Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 639 din 17 septembrie 1991  pentru aprobarea unor intelegeri privind schimbul de marfuri si platile intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 639 din 17 septembrie 1991 pentru aprobarea unor intelegeri privind schimbul de marfuri si platile intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 3 octombrie 1991
Guvernul Romaniei hotaraste:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania privind schimbul de marfuri si platile pe perioada 1991-1993 si Protocolul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania privind schimbul de marfuri si platile pentru anul 1991, semnate la Bucuresti la 27 decembrie 1990.

PRIM MINISTRU
PETRE ROMAN

Bucuresti, 17 septembrie 1991.
Nr. 639.

ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii
Populare Socialiste Albania privind schimbul
de marfuri si platile pe perioada 1991-1993

Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania,
animate de dorinta comuna de a dezvolta, consolida si facilita relatiile comerciale dintre cele doua tari pe perioada 1991-1993, pe baza principiilor egalitatii in drepturi si avantajului reciproc,

au convenit urmatoarele:

ART. 1
Schimbul de marfuri, prestarile de servicii si efectuarea platilor reciproce dintre Romania si Republica Populara Socialista Albania, care sunt stabilite in articolele prezentului acord, incepind cu 1 ianuarie 1991, se vor efectua prin conturi de cliring exprimate in dolari S.U.A si in conformitate cu regulile practicate in comertul international si cu legislatia valutara si alte dispozitii in vigoare in cele doua tari.
ART. 2
Ambele parti isi vor acorda reciproc tratamentul clauzei natiunii celei mai favorizate in domeniul vamal si pentru alte taxe, reguli si formalitati in legatura cu exporturile si importurile marfurilor.
Cele de mai sus nu se vor aplica:
a) avantajelor acordate sau care s-ar putea acorda, de catre oricare dintre cele doua parti, tarilor vecine, in scopul facilitarii comertului dintre ele;
b) avantajelor pe care una dintre parti le-ar putea acorda in viitor tarilor participante la o uniune vamala, zona de liber schimb si grupurilor economice regionale.
ART. 3
Ambele parti vor actiona activ, in continuare, pentru dezvoltarea pe o perioada de lunga durata a relatiilor comerciale bilaterale, mentinind permanent echilibrul schimbului de marfuri si al platilor.
ART. 4
Schimburile de marfuri dintre Romania si Republica Populara Socialista Albania, pe perioada 1 ianuarie 1991 pina la 31 decembrie 1993 se vor efectua prin conturile de cliring exprimate in dolari S.U.A., in conformitate cu nomenclatorul de marfuri si cantitatile respective, care se vor stabili prin listele protocoalelor anuale "A" (exportul marfurilor din Romania in Republica Populara Socialista Albania) si "B" (exportul marfurilor din Republica Populara Socialista Albania in Romania), care vor avea caracter indicativ.
ART. 5
In baza acestui acord vor fi incheiate protocoalele anuale privind schimbul de marfuri si platile.
Protocoalele anuale vor fi incheiate cel mai tirziu cu 3 luni inaintea anului in care intra in vigoare protocolul, avind intotdeauna in vedere respectarea echilibrului schimbului de marfuri si al platilor.
ART. 6
Livrarile reciproce de marfuri prevazute la art. 4 din prezentul acord si in protocoalele anuale privind schimburile de marfuri si platile se vor efectua pe baza contractelor separate incheiate intre agentii economici autorizati sa desfasoara activitati de comert exterior in Romania si intreprinderile de comert exterior din Republica Populara Socialista Albania.
Contractele vor fi semnate pe baza protocoalelor anuale privind schimbul de marfuri si platile si vor cuprinde:
a) contingentele marfurilor din listele "A" si "B", pentru care economiile nationale din ambele tari au interes prioritar;
b) marfurile cerute si oferite reciproc, pentru care sunt interesati subiectii economici din cele doua tari, autorizati sa desfasoare activitati de comert exterior;
c) tranzactii de barter si alte schimburi comerciale care se vor conveni intre subiectii autorizati sa desfasoare activitati de comert exterior in cele doua tari.
ART. 7
Platile reciproce pentru contractele ce se vor realiza in conformitate cu art. 6 al acestui acord vor fi efectuate, dupa cum urmeaza:
a) pentru livrarile de marfuri conform art. 6 lit. a) precum si pentru prestarile de servicii respective se vor efectua prin conturi de cliring exprimate in dolari S.U.A.;
b) pentru livrarile de marfuri conform art. 6 lit. b), precum si pentru prestarile de servicii respective se vor efectua prin conturi de cliring separate exprimate in dolari S.U.A.;
c) pentru livrarile de marfuri conform art. 6 lit. c), precum si pentru prestarile de servicii respective se vor efectua prin conturi de cliring separate exprimate in dolari S.U.A.
ART. 8
Preturile marfurilor si prestarilor de servicii care fac obiectul schimburilor dintre cele doua tari in cadrul acestui acord vor fi stabilite in dolari S.U.A prin contractele ce se vor incheia de subiectii economici autorizati sa desfasoare activitati de comert exterior, pe baza preturilor pietelor mondiale principale pentru aceeasi marfa comparabila din punct de vedere tehnic si calitativ.
ART. 9
Marfurile care vor fi livrate in cadrul acestui acord vor putea fi reexportate intr-o terta tara numai cu acordul scris al vinzatorului.
ART. 10
Platile pentru marfurile care se vor livra in cadrul prezentului acord si celelalte plati, care au legatura cu livrarea marfurilor, se vor efectua prin conturi de cliring exprimate in dolari S.U.A., in Romania de catre Banca Romana de Comert Exterior si in Republica Populara Socialista Albania de catre Banca Statului Albanez.
Ambele banci, in fiecare an, in perioada de valabilitate a prezentului acord, isi vor deschide reciproc conturi de cliring exprimate in dolari S.U.A conform art. 7 lit. a), b) si c), nepurtatoare de dobinzi pina la limita creditului tehnic de 2,7 milioane dolari, fara speze si comisioane.
Pentru partea ce depaseste limita creditului tehnic de 2,7 milioane dolari S.U.A se va aplica o dobinda de 3% pe an, calculata pe perioada de depasire, si se va plati de partea debitoare, partii creditoare, in luna ianuarie a anului viitor, trecind-o in contul de cliring exprimat in dolari S.U.A cu data valutara 31 decembrie a anului respectiv.
Cele doua banci vor efectua platile fara a lua in considerare soldul conturilor de cliring exprimate in dolari S.U.A la data respectiva.
Soldul conturilor de cliring exprimate in dolari S.U.A., care va rezulta la sfirsitul fiecarui an, va fi pus de acord de catre cele doua banci pina la 28 februarie al anului viitor, dupa inregistrarea operatiunilor efectuate de ele pina la 31 decembrie.
Soldul care va rezulta la 31 decembrie al anului respectiv si confirmat dupa incheierea operatiunilor de catre bancile din ambele tari va fi tinut in conturi separate si se va lichida de catre partea debitoare pina la 30 iunie al anului curent prin livrari de marfuri din contractele nerealizate pina la 31 decembrie al anului trecut si prin alte marfuri suplimentare convenite intre cele doua tari.
Asupra acestui sold va fi calculata o dobinda anuala de 3% pentru perioada de la 1 ianuarie pina la 31 martie si de 6% pentru perioada de la 31 martie pina la 30 iunie.
Soldul ramas la 30 iunie va trece in contul de cliring al anului curent.
ART. 11
Platile necomerciale reciproce vor fi efectuate conform unui acord separat, care se va incheia intre ministerele de finante ale celor doua tari, in termen de pina la 60 de zile de la data semnarii prezentului acord.
ART. 12
Soldul conturilor de cliring exprimate in dolari S.U.A., care va rezulta la sfirsitul perioadei de valabilitate a acestui acord, va fi lichidat de partea debitoare prin livrari de marfuri pina la 30 iunie 1994, in conturile prevazute in prezentul acord.
Cele doua parti se vor intilni si vor conveni masurile corespunzatoare de lichidare a soldului ramas la 30 iunie 1994.
ART. 13
Banca Romana de Comert Exterior si Banca Statului Albanez se vor intelege si vor semna un aranjament bancar asupra modalitatilor tehnice de efectuare a platilor si a altor operatiuni bancar, in termen de pina la 60 de zile de la data semnarii prezentului acord.
ART. 14
Reprezentatii celor doua ministere de comert exterior se vor intilni, alternativ, la Tirana si la Bucuresti pentru a examina realizarea prezentului acord, a indeplinirii prevederilor protocolului comercial pe anul respectiv si luarea masurilor necesare.
ART. 15
Subiectii economici din cele doua tari, la semnarea contractelor, pot apela la "Regulile privind livrarile de marfuri si platile intre intreprinderile de comert exterior din Republica Socialista Romania si intreprinderile de comert exterior din Republica Populara Socialista Albania" din 5 decembrie 1985, in cazul in care nu convin alte forme si prevederile acestor reguli sunt in interesul lor.
ART. 16
Prezentul acord va intra in vigoare dupa aprobarea lui de catre organele competente ale fiecarei tari, la data la care partile isi vor notifica una alteia, pe cale diplomatica, aceasta aprobare si va fi valabil de la 1 ianuarie 1991 pina la 31 decembrie 1993.
Dispozitiile prezentului acord vor fi valabile, si dupa 31 decembrie 1993, pentru contractele incheiate in cadrul acestuia, dar neexecutate pina la expirarea valabilitatii lui.
Intocmit si semnat la Bucuresti, la data de 27 decembrie 1990, in doua exemplare originale, fiecare in limba romana si in limba albaneza, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul Romaniei
Constantin Fota

Pentru Guvernul Republicii
Populare Socialiste Albania
Shane Korbeci


PROTOCOL
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii
Populare Socialiste Albania privind schimbul
de marfuri si platile pentru anul 1991

Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania, pe baza Acordului privind schimbul de marfuri si platile pe perioada 1991-1993, semnat la Bucuresti la 27 decembrie 1990,

au convenit urmatoarele:

ART. 1
Schimburile de marfuri intre Romania si Republica Populara Socialista Albania pe perioada 1 ianuarie 1991 pina la 31 decembrie 1991 se vor efectua conform listelor "A/1991" (exportul marfurilor din Romania in Republica Populara Socialista Albania) si "B/1991" (exportul marfurilor din Republica Populara Socialista Albania in Romania) in conformitate cu art. 4 din Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania privind schimbul de marfuri si platile pe perioada 1991-1993, semnat la Bucuresti la 27 decembrie 1990, anexe la prezentul protocol si care fac parte integranta din acesta.
ART. 2
Livrarile reciproce de marfuri prevazute la art. 1 al prezentului protocol se vor efectua pe baza contractelor incheiate intre agentii economici autorizati sa desfasoare activitati de comert exterior in Romania si intreprinderile de comert exterior din Republica Populara Socialista Albania.
De asemenea, subiectii economici autorizati sa desfasoare activitati de comert exterior din cele doua tari pot incheia contracte pentru livrarile de marfuri care nu sunt cuprinse in listele de marfuri "A/1991" si "B/1991" in conformitate cu art. 6 al acordului mai sus mentionat.
Contractele se pot incheia pentru perioade mai mari de un an in cazul in care acesta este ceruta de natura si specificul marfurilor.
ART. 3
Preturile marfurilor care vor face obiectul schimburilor dintre cele doua tari, in anul 1991, se vor stabili in dolari S.U.A., in contractele care se vor semna de subiectii economici autorizati sa desfasoare activitati de comert exterior, pe baza preturilor de pe pietele mondiale principale pentru aceeasi marfa comparabila din punct de vedere tehnic si calitativ.
ART. 4
Platile pentru livrarile de marfuri si alte plati ce se vor realiza in cadrul prezentului protocol vor fi efectuate de catre Banca Romana de Comert Exterior si Banca Statului Albanez pe baza Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Socialiste Albania privind schimbul de marfuri si platile pe perioada 1991-1993, semnat la Bucuresti la 27 decembrie 1990.
ART. 5
Pentru alte probleme care nu sunt mentionate in acest protocol se aplica prevederile Acordului dintre Guvernul Romaniei si guvernul Republicii Populare Socialiste Albania privind schimbul de marfuri si platile pe perioada 1991-1993, semnat la Bucuresti la 27 decembrie 1990.
ART. 6
Prezentul protocol va intra in vigoare dupa aprobarea lui de catre organele competente ale fiecarei tari, la data la care partile isi vor notifica una alteia, pe cale diplomatica, aceasta aprobare si va fi valabil de la 1 ianuarie 1991 pina la 31 decembrie 1991.
Dispozitiile prezentului protocol vor fi valabile si dupa 31 decembrie 1991 pentru contractele incheiate in baza acestuia, dar care nu au fost realizate pina la 31 decembrie 1991.
Intocmit si semnat la Bucuresti, la 27 decembrie 1990, in doua exemplare originale, fiecare in limba romana si in limba albaneza, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul Romaniei
Constantin Fota

Pentru Guvernul Republicii
Populare Socialiste Albania
Shane Korbeci


LISTA "A/1991"
a marfurilor de export din Romania in Republica
Populara Socialista Albania



──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea marfii UM Cantitate sau
crt. valoare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tabla din otel tone 1.500
2. Otel beton tone 2.000
3. Profile din otel tone 1.400
4. Cabluri din otel tone 1.500
5. Tevi din otel tone 6.000
6. Tevi extractie tone 1.350
7. Burlane detubaj tone 3.500
8. Tije de pompare mii $ 800
9. Anvelope mii garn. 15
10. Furtunuri din cauciuc mii $ 300
11. Carbid tone 400
12. Clorura de calciu tone 60
13. Bicromat de sodiu tone 210
14. Lindan tone 25
15. Formaldehida tone 1.000
16. Dioctilftalat tone 200
17. Tetraclorura de carbon tone 26
18. Percloretilena tone 40
19. Fenol tehnic tone 100
20. Bicarbonat de sodiu tone 300
21. Folie de polietilena tone 500
22. Silicagel tone 2
23. Fibre poliester tip bumbac tone 500
24. Fibre poliamidice tone 90
25. Fibre acrilice tone 60
26. Fire pentru perdele tone 19
27. Medicamente mii $ 300
28. Uleiuri minerale tone 600
29. Hirtie de scris si ambalaj tone 250
30. Carton duplex tone 100
31. Carton velin tone 450
32. Saci hirtie mii buc. 500
──────────────────────────────────────────────────────────────────────




LISTA "B/1991"
a marfurilor de export din Republica Populara
Socialista Albania in Romania


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea marfii UM Cantitate
crt. sau valoare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Minereu de crom 42% mii tone 12
2. Concentrat de crom mii tone 11
3. Ferocrom tone 2.000
4. Energie electrica mil.KWh 100
5. Carbune energetic mii tone 300
6. Bitum de petrol tone 1.000
7. Sulf tone 1.000
8. Sirma de cupru de 7,2 mm tone 200
9. Sirma si conductori din cupru mii $ 2.000
10. Conductori emailati din cupru mii $ 1.300
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016