Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 621 din 20 iunie 2002  pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 621 din 20 iunie 2002 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 481 din 5 iulie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se aproba Normele metodologice privind organizarea şi desfãşurarea procedurii de selecţionare a investitorilor eligibili şi stabilirea principalelor tipuri de proiecte de parteneriat public-privat, prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Se aproba Normele metodologice privind modul de elaborare a studiului de prefezabilitate şi a studiului de fezabilitate pentru proiectele de parteneriat public-privat, desfãşurarea negocierilor cu investitorii selectaţi şi conţinutul standard al contractului de parteneriat public-privat, prevãzute în anexa nr. 2.
(3) Se aproba Normele metodologice privind calculul costurilor de proiect şi al costului comparativ de referinta, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 2
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Miron Tudor Mitrea

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind organizarea şi desfãşurarea procedurii
de selecţionare a investitorilor eligibili
şi stabilirea principalelor tipuri de proiecte
de parteneriat public-privat

1. Definiţii
1.1. Anunţ de intenţie - documentul formal publicat de autoritatea publica în vederea demararii unei proceduri de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat.
1.2. Document atasat anunţului de intenţie sau document atasat - documentul întocmit de autoritatea publica pentru a comunica tuturor investitorilor interesaţi descrierea proiectului avut în vedere, descrierea serviciilor necesare, programul de implementare a proiectului, cerinţele de capacitate şi criteriile de selecţie a investitorilor, precum şi modalitatea de selecţie a investitorilor interesaţi.
2. Tipuri de proiecte de parteneriat public-privat
2.1. În sensul <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 , parteneriatul public-privat se poate realiza prin diverse tipuri de contracte, în funcţie de nivelul de implicare a investitorului.
2.2. Tipurile principale de proiecte de parteneriat public-privat sunt:
a) proiectare-construcţie-operare (DBO) - un contract între autoritatea publica şi investitor, în care proiectarea (începând cu faza de proiect tehnic), construcţia şi exploatarea sunt transferate investitorului pe o durata de maximum 50 de ani. Contractul poate include şi finanţarea proiectului public-privat de cãtre investitor. Contractul poate prevedea faptul ca investitorul asigura şi servicii prin intermediul proiectului public-privat. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritãţii publice, în buna stare şi liber de orice sarcina sau obligaţie, în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 ;
b) construcţie-operare-reinnoire (BOR) - investitorul îşi asuma finanţarea, construcţia şi costurile pentru operarea şi întreţinerea bunului public, pe o durata de maximum 50 de ani. Investitorului i se permite sa perceapã, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, tarife corespunzãtoare pentru utilizarea bunului public pentru o perioada stabilitã. În acest mod investitorul poate sa recupereze investiţia şi sa finanteze întreţinerea şi poate sa asigure un profit rezonabil. Aceste niveluri de tarifare sunt stabilite în prima oferta a investitorului. Ulterior investitorului i se permite sa renegocieze nivelul de tarifare la reînnoirea dreptului de exploatare a facilitatii pentru o noua perioada, la expirarea perioadei stabilite iniţial, dacã aceasta a fost mai mica de 50 de ani. Durata totalã a contractului iniţial şi a noii perioade nu poate depãşi 50 de ani în total. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritãţii publice, în buna stare şi liber de orice sarcina sau obligaţie, în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 ;
c) construcţie-operare-transfer (BOT) - un contract în care investitorul îşi asuma construcţia, incluzând finanţarea, exploatarea şi întreţinerea unui bun public. Investitorului i se permite sa perceapã tarife de utilizare pentru a-şi recupera investiţia şi a-şi acoperi costurile de întreţinere, inclusiv pentru a obţine un profit rezonabil. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritãţii publice, în buna stare şi liber de orice sarcina sau obligaţie, în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 ;
d) leasing-dezvoltare-operare (LDO) - un contract încheiat între autoritatea publica şi investitor, în care investitorul preia în leasing un bun public existent (având inclusiv dreptul de a obţine venituri din furnizarea anumitor servicii), pentru o perioada care nu poate depãşi 50 de ani. În acest tip de contract investitorul nu este obligat sa investeasca în bunul public. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritãţii publice, în buna stare şi liber de orice sarcina sau obligaţie, în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 ;
e) reabilitare-operare-transfer (ROT) - un contract între autoritatea publica şi investitor, în care bunul public este transferat investitorului. Investitorul finanţeazã, reabiliteaza, opereazã şi întreţine bunul public pentru o anumitã perioada, care nu poate depãşi 50 de ani. Dupã aceasta perioada bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritãţii publice, în buna stare şi liber de orice sarcina sau obligaţie, în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 .
3. Principii de baza
3.1. Procedura de selecţionare a investitorilor eligibili are la baza principiul competitiei libere între potentialii investitori.
3.2. Evaluarea candidaturilor investitorilor se face strict în concordanta cu un set de criterii precis cuantificabile, stabilit şi aprobat de autoritatea publica şi precizat atât în documentul atasat, cat şi în anunţul de intenţie.
3.3. Comisia de evaluare a scrisorilor de intenţie este obligatã sa pãstreze confidenţialitatea absolutã a tuturor informaţiilor şi conţinutului tuturor documentelor puse la dispoziţie de investitori.
3.4. Pe tot parcursul procedurii de primire de scrisori de intenţie şi de evaluare a acestora autoritatea publica şi comisia de evaluare vor respecta urmãtoarele elemente cheie ale procesului:
a) Respectarea programului de desfãşurare a procedurii, stabilit de autoritatea publica
Procedura de selecţie trebuie sa se desfãşoare în stricta concordanta cu programul stabilit şi aprobat anterior de autoritatea publica.
b) Claritatea comunicãrii cerinţelor autoritãţii publice Cerinţele autoritãţii publice, orice element prevãzut a prezenta un risc pentru proiect, precum şi restricţiile pentru bunul mers al proiectului trebuie sa fie clare pentru a fi bine intelese şi efectiv comunicate investitorilor.
c) Probitate şi independenta
Pe tot parcursul procesului de evaluare membrii comisiei de evaluare trebuie sa facã dovada unei probitati morale şi profesionale absolute, asumatã prin declaraţii de confidenţialitate şi de impartialitate, ale cãror modele sunt prevãzute în anexele nr. 1.1 şi 1.2.
4. Etapele procesului de definire a proiectului public-privat şi de selecţie a scrisorilor de intenţie
4.1. Procesul de definire a proiectului public-privat şi de selecţie a investitorilor capabili sa realizeze proiectul se desfãşoarã în etape, dupã cum urmeazã:
a) elaborarea şi aprobarea studiului de prefezabilitate de cãtre autoritatea publica;
b) elaborarea documentului atasat la anunţul de intenţie;
c) constituirea comisiei de evaluare a scrisorilor de intenţie de cãtre autoritatea publica şi numirea ei prin ordin sau decizie, dupã caz;
d) elaborarea şi aprobarea criteriilor de evaluare, grilelor de punctaj şi a modului de tratare a scrisorilor de intenţie întârziate sau primite nesigilate şi aprobarea acestora prin decizie/ordin de cãtre autoritatea publica;
e) publicarea anunţului de intenţie;
f) distribuirea, fãrã plata, a documentului atasat la anunţul de intenţie;
g) primirea şi înregistrarea plicurilor ce conţin scrisorile de intenţie elaborate de investitorii interesaţi;
h) convocarea comisiei de evaluare şi deschiderea plicurilor conţinând scrisorile de intenţie în prezenta tuturor membrilor comisiei;
i) evaluarea scrisorilor de intenţie şi a documentelor anexate la acestea;
j) întocmirea raportului de evaluare, adjudecare şi prezentarea acestuia autoritãţii publice spre aprobare;
k) invitarea investitorilor selectaţi la negocierea şi semnarea acordului de proiect.
5. Condiţii generale privind întocmirea documentului atasat la anunţul de intenţie
5.1. Documentul atasat la anunţul de intenţie reprezintã un element deosebit de important în procesul de selecţie a investitorilor eligibili. Scopul acestui document este:
- avizarea formala a potenţialilor investitori cu privire la proiectul public-privat şi la serviciile pe care autoritatea publica se asteapta sa le gãseascã pe piata;
- sa informeze potentialii investitori despre programul de implementare vizat, criteriile de evaluare şi pasii care urmeazã sa fie efectuati în implementare;
- pe baza acestuia sa se primeascã scrisori de intenţie din partea investitorilor potenţiali, care sa permitã autoritãţii publice sa îşi formuleze un punct de vedere privind investitorii capabili sa realizeze proiectul public-privat cat mai aproape posibil de obiectivele proiectului.
5.2. Documentul atasat trebuie sa furnizeze informaţii suficiente şi coerente pentru ca potentialii investitori sa prezinte scrisori de intenţie complete pe baza cãrora autoritatea publica sa facã o selecţie fundamentatã.
6. Elaborarea documentului atasat
6.1. Documentul atasat trebuie sa conţinã informaţii suficiente pentru a permite investitorilor potenţiali sa îşi formuleze un punct de vedere în ceea ce priveşte capacitatea tehnica, economicã şi financiarã necesarã pentru realizarea proiectului public-privat şi totodatã sa ofere clarificãri asupra riscurilor proiectului şi modului în care se va face distribuţia riscurilor între autoritatea publica şi investitor.
6.2. Documentul atasat trebuie sa includã cel puţin:
a) o scurta descriere a autoritãţii publice iniţiatoare, împreunã cu atribuţiile şi responsabilitãţile sale legate de proiectul public-privat;
b) o descriere sumarã a proiectului public-privat, a obiectivelor sale şi a modului în care se încadreazã în strategia şi prioritãţile autoritãţii publice;
c) propunerea de distribuţie a riscurilor de proiect (matricea de distribuţie a riscurilor);
d) detalii privind categoria şi tipurile de bunuri şi servicii pe care trebuie sa le furnizeze investitorul în cadrul proiectului public-privat;
e) calendarul proiectului public-privat, incluzând datele momentelor cheie pentru implementarea proiectului;
f) restricţiile specifice relevante, incluzând nivelul de finanţare din partea autoritãţii publice, dacã este cazul;
g) principiile comerciale aplicabile, incluzând mecanismele de plata propuse în cadrul proiectului public-privat (pana la nivelul la care acesta a fost deja previzionat de autoritatea publica);
h) detalii privind baza de evaluare a scrisorilor de intenţie care trebuie sa acopere, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele:
- performanţele anterioare ale investitorului în realizarea de proiecte similare;
- balanţa capacitãţilor şi expertizei membrilor asociaţiei de investitori, precum şi capacitatea acestora de a lucra împreunã;
- capacitatea investitorului de a îndeplini cerinţele financiare ale proiectului public-privat;
- probitate demonstrata a fiecãrui membru în asociaţia de investitori;
i) termenii şi condiţiile generale ale documentului atasat, incluzând:
- o declaraţie a autoritãţii publice, din care sa reiasã clar faptul ca aceasta îşi rezerva în mod exclusiv şi necontestabil dreptul de a nu continua proiectul public-privat;
- declararea faptului ca autoritatea publica nu va rambursa nici unuia dintre investitorii participanţi la selecţie costurile realizate de aceştia ca urmare a pregãtirii scrisorilor de intenţie sau altor activitãţi desfãşurate pe timpul negocierilor;
- detalii privind modul în care vor fi protejate drepturile de proprietate intelectualã menţionate în scrisoarea de intenţie şi anexele sale. În mod obişnuit autoritatea publica trebuie sa dea garanţii ca informaţiile prezentate de ofertant în scrisoarea de intenţie nu vor fi divulgate; totuşi autoritatea publica îşi rezerva dreptul de a utiliza unele comentarii ale investitorilor în etapele urmãtoare de pregãtire a proiectului public-privat;
- declararea faptului ca autoritãţii publice nu i se poate cere şi aceasta nu are intenţia de a da nici un fel de relaţii privind documente sau informaţii extrase din dosarele celorlalţi ofertanţi, ci numai date referitoare la propria oferta;
- formatul, data şi locul primirii scrisorilor de intenţie;
j) informaţiile pe care investitorii trebuie sa le prezinte în rãspunsul lor. Acestea includ cel puţin:
- detalii privind investitorul, incluzând detalii pentru fiecare membru al asociaţiei de investitori, dacã acesta este o asociere, natura şi forma relatiei dintre aceştia şi condiţiile generale ale acordului dintre aceştia, în cazul în care investitorul intenţioneazã sa formeze o companie de proiect;
- o imagine generalã a propunerii de abordare a proiectului public-privat - numai la nivelul necesar pentru a garanta faptul ca orice soluţie creativa a investitorului va fi inclusã în acordul de proiect - şi pentru a demonstra ca investitorul înţelege cerinţele autoritãţii publice;
- informaţii privind expertiza şi capacitatea investitorului şi, de asemenea, justificarea posibilitatii de satisfacere a cerinţelor proiectului;
- detalii privind poziţia financiarã a fiecãrui membru al asociaţiei de investitori, precum şi posibilele surse financiare colaterale, dacã este cazul;
- informaţii privind cerinţele de confidenţialitate şi eventualele posibile conflicte de interes;
- confirmarea ca nici investitorul şi nici membrii asociaţiei de investitori nu au un conflict de interese actual sau potenţial;
- evidenta/dovada capacitãţii investitorului de a gestiona nivelul propus de alocare a riscurilor.
6.3. Anunţul de intenţie şi documentul atasat sunt supuse aprobãrii conducatorului autoritãţii publice, împreunã cu programul de desfãşurare a procedurii de selecţie, comisia de evaluare a scrisorilor de intenţie, criteriile de evaluare, grilele de punctaj şi modul de tratare a scrisorilor de intenţie întârziate sau primite nesigilate.
6.4. Conţinutul general al documentului atasat este prezentat în anexa nr. 1.3.
6.5. Structura şi formatul standard ale scrisorilor de intenţie sunt prezentate în anexa nr. 1.4.
7. Anunţul de intenţie
7.1. În conformitate cu prevederile <>art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 , autoritatea publica este obligatã sa publice un anunţ de intenţie în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a. În anexa nr. 1.5 este prezentat modelul anunţului de intenţie.
7.2. Pentru a oferi tuturor pãrţilor interesate posibilitatea de a rãspunde la anunţul de intenţie autoritatea publica poate sa publice acelaşi anunţ prin mass-media şi, concomitent, sa transmitã un exemplar al cererii cãtre eventualii candidaţi cunoscuţi ca având capacitatea de a îndeplini cerinţele proiectului public-privat.
7.3. Autoritatea publica este obligatã sa distribuie documentul atasat tuturor investitorilor interesaţi.
7.4. În funcţie de natura proiectului public-privat, autoritatea publica poate organiza intalniri pregãtitoare cu pãrţile interesate în acelaşi timp. Aceste intalniri vor avea ca unic scop prezentarea de cãtre autoritatea publica a intenţiilor şi necesitãţilor sale în legatura cu proiectul.
7.5. Autoritatea publica, în baza eventualelor propuneri ale investitorilor, nu poate aduce modificãri la anunţul de intenţie, dar poate lua în considerare acele propuneri formulate care pot conduce la îmbunãtãţirea proiectului public-privat, în cadrul negocierilor.
8. Prezentarea scrisorilor de intenţie
8.1. În limita termenului specificat în anunţul de intenţie investitorii transmit autoritãţii publice scrisoarea de intenţie sigilatã. Pana la expirarea termenului de 60 de zile, precizat la <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 , autoritatea publica este obligatã sa pãstreze securitatea şi integritatea pachetelor sigilate conţinând scrisorile de intenţie.
8.2. Scrisorile de intenţie pot fi transmise prin posta, curier rapid sau depuse direct de un reprezentant al investitorului la adresa menţionatã în anunţul de intenţie, cu confirmare de primire. Investitorii interesaţi îşi asuma integral orice risc legat de prezentarea scrisorilor de intenţie în termenul, sub forma şi în modalitatea de predare solicitate în anunţul de intenţie.
8.3. Autoritatea publica nu îşi asuma nici un fel de responsabilitate pentru scrisorile de intenţie pierdute, întârziate sau care au fost recepţionate fãrã sigilii, indiferent de cauza care a produs acest eveniment.
8.4. Autoritatea publica este în drept sa hotãrascã procedura de tratare a scrisorilor de intenţie întârziate sau nesigilate.
9. Comisia de evaluare a scrisorilor de intenţie
9.1. Pentru evaluarea scrisorilor de intenţie autoritatea publica numeşte prin decizie sau ordin, dupã caz, o comisie de evaluare compusa din specialişti din cadrul autoritãţii publice. Prin aceeaşi decizie sau ordin, dupã caz, este numit şi preşedintele comisiei. Comisia poate fi completatã şi cu specialişti din afarã autoritãţii iniţiatoare.
9.2. Printre persoanele numite în comisia de evaluare trebuie sa se numere cel puţin un specialist tehnic, financiar şi un consilier juridic specializat în contracte comerciale.
9.3. Autoritatea publica poate opta pentru utilizarea unor agenţi economici sau consultanţi de specialitate, pe baza de contract, în vederea intaririi capacitãţii de evaluare a comisiei.
9.4. Selecţia agenţilor economici sau a consultantilor de specialitate pentru participarea la comisiile de evaluare se face prin selecţie de oferte.
9.5. Persoanele nominalizate în comisia de evaluare vor depune o declaraţie formala de impartialitate şi una de confidenţialitate.
10. Deschiderea scrisorilor de intenţie şi evaluarea acestora
10.1. La data şi ora stabilite comisia de evaluare se întruneşte în vederea deschiderii scrisorilor de intenţie. Desfãşurarea procesului de deschidere a scrisorilor de intenţie este descrisã într-un proces-verbal de şedinţa semnat de toţi membrii prezenţi la deschidere.
10.2. La şedinţa de deschidere a scrisorilor de intenţie nu pot participa decât membrii nominalizaţi în decizia de numire. Reprezentarea membrilor de cãtre alte persoane nu este permisã.
10.3. Evaluarea scrisorilor de intenţie se face de cãtre fiecare membru al comisiei pe baza criteriilor de evaluare şi a grilelor de punctaj aprobate de autoritatea publica.
10.4. Examinarea scrisorilor de intenţie în afarã locului desemnat în mod expres pentru aceasta activitate este interzisã.
10.5. Membrii comisiei de evaluare sunt obligaţi sa pãstreze confidenţialitatea absolutã asupra oricãror documente, date şi informaţii conţinute sau ataşate la scrisorile de intenţie. Nerespectarea confidenţialitãţii absolute atrage consecinţele stabilite de reglementãrile în vigoare.
10.6. În termen de 30 de zile de la data limita de depunere a scrisorilor de intenţie comisia de evaluare este obligatã sa se întruneascã pentru finalizarea procedurii de selecţie şi întocmirea recomandãrilor sale cãtre autoritatea publica.
10.7. Rezultatul evaluãrii şi recomandãrile propuse de comisie sunt menţionate într-un proces-verbal de evaluare a scrisorilor de intenţie, redactat şi semnat de toţi membrii comisiei şi aprobat de autoritatea publica.
10.8. Procesul-verbal de evaluare va include lista investitorilor selecţionaţi şi motivele neselectionarii celorlalţi investitori. Decizia comisiei de evaluare se adopta cu majoritatea calificatã a doua treimi din numãrul membrilor sãi. Preşedintele comisiei de evaluare a scrisorilor de intenţie are drept de veto.
10.9. Membrii comisiei de evaluare care voteazã impotriva vor mentiona în scris motivele deciziei lor. Autoritatea publica nu are dreptul de a lua nici un fel de mãsuri administrative sau coercitive impotriva acestor membri.
10.10. Membrii comisiei de evaluare sunt indemnizati de autoritatea publica într-un cuantum stabilit prin decizia acesteia de numire a comisiei de evaluare, în limita sumelor prevãzute în bugetul autoritãţii publice cu aceasta destinaţie.
10.11. Tentativa investitorilor de a influenta unul sau mai mulţi membri ai comisiei de evaluare conduce automat la eliminarea investitorului în cauza din procesul de analiza şi selecţie.
10.12. Comisia de evaluare îşi înceteazã funcţionarea o data cu aprobarea raportului de evaluare de cãtre autoritatea publica.
11. Pregãtirea şi semnarea acordului de proiect
11.1. În conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 , autoritatea publica încheie cu fiecare dintre investitorii selecţionaţi un acord de proiect.
11.2. Acordul de proiect defineste precis obligaţiile şi drepturile pãrţilor, precum şi modalitãţile de stingere a obligaţiilor reciproce pe durata negocierilor.
11.3. Conţinutul şi forma acordului de proiect se negociaza de reprezentanţi ai autoritãţii publice cu fiecare dintre investitorii selecţionaţi, plecandu-se de la acordul de proiect-cadru prezentat în anexa nr. 1.6.
11.4. La fiecare acord de proiect se anexeazã scrisoarea de intenţie a investitorului împreunã cu documentele ataşate prezentate de investitor, anexa care devine parte integrantã a acestui acord.
11.5. Anexele nr. 1.1-1.7 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1.1
---------
la normele metodologice
-----------------------

DECLARAŢIE DE CONFIDENŢIALITATE
Subsemnatul ...(nume, prenume, date de identificare) ........... , membru în comisia de evaluare a scrisorilor de intenţie pentru selecţia investitorilor capabili sa realizeze proiectul ......... (se denumeste proiectul) ..................................,
declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
Prin termenul informaţie înţeleg orice data, document, grafic, harta, planuri de execuţie, programe de calculator, baze de date şi altele asemenea stocate prin orice mijloc şi, de asemenea, orice informaţie pusã la dispoziţie de autoritatea publica sau de investitor în legatura directa ori indirecta cu proiectul sau cu activitatea autoritãţii publice.
Voi trata orice informaţie la care am acces sau mi-a fost data ori adusã la cunostinta drept secreta şi confidenţialã şi nu o voi transmite unei terţe pãrţi fãrã aprobarea în scris a autoritãţii publice.
Aceasta obligaţie nu se aplica în cazul în care transmiterea se face ca o consecinta a unei obligaţii legale în vigoare.
Informaţiile pe care le deţin le voi folosi în unicul scop de a efectua evaluarea scrisorilor de intenţie pentru proiect.
Ma angajez sa nu copiez, sa nu multiplic şi sa nu reproduc informaţia fãrã aprobarea conducatorului autoritãţii publice şi sa nu permit persoanelor din afarã comisiei de evaluare sa între în contact cu informaţia şi voi lua toate mãsurile rezonabil posibile pentru a impiedica accesul la informaţia aflatã sub controlul meu, precum şi copierea acesteia.
Voi restitui imediat, la cererea autoritãţii publice, toate informaţiile secrete sau confidenţiale aflate în posesia ori sub controlul meu.
Voi informa imediat autoritatea publica dacã am cunostinta despre orice acces neautorizat la orice informaţie şi modul în care a avut loc acest acces.
Dau prezenta declaraţie de confidenţialitate pe propria rãspundere, cunoscând prevederile legale romane cu privire la confidenţialitatea şi pãstrarea secretului informatiei.

Numele şi prenumele .........................
Data ........................................
Semnatura ...................................

ANEXA 1.2
---------
la normele metodologice
-----------------------

DECLARAŢIE DE IMPARTIALITATE

Subsemnatul ... (se înscrie numele întreg) .............,
angajat al .... (se înscriu denumirea şi adresa) .........,
declar pe propria rãspundere ca nu am:
- nici un interes financiar în ............. (titlul proiectului public-privat) .............................................;
- nici un interes financiar fata de oricare potenţial investitor interesat;
- nici o ruda sau prieten apropiat având interese financiare în legatura cu subiectul sau cu potentialii investitori interesaţi;
- nici o afinitate sau inclinatie personalã care ar putea sa imi afecteze deciziile în legatura cu procesul de selecţie;
- nici o obligaţie personalã sau debite financiare ori de alta natura fata de nici un investitor, care ar putea sa imi afecteze deciziile în legatura cu procesul de selecţie; sau
- nici un alt conflict de interese, cu excepţia urmãtoarelor:
1. .....................................................
2. .....................................................
3. .....................................................
4. .....................................................
5. .....................................................
Ma angajez sa prezint o noua declaraţie care sa prezinte în detaliu orice conflict, conflict potenţial sau conflict aparent care ar putea aparea pe parcursul procesului pentru care am fost nominalizat, de îndatã ce o astfel de situaţie s-ar ivi. În aceasta situaţie fiind, ma angajez sa accept orice mãsura dispusã de autoritatea publica care m-a nominalizat, inclusiv înlocuirea mea.

Semnatura ...................
Data ........................




ANEXA 1.3


la normele metodologice
-----------------------

Conţinutul cadru al documentului atasat

Aceasta anexa detaliazã principalele pãrţi şi conţinutul cadru al
documentului atasat anunţului de intenţie. Tabelul urmãtor reprezintã
un model de sprijin pentru autoritatea publica în vederea elaborãrii
documentului atasat.

În practica fiecare document atasat trebuie sa fie elaborat ţinând cont
de necesitãţile particulare ale proiectului şi, din aceste considerente,
capitolele şi conţinutul solicitat poate fi micşorat sau mãrit.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capitol Conţinut
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Introducere Acest capitol trebuie sa ofere o viziune generalã
a proiectului şi sa confirme ca acesta va fi
dezvoltat în cadrul legal existent pentru
parteneriatele public-private.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Descriere generalã Acest capitol prezintã investitorilor poziţia
proiectului în contextul politicii generale a
autoritãţii publice şi, totodatã, face o
introducere a proiectului şi scopurilor sale.
Printre acestea se includ:
. O sumarã descriere a investiţiilor fãcute în
legatura cu viitorul proiect.
. Descrierea autoritãţii publice iniţiatoare
împreunã cu statutul sau şi cu obiectivele sale
în raport cu politica guvernului (autoritãţii
locale) referitoare la acest proiect.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Proiectul Acest capitol oferã investitorilor informaţiile
necesare pentru înţelegerea proiectului şi
scopurilor sale. Informaţiile conţinute trebuie
sa cuprindã:
. Identificarea obiectivelor proiectului şi a
serviciilor pe care autoritatea publica doreşte
sa le obţinã.
. Detalii privind amplasamentul şi
caracteristicile proiectului.
. Referinte cu privire la orice consideraţie de
mediu care este cunoscutã ca având impact
asupra proiectului.
. Standardele tehnice ale proiectului.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alocarea riscului Acest capitol trece în revista alocarea
riscurilor de proiect acceptabilã pentru
autoritatea publica cu indicarea acelor
categorii pentru care autoritatea publica este
dispusã sa negocieze.
De asemenea secţiunea include matricea de
repartiţie a riscurilor de proiect care
detaliazã fiecare risc major şi cui îi va fi
alocat fiecare risc. Anexa 1.7. la prezentele
norme metodologice prezintã cadrul general al
matricei de risc şi distribuţia acestuia între
parteneri.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Evaluare Acest capitol identifica elementele cheie de
calcul, cum ar fi:
. Sursele potenţiale de venit
. Valori de baza privind plati în cadrul
contractului
. Perioade de contract
. Durata proiectului, etc.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Principii comerciale Acest capitol se include pentru a informa
aplicabile investitorii despre cerinţele comerciale ale
proiectului, permitandu-le sa îşi formeze o
imagine asupra capacitãţii lor de a putea
gestiona proiectul. Acestea pot include detalii
privind modul de operare, cerinţele de operare
şi modul în care se face aceasta, furnizarea de
capital şi echipamente, leasingul,
responsabilitãţi privind obţinerea de aprobãri,
planificarea implementarii, mãsuri de protecţia
mediului, dezvoltãri ulterioare. Toate aceste
elemente vor putea fi luate în considerare la
fazele urmãtoare de selecţie a investitorilor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Procesul de evaluare Acest capitol detaliazã procesul de evaluare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii de evaluare Acest capitol detaliazã criteriile de evaluare
a scrisorilor de intenţie. Criteriile fixate
trebuie sa se refere strict la capacitatea
investitorului de a îndeplini cerinţele
autoritãţii publice. Autoritatea publica va
trebui sa stabileascã clar modul în care
criteriile fixate se reflecta asupra fiecãrui
posibil membru al unei eventuale asocieri.
Criteriile trebuie sa includã:
Finanţare:
- Capacitatea financiarã a asociaţiei de
investitori, resursele sale financiare,
credibilitatea acesteia pe pieţele financiare
şi ultimele ratinguri acordate acesteia de
instituţiile internaţionale de rating (Moody,
Standard & Poors, etc.), în cazul proiectelor
mari, sau alte dovezi concludente pentru
celelalte proiecte.
- Nivelul angajamentelor financiare pe care
participanţii la asociere doresc sa le
mobilizeze şi sursa doveditã a acestora.
Aspecte comerciale:
- Demonstrarea faptului ca asociaţia a înţeles
alocarea riscurilor de proiect.
- Modul în care investitorul accepta matricea
riscurilor de proiect.
Furnizarea proiectului:
- Demonstrarea capacitãţii de îndeplinire a
cerinţelor de realizare a proiectului asa cum
a fost el solicitat prin anunţul de intenţie
- Capacitate demonstrata de a realiza proiecte
similare.
- Capacitate demonstrata de a realiza proiectul
şi nivelul de servicii cerut la un cost
competitiv.
- Angajamentele curente ale investitorului şi a
fiecãruia din membrii asocierii, dacã este
cazul.
- Modalitatea globalã de abordare a proiectului
(ca o modalitate de demonstrare a înţelegerii
proiectului).
- Demonstrarea faptului ca fiecare şi toţi
membrii unei asociaţii se angajeazã sa
participe la proiect.
- Orice detalii privind disputele comerciale
anterioare.
Capacitate şi experienta similarã:
- Demonstrarea capacitãţii investitorului şi
membrilor asociaţiei în vederea realizãrii
proiectului.
- Capacitatea de a realiza proiectul în
condiţiile de calitate solicitate.
- Programul de asigurare a calitãţii pentru
proiect.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Termeni şi condiţii generale Acest capitol detaliazã termenii şi condiţiile
în care se prezintã scrisorile de intenţie.
Printre acestea se includ:
- Responsabilitatea investitorilor de a
îndeplini, pe parcursul întregului proces de
selecţie şi negociere, toate cerinţele
normative şi legale.
- Data de închidere a perioadei de primire a
scrisorilor de intenţie şi locul unde se
prezintã acestea, incluzând modalitãţile de
tratare a scrisorilor întârziate sau primite
ne-sigilate.
- Numãrul de copii şi formatul scrisorilor de
intenţie şi ale documentelor ataşate precum şi
modul de prezentare a acestora (ambalare,
sigilare, etc.)
- Detalii privind cererile de clarificare şi
modul lor de tratare.
- Dreptul exclusiv al autoritãţii publice de a
solicita informaţii suplimentare şi referinte
de la terţi, în legatura cu oricare document
sau informaţie furnizate de investitor.
- Dreptul autoritãţii publice de a cere orice
informaţie suplimentarã.
- Modul în care vor fi protejate drepturile de
proprietate intelectualã.
- Solicitarea expresã ca toţi investitorii sa
pãstreze confidenţialitatea absolutã asupra
datelor furnizate de autoritate.
- Declararea explicita a faptului ca investitorii
accepta ca scrisorile de intenţie şi toate
documentele depuse devin proprietatea
autoritãţii publice care le-a solicitat.
- Notificarea faptului ca autoritãţii publice nu
i se poate cere şi aceasta nu are intenţia de
a da nici un fel de relaţii privind documente
sau informaţii extrase din dosarele celorlalţi
ofertanţi, ci numai date referitoare la propria
oferta;
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Drepturi exclusive Acest capitol are ca scop sa prezinte drepturile
exclusive ale autoritãţii publice. Acestea vor
include:
- Neacceptarea responsabilitãţii autoritãţii
publice pentru orice pierderi generate din
interpretarea eronatã sau omisiva de cãtre
investitori a documentelor prezentate acestora.
- O declaraţie explicita a faptului ca
investitorii nu vor avea nici un fel de
legatura directa cu oricare din membrii
comisiei de evaluare sau cu functionarii sau
apropriatii care i-ar putea influenta în
procesul evaluãrii şi ca orice astfel de
tentativa conduce automat la eliminarea din
procesul de evaluare a investitorului în cauza.
- O declaraţie prin care investitorul accepta
irevocabil ca nu va avea dreptul de a pretinde
autoritãţii publice nici un fel de despãgubiri
în legatura directa sau indirecta cu deciziile
acesteia.
- Notificarea faptului ca autoritatea publica
are dreptul exclusiv şi irevocabil de a accepta
sau de a nu accepta oricare sau toate
scrisorile de intenţie şi de a continua sau
opri procesul de selecţie dupã ce au fost
depuse scrisorile de intenţie.
- Notificarea faptului ca autoritatea publica nu
are nici o obligaţie contractualã sau de alta
natura ca rezultat al acestui proces de
selecţie.
- Notificarea faptului ca autoritatea publica
îşi asuma responsabilitatea pentru erorile sau
omisiunile din documentul atasat.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 1.4


la normele metodologice
-----------------------

Formatul standard pentru Scrisorile de intenţie

Scrisorile de intenţie trebuie structurate pe anexe separate
prezentate de investitor şi care trebuie sa includã urmãtoarele:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capitol Conţinut
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Identificarea investitorului - Detalii cu privire la identitatea companiei
sau companiilor care îşi exprima intenţia
(incluzând totii membrii oricãrei asocieri).
- Natura şi structura fiecãrei pãrţi
participante la asociere.
- Legatura legalã şi financiarã între membrii
asocierii.
- Banca sau bãncile care vor asigura finanţarea.
- Detalii privind toţi consultanţii sau
consilierii care avizeazã asocierea şi/sau
membrii acesteia.
- Numele persoanelor de contact precum şi
numerele de telefon, fax şi adresele de
corespondenta.
- Orice alta informaţie consideratã relevanta
de investitor.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Realizarea proiectului - O descriere a modului de abordare a
proiectului
- Un sumar al bunurilor, echipamentelor şi
tehnologiilor care vor fi folosite în
realizarea proiectului.
- Demonstrarea capacitãţii investitorului de a
îndeplini obiectivele definite ale proiectului.
- Detalii cu privire la programul de asigurare
a calitãţii.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate tehnica şi - Demonstrarea capacitãţii tehnice de a realiza
experienta proiectul şi de a îndeplini condiţiile de
operare cerute.
- Capacitãţi, experienta, resurse şi expertiza
demonstrata prin proiecte anterioare de mãrime
şi complexitate similarã.
- Capacitate demonstrata de a realiza proiectul
în limitele de timp şi bugetul prevãzut.
- Experienta doveditã în managementul de proiect.
- Capacitatea tuturor consultantilor,
contractanţilor şi subcontractanţilor propuşi.
- Experienta demonstrata în relaţii cu
autoritãţi publice.
- Experienta demonstrata în realizarea de
proiecte în parteneriat public-privat.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate financiarã - Informaţii financiare, auditate de o companie
independenta pentru proiectele mari, pentru
ultimii trei ani de activitate ai fiecãrui
investitor sau fiecãruia din membrii asocierii.
- Demonstrarea capacitãţii financiare de a
realiza proiectul, incluzând sursele proprii
şi cele atrase cu specificarea acestora.
- Demonstrarea angajamentului financiar al
tuturor pãrţilor participante la asociere.
- Investitorul trebuie sa prezinte modul şi
tipul garanţiilor financiare care ar fi
necesare din partea autoritãţii publice, dacã
este cazul, pentru asigurarea resurselor de
realizare a proiectului.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspecte comerciale - Indicarea modului preferat de abordare a
finanţãrii incluzând natura şi structura
capitalurilor şi resurselor atrase prevãzute
a fi utilizate.
- Demonstrarea înţelegerii distribuţiei
riscurilor şi a modalitãţilor de abordare.
- Comentarii la oricare din aspectele comerciale
prezentate de autoritatea publica.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspecte legale - Declaraţie a fiecãrui membru al asocierii
privind conflictele de interese existente sau
prevãzute în dezvoltarea proiectului.
- Acordul scris pentru orice acţiune a
autoritãţii publice în vederea investigarii
probitatii asocierii de investitori sau a
membrilor acesteia.
- Declaraţie prin care investitorul accepta în
totalitate cerinţele de confidenţialitate sau
care vor fi cerute de autoritatea publica.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte cerinţe - Scrisoarea de intenţie va fi semnatã de
managerul general al investitorului şi de
fiecare din managerii generali ai membrilor
asocierii cu anexarea documentelor de
autorizare a semnãturii.
- Scrisoarea de intenţie trebuie sa includã
acordul explicit cu privire la solicitarile
autoritãţii publice privind dreptul de
proprietate intelectualã, renunţarea la
orice drept de a solicita daune, rambursare
de costuri sau sa conteste oricare sau toate
deciziile autoritãţii publice precum şi
certificarea explicita a faptului ca a
furnizat toate documentele cerute pentru
exprimarea intentiei.
- Investitorul va prezenta o declaraţie pe
proprie rãspundere privind bonitatea sa.
- Investitorul va ataşa dovada faptului ca şi-a
onorat toate obligaţiile fiscale în România
şi în ţara de rezidenţã, dupã caz.
- Investitorul va prezenta o declaraţie
referitoare la faptul ca asocierea şi membrii
acesteia sunt eligibili pentru realizarea
proiectului.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Investitorii vor prezenta documentul atasat
cel puţin în original şi copie, în limba
engleza şi în traducere legalizatã în limba
romana.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.5
---------
la normele metodologice
-----------------------


FORMATUL STANDARD AL ANUNŢULUI DE INTENŢIE

ANUNŢ DE INTENŢIE
............... (denumirea şi adresa autoritãţii publice) ............
intenţioneazã sa promoveze implementarea unui proiect de parteneriat public-privat pentru
..................... (se numeşte proiectul) .........................

Descrierea proiectului public-privat
(Se descriu cadrul general şi obiectivele proiectului, incluzând politica autoritãţii publice în domeniul în care este inclus proiectul public-privat.)
Principalele caracteristici tehnice ale proiectului public-privat sunt:




Modalitãţi de realizare
Proiectul public-privat va fi realizat de un investitor selecţionat în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat.

Capacitatea investitorilor interesaţi
Pentru a putea fi precalificati investitorii sau asocierile de investitori interesaţi vor trebui sa demonstreze:
- capacitatea tehnica de a realiza proiectul public-privat propus;
- experienta, resurse şi expertiza în proiecte similare ca anvergura;
- experienta managerialã în domeniu;
- capacitatea financiarã de a atrage şi gestiona în întregime şi pe cont propriu resursele financiare pentru un astfel de proiect.
De asemenea, investitorii vor accepta asumarea unei pãrţi din riscurile proiectului pe baza unei matrici de distribuţie a riscurilor, propusã de autoritatea publica.
Documentul atasat la anunţul de intenţie poate fi procurat fãrã plata de la sediul autoritãţii publice, situat în ........., tel. ........ ,fax .........
Data limita de depunere a scrisorilor de intenţie este .........
Relaţii suplimentare se pot obţine de la ...... (se înscriu denumirea autoritãţii publice, adresa, numere de telefon, fax, precum şi numele şi funcţia persoanei numite sa dea relaţii) .........

ANEXA 1.6
---------
la normele metodologice
-----------------------

ACORD DE PROIECT

Prezentul acord intra în vigoare la data de ........................... şi este încheiat între ..... [autoritatea publica (denumire, adresa, reprezentare)] ..............,
denumit/denumita în continuare Autoritate publica, şi ..... [investitorul sau liderul asociaţiei de investitori (denumire, adresa, reprezentare)] .........., denumit/denumita în continuare Investitor.
Entitatile menţionate mai sus vor fi denumite colectiv pãrţi sau individual parte.
Având în vedere ca:
(A) Autoritatea publica este decisa sa realizeze .... (se nominalizeaza proiectul) ........, denumit în continuare Proiectul;
(B) Autoritatea publica intenţioneazã ca Proiectul sa fie realizat pe baza unui contract de parteneriat public-privat, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 , şi în acest scop a selecţionat un numãr de potenţiali investitori care, în opinia sa şi pe baza documentelor furnizate pe propria rãspundere de investitorii interesaţi, sunt capabili de realizarea Proiectului, printre aceştia numarandu-se şi Investitorul;
(C) Investitorul, în numele şi asumându-şi responsabilitatea solidar cu oricare şi cu toţi partenerii şi subcontractantii sãi, enumerati în anexa ..... la prezentul acord, precum şi cu alţi parteneri sau subcontractanţi care ar putea fi atrasi în realizarea Proiectului, este gata sa procure sursele financiare şi tehnice pentru a realiza Proiectul;
(D) în scopul realizãrii Proiectului Investitorul este gata sa între în negociere cu Autoritatea publica, în vederea încheierii unui contract de parteneriat public-privat având ca scop realizarea Proiectului în condiţiile cerute de Autoritatea publica, pãrţile convin urmãtoarele:
1. Responsabilitãţile Autoritãţii publice
Autoritatea publica se angajeazã:
a) sa realizeze pe cheltuiala sa un studiu de fezabilitate care sa reprezinte baza negocierii unui contract de parteneriat public-privat [dacã studiul de fezabilitate nu este deja disponibil];
b) sa furnizeze Investitorului spre consultare rapoartele intermediare şi raportul final ale studiului de fezabilitate;
c) sa numeascã o echipa de negociatori care sa acopere aspectele tehnice, comerciale/financiare şi legale ale Proiectului;
d) sa faciliteze accesul Investitorului la orice date, informaţii, studii, statistici şi, în general, la orice document care, în opinia Autoritãţii publice, ar putea clarifica oricare dintre aspectele tehnice, economice şi financiare ale Proiectului;
e) sa sprijine Investitorul în procesul de clarificare a statutului proprietãţilor care vor fi incluse în Proiect sau care faciliteazã accesul la acestea;
f) sa întreprindã toate mãsurile pe care le considera necesare pentru bunul mers al negocierilor;
g) sa respecte confidenţialitatea absolutã pe parcursul negocierilor şi sa protejeze, atunci când este cazul, drepturile de autor generate de propunerile sau soluţiile oferite de Investitor.
2. Responsabilitãţile Investitorului
Investitorul se obliga:
a) sa numeascã o echipa de negociatori care sa acopere aspectele tehnice, comerciale/financiare şi legale ale Proiectului şi sa îi acorde depline puteri pentru a negocia;
b) sa negocieze cu buna-credinţa şi în limita timpului fixat prin prezentul acord de proiect;
c) sa procure şi/sau sa punã la dispoziţie Autoritãţii publice, la cererea acesteia sau din proprie initiativa, toate documentele disponibile care ar putea fi cerute de Autoritatea publica pentru clarificarea oricãrui punct de negociere;
d) sa punã la dispoziţie Autoritãţii publice toate rezultatele vizitelor sale pe teren, mãsurãtori, inspecţii şi în general toate datele care, în opinia sa, ar putea întregi imaginea Proiectului;
e) sa respecte confidenţialitatea absolutã pe parcursul negocierilor şi sa protejeze, atunci când este cazul, drepturile de proprietate intelectualã generate de propunerile sau soluţiile oferite de Autoritatea publica;
f) sa restituie toate studiile, documentele, rapoartele sau altele asemenea puse la dispoziţia sa de Autoritatea publica;
g) sa informeze imediat şi în scris Autoritatea publica despre orice modificare a statutului sau sau al asociaţilor şi subcontractanţilor sãi, a poziţiei sale financiare, a apariţiei unui conflict de interese şi, în general, a oricãrei şi tuturor situaţiilor care aduc schimbarea elementelor incluse în scrisoarea de intenţie sau care ar prejudicia în vreun fel continuarea negocierilor.
3. Durata acordului de proiect
3.1. Acest acord de proiect intra în vigoare la data semnãrii şi înceteazã la data de ...., indiferent dacã pãrţile finalizeazã sau nu negocierile ori dacã pãrţile ajung sau nu la încheierea unui contract de parteneriat public-privat.
3.2. Calendarul negocierilor este atasat la prezentul acord de proiect şi face parte integrantã din acesta.
3.3. Acest acord de proiect îşi înceteazã aplicabilitatea automat în momentul intrãrii în vigoare a contractului de parteneriat public-privat, dacã aceasta a survenit înainte de limita de timp menţionatã la clauza 3.1.
4. Clauze organizatorice
4.1. Pãrţile se angajeazã sa analizeze şi sa hotãrascã dacã este necesarã înfiinţarea unei companii de proiect.
4.2. În cazul în care realizarea proiectului impune crearea unei companii de proiect, pãrţile convin sa elaboreze actul constitutiv al noii societãţi şi sa stabileascã relaţiile dintre aceasta companie şi pãrţi pana la terminarea prezentului acord de proiect.
5. Clauze speciale
5.1. Autoritatea publica are dreptul exclusiv şi necontestabil de a decide în orice moment şi fãrã nici un fel de justificare sa nu mai continue proiectul sau sa modifice condiţiile esenţiale de realizare a acestuia pana la intrarea în vigoare a unui contract de parteneriat public-privat.
5.2. Autoritãţii publice nu i se poate cere rambursarea nici unui cost, asociat direct sau indirect în legatura cu îndeplinirea prezentului acord.
5.3. Toate informaţiile, studiile, documentele, sintezele, programele de computer, graficele, prezentãrile, hartile, planurile şi altele asemenea puse la dispoziţie Investitorului de cãtre Autoritatea publica sunt şi rãmân proprietatea exclusiva a Autoritãţii publice. Copierea, multiplicarea şi distribuirea lor de cãtre Investitor prin orice mijloace este strict interzisã.
6. Alte clauze, stabilite în condiţiile legii
7. Limba acordului de proiect
Limba care guverneazã acordul de proiect este limba romana.
Scrisoarea de intenţie depusa şi asumatã de Investitor în numele şi în contul tuturor asociaţilor şi subcontractanţilor sãi este anexatã la prezentul acord de proiect şi face parte integrantã din acesta.
Prin prezenta pãrţile au încheiat acest acord dupã cum urmeazã:

Pentru şi în numele Pentru şi în numele
Autoritãţii publice, Investitorului,
............................ ........................
(semnatura) (semnatura)


Data .....................




ANEXA 1.7


la normele metodologice
-----------------------


MATRICEA DE REPARTIŢIE A RISCURILOR DE PROIECT



┌───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┐
│Categoria │ Descriere │ Consecinţe │ Eliminare │Alocare │
│de risc │ │ │ │preferata │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Riscuri de amplasament │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Structura │Structurile │Majorarea │Investitorul o va│Investitor │
│existenta │existente sunt │costurilor şi │transfera │ │
│(moderni- │inadecvate pentru│timpului │constructorului │ │
│zari) │a adapta │necesar pentru│care se poate │ │
│ │dezvoltarea │realizarea │baza pe rapoarte │ │
│ │ │proiectului. │de expertiza │ │
│ │ │ │tehnica în faza │ │
│ │ │ │de proiect │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Condiţii de│Condiţii de sol │Majorarea │Investitorul o va│Investitorul │
│amplasament│neasteptat de │costurilor şi │transfera │şi Autoritatea│
│ │grele │timpului nece-│constructorului │Publica, în │
│ │ │sar pentru │care se poate │cuantumuri │
│ │ │realizarea │baza pe rapoarte │stabilite la │
│ │ │proiectului. │de expertiza │negociere. │
│ │ │ │tehnica în faza │ │
│ │ │ │de proiect. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Aprobãri │Nu pot fi obtinu-│Întârzieri în │Înainte de începe│Investitorul │
│ │te toate aproba- │începerea pro-│rea proiectului, │pana la o │
│ │rile necesare sau│iectului sau │autoritatea pu- │limita rezona-│
│ │pot fi obţinute │finalizarea │blica face o │bila negociata│
│ │cu conditionari │lui şi creste-│investigare în │peste care │
│ │neaşteptate │rea costului │detaliu a aproba-│costurile │
│ │ │proiectului │rilor necesare şi│suplimentare │
│ │ │ │a investigatiei │cad în sarcina│
│ │ │ │de mediu │autoritãţii │
│ │ │ │ │publice │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Curatare şi│Pregãtirea terenu│Majorarea │Investitorul │Investitor │
│viabilizare│lui are ca rezul-│costurilor şi │trebuie sa fie │ │
│ │tat un cost mult │timpului │capabil sa-şi │ │
│ │prea mare şi │necesar pentru│utilizeze şi │ │
│ │necesita un timp │realizarea │sa-şi mobilizeze │ │
│ │cu mult peste │proiectului. │resursele pentru │ │
│ │termenii │ │a acoperi │ │
│ │contractuali │ │costurile pentru │ │
│ │ │ │curatarea şi │ │
│ │ │ │viabilizarea │ │
│ │ │ │terenului │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Titlu de │Risc de creştere │Majorarea │Verificarea │Autoritatea │
│proprietate│a costurilor şi │costurilor şi │registrelor │publica. │
│ │timpului necesar │timpului │cadastrale şi │Aceasta │
│ │pentru achiziţia │necesar pentru│luarea mãsurilor │cunoaşte mai │
│ │de terenuri de la│realizarea │necesare pentru │bine │
│ │proprietari şi/ │proiectului. │rezervarea │procedurile şi│
│ │sau acordarea │ │terenurilor │are atribuţii │
│ │dreptului de │ │necesare │speciale de │
│ │utilizare │ │proiectului. │achiziţie │
│ │terenuri │ │ │oferite prin │
│ │ │ │ │lege. │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Moştenire │Risc de creştere │Majorarea │Angajarea de ex- │Autoritatea │
│culturalã │a costurilor şi │costurilor şi │perti pentru în- │publica. │
│ │timpului necesar │timpului │vestigare şi │Aceasta cunoas│
│ │ca rezultat al │necesar pentru│stabilirea mãsuri│te mai bine │
│ │unor descoperiri │realizarea │lor de minimizare│procedurile │
│ │arheologice şi/ │proiectului. │a costurilor şi │legale în │
│ │sau de patrimoniu│ │evitarea │vigoare şi are│
│ │naţional. │ │intarzierilor. │capacitatea de│
│ │ │ │ │a gestiona │
│ │ │ │ │astfel de │
│ │ │ │ │situaţii. │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Mediu (1) │Amlasamentele │Majorarea │Angajarea de ex- │Investitorul. │
│ │pentru proiect │costurilor şi │perti pentru │În funcţie de │
│ │prezintã un grad │timpului nece-│investigare şi │natura şi │
│ │de contaminare │sar pentru │stabilirea │costul │
│ │necunoscut. │realizarea │mãsurilor de │decontaminarii│
│ │ │proiectului. │minimizare a │autoritatea │
│ │ │ │costurilor şi │publica îşi │
│ │ │ │evitarea │poate asuma o │
│ │ │ │intarzierilor. │parte din │
│ │ │ │ │acest risc │
│ │ │ │ │generat pe │
│ │ │ │ │proprietãţile │
│ │ │ │ │puse la │
│ │ │ │ │dispoziţia │
│ │ │ │ │proiectului. │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Mediu (2) │Risc ca pe │Costuri de │Autoritatea │Autoritatea │
│ │parcursul │decontaminare.│publica rãspunde │publica pana │
│ │implementarii │ │de activitãţile │la finalizarea│
│ │proiectului sa se│ │desfãşurate pe │investiţiei. │
│ │producã contami- │ │terenurile sale │De la punerea │
│ │nari ale │ │şi controleazã │în exploatare │
│ │proprietãţilor │ │procesul de │a investiţiei │
│ │adiacente cu │ │supraveghere a │riscului se │
│ │efect asupra │ │poluarii şi de │transfera │
│ │proprietãţilor │ │penalizare a │investitorului│
│ │proiectului. │ │poluatorului. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Disponibi- │Risc ca accesul │Întârziere în │Investitorul este│Investitorul. │
│litatea │la un amplasament│implementare │obligat sa-şi ia │ │
│amplasamen-│sa nu poatã fi │şi majorare de│toate mãsurile │ │
│tului │negociat cu │costuri. │necesare pentru │ │
│ │proprietarul. │ │asigurarea ac- │ │
│ │ │ │cesului la │ │
│ │ │ │amplasamentele │ │
│ │ │ │proiectului. │ │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Riscuri de proiectare, construcţie şi recepţie a lucrãrilor proiectului │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Proiectare │Riscul ca pro- │Creştere pe │Investitorul prin│Investitorul │
│ │iectul facilita- │termen lung a │proiectant care │cu excepţia │
│ │tii sa nu poatã │costurilor │poarta │cazurilor în │
│ │permite asigura- │suplimentare │responsabilitatea│care autorita-│
│ │rea furnizarii │sau imposibili│proiectãrii. În │tea publica a │
│ │serviciilor la │tatea asigura-│aceste cazuri │dispus modifi-│
│ │costul anticipat.│rii servici- │autoritatea │cari în │
│ │ │ilor pe termen│publica are drep-│proiect. │
│ │ │lung. │tul de a reduce │ │
│ │ │ │plãţile în cadrul│ │
│ │ │ │proiectului sau │ │
│ │ │ │de a reduce │ │
│ │ │ │dreptul │ │
│ │ │ │investitorului la│ │
│ │ │ │încasãri directe.│ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Construcţie│Riscul de │Întârziere în │Investitorul, în │Investitorul. │
│ │aparitie a unui │implementare │general, va intra│ │
│ │eveniment pe │şi majorare de│într-un contract │ │
│ │durata construc- │costuri. │cu durata şi │ │
│ │tiei, eveniment │ │valoare fixe. │ │
│ │care conduce la │ │Constructorul │ │
│ │imposibilitatea │ │trebuie sa aibã │ │
│ │finalizarii │ │resursele şi │ │
│ │acesteia în timp │ │capacitatea │ │
│ │şi la costul │ │tehnica de a se │ │
│ │estimat. │ │încadra în │ │
│ │ │ │condiţiile de │ │
│ │ │ │execuţie. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Recepţie │Riscul este atât │Consecinţe │Autoritatea │Investitorul. │
│investiţie │fizic cat şi │pentru ambii │publica nu va │Autoritatea │
│ │operational şi se│parteneri. │efectua nici un │publica se │
│ │referã la │Pentru investi│fel de plata pana│poate obliga │
│ │întârzierea │tor şi finan- │la recepţia │sa coopereze │
│ │efectuãrii │tatorii sãi │investiţiei şi │şi sa facilite│
│ │recepţiei │venituri │începerea furni- │ze prezenta │
│ │investiţiei │întârziate şi │zarii serviciilor│prompta a │
│ │ │profituri │cerute. │reprezentanţi-│
│ │ │pierdute. │ │lor sãi la │
│ │ │Pentru autori-│ │procedurile de│
│ │ │tatea publica │ │recepţie. │
│ │ │întârzierea │ │ │
│ │ │începerii │ │ │
│ │ │furnizarii │ │ │
│ │ │serviciilor │ │ │
│ │ │cerute. │ │ │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Finanţator şi finanţare. │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Dobânzi pe │Riscul ca dobânzi│Creşterea- │În contractul de │Investitorul. │
│parcursul │le aplicabile sa │scãderea │parteneriat │ │
│investiţiei│se schimbe │costurilor │public-privat pot│ │
│ │modificând parame│proiectului. │fi incluse preve-│ │
│ │trii financiari │ │deri cu privire │ │
│ │ai ofertei. │ │la acest risc. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Finanţator │Riscul ca investi│Nerealizarea │O corecta şi │Autoritatea │
│incapabil │torul sa devinã │serviciilor │aprofundata anali│publica. │
│ │insolvabil sau sa│cerute de │za a resurselor │ │
│ │fie dovedit ca │autoritatea │financiare │ │
│ │fiind │publica şi │prezentate de │ │
│ │necorespunzãtor │pierderi pen- │investitor │ │
│ │sau furnizarea │tru participan│(angajamentele │ │
│ │serviciilor sa │tii la │finanţatorului). │ │
│ │necesite o finan-│investiţie. │Garantarea de │ │
│ │tare mai mare │ │cãtre investitor │ │
│ │decât cea estima-│ │a realizãrii │ │
│ │ta de investitor.│ │investiţiei. │ │
│ │ │ │(Garanţie bancarã│ │
│ │ │ │de buna execuţie)│ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Finanţare │Riscul ca investi│Lipsa finanta-│Autoritatea │Investitorul. │
│indisponi- │torul sa nu poatã│rii pentru │publica va anali-│ │
│bila │asigura resursele│continuarea │za cu mare │ │
│ │financiare şi de │sau │atentie │ │
│ │capital atunci │finalizarea │angajamentele │ │
│ │când trebuie şi │investiţiei │financiare ale │ │
│ │în cuantumuri │ │investitorului şi│ │
│ │suficiente. │ │concordanta cu │ │
│ │ │ │programarea │ │
│ │ │ │investiţiei. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Modificãri │Riscul ca pe │Impact negativ│Veniturile │Investitorul │
│de taxe. │parcursul │asupra │investitorului │şi Autoritatea│
│ │proiectului │veniturilor │trebuie sa permi-│publica. │
│ │regimul de impozi│financiare ale│ta acoperirea │ │
│ │tare general sa │investitorului│diferenţelor │ │
│ │se schimbe în │ │nefavorabile, │ │
│ │defavoarea │ │pana la un │ │
│ │investitorului. │ │cuantum stabilit │ │
│ │ │ │între pãrţi prin │ │
│ │ │ │contract. Peste │ │
│ │ │ │acest cuantum, │ │
│ │ │ │diferenţa va fi │ │
│ │ │ │suportatã de │ │
│ │ │ │autoritatea │ │
│ │ │ │publica, din sur-│ │
│ │ │ │se legal consti- │ │
│ │ │ │tuite cu aceasta │ │
│ │ │ │destinaţie. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Finanţare │Datoritã │Investitorul │Investitorul poa-│Investitorul │
│suplimenta-│schimbãrilor de │nu poate │te acoperi o │şi Autoritatea│
│ra │legislaţie, de │suporta │parte din re- │publica în │
│ │politica sau de │financiar │finanţare în │limita partii │
│ │alta natura │consecinţele │limita resurselor│neacoperite de│
│ │necesita finan- │schimbãrilor. │disponibile. │investitor. │
│ │tari suplimentare│ │Partea rãmasã │ │
│ │pentru reconstruc│ │neacoperita │ │
│ │tie, modificare, │ │trebuie suportatã│ │
│ │reechipare, etc. │ │de autoritatea │ │
│ │ │ │publica │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Profituri │Finalizarea │Schimbare │Autoritatea │Investitorul. │
│de │investiţiei se │profitabila în│publica trebuie │Autoritatea │
│re- │face la un cost │finanţarea │sa se asigure ca │publica va │
│finanţare │mai mic decât cel│proiectului. │investitorul nu │participa │
│ │iniţial. │ │poate profita │limitat la │
│ │ │ │exclusiv de acest│aceasta (în │
│ │ │ │risc favorabil. │special la │
│ │ │ │ │reducerea │
│ │ │ │ │angajamentelor│
│ │ │ │ │proprii şi │
│ │ │ │ │eventual la │
│ │ │ │ │profit). │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Operare │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Resurse la │Riscul ca resur- │Cresteri de │Investitorul poa-│Investitorul. │
│intrare │sele necesare sa │cost şi în │te gestiona ris- │ │
│ │coste mai mult │unele cazuri │cul prin contrac-│ │
│ │decât s-a antici-│efecte negati-│te de furnizare │ │
│ │pat sau nu au o │ve asupra │pe termen lung cu│ │
│ │calitate corespun│calitãţii │clauze specifice │ │
│ │zatoare sau sunt │serviciilor │privind asigura- │ │
│ │indisponibile în │furnizate. │rea calitãţii │ │
│ │cantitãţile │ │furniturilor. În │ │
│ │necesare. │ │parte aceasta │ │
│ │ │ │poate fi rezolva-│ │
│ │ │ │ta şi din faza de│ │
│ │ │ │proiectare. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Întreţinere│Calitatea proiec-│Creşterea │Investitorul poa-│Investitorul. │
│şi │tarii şi/sau a │costului cu │te gestiona ris- │ │
│reparare │lucrãrilor sa fie│efecte negati-│cul prin contrac-│ │
│ │necorespunzãtoare│ve asupra │te pe termen lung│ │
│ │având ca rezultat│serviciilor │corespunzãtor │ │
│ │creşterea peste │furnizate. │calificãrii şi │ │
│ │anticipari a │ │având capacitãţi │ │
│ │costurilor de │ │materiale şi │ │
│ │întreţinere şi │ │resurse │ │
│ │reparaţii │ │suficiente. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Schimbarea │Autoritatea │Schimbarea │Autoritatea │Autoritatea │
│cerinţelor │publica schimba │cerinţelor pe │publica poate │publica. │
│autoritãţii│cerinţele dupã │timpul │defini cat mai │ │
│publice în │semnarea │realizãrii │exact cerinţele │ │
│afarã │contractului. │investiţiei │sale încã din │ │
│limitelor │ │conduce la │faza de pregãtire│ │
│agreate │ │modificarea │a proiectului. │ │
│prin │ │proiectului │ │ │
│contract. │ │iar dupã │ │ │
│ │ │recepţie la │ │ │
│ │ │creşterea │ │ │
│ │ │costurilor de │ │ │
│ │ │capital. │ │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Operare │Riscul ca │Imposibilita- │Autoritatea │Investitorul │
│ │operatorul sa nu │tea furnizarii│publica examinea-│este responsa-│
│ │corespundã │serviciului. │za în detaliu │bil în totali-│
│ │financiar sau sa │ │capacitatea │tate cu │
│ │nu poatã furniza │ │investitorului şi│îndeplinirea │
│ │serviciile con- │ │a fiecãrui membru│clauzelor │
│ │form contractului│ │al asociaţiei. │contractului │
│ │ │ │ │de parteneriat│
│ │ │ │ │public-privat │
│ │ │ │ │privind │
│ │ │ │ │condiţiile de │
│ │ │ │ │operare. │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Soluţii │Riscul ca soluti-│Venitul │Investitorul poa-│Investitorul │
│tehnice │ile tehnice │investitorului│te negocia cu │cu excepţia │
│vechi sau │propuse sa nu fie│scade sub │autoritatea │cazurilor în │
│inadecvate.│corespunzãtoare │datele de │publica resurse │care contrac- │
│ │tehnologic pentru│închidere │de rezerva pentru│tul de partene│
│ │a asigura │financiarã a │acoperirea │riat public- │
│ │realizarea │proiectului │eventualelor │privat prevede│
│ │proiectului. │având ca │dezvoltãri │rezerve pentru│
│ │ │rezultat │tehnologice. │astfel de │
│ │ │pierderi. │Limita resurselor│cazuri. │
│ │ │Autoritatea │de rezerva ce pot│ │
│ │ │publica nu │fi negociate de │ │
│ │ │primeşte │investitor va fi │ │
│ │ │serviciile │stabilitã prin │ │
│ │ │cerute. │decizia autorita-│ │
│ │ │ │tii publice. │ │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Piata │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Inrautati- │Riscul reducerii │Venituri sub │Investitorul va │Investitorul │
│rea │pentru serviciile│proiectii. │incerca sa │cu excepţia │
│condiţiilor│contractante. │ │negocieze condi- │cazurilor în │
│economice │ │ │tii contractuale │care autorita-│
│generale │ │ │care sa-i asigure│tea publica │
│ │ │ │condiţiile de │accepta prin │
│ │ │ │acoperire a │contract plati│
│ │ │ │riscului. │suplimentare. │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Schimbãri │Riscul ca o alta │Consecinţe │Investitorul va │Investitorul, │
│competitive│investiţie deja │asupra │incerca sa redre-│cu excepţia │
│ │existenta sa fie │veniturilor │seze financiar │cazului în │
│ │extinsã/schimbatã│ │impotriva schim- │care autorita-│
│ │sau sa fie re- │ │barilor ce afec- │tea publica │
│ │tarifata astfel │ │teaza în mod │repara schim- │
│ │încât competiţia │ │discriminatoriu │barile dis- │
│ │pentru facilitate│ │proiectul, deter-│criminatorii │
│ │sa creascã. │ │minate de competi│ │
│ │ │ │tia autoritãţii │ │
│ │ │ │publice (existen-│ │
│ │ │ │ta sau noua). │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Competiţie │Riscul apariţiei │Venituri sub │Investitorul │Investitorul │
│ │pe piata a │proiectii │trebuie sa │cu excepţia │
│ │competitorilor în│datorate │analizeze cu │cazurilor în │
│ │furnizarea │necesitãţii │atentie conditi- │care autorita-│
│ │serviciilor │reducerii │ile de piata. │tea publica se│
│ │proiectului. │preţurilor şi/│Autoritatea │angajeazã sa │
│ │ │sau reducerea │publica trebuie │compenseze │
│ │ │cererii │sa se abţinã de │pierderile │
│ │ │datoritã │la mãsuri care │investitorului│
│ │ │concurentei. │afecteazã piata. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Schimbãri │O schimbare │Venituri sub │Investitorul are │Investitorul │
│demografice│demograficã sau │proiectiile │datoria sa preva-│în totalitate │
│ │socio-economicã │financiare │da în calculele │sau parţial │
│ │afecteazã cererea│anterioare. │sale eventuale │dacã autorita-│
│ │pentru serviciul │ │modificãri de │tea publica a │
│ │contractat │ │venituri. │convenit │
│ │ │ │ │anterior. │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Inflatia │Valoarea plãţilor│Diminuarea în │Investitorul va │Investitorul │
│ │în timp este │termeni reali │cauta un mecanism│îşi asuma ris-│
│ │diminuata de │a veniturilor │corespunzãtor │cul pentru │
│ │inflaţie. │din proiect. │pentru compensa- │metodologia de│
│ │ │ │rea inflaţiei. │indexare. │
│ │ │ │Autoritatea │Autoritatea │
│ │ │ │publica va avea │publica par- │
│ │ │ │grija ca investi-│ticipa în │
│ │ │ │torul sa nu │limita │
│ │ │ │beneficieze de │indexãrii │
│ │ │ │supra-compensãri │convenite. │
│ │ │ │sau sa benefici- │ │
│ │ │ │eze de plati │ │
│ │ │ │duble. │ │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Risc legal şi de politica a autoritãţii publice │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Retragerea │Dacã facilitatea │Consecinţe │Investitorul va │Autoritatea │
│sprijinului│se bazeazã pe un │asupra │incerca sa │publica dacã │
│complemen- │sprijin complemen│veniturilor │redreseze finan- │schimbarea │
│tar │tar autoritatea │ │ciar proiectul │discrimineaza │
│ │publica va retra-│ │dupã schimbãrile │proiectul │
│ │ge acest sprijin │ │ce afecteazã în │ │
│ │afectand negativ │ │mod │ │
│ │proiectul │ │discriminatoriu │ │
│ │ │ │proiectul, în │ │
│ │ │ │special în cazul │ │
│ │ │ │proiectelor în │ │
│ │ │ │care utilizatorul│ │
│ │ │ │plãteşte, unde │ │
│ │ │ │veniturile sunt │ │
│ │ │ │direct afectate. │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Schimbãri │riscul schimbãri-│O creştere │Autoritatea │Autoritatea │
│legislati- │lor legislative │semnificativã │publica poate sa │publica deşi │
│ve/de │şi al politicii │în costurile │reducã rãspunde- │pãrţile pot sa│
│politica │autoritãţii │operationale │rea pentru astfel│împartã │
│(1) │publice care nu │ale investito-│de schimbãri prin│consecinţele │
│ │pot fi anticipate│rului şi/sau │monitorizarea şi │creşterii │
│ │la semnarea │necesitatea de│limitarea (acolo │costurilor de │
│ │contractului şi │a efectua │unde este cazul) │capital într- │
│ │care sunt adresa-│cheltuieli de │schimbãrilor care│un mod accep- │
│ │te direct, speci-│capital pentru│ar putea avea │tat, de │
│ │fic şi exclusiv │a putea raspun│astfel de efecte │exemplu, │
│ │proiectului ceea │de acestor │sau consecinţe │investitorul │
│ │ce conduce la │schimbãri │asupra │poatã acoperi │
│ │costuri de capi- │ │proiectului. │un procent din│
│ │tal sau operatio-│ │Investitorul va │aceste costuri│
│ │nale suplimentare│ │realiza schimba- │pana la o │
│ │din partea │ │rile în asa │anumitã limita│
│ │investitorului │ │maniera încât │dupã care vor │
│ │ │ │efectul financiar│fi acoperite │
│ │ │ │asupra autorita- │de cãtre │
│ │ │ │tii publice sa │autoritatea │
│ │ │ │fie minimizat. │publica. │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Schimbãri │Schimbare în │O creştere │Autoritatea │Autoritatea │
│legislati- │legislaţie sau │semnificativã │publica poate │publica deşi │
│ve/de │politica autori- │în costurile │diminua riscurile│pãrţile pot sa│
│politica │tatii publice │operationale │prin excluderea │împartã │
│(2) │care nu poate fi │ale │schimbãrilor ca │consecinţele │
│ │anticipata la │investitorului│cele legate de │creşterii cos-│
│ │semnarea contrac-│şi/sau necesi-│taxe sau cele │turilor de │
│ │tului, care este │tatea de a │pentru care │capital într- │
│ │generalã (nu │efectua │investitorul este│un mod │
│ │specifica pro- │cheltuieli de │compensat pe baza│acceptat, de │
│ │iectului) în │capital pentru│unei ajustari cu │exemplu, în- │
│ │aplicarea sa şi │a putea ras- │Indicele Preţuri-│vestitorul poa│
│ │care determina o │punde acestor │lor de Consum şi │te acoperi un │
│ │creştere a cos- │schimbãri sau │numai în baza │procent din │
│ │turilor de capi- │acesta este │unei "sume │aceste costuri│
│ │tal şi/sau │obligat sa │semnificative" │pana la o │
│ │consecinţe │efectueze o │pre-agreate │anumitã limita│
│ │substanţiale asu-│creştere │ │dupã care vor │
│ │pra costului │prestabila a │ │fi acoperite │
│ │operational din │costurilor │ │de cãtre │
│ │partea │operationale │ │autoritatea │
│ │investitorului │pentru a se │ │publica. │
│ │ │adapta │ │ │
│ │ │schimbãrilor │ │ │
├───────────┼─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Reglementa-│Existenta unui │Efect asupra │Investitorul │Investitorul │
│rea │cadru statutar de│costurilor şi │evalueaza siste- │ │
│ │reglementãri care│veniturilor │mul de reglemen- │ │
│ │vor afecta │ │tari şi ia mãsuri│ │
│ │investitorul. │ │le necesare. │ │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Activele proiectului │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Depreciere │Riscul ca │Creşterea │Investitorul ia │Investitorul. │
│tehnica │deprecierea │costurilor de │mãsurile pentru │ │
│ │tehnica sa fie │retehnologiza-│evitare. │ │
│ │mai mare decât │re. │ │ │
│ │cea prevãzutã. │ │ │ │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Forta majorã │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Forta │Riscul ca forta │Pierderea sau │Investitorul ia │Investitorul │
│majorã │majorã, astfel │avarierea ac- │mãsuri de asigu- │îşi asuma │
│ │cum este definitã│tivelor │rare a activelor │riscul de │
│ │prin lege, sa │proiectului şi│proiectului şi │pierdere- │
│ │împiedice realiza│pierderea │urmãreşte repara-│avariere a │
│ │rea contractului.│posibilitatii │rea sau inlocu- │activelor │
│ │ │ca investito- │irea în cel mai │proiectului şi│
│ │ │rul sa obţinã │scurt timp │riscul de │
│ │ │venituri. │posibil. │pierdere │
│ │ │ │ │financiarã. │
│ │ │ │ │Autoritatea │
│ │ │ │ │publica asigu-│
│ │ │ │ │ra continuarea│
│ │ │ │ │serviciului │
│ │ │ │ │prin mãsuri │
│ │ │ │ │alternative │
│ │ │ │ │finanţate pe │
│ │ │ │ │risc propriu │
│ │ │ │ │sau pe baza │
│ │ │ │ │redirectiona- │
│ │ │ │ │rii plãţilor │
│ │ │ │ │în cadrul │
│ │ │ │ │serviciului │
│ │ │ │ │iniţial. │
├───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┤
│Profitabilitatea proiectului │
├───────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬──────────────┤
│Proiectul │Riscul ca balanţa│Supra- │Autoritatea │ │
│se dovedes-│venituri-cheltu- │profituri în │publica trebuie │ │
│te mai pro-│ieli sa difere │favoarea │sa includã │ │
│fitabil │semnificativ fata│investitorului│mecanisme de │ │
│decât │de previziuni. │ │repartizare │ │
│previziuni-│ │ │echitabila a │ │
│le realiza-│ │ │profiturilor │ │
│te iniţial.│ │ │obţinute peste │ │
│ │ │ │limita luatã în │ │
│ │ │ │calcul la stabili│ │
│ │ │ │rea proiectiilor │ │
│ │ │ │financiare. │ │
└───────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴──────────────┘




ANEXA 2


NORME METODOLOGICE
privind modul de elaborare a studiului de prefezabilitate
şi a studiului de fezabilitate pentru proiectele
de parteneriat public-privat, desfãşurarea negocierilor
cu investitorii selectaţi şi conţinutul standard
al contractului de parteneriat public-privat

1. Definiţii
1.1. Termenii utilizaţi în prezentele norme metodologice au acelaşi înţeles cu termenii definiţi în <>Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 .
2. Studiul de prefezabilitate
2.1. Studiul de prefezabilitate reprezintã documentaţia care fundamenteazã necesitatea şi oportunitatea realizãrii unei investiţii.
2.2. Studiul de prefezabilitate cuprinde principalele informaţii tehnice, economice şi financiare ale proiectului public-privat. De asemenea, studiul de prefezabilitate identifica principalele elemente de impact generate prin realizarea proiectului public-privat.
2.3. De regula, studiul de prefezabilitate este elaborat de autoritatea publica.
2.4. În cazurile în care autoritatea publica nu deţine capacitatea organizatoricã şi tehnica pentru elaborarea studiului de prefezabilitate, aceasta poate apela la serviciile unui consultant sau ale unei societãţi comerciale specializate. Selecţia consultantului se face pe baza prevederilor legale în vigoare.
2.5. Studiul de prefezabilitate se aproba de autoritatea publica în conformitate cu regulamentele proprii de organizare şi funcţionare.
3. Studiul de fezabilitate
3.1. Studiul de fezabilitate reprezintã documentaţia care cuprinde justificarea tehnica şi economicã a proiectului public-privat, precum şi caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai acestuia. Rezultatele studiului de fezabilitate trebuie sa ofere informaţii complete care sa justifice ca:
a) proiectul poate fi realizat;
b) au fost luate în considerare toate alternativele de realizare a proiectului;
c) în cazul în care va fi realizat, proiectul rãspunde cerinţelor şi politicilor autoritãţii publice;
d) proiectul beneficiazã de închidere financiarã şi în cazul în care costul proiectului nu poate fi acoperit din venituri, care este sarcina financiarã a autoritãţii publice, cu încadrarea în prevederile legale.
3.2. Studiul de fezabilitate trebuie sa acopere într-o maniera cantitativã principalele aspecte tehnice, financiare, economice, sociale, instituţionale şi de mediu ale proiectului public-privat.
3.3. Studiul de fezabilitate trebuie sa identifice, sa defineascã şi sa cuantifice în termeni financiari riscurile de proiect, generandu-se totodatã matricea preliminarã de repartiţie a riscurilor de proiect.
3.4. Studiul de fezabilitate se aproba de autoritatea publica în conformitate cu regulamentele proprii de organizare şi funcţionare.
4. Pregãtirea termenilor de referinta pentru elaborarea studiului de fezabilitate
4.1. Studiul de fezabilitate este elaborat de autoritatea publica. Autoritatea publica poate apela la consultanţi independenţi în vederea elaborãrii studiului de fezabilitate.
4.2. Autoritatea publica selectioneaza consultantul în baza urmãtoarelor criterii:
a) înţelegerea problematicii şi a prioritatilor autoritãţii publice;
b) experienta în lucrãri similare;
c) cunoaşterea situaţiei locale;
d) experienta şi expertiza individualã a persoanelor din echipa de consultanţa.
4.3. Modalitatea de desemnare a consultantului se stabileşte de cãtre autoritatea publica.
4.4. Activitatea consultantului se realizeazã potrivit termenilor de referinta elaborati şi aprobaţi de autoritatea publica. Termenii de referinta fixeazã liniile directoare ale activitãţii consultantului, precum şi modul în care acesta prezintã rezultatele studiului.
4.5. Conţinutul generic al termenilor de referinta pentru elaborarea studiului de fezabilitate este urmãtorul:
a) generalitati - se descriu contextul general şi principalele obiective ale proiectului public-privat;
b) scop şi obiective - descrierea problemei/problemelor de rezolvat;
c) domeniul acoperit de serviciile solicitate - descrierea activitãţilor pe care trebuie sa le efectueze consultantul şi modul în care va fi utilizata informaţia;
d) organizare, implementare - procedurile de monitorizare, revizuire şi evaluare a activitãţii consultantului, precum şi modul în care progreseaza studiul;
e) calificarea consultantului - capacitatea şi experienta cerutã consultantului şi experţilor acestuia;
f) rapoarte - numãrul de rapoarte de faza şi finale care trebuie prezentate de consultant şi termenele de prezentare;
g) resurse disponibile - orice fel de contribuţie a autoritãţii publice la elaborarea studiului de fezabilitate;
h) programul de lucru - programul de lucru propus de autoritatea publica, cu menţionarea datelor relevante pentru fiecare etapa;
i) localizarea activitãţii - locul unde se desfãşoarã activitatea consultantului;
j) buget - o indicaţie a bugetului disponibil pentru consultanţa;
k) alte informaţii relevante - modul în care se face selecţia, alte condiţii speciale.
5. Elaborarea studiului de fezabilitate
5.1. Dupã selecţionarea consultantului autoritatea publica trebuie sa ia toate mãsurile care sa asigure ca studiul de fezabilitate este elaborat la un standard corespunzãtor şi reflecta în totalitate cerinţele şi condiţiile formulate în termenii de referinta.
5.2. În vederea realizãrii acestor condiţii autoritatea publica nominalizeaza un comitet de coordonare şi supervizare a elaborãrii studiului de fezabilitate. Membrii comitetului de coordonare şi supervizare sunt numiţi de autoritatea publica din cadrul specialiştilor proprii, la care se pot adauga experţi de specialitate din afarã autoritãţii publice, în funcţie de necesitaţi.
5.3. Principalele atribuţii ale comitetului de coordonare şi supervizare sunt:
a) facilitarea accesului la documente, rapoarte, baze de date, mãsurãtori şi, în general, la orice informaţie disponibilã care ar putea servi la elaborarea studiului de fezabilitate;
b) facilitarea contactelor consultantilor cu alte autoritãţi publice şi cu terţi;
c) analizarea fiecãrui raport intermediar şi a raportului final, precum şi formularea observaţiilor şi propunerilor de modificare;
d) avizarea îndeplinirii de cãtre consultant a activitãţilor desfãşurate în fiecare faza;
e) întocmirea unui raport de avizare a finalizarii studiului de fezabilitate şi prezentarea acestuia autoritãţii publice.
5.4. Studiul de fezabilitate trebuie sa cuprindã cel puţin analiza urmãtoarelor elemente:
I. Aspecte generale:
a) obiectivele pe termen lung, mediu şi imediate ale proiectului public-privat;
b) contribuţia proiectului public-privat la atingerea politicilor şi prioritatilor în domeniu ale autoritãţii publice;
c) identificarea beneficiarilor proiectului public-privat;
d) examinarea tuturor optiunilor rezonabile;
e) identificarea şi descrierea tuturor riscurilor de realizare a proiectului public-privat, mãsurile care trebuie luate pentru reducerea lor şi modul de distribuire a acestor riscuri între investitor şi autoritatea publica.
II. Fezabilitatea tehnica:
a) modul în care proiectul public-privat poate fi realizat în condiţiile definite;
b) eficienta, siguranta şi abordabilitatea standardelor propuse pentru proiectul public-privat;
c) abordabilitatea şi eficienta costurilor pentru tehnologia propusã în cadrul proiectului public-privat;
d) analiza tuturor elementelor luate în calcul pentru o buna operare şi întreţinere a infrastructurii şi echipamentului cuprins în proiectul public-privat.
III. Fezabilitate economicã şi financiarã:
a) abordabilitatea financiarã a proiectului public-privat;
b) perioada de recuperare a investiţiei;
c) calculul profitului estimat pentru investitor;
d) cuantumul tarifelor percepute de la utilizatori;
e) cuantumul contribuţiei autoritãţii publice la închiderea financiarã a proiectului public-privat;
f) justificarea implicarii financiare directe a autoritãţii publice pe baza beneficiilor indirecte;
g) analiza proiectiilor financiare în raport cu cerinţele autoritãţii publice.
IV. Aspecte de mediu - impactul proiectului public-privat asupra mediului şi costul mãsurilor de eliminare sau de reducere semnificativã a acestui impact
V. Aspecte sociale:
a) identificarea grupurilor sociale afectate negativ şi pozitiv de realizarea proiectului public-privat şi cuantificarea acestor efecte;
b) costul pierderilor la nivel de grupuri sociale şi modalitãţile de acoperire a acestora;
c) analiza şi cuantificarea impactului pozitiv asupra structurii şi ocupãrii forţei de munca.
VI. Aspecte instituţionale:
a) identificarea aranjamentelor instituţionale necesare pentru realizarea proiectului public-privat;
b) stabilirea relaţiilor dintre autoritatea publica şi investitor, inclusiv analiza de oportunitate pentru crearea unei companii de proiect.
5.5. Conţinutul standard al studiului de fezabilitate este prezentat în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
6. Auditul studiilor de fezabilitate existente
6.1. În situaţia în care autoritatea publica deţine un studiu de fezabilitate elaborat cu mai mult de un an înainte sau elaborat în baza altor prevederi legale, aceasta trebuie sa realizeze o reactualizare a acestuia.
6.2. Volumul revizuirii depinde de la caz la caz şi trebuie sa acopere cel puţin:
a) actualizarea estimarilor iniţiale prin corectarea elementelor care justifica necesitatea proiectului public-privat;
b) actualizarea balantelor cost-beneficiu;
c) completarea studiului existent pentru a rãspunde convingator problemelor menţionate la pct. 5.
6.3. Revizuirea studiului de fezabilitate se face de cãtre un consultant independent pe baza termenilor de referinta elaborati şi aprobaţi de autoritatea publica.
7. Constituirea comisiilor de negociere şi negocierea cu investitorii selecţionaţi, pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate
7.1. În conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 , autoritatea publica numeşte prin ordin sau decizie una sau mai multe comisii de negociere pentru stabilirea condiţiilor de realizare a proiectului public-privat, pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate şi în conformitate cu prevederile acordului sau ale acordurilor de proiect încheiate cu fiecare dintre investitorii selecţionaţi.
7.2. Pentru constituirea comisiilor de negociere autoritatea publica va trebui sa identifice acele persoane care au capacitatea, experienta, probitatea şi cunoştinţele de specialitate care sa asigure desfãşurarea în bune condiţii a procesului de negociere.
7.3. Asigurarea de cãtre autoritatea publica a întregii logistici necesare şi punerea la dispoziţie comisiilor de negociere a tuturor datelor şi informaţiilor disponibile negociatorilor sunt obligatorii.
7.4. Pe timpul procesului de negociere comisiile de negociere trebuie sa atinga şi sa clarifice cel puţin urmãtoarele elemente:
a) identificarea responsabilitãţilor autoritãţii publice şi ale investitorului;
b) fixarea responsabilitãţilor legale ale autoritãţii publice şi ale investitorului;
c) identificarea clara a standardelor de performanta, facilitãţile şi echipamentele ce urmeazã sa fie furnizate, serviciile de furnizat şi datele de livrare şi performanta;
d) asigurarea controlului costurilor, calitãţii, serviciilor, siguranţei, relaţiilor cu comunitatile locale, precum şi controlul cerinţelor de operare şi întreţinere;
e) balansarea riscurilor şi beneficiilor între investitor şi autoritatea publica;
f) aranjamentele alternative pentru cazurile în care investitorul se lichideazã, devine falimentar, contravine contractului sau subcontractelor speciale ori în cazul în care parteneriatul înceteazã înainte de termen;
g) identificarea mecanismelor de urmãrire a performantei, a calitãţii serviciului şi a altor obiective ale autoritãţii publice;
h) stabilirea mecanismelor de rezolvare a conflictelor;
i) negocierea clauzelor de transfer al proiectului public-privat cãtre autoritatea publica;
j) probleme referitoare la forta de munca preluatã sau angajata pentru realizarea proiectului public-privat;
k) alte obiective stabilite de autoritatea publica.
7.5. Negocierea condiţiilor de realizare a proiectului public-privat, a clauzelor contractului şi a anexelor sale se face numai în limitele mandatului acordat de autoritatea publica.
8. Finalizarea negocierilor condiţiilor de realizare a proiectului public-privat
8.1. La finalizarea negocierilor condiţiilor de realizare a proiectului public-privat fiecare comisie de negociere elaboreazã procesul-verbal de negociere care prezintã detaliat rezultatul final al negocierii şi condiţiile convenite cu fiecare investitor.
8.2. Condiţiile de realizare a proiectului public-privat, convenite şi acceptate, reprezintã baza de redactare a clauzelor contractului de parteneriat public-privat.
8.3. Fiecare proces-verbal de negociere se prezintã autoritãţii publice în termen de 3 zile lucrãtoare de la data finalizarii acestuia.
8.4. În conformitate cu prevederile <>art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 , autoritatea publica este obligatã sa pregãteascã şi sa comunice simultan tuturor investitorilor decizia sa cu privire la ierarhizarea investitorilor pe criteriul celei mai bune oferte exprimate în termeni tehnico-economici şi financiari.
8.5. În termen de 10 zile calendaristice autoritatea publica este obligatã sa primeascã orice contestaţie impotriva acestei decizii din partea oricãrui investitor participant la procesul de negociere. Contestaţia se depune în forma scrisã la sediul autoritãţii publice.
8.6. La expirarea termenului menţionat pentru depunerea contestaţiilor autoritatea publica este obligatã sa comunice tuturor investitorilor participanţi la negociere faptul ca impotriva deciziei au fost depuse contestaţii. Comunicarea se face cu menţionarea investitorilor care au depus contestaţie.
8.7. În termen de 10 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor autoritatea publica trebuie sa analizeze toate contestaţiile depuse, sa formuleze un rãspuns şi sa îl transmitã investitorilor care au contestat decizia de ierarhizare.
8.8. La expirarea termenului de formulare a raspunsurilor la contestaţiile depuse autoritatea publica este obligatã sa comunice tuturor investitorilor participanţi la selecţie acceptarea sau neacceptarea oricãreia ori tuturor contestaţiilor depuse.
8.9. În cazul în care rezultatul analizei şi acceptarea contestaţiilor depuse au modificat ierarhia stabilitã iniţial, noua ierarhie rezultatã în urma soluţionãrii contestaţiilor se comunica tuturor investitorilor participanţi la procesul de selecţie.
8.10. Ierarhia stabilitã în urma soluţionãrii contestaţiilor nu poate fi contestatã din nou de nici un alt investitor participant la procesul de selecţie.
9. Tipuri de contracte de parteneriat public-privat
9.1. Principalele tipuri de contracte de parteneriat public-privat sunt:
- contracte cu preţ fix;
- contracte cu valoare variabila calculatã pe baza de preţuri unitare;
- contracte tip cost plus remuneraţie;
- contracte pe faze de realizare.
9.2. Un contract cu preţ fix se utilizeazã atunci când managementul şi operarea bunului public sunt relativ simple, predictibile şi certe. Detaliile lucrãrilor şi serviciilor sunt stipulate în anexele la contract şi se referã la standarde, specificaţii, desene şi altele asemenea. Totodatã în contract se introduc mecanisme clare de mãsurare a nivelului de performanta atins în operare.
9.3. Un contract cu valoare variabila calculatã pe baza de preţuri unitare are în vedere unitãţi de servicii şi facilitãţi. Standardele şi specificaţiile identifica nivelul de servicii asigurate sau de facilitãţi generate.
9.4. Un contract tip cost plus remuneraţie se aplica atunci când domeniul acoperit de proiectul public-privat nu poate fi definit de la început, cum ar fi, de exemplu, cantitãţile de lucrãri sau de servicii furnizate. În mod normal investitorul negociaza o marja de profit sau o remuneraţie, iar autoritatea publica controleazã costurile direct sau prin reprezentant.
9.5. Contractul pe faze de realizare se aplica în cazul proiectelor public-private complexe sau în cazul în care facilitãţile şi serviciile nu sunt bine definite. În acest caz investitorul agreeaza un preţ fix sau un preţ unitar în combinatie cu detaliile lucrãrilor de efectuat în fiecare faza.
10. Negocierea finala a unui contract de parteneriat public-privat
10.1. La finalizarea procedurii de contestare şi de soluţionare a contestaţiilor autoritatea publica invita, în scris, investitorul cel mai bine clasat pentru negocierea unui contract de parteneriat public-privat.
10.2. Pentru negocierea contractului de parteneriat public-privat autoritatea publica desemneazã prin ordin sau decizie o comisie de negociere formatã dintr-un negociator şi un numãr variabil de asistenţi, specialişti în domeniile acoperite de contract.
10.3. Nominalizarea unui consilier juridic sau contractarea unei firme de avocatura este obligatorie.
10.4. Prezenta negociatorului la fiecare şedinţa de negociere este obligatorie.
10.5. Negocierile se poarta pe baza unui text de contract propus de autoritatea publica sau de investitor, ţinând seama de conţinutul standard al contractului de parteneriat public-privat prevãzut la pct. 11.
10.6. Clauzele contractului de parteneriat public-privat supuse negocierii trebuie sa fie redactate pe baza condiţiilor de realizare a proiectului deja negociate şi acceptate.
10.7. Negocierea tuturor clauzelor contractului de parteneriat public-privat şi a anexelor sale se face numai în limitele mandatului acordat de autoritatea publica.
10.8. Toate clauzele acceptate pe parcursul unei şedinţe de negociere se înscriu în minuta de şedinţa. Redactarea fiecãrei clauze de contract se face sub supervizarea consilierului juridic sau, dupã caz, a avocatului autoritãţii publice.
10.9. La finalizarea negocierilor clauzelor contractului de parteneriat public-privat negociatorul autoritãţii publice, cu consultarea asistentilor sãi, elaboreazã procesul-verbal de negociere care prezintã detaliat rezultatul final al negocierii.
10.10. La procesul-verbal de negociere se anexeazã toate minutele de negociere redactate pe parcursul activitãţii, precum şi versiunea iniţialã şi cea finala a fiecãrei clauze a contractului şi a subcontractelor de specialitate.
10.11. În cazul în care negocierile cu investitorul esueaza, negociatorul redacteazã un proces-verbal de abandonare a negocierii, menţionând în detaliu motivele care conduc la abandonarea negocierii, precum şi orice element rezultat pe parcursul negocierii, care sa permitã întãrirea poziţiei autoritãţii publice în negocierile finale cu investitorii selecţionaţi.
10.12. Contractul de parteneriat public-privat în forma negociata este supus spre aprobare autoritãţii publice, potrivit competentelor şi atribuţiilor legale ale acesteia, înainte de semnare.
11. Conţinutul standard al contractului de parteneriat public-privat
11.1. Contractul de parteneriat public-privat trebuie sa reflecte clar şi fidel raportul juridic dintre autoritatea publica şi investitor pe intreaga durata de funcţionare a proiectului public-privat.
11.2. Contractul de parteneriat public-privat este structurat în general pe doua secţiuni, al cãror conţinut este prezentat în continuare:
A. Secţiunea legalã, care cuprinde termenii generali, specifici şi comuni. În aceasta secţiune diferitele elemente agreate între autoritatea publica şi investitor se formuleazã din punct de vedere legal.
B. Condiţii de proiect. În aceasta secţiune condiţiile de realizare a proiectului public-privat se identifica pe principalele aspecte ale acestuia, respectiv finanţare, construcţie, operare şi venit.
11.3. Conţinutul standard al contractului de parteneriat public-privat este:
A. Secţiunea legalã
a) Termeni generali:
- pãrţi semnatare;
- scopul contractului;
- durata contractului;
- începerea contractului;
- drepturi de proprietate;
- confidenţialitate;
- drepturi de exploatare a bunului public.
b) Termeni specifici:
- încredinţarea realizãrii proiectului public-privat;
- termeni de plata;
- libertate comercialã;
- modificãri în proiect;
- achiziţionarea de terenuri;
- drepturi de exclusivitate;
- compensãri;
- regimul taxelor şi impozitelor;
- garanţii speciale;
- transferul bunurilor publice;
- garanţii financiare şi de risc valutar;
- interdicţii de substitutie a pãrţilor semnatare;
- monitorizarea proiectãrii, construcţiei şi exploatãrii proiectului public-privat;
- dreptul utilizatorilor;
- cazuri de suspendare sau de încetare anticipata a contractului;
- proceduri de legatura şi comunicare;
- revizuirea documentelor;
- compania de proiect (numai în cazul în care pãrţile au convenit înfiinţarea acesteia);
- calculul amortismentelor;
- mecanisme de finanţare şi auditare financiarã pe durata de funcţionare a proiectului public-privat;
- proceduri de urmãrire a realizãrii obiectivelor proiectului public-privat;
- modul de recuperare a investiţiei de cãtre fiecare parte la contract;
- orice angajamente specifice ale pãrţilor.
c) Termeni comuni:
- legislaţie aplicabilã;
- asigurarea proprietãţilor;
- încetare;
- forta majorã;
- dispute şi rezolvarea acestora.
B. Condiţii de proiect
a) Condiţii financiare:
- capitalul investit sau, dupã caz, capitalul iniţial subscris şi vãrsat;
- raportul debit-capital;
- rata de acoperire;
- capitalul de lucru;
- dividende;
- facilitãţi de creditare stand-by;
- acorduri între acţionari;
- rata aplicabilã a dobânzilor;
- valutele împrumuturilor şi sursele de finanţare;
- contabilitate.
b) Condiţii de construcţie:
- standarde şi specificaţii;
- durata de viata proiectata;
- servicii existente;
- durata maxima de construcţie;
- metodele de punere în exploatare;
- calitatea construcţiilor;
- sursa materialelor;
- caracteristicile construcţiilor;
- tehnologii de construcţie;
- penalitãţi de întârziere în construcţie;
- programul lucrãrilor auxiliare;
- prescripţii temporare, garanţii şi precautii constructive.
c) Condiţii de exploatare:
- specificaţii de performanta;
- cerere minima;
- capacitãţi de infrastructura;
- metode de transfer;
- metode directe de mãsurare a utilizãrii;
- garanţii;
- contabilitate, înregistrãri şi acces la acestea;
- specificaţii de echipament;
- proceduri de control şi inspecţie;
- penalitãţi de neîndeplinire a nivelului serviciilor stabilite;
- metode de operare.
d) Condiţii de venit:
- nivelul taxelor/tarifelor percepute şi modul de percepere;
- perioada pe care vor fi percepute taxe/tarife;
- frecventa şi metoda de actualizare a taxelor/tarifelor;
- distribuţia de venituri;
- valuta veniturilor;
- garanţii pentru cererea minima;
- structura tarifului;
- aranjamente bancare escrow;
- venituri nete maxime;
- formule de variatie a tarifelor;
- subvenţii şi plati.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

CONŢINUTUL - CADRU
al studiului de fezabilitate pentru proiectele
de parteneriat public-privat

I. Date generale:
a) denumirea proiectului public-privat;
b) descrierea cadrului general al politicii autoritãţii publice în domeniul în care se realizeazã proiectul public-privat;
c) situaţia existenta în domeniul proiectului public-privat;
d) cerinţe actuale şi prognozate care demonstreaza necesitatea şi oportunitatea proiectului public-privat;
e) programe de dezvoltare generale şi ale autoritãţii publice în domeniu şi încadrarea proiectului public-privat în aceste programe;
f) beneficiarii proiectului public-privat şi pãrţi implicate în realizarea acestuia.
II. Date referitoare la proiectul public-privat:
a) obiectivele generale ale proiectului public-privat;
b) scopul proiectului public-privat;
c) rezultatele atinse prin realizarea proiectului public-privat;
d) activitãţi pentru implementarea proiectului public-privat.
III. Premise de baza şi riscuri:
a) prezentarea premiselor de baza luate în calcul la demonstrarea fezabilitatii;
b) identificarea elementelor de flexibilitate ale proiectului public-privat în raport cu elemente de risc identificate.
IV. Implementarea proiectului public-privat:
a) descrierea elementelor corporale şi necorporale pentru realizarea proiectului public-privat;
b) procedurile organizationale şi de implementare;
c) programul de implementare;
d) estimarea de cost pentru fiecare element şi componenta din cadrul proiectului public-privat;
e) condiţii speciale şi mãsuri colaterale care influenţeazã realizarea proiectului public-privat.
V. Factori care asigura sustenabilitatea proiectului public-rivat:
a) sprijinul autoritãţii publice, inclusiv modificãri ale cadrului legal existent;
b) condiţii operationale, inclusiv identificarea nivelului tehnologic necesar pentru realizarea şi operarea proiectului public-privat;
c) protecţia mediului, inclusiv costurile aferente condiţiilor de mediu şi pentru reducerea impactului proiectului asupra mediului;
d) aspecte sociale şi de ocupare a forţei de munca;
e) analiza pieţei privind cererea pentru serviciile care vor fi furnizate de proiectul public-privat;
f) analiza economico-financiarã a proiectului public-privat, inclusiv calculul veniturilor şi al cheltuielilor prognozate pentru intreaga durata a proiectului, precum şi închiderea financiarã a proiectului.
VI. Mãsuri de monitorizare a realizãrii şi functionarii proiectului public-privat
VII. Concluzii şi propuneri
VIII. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului public-privat
Anexe tehnice ale proiectului public-privat:
a) încadrarea zonala a proiectului public-privat;
b) analiza comparativa a tuturor alternativelor identificate pentru realizarea proiectului public-privat şi justificarea alternativei propuse pentru realizarea proiectului;
c) proiectul tehnic, în detaliu;
d) orice alte elemente tehnice, economice şi operationale care justifica concluziile studiului de fezabilitate.

ANEXA 3
-------


NORME METODOLOGICE
privind calculul costurilor de proiect şi al costului
comparativ de referinta

Prezentele norme metodologice stabilesc principiile şi procedura de calcul ale costului comparativ de referinta şi compararea sa cu costul proiectului dacã acesta ar urma sa fie realizat prin metoda clasica utilizata de autoritãţile publice în cazul investiţiilor publice.
Costul comparativ de referinta reprezintã acel element pe baza cãruia autoritatea publica poate sa îşi fundamenteze decizia de a proceda la realizarea unui proiect public-privat.
Calculul costului comparativ de referinta se efectueazã de cãtre autoritatea publica sau de un consultant de specialitate selecţionat ori numit de autoritatea publica.
1. Definirea costului comparativ de referinta
1.1. Costul comparativ de referinta, denumit în continuare CCR, estimeaza un cost ipotetic ajustat cu valoarea riscurilor de proiect pentru cazul în care autoritatea publica ar implementa acel proiect cu forte şi resurse financiare proprii.
1.2. Componentele de baza ale CCR sunt costul primar de referinta, neutralitatea competitivã, riscul transferabil şi riscul reţinut:
a) Costul primar de referinta reprezintã acel cost de baza al proiectului în cazul soluţiei clasice de achiziţii publice, bunurile şi serviciile fiind integral în proprietatea autoritãţii publice. Costul primar de referinta include toate cheltuielile de capital, costurile directe şi indirecte ale construcţiei, întreţinerii, repararii şi furnizarii serviciilor respective pentru o durata egala cu durata parteneriatului public-privat avut în vedere.
b) Neutralitatea competitivã reprezintã totalitatea avantajelor competitive nete ce s-ar putea genera printr-un proiect al autoritãţii publice şi care sunt rezultate din natura proprietãţii publice.
Aceasta componenta permite o cuantificare corecta şi echitabila a costurilor reale pentru un proiect realizat cu resurse private.
c) Riscul transferabil reprezintã cuantificarea valoricã a tuturor riscurilor de proiect care urmeazã sa fie preluate de investitor.
d) Riscul reţinut reprezintã cuantificarea valoricã a tuturor riscurilor de proiect care urmeazã sa fie preluate de autoritatea publica.
2. Costul primar de referinta
2.1. Elementul principal pentru calculul CCR este reprezentat de calculul costului primar de referinta.
2.2. Proiectul de referinta trebuie sa reflecte achiziţia/construcţia unui bun public în conformitate cu cele mai bune şi eficiente metode ale autoritãţii publice şi în concordanta cu specificaţiile de proiect şi cu standardele relevante luate în considerare la realizarea proiectului.
2.3. Premisa de baza a proiectului de referinta este aceea ca autoritatea publica deţine în totalitate proprietatea şi responsabilitatea operarii şi întreţinerii proiectului respectiv.
2.4. Costul primar de referinta reprezintã costul de baza la care autoritatea publica poate produce sau achizitiona bunul public şi serviciile aferente, care constituie proiectul de referinta.
2.5. Costul primar de referinta cuprinde urmãtoarele componente:
- costurile directe (costurile care pot fi identificate şi alocate precis unei componente a proiectului);
- costurile indirecte (costurile care nu sunt alocate componentelor proiectului, dar sunt generate de realizarea proiectului);
- se scad veniturile/beneficiile identificate care pot fi obţinute ca urmare a utilizãrii de cãtre o terta parte.
2.6. Pentru calculul costului primar de referinta se procedeazã în felul urmãtor:
- identificarea tuturor costurilor materiale pe intreaga durata de viata a proiectului;
- identificarea şi alocarea tuturor costurilor directe;
- identificarea şi evaluarea costurilor indirecte;
- cumularea tuturor cash flow aferente fiecãrui element de cost;
- din costul total se deduc veniturile rezultate din utilizarea de cãtre terţi.
2.7. Costurile directe cuprind:
- costurile directe de capital, cum ar fi: costurile aferente proiectãrii, costul terenului aferent, costul materiilor prime şi al materialelor inglobate în proiect, plati cãtre furnizorii externi, plati pentru servicii de consultanţa, costul echipamentelor etc.;
- costurile directe de întreţinere pe intreaga durata de viata definitã pentru proiect, cum ar fi: costurile de capital, necesarul de întreţinere periodicã, modernizarea investiţiei, alte cheltuieli şi investiţii pentru noi componente în proiect etc.;
- costurile directe de operare asociate cu exploatarea zilnica, cum ar fi: consumurile materiale zilnice, costurile de personal direct implicat în operare (salarii, asigurãri, cursuri, cheltuieli de transport), costuri directe de management etc.
2.8. Pentru previzionarea costurilor de operare trebuie facuta diferenţa dintre elementele de cost şi modul în care sunt generate. Astfel costurile fixe pe termen scurt nu depind de volumul activitãţii, costurile variabile cresc o data cu volumul activitãţii, iar cele semivariabile cresc dupã anumite praguri de creştere a activitãţii. Proporţia costurilor variabile în totalul costurilor va influenta elasticitatea CCR prin variatia modului de operare.
2.9. Costurile indirecte sunt alte costuri care nu sunt direct legate de furnizarea serviciilor. Acestea pot fi costuri de operare (costuri auxiliare cu energia, curãţenia, cheltuieli administrative - salariaţi neimplicati direct în proiect, programe informatice pentru administraţie etc.) şi costuri de capital (angajarea parţialã a echipamentului, folosirea parţialã a noilor clãdiri administrative).
2.10. Determinarea acestor costuri se poate face prin doua metode:
- metoda clasica, care ia în considerare mãsura în care costul indirect contribuie sau determina serviciul respectiv; sau
- metoda bazatã pe activitate, în care fiecare activitate a procesului de producţie este apreciatã în funcţie de resursele consumate.
2.11. Veniturile rezultate din utilizarea de cãtre terţi trebuie sa fie scãzute din costurile operationale totale ale CCR. Acest tip de venituri poate aparea numai în cazul în care exista deja o cerere pentru serviciile proiectului formulatã din partea terţilor contra plata, dacã exista capacitatea de a furniza servicii la nivelul cerinţelor autoritãţii publice şi dacã exista deja o aprobare a autoritãţii publice în acest sens.
3. Neutralitatea competitivã
3.1. Neutralitatea competitivã elimina avantajele nete competitive care survin în cazul unui proiect al autoritãţii publice, datoritã proprietãţii publice. Aceasta permite o evaluare competenta a eficientei dintre CCR şi costurile sectorului privat prin eliminarea efectelor generate de proprietatea publica cuantificabile în costuri echivalente. Scopul calculãrii neutralitatii competitive este dat de necesitatea eliminãrii distorsiunilor care apar în alocarea resurselor ca urmare a proprietãţii directe a autoritãţii publice.
3.2. Neutralitatea competitivã include doar avantajele şi dezavantajele care survin într-un proiect public şi care nu apar în cazul unei afaceri private. Neutralitatea competitivã nu include diferenţele de performanta sau eficienta care apar într-o piata competitivã şi ar trebui sa fie separate de diferenţele în materie de costuri aferente în cele doua cazuri: sectorul public şi sectorul privat.
3.3. Etapele calculului neutralitatii competitive sunt:
- identificarea efectelor proprietãţii de stat (avantaje şi dezavantaje financiare);
- stabilirea avantajelor nete (cuantificarea valorii nete a acestor avantaje);
- calcularea neutralitatii competitive.
3.4. Necesitatea includerii neutralitatii competitive rezida din faptul ca elementele acesteia au la baza diferenţe în modul de impozitare suportat de o afacere detinuta integral de autoritatea publica, diferenţe ce privesc reglementãrile aplicabile calculului de costuri şi acordarea de subvenţii.
3.5. Regimul de taxare poate reprezenta un cost adiţional al investitorilor, cost care poate sa nu apara în cazul unui proiect de referinta, cum ar fi: taxe funciare, taxe locale, impozite, taxe de timbru etc.
3.6. Neutralitatea competitivã poate sa fie şi rezultatul faptului ca proiectul de referinta beneficiazã de unele excepţii de la prevederile cadrului legal existent, excepţii care nu ar avea ca subiect şi investitorii în cazul unui proiect privat similar ca dimensiune.
4. Identificarea şi evaluarea riscurilor
4.1. Riscul este o parte inerenta a oricãrui proiect.
Evaluarea riscului presupune parcurgerea urmãtoarelor etape:
- identificarea tuturor riscurilor;
- cuantificarea consecinţelor riscurilor;
- estimarea probabilitatii riscurilor;
- cuantificarea financiarã a riscurilor;
- identificarea structurii de alocare a riscurilor;
- calcularea riscului transferabil;
- calcularea riscului reţinut.
4.2. În contextul CCR riscul reflecta potenţiale costuri suplimentare peste costul de baza presupus în costul primar de referinta.
4.3. Evaluarea riscului total în CCR poate fi abordata independent de alocarea acestuia. Valoarea atribuitã riscului în cadrul CCR mãsoarã costurile estimate ale acelui risc suportat de autoritatea publica în cazul în care proiectul ar fi realizat de autoritatea publica prin sistemul clasic de achiziţie publica. De asemenea, valoarea riscului reprezintã o estimare a ceea ce autoritatea publica ar fi dispusã sa plãteascã ca urmare a transferãrii riscului cãtre investitori într-un aranjament de tip parteneriat public-privat.
4.4. În mod general riscul poate fi inclus în CCR prin una dintre urmãtoarele metode:
- includerea costurilor riscurilor de proiect în cash flow general; sau
- ajustarea ratei de actualizare a costului capitalului în vederea reflectãrii nivelului specific al riscului pentru fiecare proiect.
4.5. Principalele categorii de riscuri sunt reprezentate de:
- riscul îndeplinirii cerinţelor specifice impuse proiectului;
- riscul de proiectare şi construcţie;
- riscul ca cererea de utilizare sa fie mai mica decât estimarile;
- riscul asociat protecţiei mediului;
- riscul de finanţare;
- riscul de aparitie a unei situaţii de forta majorã;
- risc operational şi al asigurãrii nivelului de performanta;
- riscul schimbãrii legislative;
- riscul valorii reziduale;
- riscul uzurii morale şi al necesitãţii modernizãrii;
- riscul specific proiectului.
4.6. La finalizarea identificarii tuturor riscurilor autoritatea publica trebuie sa evalueze şi sa cuantifice posibilele urmãri ale fiecãrui risc, incluzând şi efectul oricãrei succesiuni sau sincronizari a elementelor de risc.
4.7. Consecinta apariţiei unui risc mãsoarã diferenţa dintre nivelul de baza al costului din CCR şi noul cost generat prin apariţia acelui risc, armonizat cu probabilitatea de aparitie a acestui risc.
4.8. Consecinţele apariţiei riscului pot fi directe sau indirecte. Consecinţele directe includ valoarea, timpul şi costurile ce depãşesc nivelul de baza din costul primar de referinta. Consecinţele indirecte apar din interactiunea între riscuri diferite.
4.9. Toate riscurile identificate şi cuantificate trebuie incluse în CCR.
5. Calcularea riscului transferabil
5.1. Dupã identificarea şi evaluarea tuturor riscurilor materiale fiecare risc trebuie analizat ca un risc transferabil sau reţinut, în mãsura în care el poate fi transferat partenerului privat ori reţinut de cãtre autoritatea publica în cadrul unui aranjament de tip parteneriat public-privat.
5.2. În vederea calculãrii CCR costul fiecãrui risc transferabil trebuie cumulat pentru obţinerea costului prezent net al acestuia ca o componenta a CCR.
5.3. Dacã un risc transferabil este asigurabil, valoarea acelui risc poate fi aproximata la nivelul plãţilor periodice reprezentând prime de asigurare, valoarea acestora urmând sa fie inclusã ca un cost în structura costului primar de referinta.
6. Calcularea riscului reţinut
6.1. Riscul reţinut reprezintã suma acelor riscuri propuse sa fie asumate de autoritatea publica în cadrul parteneriatului public-privat. Aceste riscuri trebuie adãugate la valoarea proiectelor, obtinandu-se astfel costul real suportat de autoritatea publica în cadrul unui parteneriat public-privat.
6.2. Evaluarea riscurilor reţinute reprezintã faza finala în construcţia unui CCR. Astfel de riscuri pot fi: schimbãri în legislaţie, riscuri induse de omisiuni în cadrul specificatiilor de proiect, porţiunea asumatã de autoritatea publica din riscul diminuãrii cererii etc.
6.3. Factorii care pot diminua riscurile reţinute sunt:
- abilitatea de a influenta direct probabilitatea apariţiei unui risc;
- colaborarea cu contractanţi cu reputaţie şi utilizarea de tehnologii performanţe, parghii eficiente de monitorizare şi management al riscului, acoperirea eficienta a riscurilor prin asigurare.
6.4. Riscurile reţinute pot fi estimate pe baza unor pierderi anterioare sau în comparatie cu valoarea primei de asigurare pentru un risc echivalent.
6.5. Toate riscurile reţinute trebuie evaluate, cuantificate şi incluse pentru a da o valoare realã a costului suportat de autoritatea publica. În cazul în care un risc nu poate fi evaluat obiectiv se va realiza o apreciere subiectiva rezonabila.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016