Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 64 din 21 ianuarie 2005  privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, in anul 2005, producatorilor agricoli din sectorul animalier, pentru cresterea productiei animaliere si piscicole, precum si a efectivelor de animale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 64 din 21 ianuarie 2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, in anul 2005, producatorilor agricoli din sectorul animalier, pentru cresterea productiei animaliere si piscicole, precum si a efectivelor de animale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 31 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 11 alin. (2) din Legea zootehniei nr. 72/2002 , cu modificãrile ulterioare, al art. 7 alin. (1) şi (3) şi al <>art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploateazã animale de producţie şi reproducţie sau care deţin/administreazã amenajãri piscicole pentru producerea de peşte de consum, organizaţi în exploataţii agricole constituite potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu completãrile ulterioare, beneficiazã în anul 2005 de sprijin direct al statului, prin acordarea de subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în limita sumei de 1.540 miliarde lei, în cadrul programului "Dezvoltarea durabilã a zootehniei şi a eficienţei sectorului de producţie animalierã, precum şi reabilitarea sectorului piscicol din România".
(2) Pentru a beneficia în anul 2005 de sprijinul direct al statului, prin acordarea de subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, potrivit prezentei hotãrâri, producãtorii din sectorul piscicol trebuie sã fie înregistraţi şi în Registrul unitãţilor de producţie din acvaculturã, din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, şi sã deţinã licenţã de acvaculturã, potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 2
(1) Se acordã subvenţie pentru producţia de carne a cãrei valoare este de:
a) 6.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul bovin cu o greutate minimã de 450 kg/cap;
b) 12.000 lei/kg carne în viu pentru porcii în greutate de 90-110 kg/cap, livraţi la abatoarele autorizate;
c) 7.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul ovin în greutate de peste 30 kg/cap;
d) 8.000 lei/kg carne de pasãre în viu - pui broiler, livratã la abatoarele autorizate.
(2) Subvenţiile pentru producţiile de carne se acordã pentru: animalele livrate la abatoarele autorizate, animalele abatorizate în regim de prestare de servicii pentru crescãtorii de animale sau animalele abatorizate în abatoare proprii, autorizate, în cadrul unitãţilor integrate şi a cãror activitate este evidenţiatã distinct.
(3) Dintre producãtorii agricoli prevãzuţi la art. 1, persoanele juridice, crescãtori de porci şi pui broiler, pentru a beneficia de subvenţie pentru producţia de carne în viu, pentru animalele livrate în anul 2005 la abatoarele autorizate, potrivit prevederilor alin. (2), trebuie sã facã dovada cã au asigurat necesarul de furaje prin programul propriu anual de susţinere cu furaje a producţiei marfã de carne de porc sau de pasãre.
(4) Programul propriu anual de susţinere cu furaje a producţiei marfã de carne de porc sau de pasãre, întocmit potrivit modelului prevãzut în normele metodologice de aplicare a prezentei hotãrâri, se depune la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, la data primei solicitãri a subvenţiei.
ART. 3
(1) Pentru producţiile de carne în viu obţinute în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , şi certificate ecologic de cãtre un organism de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, se acordã urmãtoarele subvenţii:
a) 7.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul bovin cu o greutate minimã de 450 kg/cap;
b) 14.000 lei/kg carne în viu pentru porcii în greutate de 90-110 kg/cap, livraţi la abatoarele autorizate;
c) 9.000 lei/kg carne de pasãre în viu - pui broiler, livratã la abatoarele autorizate.
(2) Subvenţiile pentru producţiile de carne prevãzute la alin. (1) se acordã pentru animalele abatorizate în abatoare cu activitate ecologicã certificatã.
ART. 4
Pentru ouãle obţinute în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 , aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , şi certificate ecologic de cãtre un organism de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale se acordã subvenţie a cãrei valoare este de 1.000 lei/bucatã.
ART. 5
Se acordã subvenţie pentru materialul biologic de reproducţie, în funcţie de valoarea zootehnicã şi de biotehnologia de reproducţie folositã pentru obţinerea produsului, precum şi de zona geograficã în care este situatã exploataţia agricolã.
ART. 6
(1) Subvenţiile pentru materialul biologic de reproducţie se acordã pentru:
a) viţeii obţinuţi şi menţinuţi minimum 6 luni în exploataţie şi care împlinesc aceastã vârstã începând cu 1 ianuarie 2005;
b) junincile la prima fãtare;
c) scrofiţele la prima fãtare care înţarcã minimum 8 purcei;
d) oile mioare, berbecii adulţi şi berbecii miori folosiţi la însãmânţare artificialã şi montã naturalã;
e) berbecii adulţi şi berbecii miori din rasele de carne, folosiţi la însãmânţare artificialã şi montã naturalã.
(2) Nivelul subvenţiei pentru fiecare categorie este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 7
Viţeii, junincile, scrofiţele, oile mioare, berbecii adulţi şi berbecii miori reprezintã produse care se valorificã drept animale de reproducţie şi producţie de cãtre producãtorii agricoli care desfãşoarã activitate de creştere şi exploatare a animalelor.
ART. 8
(1) Pentru laptele de oaie şi de caprã se acordã subvenţie a cãrei valoare este de 2.800 lei pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare la agenţii economici specializaţi în procesare, cu licenţã de fabricaţie, al cãrui conţinut întruneşte condiţiile STAS 2418-61.
(2) Laptele de oaie livrat pentru prelucrare agenţilor economici trebuie sã aibã un conţinut de minimum 6,5 unitãţi de grãsime şi de minimum 1,033 unitãţi de densitate.
(3) Laptele de caprã livrat pentru prelucrare agenţilor economici trebuie sã aibã un conţinut de minimum 3,3 unitãţi de grãsime şi de minimum 1,029 unitãţi de densitate.
(4) Agenţii economici specializaţi în procesarea laptelui sunt obligaţi sã întocmeascã evidenţe corecte şi la zi privind cantitãţile de lapte preluate, în condiţiile de calitate prevãzute în prezenta hotãrâre.
ART. 9
(1) Se acordã subvenţie pentru familiile de albine elitã şi pentru familiile de albine producţie, a cãrei valoare este de 100.000 lei/familie.
(2) Pot beneficia de subvenţie deţinãtorii de familii de albine care livreazã minimum 10 kg miere pentru fiecare familie de albine, în baza documentului fiscal de valorificare a mãrfii la unitãţile de procesare autorizate.
ART. 10
Se acordã subvenţie pentru ouãle de viermi de mãtase, a cãrei valoare este de 600.000 lei/cutia de 10 grame, producãtorilor agricoli care livreazã minimum 20 kg de gogoşi crude pentru fiecare cutie de 10 grame la unitãţile de procesare, în baza documentului fiscal de valorificare a acestora.
ART. 11
(1) Se acordã subvenţie pentru producţia de peşte de consum, din specii cu valoare economicã ridicatã, livratã la fondul pieţei prin unitãţile de comercializare autorizate, a cãrei valoare este de:
a) 12.000 lei/kg pentru specia şalãu cu o greutate minimã de 1 kg/bucatã;
b) 12.000 lei/kg pentru specia somn cu o greutate minimã de 2 kg/bucatã;
c) 10.000 lei/kg pentru specia ştiucã cu o greutate minimã de 1 kg/bucatã;
d) 40.000 lei/kg pentru speciile de sturioni cu o greutate minimã de 2 kg/bucatã.
(2) Subvenţiile pentru producţiile de peşte de consum din speciile prevãzute la alin. (1) se acordã pentru o cantitate minimã de 100 kg/specie/producãtor la fiecare livrare.
ART. 12
(1) Cantitãţile de carne, de peşte şi de produse zootehnice, pe specii, pentru care se acordã subvenţii, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, cu încadrare în fondurile alocate de la bugetul de stat cu aceastã destinaţie.
(2) Cantitãţile prevãzute la alin. (1) se repartizeazã pe judeţe şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
ART. 13
(1) Acordarea subvenţiilor de la bugetul de stat se realizeazã pe bazã de cerere scrisã, emisã de deţinãtorul de animale sau de producãtorul din sectorul piscicol cãtre direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, în termenul stabilit în normele metodologice de aplicare a prezentei hotãrâri, pentru fiecare produs.
(2) Acordarea subvenţiilor de la bugetul de stat se face în ordinea depunerii cererilor, pânã la utilizarea în întregime a fondului alocat pentru producţiile de carne, de peşte şi de produse zootehnice, pe specii, potrivit prezentei hotãrâri.
(3) Persoanele fizice sau juridice pot solicita subvenţiile cuvenite, direct sau prin intermediul consiliilor pe produs, al organizaţiilor interprofesionale pe produs sau grupã de produse sau al organizaţiilor profesionale reprezentative, recunoscute de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi prin intermediul grupurilor de producãtori pentru comercializarea produselor agricole şi piscicole, constituite potrivit legislaţiei în vigoare, din care fac parte.
(4) Decontarea subvenţiilor prevãzute la art. 2-4, 6 şi 8-11 se face de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, prin virament în contul beneficiarului, astfel: pentru persoana juridicã, la trezorerii, iar pentru persoana fizicã, în contul deschis de aceasta la bãnci sau la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. ori prin mandat poştal, dupã caz.
ART. 14
(1) Atestarea faptului cã viţeii, gestaţia la juninci, scrofiţele şi oile mioare provin din însãmânţãri artificiale sau din montã naturalã se face pe baza înscrierii în registrele unice de montã şi fãtãri, completate de operatorul însãmânţãtor sau de deţinãtorul legal al reproducãtorilor atestaţi şi autorizaţi sã desfãşoare activitatea de reproducţie în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Atestarea berbecilor adulţi şi berbecilor miori se face pe baza certificatelor de origine şi valoare productivã, precum şi a autorizaţiei de utilizare pentru montã naturalã sau însãmânţare artificialã.
ART. 15
(1) Cererea-tip pentru solicitarea subvenţiilor, însoţitã de documentele justificative, se depune pentru verificare la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, direct ori prin intermediul reprezentantului organizaţiilor asociative profesionale sau de comercializare a producţiilor, aşa cum sunt definite de legislaţia în vigoare, din care fac parte solicitanţii.
(2) Verificarea cererilor se face de cãtre şeful centrului teritorial pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, care confirmã cererile prin semnãturã şi le depune la unitatea pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţeanã. Dupã avizarea de cãtre directorul unitãţii pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene cererile sunt depuse la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti pentru aprobare.
(3) Pentru animalele din zona de munte, din localitãţile aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, verificarea cererilor se face de cãtre şeful centrului teritorial pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, dupã avizarea de cãtre şeful serviciului zonei montane.
(4) Verificarea cererilor solicitanţilor din domeniul piscicol se face de cãtre inspectorul piscicol teritorial, care confirmã cererile prin semnãturã. Dupã avizarea de cãtre acesta, cererile sunt depuse la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti pentru aprobare.
ART. 16
(1) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã verificarea şi aprobarea documentaţiilor pentru încasarea subvenţiilor, întocmesc situaţiile centralizatoare şi le transmit la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, dupã verificarea şi aprobarea solicitãrilor, transmite la Ministerul Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare. Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţitã de situaţia justificativã a sprijinului direct al statului pe produs, al cãrei model se aprobã prin normele metodologice de aplicare a prezentei hotãrâri.
ART. 17
(1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necorespunzãtor, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100 milioane lei la 300 milioane lei, precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii stimulentelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.
(2) Sancţiunile prevãzute la alin. (1) se aplicã şi persoanelor juridice.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre persoane împuternicite de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(4) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesuluiverbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
(5) Prevederile alin. (1)-(4) referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
Organele de control ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale verificã permanent modul de acordare şi utilizare a sumelor alocate potrivit prezentei hotãrâri.
ART. 19
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, cu avizul ministrului finanţelor publice, se aprobã normele metodologice de aplicare a acesteia, precum şi condiţiile de acordare a subvenţiilor.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
-------------
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 21 ianuarie 2005.
Nr. 64.


ANEXĂ

CATEGORIILE
de animale, albine, viermi de mãtase şi peşti
subvenţionate şi valoarea subvenţiilor în anul 2005



A. Juninci la prima fãtare:
1. obţinute din însãmânţãri artificiale şi
provenite din:
a) vaci-mame de tauri 6 milioane lei/cap
b) rase pure în controlul oficial al producţiei 4 milioane lei/cap
c) efective necuprinse în controlul oficial al producţiei 2 milioane lei/cap
d) fiice ale taurilor în testare 8 milioane lei/cap
2. obţinute din montã naturalã (cu tauri autorizaţi)
şi provenite din:
a) efective din zona de munte 2 milioane lei/cap
B. Viţei obţinuţi din vaci şi juninci, precum şi
malacii obţinuţi din bivoliţe:
1. însãmânţate artificial, menţinuţi în exploatare
6 luni, proveniţi din:
a) vaci-mame de tauri 3 milioane lei/cap
b) rase pure în controlul oficial al producţiei 1.000.000 lei/cap
c) efective necuprinse în controlul oficial al producţiei 750.000 lei/cap
2. montate natural (cu tauri autorizaţi), menţinuţi în
exploatare 6 luni, proveniţi din:
a) zona de munte, din efective necuprinse în controlul
oficial al producţiei 800.000 lei/cap
b) restul zonelor, din efective necuprinse în controlul
oficial al producţiei 600.000 lei/cap
C. Scrofiţe de reproducţie la prima fãtare:
1. scrofiţe rasã purã din ferme de elitã sau de
multiplicare:
a) montate natural 4 milioane lei/cap
b) însãmânţate artificial 5 milioane lei/cap
2. scrofiţe din ferme de hibridare:
a) montate natural 2,5 milioane lei/cap
b) însãmânţate artificial 3 milioane lei/cap
3. scrofiţe din ferme comerciale care provin din
ferme de elitã, de multiplicare sau de hibridare: 2 milioane lei/cap
D. Oi mioare şi berbeci:
1. oi mioare:
a) însãmânţate artificial 150.000 lei/cap
b) montate natural 100.000 lei/cap
2. berbeci adulţi:
a) din rase de carne, folosiţi la însãmânţãri
artificiale 1.500.000 lei/cap
b) din rase de carne, folosiţi la montã naturalã 1.000.000 lei/cap
c) din alte rase, folosiţi la însãmânţãri artificiale 300.000 lei/cap
d) din alte rase, folosiţi la montã naturalã 150.000 lei/cap
3. berbeci miori:
a) din rase de carne, folosiţi la însãmânţãri
artificiale 1.500.000 lei/cap
b) din rase de carne, folosiţi la montã naturalã 1.000.000 lei/cap
c) din alte rase, folosiţi la însãmânţãri artificiale 500.000 lei/cap
d) din alte rase, folosiţi la montã naturalã 300.000 lei/cap
E. Albine:
- familii de elitã şi de producţie 100.000 lei/
familie
F. Viermi de mãtase:
- cutii de 10 grame cu ouã de viermi de mãtase 600.000 lei/
cutie
G. Peşti:
- şalãu 12.000 lei/kg
- somn 12.000 lei/kg
- ştiucã 10.000 lei/kg
- sturioni 40.000 lei/kg.



---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016