Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 609 din 20 mai 2009  privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea Centrului National de Cultura al Romilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 609 din 20 mai 2009 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea Centrului National de Cultura al Romilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 375 din 3 iunie 2009
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Centrul Naţional de Culturã al Romilor se reorganizeazã şi va purta denumirea de Centrul Naţional de Culturã a Romilor - Romano Kher, instituţie publicã, cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri şi cu dispoziţiile legale în vigoare.
(2) Centrul Naţional de Culturã a Romilor - Romano Kher este succesor universal al Centrului Naţional de Culturã a Romilor.
(3) Centrul Naţional de Culturã a Romilor - Romano Kher, denumit în continuare Centrul, este aşezãmânt cultural de drept public.
(4) Sediul Centrului este situat în municipiul Bucureşti, calea Ferentari nr. 86, sectorul 5.
(5) La data finalizãrii lucrãrilor de construcţie şi amenajare a sediului Centrului, situat la adresa prevãzutã la alin. (4), imobilul va fi înscris în inventarul bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Centrului, în condiţiile legii.
(6) Pânã la data finalizãrii lucrãrilor de construcţie şi amenajare a sediului Centrului, acesta funcţioneazã într-un imobil, pe bazã de contract de închiriere.
ART. 2
(1) Centrul îşi îndeplineşte rolul de serviciu cultural de utilitate publicã, desfãşurând activitãţi în domeniul cultural, de informare, de educaţie permanentã, de susţinere şi derulare a programelor şi proiectelor culturale destinate comunitãţii rome şi/sau de promovare a culturii rome, în conformitate cu legislaţia românã în vigoare.
(2) Centrul îşi desfãşoarã activitatea, în principal, pe bazã de programe şi proiecte elaborate de conducerea acestuia, concepute pentru a rãspunde nevoilor comunitãţii cãreia i se adreseazã, în concordanţã cu strategiile în domeniu stabilite de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
ART. 3
(1) Desfãşurarea activitãţii Centrului urmãreşte, în principal, realizarea urmãtoarelor obiective:
a) oferirea de programe şi servicii culturale pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creşterii gradului de acces şi de participare a cetãţenilor de etnie romã la viaţa culturalã;
b) conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea şi punerea în valoare a culturii şi a patrimoniului imaterial tradiţional al minoritãţii rome;
c) susţinerea programelor, proiectelor şi acţiunilor artiştilor independenţi, ale organizaţiilor neguvernamentale şi ale altor organizaţii, în acord cu principiile şi obiectivele Centrului;
d) sprijinirea debutului şi afirmãrii tinerilor creatori şi interpreţi şi implicarea în educarea prin artã a publicului pentru receptarea culturii rome;
e) realizarea de parteneriate cu persoane juridice de drept public sau de drept privat, din ţarã şi din strãinãtate, care urmãresc aceleaşi obiective.
(2) În scopul îndeplinirii obiectivelor sale, Centrul organizeazã şi desfãşoarã, în condiţiile legii, activitãţi de tipul:
a) programe anuale şi/sau multianuale, proiecte şi acţiuni culturale în domeniul artelor spectacolului, expoziţional, muzeal, precum şi alte activitãţi artistice;
b) evenimente culturale cu rol educativ şi/sau de divertisment, la nivel naţional şi internaţional, precum şi promovarea acestora;
c) cursuri de educaţie permanentã şi formare profesionalã continuã din domeniul culturii, autorizate potrivit legii;
d) finanţare de programe, proiecte şi acţiuni culturale ale persoanelor fizice şi ale persoanelor juridice de drept public sau de drept privat cu misiune social-educativã sau culturalã romã explicitã;
e) realizarea şi editarea de publicaţii specifice pe orice tip de suport;
f) realizarea de studii şi cercetãri culturale, singur sau în parteneriat cu instituţii abilitate;
g) ocrotirea şi promovarea mediului cultural tradiţional şi a meseriilor tradiţionale rome;
h) organizarea de rezidenţe pentru tinerii artişti.
ART. 4
(1) Centrul organizeazã, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunãtãţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 245/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cel puţin o sesiune anualã de finanţare a ofertelor culturale prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) lit. d).
(2) Centrul are obligaţia sã prevadã distinct în bugetul anual propriu fondurile publice necesare pentru acordarea de finanţãri nerambursabile în condiţiile prezentei hotãrâri şi ale prevederilor legale în vigoare.
ART. 5
(1) Numãrul maxim de posturi al Centrului este de 77 şi se asigurã în limita numãrului total de posturi prevãzut la pct. II "Organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţii publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat" din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 9/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
(2) Structura organizatoricã a Centrului cuprinde departamente, servicii, birouri şi alte compartimente funcţionale.
(3) Structura organizatoricã, statul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale Centrului se aprobã prin ordin al ministrului culturii, cultelor şi patrimoniului naţional, la propunerea directorului, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 6
(1) Funcţionarea Centrului se asigurã prin activitatea personalului angajat cu contract individual de muncã, pe perioadã nedeterminatã sau determinatã, în funcţii de specialitate, precum şi prin activitatea unor persoane care participã la realizarea programelor şi proiectelor culturale în baza unor contracte încheiate potrivit prevederilor legale privind dreptul de autor şi drepturile conexe sau în baza unor convenţii reglementate de Codul civil.
(2) Încadrarea personalului cu contract individual de muncã se face în conformitate cu prevederile <>art. 12 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 118/2006 privind înfiinţarea, organizarea şi desfãşurarea activitãţii aşezãmintelor culturale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 143/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Salarizarea personalului Centrului se face cu respectarea dispoziţiilor <>art. 13 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 118/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 143/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Personalul existent la data reorganizãrii Centrului este preluat pe bazã de concurs sau examen, dupã caz, în vederea verificãrii aptitudinilor profesionale, corespunzãtor atribuţiilor şi structurii organizatorice ale instituţiei, organizat în termen de 30 de zile de la data aprobãrii organigramei, statului de funcţii şi Regulamentului de organizare şi funcţionare ale Centrului.
ART. 7
Statul de funcţii al Centrului cuprinde urmãtoarele posturi de conducere:
a) director;
b) director adjunct programe;
c) director adjunct economic.
ART. 8
(1) Directorul asigurã organizarea, gestionarea şi conducerea activitãţii Centrului în baza şi în conformitate cu clauzele contractului de management încheiat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în condiţiile legii.
(2) Directorul Centrului este ordonator terţiar de credite.
(3) În exercitarea atribuţiilor sale, directorul Centrului emite decizii.
(4) Angajarea directorilor adjuncţi prevãzuţi la art. 7 lit. b) şi c) se face pe bazã de concurs organizat de Centru, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 9
(1) Prin decizie a directorului, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, se înfiinţeazã Consiliul administrativ şi Consiliul consultativ ale Centrului.
(2) Consiliul administrativ este format din:
a) preşedinte - directorul Centrului;
b) membri:
(i) directorul adjunct programe şi directorul adjunct economic;
(ii) reprezentantul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional;
(iii) şefii de compartiment, dupã caz.
(3) Consiliul consultativ este format din 5-7 membri, personalitãţi culturale, şi are rolul de:
a) a sprijini directorul în elaborarea strategiilor culturale pentru îndeplinirea obiectivelor Centrului;
b) a face propuneri cu privire la domeniile prioritare pentru care Centrul va acorda finanţãri nerambursabile.
(4) Consiliul administrativ şi Consiliul consultativ se organizeazã şi funcţioneazã în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului.
ART. 10
(1) Activitatea Centrului este finanţatã din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, precum şi din alte surse, potrivit prevederilor legale.
(2) Veniturile proprii ale Centrului pot proveni din:
a) realizarea activitãţilor prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-c);
b) vânzarea biletelor de intrare la spectacole/concerte;
c) editarea şi vânzarea de cãrţi, studii, cercetãri şi alte publicaţii de specialitate;
d) prestarea de servicii culturale;
e) valorificarea bunurilor care fac parte din patrimoniul sãu;
f) sponsorizãri sau donaţii ale persoanelor fizice ori juridice, române sau strãine, în condiţiile legii;
g) alte activitãţi specifice, realizate de Centru, în condiţiile legii.
(3) Centrul stabileşte, în condiţiile legii, preţuri sau tarife pentru activitãţile pe care le desfãşoarã, conform legii, sumele încasate reprezentând venituri proprii ale instituţiei.
(4) Liberalitãţile de orice fel pot fi acceptate numai dacã nu sunt grevate de condiţii ori de sarcini care pot afecta autonomia Centrului sau care sunt contrare obiectului sãu de activitate.
ART. 11
Centrul are în dotare un numãr de douã autoturisme, pentru activitãţile sale specifice, cu un consum lunar maxim de 300 litri.
ART. 12
Nr. crt. 37 de la pct. II "Organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţii publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat" din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 9/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 38 din 21 ianuarie 2009, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌─────┬───────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│"37. │Centrul Naţional de Culturã│Venituri proprii şi subvenţii acordate│
│ │a Romilor - Romano Kher │de la bugetul de stat" │
└─────┴───────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


ART. 13
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 834/2003 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Culturã al Romilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din 22 iulie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul culturii,
cultelor şi patrimoniului naţional,
Theodor Paleologu

Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
Marian Sârbu

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucureşti, 20 mai 2009.
Nr. 609.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016