Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 625 din 6 iulie 2001  pentru aprobarea procedurilor de autorizare a functionarii comerciantilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 625 din 6 iulie 2001 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a functionarii comerciantilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 383 din 13 iulie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitãţi administrative pentru înregistrarea şi autorizarea functionarii comercianţilor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba procedurile de autorizare a functionarii comercianţilor, cuprinzând condiţiile pentru eliberarea avizelor, autorizaţiilor şi/sau acordurilor prevãzute la <>art. 3 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitãţi administrative pentru înregistrarea şi autorizarea functionarii comercianţilor, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acestora, precum şi cuantumul taxelor aferente, prevãzute în anexele nr. 1-5 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul sãnãtãţii
şi familiei,
Daniela Bartos

Ministrul apelor
şi protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie

Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

p. Ministru de interne,
Alexandru Farcas,
secretar de stat

Ministrul pentru
întreprinderile
mici şi mijlocii şi cooperatie,
Silvia Ciornei


ANEXA 1

PROCEDURA
de autorizare a functionarii comercianţilor din punct de
vedere al prevenirii şi stingerii incendiilor

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta procedura reglementeazã condiţiile de solicitare şi de emitere a avizului şi/sau autorizaţiei pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, denumite în continuare aviz, respectiv autorizaţie, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acestora, precum şi cuantumul tarifelor aferente, în vederea autorizãrii functionarii comercianţilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 .
(2) Avizul/autorizaţia reprezintã documentul care conditioneaza funcţionarea comercianţilor de respectarea legislaţiei privind prevenirea şi stingerea incendiilor.
(3) Eliberarea avizului/autorizaţiei în urma evaluãrii sediului social şi a activitãţilor desfãşurate în acesta da dreptul comerciantului sa funcţioneze şi sa desfãşoare activitãţile pentru care a fost autorizat.
(4) Neeliberarea avizului/autorizaţiei atrage neeliberarea certificatului de înregistrare.
ART. 2
În cazul în care la sediul social al comerciantului nu se desfãşoarã activitãţi supuse procedurii de avizare/autorizare pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, nu este necesarã eliberarea avizului/autorizaţiei în aceasta etapa.
ART. 3
Avizul/autorizaţia se elibereazã de autoritãţile competente în a cãror raza teritorialã se afla sediul social al comerciantului, respectiv de cãtre brigazile/grupurile de pompieri militari, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale.
ART. 4
Brigazile/grupurile de pompieri militari au urmãtoarele obligaţii:
a) sa delege la Biroul unic unul sau mai mulţi reprezentanţi cu drept de semnatura, în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ;
b) sa evalueze sediul social şi activitãţile desfãşurate în acesta şi sa transmitã reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa conţinã rezultatul evaluãrii, în termen de maximum 10 zile de la data pronunţãrii încheierii judecãtorului delegat.

CAP. 2
Obligaţiile solicitantului

ART. 5
(1) În vederea obţinerii avizului/autorizaţiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare tip, în care va mentiona datele de identificare a sediului social şi activitãţile care se desfãşoarã la sediu, codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN.
(2) Anexate la cererea de înregistrare, conform opisului de documente necesare autorizãrii, se vor depune, dupã caz:
a) avizul sau autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, însoţit de documentaţia avizatã spre neschimbare, pentru cazurile în care aceste documente au fost obţinute anterior solicitãrii de înregistrare şi autorizare a functionarii;
b) dovada privind depunerea documentaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor la brigazile/grupurile de pompieri militari teritoriale, pentru cazurile în care aceasta s-a fãcut anterior solicitãrii de înregistrare şi autorizare a functionarii;
c) documentaţia tehnica, reprezentând piese scrise sau desenate din proiectul de execuţie a construcţiei sau cartea construcţiei, cuprinzând mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor şi verificarea cerintei de calitate "siguranta la foc" pentru cazurile în care sediul social sau activitatea principala declarata se încadreazã în prevederile legale privind avizarea/autorizarea;
d) schita spaţiului, cu cote şi nominalizarea destinaţiilor, însoţitã de descrierea succintã a amplasarii, caracteristicilor constructive şi de mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor adoptate, pentru cazurile care nu se încadreazã în prevederile legale în vigoare privind avizarea/autorizarea;
e) dovada îndeplinirii mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor pentru cazurile în care avizul/autorizaţia au fost restrase anterior solicitãrii de înregistrare şi autorizare a functionarii;
f) dovada privind achitarea tarifului aferent autorizãrii.

CAP. 3
Procedura de autorizare a functionarii comercianţilor

1. Atribuţiile reprezentantului brigazii/grupului de pompieri militari delegat la Biroul unic

ART. 6
Reprezentantul brigazii/grupului de pompieri militari delegat la Biroul unic are urmãtoarele obligaţii, cu respectarea termenelor stabilite prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 :
a) sa verifice dosarul pentru obţinerea avizului, respectiv autorizaţiei, cuprinzând documentele prevãzute la art. 5 alin. (2), şi sa îl transmitã de îndatã brigazii/grupului de pompieri militari (cu borderou);
b) sa verifice încadrarea corecta a fiecãrei solicitãri în cuantumul tarifelor aferente avizãrii/autorizãrii;
c) sa comunice brigazii/grupului de pompieri militari, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeascã referatul cu privire la eliberarea avizului/autorizaţiei solicitate sau, dupã caz, respingerea solicitãrii;
d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al brigazii/grupului de pompieri militari la sediile supuse autorizãrii;
e) sa completeze şi sa semneze anexa la certificatul de înregistrare, pe baza concluziilor cuprinse în referatul primit sau, dupã caz, sa asigure informarea în scris a solicitantului cu privire la neconformitãţile constatate şi la actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite.
2. Evaluarea sediilor şi/sau a activitãţilor pentru care se solicita autorizarea
ART. 7
(1) Brigazile/grupurile de pompieri militari, prin personalul de specialitate, verifica condiţiile de funcţionare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor.
(2) Brigazile/grupurile de pompieri militari întocmesc referatul cuprinzând concluziile evaluãrii, propunand clar una dintre variantele prevãzute la <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ; în situaţia în care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizaţiei.
(3) Conducãtorul brigazii/grupului de pompieri militari sau persoana imputernicita de acesta, dupã caz, va semna referatul şi îl va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAP. 4
Perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a avizului/autorizaţiei, precum şi cuantumul tarifelor aferente

ART. 8
Avizul/autorizaţia se elibereazã şi sunt valabile numai însoţite de documentaţia vizata spre neschimbare care a stat la baza evaluãrii.
ART. 9
Avizul/autorizaţia îşi pãstreazã valabilitatea pe toatã durata respectãrii condiţiilor care au stat la baza emiterii lor.
ART. 10
(1) Avizul/autorizaţia se retrag de cãtre brigazile/grupurile de pompieri militari în cazul în care comerciantul nu mai îndeplineşte condiţiile de funcţionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzãtoare din anexa la certificatul de înregistrare.
(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza unui procesverbal întocmit de brigazile şi grupurile de pompieri militari cu o motivatie temeinica privind neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.
ART. 11
(1) Avizul/autorizaţia se reinnoiesc, prin parcurgerea prezentei proceduri, dacã se modifica activitatea, construcţia sau mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, dacã se schimba proprietarul sau dacã acest lucru este impus în mod expres prin lege.
(2) În cazul în care proprietarul se schimba fãrã a se modifica condiţiile care au stat la baza emiterii lor, avizul/autorizaţia se reînnoieşte fãrã parcurgerea etapelor prezentei proceduri, urmând a se preschimba numai formularul acestora.
ART. 12
Pentru eliberarea avizului/autorizaţiei privind prevenirea şi stingerea incendiilor se percepe un tarif de 500.000 lei.
ART. 13
Brigazile/grupurile de pompieri militari asigura arhivarea documentaţiei specifice, prevãzutã la art. 5 alin. (2), care a stat la baza eliberãrii avizului/autorizaţiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor şi reautorizarilor.
ART. 14
Camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare şi a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizaţiei, respectiv la reautorizare.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 15
Prevederile prezentei proceduri se aplica în mod corespunzãtor şi pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor şi celorlalte sedii secundare - agenţii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decât sediul social, prin Biroul unic din judeţul unde acestea sunt amplasate.

ANEXA 2


PROCEDURA
de avizare/autorizare sanitarã a functionarii comercianţilor

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta procedura reglementeazã condiţiile de solicitare şi de emitere a avizului şi/sau autorizaţiei sanitare, denumite în continuare aviz, respectiv autorizaţie, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acestora, precum şi cuantumul tarifelor aferente, în vederea autorizãrii functionarii comercianţilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 .
(2) Avizul/autorizaţia reprezintã documentul care conditioneaza funcţionarea comercianţilor de respectarea legislaţiei sanitare.
(3) Eliberarea avizului/autorizaţiei în urma evaluãrii sediului social şi a activitãţilor desfãşurate în acesta da dreptul comerciantului sa funcţioneze şi sa desfãşoare activitãţile pentru care a fost avizat/autorizat.
(4) Neeliberarea avizului/autorizaţiei atrage neeliberarea certificatului de înregistrare.
ART. 2
(1) Avizarea sanitarã şi autorizarea sanitarã în vederea functionarii comercianţilor reprezintã acte de analiza şi de investigatie sanitarã care conditioneaza din punct de vedere tehnic şi juridic amplasarea, construcţia, amenajarea, punerea în funcţiune şi desfãşurarea activitãţilor la sediul social al comercianţilor.
(2) Avizul sanitar şi autorizaţia sanitarã se emit în baza <>Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sãnãtate publica, cu respectarea atribuţiilor din competenta direcţiilor de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(3) Avizul sanitar se emite înainte de amplasarea, construcţia sau amenajarea sediului social, iar autorizaţia sanitarã se emite înainte de punerea în funcţiune, scopul lor fiind prevenirea apariţiei oricãror situaţii care ar putea pune în pericol sãnãtatea publica.
(4) Avizul sanitar şi autorizaţia sanitarã fiind acte de analiza şi investigatie sanitarã vor fi emise numai în situaţia în care sediul social şi/sau activitãţile care urmeazã sa fie avizate sau autorizate se încadreazã în dispoziţiile legale în vigoare.
(5) Avizul/autorizaţia se elibereazã de autoritãţile competente în a cãror raza teritorialã se afla sediul social al comerciantului, respectiv de direcţiile de sãnãtate publica teritoriale, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale.
ART. 3
Direcţia de sãnãtate publica are urmãtoarele obligaţii:
a) sa delege la Biroul unic unul sau mai mulţi reprezentanţi cu drept de semnatura, în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ;
b) sa evalueze sediul social şi activitãţile desfãşurate în acesta şi sa comunice reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa conţinã rezultatul evaluãrii, în termen de maximum 10 zile de la data pronunţãrii încheierii judecãtorului delegat.

CAP. 2
Obligaţiile solicitantului

ART. 4
(1) În vederea obţinerii avizului/autorizaţiei, solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare tip, în care va mentiona datele de identificare a sediului social şi activitãţile care se desfãşoarã la sediu, codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN.
(2) Anexate la cererea de înregistrare, conform opisului de documente necesare, se vor depune:
a) avizul sanitar, pentru cazurile în care acest document a fost obţinut anterior solicitãrii de înregistrare şi autorizare a functionarii;
b) memoriul tehnic, reprezentând piesa scrisã ce cuprinde date generale, descrierea funcţiunilor, a instalaţiilor sanitare şi a punctelor critice pentru sãnãtatea publica şi a salariaţilor, descrierea procesului tehnologic de la materia prima pana la produsul finit, cu specificarea spaţiilor de lucru şi a utilajelor;
c) schite sau planuri cu detalierea arhitecturala, de structura interioarã şi de dotãri, în care sa figureze dimensiunile încãperilor, amplasarea acestora în circuitele functionale, iluminatul natural şi artificial, ventilatia naturala şi artificiala, reţelele de utilitãţi, finisajele, utilajele;
d) dovada privind achitarea tarifului de avizare/autorizare.
(3) Dupã caz, vor mai fi depuse şi urmãtoarele documente:
a) declaraţia pe propria rãspundere referitoare la respectarea legislaţiei în domeniul igienico-sanitar, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.1;
b) documente din care sa rezulte ca personalul a fost instruit şi şi-a insusit notiunile fundamentale de igiena specifice meseriei şi locului de munca;
c) documente din care sa rezulte starea de sãnãtate a personalului (examen medical la angajare sau control medical periodic), conform reglementãrilor Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei;
d) lista cuprinzând substantele toxice care implica periculozitate pentru manipulatorii expusi profesional sau pentru populaţie (materii prime, produşi intermediari sau produse finite), dovada instruirii personalului cu responsabilitãţi în domeniu.
(4) În cazurile în care reglementãrile legale sau riscul estimat o impun, iar în faza de avizare sanitarã nu s-a efectuat studiul de impact asupra sãnãtãţii populaţiei, autorizarea sanitarã va fi precedatã de acest studiu.

CAP. 3
Procedura de autorizare a functionarii comercianţilor

1. Atribuţiile reprezentantului direcţiei teritoriale de sãnãtate publica delegat la Biroul unic

ART. 6
Reprezentantul direcţiei teritoriale de sãnãtate publica delegat la Biroul unic are urmãtoarele obligaţii, cu respectarea termenelor stabilite prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 :
a) sa înregistreze şi sa verifice dosarul depus pentru obţinerea autorizaţiei, cuprinzând documentele prevãzute la art. 4 alin. (2)-(4), şi sa îl transmitã de îndatã direcţiei teritoriale de sãnãtate publica;
b) sa verifice încadrarea corecta a fiecãrei solicitãri în cuantumul tarifelor aferente avizãrii/autorizãrii;
c) sa comunice direcţiei teritoriale de sãnãtate publica, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeascã referatul cu privire la emiterea avizului/autorizaţiei solicitate sau, dupã caz, respingerea autorizãrii;
d) sa comunice solicitantului, prin Biroul unic, data vizitei personalului de specialitate al direcţiei teritoriale de sãnãtate publica la sediile supuse autorizãrii;
e) sa completeze şi sa semneze anexa la certificatul de înregistrare, pe baza concluziilor cuprinse în referatul primit, sau, dupã caz, sa asigure informarea în scris a solicitantului cu privire la neconformitãţile constatate şi la actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite.
2. Evaluarea sediilor şi/sau a activitãţilor pentru care se solicita autorizarea
ART. 7
(1) Direcţia teritorialã de sãnãtate publica, prin personalul sau de specialitate, verifica condiţiile sanitare de funcţionare, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare în vigoare.
(2) Direcţia teritorialã de sãnãtate publica va întocmi referatul cuprinzând concluziile evaluãrii, propunand clar una dintre variantele prevãzute la <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ; în situaţia în care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea functionarii, vor fi precizate neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizaţiei.
(3) Directorul direcţiei teritoriale de sãnãtate publica sau persoana imputernicita de acesta, dupã caz, va semna referatul şi îl va transmite reprezentantului în Biroul unic.
ART. 8
(1) Pentru sediile şi/sau activitãţile prevãzute în anexa nr. 2.2 reprezentantul direcţiei teritoriale de sãnãtate publica în Biroul unic va completa referatul tip în care va consemna conformitatea cu datele din declaraţia pe propria rãspundere.
(2) Pentru activitãţile/sediile care nu sunt menţionate în anexa nr. 2.2 direcţiile teritoriale de sãnãtate publica vor analiza documentaţia în conformitate cu prevederile normelor de igiena, standardelor, normativelor sau ale altor reglementãri legale şi vor întocmi referatul de evaluare în termenul legal.

CAP. 4
Perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a avizului/autorizaţiei sanitare, precum şi cuantumul tarifelor aferente
ART. 9
(1) Avizul/autorizaţia sunt valabile atâta timp cat nu s-au modificat condiţiile iniţiale pentru care acestea au fost emise.
(2) La modificarea condiţiilor iniţiale comerciantul va solicita Biroului unic revizuirea avizului/autorizaţiei.
ART. 10
(1) Autorizaţia se retrage de cãtre direcţia teritorialã de sãnãtate publica, în cazul în care se constata ca nu sunt menţinute condiţiile existente la data obţinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat revizuirea autorizaţiei, prin completarea rubricii corespunzãtoare din anexa la certificatul de înregistrare.
(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza unui procesverbal întocmit de direcţia teritorialã de sãnãtate publica cu o motivatie temeinica privind neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi au fost incalcate. Un exemplar din procesul-verbal se transmite comerciantului, iar câte o copie de pe acesta, Biroului unic.
ART. 11
Reînnoirea autorizaţiei sanitare se face în urmãtoarele situaţii:
a) pentru diversificarea, extinderea sau restrangerea activitãţii în cadrul activitãţii principale (cod CAEN) consemnate în certificatul de înregistrare;
b) modificarea obiectului de activitate sau structurii functionale a sediului social.
ART. 12
(1) Tarifele aferente avizãrii/autorizãrii sanitare a functionarii comercianţilor sunt prevãzute în anexa nr. 2.3.
(2) Activitãţile de evaluare care necesita investigaţii sanitare, analize, evaluãri, instructaje, consultanţa specializatã vor fi tarifate la nivelul unitãţii ofertante în baza devizelor şi documentelor financiare încheiate între beneficiar şi prestatorul abilitat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 13
Direcţia teritorialã de sãnãtate publica asigura arhivarea documentaţiei specifice, prevãzutã la art. 4 alin. (2)-(4), care a stat la baza eliberãrii avizului/autorizaţiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor şi reautorizarilor.
ART. 14
Camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare şi a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizaţiei, respectiv la reautorizare.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 15
Prevederile prezentei proceduri se aplica în mod corespunzãtor şi pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor şi celorlalte sedii secundare - agenţii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decât sediul social, prin Biroul unic din judeţul unde acestea sunt amplasate.
ART. 16
Anexele nr. 2.1, 2.2 şi 2.3 fac parte integrantã din prezenta procedura.

ANEXA 2.1


DECLARAŢIE
referitoare la condiţiile igienico-sanitare
(model)

Subsemnatul ....................................................., în calitate de asociat/acţionar, declar urmãtoarele pe propria rãspundere, cunoscând ca falsul în declaraţii este pedepsit de legea penalã:

1. Posed Acordul asociaţiei de proprietari nr. .................. din data de ................................ şi al vecinilor din imediata apropiere (conform Legii nr. 114/1996).

2. În obiectiv sunt asigurate urmãtoarele utilitãţi:
- apa potabilã (în sistem centralizat sau put propriu);
- apa calda;
- canalizare sau alt sistem de evacuare a reziduurilor menajere lichide.

3. Evacuarea deşeurilor menajere solide se face cu unitãţi specializate conform Contractului nr. .................................. .

4. Obiectivul are urmãtoarea structura funcţionalã: .................
........(se enumera destinaţia spaţiilor/încãperilor, menţionându-se şi suprafata acestora) .................................................

5. Posed urmãtoarele dotãri şi echipamente specifice:
.....................................................................
.....................................................................
..................................

6. Obiectivul este deservit de .............. persoane.

7. Deţin documente care atesta însuşirea noţiunilor fundamentale de igiena pentru un numãr de ................ persoane.

8. Obiectivul este asigurat cu anexe sanitare.

9. Ma angajez sa respect normele igienico-sanitare în vigoare.

................ ................
(data) (semnatura)




ANEXA 2.2

Activitãţi pentru care autorizaţia sanitarã va fi eliberata în baza
declaraţiei pe propria rãspundere referitor la condiţiile
igienico-sanitare
┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Cod CPSA │ │
│ (Clasificarea │ │
│ produselor │ Denumirea grupei │
│ şi serviciilor│ │
│ asociate │ │
│ activitãţilor)│ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010 │Vânzãri de autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010.1 │Vânzãri cu ridicatã de autovehicule noi, uzate sau │
│ │reconditionate │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010.12 │Vânzãri cu ridicatã de autoturisme │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010.2 │Vânzãri cu amãnuntul de autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010.21 │Vânzãri cu amãnuntul de autovehicule noi │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010.22 │Vânzãri cu amãnuntul de autovehicule uzate │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010.3 │Servicii de intermedieri în comerţul cu autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5010.30 │Servicii de intermedieri în comerţul cu autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5030 │Vânzãri de piese şi accesorii pentru autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5030.1 │Vânzãri cu ridicatã de piese şi accesorii pentru autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5030.11 │Vânzãri cu ridicatã ale anvelopelor pentru autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5030.12 │Vânzãri cu ridicatã ale altor piese şi accesorii pentru │
│ │autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5030.2 │Vânzãri cu amãnuntul ale pieselor şi accesoriilor pentru │
│ │autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5030.21 │Vânzãri cu amãnuntul ale anvelopelor pentru autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5030.22 │Vânzãri cu amãnuntul ale altor piese şi accesorii pentru │
│ │autovehicule │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5041 │Vânzãri ale motocicletelor, pieselor şi accesoriilor aferente │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5041.1 │Vânzãri cu ridicatã ale motocicletelor, pieselor şi │
│ │accesoriilor aferente │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5041.10 │Vânzãri cu ridicatã ale motocicletelor, pieselor şi │
│ │accesoriilor aferente │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5041.2 │Vânzãri cu amãnuntul ale motocicletelor, pieselor şi │
│ │accesoriilor aferente │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5041.20 │Vânzãri cu amãnuntul ale motocicletelor, pieselor şi │
│ │accesoriilor aferente │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5042 │Repararea şi întreţinerea motocicletelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5042.1 │Servicii de reparare şi întreţinere a motocicletelor │
┼───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5042.10 │Servicii de reparare şi întreţinere a motocicletelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5122 │Vânzãri cu ridicatã ale florilor şi plantelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5122.1 │Vânzãri cu ridicatã ale florilor şi plantelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5122.10 │Vânzãri cu ridicatã ale florilor şi plantelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5135 │Vânzãri cu ridicatã ale tutunului prelucrat şi ale produselor │
│ │din tutun │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5135.1 │Vânzãri cu ridicatã ale tutunului prelucrat şi ale produselor │
│ │din tutun │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5135.11 │Vânzãri cu ridicatã ale tutunului prelucrat şi ale produselor │
│ │din tutun │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5136 │Vânzãri cu ridicatã ale zahãrului, ciocolatei şi produselor │
│ │zaharoase │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5136.1 │Vânzãri cu ridicatã ale zahãrului, ciocolatei şi produselor │
│ │zaharoase │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5136.11 │Vânzãri cu ridicatã ale zahãrului │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5136.12 │Vânzãri cu ridicatã ale ciocolatei, produselor zaharoase │
│ │şi de cofetarie, ale produselor de patiserie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5141 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor textile │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5141.1 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor textile │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5141.11 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor textile pentru │
│ │îmbrãcãminte │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5141.12 │Vânzãri cu ridicatã ale altor produse textile │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5141.13 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de mercerie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5141.14 │Vânzãri cu ridicatã de lenjerie de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5142 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de îmbrãcãminte şi ale │
│ │incaltamintei │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5142.1 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de îmbrãcãminte şi ale │
│ │incaltamintei │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5142.11 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de îmbrãcãminte (cu │
│ │excepţia lenjeriei de corp) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5142.12 │Vânzãri cu ridicatã ale lenjeriei de corp │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5142.13 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor din blana şi piele │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5142.14 │Vânzãri cu ridicatã ale incaltamintei │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5142.15 │Vânzãri cu ridicatã ale accesoriilor pentru îmbrãcãminte │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143 │Vânzãri cu ridicatã ale aparatelor electrice şi electronice │
│ │de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143.1 │Vânzãri cu ridicatã ale aparatelor electrice de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143.11 │Vânzãri cu ridicatã ale aparatelor electrocasnice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143.12 │Vânzãri cu ridicatã ale aparatelor de iluminat, de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143.13 │Vânzãri cu ridicatã ale accesoriilor pentru aparate şi │
│ │echipamente de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143.2 │Vânzãri cu ridicatã ale aparatelor electronice de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143.21 │Vânzãri cu ridicatã ale aparatelor electronice de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5143.22 │Vânzãri cu ridicatã ale discurilor, benzilor şi casetelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5144 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor din ceramica, sticla, ale │
│ │tapetelor, articolelor metalice de masa şi de bucatarie şi │
│ │ale produselor de întreţinere şi curãţenie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5144.1 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor din ceramica, sticla, ale │
│ │tapetelor, articolelor metalice de masa şi de bucatarie şi │
│ │ale produselor de întreţinere şi curãţenie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5144.11 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor metalice de masa şi de │
│ │bucatarie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5144.12 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor din sticla, portelan şi │
│ │ceramica, pentru menaj │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5144.13 │Vânzãri cu ridicatã ale tapetelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5144.14 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor de întreţinere şi │
│ │curãţenie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5145 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor cosmetice şi de parfumerie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5145.1 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor cosmetice şi de parfumerie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5145.10 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor cosmetice şi de parfumerie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147 │Vânzãri cu ridicatã ale altor bunuri de consum nealimentare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.1 │Vânzãri cu ridicatã ale altor bunuri de consum casnice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.11 │Vânzãri cu ridicatã ale mobilei │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.12 │Vânzãri cu ridicatã ale aparatelor neelectrice de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.13 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor din impletituri, din │
│ │pluta, de dogarie şi ale altor produse din lemn │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.14 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor pentru acoperirea │
│ │pardoselilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.15 │Vânzãri cu ridicatã ale altor produse de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.2 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de papetarie şi librarie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.21 │Vânzãri cu ridicatã ale cãrţilor, revistelor şi ziarelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.22 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de papetarie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.3 │Vânzãri cu ridicatã ale altor bunuri de consum │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.31 │Vânzãri cu ridicatã ale instrumentelor muzicale şi │
│ │partiturilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.32 │Vânzãri cu ridicatã ale materialelor fotografice şi optice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.33 │Vânzãri cu ridicatã ale jocurilor şi jucariilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.34 │Vânzãri cu ridicatã ale ceasurilor şi bijuteriilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.35 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de sport │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.36 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de voiaj şi marochinarie │
│ │şi ale diverselor articole din piele │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5147.37 │Vânzãri cu ridicatã ale altor bunuri de consum necuprinse │
│ │anterior │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Vânzãri cu ridicatã ale produselor medicale şi paramedicale │
│ │de uz uman şi veterinar │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Vânzãri cu ridicatã ale produselor biologice, reactivilor, │
│ │detergentilor şi substanţelor dezinfectante │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5151 │Vânzãri cu ridicatã ale combustibililor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5151.1 │Vânzãri cu ridicatã ale combustibililor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5151.11 │Vânzãri cu ridicatã ale combustibililor solizi │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5151.13 │Vânzãri cu ridicatã ale altor combustibili lichizi sau gazosi │
│ │şi ale produselor derivate │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153 │Vânzãri cu ridicatã ale materialului lemnos şi ale │
│ │materialelor pentru construcţii │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.1 │Vânzãri cu ridicatã ale lemnului neprelucrat şi ale │
│ │produselor derivate ale acestuia │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.11 │Vânzãri cu ridicatã ale lemnului prelucrat │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.12 │Vânzãri cu ridicatã ale produselor din lemn │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.2 │Vânzãri cu ridicatã ale materialelor pentru construcţii │
│ │şi ale obiectelor sanitare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.21 │Vânzãri cu ridicatã ale obiectelor sanitare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.22 │Vânzãri cu ridicatã ale lacurilor şi vopselelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.23 │Vânzãri cu ridicatã ale geamurilor şi vopselelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5153.24 │Vânzãri cu ridicatã ale altor materiale de construcţii │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5154 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de fierãrie, ale │
│ │echipamentelor şi furniturilor de fierãrie pentru instalaţii │
│ │sanitare şi de încãlzire │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5154.1 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de fierãrie, ale │
│ │echipamentelor şi furniturilor de fierãrie pentru instalaţii │
│ │sanitare şi de încãlzire │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5154.11 │Vânzãri cu ridicatã ale articolelor de fierãrie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5154.12 │Vânzãri cu ridicatã ale echipamentelor şi furniturilor pentru │
│ │instalaţii tehnico-sanitare şi încãlzit │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5154.13 │Vânzãri cu ridicatã ale uneltelor de mana │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5170 │Vânzãri cu ridicatã specializate şi nespecializate ale altor │
│ │produse n.c.a. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5170.1 │Vânzãri cu ridicatã specializate şi nespecializate ale altor │
│ │produse n.c.a. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5170.10 │Vânzãri cu ridicatã specializate şi nespecializate ale altor │
│ │produse n.c.a. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Vânzãri cu amãnuntul, în unitãţi comerciale alimentare, din │
│ │incinta unitãţilor sanitare şi de învãţãmânt, ale produselor │
│ │alimentare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5212 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine nespecializate, cu │
│ │desfacere preponderenta de produse nealimentare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5212.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine nespecializate, cu │
│ │desfacere preponderenta de produse nealimentare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5212.10 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine nespecializate, cu │
│ │desfacere preponderenta de produse nealimentare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Vânzãri cu amãnuntul, în spaţii comerciale nespecializate │
│ │mai mici de 50 mp şi cu un numãr de salariaţi mai mic de │
│ │8-10 persoane, cu desfacere de produse nealimentare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5226 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │produselor din tutun │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5226.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │produselor din tutun şi tigaretelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5226.10 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │produselor din tutun şi tigaretelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Vânzãri cu amãnuntul, în farmacii veterinare, a pesticidelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Vânzãri cu amãnuntul, în unitãţi specializate, ale produselor │
│ │medicale şi paramedicale de uz uman şi veterinar │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5233 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │produselor cosmetice şi de parfumerie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5241 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor textile │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5241.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor textile şi de mercerie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5241.11 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor textile diverse │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5241.12 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de mercerie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5242 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de îmbrãcãminte şi ale accesoriilor acestora │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5242.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de îmbrãcãminte şi ale accesoriilor acestora │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5242.10 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de îmbrãcãminte şi ale accesoriilor acestora │
│ │(inclusiv ale articolelor de îmbrãcãminte din piele şi blana) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5243 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │incaltamintei şi ale articolelor de marochinarie din piele │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5243.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │incaltamintei şi ale articolelor de marochinarie din piele │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5243.11 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │incaltamintei │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5243.12 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de marochinarie, articolelor de voiaj din piele │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale mobilei, │
│ │articolelor de iluminat şi ale altor articole de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale mobilei, │
│ │articolelor de iluminat şi ale altor articole de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244.11 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale mobilei │
│ │de uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244.12 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de menaj şi decorative │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244.13 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de iluminat │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244.14 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, perdelelor, │
│ │draperiilor şi ale altor obiecte din materiale textile de │
│ │uz casnic │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244.15 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │produselor din lemn, pluta şi impletituri │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5244.16 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale altor │
│ │articole de casnice neelectrice n.c.a. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5245 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor şi aparatelor electromenajere, ale aparatelor │
│ │de radio şi televizoarelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5245.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor şi aparatelor electromenajere │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5245.10 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor şi aparatelor electromenajere │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5245.2 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │aparatelor de radio, televizoarelor, ale aparatelor de │
│ │înregistrare şi ale instrumentelor muzicale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5245.21 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │aparatelor de radio, televizoarelor şi ale echipamentelor │
│ │audio-video │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5245.22 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │discurilor şi casetelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5245.23 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │instrumentelor, accesoriilor şi partiturilor muzicale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de fierãrie, vopsitorie, ale sticlei şi ale │
│ │articolelor din sticla │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de fierãrie, vopsitorie, ale sticlei şi ale │
│ │articolelor din sticla │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246.11 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de fierãrie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246.12 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │vopselelor, lacurilor şi emailurilor şi ale produselor de │
│ │drogherie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246.13 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale sticlei, │
│ │ale articolelor din sticla şi oglinzilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246.14 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │obiectelor marunte, pentru gospodãrie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246.15 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │echipamentelor sanitare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5246.16 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │materialelor de construcţii │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5247 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale cãrţilor, │
│ │ziarelor şi ale articolelor de papetarie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5247.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale cãrţilor, │
│ │ziarelor şi ale articolelor de papetarie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5247.11 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale cãrţilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5247.12 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale ziarelor │
│ │şi revistelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5247.13 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de papetarie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale altor │
│ │produse n.c.a. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.1 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │materialelor de birou, calculatoarelor, articolelor optice şi │
│ │fotografice (inclusiv birotica) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.11 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │mobilierului de birou │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.12 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale maşinilor │
│ │de birou │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.13 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │calculatoarelor şi software-ului de uz general │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.14 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor optice, fotografice şi de precizie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.15 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │echipamentelor de telecomunicaţii - numai pentru echipamentul │
│ │terminal (telefoane) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.2 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │ceasurilor, bijuteriilor, articolelor de sport şi jucariilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.21 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │ceasurilor şi bijuteriilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.22 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor pentru sport şi pentru jocuri în aer liber │
│ │(inclusiv biciclete) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.23 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale jocurilor │
│ │şi jucariilor (inclusiv jocuri video) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.3 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale altor │
│ │produse nealimentare n.c.a. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.31 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │materialelor pentru acoperit pereţii şi pardoselile şi ale │
│ │materialelor de întreţinere a acestora │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.32 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale plantelor │
│ │florilor, seminţelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.33 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │animalelor de companie, ale produselor alimentare şi │
│ │accesoriilor pentru acestea │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.34 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, de suveniruri │
│ │şi articole religioase │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.35 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │combustibililor solizi, lichizi şi gazosi │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.36 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │articolelor de filatelie, numismatica şi similare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.37 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │obiectelor de arta │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5248.38 │Vânzãri cu amãnuntul, în magazine specializate, ale │
│ │produselor nealimentare n.c.a. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5250 │Vânzãri cu amãnuntul ale bunurilor de ocazie, efectuate │
│ │prin magazine │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5250.1 │Vânzãri cu amãnuntul ale antichitatilor şi bunurilor de │
│ │ocazie, efectuate prin magazine │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5250.11 │Vânzãri cu amãnuntul ale antichitatilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5250.12 │Vânzãri cu amãnuntul ale cãrţilor de ocazie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5250.13 │Vânzãri cu amãnuntul ale altor bunuri de ocazie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5261 │Vânzãri cu amãnuntul prin corespondenta │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5261.1 │Vânzãri cu amãnuntul prin corespondenta │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5261.11 │Vânzãri cu amãnuntul prin corespondenta, specializate în │
│ │textile şi confecţii │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5261.12 │Vânzãri cu amãnuntul prin corespondenta, specializate în │
│ │alte bunuri │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5261.13 │Vânzãri cu amãnuntul prin corespondenta, nespecializate │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5263 │Vânzãri cu amãnuntul care se efectueazã în afarã magazinelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5263.1 │Vânzãri cu amãnuntul care se efectueazã în afarã magazinelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5263.10 │Vânzãri cu amãnuntul care se efectueazã în afarã magazinelor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Servicii de tehnica dentara, protezare şi ortozare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Întreţinerea şi repararea aparaturii medicale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Servicii de asistenta medicalã primara umanã │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Servicii de asistenta medicalã veterinara │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Producerea şi repararea, în scop didactic, a articolelor din │
│ │lemn, metal, sticla │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7020 │Servicii de închiriere a bunurilor imobiliare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7020.1 │Servicii de închiriere a bunurilor imobiliare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7020.11 │Servicii de închiriere (subinchiriere) a proprietãţilor │
│ │rezidentiale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7020.12 │Servicii de închiriere a terenurilor şi a altor bunuri │
│ │imobiliare nerezidentiale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7032 │Servicii de administrare a imobilelor pe baza de tarife sau │
│ │contract │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7032.11 │Servicii de administrare a imobilelor rezidentiale pe baza de │
│ │tarife sau contract │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7032.12 │Servicii de administrare a altor bunuri imobiliare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7110 │Servicii de închiriere a autoturismelor şi utilitarelor mai │
│ │mici de 3,5 tone │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7110.1 │Servicii de închiriere a autoturismelor şi utilitarelor mai │
│ │mici de 3,5 tone │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7110.10 │Servicii de închiriere pe termen scurt sau lung a │
│ │autoturismelor particulare şi a vehiculelor utilitare de pana │
│ │la 3,5 tone, fãrã sofer │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7133 │Servicii de închiriere de echipamente de birou şi │
│ │calculatoare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7133.1 │Servicii de leasing sau de închiriere de echipamente de birou │
│ │şi calculatoare, fãrã operatori │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7133.11 │Servicii de leasing sau de închiriere de echipamente de birou │
│ │(maşini de scris, fotocopiatoare, duplicatoare, material │
│ │telefonic) fãrã operatori │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7133.12 │Servicii de leasing sau de închiriere a calculatoarelor şi │
│ │echipamentelor periferice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140 │Servicii de închiriere a bunurilor personale şi gospodãreşti │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140.1 │Servicii de închiriere a bunurilor personale şi gospodãreşti │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140.11 │Servicii de închiriere: televizoare, radiouri, magnetoscoape, │
│ │echipamente audiovizuale şi accesoriile lor (discuri şi casete│
│ │audio) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140.12 │Servicii de închiriere a benzilor şi casetelor video │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140.13 │Servicii de închiriere: mobilier şi echipamente gospodãreşti │
│ │(mobila, aparate electromenajere, vesela, plante decorative │
│ │etc.) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140.14 │Servicii de închiriere a echipamentelor recreative (articole │
│ │de sport, nave şi avioane, biciclete, planoare, skiuri │
│ │nautice etc.) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140.15 │Servicii de închiriere a instrumentelor muzicale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7140.16 │Servicii de închiriere a altor bunuri personale şi │
│ │gospodãreşti (lenjerie, îmbrãcãminte, incaltaminte, bijuterii,│
│ │aparate fotografice, aparate optice etc.) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7470.1 │Servicii de întreţinere şi curãţenie │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7470.12 │Servicii de curãţire a geamurilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7470.13 │Servicii de curãţenie şi întreţinere curenta a clãdirilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7470.14 │Servicii de curãţenie specializatã │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7470.15 │Servicii de curãţire a sobelor şi coşurilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7470.16 │Alte servicii de curãţire │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481 │Servicii fotografice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.1 │Plãci fotografice, filme expuse (altele decât cinematografice)│
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.11 │Plãci fotografice şi filme, expuse dar nedevelopate │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.2 │Servicii de fotografiere │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.21 │Servicii de fotografiere cu ajutorul aparatelor automate │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.22 │Servicii realizate de studiourile fotografice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.24 │Servicii fotografice pentru ceremonii │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.3 │Servicii de prelucrare a materialelor fotografice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.31 │Servicii de developare şi multiplicare fotografica │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┼
│7481.33 │Servicii de restaurare, copiere şi retusare a fotografiilor │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7481.34 │Alte servicii fotografice │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7483 │Servicii de secretariat, dactilografiere, multiplicare şi │
│ │traduceri pe baza de tarif sau contract, contabilitate, │
│ │avocatura │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7483.12 │Servicii de multiplicare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7483.13 │Servicii de traduceri │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7483.14 │Servicii de interpretare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Servicii de contabilitate │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Servicii de avocatura │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9303 │Servicii funerare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9303.1 │Servicii funerare │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9303.11 │Pompe funebre │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9303.12 │Servicii conexe inhumarii şi incinerarii │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9305 │Alte servicii personale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9305.1 │Alte servicii personale │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9305.10 │Alte servicii personale (servicii ale agentiilor matrimoniale │
│ │imobiliare, schimb valutar, amanet, turism, Loto-Prono, │
│ │publicitate, jocuri de calculator, jocuri mecanice, de noroc, │
│ │astrologie, spiritism, etc.) │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Servicii bancare şi tip CEC │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Servicii de import-comercializare pesticide │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 2.3


Tarifele aferente autorizãrii functionarii comercianţilor
din punct de vedere al protecţiei sanitare

1. Tarife percepute pentru emiterea avizelor sanitare:
a) extindere - 200.000 lei;
b) construcţie - 500.000 lei;
c) amenajare - 500.000 lei;
d) amplasare - 200.000 lei.

2. Tarife percepute pentru emiterea autorizaţiilor sanitare:
a) pentru comercianţii autorizaţi în baza declaraţiei pe propria rãspundere referitoare la condiţiile igienico-sanitare - 300.000 lei;
b) pentru comercianţi autorizaţi în urma evaluãrii riscului pentru sãnãtatea publica:
- pana la 50 de persoane - 1.000.000 lei
- între 50-200 de persoane - 2.000.000 lei;
- peste 200 de persoane - 3.000.000 lei.

3. Nu se percep tarife comercianţilor cãrora nu le sunt necesare avizul/autorizaţia sanitarã în momentul înregistrãrii.


ANEXA 3

PROCEDURA
de autorizare a functionarii
comercianţilor din punct de vedere sanitar veterinar

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta procedura reglementeazã condiţiile de solicitare şi de emitere a autorizaţiei sanitare veterinare, denumita în continuare autorizaţie, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acesteia, precum şi cuantumul taxelor aferente, în vederea autorizãrii functionarii comercianţilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 .
(2) Autorizaţia reprezintã documentul care conditioneaza funcţionarea comercianţilor de respectarea legislaţiei sanitare veterinare, în scopul asigurãrii securitãţii alimentelor şi pentru apãrarea sãnãtãţii publice.
(3) Eliberarea autorizaţiei în urma evaluãrii sediului social şi a activitãţilor desfãşurate în acesta da dreptul comerciantului sa funcţioneze şi sa desfãşoare activitãţile pentru care a fost autorizat.
(4) Neeliberarea autorizaţiei atrage neeliberarea certificatului de înregistrare.
ART. 2
În conformitate cu prevederile <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, comercianţii care deţin unitãţi în care se desfãşoarã activitãţi supuse controlului sanitar veterinar sunt obligaţi sa solicite autorizarea sanitarã veterinara de funcţionare pentru obiectivele proprii la înfiinţarea acestora, precizând fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.
ART. 3
(1) În cazul în care la sediul social al comerciantului nu se desfãşoarã activitãţi supuse procedurii de autorizare sanitarã veterinara nu este necesarã eliberarea autorizaţiei în aceasta etapa.
(2) Eliberarea autorizaţiei se solicita de cãtre comercianţi numai la înfiinţarea obiectivelor în care urmeazã sa se desfãşoare activitãţi supuse controlului sanitar veterinar.
ART. 4
Autorizaţia se elibereazã de autoritatea sanitarã veterinara competenta în a carei raza teritorialã se afla sediul social al comerciantului, respectiv direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale.
ART. 5
Direcţia sanitarã veterinara teritorialã are urmãtoarele obligaţii:
a) sa delege la Biroul unic unul sau mai mulţi reprezentanţi cu drept de semnatura în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ;
b) sa evalueze sediul social, obiectivele şi activitãţile desfãşurate în acesta şi sa transmitã reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa conţinã rezultatul evaluãrii, în termen de maximum 10 zile de la data pronunţãrii încheierii judecãtorului delegat.

CAP. 2
Obligaţiile solicitantului

ART. 6
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare tip, în care va mentiona datele de identificare a sediului social, precum şi a obiectivelor şi activitãţilor care se desfãşoarã la sediu, codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN.
(2) Anexate la cererea de înregistrare, conform opisului de documente necesare autorizãrii, se vor depune:
a) schita tehnica cu fluxul tehnologic;
b) memoriul tehnic;
c) contractul de munca cu un medic veterinar pentru unitãţile de producţie şi procesare;
d) schita de amplasare şi proiectare pentru obiective nou-construite;
e) dovada achitãrii taxei de autorizare, în cuantumul prevãzut în anexa nr. 3.1 care face parte integrantã din prezenta procedura.

CAP. 3
Procedura de autorizare a functionarii comercianţilor

1. Atribuţiile reprezentantului direcţiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic

ART. 7
Reprezentantul direcţiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic are urmãtoarele obligaţii, cu respectarea termenelor stabilite prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 :
a) sa verifice dosarul pentru obţinerea autorizaţiei, cuprinzând documentele prevãzute la art. 6 alin. (2), şi sa îl transmitã de îndatã direcţiei sanitare veterinare teritoriale (cu borderou);
b) sa verifice încadrarea corecta a fiecãrei solicitãri în cuantumul taxelor aferente autorizãrii;
c) sa comunice direcţiei sanitare veterinare teritoriale, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeascã referatul cu privire la acordarea autorizaţiei solicitate sau, dupã caz, respingerea solicitãrii;
d) sa comunice solicitantului data vizitei personalului de specialitate al direcţiei sanitare veterinare teritoriale la sediile supuse autorizãrii;
e) sa completeze şi sa semneze anexa la certificatul de înregistrare, pe baza concluziilor cuprinse în referatul primit, sau, dupã caz, sa asigure informarea în scris a solicitantului cu privire la neconformitãţile constatate şi la actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite.

2. Evaluarea sediilor şi/sau a activitãţilor pentru care se solicita autorizarea

ART. 8
(1) Direcţia sanitarã veterinara teritorialã, prin personalul sau de specialitate, verifica condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
(2) Direcţia sanitarã veterinara teritorialã va întocmi referatul cuprinzând concluziile evaluãrii, propunand clar una dintre variantele prevãzute la <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ; în situaţia în care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea functionarii vor fi precizate neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizaţiei.
(3) Directorul direcţiei sanitare veterinare teritoriale sau persoana imputernicita de acesta, dupã caz, va semna referatul şi îl va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.
ART. 9
În cazul în care la depunerea la Biroul unic a documentaţiei pentru înregistrarea şi autorizarea functionarii comercianţii nu dispun decât de sediul social şi nu deţin obiective în care se desfãşoarã activitãţi supuse controlului sanitar veterinar, reprezentantul direcţiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic va completa rubrica corespunzãtoare din anexa la certificatul de înregistrare, cu menţiunea ca în aceasta etapa nu îi este necesarã autorizarea.

CAP. 4
Perioada de valabilitate a autorizaţiei, precum şi cuantumul taxelor aferente

ART. 10
(1) Autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare îşi pãstreazã valabilitatea pe perioada în care sunt îndeplinite condiţiile pentru care comerciantul a fost autorizat.
(2) Pentru orice modificãri ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizãri, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate, comercianţii sunt obligaţi sa solicite autorizarea de funcţionare din punct de vedere sanitar veterinar.
ART. 11
(1) Autorizaţia se retrage de cãtre direcţia sanitarã veterinara teritorialã în cazul în care comerciantul nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzãtoare din anexa la certificatul de înregistrare.
(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza unui procesverbal întocmit de direcţia sanitarã veterinara teritorialã, cu o motivatie temeinica privind neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.
ART. 12
Direcţiile sanitare veterinare teritoriale asigura arhivarea documentaţiei specifice, prevãzutã la art. 6 alin. (2), care a stat la baza eliberãrii autorizaţiei şi a retragerii acesteia.
ART. 13
Camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare şi a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizaţiei, respectiv la reautorizare.
ART. 14
(1) Obiectivele şi activitãţile pentru care se emite autorizaţia, precum şi cuantumul taxelor aferente sunt prevãzute în anexa nr. 3.1.
(2) Taxele pentru eliberarea avizului sanitar veterinar privind amplasarea, proiectarea şi construirea de noi obiective supuse controlului sanitar veterinar sunt în valoare de 50% din taxa prevãzutã pentru autorizarea sanitarã veterinara de funcţionare a acestora.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 15
Prevederile prezentei proceduri se aplica în mod corespunzãtor şi pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor şi celorlalte sedii secundare - agenţii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decât sediul social, prin Biroul unic din judeţul unde acestea sunt amplasate.



ANEXA 3.1

Obiectivele şi activitãţile pentru care se emite autorizaţia sanitarã
veterinara, precum şi cuantumul taxelor aferente

┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ Obiectivul │ Taxa │
│ │ (lei/U.M.)│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Statie de incubatie tip gospodãresc │ 30.000 │
│Tabara de vara │ │
│Stana │ │
│Stupina │ │
│Menajerie │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Punct de insamantari artificiale │ 50.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Genoteca de animale │ 70.000 │
│Expoziţie de animale şi gradina zoologica │ │
│Magazin pentru desfacere animale de companie şi/sau hrana pentru│ │
│acestea │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Ferma de animale │ 100.000 │
│Târg de animale │ │
│Staţiune de monta naturala la animale │ │
│Cabinet medical veterinar │ │
│Laborator de control furaje │ │
│Laborator sanitar veterinar │ │
│Canisa │ │
│Şcoala pentru dresaj caini │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Punct farmaceutic veterinar │ 100.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Centru colectare lapte │ 100.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Punct sau centru de colectare oua/miere │ 100.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Bazine piscicole pentru creşterea materialului piscicol │ 150.000 │
│Statie (punct) portuara de spalare şi dezinfecţie │ │
│Statie (punct) portuara de spalare şi dezinfecţie rutiera din │ │
│aeroport │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi de tehnica medicalã veterinara │ 500.000 │
│Ferma zootehnica de elita │ │
│Herghelie │ │
│Depozit de material seminal │ │
│Baze de achiziţie a animalelor │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Statie de incubatie tip industrial │ 500.000 │
│Bazine piscicole pentru material biologic │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Farmacie veterinara │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Dispensar veterinar │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Clinica veterinara sau spital veterinar │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi de tehnica medicalã veterinara │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Pensiune pentru animale de companie │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Frizerie pentru animale de companie │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Depozit furaje │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Depozit de produse de uz veterinar │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Ferma de carantina │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi de reproducţie şi selecţie animala │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica pentru hrana animalelor │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitate de cercetare ştiinţificã inclusiv cea care utilizeazã │ 500.000 │
│animale de experienta │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi specializate pentru producerea unor biostimulatori, │ 500.000 │
│premixuri şi nutreturi medicamentate │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente │ 500.000 │
│de uz veterinar │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica pentru nutreturi combinate │1.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica producãtoare de medicamente, biopreparate şi alte │1.000.000 │
│produse de uz veterinar │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Puţuri seci, cimitire de animale, crematorii │Nu se taxeaza│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitate prelucrare industriala a cadavrelor, produse de origine │ 300.000 │
│animala confiscate, subproduse necomestibile │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Centru (punct) tãiere │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Depozit subproduse necomestibile │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Punct de desfacere carne, peste, oua etc. │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Punct sau centru colectare peste, produse din peste │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Chiosc desfacere peste, produse din peste │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Punct sau centru colectare batracieni, gasteropode, crustacee, │ 500.000 │
│fructe de mare │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Centru colectare prelucrare lapte │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Carmangerie, macelarie │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi portionare, preambalare carne şi produse din carne │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Alte unitãţi nenominalizate de prelucrare, depozitare carne, │ 500.000 │
│produse şi subproduse comestibile şi necomestibile │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Atelier semiconserve peste │ 500.000 │
│Alte unitãţi nenominalizate de prelucrare, depozitare peste, │ 500.000 │
│produse din peste, batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de│ │
│mare │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi portionare preambalare produse lactate │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi de colectare, depozitare oua │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitate de colectare şi prelucrare miere, alte produse │ 500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Alte unitãţi nenominalizate pentru lapte, oua, miere, produse │ 500.000 │
│apicole │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Atelier preparate carne │ 700.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Catering │ 700.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Depozit alimentar, depozit frigorific peste, depozit produse │ 800.000 │
│lactate │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Restaurant clasic cu specific local/naţional, restaurant │ 800.000 │
│crama, restaurant specializat pescaresc, vanatoresc, tip zahana,│ │
│lacto-vegetarian, dietetic, restaurant cantina │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Hala pentru desfacere produse de origine animala │ 800.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica branzeturi │1.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica lapte praf, fabrica inghetata │1.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi prelucrare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de│1.000.000 │
│mare │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica produse din carne, conserve, semiconserve, preparate din│1.200.000 │
│carne, salamuri crude │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica semipreparate culinare din carne şi mixte │1.200.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi transare carne │1.200.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi prelucrare membrane naturale │1.200.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Unitãţi fabricaţie membrane artificiale │1.200.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica conserve, semiconserve peste │1.200.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica produse lactate │1.200.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fabrica produse oua │1.200.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Abator │1.500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Antrepozit frigorific │1.500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Supermarket │1.500.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Combinat de carne │2.000.000 │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘




ANEXA 4

PROCEDURA
de autorizare a functionarii comercianţilor din punct de
vedere al protecţiei mediului

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta procedura reglementeazã condiţiile de solicitare şi de emitere a acordului şi/sau autorizaţiei de mediu, denumite în continuare acord, respectiv autorizaţie, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acestora, precum şi cuantumul taxelor şi tarifelor aferente, în vederea autorizãrii functionarii comercianţilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 .
(2) Acordul/autorizaţia reprezintã documentul care conditioneaza funcţionarea comercianţilor de respectarea legislaţiei privind protecţia mediului înconjurãtor.
(3) Eliberarea acordului/autorizaţiei în urma evaluãrii sediului social şi a activitãţilor desfãşurate în acesta da dreptul comerciantului sa funcţioneze şi sa desfãşoare activitãţile pentru care a fost autorizat.
(4) Neeliberarea acordului/autorizaţiei atrage neeliberarea certificatului de înregistrare.
ART. 2
(1) Obiectivele şi activitãţile desfãşurate la sediile sociale ale comercianţilor sunt considerate activitãţi cu impact redus asupra mediului şi sunt supuse prezentei proceduri.
(2) Activitãţile de producţie, import-export sau servicii, altele decât cele aferente sediului social al comerciantului, vor fi supuse unei proceduri specifice de autorizare în conformitate cu prevederile <>cap. II secţiunea 1 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã.
ART. 3
(1) Obţinerea acordului de mediu este obligatorie pentru proiecte de investiţii noi şi pentru modificarea celor existente.
(2) Nu necesita acord de mediu activitãţile care nu implica lucrãri de construcţii-montaj, cu excepţia celor prevãzute la pct. 8 lit. g) şi i) din anexa nr. II la <>Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã.
(3) Obţinerea autorizaţiei de mediu este obligatorie pentru desfãşurarea oricãrei activitãţi cu impact asupra mediului.
(4) Pentru activitãţile cu impact redus asupra mediului se aplica prezenta procedura.
ART. 4
În cazul în care la sediul social al comerciantului nu se desfãşoarã activitãţi supuse procedurii de autorizare din punct de vedere al protecţiei mediului nu este necesarã eliberarea acordului/autorizaţiei în aceasta etapa.
ART. 5
Acordul/autorizaţia se elibereazã de inspectoratul teritorial de protecţie a mediului în a cãrui raza teritorialã se afla sediul social al comerciantului, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale.
ART. 6
Inspectoratele teritoriale de protecţie a mediului au urmãtoarele obligaţii:
a) sa delege la Biroul unic unul sau mai mulţi reprezentanţi cu drept de semnatura, în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ;
b) sa evalueze sediul social şi activitãţile desfãşurate în acesta şi sa transmitã reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa conţinã rezultatul evaluãrii, în termen de maximum 10 zile de la data pronunţãrii încheierii judecãtorului delegat.

CAP. 2
Obligaţiile solicitantului

ART. 7
(1) În vederea obţinerii acordului/autorizaţiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare tip, în care va mentiona datele de identificare a sediului social şi activitãţile care se desfãşoarã la sediu, codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN.
(2) Anexate la cererea de înregistrare, conform opisului de documente necesare în vederea autorizãrii, se vor depune:
a) o fişa-tip de prezentare a obiectivului/activitãţii, conform modelului prezentat în anexa nr. 4.1 care face parte integrantã din prezenta procedura, care conţine descrierea acestora şi principalele informaţii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului, la care se anexeazã, dupã caz, documente doveditoare ale sarcinilor privind protecţia mediului care greveazã aporturile în natura la capitalul social;
b) dovada achitãrii taxei/tarifului aferente autorizãrii.
(3) Orice modificare ulterioara, prin lucrãri de construcţii-montaj, a obiectivelor şi activitãţilor declarate iniţial este supusã procedurii de emitere a acordului de mediu, în conformitate cu prevederile art. 3.

CAP. 3
Procedura de autorizare a functionarii comercianţilor

1. Atribuţiile reprezentantului inspectoratului teritorial de protecţie a mediului delegat la Biroul unic

ART. 8
Reprezentantul inspectoratului teritorial de protecţie a mediului delegat la Biroul unic are urmãtoarele obligaţii, cu respectarea termenelor stabilite prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 :
a) sa verifice dosarul pentru obţinerea acordului, respectiv a autorizaţiei, cuprinzând documentele prevãzute la art. 7 alin. (2), şi sa îl transmitã de îndatã inspectoratului teritorial de protecţie a mediului (cu borderou);
b) sa verifice încadrarea corecta a fiecãrei solicitãri în cuantumul taxelor/tarifelor aferente autorizãrii;
c) sa comunice inspectoratului teritorial de protecţie a mediului, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeascã referatul cu privire la eliberarea acordului/autorizaţiei solicitate sau, dupã caz, respingerea solicitãrii;
d) sa comunice solicitantului data vizitei personalului de specialitate al inspectoratului teritorial de protecţie a mediului la sediile supuse autorizãrii;
e) sa completeze şi sa semneze anexa la certificatul de înregistrare, pe baza concluziilor cuprinse în referatul primit, sau, dupã caz, sa asigure informarea în scris a solicitantului cu privire la neconformitãţile constatate şi la actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite.

2. Evaluarea sediilor şi/sau a activitãţilor pentru care se solicita autorizarea

ART. 9
(1) Inspectoratul teritorial de protecţie a mediului, prin personalul sau de specialitate, verifica condiţiile de funcţionare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind protecţia mediului.
(2) Inspectoratul teritorial de protecţie a mediului va întocmi referatul cuprinzând concluziile evaluãrii, propunand clar una dintre variantele prevãzute la <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ; în situaţia în care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea functionarii vor fi precizate neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite, care motiveaza neeliberarea acordului/autorizaţiei.
(3) Conducãtorul inspectoratului teritorial de protecţie a mediului va semna referatul şi îl va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.

CAP. 4
Perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acordului/autorizaţiei, precum şi cuantumul taxelor/tarifelor aferente

ART. 10
Durata de valabilitate a acordului/autorizaţiei de mediu este de un an, dacã în aceasta perioada nu intervin schimbãri care sa afecteze condiţiile stabilite prin actele de reglementare.
ART. 11
(1) Acordul/autorizaţia se retrage de cãtre inspectoratul teritorial de protecţie a mediului în cazul în care comerciantul nu mai îndeplineşte condiţiile de funcţionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzãtoare din anexa la certificatul de înregistrare.
(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza unui proce-sverbal întocmit de inspectoratul teritorial de protecţie a mediului cu o motivatie temeinica privind neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.
ART. 12
Inspectoratul teritorial de protecţie a mediului asigura arhivarea documentaţiei specifice, prevãzutã la art. 7 alin. (2), care a stat la baza eliberãrii acordului/autorizaţiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor şi reautorizarilor.
ART. 13
Camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare şi a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea acordului/autorizaţiei, respectiv la reautorizare.
ART. 14
(1) Cuantumul taxelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 50.000 lei, iar cuantumul taxelor pentru emiterea autorizaţiilor de mediu este de 100.000 lei pentru activitãţile cu impact redus asupra mediului şi vor constitui surse de venit ale Fondului pentru mediu.
(2) Cuantumul tarifelor pentru emiterea acordurilor de mediu este de 100.000 lei, iar cuantumul tarifelor pentru emiterea autorizaţiilor de mediu este de 200.000 lei pentru activitãţile cu impact redus asupra mediului.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 15
Prevederile prezentei proceduri se aplica în mod corespunzãtor şi pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor şi celorlalte sedii secundare - agenţii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decât sediul social, precum şi în cazul reînnoirii acordului/autorizaţiei, la expirarea valabilitãţii acestuia/acesteia, prin Biroul unic din judeţul unde acestea sunt amplasate, cu excepţia activitãţilor prevãzute la art. 2 alin. (2).



ANEXA 4.1


Fişa de prezentare a obiectivului/activitãţii comerciantului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Datele de identificare Numele ..............................
Adresa ..............................
.....................................
.....................................
Numãrul de telefon .... Fax .........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Caracteristicile construcţiei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.1. Mãrimea sediului social Suprafata totalã Suprafata utilizata
în folosinta (mp) pentru sediul social
(mp)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.2. Modul de utilizare a Utilizare exclusiva Utilizare mixtã/în
construcţiei pentru sediul social: diviziune cu alte
tipuri de activitãţi
şi/sau beneficiari (se
vor specifica celelal-
te activitãţi)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Acte doveditoare ale dreptului Felul documentului:
de folosinta/proprietate a Nr. ................
spaţiului pentru sediul social Eliberat de ................
Data eliberãrii ..... Valabil pana la ......
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Asigurarea utilitãţilor*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.1. Alimentare cu apa Sistem centralizat Sursa proprie: (se va
sau din sursa anexa descrierea)
altui beneficiar:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.2. Evacuarea apelor uzate Sistem de canalizare Sistem propriu: (se va
oraseneasca sau a anexa descrierea)
altei unitãţi:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.3. Încãlzire Sistem cu centrala de Sistem propriu: (se va
zona: anexa descrierea şi
tipul combustibilului
utilizat)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.4. Evacuarea deşeurilor Sistem de colectare Sistem propriu: (se va
centralizat: anexa descrierea)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãrul de personal Cu norma de lucru Cu norma de lucru
intreaga: parţialã:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Activitãţi declarate la
înregistrare:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Aporturi în natura la capitalul Tipul: Sarcini de mediu de
social, care servesc la desfa- care sunt grevate:
surarea unor activitãţi
declarate la înregistrare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Declaraţie (semnatã de repre- Subsemnatul ................, în calitate de
zentantul legal al acţionar/asociat, declar pe propria
solicitantului/comerciantului) rãspundere ca informaţiile consemnate în
aceasta fişa de prezentare sunt conforme cu
realitatea, cunoscând ca falsul în declaraţii
este pedepsit de legea penalã.
.................
(semnatura)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Reprezentantul legal al
solicitantului/comerciantului Numele şi prenumele Poziţia Data
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
*) Se vor anexa documentele doveditoare ale serviciilor specificate la pct. 4.1-4.4.


ANEXA 5

PROCEDURA
de autorizare a functionarii
comercianţilor din punct de vedere al protecţiei muncii


CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta procedura reglementeazã condiţiile de solicitare şi de emitere a autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al protecţiei muncii, denumita în continuare autorizaţie, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acesteia, precum şi cuantumul tarifelor aferente, în vedere autorizãrii functionarii comercianţilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 .
(2) Autorizaţia reprezintã documentul care conditioneaza funcţionarea comercianţilor de respectarea legislaţiei de protecţie a muncii, în scopul prevenirii accidentelor de munca şi bolilor profesionale.
(3) Eliberarea autorizaţiei în urma evaluãrii sediului social şi a activitãţilor desfãşurate în acesta da dreptul comerciantului sa funcţioneze şi sa desfãşoare activitãţile pentru care a fost autorizat.
(4) Neeliberarea autorizaţiei atrage neeliberarea certificatului de înregistrare.
ART. 2
Autorizaţia se elibereazã de autoritãţile competente în a cãror raza teritorialã se afla sediul social al comerciantului, respectiv inspectoratele teritoriale de munca, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale.
ART. 3
Inspectoratul teritorial de munca are urmãtoarele obligaţii:
a) sa delege la Biroul unic unul sau mai mulţi reprezentanţi cu drept de semnatura, în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ;
b) sa evalueze sediul social şi activitãţile desfãşurate în acesta şi sa transmitã reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa conţinã rezultatul evaluãrii, în termen de maximum 10 zile de la data pronunţãrii încheierii judecãtorului delegat.

CAP. 2
Obligaţiile solicitantului

ART. 4
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare tip, în care va mentiona datele de identificare a sediului social şi activitãţile care se desfãşoarã la sediu, codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN.
(2) Anexate la cererea de înregistrare, conform opisului de documente necesare în vederea autorizãrii, se vor depune:
a) declaraţia pe propria rãspundere privind respectarea legislaţiei de protecţie a muncii, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.1;
b) lista cuprinzând echipamentele tehnice din dotare;
c) copii de pe certificatele de conformitate ale echipamentelor tehnice folosite în zone cu pericol de explozie (dupã caz);
d) dovada achitãrii tarifului aferent autorizãrii.
ART. 5
Pentru activitãţile care pot genera pericole deosebite şi care intra sub incidenta prevederilor <>Decretului nr. 466/1979 privind regimul produselor şi substanţelor toxice, ale <>Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, precum şi ale <>Legii nr. 85/1995 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor în agricultura şi silvicultura, este necesarã obţinerea prealabilã a unor avize şi/sau autorizari distincte, conform prevederilor reglementãrilor legale susmenţionate, care se vor depune o data cu documentele prevãzute la art. 4 alin. (2).

CAP. 3
Procedura de autorizare a functionarii comercianţilor

1. Atribuţiile reprezentantului inspectoratului teritorial de munca delegat la Biroul unic

ART. 6
Reprezentantul inspectoratului teritorial de munca delegat la Biroul unic are urmãtoarele obligaţii, cu respectarea termenelor stabilite prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 :
a) sa verifice dosarul pentru obţinerea autorizaţiei, cuprinzând documentele prevãzute la art. 4 alin. (2), şi sa îl transmitã de îndatã inspectoratului teritorial de munca (cu borderou);
b) sa verifice încadrarea corecta a fiecãrei solicitãri în cuantumul tarifelor aferente autorizãrii;
c) sa comunice inspectoratului teritorial de munca, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeascã referatul cu privire la acordarea autorizaţiei solicitate sau, dupã caz, respingerea solicitãrii;
d) sa comunice solicitantului data vizitei personalului de specialitate al inspectoratului teritorial de munca la sediile supuse autorizãrii;
e) sa completeze şi sa semneze anexa la certificatul de înregistrare, pe baza concluziilor cuprinse în referatul primit, sau, dupã caz, sa asigure informarea în scris a solicitantului cu privire la neconformitãţile constatate şi la actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite.

2. Evaluarea sediilor şi/sau a activitãţilor pentru care se solicita autorizarea

ART. 7
(1) Inspectoratul teritorial de munca va proceda astfel:
a) va evalua conţinutul documentelor din dosarul solicitantului din punct de vedere al legislaţiei de protecţie a muncii;
b) va analiza la sediul solicitantului, la data comunicatã, conformitatea documentelor cu situaţia din teren;
c) va efectua la sediul solicitantului evaluarea aplicãrii mãsurilor minime necesare pentru prevenirea accidentelor de munca şi a bolilor profesionale.
(2) Inspectoratul teritorial de munca va redacta referatul cuprinzând concluziile evaluãrii, propunand clar una dintre variantele prevãzute la <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ; în situaţia în care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea functionarii vor fi precizate neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizaţiei.
(3) Inspectorul-şef al inspectoratului teritorial de munca va semna referatul şi îl va transmite reprezentantului în Biroul unic.

CAP. 4
Perioada de valabilitate şi modalitatea de revizuire a autorizaţiei, precum şi cuantumul tarifelor aferente

ART. 8
(1) Autorizaţia este valabilã atâta timp cat nu s-au modificat condiţiile iniţiale pentru care aceasta a fost eliberata.
(2) La modificarea condiţiilor iniţiale comerciantul va solicita Biroului unic revizuirea autorizaţiei.
(3) Conform <>art. 9 alin. (2) din Legea protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã, comercianţii au obligaţia sa confirme anual la inspectoratele teritoriale de munca faptul ca se menţin condiţiile iniţiale pentru care s-a eliberat autorizaţia.
ART. 9
Tarifele pentru serviciile prestate pentru autorizarea din punct de vedere al protecţiei muncii sunt prevãzute în anexa nr. 5.2.
ART. 10
(1) Autorizaţia se retrage de cãtre inspectoratul teritorial de munca în cazul în care se constata ca nu sunt menţinute condiţiile existente la data obţinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat revizuirea autorizaţiei, prin completarea rubricii corespunzãtoare din anexa la certificatul de înregistrare.
(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza unui proces-verbal întocmit de inspectoratul teritorial de munca cu o motivatie temeinica privind neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar câte o copie de pe acesta, Biroului unic şi Inspecţiei Muncii.
ART. 11
Inspectoratul teritorial de munca asigura arhivarea documentaţiei specifice, prevãzutã la art. 4 alin. (2), care a stat la baza eliberãrii autorizaţiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor şi reautorizarilor.
ART. 12
Camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare şi a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau la revizuirea autorizaţiei, respectiv la reautorizare.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 13
Prevederile prezentei proceduri se aplica în mod corespunzãtor şi pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor şi celorlalte sedii secundare - agenţii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decât sediul social, prin Biroul unic din judeţul unde acestea sunt amplasate.
ART. 14
Anexele nr. 5.1 şi 5.2 fac parte integrantã din prezenta procedura.

ANEXA 5.1


DECLARAŢIE
pe propria rãspundere privind respectarea legislaţiei
de protecţia muncii

Subsemnatul .........................., în calitate de asociat/acţionar, declar pe propria rãspundere ca activitãţile enumerate mai jos şi pentru care se solicita autorizaţie de funcţionare din punct de vedere al protecţiei muncii se vor desfasura în conformitate cu prevederile <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã, normelor generale de protecţie a muncii, normelor specifice de securitate a muncii, standardelor de securitate şi ale altor reglementãri în vigoare specifice activitãţii desfãşurate.
Numãrul de personal care desfãşoarã activitãţi în sediul social este de ..................................... .



Activitãţi efectuate la sediul social:

Codul CAEN Denumirea CAEN



Activitate principala
................................. ............................

Alte activitãţi
................................ ..............................
................................ ..............................
................................ ..............................
................................ ..............................
................................ ..............................


Ne angajãm ca, în situaţia în care urmeazã sa efectuam şi alte activitãţi, sa solicitam revizuirea autorizaţiei emise, iar în situaţia în care vom infiinta subunitati (filiale, sucursale sau puncte de lucru) sa solicitam autorizaţia acestora prin Biroul unic din judeţul în care este amplasata subunitatea.



În susţinerea celor de mai sus:
I. Declaram ca:
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │ Dacã │
│ Condiţii │ este │
│ │ cazul, │
│ │ se │
│ │marcheaza│
│ │ cu X │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘
1. Activitatea de protecţie a muncii este asigurata şi se desfãşoarã []
în mod organizat.
2. Condiţiile pentru instruirea corespunzãtoare, în domeniul []
protecţiei muncii, a participanţilor la procesul de munca sunt
asigurate.
3. Spaţiul construit este adecvat activitãţilor unitãţii şi corespunde []
ca rezistenta reglementãrilor legale în vigoare.
4. Riscurile de accidentare sau imbolnavire profesionalã generate de []
activitãţile desfãşurate sunt identificate.
5. Sunt stabilite mãsurile de apãrare a vieţii, integritãţii corporale []
şi sãnãtãţii participanţilor la procesul de munca.
6. Echipamentele tehnice utilizate în atmosfere normale sunt []
certificate din punct de vedere al calitãţii de securitate a
muncii, conform reglementãrilor legale în vigoare.
7. Echipamentele tehnice utilizate în atmosfere potenţial explozive []
sunt certificate din punct de vedere al calitãţii de securitate a
muncii, conform reglementãrilor legale în vigoare.
8. Echipamentele tehnice sunt asigurate corespunzãtor cu sisteme şi []
dispozitive de protecţie, cu aparatura de mãsura şi control.
9. Locurile de munca sunt dotate cu mijloacele necesare pentru []
intervenţie în caz de accident sau intoxicatii, conform baremurilor
în vigoare.
10. Concentratiile substanţelor toxice, explozive şi inflamabile în []
mediul de lucru sunt controlate periodic.
11. Personalul este dotat cu echipamentul individual de protecţie []
reglementar necesar pentru protejarea contra tuturor factorilor
de risc la care este expus, de calitate de protecţie
corespunzãtoare şi certificat conform reglementãrilor în vigoare.
12. Este încadrat personalul necesar, specializat şi autorizat []
reglementar pentru meserii şi profesii specificate în Normele
Generale de Protecţia Muncii.



--------------
II. Precizam:
1. Riscurile principale de accidentare şi/sau imbolnavire profesionalã.
2. Se dispune dupã caz de:
- proiectul pentru construcţie şi tehnologie şi/sau raport de expertiza nr. .../data ... elaborat de .......;
- proiectul de zonare Ex pentru prevenirea exploziilor şi incendiilor în zonele cu atmosfera potenţial exploziva, nr. .../data .... elaborat de ........;
- autorizaţia pentru produse şi substanţe toxice conform <>Decretului nr. 466/1979 ;
- autorizaţia pentru materii explozive conform <>Legii nr. 126/1995 ;
- autorizaţia pentru produse de uz fitosanitar conform <>Legii nr. 85/1995 .
3. Lista echipamentelor tehnice (tip, nr.) sub incidenta ISCIR cu menţionarea numãrului autorizaţiei şi a datei scadente de verificare.

Întocmitã într-un exemplar, pe propria rãspundere, cunoscând ca falsul în declaraţii este pedepsit de legea penalã.

...................
(semnatura)



ANEXA 5.2

Tarife pentru serviciile prestate pentru autorizarea
din punct de vedere al protecţiei muncii
┌────┬───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Nr. │ Activitatea │ Tariful │
│Crt.│ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 1 │Expertizarea persoanelor fizice şi juridice│Întreprinderi - 450.000 lei│
│ │în vederea eliberãrii autorizaţiei de fun- │micro │
│ │ctionare din punct de vedere al protecţiei │Întreprinderi - 700.000 lei│
│ │muncii, a revizuirii autorizaţiei conform │mici │
│ │legislaţiei în vigoare │Întreprinderi -1.350.000 lei│
│ │ │mijlocii │
│ │ │Întreprinderi -2.250.000 lei│
│ │ │mari │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 2 │Expertiza şi analiza în vederea eiberarii │Întreprinderi - 450.000 lei│
│ │autorizaţiei pentru producerea, deţinerea, │micro │
│ │transportul, comercializarea şi utilizarea │Întreprinderi - 700.000 lei│
│ │substanţelor toxice precum şi a substanţe- │mici │
│ │lor de uz fitosanitar conform Ordonanţei │Întreprinderi -1.350.000 lei│
│ │Guvernului nr. 4/1995 │mijlocii │
│ │ │Întreprinderi -2.250.000 lei│
│ │ │mari │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 3 │Expertiza şi analiza în vederea eliberãrii │- materii ex- -1.800.000 lei│
│ │autorizaţiei de deţinere a materiilor ex- │plozive pro- │
│ │plozive în conformitate cu prevederile │priu-zise │
│ │<>art. 8 din Legea nr. 126/1995 │- obiecte artizanale şi de │
│ │ │distractie pe baza de ames- │
│ │ │tecuri pirotehnice: │
│ │ │a) deţinere - 180.000 lei│
│ │ │maximum 3 kg. │
│ │ │b) deţinere - 900.000 lei│
│ │ │între 3 şi │
│ │ │100 kg │
│ │ │c) deţinere -4.500.000 lei│
│ │ │peste 100 kg. │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 4 │Expertiza şi analiza în vederea eliberãrii │Întreprinderi - 450.000 lei│
│ │autorizaţiei de depozitare a materiilor │micro │
│ │explozive în conformitate cu prevederile │Întreprinderi - 700.000 lei│
│ │<>art. 9 din Legea nr. 126/1995 │mici │
│ │ │Întreprinderi -1.350.000 lei│
│ │ │mijlocii │
│ │ │Întreprinderi -2.250.000 lei│
│ │ │mari │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 5 │Expertiza şi analiza în vederea obţinerii │- materii ex- - 270.000 lei│
│ │vizei anuale a autorizaţiei de deţinere │plozive pro- │
│ │materii explozive │priu-zise │
│ │ │- obiecte artizanale şi de │
│ │ │distractie pe baza de ames- │
│ │ │tecuri pirotehnice: │
│ │ │a) deţinere - 90.000 lei│
│ │ │maximum 3 kg. │
│ │ │b) deţinere - 450.000 lei│
│ │ │între 3 şi │
│ │ │100 kg │
│ │ │c) deţinere -1.800.000 lei│
│ │ │peste 100 kg │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 6 │Analiza şi avizarea documentaţiilor aferen-│ - 180.000 lei/ora │
│ │te instalaţiilor din mediile cu potenţial │ │
│ │exploziv │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 7 │Expertiza şi analiza în vederea eliberãrii │ - 900.000 lei │
│ │documentului de clasificare a minelor din │ │
│ │punct de vedere al emanatiilor de gaze │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 8 │Expertiza în vederea emiterii avizului de │ - 450.000 lei/firida │
│ │amplasament al firidelor de explozivi la │ │
│ │persoanele juridice cu profil minier │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 9 │Expertiza în vederea autorizãrii încãperi- │ - 450.000 lei/încãpere│
│ │lor pentru depozitarea, pãstrarea şi │ │
│ │manipularea capselor pentru pistoale de │ │
│ │implant bolturi, fuzee antigrindina şi │ │
│ │capse de alarmare utilizate la transportul │ │
│ │feroviar │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 10 │Analiza în vederea avizãrii documentaţiilor│ - 1.350.000 lei │
│ │pentru impuscari (explozii) masive cu peste│ │
│ │100 t exploziv (echivalent TNT), inclusiv │ │
│ │asistenta tehnica │ │
└────┴───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



Pentru activitãţile de expertize sau asistenta tehnica, în cazul extinderii domeniului de autorizare sau al reautorizarii, se va tarifa cu 75% din tariful specificat.
Emiterea duplicatelor (certificate, avize etc.) în condiţiile legii se va tarifa cu 50% din valoarea iniţialã de eliberare.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016