Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 627 din 29 iunie 2005  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 235/2005 privind aprobarea pentru anul 2005 a listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 627 din 29 iunie 2005 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 235/2005 privind aprobarea pentru anul 2005 a listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 621 din 18 iulie 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 235/2005 privind aprobarea pentru anul 2005 a listei cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiazã asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 4 aprilie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (2) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru persoanele prevãzute în legi speciale, care beneficiazã de gratuitate suportatã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în condiţiile legii, procentul de compensare a medicamentelor corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale prevãzute în sublistele A, B şi C este de 100% din preţul de referinţã."
2. Dupã alineatul (3) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul medicamentelor imunosupresoare prevãzute în sublista C la poziţia G25 «Stãri posttransplant», procentul de compensare este de 100% din preţul de vânzare cu amãnuntul."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente, cu şi fãrã contribuţie personalã, cu urmãtoarele restricţii:
a) pentru sublista A - o singurã prescripţie lunar, cu maximum 4 medicamente;
b) pentru sublista B - o singurã prescripţie lunar, cu maximum 3 medicamente cu valoarea totalã calculatã la preţul de vânzare cu amãnuntul de maximum 300 lei (RON), cu excepţia medicamentelor prevãzute în aceastã sublistã, notate cu @, care pot fi înscrise pe o singurã prescripţie cu valoarea maximã a tratamentului pe o lunã mai mare de 300 lei (RON);
-------
Semnul @ - în Monitorul Oficial este sub forma unui romb format din 4 romburi pline.

c) pentru sublista C - pe fiecare cod de boalã, o singurã prescripţie lunar, cu maximum 3 medicamente.
(2) Un medic nu poate recomanda altui medic, prin scrisoare medicalã, prescrierea unor medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã pentru un asigurat, în luna în care el însuşi i-a emis asiguratului o astfel de prescripţie.
(3) Prin excepţie, în cazul medicamentelor stupefiante se pot emite pentru acelaşi asigurat douã sau trei prescripţii cu timbru sec, cuprinzând tratamentul necesar pentru 15, respectiv 10 zile, conform reglementãrilor specifice în vigoare.
(4) Pentru persoanele prevãzute în legile speciale, care beneficiazã de gratuitate suportatã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în condiţiile legii, casele de asigurãri de sãnãtate suportã integral contravaloarea medicamentelor cu preţul cel mai mic corespunzãtoare fiecãrei denumiri comune internaţionale (DCI) cuprinse în sublistele A, B şi C, pentru aceeaşi concentraţie şi formã farmaceuticã în condiţiile alin. (1)-(3).
(5) Pe acelaşi formular de prescripţie se pot înscrie medicamente din subliste diferite, farmaciile întocmind borderouri distincte pentru fiecare sublistã.
(6) În cazul în care preţul de vânzare cu amãnuntul al medicamentelor de pe sublista B depãşeşte limitele prevãzute la alin. (1) lit. b), diferenţa va fi suportatã integral de asigurat."
4. Alineatul (1) al articolului 3^1 se abrogã.
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Furnizorilor de servicii medicale din asistenţa medicalã primarã, asistenţa medicalã ambulatorie de specialitate şi din asistenţa medicalã spitaliceascã, care elibereazã în aceeaşi lunã mai mult de o prescripţie din aceeaşi sublistã, pentru acelaşi asigurat şi aceeaşi boalã cronicã, li se diminueazã veniturile realizate ca urmare a contractului de furnizare de servicii medicale, încheiat cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate, prin reţinerea sumei de 1.000 lei (RON). Sumele reţinute se vor folosi la reîntregirea fondurilor aferente domeniilor de asistenţã medicalã în care funcţioneazã furnizorul respectiv.
(2) Constatarea faptei prevãzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunii se fac de cãtre persoane împuternicite de casele de asigurãri sociale de sãnãtate cu care furnizorul se aflã în relaţii contractuale."
6. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Medicii prescriu medicamentele din sublista A, B sau C sub forma denumirii comune internaţionale, cu excepţia cazurilor justificate medical în fişa medicalã a pacientului.
(2) La solicitarea pacientului, farmacistul îl informeazã asupra preţurilor medicamentelor disponibile în cadrul denumirii comune internaţionale prescrise.
(3) Ministerul Sãnãtãţii aprobã protocoalele terapeutice pentru prescrierea de medicamente din sublista B sau C, elaborate de Colegiul Medicilor din România în condiţiile legii.
(4) Prin ordin al ministrului sãnãtãţii pot fi desemnate unele medicamente din sublista B sau C pentru a cãror eliberare este necesarã aprobarea prealabilã a Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, pe baza unor metodologii şi criterii care vor fi aprobate prin acelaşi ordin al ministrului sãnãtãţii."
7. Dupã articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - (1) Sunt incluse în lista denumirilor comerciale corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale (DCI) din lista cu medicamente de care beneficiazã asiguraţii cu sau fãrã contribuţie personalã numai medicamentele cu studii de bioechivalenţã, cu excepţia situaţiilor în care DCI-ul respectiv nu este inclus pe lista DCI-urilor care necesitã studii de bioechivalenţã conform normelor în vigoare şi a situaţiilor în care pentru un anumit DCI nu existã medicamente care deţin astfel de studii.
(2) Criteriile prevãzute la alin. (1) se aplicã şi în cazul medicamentelor prescrise pentru tratamentul afecţiunilor persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi g) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
8. Poziţia 5 din sublista B "Medicamente cu nivel de compensare 50% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"5. A02B PANTOPRAZOLUM"
9. Poziţia 76 din sublista B "Medicamente cu nivel de compensare 50% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"76. G03G FOLLITROPINUM* (alfa şi beta) @, în condiţiile aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii."
-------
Semnul @ - în Monitorul Oficial este sub forma unui romb format din 4 romburi pline.

10. Poziţiile 113 şi 114 din sublista B "Medicamente cu nivel de compensare 50% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"113. N05B BROMAZEPAMUM*
114. N05B MEDAZEPAMUM*"
11. Asteriscul de la secţiunea G8 "Cirozã hepaticã" din sublista C "Medicamente cu nivel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"*) La indicaţia specialistului gastroenterolog sau infecţionist, în aceleaşi condiţii ca la G5 «Hepatitele cronice de etiologie viralã (cu HBV, HCV), cu probe biologice de activitate, markeri de replicare viralã, criterii histologice şi vârsta sub 65 ani, fiind necesarã îndeplinirea tuturor criteriilor enunţate»; se vor prescrie cu aprobarea comisiei centrale a Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate."
12. Precizarea de la secţiunea G13 "Boala Parkinson" din sublista C "Medicamente cu nivel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"Se vor prescrie de cãtre sau la indicaţia specialistului neurolog, iar produsele corespunzãtoare DCI-urilor marcate cu *, cu aprobarea comisiilor teritoriale."
13. Precizarea de la secţiunea G16 "Boli psihice (schizofrenie, tulburãri schizotipale şi delirante, tulburãri afective majore, tulburãri psihotice acute)" din sublista C "Medicamente cu nivel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"Se vor prescrie de cãtre sau la indicaţia specialistului psihiatru."
14. Precizarea de la secţiunea G17 "Demenţe (degenerative, vasculare, mixte)" din sublista C "Medicamente cu niel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"Se vor prescrie de cãtre sau la indicaţia specialistului neurolog sau psihiatru."
15. Primul asterisc de la secţiunea G19 "Poliartrita reumatoidã şi artropatia psoriazicã" din sublista C "Medicamente cu nivel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"*) La indicaţia specialistului reumatolog, internist sau a specialistului în medicinã fizicã şi recuperare medicalã în cazurile fãrã rãspuns la terapia clasicã."
16. Poziţia 132 (nr. crt. 7) din cadrul secţiunii G25 "Stãri posttransplant" din sublista C "Medicamente cu nivel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"132. 7. J05AB14 Valganciclovirum"
17. Precizarea de la secţiunea G25 "Stãri post-transplant" din sublista C "Medicamente cu nivel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"Se vor prescrie la recomandarea centrului care a efectuat transplantul."
18. Titlul secţiunii G31 din sublista C "Medicamente cu nivel de compensare 100% din preţul de referinţã" se modificã dupã cum urmeazã:
"G.31. Boli venerice (sifilis, gonoree, infecţia cu Chlamidia)".
ART. II
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia pct. 2 al art. I, care intrã în vigoare de la data publicãrii, şi a alin. (5) al art. 3 de la pct. 3 al art. I, care intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Cintezã

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Cristian Vlãdescu

Bucureşti, 29 iunie 2005.
Nr. 627.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016