persoane fãrã loc de munca care au depãşit condiţiile de varsta conforme cu cerinţele pieţei de munca;
● apariţia din rândul persoanelor fãrã loc de munca a unei categorii care refuza locurile de munca, deoarece beneficiazã de ajutoare de urgenta din partea Guvernului;
● lipsa de investiţii private importante, datoratã unei imagini neatractive a zonei;
● dezvoltarea insuficienta a IMM existente, datoritã unui mediu nefavorabil caracterizat de precaritati economice dependente de Compania Nationala a Huilei Petrosani prin neonorarea contractelor;
● concentrarea preocuparilor autoritãţilor locale asupra unor lucrãri de investiţii care nu încurajeazã dezvoltarea sectorului privat.
---------
*) Sursa: Raportul anual independent de monitorizare a impactului social, întocmit de consultantul Heart Group în asociere cu Viena Survey şi CURS - S.A. la comanda ANDIPRZM.

CAP. 3
Principalele obiective şi prioritati ale Strategiei de dezvoltare socioeconomica a bazinului carbonifer al Vaii Jiului
3.1. Principalele obiective ale strategiei
Strategia, asa cum a fost elaborata de Comisia interministeriala, are ca scop restructurarea economiei Vaii Jiului prin înlocuirea dependentei acesteia de industria miniera ca urmare a creãrii unei game diversificate de sectoare, afaceri şi calificãri.
Aceasta necesita resurse noi, constând din fonduri, expertiza, programe integrate de acţiuni şi o implementare corespunzãtoare.
Obiectivul principal al strategiei îl constituie necesitatea dezvoltãrii sectorului privat, fiecare din obiectivele specifice contribuind la atingerea acestui scop.
Urmãtoarele obiective propuse de Comisia interministeriala constituie cadru strategic, care pune accentul pe crearea de locuri de munca, dezvoltarea sectorului privat, dezvoltarea sectoriala, implicarea comunitãţii locale, calitatea vieţii şi a mediului înconjurãtor şi transformarea imaginii regiunii:
Obiectivul 1: Stimularea creãrii de locuri de munca prin dezvoltarea sectorului privat şi atragerea de noi investiţii
Obiectivul 2: Atragerea de investiţii în scopul modernizãrii şi reabilitãrii infrastructurii din regiune
Obiectivul 3: Sprijinirea şi consolidarea activitãţii sectoriale - cu accent pe industrie, construcţii, turism, industrie manufacturiera şi servicii asociate şi agricultura
Obiectivul 4: Implicarea comunitãţii locale în dezvoltarea regiunii
Obiectivul 5: Transformarea mediului natural într-unul care sa susţinã o economie diversificata şi o buna calitate a vieţii, prin programe şi acţiuni de ecologizare
Obiectivul 6: Promovarea şi prezentarea Vaii Jiului şi a oportunitatilor ei pe piata localã, regionala, nationala şi internationala.
Aceste obiective reflecta necesitãţile socioeconomice ale Vaii Jiului şi constituie punctul central al dezvoltãrii acesteia.
3.2. Mijloacele de atingere a obiectivelor strategice
Strategia pentru dezvoltarea Vaii Jiului nu poate fi limitatã de abordarile sau practicile convenţionale.
Aceasta îşi propune soluţii radicale şi inovatoare pe mãsura problemelor care trebuie sa fie depasite.
Pentru realizarea obiectivelor strategice Comisia interministeriala prezintã propuneri specifice pentru regenerarea Vaii Jiului. Fiecare propunere este legatã de unul sau mai multe obiective strategice.
Propunerea 1: Transformarea oraşelor din Bazinul carbonifer al Vaii Jiului în zone favorabile dezvoltãrii sectorului privat, care include urmãtoarele acţiuni:
● sprijinirea creãrii de noi afaceri printr-o serie de stimulente şi instrumente;
● concentrarea atentiei asupra IMM existente, cu un real potenţial de creştere;
● investiţii în incubatoare de afaceri (un spaţiu modular prevãzut cu servicii suport integrate);
● înfiinţarea unui parc tehnologic, care sa sprijine dezvoltarea afacerilor cu o baza tehnologicã inalta şi sa valorifice experienta existenta în Universitatea Petrosani;
● o campanie susţinutã pentru promovarea regiunii şi atragerea de noi afaceri şi investiţii;
● sprijin îndreptat spre un sector de activitate economic nou, cu accent asupra turismului şi dezvoltarea sectoarelor existente, cum sunt construcţiile şi agricultura.
Propunerea 2: Îmbunãtãţirea condiţiilor de trai prin refacerea fondului locativ şi a serviciilor de utilitãţi publice locale, care include urmãtoarele acţiuni:
● iniţiative îndreptate în mod special spre disponibilizaţi şi familiile acestora, precum şi spre celelalte categorii sociale defavorizate;
● un fond de dezvoltare a comunitãţii locale, pentru a-i oferi resurse cu ajutorul cãrora sa întreprindã acţiunile specificate şi definite local în domeniul gospodãriei locative;
● iniţiative specifice pentru îmbunãtãţirea fondului de locuinţe, utilizând oamenii care locuiesc în ele pentru a întreprinde reabilitarea şi modernizarea acestora;
● implicarea ministerelor şi a altor instituţii descentralizate în îmbunãtãţirea condiţiilor de asistare socialã publica.
Întregul pachet de sprijin va fi pus în practica pe toatã perioada de aplicare a strategiei. Resursele şi consultanţa necesare vor fi accesibile în toate cele şase oraşe principale. Consultanţa pentru realizarea acţiunii va avea baza în comunitatile locale respective, acţiunile întreprinse fiind cat mai apropiate posibil de comunitatea localã.
Propunerea 3: Îmbunãtãţirea mediului şi a infrastructurii prin programe de lucrãri publice, care cuprinde urmãtoarele acţiuni:
● identificarea, dimensionarea şi demararea programelor de ecologizare pentru toate elementele poluante;
● identificarea necesitãţilor de infrastructura privind drumuri, alimentarea cu apa, canalizare, energie electrica, gaze şi telecomunicaţii;
● stabilirea nivelului de finanţare pe care Guvernul îl va asigura în perioada de implementare a strategiei şi apelarea la potenţiali donori pentru acoperirea diferenţelor de finanţare.
Propunerea 4: Crearea unui sector turistic care sa stimuleze creşterea economicã şi ocuparea forţei de munca, materializata prin urmãtoarele acţiuni:
● proiecte de infrastructura cu specific turistic;
● formarea profesionalã a forţei de munca în vederea asigurãrii serviciilor specifice;
● promovarea regiunii din punct de vedere turistic;
● reabilitarea habitatului turistic.
Propunerea 5: Formarea profesionalã a forţei de munca în concordanta cu cerinţele economice în schimbare Structura economicã în schimbare a Vaii Jiului va necesita elaborarea unui program de formare profesionalã pentru forta de munca existenta, precum şi formarea profesionalã adaptatã la cerinţele economiei locale pentru noi intrari pe piata muncii. Programele se vor concentra asupra:
● formãrii profesionale a funcţionarilor din instituţiile publice locale pentru a dobândi cunoştinţe şi abilitaţi necesare pregãtirii planurilor de afaceri pentru comunitatea localã;
● pregãtirii persoanelor apte sa dezvolte afaceri, oferindu-le persoanelor interesate capacitatea de a conduce o afacere, de a fi flexibile şi adaptabile la schimbare;
● pregãtirii specifice - calificãri tehnice necesare unor sectoare, pe mãsura ce se dezvolta noi ramuri industriale şi apar noi afaceri;
● pregãtirii profesionale a persoanelor interesate, pentru a fi în stare sa faciliteze, sa administreze şi sa implementeze acţiunile în folosul comunitãţii.
Propunerea 6: Exploatarea resurselor locale din sectoarele agricol, forestier, piscicol, care cuprinde urmãtoarele acţiuni:
● servicii de consultanţa - instruire pentru fermieri, focalizate pe tehnologii noi în domeniul creşterii animalelor şi bioproduselor (produse naturale şi ecologice);
● sprijinirea constituirii de asociaţii pentru creşterea animalelor şi piscicultura;
● sprijin pentru întreprinzãtori în prelucrarea lemnului şi fructelor de padure;
● crearea unui centru de cercetare-asistenta în domeniul agriculturii tipice zonelor montane.
Propunerea 7: Crearea de alternative viabile pentru tanara generaţie pentru a rãmâne şi a lucra în Valea Jiului, materializata prin urmãtoarele acţiuni:
● adaptarea programei pentru învãţãmântul universitar la noul concept de dezvoltare a zonei şi cuprinderea de cursuri focalizate pe informatica, comunicaţii şi monitorizare a poluarii;
● organizarea de cursuri de instruire la Universitatea Petrosani privind integrarea europeanã;
● completarea programei de învãţãmânt liceal cu discipline focalizate pe informatica şi comunicaţii;
● implementarea conceptului de polarizare şi intarire a relatiei companii - Universitatea Petrosani.
Propunerea 8: Promovarea unei imagini pozitive a regiunii pentru atragerea de investiţii, care cuprinde urmãtoarele acţiuni:
● servicii de sprijin cu o localizare precisa pentru oferirea de informaţii, orientarea şi consilierea persoanelor privind orice fel de subiecte, de la îmbunãtãţirea locuinţelor la dezvoltarea calificarilor profesionale;
● sprijin pentru afaceri, specific locului respectiv şi livrat la locul respectiv, şi servicii de consiliere;
● publicitate pentru toate initiativele din cadrul strategiei şi informarea rezidenţilor asupra oportunitatilor care le stau la dispoziţie;
● identificarea şi promovarea oportunitatilor pentru noii întreprinzãtori şi societãţile comerciale existente;
● promovarea regiunii în ţara şi pe plan internaţional.
Propunerea 9: Relansarea activitãţii Companiei Naţionale a Huilei Petrosani şi deblocarea activitãţii economice a regiunii, care cuprinde urmãtoarele acţiuni:
● iniţiative strategice pentru primul an de implementare:
■ închiderea minelor celor mai neperformante, care consuma resurse ce ar putea îmbunãtãţi performanta celorlalte mine;
■ efectuarea unui audit tehnic şi economic, pentru identificarea necesarului de investiţii pentru modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea minelor rãmase în exploatare, în scopul atragerii surselor de finanţare necesare;
■ dublarea în urmãtorii 5 ani a productivitatii muncii la minele rãmase în exploatare;
● iniţiative strategice care trebuie aplicate în mod continuu:
■ identificarea de noi mãsuri de reducere a costurilor;
■ mãsuri de obţinere a unui preţ pe Gcal constant, în termeni reali, preţ comparabil cu preţul huilei din import, pentru carbunele livrat de Compania Nationala a Huilei Petrosani;
■ stabilirea unui mecanism de control intern şi extern al performantelor financiare şi tehnice ale minelor şi ale companiei în general;
■ încheierea unui contract ferm, pe termen mediu, cu Termocentrala Mintia;
■ anularea datoriilor de lungã durata cãtre bugetul de stat ale Companiei Naţionale a Huilei Petrosani, cu efect în îmbunãtãţirea situaţiei financiare şi asigurarea posibilitatii de plata a datoriilor cãtre bugetele locale, bugetul de stat şi bugetele fondurilor speciale.
3.3. Prioritati ale strategiei
Situaţia socialã creata în Valea Jiului, pe de o parte de disponibilizarile masive din perioada 1997-1999, iar pe de alta parte de lipsa unor sectoare complementare alternative activitãţii miniere, necesita aplicarea unui management corespunzãtor acesteia.
Acţiunile prezentate detaliat în strategie sunt orientate pe termen scurt, mediu şi lung şi, în funcţie de prioritati, au fost selectate în baza urmãtorilor factori:
● potenţial pentru crearea rapida de locuri de munca;
● posibilitatea atragerii de fonduri pentru aceste acţiuni;
● capacitatea localã existenta pentru implementare eficienta;
● viteza cu care se vor implementa acţiunile.
Din aceste considerente acţiunile pentru implementarea strategiei au fost structurate pe urmãtoarele etape;
● acţiuni imediate pentru anul 2002;
● acţiuni pe termen mediu pentru perioada 2002-2005;
● acţiuni pe termen lung în perspectiva anului 2010, având ca motivatie realizarea dezvoltãrii durabile.
3.4. Acţiuni imediate pentru anul 2002
Comisia interministeriala a identificat o serie de acţiuni prioritare, posibil a fi derulate o data cu începutul anului 2002, acţiuni ce se înscriu în viziunea strategica de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului.
Pornind de la obiectivul strategic principal, de stimulare a creãrii de locuri de munca şi de dezvoltare a sectorului privat, şi luând în considerare întârzierea înregistratã în realizarea unui mediu de afaceri, care sa stimuleze investiţiile private, acţiunile imediate se vor concentra pe mobilizarea susţinutã a resurselor financiare puse la dispoziţie de bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale, precum şi cele atrase de la instituţii financiare specializate, cu garanţia statului.
Principalele acţiuni sectoriale derulate prin grija ministerelor, începând chiar cu luna ianuarie a anului 2002, pentru care resursele financiare sunt asigurate din sursele menţionate anterior, sunt:


a) lucrãri de infrastructura şi mediu:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Judeţean Hunedoara │ 14 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Municipiului Petrosani │ 6 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Aninoasa │ 8 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Lupeni │ 6 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Petrila │ 2 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Uricani │ 16 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Vulcan │ 7 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │Închiderea minelor şi reabili- │
│ │ tarea mediului - 8 mine │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul MARR-9 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Apelor şi Protecţiei │ Programul ISPA │
│ Mediului │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul lucrãrilor Publice, │ Reabilitare DN 66 │
│ Transporturilor şi Locuinţei │ Filiasi-Petrosani │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul lucrãrilor Publice, │Lucrãri întreţinere şi execuţie │
│ Transporturilor şi Locuinţei │ linii cai ferate │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

b) acţiuni pentru stimularea dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consilul Local al Oraşului Aninoasa │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │ Microcredite Programul MARR │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul MARR-2 │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul de microcredite │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul de sprijin pentru │
│ │ întreprinzãtori │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Programul spaţii de afaceri │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii şi Solidaritãţii │ Creditarea întreprinderilor mici│
│ Sociale │ şi mijlocii │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

c) lucrãri de gospodãrire locativã şi administraţie localã:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Municipiului Petrosani │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Aninoasa │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Lupeni │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Petrila │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Uricani │ 17 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Vulcan │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │ Programul MARR-2 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul lucrãrilor Publice, │ Plan de mãsuri de amenajare │
│ Transporturilor şi Locuinţei │ teritoriu interorasenesc │
│ │ Valea Jiului │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul lucrãrilor Publice, │144 apartamente în oraşul Petrila│
│ Transporturilor şi Locuinţei │ │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

d) acţiuni pentru stimularea dezvoltãrii turismului:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Aninoasa │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Lupeni │ 3 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Vulcan │ 1 │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │ Programul MARR-2 │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

e) acţiuni pentru îmbunãtãţirea condiţiilor de asistenta socialã, de
sãnãtate, culturalã şi educaţionalã:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Judeţean Hunedoara │- amenajarea unui adapost de zi │
│ │ şi de noapte pentru copiii │
│ │ strazii din Petrosani │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │- amenajarea unui centru de zi, │
│ │ consiliere şi centru maternal │
│ │ în Lupeni │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │- centru de recuperare şi │
│ │ îngrijire de zi pentru copiii │
│ │ cu handicap din Petrosani │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │- casa familialã pentru copiii │
│ │ cu handicap din Petrosani │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Lupeni │3 - în domeniul amenajãrii │
│ │ spitalelor şi şcolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Petrila │1 - în domeniul amenajãrii │
│ │ spitalelor şi şcolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Uricani │6 - în domeniul amenajãrii │
│ │ spitalelor şi şcolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Consiliul Local al Oraşului Vulcan │5 - în domeniul amenajãrii │
│ │ spitalelor şi şcolilor │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii şi Solidaritãţii │Alocaţii pentru somerii care │
│ Sociale │se încadreazã în munca înainte │
│ │de expirarea somajului, │
│ │facilitãţi acordate angajato- │
│ │rilor pentru încadrarea în │
│ │munca a şomerilor peste 45 de │
│ │ani sau intretinatori unici de │
│ │familie, persoane cu handicap etc│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii şi Solidaritãţii │Ocuparea în servicii de interes │
│ Sociale │comunitar şi servicii sociale │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii │Şcoala cu 24 sali de clasa în │
│ │oraşul Vulcan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │Programul MARR-14 │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

f) acţiuni pentru promovarea imaginii regiunii:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │ Programul de informare publica │
│ │ şi dialog social │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │ Programul MARR-4 │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

g) acţiuni pentru formare profesionalã:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │ Programul de acordare de │
│ │ stimulente financiare pentru │
│ │ întreprinzãtori │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale│ Cursuri calificare-recalificare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale│ Medierea încadrãrii în munca a │
│ │ persoanelor aflate în cãutarea │
│ │ unui loc de munca │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale│ Stimularea angajatorilor pentru │
│ │ încadrarea absolvenţilor de │
│ │ învãţãmânt │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

h) acţiuni pentru relansarea activitãţii Companiei Naţionale a Huilei
Petrosani şi deblocarea activitãţii economice a regiunii:
┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Instituţia publica responsabilã │ Numãrul de proiecte în derulare │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Ministerul Industriei şi Resurselor │ Subvenţii │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Cheltuieli de capital de la │
│ │ bugetul de stat │
│ ├─────────────────────────────────┤
│ │ Transferuri de la bugetul de │
│ │ stat pentru protecţie socialã │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘




3.5. Acţiuni pe termen mediu pentru perioada 2002-2005
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acţiunea Mãsura Instituţia publica
responsabilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Transformarea oraşului Program de dezvoltare Ministerul pentru Intreprin-
Petrosani într-un a miniintreprinderilor derile Mici şi Mijlocii şi
centru de dezvoltare Cooperatie
a sectorului de IMM Program de dezvoltare Ministerul pentru Intreprin-
a noilor IMM derile Mici şi Mijlocii şi
Cooperatie
Program de dezvoltare a Ministerul pentru Intreprin-
IMM existente derile Mici şi Mijlocii şi
Cooperatie
Program de prospectare Ministerul Dezvoltãrii
şi de dezvoltare de şi Prognozei
noi pieţe şi produse
Sprijin pentru dezvolta- Ministerul Dezvoltãrii şi
rea afacerilor Prognozei
Parcul de afaceri din Ministerul Dezvoltãrii şi
Valea Jiului (incubatoare Prognozei
de afaceri)
Centrul tehnologic Ministerul Educaţiei şi
Universitatea Petrosani Cercetãrii
Transferul de tehnologii Ministerul Industriei şi
Resurselor
Program de atragere a Ministerul Dezvoltãrii şi
investiţiilor în regiune Prognozei
Renovarea şi extinderea Consiliul Judeţean Hunedoara
pieţei agricole de la Consiliul Local al
Petrosani Municipiului Petrosani
Ministerul Industriei şi
Resurselor
Schema de credite pentru Ministerul Agriculturii,
agricultura Alimentaţiei şi Pãdurilor
Program de lucrãri Ministerul Lucrãrilor
publice şi dezvoltarea Publice, Transporturilor
sectorului construcţiilor şi Locuinţei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea condi- Proiect-pilot al comuni- Ministerul Administraţiei
tiilor de trai prin tatii locale pentru Publice
refacerea fondului dezvoltarea de abilitaţi
locativ al serviciilor membrilor acesteia în
de utilitãţi publice vederea promovãrii initi-
ativei de regenerare a
comunitãţii
Punerea la dispoziţie de Ministerul Administraţiei
informaţii pentru Publice
dezvoltarea de noi
afaceri structurate
potrivit nevoilor
grupurilor-tinta din
cadrul comunitãţii
Înfiinţarea şi organiza- Ministerul Administraţiei
rea fondului pentru Publice
dezvoltarea comunitãţilor
locale din zonele miniere
Renovarea locuinţelor Ministerul Administraţiei
Publice
Promovarea şi sprijinirea Agenţia Nationala pentru
formãrii profesionale Ocuparea Forţei de Munca
a localnicilor pentru
refacerea locuinţelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Exploatarea resurselor Program de exploatare a Ministerul Agriculturii,
locale din sectoarele resurselor naturale Alimentaţiei şi Pãdurilor
agricol, forestier şi locale şi reducerea
piscicol importurilor de alimente
Program de constituire a Ministerul Agriculturii,
asociaţiilor pentru Alimentaţiei şi Pãdurilor
creşterea animalelor şi
piscicultura
Program special de punere Ministerul Agriculturii,
în valoare a fondului Alimentaţiei şi Pãdurilor
forestier
Centrul de cercetare- Ministerul Agriculturii,
asistenta agricolã Alimentaţiei şi Pãdurilor
Petrosani
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Crearea de alternative Program de informare şi Ministerul Tineretului şi
viabile pentru tanara de formare culturalã Sportului
generaţie Programe speciale pentru Ministerul Educaţiei şi
licee focalizate pe Cercetãrii
informatica şi
comunicaţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Îmbunãtãţirea mediului Program de colectare şi Ministerul Apelor şi
înconjurãtor şi a gestionare a deşeurilor Protecţiei Mediului
infrastructurii prin provenite din perioadele Ministerul Industriei şi
programe de lucrãri anterioare Resurselor
publice Autoritãţile locale cu res-
ponsabilitati în domeniu
Program de gestionare şi Ministerul Apelor şi
reciclare a deşeurilor Protecţiei Mediului
casnice şi industriale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Crearea unui sector de Înfiinţarea asociaţiei Ministerul Turismului
turism care sa stimu- de turism, instituţie
leze creşterea econo- nonprofit având ca
mica şi angajarea obiect de activitate
forţei de munca coordonarea dezvoltãrii
şi promovãrii turismului
Promovarea unui site de Ministerul Turismului
web pentru turism
Dezvoltarea staţiunilor Ministerul Turismului
turistice din Muntii
Parang
Dezvoltarea complexurilor Ministerul Turismului
turistice în Valea Jiului
Program de sprijin Ministerul Turismului
acordat municipalitatii
şi afacerilor locale
pentru îmbunãtãţirea
mediului şi dezvoltarea
locurilor-cheie din
Valea Jiului pentru a
permite oraşului
Petrosani sa serveascã
ca poarta de intrare a
turismului în zona
Dezvoltarea Centrului de Ministerul Turismului
informaţii turistice din
Petrosani
Program de sprijinire a Ministerul Turismului
dezvoltãrii IMM în turism
Programe de calificare Ministerul Turismului
profesionalã în turism Agenţia Nationala pentru
pentru cetãţenii din Ocuparea Forţei de Munca
Valea Jiului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Formarea profesionalã Dezvoltarea capacitãţii Ministerul Muncii şi
pentru asigurarea de formare profesionalã Solidaritãţii Sociale
forţei de munca nece- şi alcãtuirea unei echipe Agenţia Nationala pentru
sare satisfacerii locale de formatori Ocuparea Forţei de Munca
condiţiilor economice capabili sa implementeze
în schimbare programele de formare
profesionalã
Dezvoltarea capacitãţii Agenţia Nationala pentru
de formare profesionalã Ocuparea Forţei de Munca
şi de predare a
cursurilor
Stimulente pentru cali- Agenţia Nationala pentru
ficarea profesionalã Dezvoltarea şi Implementarea
Programelor de Reconstrucţie
a Zonelor Miniere
Sprijinirea cu prioritate Agenţia Nationala pentru
a femeilor pentru forma- Ocuparea Forţei de Munca
rea profesionalã a
acestora
Înfiinţarea de unitãţi Ministerul Sãnãtãţii şi
protejate pentru Familiei
persoanele cu handicap
şi cu acordarea de
facilitãţi, potrivit
prevederilor Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 102/1999
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Promovarea unei imagini Campanie de informare şi Ministerul Industriei şi
pozitive a regiunii promovare Resurselor
pentru atragerea
investiţiilor
Campanie de marketing Ministerul Industriei şi
Resurselor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


3.6. Acţiuni în perspectiva anului 2010, având ca motivatie realizarea dezvoltãrii durabile
Valea Jiului va rãmâne o perioada însemnatã (2005-2006) dependenta într-un grad ridicat de activitatea miniera, atât prin nivelul de ocupare a forţei de munca direct şi indirect, cat şi prin resursele care urmeazã sa fie atrase de aceasta activitate.
De aceea este necesar ca acţiunile în perspectiva anului 2010 sa vizeze cu prioritate continuarea procesului de restructurare a activitãţii miniere pentru reducerea încãrcãrii bugetului de stat, corelat cu acţiuni menite sa asigure dezvoltarea unui sector privat capabil sa preia prin transfer o parte a forţei de munca disponibilizate din activitatea miniera.
Acţiunile prioritare prevãzute pentru aceasta sunt:
● restructurarea şi transformarea mineritului din Valea Jiului într-un sector economic modern şi viabil, prin selectarea minelor neviabile şi închiderea acestora şi concentrarea surselor de capital pentru modernizarea şi retehnologizarea minelor viabile, atragerea de operatori privati interesaţi şi potenti în susţinerea cu aport de capital a activitãţii miniere;
● reabilitarea Termocentralei Paroseni şi a sistemului de termoficare;
● ecologizarea Vaii Jiului în corelare cu sistematizarea teritoriului, în vederea identificarii şi valorificãrii, în interesul dezvoltãrii economice a zonei, a noi suprafeţe de teren;
● realizarea culoarului rutier de legatura între Simeria şi Podul de la Calafat;
● realizarea sistemului de comunicare rutiera Herculane-Petrosani-Obarsia Lotrului-Valcea;
● dezvoltarea turismului ca alternativa la activitatea miniera tradiţionala;
● formarea profesionalã a tineretului, în concordanta cu cerinţele pieţei forţei de munca, determinata de nevoile de calificare ale afacerilor ce se vor dezvolta în zona;
● promovarea dezvoltãrii tehnologice, a transferului de tehnologii, ca alternativa la activitatea miniera;
● combaterea somajului cronic prin acţiuni de ocupare în activitãţi comunitare a acelei pãrţi a populaţiei excluse de la angajare de cãtre noii investitori din motive de varsta, sex, abilitaţi profesionale, nivel de instruire etc.
● ocuparea prin transferul şi punerea la dispoziţia familiilor cu venituri mici sau fãrã venit a unor terenuri în localitãţile din judeţul Hunedoara şi din judeţele limitrofe;
● acordarea de asistenta socialã pentru prevenirea marginalizarii sociale.

CAP. 4
Politici, instrumente, resurse necesare realizãrii principalelor obiective ale Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului şi efecte scontate
4.1. Politici pentru realizarea strategiei
Pentru ca Guvernul sa îşi ducã la îndeplinire aceasta misiune este necesarã adoptarea unei serii de politici care sa îi permitã intervenţia prin mãsuri legislative şi de reglementare şi prin alocarea de fonduri.
4.1.1. Politica creãrii de noi locuri de munca pentru actualii şi viitorii disponibilizaţi din activitatea miniera, aplicatã pe un orizont de timp limitat, prin finanţarea unui program de lucrãri publice, care sa se încadreze în contextul general al strategiei
4.1.2. Politica de reformare şi reabilitare a Companiei Naţionale a Huilei Petrosani, care reprezintã, pentru un orizont mediu de timp, activitatea economicã cea mai importanta din Valea Jiului, prin adoptarea unui set de reglementãri cu privire la anularea datoriilor de lungã durata ale companiei, creşterea capacitãţii de plata a obligaţiilor curente cãtre bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele speciale, organizarea companiei pe centre de profit pentru eliminarea pierderilor, practicarea unui preţ de livrare a carbunelui comparabil cu preţul huilei de import, asigurarea resurselor financiare pentru modernizarea şi retehnologizarea minelor viabile, închiderea minelor neeconomice şi refacerea mediului, privatizarea sectorului 4.1.3. Politica de ecologizare a mediului prin promovarea unor proiecte pentru eliminarea agenţilor poluanti, reabilitarea terenurilor ocupate de reziduuri miniere (managementul deşeurilor, tratarea apelor reziduale, controlul poluarii aerului, controlul poluarii industriale), finanţatã de Comunitatea Europeanã, precum şi proiecte pentru refacerea fondului silvic şi cinegetic, cu atragerea de fonduri din programe ce urmeazã a fi finanţate în viitor
4.1.4. Politica de dezvoltare a turismului, ca alternativa pe termen lung la activitatea tradiţionala miniera, prin reabilitarea ecologica a zonei, finanţarea din bugetul de stat şi bugetele locale a infrastructurii specifice, promovarea imaginii zonei şi formarea profesionalã specifica domeniului
4.1.5. Politica de identificare a suprafeţelor de teren apte pentru folosinţe economice, prin finalizarea cadastrului, sistematizarea teritoriului şi sistematizarea suprafeţelor ocupate de activitãţile miniere
4.1.6. Politica de instruire şi formare profesionalã a tinerilor, prin adoptarea programelor de învãţãmânt general, mediu şi superior, în concordanta cu noile orientãri economice şi sociale ale zonei
4.1.7. Politica de încurajare a schimbãrii domiciliului pentru locuitorii din Valea Jiului, în condiţii de oferta de locuit şi/sau de locuri de munca în alte zone cu dezvoltare economicã
4.1.8. Politica de combatere a somajului de lungã durata, prin acţiuni de formare profesionalã, mediere pe piata muncii şi prin dezvoltarea şi susţinerea financiarã a unui program de investiţii comunitare
4.1.9. Politica de atragere de investitori strategici din ţara şi din strãinãtate, prin promovarea de reglementãri privind acordarea de terenuri, garanţii guvernamentale pentru finanţarea afacerilor, granturi, asigurarea formãrii profesionale a forţei de munca şi prin promovarea zonei
4.1.10. Politica de asistare a copiilor abandonaţi şi/sau lipsiţi de mijloace de subzistenta, proveniţi din familii dezorganizate sau cu venituri reduse
4.2. Instrumente pentru realizarea strategiei
Realizarea strategiei necesita adoptarea unor instrumente ferme care sa asigure echilibrul şi echidistanta între diverse cercuri de interese ce pot aparea în zone de mari transformãri economice.
Pentru implementarea Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului este necesarã promovarea urmãtoarelor instrumente:
● instituirea unui sistem de preţuri pentru carbunele livrat de companie;
● instituirea unui sistem de preţuri pentru serviciile de utilitãţi publice (apa, canal, gaze etc.) destinate populaţiei din zona;
● reducerea decalajului salarial între salariile din compania miniera şi ale celorlalte categorii de salariaţi;
● cercetarea, inovarea tehnologicã, transferul de tehnologie sub coordonarea Universitatii Petrosani;
● privatizarea activitãţilor desprinse din companiile miniere, pentru atragerea de resurse pentru dezvoltarea, diversificarea şi modernizarea acestora;
● crearea unui sistem de creditare a micilor întreprinzãtori;
● crearea unui sistem de garantare a creditelor;
● crearea unui sistem de sprijinire prin granturi a infiintarii de noi afaceri;
● crearea unui sistem de informare a publicului şi consultanţa pentru afaceri.
4.3. Resurse financiare pentru realizarea obiectivelor strategiei
Realizarea obiectivelor strategiei necesita asigurarea resurselor financiare corespunzãtoare acţiunilor propuse.
În funcţie de etapele de implementare, s-a luat în considerare o modificare în raportul de asigurare cu resurse între sectorul bugetar şi sectorul privat, în sensul creşterii ponderii acestuia din urma.
Data fiind prioritatea imediata de a soluţiona problema stringenta a creãrii de locuri de munca, în condiţiile întârzierii înregistrate în crearea mediului de afaceri favorabil dezvoltãrii economiei alternative în Valea Jiului, este necesar pentru început un aport substanţial de fonduri din partea bugetului de stat şi a finantarilor angajate în numele statului.
Instituţiile publice centrale şi locale vor asigura resursele financiare necesare realizãrii acţiunilor din anul 2002, asa cum au fost prevãzute la pct. 3.4, dupã cum urmeazã:


- miliarde lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total Din care
resurse ──────────────────────────────────────────────────────────────────
Bugetul Bugetul U.E. - PHARE Banca Credite Capital
de stat local Mondialã privat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.705 1.795 355 250 35 175 95
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Ministerul Industriei şi Resurselor va asigura subvenţiile, transferurile şi alocaţiile de capital de la bugetul de stat Companiei Naţionale a Huilei Petrosani, în suma de 1.086,7 miliarde lei, care se regãsesc în poziţia din tabelul anterior, resurse asigurate de la bugetul de stat.
Pentru acţiunile pe termen mediu din perioada 2003-2005, instituţiile publice implicate vor asigura urmãtoarele resurse financiare:


- miliarde lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Din care
Total ─────────────────────────────────────────────────────────────────────
resurse Bugetul Bugetul U.E.- Banca Capital Surse ce
de stat local PHARE Mondialã Credite privat urmeazã
a fi
identificate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.961 3.810 1.500 571 210 540 510 2.820
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Asigurarea resurselor financiare la un nivel cat mai apropiat de necesar pentru perioada 2003-2005 este una din sarcinile principale ale instituţiilor publice centrale şi locale nominalizate în Comisia interministeriala, ce revine din prezenta strategie.
Pentru acţiunile în perspectiva anului 2010, este necesarã asigurarea de resurse peste cele prevãzute în anul 2002 şi în perioada 2003-2005, în valoare de circa 670 milioane euro.
4.4 Rezultate scontate
● crearea a circa 7.000 de locuri de munca în anul 2002, din care 3.500 pe o perioada determinata de la 6 luni la un an;
● crearea pe termen mediu a circa 11.500 locuri de munca, din care 7.000 pe termen limitat (2-3 ani), reprezentând ocupaţii specifice executãrii de lucrãri de infrastructura;
● dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv pentru investitorii locali şi strãini;
● dezvoltarea sectorului privat în perspectiva urmãtorilor 5 ani, capabil sa absoarba personalul ce va pãrãsi activitatea miniera;
● realizarea unui mediu atractiv extinderii activitãţilor turistice, capabil sa transforme zona într-o regiune turistica;
● adaptarea sistemului educaţional la noile cerinţe ale agenţilor economici şi activitãţilor ce se dezvolta în regiune;
● asigurarea unei asistente sociale active adresate grupurilor celor mai defavorizate reprezentate de copii lipsiţi de mijloace de subzistenta, bãtrâni cu venituri reduse, persoane cu varste şi profesii neatractive pentru noile activitãţi ce se dezvolta, precum şi persoanelor cu handicap.

CAP. 5
Cadrul institutional şi legislativ
5.1. Cadrul institutional
Pentru implementarea strategiei este nevoie de o coordonare politica, înaintea unei coordonari instituţionale, pentru ca instituţiile care au elaborat soluţiile destinate Vaii Jiului rãspund doar de o parte a acesteia.
O conducere politica puternica se poate ridica deasupra iniţiativelor particulare ale acestor instituţii, pentru a rezolva problema în întregul ei.
Cadrul institutional pentru implementarea strategiei va fi asigurat dupã cum urmeazã:
● conducerea programului de implementare de cãtre ministrul industriei şi resurselor, conducãtorul instituţiei responsabile pentru problemele activitãţii miniere din Valea Jiului, care sa asigure autoritatea necesarã punerii în aplicare a strategiei la nivel local şi a coordonãrii dintre donatori şi Guvern la nivel naţional;
● Comisia interministeriala constituitã din reprezentanţii principalelor ministere, donatori de fonduri şi persoanele-cheie din regiune, care sa lucreze cu organismele implicate şi chiar sa implementeze programele reclamate de situaţiile care prezintã o importanta deosebita şi propunerea de reglementãri specifice în interesul implementarii strategiei;
● Grupul de lucru organizat la nivel local, sprijinit de Agenţia Nationala pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere, având ca sarcina implementarea strategiei;
● Unitatea de management, responsabilã cu implementarea strategiei şi pentru atragerea şi managementul fondurilor pentru dezvoltare localã, în concordanta cu procedurile cerute de finanţatori;
● Grupul de experţi angajaţi pe o perioada limitatã pentru a îndeplini sarcini specifice;
● Secretariatul Comisiei interministeriale asigurat de Ministerul Industriei şi Resurselor şi Prefectura Judeţului Hunedoara, care va asigura legatura între organismele implicate, precum şi promovarea reglementãrilor necesare implementarii strategiei.
Comisia interministeriala este imputernicita sa elaboreze cadrul de colaborare între organismele implicate în implementarea strategiei, care va fi aprobat prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, preşedinte al comisiei.
Comisia interministeriala va prezenta semestrial Guvernului rapoarte privind stadiul implementarii strategiei.
5.2. Cadrul legislativ
Promovarea Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, precum şi implementarea acesteia impun adoptarea unui set de reglementãri de factura legislativã şi organizatoricã, dupã cum urmeazã:
● hotãrârea Guvernului pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Unitãţii de management pentru implementarea strategiei;
● ordinul ministrului industriei şi resurselor, preşedintele Comisiei interministeriale, pentru numirea Grupului de lucru;
● ordinul ministrului industriei şi resurselor, preşedintele Comisiei interministeriale, pentru numirea secretariatului la nivelul ministerului;
● ordinul prefectului judeţului Hunedoara pentru numirea secretariatului la nivelul prefecturii;
● ordinul ministrului industriei şi resurselor, preşedintele Comisiei interministeriale, pentru aprobarea cadrului de lucru al organismelor responsabile pentru implementarea strategiei;
● hotãrârea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Companiei Naţionale a Huilei Petrosani;
● iniţierea unor proiecte de lege pentru care sa fie solicitatã procedura de urgenta pentru stingerea datoriilor de lungã durata ale Companiei Naţionale a Huilei Petrosani;
● iniţierea unor proiecte de lege pentru care sa fie solicitatã procedura de urgenta pentru compensarea datoriilor pentru utilitãţi publice tuturor persoanelor fãrã loc de munca, care accepta angajare în proiecte, indiferent de zona tarii, sau care îşi schimba domiciliul în cadrul Programului ocupare şi mutare din zona;
● hotãrârea Guvernului pentru aprobarea închiderii minelor neviabile;
● hotãrârea Guvernului pentru acordarea subventiei pe Gcal, inlocuind subvenţia pe tona bruta, asa cum se prevede în prezent;
● amendarea legislaţiei zonelor defavorizate, în sensul prevederii pentru Valea Jiului a acordãrii de spaţii şi terenuri în mod gratuit, însoţite de garanţii guvernamentale pentru investiţii directe de peste 5 milioane dolari S.U.A.
În plan organizatoric:
● organizarea entitatilor responsabile cu implementarea strategiei - selectarea şi angajarea personalului;
● organizarea Companiei Naţionale a Huilei Petrosani pe centre de profit furnizoare de energie electrica;
● redefinirea perimetrelor miniere şi disponibilizarea suprafeţelor miniere rãmase în afarã acestora; renegocierea licenţelor de exploatare în sensul acordãrii acestora pe 5 ani;
● externalizarea activitãţilor nelegate de activitatea de exploatare propriu-zisa (deschideri, pregatiri, lucrãri speciale), care urmeazã sa fie executate de companii specializate din sfera serviciilor, organizate prin desprinderea acestor activitãţi din Compania Nationala a Huilei Petrosani;
● evaluarea managementului unitãţilor miniere, în ideea accederii la conducerea acestora şi a altor categorii profesionale cu pregãtire de specialitate în domeniul managerial;
● încadrarea pe grupe de munca conform legii, reanalizand întregul personal dupã criteriile stabilite în lege;
● inventarierea spaţiilor şi terenurilor disponibile din incintele minelor prevãzute pentru închidere sau în exploatare în vederea valorificãrii acestora în interesul dezvoltãrii noilor activitãţi în zona;
● înfiinţarea Departamentului de resurse ca autoritate miniera, având ca principale atribuţii strategia şi poliţia miniera.

CAP. 6
Concluzii finale
Problemele sociale din Valea Jiului sunt consecinta specificitatii activitãţilor economice care au fost desfãşurate de-a lungul timpului în zona, caracterului eterogen al populaţiei, resurselor limitate care sa asigure alte dezvoltãri economice decât cele existente şi a adaptãrii lente la schimbare.
Comisia interministeriala, evaluand rezultatele acţiunilor şi mãsurilor întreprinse în prima parte a anului 2001, şi-a asumat responsabilitatea elaborãrii şi promovãrii Strategiei de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului, care includ şi acţiuni mediate, având ca obiectiv crearea de noi locuri de munca.
Strategia de dezvoltare socioeconomica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului este rezultatul consultãrii şi participãrii tuturor factorilor interesaţi din zona şi din afarã acesteia, asa cum sunt grupurile cele mai defavorizate, comunitatile locale, companii naţionale, autoritãţi regionale, organizaţii neguvernamentale, precum şi instituţii guvernamentale, ca şi al expertizei unor grupuri de specialişti atrasi cu sprijinul Bãncii Mondiale şi al Ministerului Industriei şi Resurselor.
Strategia asigura prin acţiunile propuse accelerarea dezvoltãrii sectorului privat, singurul capabil sa asigure pe termen mediu şi lung absorbtia persoanelor fãrã loc de munca, a tinerilor absolvenţi, precum şi a persoanelor ce urmeazã a pãrãsi sectorul minier.
Strategia asigura condiţiile ca realizarea obiectivelor pe termen mediu şi lung sa finanteze din resurse bugetare lucrãri de infrastructura în scopul îndeplinirii obiectivului strategic de prima urgenta - crearea de noi locuri de munca şi dezvoltarea unui mediu favorabil sectorului privat.
Dezvoltarea în timp a unui mediu atractiv de afaceri şi a unei infrastructuri adecvate va conduce la schimbarea raportului între fondurile de investiţii bugetare şi cele private în favoarea acestora.
Relansarea activitãţii Companiei Naţionale a Huilei Petrosani, unitate reprezentativa pentru economia zonei, constituie unul din obiectivele specifice asumate de cãtre Comisia interministeriala în elaborarea strategiei.
Strategia are în vedere pe termen mediu, pentru continuarea reformei Companiei Naţionale a Huilei Petrosani în condiţiile diminuãrii efortului bugetar al statului, urgentarea elaborãrii unui nou proiect care sa asigure viabilitatea şi modernizarea minelor din perimetrele rentabile, închiderea minelor neeconomice şi asigurarea mãsurilor de protecţie socialã care sa permitã transferul personalului din activitatea miniera spre alte activitãţi, proiect pentru finanţarea cãruia se va solicita sprijinul organismelor finanţatoare internaţionale.
Strategia are în centrul atentiei locuitorii regiunii pe care îi implica direct în implementarea acţiunilor şi mãsurilor prevãzute, alãturi de autoritãţile locale şi centrale care trebuie sa asigure cadrul organizatoric şi de reglementãri, precum şi instrumentele necesare îndeplinirii obiectivelor.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016