Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 639 din 25 septembrie 1998  privind aprobarea Normelor pentru aplicarea   Legii minelor nr. 61/1998     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 639 din 25 septembrie 1998 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 61/1998

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 381 din 6 octombrie 1998
În temeiul dispoziţiilor <>art. 48 din Legea minelor nr. 61/1998 ,

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele pentru aplicarea <>Legii minelor nr. 61/1998 , prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi comerţului,
Radu Berceanu

p. Ministrul finanţelor,
Dan Radu Rusanu,
secretar de stat

Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale,
Mihail Ianas

ANEXA 1

NORME
pentru aplicarea <>Legii minelor nr. 61/1998

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale organizeazã, gestioneazã şi valorifica fondul geologic naţional şi fondul naţional de rezerve.
ART. 2
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va emite instrucţiuni tehnice cu privire la modalitãţile şi termenele de transmitere a datelor, informaţiilor şi a documentaţiilor rezultate din activitãţi miniere şi operaţiuni petroliere, precum şi la modul de exploatare şi valorificare a fondului geologic naţional şi a fondului naţional de rezerve, în condiţiile art. 5, art. 29 alin. (1) lit. c), art. 34 şi <>art. 40 alin. (1) lit. c) din Legea minelor nr. 61/1998 .
Totodatã Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va stabili, în condiţiile <>Legii minelor nr. 61/1998 şi cu avizul Ministerului Finanţelor, metodologia şi instrucţiunile corespunzãtoare privind evidenta, calculul şi plata taxelor anuale aferente activitãţii de prospectiune, explorare şi exploatare a resurselor miniere şi a redeventei miniere.
ART. 3
Pentru consultarea şi utilizarea datelor, informaţiilor şi a documentaţiilor din fondul geologic naţional, Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale percepe tarife stabilite conform prevederilor <>art. 34 din Legea minelor nr. 61/1998 .
Persoanele juridice romane sau strãine pot obţine de la Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, în condiţiile legii, datele şi informaţiile necesare întocmirii ofertelor, cu obligaţia pãstrãrii confidenţialitãţii asupra datelor şi informaţiilor astfel clasificate şi a utilizãrii lor numai în scopul pentru care au fost obţinute.
Titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune au obligaţia pãstrãrii confidenţialitãţii asupra datelor şi informaţiilor obţinute de la Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, precum şi celor din activitatea proprie, şi a nedifuzarii lor fãrã acordul acesteia, pe toatã durata valabilitãţii licenţei.
Nerespectarea obligaţiilor stabilite la alin. 2 şi 3 se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 42 lit. c) din Legea minelor nr. 61/1998 .
ART. 4
Accesul la terenurile necesare efectuãrii activitãţilor miniere se realizeazã în condiţiile stabilite la <>art. 6 din Legea minelor nr. 61/1998 .
Perimetrele de prospectiune, de explorare sau de exploatare se definesc prin coordonate topogeodezice şi se stabilesc prin actele de dare în administrare sau în concesiune (permis de prospectiune, licenta de explorare, licenta de exploatare, permis de exploatare).
Delimitarea şi fundamentarea perimetrelor de prospectiune, de explorare sau de exploatare se realizeazã în documentaţii al cãror conţinut va fi stabilit prin instrucţiuni tehnice emise de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
ART. 5
În cazurile în care accesul la terenurile aflate în limitele unui perimetru de exploatare se poate realiza numai ca urmare a exproprierii pentru cauza de utilitate publica, cererea de declarare a utilitãţii publice, în vederea exproprierii, se va face de cãtre titularul licenţei de exploatare, conform prevederilor legale în vigoare.

CAP. 2
Regimul de punere în valoare a resurselor minerale

ART. 6
Actele de dare în administrare sau în concesiune prevãzute de <>Legea minelor nr. 61/1998 , în funcţie de felul operaţiunilor ce urmeazã a fi executate, sunt urmãtoarele:
a) permisul de prospectiune;
b) licenta de dare în administrare pentru explorare;
c) licenta de concesiune pentru explorare;
d) licenta de dare în administrare pentru exploatare;
e) licenta de concesiune pentru exploatare;
f) permisul de exploatare;
g) acordul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale privind asocierea titularului licenţei cu alte persoane juridice, în vederea executãrii activitãţilor miniere prevãzute în licenta de dare în administrare sau în concesiune;
h) aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale privind transferul unei licenţe de concesiune de explorare sau de exploatare cãtre alta persoana juridicã.
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va stabili clauzele şi condiţiile orientative de întocmire a actelor de dare în administrare sau în concesiune, în vederea negocierii acestora cu potenţialul concesionar.
ART. 7
Pe baza permisului de prospectiune pot fi executate studii de evaluare şi interpretare a informaţiilor preexistente şi lucrãri de cartare geologica, de geochimie, magnetometrie, radiometrie, electrometrie, gravimetrie, seismometrie, teledetectie, probare în foraje şi excavaţii de suprafata, determinãri de laborator, cercetãri tehnologice de preparare în faza de laborator şi alte genuri de lucrãri, pentru stabilirea condiţiilor generale favorabile acumularii resurselor minerale.
ART. 8
Lucrãrile de prospectiune se executa într-un perimetru definit prin coordonate topogeodezice, pe baza unui permis de prospectiune neexclusiv, eliberat de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale la cererea persoanelor juridice romane sau strãine interesate, în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea cererii.
ART. 9
Titularul unui permis la prospectiune va prezenta Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale documentaţiile anuale şi raportul final, prevãzute în <>Legea minelor nr. 61/1998 , în maximum 60 zile de la expirarea perioadei la care se referã.
ART. 10
Titularul unui permis de prospectiune poate valorifica datele şi informaţiile obţinute prin lucrãrile executate, cu acordul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în condiţiile stabilite în permisul de prospectiune.
Permisul de prospectiune nu asigura nici un drept de acordare a licenţei de explorare sau de exploatare.
ART. 11
Pe baza licenţei de explorare pot fi executate studii şi lucrãri specifice necesare pentru identificarea zãcãmintelor de resurse minerale, evaluarea din punct de vedere cantitativ şi calitativ a acestora, precum şi pentru determinarea condiţiilor tehnice şi economice de valorificare.
Scopul lucrãrilor de explorare este de a fundamenta decizia cu privire la oportunitatea valorificãrii zacamantului, de a furniza datele necesare proiectãrii şi executãrii lucrãrilor de deschidere, pregãtire şi exploatare, cu menţinerea unui grad de asigurare cu resurse, corespunzãtor exploatãrii.
Lucrãrile de explorare cuprind lucrãri miniere (santuri, cariere, abataje, puţuri miniere, galerii, suitori etc.), foraje (de la suprafata şi din subteran), documentaţia corespunzãtoare a acestora, studii şi cercetãri tehnologice în fazele de laborator, pilot şi semiindustriala, precum şi de exploatare experimentala în situaţii cu condiţii de extracţie deosebite.
ART. 12
Persoanele juridice romane sau strãine, interesate sa obţinã licenta de explorare, conform <>art. 9 din Legea minelor nr. 61/1998 , îşi pot manifesta dreptul de initiativa pe tot parcursul unui an calendaristic.
Initiativa propunerii de perimetre pentru explorare prin concurs public de oferte poate sa apartina şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 13
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va asigura publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, în maximum 30 de zile de la solicitare, lista perimetrelor care se dau în administrare sau se concesioneaza pentru explorare.
ART. 14
Ofertele pentru dare în administrare sau în concesiune pentru explorare se fac, în condiţiile legii, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a listei perimetrelor care se dau în administrare sau se concesioneaza pentru explorare.
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va analiza ofertele în maximum 30 de zile şi va începe imediat negocierile cu castigatorii concursului de oferta.
În cazul existenţei unui singur ofertant, acesta va fi considerat câştigãtor al concursului de oferta.
În maximum 30 zile de la începerea negocierilor se va definitiva actul juridic de licenta de explorare.
ART. 15
Prin licenta de explorare se stabilesc perimetrul de explorare, programul de lucrãri, incluzând şi toate mãsurile de protecţie a mediului care vor fi aplicate, etapizarea şi ritmul de execuţie a lucrãrilor, documentaţiile necesare, drepturile şi obligaţiile titularului, în condiţiile legii.
Adaptarea sau modificarea programului de lucrãri pe parcursul desfãşurãrii activitãţilor miniere de explorare se poate face oricând, cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 16
Garanţia bancarã pentru refacerea mediului, în cazul licenţei de explorare, se constituie anual, în favoarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în prima luna a perioadei la care se referã şi se stabileşte în licenta, la cel puţin 0,5% din valoarea lucrãrilor programate în anul respectiv, prin negociere.
Suma ce se constituie garanţie bancarã va fi depusa la o banca agreatã de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
ART. 17
Titularul licenţei de explorare va prezenta Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale documentaţiile anuale şi raportul final, în maximum 90 de zile de la expirarea perioadei la care se referã.
Nerespectarea termenului de depunere a documentaţiilor anuale, respectiv a raportului final, se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 42 lit. a) din Legea minelor nr. 61/1998 .
Rapoartele vor cuprinde metodologia de cercetare aplicatã, lucrãrile executate şi rezultatele obţinute, inclusiv evaluarea resurselor de substanţe minerale utile, dupã caz.
ART. 18
Pe baza licenţei de exploatare pot fi executate lucrãri necesare realizãrii minelor şi carierelor: construirea şi montarea instalaţiilor, echipamentelor şi ale altor utilitãţi specifice necesare extractiei, prelucrãrii, transportului, stocãrii provizorii a produselor miniere, a sterilului şi produselor reziduale, precum şi lucrãri la suprafata şi/sau în subteran pentru extragerea resurselor minerale, prelucrarea şi livrarea acestora în forme specifice.
ART. 19
Instituţiile publice şi persoanele juridice romane sau strãine, care îşi manifesta interesul de a primi licenta de exploatare, conform <>art. 10 din Legea minelor nr. 61/1998 , îşi pot exercita dreptul de initiativa pe tot parcursul anului calendaristic.
Initiativa propunerii de perimetre pentru exploatare prin concurs public de oferte poate sa apartina şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 20
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va întocmi lista perimetrelor care se dau în administrare sau se concesioneaza pentru exploatare şi o va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, în maximum 30 de zile de la înregistrarea solicitãrii sau semestrial, dacã initiativa îi aparţine.
ART. 21
Ofertele pentru dare în administrare sau în concesiune pentru exploatare se fac, în condiţiile legii, în termen de 90 zile de la publicarea listei în Monitorul Oficial al României.
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va analiza ofertele în maximum 30 de zile şi va începe negocierile cu castigatorii concursului de oferta.
Negocierile pentru încheierea actului juridic de dare în administrare sau în concesiune pentru exploatare nu vor depãşi 30 de zile.
ART. 22
Solicitarea dãrii în administrare sau în concesiune pentru exploatare, în condiţiile <>art. 10 alin. (2) lit. a) din Legea minelor nr. 61/1998 , se poate face pe tot parcursul anului, cu îndeplinirea condiţiilor art. 10 alin. (3).
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va analiza oferta, va începe negocierile, va semna şi va inainta spre aprobare Guvernului actul juridic de licenta de exploatare, în termen de 90 de zile de la data solicitãrii.
ART. 23
Prin licenta de exploatare se stabilesc: perioada de valabilitate a licenţei, perimetrul de exploatare, cantitatea de rezerve propusã a fi exploatatã, tipurile de produse miniere finite şi/sau semifinite, obligaţiile titularului în baza planului de dezvoltare a exploatãrii şi a planului de refacere a mediului, precum şi alte obligaţii şi drepturi ale titularului, prevãzute de lege.
Titularul licenţei de exploatare nu este rãspunzãtor de deteriorarea mediului ambiant prin activitãţi miniere anterioare acordãrii licenţei, a cãror remediere revine fãptuitorului.
ART. 24
Licenta de exploatare se acorda persoanelor juridice romane sau strãine, în condiţiile legii, în baza unei cereri însoţite de studiul de fezabilitate care sa asigure valorificarea rezervelor de substanţe minerale utile şi protecţia zacamantului, de planul de dezvoltare a exploatãrii, de studiul de impact asupra mediului (bilanţ de mediu şi plan de refacere), avizate conform legii şi însoţite de o garanţie bancarã pentru refacerea mediului.
ART. 25
Actul de dare în administrare sau în concesiune pentru exploatare se încheie în forma scrisã şi intra în vigoare dupã aprobarea lui de cãtre Guvern, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 26
Documentaţiile de evaluare a resurselor minerale şi a rezervelor de substanţe minerale utile, propuse pentru exploatare, verificate şi înregistrate prin grija Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în condiţiile <>art. 40 alin. (1) lit. c) din Legea minelor nr. 61/1998 , precum şi documentaţia de instituire a perimetrului de exploatare constituie anexe la studiul de fezabilitate.
Expertizarea documentaţiilor de evaluare a resurselor şi a rezervelor se face numai la solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, conform instrucţiunilor tehnice elaborate de aceasta.
ART. 27
Planul de dezvoltare a exploatãrii va fi detaliat, la începerea şi pe parcursul activitãţii, în studii tehnico-economice de exploatare, care vor fi avizate de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
ART. 28
Garanţia bancarã pentru refacerea mediului, în cazul licenţei de exploatare, se constituie anual, în prima luna a perioadei la care se referã, şi se stabileşte în licenta, la cel puţin 1% din valoarea lucrãrilor prevãzute în programele anuale de exploatare din anul respectiv, prin negociere, în funcţie şi de prevederile planului de refacere a mediului.
Suma ce se constituie garanţie bancarã va fi depusa la o banca agreatã de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va elabora instrucţiuni tehnice privind aplicarea şi urmãrirea mãsurilor stabilite în studiul de impact asupra mediului (bilanţ de mediu) şi în planul de refacere a mediului.
ART. 29
Pentru autorizarea de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale a începerii activitãţilor miniere, titularii licenţelor vor prezenta unul dintre documentele prevãzute la <>art. 6 alin. (1) din Legea minelor nr. 61/1998 , care atesta legalitatea ocupãrii terenurilor necesare desfãşurãrii activitãţii pentru primul an de activitate.
Pe parcursul executãrii activitãţilor miniere, cu ocazia avizãrii programelor anuale de exploatare se va face şi dovada ocupãrii legale a terenurilor afectate în anul respectiv.
ART. 30
Regimul permiselor de exploatare prevãzute la <>art. 18 din Legea minelor nr. 61/1998 va fi reglementat prin instrucţiuni tehnice elaborate de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
ART. 31
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale aproba, în scris, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, potrivit <>art. 14 din Legea minelor nr. 61/1998 , transferul drepturilor dobândite şi al obligaţiilor asumate în licenta de explorare sau de exploatare cãtre alta persoana juridicã, în condiţiile realizãrii activitãţilor miniere cuprinse în licenta.
ART. 32
Titularii licenţelor de exploatare vor întocmi programe anuale de exploatare, precum şi programele de cercetare de detaliu necesare dirijarii exploatãrii, cu luarea în considerare a instrucţiunilor privind protecţia mediului şi a zãcãmintelor, şi le vor trimite spre avizare inspectoratelor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în luna decembrie a anului anterior celui pentru care sunt întocmite.
ART. 33
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va emite instrucţiuni tehnice cu privire la conţinutul documentelor prevãzute la art. 8-10 şi la <>art. 29 alin. (1) lit. b) din Legea minelor nr. 61/1998 .
ART. 34
Suspendarea sau retragerea drepturilor obţinute prin licenta, în condiţiile <>art. 23 şi 24 din Legea mine lor nr. 61/1998 , devine efectivã dupã aplicarea succesiva a amenzilor contravenţionale prevãzute la art. 42 şi 43, dupã notificarea de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale a nerespectãrii dispoziţiilor art. 23 şi/sau art. 24, respectiv dupã rãmânerea definitiva a hotãrârii judecãtoreşti, în condiţiile <>art. 25 din Legea minelor nr. 61/1998 .
ART. 35
Dependintele şi anexele tehnologice ale exploatãrii, care revin în proprietatea statului conform <>art. 27 alin. (2) din Legea minelor nr. 61/1998 , sunt cele a cãror dezafectare poate prejudicia valorificarea în continuare a zacamantului, şi anume: clãdiri industriale, construcţii speciale de suprafata, construcţii miniere în subteran, instalaţii tehnologice de extracţie, transport, preparare-prelucrare, alimentare cu energie, apa, de aeraj, de evacuare a apelor, aparatura de mãsurare, control şi reglare, aferente.
ART. 36
Dependintele şi anexele tehnologice ale exploatarilor, revenite în proprietatea statului ca urmare a deciziei de încetare a concesiunii sau a administrãrii, conform <>art. 27 din Legea minelor nr. 61/1998 , vor fi utilizate prin:
- darea lor în folosinta, ca utilitãţi integrate procesului de exploatare, noilor titulari de licenta de exploatare obţinutã conform legii. În acest caz aceste dependinţe şi anexe tehnologice vor fi nominalizate într-o anexa la contractul de licenta;
- conservare, prin grija agentului economic şi cu aprobarea ministerului de resort, la minele şi carierele pentru care, prin hotãrâre a Guvernului, s-a decis încetarea temporarã a activitãţii de exploatare şi conservarea acestora;
- valorificare, prin proceduri legale, conform hotãrârii Guvernului privind închiderea definitiva a minei sau a carierei.
Titularul licenţei de exploatare anulate rãmâne rãspunzãtor de integritatea dependintelor şi anexelor tehnologice ale exploatãrii care trec în proprietatea statului, în limita termenului de 3 luni de la încetarea concesiunii sau a administrãrii, prevãzut la <>art. 27 alin. (4) din Legea minelor nr. 61/1998 .

CAP. 3
Taxe, tarife şi redevenţe miniere

ART. 37
Titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune -permis de prospectiune, licenta de dare în administrare pentru explorare sau pentru exploatare, licenta de concesiune pentru explorare sau pentru exploatare, permis de exploatare - sunt obligaţi la plata cãtre bugetul de stat a taxelor anuale prevãzute la <>art. 30 din Legea minelor nr. 61/1998 , de la data intrãrii în vigoare a acesteia, care vor fi achitate dupã cum urmeazã:
a) pentru primul an de activitate, la data eliberãrii actului de dare în administrare sau în concesiune, proporţional cu numãrul de luni rãmase pana la sfârşitul anului. Pentru titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune, prevãzuţi la <>art. 46 din Legea minelor nr. 61/1998 , primul an de activitate se considera, din punct de vedere al taxarii, anul 1998;
b) pentru urmãtorii ani de activitate, pana la data de 20 decembrie a anului în curs, pentru anul urmãtor.
ART. 38
Taxele prevãzute la <>art. 30 din Legea minelor nr. 61/1998 se aplica la suprafata perimetrelor de prospectiune, de explorare sau de exploatare, înscrisã în actele de dare în administrare sau în concesiune, cu luarea în considerare şi a reducerilor perimetrelor de explorare prevãzute la <>art. 9 alin. (4) din Legea minelor nr. 61/1998 .
ART. 39
Titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune - licenta de dare în administrare pentru exploatare, licenta de concesiune pentru exploatare, permis de exploatare, licenta de explorare prin care se realizeazã produse miniere din exploatare experimentala - sunt supuşi la plata cãtre bugetul de stat a redeventei miniere, conform <>art. 31 din Legea minelor nr. 61/1998 , din ziua începerii realizãrii producţiei, respectiv de la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 61/1998 pentru beneficiarii prevãzuţi la art. 46 din lege.
ART. 40
Baza de calcul a redeventei miniere o constituie valoarea producţiei miniere realizate, stabilitã în conformitate cu preţurile practicate în perioada pentru care se face calculul.
ART. 41
Produsele miniere realizate de cãtre titular, în funcţie de resursa minerala exploatatã, se nominalizeaza în actele de dare în administrare sau în concesiune şi se actualizeazã prin acte adiţionale însuşite de cãtre titular şi de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, ori de câte ori este cazul.
ART. 42
Titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune pentru exploatare, care sunt obligaţi la plata redeventei miniere, au obligaţia sa calculeze şi sa înregistreze în contabilitate, lunar, valoarea produselor miniere şi valoarea redeventei şi sa o achite trimestrial, cu scadenta pana la data de 20 a lunii urmãtoare trimestrului pentru care trebuie plãtitã redeventa.
ART. 43
Obligaţia de plata a redeventei miniere revine şi titularilor de acte de dare în administrare sau în concesiune pentru explorare, care realizeazã producţie miniera prin exploatare experimentala, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme.
Plãtitorii au obligaţia sa depunã un decont trimestrial privind redeventa miniera la organul fiscal de care aparţin, pana la data de 20 a lunii urmãtoare trimestrului pentru care trebuie plãtitã redeventa.
ART. 44
Titularii licenţelor şi ai permiselor de exploatare sunt obligaţi ca, în termen de 15 zile de la data eliberãrii acestor documente, sa depunã la organul fiscal de care aparţin declaraţia de înregistrare ca plãtitori de redevenţe miniere.
ART. 45
Verificarea datelor pe baza cãrora se calculeazã taxele şi redevenţele miniere, precum şi a sumelor acestora şi a scadentelor de plata se face de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale şi de cãtre organele de stat cu atribuţii în domeniul controlului financiar.
ART. 46
Aplicarea taxelor pe activitatea de prospectiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, precum şi a redeventei miniere se face în condiţiile <>art. 30-33 din Legea minelor nr. 61/1998 şi ale prezentelor norme, iar fondurile rezultate se constituie venit la bugetul de stat.
Neplata în termen a taxelor şi redevenţelor miniere se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 33 alin. (2) din Legea minelor nr. 61/1998 .
ART. 47
Nivelul taxelor prevãzute la <>art. 30 alin. (2), (3) şi (4) din Legea minelor nr. 61/1998 va fi reactualizat, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei, conform art. 30 alin. (5) din lege.
ART. 48
Titularii licenţelor beneficiazã de facilitãţile fiscale prevãzute la <>art. 36 din Legea minelor nr. 61/1998 . Echipamentele, instalaţiile şi aparatura prevãzute la art. 36 alin. (1) lit. d) din lege vor fi nominalizate într-o anexa la licenta, avizatã de Ministerul Industriei şi Comerţului.

CAP. 4
Închiderea minelor

ART. 49
Închiderea definitiva a unui zacamant, prevãzutã la <>art. 37 din Legea minelor nr. 61/1998 , se face pe baza instrucţiunilor specifice, emise în comun de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale şi Ministerul Industriei şi Comerţului.
ART. 50
Închiderea temporarã, conform <>art. 37 alin. (3) din Legea minelor nr. 61/1998 , se aproba de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, pe baza instrucţiunilor tehnice privind conţinutul documentaţiilor necesare închiderii.
Instrucţiunile prevãzute la alin. 1 vor cuprinde obligatoriu şi etapa de conservare, în cazul închiderii temporare.

CAP. 5
Resurse minerale şi rezerve

ART. 51
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va emite instrucţiuni tehnice pentru clasificarea resurselor şi rezervelor dupã gradul de certitudine şi criterii economice, precum şi conţinutul-cadru al documentaţiilor de evaluare a resurselor şi de calcul al rezervelor.
Înregistrarea resurselor şi a rezervelor se face de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale pe baza documentaţiei de evaluare verificate, conform <>art. 40 alin. (1) lit. c) din Legea minelor nr. 61/1998 .
Activitãţile miniere de dezvoltare şi de exploatare pe baza de licenta nu pot fi efectuate decât asupra rezervelor înregistrate şi resurselor minerale valorificabile conjunctural.
ART. 52
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale constituie fondul geologic naţional şi fondul naţional de rezerve de substanţe minerale utile, pe baza înregistrãrilor iniţiale şi a evoluţiei anuale a resurselor geologice şi a rezervelor, determinate de activitãţile miniere efectuate, transmise de cãtre titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune.
Modul de constituire şi de urmãrire a evoluţiei fondului naţional de rezerve de substanţe minerale utile, cat şi de comunicare a datelor referitoare la evoluţia acestui fond se stabileşte în conformitate cu instrucţiunile tehnice elaborate de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
ART. 53
Titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune au obligaţia de a transmite Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale actele juridice, documentele, datele şi informaţiile necesare elaborãrii şi completãrii Cãrţii miniere, de a efectua la zi mãsurãtorile topogeodezice necesare şi de a completa hartile şi planurile de situaţie cu lucrãrile executate pe parcursul derulãrii activitãţilor miniere.
ART. 54
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va elabora instrucţiunile tehnice cu privire la conţinutul de detaliu al Cãrţii miniere şi la obligaţiile concrete ale titularilor de acte de dare în administrare sau în concesiune, precum şi cu privire la conţinutul de detaliu al cadastrului minier şi la obligaţiile titularului cu privire la aceasta.
ART. 55
Constatarea epuizarii rezervelor de substanţe minerale utile în vederea încetãrii exploatãrii, în condiţiile legii, se face de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, pe baza inscrierilor din Cartea miniera, la initiativa titularului licenţei de exploatare.
ART. 56
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va emite instrucţiuni tehnice privind conţinutul documentaţiilor necesare pentru încetarea exploatãrii unui zacamant, în vederea închiderii definitive a minei sau a carierei.

CAP. 6
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 57
Instituţiile publice, companiile naţionale miniere şi societãţile comerciale, care, în termenul de 90 de zile prevãzut la <>art. 46 din Legea minelor nr. 61/1998 , nu solicita Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale atribuirea în administrare sau concesionarea obiectivelor la care desfãşoarã lucrãri autorizate, se considera decãzute din drepturi, obiectivele devenind libere pentru concesionare altor persoane juridice romane sau strãine interesate, în condiţiile legii.
Întocmirea documentaţiilor şi obţinerea licenţelor de concesionare directa a perimetrelor de exploatare în condiţiile <>art. 46 alin. (1) din Legea minelor nr. 61/1998 se vor realiza eşalonat, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.
Solicitarea de dare în administrare sau în concesiune, în condiţiile art. 46, va fi însoţitã de fişa noului perimetru solicitat, definit conform <>art. 3 pct. 19 din Legea minelor nr. 61/1998 .
Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va confirma, cu ocazia analizarii solicitãrii de perimetru, pe lângã legalitatea instituirii perimetrului de exploatare, şi eşalonarea prezentãrii documentaţiilor pentru concesionare.
ART. 58
Ministerul Industriei şi Comerţului va gestiona în continuare executarea Programului geologic naţional, finanţat din resurse bugetare. Instituirea perimetrelor de cercetare geologica, precum şi regimul acestora se vor conformã prevederilor <>Legii minelor nr. 61/1998 .
Pana la data intrãrii în vigoare a licenţelor de exploatare şi/sau de explorare, rãmân în vigoare prevederile normelor referitoare la aprobarea/avizarea programelor anuale de exploatare şi/sau de cercetare, în limitele perimetrelor existente.
ART. 59
Bugetele de venituri şi cheltuieli ale companiilor/societãţilor naţionale, precum şi selecţionarea produselor miniere a cãror exploatare se realizeazã cu fonduri de la bugetul de stat, se aproba prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Industriei şi Comerţului, cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi al Ministerului Finanţelor.
ART. 60
Dreptul de preemptiune al statului la achiziţionarea produselor miniere, conform <>art. 29 alin. (1) lit. g) din Legea minelor nr. 61/1998 , poate fi invocat cu respectarea legislaţiei comerciale, preţurile fiind cele stabilite prin licenta de exploatare.
ART. 61
Clasificarea internationala a resurselor şi rezervelor şi constituirea fondului naţional de rezerve conform acestei clasificari se aplica cu caracter experimental pana la data de 31 decembrie 2000. Pana la aceeaşi data, în paralel, se menţin şi evidenta şi miscarea rezervelor, conform clasificarii utilizate pana la data intrãrii în vigoare a <>Legii minelor nr. 61/1998 .
ART. 62
În derularea programului de închidere a unor mine sau a unor cariere, deschise anterior intrãrii în vigoare a <>Legii minelor nr. 61/1998 , în termen de 30 de zile de la prezentarea de cãtre titularul acordului a cererii de încetare a activitãţii, Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va proceda la apel public de oferta pentru concesionarea perimetrelor de exploatare, pentru cei interesaţi.
Dacã în termen de 30 de zile de la data apelului public de oferta nici o persoana juridicã nu îşi exprima interesul, Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale va inainta spre aprobare Guvernului decizia de închidere a minei sau a carierei.
Prevederile alin. 1 şi 2 se aplica numai minelor sau carierelor care se inchid în ansamblul lor şi nu se aplica unor sectoare, zone sau blocuri aflate în legatura cu zone de exploatare.
ART. 63
Instituţiile publice care pot primi licenţe de dare în administrare pentru exploatare pot fi organele administraţiei publice locale, în condiţiile <>Legii minelor nr. 61/1998 .
ART. 64
Sumele încasate în lei şi în valuta, prin perceperea tarifelor prevãzute la <>art. 34 din Legea minelor nr. 61/1998 , se administreazã, se contabilizeaza şi se utilizeazã de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, în regim extrabugetar.
Bugetul de venituri şi cheltuieli privind mijloacele extrabugetare se întocmeşte, în conformitate cu prevederile legale, de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
Disponibilitãţile bãneşti din mijloacele extrabugetare, aflate în cont la finele anului, se reporteazã în anul urmãtor, conform prevederilor <>art. 34 alin. (2) din Legea minelor nr. 61/1998 .
Transferul de tehnologie obţinut de la parteneri strãini se reglementeazã prin licenta de concesiune.
ART. 65
Instrucţiunile tehnice prevãzute la art. 2, 4, 26, 28, 49, 51, 52, 54 şi 56 din prezentele norme se vor elabora cu asistenta instituţiilor publice interesate, se vor emite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016