Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 637 din 29 aprilie 2004  privind functionarea si atributiile Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 637 din 29 aprilie 2004 privind functionarea si atributiile Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 417 din 11 mai 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 40 alin. (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
În subordinea Ministerului Justiţiei se înfiinţeazã, ca structurã specializatã cu personalitate juridicã, Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie, prin reorganizarea Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie, care se desfiinţeazã.
ART. 2
Activitatea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie se desfãşoarã în conformitate cu prevederile Constituţiei României, Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, Ansamblului de reguli minime pentru tratamentul deţinuţilor, Convenţiei împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, altor obligaţii asumate de România în tratate sau convenţii internaţionale referitoare la acest domeniu, ale <>Legii nr. 51/1991 privind siguranţa naţionalã a României, <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate şi ale <>Legii nr. 682/2002 privind protecţia martorilor, precum şi ale hotãrârilor Guvernului date în aplicarea acestei legislaţii.
ART. 3
(1) Structura organizatoricã a Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie se stabileşte prin regulamentul de organizare şi funcţionare a acesteia, aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, cu avizul prealabil al Consiliului Suprem de Apãrare a Ţãrii.
(2) Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie este condusã de un director general, ajutat de 3 directori generali adjuncţi. Activitatea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie se desfãşoarã sub directa coordonare a ministrului justiţiei şi este controlatã de comisiile de specialitate ale Parlamentului României.
(3) Activitatea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie este finanţatã integral din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei, directorul general fiind ordonator terţiar de credite.
(4) În exercitarea atribuţiilor sale directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie emite ordine.
ART. 4
Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie desfãşoarã activitãţi de obţinere, verificare, prelucrare, stocare şi valorificare a informaţiilor în domeniul siguranţei naţionale, corespunzãtoare Direcţiei Generale a Penitenciarelor, Regiei Autonome "Multiproduct", unitãţilor şi întreprinderilor subordonate acestora, îndeplinind urmãtoarele atribuţii principale:
a) cunoaşterea, prevenirea şi înlãturarea ameninţãrilor la adresa siguranţei naţionale, a faptelor sau evenimentelor cu consecinţe periculoase în rândul efectivelor de deţinuţi, precum şi a oricãror situaţii sau împrejurãri din care pot rezulta asemenea pericole;
b) indentificarea persoanelor aflate în detenţie (arestaţi preventiv sau condamnaţi) care au avut legãturi cu organizaţii sau grupãri teroriste, preluarea sub control a canalelor de legãturã pe care acestea şi le creeazã cu exteriorul, în situaţiile în care existã indicii cã întreţin în continuare contacte cu structuri extremist-teroriste ori cu persoane implicate în trafic cu arme, droguri şi fiinţe umane;
c) identificarea persoanelor aflate în detenţie care intenţioneazã organizarea unor acţiuni violente în penitenciare sau îndreptate împotriva personalului administraţiei penitenciare, precum şi a magistraţilor, cadrelor de poliţie ori a altor persoane aflate în diverse împrejurãri în mediul penitenciar; prevenirea faptelor sau împrejurãrilor ce pot constitui premise la producerea unor evenimente de natura celor prevãzute;
d) prevenirea oricãror acţiuni de destabilizare a mediului penitenciar;
e) conlucrarea cu instituţiile abilitate în realizarea acţiunilor de protejare a persoanelor incluse în Programul de protecţie a martorilor, care se aflã în stare de arest preventiv sau executã o pedeapsã privativã de libertate;
f) protecţia contrainformativã a personalului din Direcţia Generalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate faţã de orice acţiuni care urmãresc angrenarea acestuia în fapte ce constituie ameninţãri la adresa siguranţei naţionale ori în sãvârşirea de infracţiuni sau fapte antisociale;
g) prevenirea şi contracararea, împreunã cu factorii abilitaţi, a faptelor, situaţiilor şi împrejurãrilor de nerespectare de cãtre personalul Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi al unitãţilor subordonate a actelor normative care reglementeazã activitatea profesionalã şi conduita acestora, a fenomenelor ce pot favoriza ori genera evenimente grave, a actelor de corupţie sau a altor fapte şi manifestãri ce constituie încãlcãri ale legii.
ART. 5
Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie, potrivit <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, asigurã controlul respectãrii şi aplicãrii acestor reglementãri în Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi structurile coordonate ori subordonate acestora, precum şi la instanţele judecãtoreşti, în locurile unde se lucreazã cu informaţii clasificate. În acest scop, Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
a) verificã şi avizeazã personalul din instituţiile menţionate anterior în vederea eliberãrii, potrivit legii, a certificatelor/autorizaţiilor de acces la informaţii clasificate;
b) asigurã instruirea periodicã a persoanelor care au acces la informaţii clasificate;
c) întreprinde mãsuri complexe în vederea verificãrii, în condiţiile legii, de fiecare datã când situaţia o impune, persoanelor titulare de certificate de securitate şi de autorizaţii de acces la informaţii clasificate;
d) asigurã împreunã cu celelalte structuri specializate ale statului aplicarea mãsurilor prevãzute de lege pentru verificarea, coordonarea şi controlul respectãrii normelor şi regulilor privind evidenţa, întocmirea, multiplicarea, pãstrarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea documentelor clasificate;
e) întreprinde mãsuri specifice de prevenire şi contracarare a scurgerii de informaţii clasificate, în condiţiile legii.
ART. 6
(1) Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie coopereazã şi conlucreazã cu celelalte structuri de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, pe bazã de protocoale.
(2) Informaţiile obţinute în mod accidental, care privesc aspecte ce fac obiectul de activitate al altor instituţii şi structuri specializate ale statului, vor fi comunicate de îndatã acestora şi, dupã caz, beneficiarilor prevãzuţi de lege.
(3) La solicitarea Ministerului Public, Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie executã acţiuni operative în sprijinul investigãrii şi documentãrii unor dosare de urmãrire penalã.
ART. 7
(1) Personalul Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie este format din cadre militare în activitate şi salariaţi civili, care îndeplinesc atribuţii operative şi administrative.
(2) Cadrele militare din Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie au toate drepturile şi obligaţiile prevãzute, pentru militarii forţelor armate, de reglementãrile legale, statutele şi regulamentele militare.
(3) Echivalarea funcţiilor militare îndeplinite şi a vechimii în aceste funcţii cu funcţii civile şi stagii în aceste funcţii se face potrivit legii.
(4) Pentru salariaţii civili se aplicã prevederile <>Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, ale celorlalte acte normative din domeniul muncii şi protecţiei sociale, precum şi ale celorlalte reglementãri aplicabile personalului din instituţiile publice.
(5) Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie organizeazã instruirea şi perfecţionarea pregãtirii cadrelor militare active, precum şi a salariaţilor civili, în cadrul unui sistem propriu, iar pe bazã de protocol, prin unitãţi de învãţãmânt din cadrul instituţiilor militare de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã şi învãţãmântul universitar ori, dupã caz, postuniversitar.
(6) Regulamentul privind descrierea şi portul uniformei militare se aprobã prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 8
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 736/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 7 iulie 2003, cu modificãrile ulterioare, referitoare la Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie se modificã în mod corespunzãtor.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul justiţiei,
Cristian Diaconescu

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru

Bucureşti, 29 aprilie 2004.
Nr. 637.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016