Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 622 din 27 iunie 2001 (*republicata*)  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul si regimul refugiatilor in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 622 din 27 iunie 2001 (*republicata*) pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul si regimul refugiatilor in Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 9 martie 2005
_____________
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 922/2004 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 28 iunie 2004, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2001 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 18 iulie 2001 şi a mai fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.251/2003 pentru modificarea art. 13 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 791 din 10 noiembrie 2003.


ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Primirea cererilor, activitãţile de înregistrare şi evidenţã a solicitanţilor statutului de refugiat şi a persoanelor care au dobândit o formã de protecţie, intervievarea solicitanţilor, analizarea motivelor invocate pentru acordarea statutului de refugiat, procedura de soluţionare a cererilor pentru acordarea statutului de refugiat, precum şi activitãţile legate de asigurarea asistenţei solicitanţilor statutului de refugiat şi a persoanelor care au dobândit o formã de protecţie se desfãşoarã potrivit dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, republicatã**), denumitã în continuare ordonanţã, şi ale prezentelor norme metodologice.
____________
**) <>Ordonanţa Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.136 din 1 decembrie 2004.

ART. 2
(1) Prin persecuţie, în sensul art. 2 alin. (1) şi al art. 5 din ordonanţã, se înţelege o acţiune care:
a) este suficient de gravã prin ea însãşi ori prin repetarea faptelor pentru a expune solicitantul unor pericole de naturã sã îi aducã atingere vieţii, integritãţii corporale ori libertãţii sale sau pentru a-l împiedica în mod evident sã trãiascã în ţara sa de origine; şi
b) are la bazã unul sau mai multe dintre urmãtoarele motive: rasã, naţionalitate, religie, apartenenţã la un anumit grup social sau opinie politicã, indiferent dacã motivele sunt reale sau au fost atribuite persoanei în cauzã de agentul care exercitã persecuţia.
(2) Persecuţia poate fi exercitatã de autoritãţi publice, de organizaţii sau partide care controleazã statul ori de terţi, în cazul în care acte grave de discriminare sau de naturã infracţionalã sunt comise pe scarã largã şi sunt tolerate de autoritãţi sau acestea refuzã ori se dovedesc incapabile sã ofere o protecţie adecvatã.
ART. 3
(1) În situaţiile prevãzute la art. 6 alin. (1) din ordonanţã, pânã la stabilirea mãsurilor şi perioadei pentru care se acordã protecţie Oficiului Naţional pentru Refugiaţi poate decide suspendarea procedurii de acordare a statutului de refugiat persoanelor care provin din zona de conflict şi urmeazã sã beneficieze de protecţie umanitarã temporarã.
(2) Pânã la stabilirea mãsurilor şi perioadei pentru care se acordã protecţie umanitarã temporarã persoana care provine din zona de conflict are drepturile şi obligaţiile prevãzute la art. 14 din ordonanţã.
(3) Protecţia umanitarã temporarã se acordã pe o perioadã determinatã care nu poate depãşi 2 ani.
(4) Dupã încetarea protecţiei umanitare temporare persoanele care au beneficiat de aceastã formã de protecţie pot solicita în mod individual acordarea statutului de refugiat.
(5) Hotãrârea Guvernului prevãzutã la art. 6 alin. (2) din ordonanţã este elaboratã de Ministerul Administraţiei şi Internelor, la propunerea Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, în situaţia în care se constatã sau existã informaţii cã din zona de conflict urmeazã sã fie înregistrat un aflux masiv şi spontan de persoane care au nevoie de protecţie.
(6) Prin aflux masiv şi spontan de persoane care au nevoie de protecţie se înţelege deplasarea cãtre teritoriul României a unui numãr semnificativ de persoane care depãşeşte capacitatea Oficiului Naţional pentru Refugiaţi de soluţionare a cererilor individuale, în condiţiile şi în termenele prevãzute de ordonanţã.
(7) Prin persoanã care are nevoie de protecţie se înţelege orice persoanã care şi-a pãrãsit ţara de origine ca urmare a unui conflict armat şi nu se poate întoarce în condiţii de siguranţã şi demnitate în ţara de origine.

CAP. II
Procedura acordãrii statutului de refugiat

SECŢIUNEA 1
Procedura ordinarã

Cererea pentru acordarea statutului de refugiat
ART. 4
(1) Cererea pentru acordarea statutului de refugiat este individualã şi se înainteazã personal de cãtre solicitant sau, pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, de cãtre reprezentantul legal, Oficiului Naţional pentru Refugiaţi sau organelor teritoriale ale structurilor specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(2) Cererea pentru acordarea statutului de refugiat se completeazã în limba românã sau într-o limbã pe care solicitantul o cunoaşte.
(3) Funcţionarul autoritãţilor cu competenţe în primirea cererilor pentru acordarea statutului de refugiat înmâneazã solicitantului formularul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi îi explicã modul în care trebuie completat.
(4) În cazul în care solicitantul nu ştie sã scrie, funcţionarul care primeşte cererea va completa formularul potrivit declaraţiei orale a solicitantului, iar cererea va fi semnatã sau amprentatã de solicitant şi va fi semnatã de funcţionarul care a completat aceastã cerere şi de interpret, dupã caz.
(5) Dacã solicitantul deţine documente de identitate, funcţionarul verificã datele înscrise în cerere şi semnaleazã solicitantului neconcordanţele apãrute în conţinutul cererii, pentru a fi remediate.
(6) Cererile pentru acordarea statutului de refugiat, depuse într-un punct de control pentru trecerea frontierei de stat şi cele depuse la Autoritatea pentru Strãini, sunt înregistrate în registre speciale.
(7) Cererile colective pentru acordarea statutului de refugiat nu sunt acceptate.
ART. 5
Dupã primirea cererii pentru acordarea statutului de refugiat, organele teritoriale ale structurilor specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor elibereazã solicitantului o adeverinţã provizorie cu o valabilitate de 48 de ore, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, şi asigurã transportul solicitantului pânã la Oficiul Naţional pentru Refugiaţi sau pânã la o structurã teritorialã a acestuia, dupã caz.
Înaintarea cererii de cãtre un minor
ART. 6
(1) În cazul strãinului minor interesele sale sunt apãrate de cãtre reprezentantul sãu legal.
(2) În cazul în care cererea pentru acordarea statutului de refugiat a unui strãin minor neînsoţit nu este depusã la sediul central sau la una dintre structurile teritoriale ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, organul teritorial al structurii specializate a Ministerului Administraţiei şi Internelor la care a fost depusã cererea sesizeazã de îndatã Oficiul Naţional pentru Refugiaţi şi asigurã transportul solicitantului la structura competentã sã analizeze cererea, indicatã de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi.
(3) În situaţia în care minorul neînsoţit nu poate sã îşi probeze vârsta, iar din aspectul fizic faptul cã este minor nu rezultã în mod evident, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi solicitã efectuarea unei expertize medico-legale.
(4) În lipsa unui reprezentant legal Oficiul Naţional pentru Refugiaţi sesizeazã autoritatea competentã în a cãrei razã teritorialã este situat centrul de cazare unde se aflã minorul, în scopul declanşãrii procedurii de numire a unui reprezentant legal.
(5) Procedura de soluţionare a cererii pentru acordarea statutului de refugiat este suspendatã pânã la numirea unui reprezentant legal. Pe perioada suspendãrii procedurii de acordare a statutului de refugiat, minorul beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 9, art. 14 şi, dupã caz, la art. 22 din ordonanţã.
(6) Cererea pentru acordarea statutului de refugiat minorului neînsoţit este analizatã cu prioritate.
(7) Interviul de determinare a motivelor de acordare a unei forme de protecţie are loc în prezenţa reprezentantului legal.
(8) În analizarea cererilor şi a motivelor invocate de minorul neînsoţit se ţine seama şi de gradul sãu de dezvoltare intelectualã şi de maturitatea sa.
(9) Reunificarea familialã în cazul minorilor neînsoţiţi se va face în funcţie de interesul superior al copilului.
Înaintarea cererii pentru terţe persoane
ART. 7
(1) Persoana care a dobândit statutul de refugiat poate depune cerere pentru acordarea statutului de refugiat pentru membrii familiei sale, în condiţiile art. 3 din ordonanţã, numai în cazul în care aceştia nu se aflã pe teritoriul României şi poate face dovada cã aceştia sunt de acord cu depunerea unei astfel de cereri.
(2) Aceste cereri se depun la Oficiul Naţional pentru Refugiaţi sau la structurile teritoriale ale acestuia.
(3) Ministerul Administraţiei şi Internelor împreunã cu Ministerul Afacerilor Externe vor stabili o procedurã de soluţionare a acestor cereri prin ordin comun, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Activitãţi necesare pentru întocmirea dosarului personal al solicitantului
ART. 8
Dupã înregistrarea cererii pentru acordarea statutului de refugiat Oficiul Naţional pentru Refugiaţi şi structurile teritoriale ale acestuia, prin personalul desemnat:
a) efectueazã verificãri în evidenţele Oficiului Naţional pentru Refugiaţi pentru a se constata dacã sub identitatea declaratã solicitantul a mai depus anterior o cerere pentru acordarea statutului de refugiat;
b) reţin documentul de cãlãtorie al solicitantului, care poate fi returnat temporar titularului, la cerere şi pentru motive bine întemeiate;
c) procedeazã la fotografierea, amprentarea şi informarea solicitantului cu privire la drepturile, obligaţiile şi procedura de acordare a statutului de refugiat;
d) întocmesc dosarul personal al solicitantului, care va cuprinde cererea pentru acordarea statutului de refugiat, precum şi toate documentele necesare în vederea soluţionãrii cazului sãu şi care au legãturã cu aceasta;
e) comunicã în scris solicitantului data şi ora la care trebuie sã se prezinte pentru susţinerea interviului;
f) elibereazã solicitantului documentul temporar de identitate;
g) înregistreazã cererea pentru acordarea ajutorului material temporar pentru solicitanţii statutului de refugiat, necesar pentru întreţinere, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.
Procedura ce se aplicã solicitantului statutului de refugiat care a tranzitat anterior o ţarã terţã sigurã
ART. 9
(1) Dacã solicitantul se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 11 alin. (1) din ordonanţã şi existã acceptul statului aflat pe lista cuprinzând ţãrile terţe sigure de a-l readmite pe solicitant pe teritoriul sãu şi de a-i asigura accesul la procedura de acordare a statutului de refugiat, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi respinge accesul la procedura de acordare a statutului de refugiat prin hotãrâre motivatã pe care o comunicã solicitantului şi solicitã autoritãţilor române competente sã procedeze la retrimiterea solicitantului cãtre ţara terţã.
(2) Împotriva hotãrârii solicitantul poate depune plângere în condiţiile prevãzute la art. 16 din ordonanţã.
(3) În vederea aplicãrii prevederilor art. 11 alin. (2) din ordonanţã funcţionarul anume desemnat sã efectueze interviul şi sã soluţioneze aceastã cerere emite o hotãrâre prin care solicitantului i se conferã accesul la procedura de acordare a statutului de refugiat.
ART. 10
Lista cuprinzând ţãrile terţe sigure, aprobatã prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, potrivit art. 12 din ordonanţã, se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Intervievarea solicitanţilor şi soluţionarea cererii în etapa administrativã
ART. 11
(1) Interviul constã într-o audiere a solicitantului statutului de refugiat de cãtre un funcţionar al Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, anume desemnat.
(2) Interviul va clarifica aspectele necesare în vederea soluţionãrii cererii pentru acordarea statutului de refugiat, consemnate într-o notã de interviu ce va cuprinde: datele de identificare a solicitantului, numele funcţionarului care efectueazã interviul şi, dupã caz, numele interpretului, al reprezentantului legal şi/sau al avocatului care îl asistã pe solicitant, limba în care se desfãşoarã interviul, angajamentul solicitantului din care sã reiasã cã toate datele şi informaţiile prezentate la interviu sunt reale, întrebãrile şi, respectiv, rãspunsurile date de solicitant pe durata interviului.
(3) Dupã citirea celor consemnate în nota de interviu aceasta va fi semnatã pe fiecare paginã de solicitantul statutului de refugiat sau de reprezentantul sãu legal, precum şi de interpretul, avocatul şi funcţionarul prezenţi la interviu.
(4) Acolo unde este necesar funcţionarul care se ocupã de caz poate efectua un nou interviu.
(5) În cazul în care solicitantul în mod nejustificat nu s-a prezentat la data fixatã pentru susţinerea interviului, funcţionarul care se ocupã de caz întocmeşte un procesverbal, dupã care soluţioneazã cererea pentru acordarea statutului de refugiat pe baza elementelor existente în acel moment la dosar.
(6) La interviu pot asista, cu acordul solicitantului, şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale care desfãşoarã activitãţi în domeniu, precum şi reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.
(7) Pe timpul interviului minorul este însoţit de reprezentantul legal.
ART. 12
(1) Funcţionarul prevãzut la art. 13 alin. (2) din ordonanţã efectueazã interviul, analizeazã motivele invocate de solicitant şi se pronunţã asupra cererii solicitantului în termen de 30 de zile de la preluarea cazului.
(2) În condiţiile aplicãrii art. 15 alin. (2) din ordonanţã funcţionarul întocmeşte o notã în care motiveazã necesitatea prelungirii procedurii şi o supune spre aprobare şefului Oficiului Naţional pentru Refugiaţi.
(3) Cererea pentru acordarea statutului de refugiat va fi soluţionatã pe baza documentelor existente la dosarul solicitantului şi a motivelor invocate de solicitant la interviu, care vor fi analizate în raport cu situaţia concretã din ţara de origine şi cu credibilitatea solicitantului.
(4) Plata serviciilor prestate de interpreţii şi experţii utilizaţi în cadrul procedurilor prevãzute de ordonanţã se face în condiţiile prevãzute de lege şi se asigurã de la bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(5) În situaţii deosebite, în care nu pot fi identificaţi sau utilizaţi interpreţi autorizaţi, se apeleazã la serviciile altor specialişti cunoscãtori ai limbii respective, acceptaţi de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi şi de solicitantul statutului de refugiat; plata acestora se face în condiţiile prevãzute la alin. (4).
(6) Oficiul Naţional pentru Refugiaţi asigurã accesul personalului organizaţiilor neguvernamentale cu care are încheiate protocoale de cooperare, în spaţiul necesar desfãşurãrii activitãţii de consiliere şi asistare juridicã a solicitanţilor pe parcursul procedurii de acordare a unei forme de protecţie sau în scopul acordãrii altor forme de asistenţã.
(7) În cazul imposibilitãţii exercitãrii atribuţiilor de cãtre funcţionarul prevãzut la alin. (1), şeful Oficiului Naţional pentru Refugiaţi poate desemna un alt funcţionar pentru îndeplinirea acestor atribuţii.
Cãi de atac
ART. 13
(1) Plângerea formulatã împotriva hotãrârii de respingere a unei cereri pentru acordarea statutului de refugiat se depune la Oficiul Naţional pentru Refugiaţi sau la structurile teritoriale ale acestuia în termenul de 10 zile prevãzut la art. 16 alin. (1) din ordonanţã.
(2) Funcţionarul care înregistreazã plângerea verificã şi, dacã este cazul, îl îndrumã pe solicitant cu privire la aspectele de formã ce lipsesc din conţinutul plângerii.
(3) Oficiul Naţional pentru Refugiaţi va transmite de îndatã instanţei competente plângerea împreunã cu toate documentele necesare în vederea soluţionãrii acesteia.
Executarea hotãrârii de respingere
ART. 14
(1) Oficiul Naţional pentru Refugiaţi informeazã Autoritatea pentru Strãini cu privire la situaţia strãinilor ale cãror cereri pentru acordarea statutului de refugiat au fost respinse printr-o hotãrâre definitivã şi irevocabilã şi care au obligaţia de a pãrãsi teritoriul României în termenul prevãzut de art. 15 alin. (5) din ordonanţã.
(2) În cazul în care din motive obiective strãinul nu poate pãrãsi teritoriul României în termen de 15 zile şi autoritãţile nu pot pune în executare mãsura de scoatere din ţarã, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Autoritatea pentru Strãini, acordã acestuia tolerarea rãmânerii pe teritoriul României, în condiţiile legii.
(3) Statutul şi regimul juridic ale persoanelor al cãror drept de şedere pe teritoriul României este reglementat în temeiul art. 17 alin. (2) din ordonanţã se stabilesc în conformitate cu prevederile legale referitoare la regimul juridic al strãinilor în România.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura de soluţionare a unei noi cereri pentru acordarea statutului de refugiat

ART. 15
(1) Strãinul care depune o nouã cerere pentru acordarea statutului de refugiat, în condiţiile art. 17 alin. (3) din ordonanţã, se adreseazã personal Oficiului Naţional pentru Refugiaţi sau structurilor teritoriale ale acestuia, prezentând în scris toate motivele pentru acordarea statutului de refugiat, o copie de pe hotãrârea definitivã şi irevocabilã prin care a fost respinsã cererea anterioarã, precum şi documentele în susţinerea cererii sale.
(2) Funcţionarul, altul decât cel care s-a pronunţat în cadrul procedurii anterioare, analizeazã cererea în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (3) din ordonanţã şi în termen de 5 zile hotãrãşte:
a) admiterea accesului la o nouã procedurã de acordare a statutului de refugiat; sau
b) respingerea ca inadmisibilã a noii cereri pentru acordarea statutului de refugiat.
(3) Hotãrârile prevãzute la alin. (2) lit. a) şi b) se pronunţã fãrã sã se analizeze pe fond motivele invocate de solicitant pentru acordarea statutului de refugiat.
ART. 16
(1) Dupã pronunţarea unei hotãrâri prin care i s-a acordat accesul la o nouã procedurã de acordare a statutului de refugiat solicitantul este informat cu privire la drepturile, obligaţiile, procedura de soluţionare a cererii sale şi data la care urmeazã sã susţinã interviul.
(2) Solicitantului i se întocmeşte un nou dosar la care se anexeazã şi dosarul/dosarele anterior/anterioare.
(3) În temeiul hotãrârii prin care s-a acordat accesul la o nouã procedurã de acordare a statutului de refugiat şi al art. 17 alin. (6) din ordonanţã Oficiul Naţional pentru Refugiaţi informeazã autoritãţile competente cu privire la anularea dispoziţiei prin care strãinul în cauzã era obligat sã pãrãseascã teritoriul României.
(4) Plângerea formulatã de solicitant împotriva hotãrârii prin care a fost respinsã ca inadmisibilã o nouã cerere pentru acordarea statutului de refugiat este analizatã de instanţa competentã, cu respectarea art. 17 alin. (3) din ordonanţã, iar în cazul în care instanţa acordã dreptul la o nouã procedurã de acordare a statutului de refugiat, cererea este trimisã Oficiului Naţional pentru Refugiaţi pentru a fi analizatã pe fond în cadrul unei noi proceduri de acordare a statutului de refugiat.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura acceleratã

ART. 17
(1) Procedura acceleratã poate fi declanşatã în toate cazurile în care funcţionarul anume desemnat constatã existenţa uneia dintre situaţiile prevãzute la art. 18 din ordonanţã.
(2) Termenul prevãzut la art. 21 alin. (1) din ordonanţã se aplicã în cazul în care una dintre situaţiile prevãzute la art. 18 din ordonanţã a fost constatatã încã de la depunerea cererii de cãtre solicitant; în celelalte situaţii termenul curge de la data la care a fost constatatã existenţa uneia dintre situaţiile prevãzute la art. 18 din ordonanţã, de cãtre funcţionarul anume desemnat, înainte de pronunţarea unei hotãrâri în procedurã acceleratã.
ART. 18
Lista cuprinzând ţãrile în care, în general, nu existã risc serios de persecuţie, aprobatã prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, potrivit art. 20 alin. (1) din ordonanţã, se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

SECŢIUNEA a 4-a
Procedura în cazul cererilor pentru acordarea statutului de refugiat depuse în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat

ART. 19
(1) Cererile pentru acordarea statutului de refugiat, depuse într-un punct de control pentru trecerea frontierei de stat, sunt transmise de îndatã Oficiului Naţional pentru Refugiaţi sau structurilor teritoriale ale acestuia.
(2) În cazul în care solicitantul nu vorbeşte limba românã şi nu i se poate asigura un interpret, lucrãtorul poliţiei de frontierã va transmite de îndatã Oficiului Naţional pentru Refugiaţi cererea redactatã de solicitant în limba pe care o cunoaşte, datatã şi semnatã de acesta, fãcând menţiune despre acest aspect.
(3) Cererile pentru acordarea statutului de refugiat, depuse într-un punct de control pentru trecerea frontierei de stat aeroportuare şi transmise Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, sunt însoţite de o informare cu privire la solicitant, care va cuprinde ora la care acesta s-a prezentat, cursa cu care a sosit în România şi compania transportatoare, documentele pe care le are asupra sa, persoanele care îl însoţesc, alte elemente de naturã sã contribuie la soluţionarea operativã a cazului.
ART. 20
Funcţionarul prevãzut la art. 13 alin. (2) din ordonanţã poate hotãrî asupra dreptului de intrare în România şi accesului la procedura ordinarã în cazul în care solicitantul statutului de refugiat este minor neînsoţit.
ART. 21
(1) Solicitanţii cazaţi în zona de tranzit sau în centrele prevãzute la art. 23 alin. (3) din ordonanţã, care nu dispun de mijloacele materiale necesare pentru întreţinere, pot primi hranã în locul sumei*) prevãzute la art. 14 alin. (2) din ordonanţã.
____________
*) A se vedea <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.439/2002 privind majorarea sumelor pentru cazare şi masã acordate solicitanţilor statutului de refugiat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 935 din 20 decembrie 2002.

(2) Spaţiile din zona de tranzit, destinate cazãrii solicitanţilor statutului de refugiat, precum şi centrele prevãzute la art. 23 alin. (3) din ordonanţã sunt administrate de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor sau de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi, dupã caz.
ART. 22
(1) Solicitantul statutului de refugiat poate fi transferat cu însoţitor din zona de tranzit a punctului de control pentru trecerea frontierei de stat sau a centrului prevãzut la art. 23 alin. (3) din ordonanţã în zona de tranzit a altui punct de control pentru trecerea frontierei de stat, în vederea punerii în executare a dispoziţiei de a pãrãsi teritoriul României, conţinutã de hotãrârea de respingere.
(2) Transferul solicitantului şi asigurarea prezenţei sale la proces, la cererea instanţei, se vor face fãrã ca solicitantul sã fie considerat admis din punct de vedere legal pe teritoriul României.
ART. 23
În cazul în care solicitantul statutului de refugiat primeşte dreptul la acces pe teritoriul României, funcţionarul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã din punctul de control pentru trecerea frontierei de stat, la care a fost depusã cererea, elibereazã solicitantului adeverinţa provizorie prevãzutã la art. 10 alin. (2) din ordonanţã.

CAP. III
Încetarea şi anularea statutului de refugiat sau a protecţiei umanitare condiţionate

ART. 24
Statutul de refugiat şi protecţia umanitarã condiţionatã nu se acordã pe perioade determinate.
ART. 25
(1) În cazul în care survin modificãri majore în situaţia din ţara de origine sau în tratamentul aplicat unei categorii de persoane din acea ţarã, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi poate demara o procedurã de reanalizare a situaţiei persoanelor care au dobândit statutul de refugiat sau protecţia umanitarã condiţionatã şi care provin din ţara respectivã.
(2) Pentru cazurile în care, în urma reanalizãrii, se constatã cã existã una dintre situaţiile prevãzute la art. 27 din ordonanţã, se emite hotãrârea privind încetarea formei de protecţie acordate.
ART. 26
(1) Procedura de constatare a încetãrii sau de anulare a unei forme de protecţie se iniţiazã pentru cazuri individuale de cãtre Oficiul Naţional pentru Refugiaţi, din oficiu sau la propunerea uneia dintre instituţiile cu atribuţii în domeniul securitãţii naţionale sau ordinii publice.
(2) Funcţionarul prevãzut la art. 13 alin. (2) din ordonanţã analizeazã motivele şi hotãrãşte, dupã caz, în procedurã ordinarã sau în procedurã acceleratã.
(3) În raport cu gradul de integrare în societate a beneficiarului formei de protecţie funcţionarul se va pronunţa în hotãrârea de încetare sau de anulare a unei forme de protecţie şi cu privire la dispoziţia de a pãrãsi teritoriul României de cãtre cel în cauzã.

CAP. IV
Eliberarea documentelor de identitate şi a documentelor de cãlãtorie, precum şi prelungirea valabilitãţii acestora

ART. 27
Eliberarea documentelor temporare de identitate şi prelungirea valabilitãţii acestora pentru solicitanţii statutului de refugiat, precum şi a documentelor de identitate specifice fiecãrei forme de protecţie prevãzute la art. 1 din ordonanţã sunt de competenţa Oficiului Naţional pentru Refugiaţi.
ART. 28
Prelungirea valabilitãţii documentelor temporare de identitate se face în mod succesiv pe toatã perioada procedurii de acordare a statutului de refugiat şi pânã la expirarea termenului de 15 zile de la data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii de respingere a cererii pentru acordarea statutului de refugiat, cu excepţia cererilor pentru acordarea statutului de refugiat respinse ca evident nefondate în urma soluţionãrii în cadrul procedurii accelerate.
ART. 29
(1) Dupã acordarea uneia dintre formele de protecţie prevãzute la art. 1 din ordonanţã strãinului i se va elibera un document de identitate corespunzãtor formei de protecţie dobândite.
(2) Valabilitatea documentului de identitate este de un an şi se prelungeşte succesiv pe perioade de câte un an, pânã la încetarea sau anularea formei de protecţie, cu excepţia documentelor eliberate persoanelor care beneficiazã de protecţie umanitarã temporarã.
(3) Pânã la împlinirea vârstei de 14 ani minorii vor fi înscrişi în documentele de identitate ale pãrinţilor sau al reprezentantului legal. Se poate elibera un document de identitate minorului şi înainte de împlinirea vârstei de 14 ani în cazurile în care motivele impun eliberarea unui astfel de document.
ART. 30
(1) Eliberarea documentelor pentru trecerea frontierei de stat, precum şi prelungirea valabilitãţii documentelor prevãzute la art. 24 alin. (1) lit. a) din ordonanţã, denumite în continuare documente de cãlãtorie, sunt de competenţa Oficiului Naţional pentru Refugiaţi.
(2) Pentru activitãţile de eliberare şi de prelungire a valabilitãţii documentelor de cãlãtorie pentru refugiaţi şi pentru persoanele care au dobândit protecţie umanitarã condiţionatã se percep taxe reprezentând costul documentului şi taxe consulare, în condiţiile legii.
ART. 31
(1) Documentele de cãlãtorie ale celor care au dobândit statutul de refugiat sau protecţie umanitarã condiţionatã vor fi anulate în cazul încetãrii sau anulãrii formei de protecţie respective.
(2) Documentele de identitate şi documentele de cãlãtorie vor avea forma prezentatã în anexele nr. 4-7 la prezentele norme metodologice şi vor conţine elemente de siguranţã pentru prevenirea falsificãrii.

CAP. V
Asistenţa materialã pentru solicitanţii statutului de refugiat şi pentru persoanele care au dobândit o formã de protecţie

ART. 32
(1) Prin asistenţa materialã pentru întreţinere, potrivit art. 10 alin. (4) din ordonanţã, se înţelege drepturile prevãzute la art. 14 alin. (2) din ordonanţã.
(2) În cazul persoanelor cazate în centrele de primire şi cazare a solicitanţilor statutului de refugiat, aflate în subordinea Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, prin asistenţã materialã pentru întreţinere pe întreaga duratã a procedurii de acordare a statutului de refugiat se înţelege asigurarea condiţiilor de cazare, igienã personalã şi a condiţiilor pentru pregãtirea hranei.
(3) Materialele necesare pentru asigurarea condiţiilor prevãzute la alin. (2), precum şi durata lor de folosinţã se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
(4) Drepturile de masã prevãzute la art. 14 alin. (2) din ordonanţã se acordã solicitantului statutului de refugiat, la cerere, prin plata lunarã în numerar a sumelor stabilite.
(5) Suma prevãzutã pentru masã se poate acorda cu anticipaţie pentru o perioadã de cel mult 10 zile, la cerere şi pentru motive bine întemeiate.
(6) Prin durata procedurii, în sensul alin. (2), se înţelege perioada cuprinsã între momentul depunerii cererii pentru acordarea statutului de refugiat şi momentul în care a expirat termenul de 24 de ore de la data la care Oficiul Naţional pentru Refugiaţi a luat cunoştinţã de pronunţarea unei hotãrâri prin care se acordã una dintre formele de protecţie prevãzute la art. 2, 3 sau 5 din ordonanţã ori a unei hotãrâri definitive şi irevocabile de respingere a cererii pentru acordarea statutului de refugiat.
ART. 33
(1) Cazarea solicitanţilor statutului de refugiat minori se face împreunã cu rudele care îi însoţesc, indiferent de gradul de rudenie.
(2) Cazarea solicitanţilor statutului de refugiat, care au împlinit vârsta de 16 ani şi care nu dispun de mijloacele materiale necesare pentru întreţinere, se face în centrele de primire şi cazare aflate în subordinea Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, pânã la expirarea termenului de 15 zile de la data la care a fost pronunţatã o hotãrâre definitivã şi irevocabilã de respingere a cererii de acordare a unei forme de protecţie.
(3) Cazarea solicitanţilor statutului de refugiat minori neînsoţiţi, care nu au împlinit vârsta de 16 ani, se va face în centrele Direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului în a cãror razã teritorialã se aflã structura Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, competentã sã analizeze cererea de acordare a statutului de refugiat.
(4) Minorii neînsoţiţi care au primit o formã de protecţie pe teritoriul României conform ordonanţei, în baza unei hotãrâri definitive şi irevocabile, sunt preluaţi în sistemul de servicii destinate protecţiei copilului, organizate la nivelul consiliilor judeţene, respectiv al consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru copilul aflat în dificultate.
(5) În situaţia în care cererea minorului neînsoţit privind acordarea unei forme de protecţie în baza ordonanţei a fost respinsã printr-o hotãrâre definitivã şi irevocabilã, Direcţia generalã de asistenţã socialã şi protecţia copilului întreprinde demersurile prevãzute de lege pentru stabilirea unei mãsuri de protecţie pentru acesta şi informeazã Autoritatea pentru Strãini cu privire la situaţia acestuia, care procedeazã potrivit legii.
(6) Mãsura de protecţie prevãzutã la alin. (5) dureazã pânã la returnarea copilului în ţara de reşedinţã a pãrinţilor ori în ţara în care au fost identificaţi alţi membri ai familiei dispuşi sã ia copilul.
ART. 34
(1) Activitatea centralã de primire şi cazare a solicitanţilor statutului de refugiat se desfãşoarã în baza regulamentului de ordine interioarã care stabileşte drepturile şi obligaţiile persoanelor cazate în centrul de primire şi cazare respectiv.
(2) Persoanei cazate în centrul de primire şi cazare i se aduc la cunoştinţã prevederile regulamentului de ordine interioarã, sub semnãturã, într-o limbã pe care o cunoaşte.
(3) Pentru abateri grave sau repetate de la prevederile regulamentului de ordine interioarã, la propunerea şefului centrului de primire şi cazare, şeful Oficiului Naţional pentru Refugiaţi poate aproba evacuarea din centru a persoanei în cauzã, urmând ca aceasta sã beneficieze de suma pentru cazare prevãzutã la art. 14 alin. (2) din ordonanţã.

CAP. VI
Acordarea drepturilor şi recuperarea ajutoarelor acordate refugiaţilor

ART. 35
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului material prevãzut la art. 24 alin. (1) lit. n) din ordonanţã se întocmeşte de fiecare membru de familie care a dobândit o formã de protecţie sau, dupã caz, de reprezentantul legal al persoanelor lipsite de capacitate de exerciţiu, care îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.
(2) Cererile pentru acordarea ajutorului rambursabil se depun spre soluţionare, în maximum douã luni de la acordarea formei de protecţie, la Oficiul Naţional pentru Refugiaţi care le trimite spre soluţionare, pânã la data de 5 a fiecãrei luni, la direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu adrese întocmite conform modelului prevãzut în anexa nr. 9 la prezentele norme metodologice. Cererile vor fi însoţite de copii de pe hotãrârile prin care a fost acordatã forma de protecţie şi de pe documentul de identitate.
(3) Acordarea ajutorului rambursabil se aprobã prin decizie a directorului executiv al direcţiei de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, începând cu luna urmãtoare depunerii cererii, pe baza anchetei sociale şi a documentelor prevãzute la alin. (2).
ART. 36
Ajutorul rambursabil se acordã lunar, pentru fiecare persoanã, la nivelul unui salariu minim brut pe ţarã. Pentru minorii care au primit o formã de protecţie şi care nu au împlinit vârsta de 14 ani, ajutorul se acordã reprezentantului lor legal.
ART. 37
Plata ajutorului rambursabil se efectueazã de cãtre direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe bazã de mandat poştal, cont personal sau stat de platã.
ART. 38
(1) Prelungirea perioadei iniţiale de acordare a ajutorului rambursabil cu cel mult 3 luni se poate face, în condiţiile stabilite de ordonanţã, dacã persoanele apte de muncã care au primit o formã de protecţie fac dovada cã s-au prezentat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru solicitarea unui loc de muncã şi nu au refuzat un loc de muncã oferit de acestea.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) au în îngrijire cel puţin un copil în vârstã de pânã la 7 ani;
b) sunt inapte de muncã, dovedind aceasta cu certificat medical;
c) urmeazã una dintre formele de învãţãmânt de zi, prevãzute de lege, pânã la împlinirea vârstei de 25 de ani sau, dupã caz, de 26 de ani;
d) îndeplinesc condiţiile legale pentru pensionare la cerere, potrivit legii române.
ART. 39
(1) La prima platã a ajutorului rambursabil, persoanele care au primit o formã de protecţie completeazã şi semneazã un angajament al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 10 la prezentele norme metodologice, prin care se obligã sã ramburseze instituţiei plãtitoare, într-o perioadã de un an, sumele pe care urmeazã sã le încaseze cu titlu de ajutor potrivit prevederilor ordonanţei, dacã realizeazã venituri salariale sau din activitãţi desfãşurate ocazional, dovedite prin documente sau prin declaraţie pe propria rãspundere, care permit acest lucru fãrã sã fie afectatã întreţinerea sa şi a familiei sale. Refuzul de a completa şi de a semna angajamentul duce la sistarea acordãrii ajutorului.
(2) Rambursarea sumelor acordate cu titlu de ajutor se face în termen de un an de la încetarea perioadei pentru care s-au acordat.
(3) Urmãrirea obligaţiilor pentru rambursarea sumelor prevãzute la alin. (1) se realizeazã de cãtre direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în termenul de prescripţie prevãzut de lege.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 40
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1


────────
la normele metodologice
────────────────────────

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
OFICIUL NAŢIONAL PENTRU REFUGIAŢI
Centrul ...............................

CERERE
de acordare a statutului de refugiat
(Application for the Refugee Status)
nr. .......... din .................





a) Numele solicitantului (Family name, surname)
.......................................................................
b) Numele pãrinţilor (Parents╒ name/father, mother)
.......................................................................
c) Data şi locul naşterii (Date and place of birth)
.......................................................................
d) Membrii de familie care vã însoţesc (Family members accompanying you)
.......................................................................
e) Ţara de origine (Country of origin)
.......................................................................
f) Document de cãlãtorie (Travel document)
.......................................................................
g) Solicit acordarea statutului de refugiat în România, pentru
urmãtoarele motive: (I request the refugee status in Romania due to the
following reasons):
.......................................................................
h) Data şi modul de pãrãsire a ţãrii de origine (Date and way of leaving
the country of origin)
.......................................................................
i) Ţãrile tranzitate pânã la intrarea în România şi perioadele de şedere
pe teritoriile acestora
(Tranzit countries before entering Romania and periods of stay on the
territories of those countries.)
.......................................................................
j) Data şi modul de intrare în România (Date and way of entering Romania)
.......................................................................
k) Reşedinţa în România (The rezidence in Romania)
.......................................................................
l) Limbile vorbite (Spoken languages)
.......................................................................
m) Data programãrii la interviu (The date of interview)
.......................................................................

Data (Date) Semnãtura (Signature)
.................. ..............................

Lucrãtorul care a primit cererea ...................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura .................................
Dosar nr. ................./...............



ANEXA 2


────────
la normele metodologice
────────────────────────

ADEVERINŢĂ PROVIZORIE
- model -

(eliberatã de organele Ministerului Administraţiei şi Internelor la care
s-a depus cererea pentru acordarea statutului de refugiat, valabilã pânã
la eliberarea documentului temporar de identitate)





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ORGANUL MINISTERULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR ....................... │
│ Nr. ..................... din ....................................... │
│ │
│ ADEVERINŢĂ │
│ Se adevereşte prin prezenta cã cetãţeanul ........................... │
│ din .................... a depus cerere pentru acordarea statutului de │
│ refugiat la unitatea noastrã la data de ............., adeverinţa fiind │
│ valabilã pânã la data de ............., când cel în cauzã se va prezenta │
│ la Centrul de cazare ............ din subordinea Oficiului Naţional pentru │
│ Refugiaţi. │
│ Acest act ţine loc de document de identitate pe durata valabilitãţii. │
│ │
│ Şeful Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, │
│ ........................................... │
│ (semnãtura şi ştampila) │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3


────────
la normele metodologice
────────────────────────

CERERE
pentru acordarea ajutorului material temporar pentru
solicitanţii statutului de refugiat





Subsemnatul ...................................................
Cetãţenia/naţionalitatea ......................................
Ţara de origine/de reşedinţã ............./....................
Data şi locul naşterii ........................................
Data/locul solicitãrii statutului de refugiat în România
............................/..................................
Numãrul dosarului la Oficiul Naţional pentru Refugiaţi/seria
documentului de identitate ................../.................
Stadiul procedurii/termenul viitor ............../.............
Valabilitatea documentului temporar de identitate
...............................................................
Minori aflaţi în întreţinere (numele/data naşterii minorului):
........................./.....................................
........................./.....................................
........................./.....................................
........................./.....................................
Adresa solicitantului .........................................
Numele şi prenumele gãzduitorului .............................

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│Talon ajutor material pentru solicitanţii statutului de refugiat în România │
│Numele şi prenumele ....................................................... │
│Cetãţean ......................, nãscut la ................................ │
│Data depunerii cererii .................................................... │
│Data la care se va efectua plata ...........................................│
│ │
│ Semnãtura │
│ ........... │
│Subofiţer administrativ ..................... │
│Nr. ............. din ....................... │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 4


────────
la normele metodologice
────────────────────────

DOCUMENT TEMPORAR DE IDENTITATE
- model -

- Documentul va avea forma unui carnet (aproximativ 13 x 9 cm) sau card.
- Documentul va conţine elemente de securizare (timbru sec aplicat pe fotografie, ştampila organului emitent, hârtie specialã care sã evidenţieze ştersãturile sau alterãrile prin mijloace chimice sau prin alte metode).
- Dacã identitatea solicitantului statutului de refugiat nu a fost stabilitã cu precizie, pe document se va menţiona "Identitate declaratã".
- Forma documentului va putea fi adaptatã în funcţie de necesitãţi şi de posibilitãţile tehnice, cu respectarea prevederilor legale privind confecţionarea şi eliberarea acestuia.





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ (Coperta carnetului) │
│ ROMÂNIA │
│ MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR │
│ │
│ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU REFUGIAŢI │
│DOCUMENT TEMPORAR DE IDENTITATE PENTRU SOLICITANŢII STATUTULUI DE REFUGIAT │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ (Coperta interioarã) │
│ DOCUMENT │
│ seria .......... nr. .......... │
│Informaţii utile pentru solicitanţii statutului de refugiat*): │
│........................................................................... │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (1) │
│- Fotografia titularului (pe care se aplicã timbrul sec) │
│ Semnãtura (amprenta degetului mare de la mâna dreaptã - facultativ) │
│ titularului │
│- Numele şi prenumele ......................................................│
│- Data naşterii ............................................................│
│- Ţara de origine ..........................................................│
│- Reşedinţa temporarã în România (centrul de cazare, localitatea, strada, │
│ numãrul, apartamentul, sectorul/judeţul) .................................│
│- Data eliberãrii şi data primei expirãri ..................................│
│- Organul emitent, ştampila şi semnãtura celui care elibereazã documentul │
│ ..........................................................................│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (2) │
│ Menţiuni ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi │
│- Membrii familiei care îi însoţesc (minori) ...............................│
│- Alte menţiuni ............................................................│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (3, 4, 5, 6, 7) │
│ Prelungirea valabilitãţii documentului ...................................│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (8, 9) │
│ (Coperta interioarã) │
│ Obligaţiile solicitanţilor statutului de refugiat (redactate în limbile │
│ englezã şi francezã). │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
_________
*) Textul va fi stabilit de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi.




ANEXA 5


──────────
la normele metodologice
────────────────────────

DOCUMENT DE IDENTITATE
pentru refugiaţi şi pentru persoanele cãrora li s-a acordat
protecţie umanitarã condiţionatã
- model -

- Documentul va avea forma unui carnet (aproximativ 8 x 11 cm) sau card.
- Documentul va conţine elemente de secretizare (timbru sec aplicat pe fotografie, ştampila organului emitent, hârtie specialã care sã evidenţieze ştersãturile sau alterãrile prin mijloace chimice sau prin alte metode).
- Forma documentului va putea fi adaptatã în funcţie de necesitãţi şi de posibilitãţile tehnice, cu respectarea prevederilor legale privind confecţionarea şi eliberarea acestuia.





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ (Coperta carnetului) │
│ ROMÂNIA │
│ MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR │
│ OFICIUL NAŢIONAL PENTRU REFUGIAŢI │
│ DOCUMENT DE IDENTITATE │
│ (<>Ordonanţa Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul │
│ refugiaţilor în România, republicatã) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (Coperta interioarã) │
│ - Va conţine un extras semnificativ din textul privind drepturile şi │
│ obligaţiile refugiaţilor şi ale persoanelor care au dobândit │
│ ....................................................................... │
│ - Seria şi numãrul documentului ......................................... │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (1) │
│ - Fotografia titularului (pe care se aplicã timbrul sec) şi semnãtura │
│ acestuia │
│ - Forma de protecţie .................................................... │
│ - Numele şi prenumele ................................................... │
│ - Data naşterii ......................................................... │
│ - Ţara de origine ....................................................... │
│ - Reşedinţa în România (localitatea, strada, numãrul, apartamentul, │
│ sectorul/judeţul) ..................................................... │
│ - Data eliberãrii şi data expirãrii ..................................... │
│ - Organul emitent, ştampila şi semnãtura celui care elibereazã documentul │
│ ....................................................................... │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (2) │
│ Menţiuni ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi │
│ - Membrii familiei care îl însoţesc .................................... │
│ - Alte menţiuni ........................................................ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (3, 4) │
│ Prelungirea valabilitãţii documentului ................................. │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 6


────────
la normele metodologice
─────────────────────────

DOCUMENT DE CĂLĂTORIE
pentru refugiaţii recunoscuţi în baza Convenţiei
de la Geneva din 1951
- model -

(Textul va fi redactat în limba românã şi în limba englezã sau francezã.)





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ (Coperta carnetului) │
│ DOCUMENT DE CĂLĂTORIE │
│ (Convenţia de la Geneva din 28 iulie 1951) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Nr. ........... │
│ (1) │
│ DOCUMENT DE CĂLĂTORIE │
│ (Convenţia de la Geneva din 28 iulie 1951) │
│ Acest document expirã la .............., dacã valabilitatea sa nu este │
│ prelungitã. │
│ Numele ............................................................... │
│ Prenumele ............................................................ │
│ Însoţit de copilul (copiii) .......................................... │
│ 1. Acest document este eliberat numai în scopul de a furniza titularului │
│ un document de cãlãtorie care poate ţine loc de paşaport naţional. El nu │
│ aduce nici un prejudiciu şi nu afecteazã în nici un fel naţionalitatea │
│ titularului. │
│ 2. Titularul este autorizat sã se întoarcã în .......................... │
│ (se menţioneazã ţara ale │
│ cãrei autoritãţi elibereazã │
│ documentul) │
│ pânã la ..........................., cu excepţia cazului în care se │
│ menţioneazã mai jos o datã ulterioarã (perioada în care deţinãtorul │
│ documentului este autorizat sã se reîntoarcã nu trebuie sã fie mai micã │
│ de 3 luni). │
│ 3. În cazul stabilirii într-o altã ţarã decât cea în care prezentul │
│ document a fost eliberat, titularul trebuie, dacã doreşte sã se │
│ deplaseze din nou, sã solicite un nou document autoritãţilor competente │
│ ale ţãrii sale de reşedinţã (vechiul document de cãlãtorie va fi remis │
│ autoritãţii care elibereazã noul document pentru a fi trimis autoritãţii │
│ care l-a eliberat). │
│ │
│ (Acest document conţine ........ pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (2) │
│ Locul şi data naşterii .................................................. │
│ Profesia ................................................................ │
│ Reşedinţa actualã ....................................................... │
│ Numele (înainte de cãsãtorie) şi prenumele soţiei ....................... │
│ Numele şi prenumele soţului ............................................. │
│ │
│ Semnalmente: │
│ Înãlţimea ............................. │
│ Pãrul ................................. │
│ Culoarea ochilor ...................... │
│ Nasul ................................. │
│ Forma feţei ........................... │
│ Tenul ................................. │
│ Semne particulare ..................... │
│ Copiii care îl însoţesc pe titular: │
│ Numele Prenumele Locul şi data naşterii Sexul │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ │
│ Baraţi spaţiile necompletate. │
│ (Acest document conţine ...... pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (3) │
│ Fotografia titularului şi ştampila autoritãţii care a eliberat documentul │
│ Amprentele digitale ale titularului (facultativ) │
│ Semnãtura titularului ................................................... │
│ (Acest document conţine .............. pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (4) │
│ 1. Acest document este valabil pentru urmãtoarele ţãri: │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ 2. Documentul/documentele pe baza cãruia/cãrora este eliberat prezentul │
│ document: ............................................................... │
│ Eliberat la ................................. │
│ Data ........................................ │
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care elibereazã documentul ............ │
│ Taxa plãtitã .............................. │
│ (Acest document conţine .............. pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (5) │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ............................................................ │
│ De la ................................................................... │
│ Pânã la ................................................................. │
│ Întocmit la .......................... Data ............................. │
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document .......................................... │
│ │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ............................................................ │
│ De la ................................................................... │
│ Pânã la ................................................................. │
│ Întocmit la .................... Data ................................... │
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document .......................................... │
│ │
│ (Acest document conţine .............. pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (6) │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ............................................................ │
│ Taxa plãtitã ............................................................ │
│ De la ................................................................... │
│ Pânã la ................................................................. │
│ Întocmit la .................... Data ................................... │
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document .......................................... │
│ │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ............................................................ │
│ De la ................................................................... │
│ Pânã la ................................................................. │
│ Întocmit la ................. Data ...................................... │
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document .......................................... │
│ │
│ (Acest document conţine .............. pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (7-32) │
│ Vize │
│ Numele titularului trebuie menţionat pe fiecare vizã acordatã. │
│ (Acest document conţine .............. pagini, exclusiv copertele.) │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 7


────────
la normele metodologice
────────────────────────

DOCUMENT DE CĂLĂTORIE
pentru persoanele care au dobândit protecţie umanitarã
condiţionatã în România
- model-

(Textul va fi redactat în limba românã şi în limba englezã sau francezã.)





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ (Coperta carnetului) │
│ DOCUMENT DE CĂLĂTORIE │
│ (Protecţie umanitarã condiţionatã în România) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Nr. .................................. │
│ (1) │
│ DOCUMENT DE CĂLĂTORIE │
│ (Protecţie umanitarã condiţionatã în România) │
│ Acest document expirã la ......................, dacã valabilitatea sa nu │
│ este prelungitã. │
│ Numele ................................................................... │
│ Prenumele ................................................................ │
│ Însoţit de copilul (copiii) .............................................. │
│ 1. Acest document este eliberat numai în scopul de a furniza titularului │
│ un document de cãlãtorie care poate ţine loc de paşaport naţional. El nu │
│ aduce nici un prejudiciu şi nu afecteazã în nici un fel naţionalitatea │
│ titularului. │
│ 2. Titularul este autorizat sã se întoarcã în ............................ │
│ (se menţioneazã ţara ale cãrei │
│ autoritãţi elibereazã │
│ documentul) │
│ pânã la .............................., cu excepţia cazului în care se │
│ menţioneazã mai jos o datã ulterioarã (perioada în care deţinãtorul │
│ documentului este autorizat sã se reîntoarcã nu trebuie sã fie mai micã │
│ de 3 luni). │
│ 3. În cazul stabilirii într-o altã ţarã decât cea în care prezentul │
│ document a fost eliberat, titularul trebuie, dacã doreşte sã se deplaseze │
│ din nou, sã solicite un nou document autoritãţilor competente ale ţãrii │
│ sale de reşedinţã (vechiul document de cãlãtorie va fi remis autoritãţii │
│ care elibereazã noul document pentru a fi trimis autoritãţii care l-a │
│ eliberat). │
│ (Acest document conţine ........................ pagini, exclusiv │
│ copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (2) │
│ Locul şi data naşterii ................................................... │
│ Profesia ................................................................. │
│ Reşedinţa actualã ........................................................ │
│ Numele (înainte de cãsãtorie) şi prenumele soţiei ........................ │
│ Numele şi prenumele soţului .............................................. │
│ Semnalmente: │
│ Înãlţimea ............................. │
│ Pãrul ................................. │
│ Culoarea ochilor ...................... │
│ Nasul ................................. │
│ Forma feţei ........................... │
│ Tenul ................................. │
│ Semne particulare ..................... │
│ Copiii care îl însoţesc pe titular: │
│ Numele Prenumele Locul şi data naşterii Sexul │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ ............. .............. ...................... ...... │
│ Baraţi spaţiile necompletate. │
│ (Acest document conţine ............ pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (3) │
│ Fotografia titularului şi ştampila autoritãţii care a eliberat │
│ documentul │
│ Amprentele digitale ale titularului (facultativ) │
│ Semnãtura titularului .................................................. │
│ (Acest document conţine ............... pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (4) │
│ 1. Acest document este valabil pentru urmãtoarele ţãri: │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ 2. Documentul/documentele pe baza cãruia/cãrora este eliberat prezentul │
│ document: ................................................................ │
│ Eliberat la ............................................... │
│ Data ........................................................ │
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care elibereazã documentul ............. │
│ Taxa plãtitã ............................................................. │
│ (Acest document conţine ............... pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (5) │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ..............................................................│
│ De la .....................................................................│
│ Pânã la ...................................................................│
│ Întocmit la ...................... Data ...................................│
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document ............................................│
│ │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ..............................................................│
│ De la .....................................................................│
│ Pânã la ...................................................................│
│ Întocmit la ................... Data ......................................│
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document ............................................│
│ (Acest document conţine ............... pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (6) │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ..............................................................│
│ De la .....................................................................│
│ Pânã la ...................................................................│
│ Întocmit la ................... Data ......................................│
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document ............................................│
│ │
│ Prelungirea sau reînnoirea valabilitãţii │
│ Taxa plãtitã ..............................................................│
│ De la .....................................................................│
│ Pânã la ...................................................................│
│ Întocmit la ................... Data ......................................│
│ Semnãtura şi ştampila autoritãţii care a prelungit sau a reînnoit │
│ valabilitatea acestui document.............................................│
│ (Acest document conţine ............... pagini, exclusiv copertele.) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ (7-32) │
│ Vize │
│ Numele titularului trebuie menţionat pe fiecare vizã acordatã. │
│(Acest document conţine ............... pagini, exclusiv copertele.) │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 8


────────
la normele metodologice
────────────────────────

Numãrul de înregistrare .....................
Ziua ......... luna ........... anul ........

CERERE
pentru acordarea ajutorului rambursabil pentru refugiaţi

Subsemnatul/Subsemnata .........., cetãţean .........., nãscut/nãscutã la data de ......, având statutul de refugiat în România din data de ........, potrivit documentului de identitate seria ...... nr. ....., eliberat de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor la data de ..............., cu reşedinţa în localitatea ......., str. ....... nr. ....., bl. ...., sc. ..., ap. ...., oficiul poştal ......., judeţul/sectorul ...., vã rog sã-mi aprobaţi acordare a unui ajutor lunar rambursabil potrivit prevederilor <>art. 24 alin. (1) lit. n) din Ordonanţa Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, republicatã.
Declar pe propria rãspundere cã nu am venituri proprii, fapt pentru care solicit acest ajutor.

Data .............. Semnãtura
..................

ANEXA 9
────────
la normele metodologice
────────────────────────

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
OFICIUL NAŢIONAL PENTRU REFUGIAŢI
Nr. ........ din ......................

Cãtre
Direcţia de Muncã, Solidaritate Socialã şi Familie a Judeţului .........../
Direcţia de Muncã, Solidaritate Socialã şi Familie a Municipiului Bucureşti

Vã trimitem alãturat cererea pentru acordarea ajutorului lunar rambursabil refugiatului/ refugiatei ................., însoţitã de copia de pe hotãrârea de acordare a statutului de refugiat şi de pe documentul de identitate al solicitantului/solicitantei. Vã rugãm sã stabiliţi dreptul şi perioada de acordare a ajutorului, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 102/2000 privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, republicatã.

Data ....................

Şeful Oficiului Naţional pentru Refugiaţi,
..........................................

ANEXA 10
────────
la normele metodologice
────────────────────────

ANGAJAMENT
privind rambursarea ajutorului
Subsemnatul/Subsemnata ........., cetãţean ........, având statutul de refugiat în România din data de ........., posesor/posesoare al/a documentului de identitate seria ...... nr. ......, eliberat de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi la data de ........, mã angajez sã plãtesc la Direcţia de Muncã, Solidaritate Socialã şi Familie a Judeţului ......., pânã la data de ........, suma de ............ reprezentând ajutorul rambursabil.
Am luat cunoştinţã de faptul cã nerespectarea prezentului angajament atrage rãspunderea în condiţiile legii, în vederea recuperãrii integrale a sumei primite cu titlu de ajutor.
Întocmit la data de .............. în 3 exemplare.
Completat şi semnat în faţa noastrã ................... .

_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016